Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WWW BYLINY RAKOVINA SLINIVKY

OBSAH

Chronický zánět slinivky

Chronický zánět slinivky (chronická pankreatitida) je dlouhodobé onemocnění, které je spojeno s pomalým vyhasínáním funkcí slinivky. Jedná se o zcela jiné onemocnění, než je akutní pankreatitida. Stav se projevuje občasnými, méně intenzivními, ale nepříjemnými bolestmi břicha a trávicími obtížemi. Bolesti jsou obvykle krátce po jídle a nemocný člověk se jich může obávat tak, že mu naruší příjem potravy. Nemocný hubne a může trpět průjmy způsobenými nedostatečným trávením a vstřebáváním potravy. Stolice bývá zažloutlá, mastná a páchnoucí, což je dáno nadbytkem nestrávených tuků, pacient může začít trpět poruchou vstřebávání živin a podvýživou. U pokročilých forem nemoci se slinivka břišní projevuje nedostatečnou schopností vytvářet inzulín. U postiženého tak vzniká cukrovka, která v principu odpovídá cukrovce 1. typu. U takto postižených pacientů může vzniknout rakovina slinivky břišní, a proto by měli být pacienti se zánětem slinivky pravidelně sledováni v gastroenterologické ambulanci. Neléčená nemoc může vyvolat smrt.

Zdroj: Zánět slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.

Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Léky na kopřivku

Některé byliny jsou známé pro svou schopnost léčit kopřivku a snižovat její příznaky. Pro léčbu se používají tyto byliny či produkty z nich vyrobené: vojtěška, extrakt borůvky, řemdihák plstnatý, heřmánek, echinacea, lékořice, kopřiva, zázvorové pivo a šťovík kadeřavý. Velmi užitečná je i gelová forma aloe vera. Dalšími prospěšnými bylinami jsou lilek černý a červená olše (její listy a kůra).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Diskuze

V diskuzi TO SVEVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku se zminujete o alternativní léčbě rakoviny slinivky (byliny, aminokyseliny). Mohla bych poprosit o podrobnější informace?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svevi.

Anona ostnitá je plod stromu graviola, a to je zázračný zabiják rakovinných buněk, 10000x silnější než chemoterapie. Účinně útočí na zhoubné buňky 12 typů rakoviny a zabíjí je, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic a slinivky. O třech složkách je dokázáno, že jsou při zpomalování růstu rakovinných buněk 10 000 krát silnější než Adriamycin, běžně používané chemoterapeutické léčivo! A co navíc, na rozdíl od chemoterapie složky extrahované ze stromu graviola selektivně pronásledují a zabíjí pouze rakovinné buňky. Nepoškozují zdravé buňky!
Dále si přečtěte informace od MUDr. Warburga a Dr. Budwigové
Používejte: čínské houby, colostrum direct, aloe vera gel Sivera, breussova zeleninová směs, čaje protirakovinné - aspoň půl litr denně jednoho z čajů /šalvěj + meduňka + třezalka + máta/ s čajem z červeného lapacha/čaj Inků/, z pakostu smrdutého a Guduchi-nepálsky-vše k dostání v lékárnách, lněný olej + lněné semínko + 10 %tvaroh/silný alt. protirakovin. přípravek dle Dr. Budwigové, kličkový olej- denně 1-2polévkové lžíce /lze užívat současně s kefírem z tibetské houby, anone ostnitá, vitamin- B17 k dostání z Mexica, USA, náš preparát obsahuje zanedbatelné množství, enzymy - 1 až 2x ročně využívat Wobenzym 800mg 3x denně 10tbl půl hod před jídlem. Při zažívacích obtížích dop. tibetskou houbu k výrobě kefíru/snadné, levné, zharmonizuje mikrobiální systém střev a navrátí potřebnou chuť k stravování. Vždy alternativní léčbu konzultujte se svým lékařem.

Zdroj: diskuze to svevi

Dědičnost rakoviny slinivky

Výzkumy ukazují na zvýšenou pravděpodobnost onemocnění u lidí s určitými rizikovými faktory. K těm patří věk – většina nádorů vzniká po 60. roce, dále kouření (dvakrát až třikrát větší pravděpodobnost), cukrovka, chronický zánět slinivky a dědičnost. Při léčbě se směřuje ke genetickému vyšetřování rodin, ve kterých se objevila chronická pankreatitida nebo rakovina.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PANKREAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

ahojky naší dceři zjistili rakovinu slinivky loni v únoru po porodu. snaží se být silná, ale já jí to nevěřím.dá se tato forma rakoviny vyléčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každé onemocnění je možné léčit. Když pak pacient k tomu ještě sám chce, tak to jde ještě lépe. Proto byste měla své dceři důvěřovat a podporovat ji v jejím přesvědčení, protože naděje umírá poslední. Když bude mít vaše dcera ve vás podporu, tak se ji to bude určitě lépe zvládat, než když jí nebudete věřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina pankreas

Rakovina slinivky biologická léčba

K léčbě se používá i radioterapie (ozařování) a chemoterapie. Relativní novinkou je biologická léčba, která spočívá v aplikaci biologických léků. Její momentální úspěšnost je relativně vysoká. Jinak samozřejmě existuje i nová léčba rakoviny slinivky, jež je ale většinou hodně nákladná. Jak již bylo řečeno, její úspěšné vyléčení závisí na tom, kdy je nemoc diagnostikována.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA SLINIVKY WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Dobý den mám dotaz - byla jsem operována a odstraněno část slinivky ve které byl nádor a slezina. Mám dotaz zda je prospěšné užívat Wobenzym a vitamin C ve větším množství.
Děkuji
Nina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym pomáhá hojit operací poškozenou tkáň, takže v průběhu rekonvalescence po operaci je to dobré v doporučeném dávkování 7 tablet 3 krát denně.
Vitamín C je skvělý pomocník pro vaši imunitu, ale vysoké dávky můžou škodit. Optimální příjem vitamínu C je v množství 90 mg denně, což zabezpečí vyvážená strava s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce. Maximální bezpečná dávka vitamínu C je 2 000 mg denně. V případě překročení této hranice si můžete způsobit tyto zdravotní obtíže: průjem, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, břišní nadýmání a křeče, bolest hlavy, nespavost a ledvinové kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina slinivky wobenzym

Rakovina slinivky prognóza

Léčba nádorů slinivky břišní spočívá v jejich radikálním chirurgickém odstranění u těch pacientů, u kterých se jej podaří diagnostikovat včas, což je asi jen u 15 % případů. U ostatních pacientů léčíme pomocí onkologické léčby cytostatiky, jež sice neprodlouží život, ale daří se díky ní zlepšit jeho kvalitu a zmírnit utrpení nemocných. Většina pacientů s karcinomem pankreatu zemře do roka od stanovení diagnózy.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jóga bude dobrá volba. Mnoho nemocí tkví v mysli a jóga dokáže v tomto ohledu pomoci. Začněte co nejdříve a tešte se na krásné výsledky tohoto cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Atrofie slinivky

Rakovina slinivky alternativní léčba

Vyvážená kombinace extraktu z léčivých rostlin bohatých na třísloviny ve spojení s aminokyselinami účinně ničí rakovinné buňky (vyvolává apoptózu) a je mnohanásobně silnější než většina chemoterapeutických prostředků, přičemž nemá žádný negativní vliv na zdravé buňky. Jeho pomocí lze úspěšně, bezpečně a účinně bojovat proti nádorům slinivky. Jde o přírodní terapii, která nezpůsobuje extrémní nevolnosti, ztráty na váze a vypadávání vlasů, a přitom neovlivňuje zdravé buňky.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÉ ONKOMARKRY SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Zálešáková.

Mám zvýšené onkomarkry CA 19-9, bolesti nemám, na rakovinu slinivky zemřel otec.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená hladina CA 19–9 v séru se vyskytuje především u pacientů nemocných s karcinomem pankreatu a dalších nádorů zažívacího traktu, jater a mucinózních nádorů ovaria. Jeho koncentrace pak dosahují až více než 100 násobku normálních hodnot. Nepíšete jakou hodnotu vám v laboratoři zjistili, ale někdy se stává, že hodnoty CA 19-9 zvyšuje i mírná cholestáza, která může způsobit výrazné zvýšení CA 19–9 koncentrace v séru. Z dalších onemocnění jsou zvýšené hladiny nalézány u benigních (nezhoubných) a zánětlivých onemocněních žaludku, střeva, pankreatu a jater. V benigních pankreatických cystách se pohybují hladiny CA 19–9 obvykle do 100 kU/l, výjimečně až do 2000 ku/l.
Při vaší rodinné anamnéze je zvýšení hodnot onkomarkeru CA 19-9 rozhodně varovný signál a mělo by se provést důkladné vyšetření břicha prostřednictvím CT nebo magnetické rezonance.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšené onkomarkry slinivky

Bolest při rakovině slinivky

Počínající nádor slinivky břišní je většinou asymptomatický (bez příznaků), v čemž spočívá jeho zhoubnost a zrádnost. O něco později se nádor může vyznačovat zažloutnutím sliznic a kůže (tzv. ikterem čili žloutenkou, která nemá infekční původ), po němž se s odstupem asi tří měsíců dostavuje bolest břicha, stavy nevolnosti a další neurčité obtíže. Existuje jediná výjimka, kdy se nemoc začne projevovat v časnějším stadiu – pokud nádor postihne vývodné cesty slinivky. Dotyčný pak trpí bolestmi břicha.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Baloga.

Prosím lze pít kávu ?(nejen při rakovině , ale i při zánětu ,podráždění slinivky)
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kofein, který je obsažen v kávě je vzhledem ke slinivce v malých dávkách prospěšný jen, když je slinivka zdravá. To znamená, že v ní není ani zánět a ani není přítomna cukrovka. Jakmile je slinivka nemocná, omezte příjem kofeinu na minimum. Totéž platí i o alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Jak bolí rakovina slinivky břišní

Rakovina slinivky břišní vzniká většinou z neznámých příčin, podobně jako i některé další typy rakoviny. Rakovina slinivky břišní zasahuje malý, ale důležitý orgán, bez kterého se lidské tělo neobejde. Rakovinové bujení napadá slinivku velmi tiše a bez velkých příznaků. Rakovina slinivky a jater bývá nejagresivnější vůbec. Nejčastější projev rakoviny slinivky je bolest v oblasti břicha. Postupně se může objevovat únava, nechuť k jídlu, neurčité tlakové bolesti břicha, pocit na zvracení nebo i zvracení nedlouho po jídle. Při útlaku žlučových cest vzniká často žloutenka. Při poškození větší části tkáně slinivky může vzniknout i cukrovka nebo se objevují projevy akutní pankreatitidy, tedy akutního zánětu slinivky. Často jsou bohužel patrné až příznaky posledního stadia rakoviny slinivky. Spojitost mezi sebou mají i například bolest beder a rakovina slinivky. Pokročilá fáze je spjata s náročnou léčbou a velkými bolestmi. Je třeba říci, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci.

Bylo zjištěno, že přítomnost karcinomu tlustého střeva a karcinomu vaječníku u příbuzných také zvyšuje riziko vzniku karcinomu slinivky. Nezhoubné nádory slinivky se vyskytují vzácně. Karcinom slinivky však patří mezi sedm nejčastějších nádorových bujení v České republice a je považován za jeden z nejzhoubnějších nádorů. Vzhledem k tomu, že se zpočátku projevuje nespecifickými příznaky, je potřeba na něj včas myslet a při podezření se co nejdříve dostavit k lékaři.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi JANČA BYLINY NA ZANĚT ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosim o radu.Dcera má zanět štítné žlázy.Jsou nějaké byliny na tento problém?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanátová Helena.

Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat,mám problémy se štítnou žlázou a tloustnutím,dva roky beru každý den eutyrox 100,zkoušela jsem i různé diety ale bohužel nic nezabralo,existují nějaké bylinky které by mi pomohly zredukovat váhu,v současné době při výšce 170 cm vážím 90 kilo.
Děkuji s pozdravem
Vanátová Helena

Zdroj: diskuze Janča byliny na zanět štitné žlazy

Rakovina slinivky a věk

Nádory slinivky břišní představují velmi závažné onemocnění, v jehož diagnostice a léčbě současná medicína stále nedosahuje uspokojivých výsledků. Více než 90 % všech nádorů tvoří velmi zhoubný karcinom, vyrůstající z buněk vývodů slinivky břišní. Výskyt karcinomu slinivky břišní ve vyspělých zemích stále vzrůstá. Přesnou příčinu onemocnění neznáme – obviňují se nevhodná dieta s vysokým obsahem živočišných tuků, kouření, alkohol aj. Klinický obraz je charakterizován nespecifickými zažívacími potížemi, bolestmi břicha, váhovým úbytkem, žloutenkou a celkovým chátráním. Nutno však zdůraznit, že pokud pacient přichází s těmito příznaky, je nádor již v pokročilém stadiu a není možné ho radikálně chirurgicky odstranit. Z toho vyplývá, že není prakticky možné provést včas správnou diagnózu onemocnění, protože probíhá dlouhou dobu bezpříznakově a skrytě. Projevuje se u dospělých a seniorů, častěji je diagnostikován u mužů.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi AKUTNÍ ZÁNĚT SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,

již.po druhé jsem prodělal akutní zánět slinivky.Příčina neznámá pouze vím že nemám žlučník.Prosím o radu jak předejít dalšímu zánětu.

Předem děkuji Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akutní zánět slinivky

Zvětšená slinivka břišní

Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.

Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Diskuze

V diskuzi ČAJE NA REGENERACI SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Džurná.

Zdravím!
Kde mohu koupit podpůrné směsi na regeneraci
slinivky?
Děkuji za informaci.
Vlasta Džurná

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaje na regeneraci slinivky

Co je slinivka břišní

Slinivka břišní zaujímá významnou pozici v trávení živin díky produkci mnoha trávicích enzymů a působí rovněž jako významná žláza s vnitřní sekrecí (produkce inzulinu a mnoha dalších hormonů). Její onemocnění provází většinou závažné stavy, v mnoha případech mohou dokonce ohrozit i život nemocného. Nemoci slinivky břišní lze rozdělit do tří základních skupin – akutní a chronický zánět a nádory.

Zdroj: Rakovina slinivky břišní

Jaké jsou nemoci slinivky břišní?

Onemocnění slinivky způsobuje téměř vždy velmi závažné stavy a podle projevů a laboratorních vyšetření se dělí zhruba na tři základní skupiny:

  • Akutní zánět slinivky břišní
  • Chronický zánět slinivky břišní
  • Nádory slinivky břišní

Dle určené diagnózy se přistupuje k léčbě a následné rehabilitaci (dieta, změna životního stylu, aplikace inzulínu a podobně) nemocného. Mezi známé nemoci, které se spojují se slinivkou břišní, patří diabetes mellitus (cukrovka).

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Rakovina slinivky

Karcinom pankreatu infikuje buňky a šíří se do slinivky. Krevní cévy a nervy, které jsou v blízkosti slinivky břišní, mohou být infikovány rakovinnými buňkami. Mezi rizikové faktory patří kouření cigaret, chronická pankreatitida a pokročilý věk (nad 65 let). Pokud není rakovina slinivky léčena, může se rozšířit do všech břišních orgánů, jakož i jiných částí těla.

Cukrovka

Diabetes nastane v okamžiku, kdy slinivka přestane produkovat inzulín, nebo když lidské tělo nedokáže využít inzulín, který produkuje. Existují dva typy diabetu.

Diabetes mellitus 1. typu. Tento druh cukrovky je závislý na inzulínu a diabetici si musí aplikovat injekce inzulínu. Aplikace je každodenní součástí jejich života, zároveň musí být měřeny hladiny cukru v krvi.

Diabetes mellitus 2. typu. U tohoto typu tělo produkuje vlastní inzulín. Tato forma diabetu je spojena s obezitou a v některých případech s těhotenstvím. Komplikace vysoké hladiny cukru v krvi mohou vést k poškození ledvin, očí, nervů a je zde zvýšené riziko mozkové mrtvice nebo srdečního záchvatu.

Pankreat vyčerpává a způsobuje selhání

Nezdravá strava má hodně co dočinění s problémy slinivky břišní. Konzumace vysokého množství cukrů, bonbonů, sušenek, koláčů, těstovin, a dokonce i chleba, může vést k navýšení cukrů v těle. Tyto cukry způsobují nerovnováhu cukru v krvi, což má za následek právě cukrovku. Tento rychlý vzestup a pád hladin cukru v krvi vede ke zhoršení slinivky břišní a nakonec k vyčerpání, kterému lze naštěstí zabránit správnou dietou.

Hlavním úkolem slinivky břišní je regulace hladin cukru v krvi. Jakmile dojde k vyčerpání slinivky, přestává se vytvářet inzulín, což má za následek neschopnost rozdělování cukru v těle.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Úprava stravy na uzdravení slinivky

  • Pro uzdravení slinivky je třeba omezit ve stravě příjem tuků, zejména živočišné.
  • Chceme-li uzdravit svou slinivku, tak zásadně nesmažíme a vyhýbáme se smaženým a mastným jídlům.
  • Pro uzdravení slinivky ze stravy vyloučíme rafinovaný bílý cukr, sladkosti a alkohol.
  • Při pojídání se snažme stravu velmi důkladně rozžvýkat a smíchat se slinami, čímž ulehčíme slinivce při trávení.
  • Pro uzdravení slinivky je třeba vždy čtvrthodinu před každým hlavním jídlem sníst trochu nějaké kořenové zeleniny, například strouhanou mrkev, červenou řepu, petržel a podobně.
  • K uzdravení slinivky břišní zvýšíme ve stravě příjem vitaminu A a také zinku prostřednictvím potravních doplňků.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Doba přežití u rakoviny jater

Zhoubné nádory se často projevují nespecifickými klinickými příznaky (jako jsou například váhový úbytek, ztráta chuti k jídlu, teploty). Úmrtnost u tohoto onemocnění závisí na jeho rozsahu. Dobu přežití ovlivňuje mnoho faktorů. Tím nejdůležitějším je objevení rakoviny v raném stadiu, včasný lékařský zákrok a také to, aby se nerozšířily metastáze. Právě rozšíření metastází obvykle bývá u jakéhokoliv nádorového onemocnění fatální. U rakoviny jater se metastáze nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Mohou se však vyskytnout i jinde.

Zdroj: Rakovina jater poslední stádium


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP