Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA U ŽEN

OBSAH

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zdravím, je mi 27 a také mám akné hlavně kolem úst, ale i na hrudníku a na zádech.
Kolem úst to údajně je hormonální nerovnováha tak jsem začala cvičit hormonální jógu a objednala si kořen smldince chlupatého na rovnováhu. Doufám, že mi to konečně pomůže, ale pleť mám spíše suchou tak necím kde se ten maz bere.
A nejspíš si pořídím bylinky na na vyčištění jater.
Někdo bere hormonální antikoncepci, ale to pouze přehluší problém a po vysazení se to opět zhorší a to si nemyslím, že je dobré předepisovat kvůli pleti a ne jako ochranu před otěhotněním. Hodně štěsrí v boji s akné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Cvičím jógu, ale normální :-) mohu poprosit o doporučení nějakých stránek, nebo kde bych sehnala nejake blizsi info k te hormonalni joze? zkusila bych ji..

Zdroj: diskuze Játra a akné

Léčba

Pokud navštívíte lékaře, jistě vám na vaše hormonální problémy doporučí nějaké léky. Snad každý hormon se dá v těle doplnit prostřednictvím léků a injekcí. V některých případech může být řešením i operace (př. štítná žláza).

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petras josef.

manželka trpí po operaci štítné žlázy a odstrněním příštítných tělísek nadměrným pocením

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thomas.

Jeden z častých důvodů nadměrného pocení bývá hormonální nerovnováha, co předpokládám souvisí s operací štítné žlázy. Ve vašem případě bych ale nehledal příčiny a pocení rovnou zastavil Electro Antiperspirantem. Dá se to aplikovat i na obličej, s tímto adaptérem www.iontoforeza.cz/a… - kdyžtak se na to podívejte.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení po operaci štítné žlázy

Hormonální nerovnováha u mužů

Většina hormonálních problémů se objevuje jak u žen, tak i u mužů. U mužů může být problémem i s mužským pohlavním hormonem (testosteron). Pokud muž má nedostatek testosteronu, může to u něj způsobit vypadávání vlasů, hromadění tuků v oblasti břicha, úbytek svalové hmoty, sníženou vnímavost, horší paměť, stavy podrážděnosti a návalů vzteku, pocity nervozity a problémy se spánkem. Zároveň pokud je hladina tohoto hormonu snížená, ovlivňuje to i jeho zájem o sex a kvalitu erekce.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ INJEKCE.KDY JÍT NA DALŠÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

v březnu mi byla píchnuta hormonální injekce na 3 měsíce.kdy mám jít na další?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš v březnu píchnutou injekci, která účinkuje 3 měsíce, tak na další bys měla jít v červnu. Je důležité udržovat stále stejnou úroveň estrogenu, bez nějakých přestávek v aplikaci injekcí. Kdyby tě otravovalo chodit každé 3 měsíce, tak si můžeš nechat píchnout injekci na 6 měsíců.

Zdroj: diskuze Hormonální injekce.kdy jít na další?

Přírodní léčba – bylinky

Někdy je dobré, než navštívíte lékaře, pokusit se vyrovnat hladinu hormonů přirozenou cestou. Jedním ze způsobů může být i cvičení. Cvičení totiž obvykle člověka dostane do psychické pohody, pomůže mu uchovat si kondici a podpoří fungování prostředí organismu. Dokonce v dnešní době existuje i hormonální jógová terapie. Kromě cvičení můžou pomoci i správné potraviny. Při únavě, oslabené paměti, menopauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci a sexuálních poruchách se doporučuje užívat peruánský ženšen, který pomáhá i při vypadávání vlasů, nechutenství a akné. Proti únavě také bojuje spirulina. Na menstruační bolesti je dobrá pískavice.

Pokud je hormonální nerovnováha dána menopauzou, doporučuje se vynechat alkohol, kofein, kořenná jídla, horké polévky a nápoje a omezit sůl.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Léčba

Léčba hormonální nerovnováhy závisí na příčinách a specifickém typu hormonu, který je pod nebo nad úrovní své sekrece. Jen specializovaný lékař může pomoci s určením typu hormonální nerovnováhy a diagnostikovat její základní příčiny. V případě mírné nerovnováhy je vhodná přírodní léčba, která zahrnuje vyváženou stravu spolu se cvičením nebo fyzickou aktivitou a přiměřeným odpočinkem. Teprve po řádném posouzení lékařem může být doporučena hormonální terapie nebo některé léky.

Někdy je nesnadné rozpoznání příslušných symptomů. Proto by rodiče měli pečlivě sledovat jakékoli zdravotní problémy svých potomků. Pokud se u dětí objeví některé z výše uvedených příznaků, pak je lepší, aby byl stav správně a co nejrychleji vyhodnocen odborníkem.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ KASTRACE PRO PSA 11 LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaká je nejvhodnější hormonální kastrace/název vakcíny-léku/,když nechceme, vzhledem k věku našeho pejska bišonka 11let, už ho nechat podstoupit klasickou kastrací,neboť má už i cysty na prostatě,z toho jedna větší,dle nálezo sono - září 2019.Případně jakou radu byste nám navrhli vy.
Děkuji a zdravím vás.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nechte ho v klidu dožít. Každý tady na světě máme vyměřen svůj čas, i pejsci. Někdo zemře mladý a jiný zase žije do 100 let. Vašemu pejskovi je 77 let v lidském měřítku. Radujte se z jeho přítomnosti a netrapte ho žádnými pokusy.

Zdroj: diskuze Hormonální kastrace pro psa 11 let

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Příčiny

Stále větší váha se připisuje především faktorům, jako je nesprávná strava s vysokým obsahem škodlivých tuků, stres a toxiny v životním prostředí. U některých dětí se mohou objevit problémy s vysokou nebo nízkou hladinou některých hormonů v důsledku autoimunitních onemocnění. Všechny tyto příčiny následně mohou spolu s některými dalšími faktory způsobit endokrinní poruchy, například nerovnováhu lidského růstového hormonu, hormonu štítné žlázy, inzulínu a dalších hormonů.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud, Karlo, nemůžete vysadit hormonální léčbu v menopauze, tak zkuste alespoň užívat samotný vitamín C 300 mg s pozvolným uvolňováním a berte ho 1 tabletu ráno a večer s posledním jídlem. K tomu se postarejte, abyste dobře spala. Dobrý spánek umožní očím si odpočinout a pomůže Vám i na prasklé žilky ve vnitřním koutku oka. Karlo, napište mi sem prosím skladbu Vaší hormonální léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE - O ČEM SE NEMLUVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Profet.

Ona má hormonální antikoncepce ještě i jiné stránky, a to je její raně potratový účinek při selhání primární funkce bránění ovulaci - lze se dočíst v pdf knize „Antikoncepce – Co potřebujete vědět, ale nikdo o tom nemluví“ (hlavně str.6 a násl.), kterou lze stáhnout zdarma na www.prolife.cz/downl…
Alternativou zcela bez chemie je metoda přirozeného plánování rodičovství (PPR) - dokonce se prodávají malé počítače (např.Lady Comp) pro přesný výpočet plodných a neplodných dnů - viz např.:
www.naturcomp.cz/ Spolehlivost je srovnatelná s HA.
Ještě jednou závažnou skutečností týkající se HA je téměř katastrofální působení hormonů vyplavovaných z těla do vody a do přírody - viz např.: petr-kubac.blog.cz/1…
nebo video na Youtube: www.youtube.com/watc…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální antikoncepce - o čem se nemluví

Příznaky

Stejně jako dospělí, tak i děti mohou trpět touto poruchou a bolestivými příznaky s ní spojenými, ale obvykle jsou symptomy odlišné a u dětí se nerovnováha v úrovni růstového hormonu projevuje častěji. Jak již název napovídá, růstový hormon je zodpovědný za regulaci rychlosti růstu a rozvoje. Je to hormon, který řídí růst dětí, jeho nedostatek se tedy může projevit zakrslým růstem a opožděnou pubertou, zatímco jeho přebytek může způsobit gigantismus nebo nadprůměrnou výšku.

Spolu s nerovnováhou růstového hormonu mohou děti získat také problémy se štítnou žlázou, hypotyreózu. Hypotyreóza je způsobena sníženou sekrecí hormonů štítné žlázy, zatímco hypertyreóza se vyznačuje zvýšenou sekrecí těchto hormonů. Hypotyreóza se projevuje selháním růstu a opožděnou pubertou, kdežto hypertyreóza způsobuje velkou tělesnou hmotnost, vysoký krevní tlak, rychlý srdeční tep. V důsledku hormonální nerovnováhy se může u dětí rozvinout i diabetes.

Častým důsledkem hormonální nerovnováhy u dětí je i předčasná puberta, která se spíše objevuje u dívek. Pro dívky je normální věk puberty od 10 do 13 let, zatímco u chlapců je od 9 až do 14 let. Předčasná puberta může způsobit předčasný rozvoj příznaků puberty, jako je zvětšení prsou, vývoj ochlupení a axilárního ochlupení, menstruace u dívek, zatímco chlapci mohou zažít růst vousů na obličeji, růst ochlupení v podpaží a na pohlavních orgánech. Některé jiné generalizované příznaky zahrnují zvýšenou tělesnou hmotnost nebo obezitu, úzkost, změny nálady, hyperaktivitu, pomočování a neschopnost správného soustředění.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ INJEKCE.KDY JÍT NA DALŠÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Když máš v březnu píchnutou injekci, která účinkuje 3 měsíce, tak na další bys měla jít v červnu. Je důležité udržovat stále stejnou úroveň estrogenu, bez nějakých přestávek v aplikaci injekcí. Kdyby tě otravovalo chodit každé 3 měsíce, tak si můžeš nechat píchnout injekci na 6 měsíců.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Makytas.

dobry den beru inekci hormonarni depo a nevi jestli po ni mužu otěhotnet protožš planujem přitem pdecko jak dostuju

Zdroj: diskuze Hormonální injekce.kdy jít na další?

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,

moc Vás prosím o radu. Taťka 63 let má rakovinu prostaty. Bohužel ve stadiu T3b N1 M0, PSA 18,2, středně diferencovaný karcinom. Nyní má 3 měsíce hormonální léčbu. PSA kleslo na 0,57. Je v dobré kondici a nemá jiné zdravotní potíže. Vysoké PSA bylo zjištěno náhodně z krve. Prosím o radu jak pomoci. Operace mu nebyla nabídnuta z důvodu napadení uzlin. Nyní by mě podstoupit ozařování v protonovém centru s dále užívat hormonální léčbu. Myslíte, že je to dobrá volba.
Je zde šance na vyléčení? Případně jak dlouhé může být prodloužení života?
Předem Vám moc děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Michaela F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den,

táta měl také 21 ozáření. Každý pracovní den kromě víkendů.
Vše proběhlo dobře. Jednou mu ozařovací plán změnili a to je prý běžné. V těle se dějí změny ( nádor se může asi snad i zmenšit ). Dnes má poslední ozařování a nemá žádné zdravotní potíže. Je mu dobře. Před ozařováním měl 6 měsíců hormonální léčbu( jednou za 3 měsíce injekce) a nyní bude pokračovat v hormonální léčbě pro již pokročilý nádor. I tak doufám, že vše dobře dopadne a Vám to také přeji. Zdraví je opravdu to nejdůležitější v životě. S pozdravem Michaela F.

Zdroj: diskuze Rakovina prostaty

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Za předpokladu, že se hormonální antikoncepce užívá pravidelně, tak se jedná o velmi bezpečnou metodu ochrany před početím. Hormonální antikoncepce je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Zároveň má celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy, ale má i své nevýhody. Hormonální antikoncepce vyžaduje pravidelné bezchybné užívání a je třeba pamatovat na to, že účinky hormonální antikoncepce mohou být sníženy některými léky (antibiotiky) nebo také průjmem či zvracením.

Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce

  • Při užívání hormonální antikoncepce se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšení citlivosti prsou nebo nevolnost.
  • Hormonální antikoncepce může někdy vyvolat nebo zhoršit akné.
  • Hormonální antikoncepce někdy způsobuje akantózu.
  • Hormonální antikoncepce také někdy může za jinak nevysvětlitelné vypadávání vlasů.
  • Hormonální antikoncepce může zhoršit migrénu.
  • Při užívání hormonální antikoncepce je mírné riziko vzniku krevních sraženin.
  • Při užívání hormonální antikoncepce může dojít ke slabému krvácení i mimo obvyklý menstruační cyklus.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Nerovnováha elektrolytů

Požitím Aloe vera může u některých lidí dojít k toxicitě organismu, což způsobí snížená hladina draslíku v krvi, nebo k abnormalitě elektrolytů, která je vyvolána dlouhodobým užíváním šťávy z Aloe vera. Zmiňované účinky jsou zvláště nebezpečné pro lidi trpící cukrovkou či onemocněním srdce nebo ledvin, protože jsou k těmto nerovnováhám náchylnější. Doporučuje se pravidelné sledování lidí postižených jmenovanými chorobami, kteří pijí Aloe vera po dobu několika dní, aby byla včas zjištěna nerovnováha elektrolytů. Nízké hladiny draslíku vedou ke svalové únavě a k abnormálnímu srdečnímu rytmu.

Zdroj: Jaká jsou nebezpečí šťávy z Aloe vera?

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Fyzické příznaky nerovnováhy jater a sleziny

Mezi nejčastější stížnosti pacientů s nerovnováhou jater a sleziny patří následující konstatování: „Nemůžu myslet nebo se soustředit.“ Vysvětlení je nasnadě, nerovnováha v oblasti jater a sleziny zhoršuje naši schopnost učení se, myšlení nebo soustředění. Taktéž se může objevit vyčerpání nebo příznaky chřipky či kožní vyrážky.

Zdroj: Rady na domácí léčbu jater a sleziny

Progesteron a akné

Hormonální akné může být vyvolána za určitých podmínek spojených s náhlými změnami v hormonálním stavu. Například akné během těhotenství nebo akné po potratu, protože gynekologie a akné u žen jsou vzájemně propojeny. Někdy vyvolávají akné hormonální poruchy vaječníků nebo štítné žlázy. Akné v těhotenství je poměrně běžný jev, protože probíhají hormonální změny, a to zvýšení hladiny progesteronu. Akné může přetrvávat po porodu i v době kojení, protože během tohoto období se hormonální rovnováha liší od té obvyklé.

Zdroj: Progesteron


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP