Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HOJENÍ

OBSAH

Doba hojení

Doba hojení je individuální, vždy záleží na rozsahu poškození jemné kůže rtů a na tom, zda nedošlo k bakteriální infekci. Pokožka potřebuje dostatečně dlouhou dobu na svou regeneraci.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to byla folikulitida a nejčastěji ji způsobí bakterie. Hojení je závislé na typu původce a trvá přibližně 10 dní. V případě opakování zkuste použít roztok Dalacin k potírání. Jsou to antibiotika na předpis a výrazně zkrátí hojení a zmírní bouřlivý průběh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Léčení

Již ve čtyřicátých letech byl panthenol prodáván na podporu hojení povrchových ran a popálenin, k léčbě dermatitidy a jiných kožních problémů. Jakmile přijde panthenol do kontaktu s živou buňkou, převede ji na vitamín B5, který urychluje produkci krvinek. Zvýšená sazba buněčné proliferace pak urychluje hojení a zabraňuje tvorbě jizev.

Zdroj: Použití panthenolu

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Bolest po extrakci zubu moudrosti

Po zákroku přetrvává působení lokální anestezie po několik hodin. Po jejím odeznění může nastoupit citlivost až bolestivost rány přetrvávající po další 2 až 3 dny. Tato bolest je zvládnutelná běžně dostupnými léky proti bolesti. Aby se snížilo riziko komplikací při hojení (například zánětu), poskytne lékař po ošetření dostatečné informace o tom, jak o ránu pečovat. Při nekomplikovaném průběhu hojení je pacient bez obtíží zpravidla během jednoho týdne.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi PŘI HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU DOCHÁZÍ K PÁLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Horáčkovápáový opa.

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Diskuze

V diskuzi TIP NA PREVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den,
narazil jsem nedávno na zajímavou stránku, kde jsou tipy jak předcházet a jak se starat o proleženiny, a to i s doporučenými prostředky na vlhké hojení. Zkuste se určitě podívat na www.modernihojeni.cz, je tam zdarma ke stažení brožurka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tip na prevenci

Hojení dásně po vytržení zubu

Hojení extrakční rány probíhá tak, že se rána nejprve vyplnění krevní sraženinou – koagulem, které je následně z okolní kosti nahrazeno „hojivou tkání“ (granulační tkáň). Ta se změní na vazivo, které se posléze promění v kost. Ze strany sliznice dochází k přerůstání epitelu přes granulace a vazivo. Poruchy hojení mohou nastat zejména v případě, že dojde k rozpadu krevní sraženiny. Lůžko poté zůstává prázdné, může se infikovat bakteriemi z dutiny ústní a dochází k zánětu v přilehlé kosti a měkkých tkáních. To je někdy provázeno poměrně silnými bolestmi. Jedná se o takzvané suché lůžko. Onemocnění se léčí opakovanými výplachy rány a vkládáním různých tamponád a drénů.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ KOSMETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

U mě je to kokosový olej na pleť i vlasy a na pokožku těla pak panenský olivový olej.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Přírodní kosmetika - např. Saloos, nebo Wileda, stručně to co se dá najít v biokrámcích. Po labioplastické operaci ( www.labioplastika-pr… ) pouze biokosmetika výtečně podporovala hojení.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Charakteristika zinku

Zinek je důležitý pro imunitní systém, hojení ran, tvorbu hormonů štítné žlázy a mužských pohlavních hormonů, metabolismus a strukturu enzymů. Optimální denní příjem zinku představuje u žen 7 mg a u mužů 10 mg. Průměrná denní dávka zinku je obsažena v:

  • 2 g ústřic (masa)
  • 20 g ovesných vloček
  • 25 g hovězího masa
  • 30 g camembertu
  • 200 g špenátu

Nedostatek zinku způsobuje únavu, poruchy růstu, oslabení imunitního systému a špatné hojení ran, nízké libido, změny vnímání chuti, poškození vlasů a jejich vypadávání. Denní příjem pro těhotné a kojící ženy by měl být 10 mg až 15 mg. Zdrojem zinku je sýr, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, pšeničné klíčky, ústřice, maso, ryby.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žižkova.

Dobrý den , manžel měl v listopadu pásový opar, využíval antibiotika a mazal to mastičkou, v lednu šel k lékaři, že ho to bolí celý bok ,kde měl vyrážku, zůstaly mu i jizvy , chtěla jsem se zeptat ,zda je nějaká pomoc, než jen čekat až to přejde jak říkal doktor , že to bude trvat půl roku děkuji Žižkova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba zmínit, že pásový opar se neléčí antibiotiky. Pásový opar způsobuje virus Herpes Zoster, který se nedá z těla už nikdy odstranit a pouze se tlumí jeho projevy pomocí antiVirotik, nejčastěji je to acyklovir (Zovirax). U každého člověka rekonvalescence probíhá jinak a není zvláštnost, když hojení trvá několik měsíců. Jak postupovat v období hojení, co nejlépe jíst a čím mazat, je popsáno v příspěvku výše. Důvěřujte svému lékaři, který se snaží pomoci vám jak může.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Hojení

Po operaci je nutné dodržovat několik zásad pro rychlejší hojení, omezení rozsahu otoků a hematomů. Mezi tyto zásady patří chlazení operované oblasti gelovými vaky a klidový režim po dobu minimálně 2, lépe až 4 dnů. Lze dále užívat enzymatické preparáty, ale je nutno se vždy poradit s operatérem o jejich vhodnosti, a to již při konzultaci před operací. Do zhojení ran a vypadání stehů se nedoporučuje koupat se, ale jen se sprchovat. Rány jsou zhojeny za 2 až 3 týdny, po tuto dobu je nutné dodržovat úplnou sexuální abstinenci. Jako u každého operačního výkonu, může i po tomto zákroku dojít ke komplikacím. Mezi nejčastější komplikace patří krvácení, případně vznik různě velkých hematomů. Další možnou komplikací je prořezání stehů až částečné roztržení rány. Tyto komplikace bývají v drtivé většině důsledkem nedodržování pooperačního klidového režimu. Vždy je nutná okamžitá kontrola. Řešení těchto komplikací nebývá složité a prodlužuje dobu hojení jen o několik dnů.

Zdroj: Mužská obřízka

Diskuze

V diskuzi PALEC U NOHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den tady je Gabriela střihla jsem se do palce u nohy a stalo se mi že mi vilezlo trošku masa z toho palce. A koupila jsem si visnevskeho balzám v lékárně pomůže mi višňový balzám i na toto?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

...pomůže na záněty a hojení...ale nevím jestli na palec u nohi , snad u nohy....a vylezlo..

Zdroj: diskuze Višňák mast

Kalciová mast na tetování

Po aplikaci se doporučuje tetování potírat kalciovou mastí. Proces hojení u tetování trvá zhruba 3 týdny. Po tuto dobu je potřebná pravidelná aplikace kalciové masti.

Zdroj: Kalciová mast

Poradna

V naší poradně s názvem STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností Vám nehet doroste do původního tvaru, ale chce to čas. Pokud je nehet v této fázi hojení odfouklý, tak je třeba věnovat zvýšenou péči o čištění těchto podnehtových prostor a preventivně aplikovat antimykotické kožní přípravky, které zabrání usazení plísně pod nehtem. Plíseň by mohla zkomplikovat hojení a nedovolila by nehtu správně přilnout. Vhnodný antimykotický prostředek proti začínající plísni je například Clotrimazol spray, který se dá volně koupit v lékárně. Nehet by se měl při této péči úplně zacelit do jednoho roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stržený nehet

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHYRE NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobry den ,

mam dotaz,
jsem diabetik na inzulinu a pred tremi dny jsem si na plazi u more protrel chodidlo az se vytvoril dost velky puchyr ktery praskl ...
je lepsi ranu ocistit, namazat masti a nasledne zalepit a nebo nechat otevrenou na vzduchu ?
bohuzel si ted nemohu dovolit delasi dovolenou, takze potrebu poradit co je lepsi moznost, kdyz nohy musim pouzivat ... Diky za radu Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Udržujte poranění v čistotě a v suchu. Pod náplastí by se to pařilo a vznikaly by zde choroboplodné mikroorganizmy. Pečlivě vyměňujte ponožky a kontrolujte stav hojení. Kdyby se to zanítilo, tak použijte višněvského balzám a lehce to ofačujte. Když se to do 10 dnů nezahojí, tak běžte na kožní.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Puchyre na chodidle

Péče o vlasy

Výrobci přidávají panthenol do šamponů, kondicionérů, stylingových a jiných produktů v péči o vlasy. Ačkoli jsou vlasové buňky mrtvé, a nemohou využít vitamín B5, pomáhá panthenol uchovávat jejich vlhkost, vlasy zahušťuje a posiluje a dodává každému pramínku hladký, lesklý vzhled. Má blahodárný účinek na hojení pokožky hlavy.

Zdroj: Použití panthenolu

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Štrublíková.

Pomáhá i na patní ostruhy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostruha na patě je ortopedický problém a na to Wobenzym nestačí. Leda, že byste se rozhodla pro operativní odstranění. Po operaci by Wobenzym mohl zrychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9

Příznaky nedostatku zinku

Příznaky nedostatku zinku jsou mnohé: únava, nízká imunita, špatné hojení ran, ústní léze, změny vnímání chuti, šeroslepost, narušený růst vlasů a nehtů. Na trhu je široká škála produktů obsahujících zinek, a tak mohou být tyto přípravky úspěšně použity k prevenci nebo léčbě těchto příznaků.

Zdroj: Stopový prvek zinek

Hnis po extrakci zubu

Hnis po extrakci zubu je jednou z komplikací, které se při hojení extrakčních ran vyskytují, a za její vznik nelze přičítat vinu lékaři. Léčba spočívá většinou v odstranění eventuálních stehů, v odstranění nekrotických (odumřelých a rozpadlých) zbytků tkáně – nemusí to být vždy hnis – a v aplikaci výplachů a látek, které jednak dezinfikují ránu a jednak podpoří granulaci (novotvorbu vaziva) a tím hojení. Těchto látek je mnoho druhů, často jsou v kombinaci s mulovým drénem. V případě heřmánku lze uvažovat o mírném dezinfekčním účinku, granulační je v tomto případě nulový. Pokud nevznikne hnisavá (purulentní) alveolitida, nepovažují se antibiotika za nutné, snad jen u pacientů silně oslabených či s imunitním defektem jako prevence. K potlačení bolesti kromě běžných analgetik pomůže též aplikace chladu na tvář v místě extrakce.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Příznaky nedostatku vitamínu B9

Anémie, špatné hojení ran a kožní léze mohou indikovat nedostatek kyseliny listové (vitamínu B9). Během těhotenství se obecně doporučuje pokrytí její denní potřeby, protože abnormality u nenarozeného dítěte mohou být ovlivněny právě nedostatkem kyseliny listové. Kyselina listová má rovněž pozitivní vliv na cévy, a proto by měla být doplňována zvláště při kardiovaskulárních onemocněních.

Zdroj: Vitamín B9

Domácí prostředky pro léčbu ulcerózní stomatitidy

Léčba ulcerózní stomatitidy závisí na příčině, která vedla k vývoji stavu. Některé z běžných léčebných postupů jsou:

  • ústní hygiena – hraje klíčovou roli v prevenci recidivy choroby. Zuby by měly být čištěny dvakrát denně, pravidelně by měl být čištěn i jazyk. Je důležité si udržet maximální zdraví ústní dutiny;
  • homeopatické léky – jsou považovány za užitečné při léčbě bolestivých vřídků (aft) v ústech;
  • zvýšený příjem vitamínů a dalších doplňků stravy – lokální aplikace vitamínů řady B na vřídky v ústní dutině může pomoci urychlit proces hojení;
  • kloktání teplé slané vody – teplá voda pomáhá zlepšovat krevní oběh v dutině ústní a urychluje hojení, zatímco sůl má antibakteriální účinek;
  • léčba podvýživy nebo přestavba zubních rovnátek.

Pokud tyto jednoduché domácí opravné prostředky nefungují, navštivte svého lékaře. Je možné, že příčina ulcerózní stomatitidy tkví v systémových faktorech. Nalezení příčiny a stanovení správné léčby vede ke zlepšení stavu.

Zdroj: Ulcerózní stomatitida u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP