Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HORMONALNÍ PORUCHA PŘÍZNAKY

OBSAH

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ INJEKCE.KDY JÍT NA DALŠÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

v březnu mi byla píchnuta hormonální injekce na 3 měsíce.kdy mám jít na další?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš v březnu píchnutou injekci, která účinkuje 3 měsíce, tak na další bys měla jít v červnu. Je důležité udržovat stále stejnou úroveň estrogenu, bez nějakých přestávek v aplikaci injekcí. Kdyby tě otravovalo chodit každé 3 měsíce, tak si můžeš nechat píchnout injekci na 6 měsíců.

Zdroj: diskuze Hormonální injekce.kdy jít na další?

Test na bipolární poruchu

BITEPT test rozpozná nejčastější duševní poruchy: mánie, deprese, obsese, úzkostná porucha, bipolární afektivní porucha (maniodepresivní psychóza), různé fobie, panické poruchy, hypochondrická porucha, neurastenie a další. Mnoho lidí si dělá starosti se svým duševním stavem, ale nepokusí se o žádné řešení. Tento test vám pomůže zjistit, jestli se obáváte právem nebo zbytečně. Zjišťuje možnost přítomnosti základních kategorií psychických onemocnění, jako jsou bipolární porucha, schizofrenie, panická porucha, hypochondrická porucha a jiné.

Zde si můžete provést test.

Zdroj: Bipolární porucha

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zdravím, je mi 27 a také mám akné hlavně kolem úst, ale i na hrudníku a na zádech.
Kolem úst to údajně je hormonální nerovnováha tak jsem začala cvičit hormonální jógu a objednala si kořen smldince chlupatého na rovnováhu. Doufám, že mi to konečně pomůže, ale pleť mám spíše suchou tak necím kde se ten maz bere.
A nejspíš si pořídím bylinky na na vyčištění jater.
Někdo bere hormonální antikoncepci, ale to pouze přehluší problém a po vysazení se to opět zhorší a to si nemyslím, že je dobré předepisovat kvůli pleti a ne jako ochranu před otěhotněním. Hodně štěsrí v boji s akné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Cvičím jógu, ale normální :-) mohu poprosit o doporučení nějakých stránek, nebo kde bych sehnala nejake blizsi info k te hormonalni joze? zkusila bych ji..

Zdroj: diskuze Játra a akné

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ KASTRACE PRO PSA 11 LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaká je nejvhodnější hormonální kastrace/název vakcíny-léku/,když nechceme, vzhledem k věku našeho pejska bišonka 11let, už ho nechat podstoupit klasickou kastrací,neboť má už i cysty na prostatě,z toho jedna větší,dle nálezo sono - září 2019.Případně jakou radu byste nám navrhli vy.
Děkuji a zdravím vás.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nechte ho v klidu dožít. Každý tady na světě máme vyměřen svůj čas, i pejsci. Někdo zemře mladý a jiný zase žije do 100 let. Vašemu pejskovi je 77 let v lidském měřítku. Radujte se z jeho přítomnosti a netrapte ho žádnými pokusy.

Zdroj: diskuze Hormonální kastrace pro psa 11 let

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi PORUCHA EREKCE A LÉKY NA EREKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nutri Czech.

Clerex® 475mg je volně prodejný přípravek pro perorální léčbu erektilní dysfunkce. V přirozených podmínkách, tj. při sexuální stimulaci, obnovuje porušenou erektilní funkci zvýšením přítoku krve do penisu,zvyšuje libido a hladinu testosteronu v krvi.Přispívá při léčbě neplodnosti. clerex.eu/pro-muze/ nebo zakoupíte v lékárnách
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Dobry den prasky na erekci poradite jakou mate skusenosti? Za tyden nekoureni zlepši jse erekce diky za radu moccc

Zdroj: diskuze Porucha erekce a léky na erekci

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav Galač.

Prosím je možné že po léku Agen, vzniká porucha erekce,se kterou jsem problém nikdy neměl. Děkuji za odpověď u řadu ,jestli by nebyl jiný přípravek vhodnější. Děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Bezpečnost hormonální antikoncepce

Za předpokladu, že se hormonální antikoncepce užívá pravidelně, tak se jedná o velmi bezpečnou metodu ochrany před početím. Hormonální antikoncepce je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Zároveň má celou řadu dalších příznivých účinků na zdraví ženy, ale má i své nevýhody. Hormonální antikoncepce vyžaduje pravidelné bezchybné užívání a je třeba pamatovat na to, že účinky hormonální antikoncepce mohou být sníženy některými léky (antibiotiky) nebo také průjmem či zvracením.

Nežádoucí vedlejší účinky hormonální antikoncepce

  • Při užívání hormonální antikoncepce se mohou u některých žen přechodně objevit drobné nepříjemnosti, jako zvýšení citlivosti prsou nebo nevolnost.
  • Hormonální antikoncepce může někdy vyvolat nebo zhoršit akné.
  • Hormonální antikoncepce někdy způsobuje akantózu.
  • Hormonální antikoncepce také někdy může za jinak nevysvětlitelné vypadávání vlasů.
  • Hormonální antikoncepce může zhoršit migrénu.
  • Při užívání hormonální antikoncepce je mírné riziko vzniku krevních sraženin.
  • Při užívání hormonální antikoncepce může dojít ke slabému krvácení i mimo obvyklý menstruační cyklus.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Burget.

Dobrý den otče Pleskači, chtěl jsme se zeptat jestli existuje nějaká léčba, nebo bylina na Lichen sclerosus et atherop. (autoimunitní porucha kůže).
Děkuji za velice radu Burget

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Léčba

Pokud navštívíte lékaře, jistě vám na vaše hormonální problémy doporučí nějaké léky. Snad každý hormon se dá v těle doplnit prostřednictvím léků a injekcí. V některých případech může být řešením i operace (př. štítná žláza).

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY PO PODVAZANI VAJECNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bobina.

Dobry den, je mi 40 let.Mam prosbu.Presne pred tremi lety v zari jsem mela mimodelozni tehotestvi.Mela jsem krvacei do bricha a ohrozeni zivota.Nechala jsem si podvazat vajecniky a od te doby jsem stratila chut na vse. Jidlo, sex zadna chut,moc nejim, tlostnu.Mam silne bolesti v krcni pateri, boli me ruce.Za rok jsem pribrala o 18kg. cvicim pohym mam taky, ale nic nepomaha.Partnera nemam rok a 8 mesicu.Menstruaci mam obcas nepravidelnou, po 22 az 25 dni. Spatne spim,chrapu moc hlasite.Pali me spodek pri moceni, mam strasne moc smradlavy vytok z pochvy, sprchuji se dene ,nekdy az 2x za den.holim se.Potrebovala bych prosim poradit co muzu udelat,muzou to byt nejake priznaky po sterilizaci vajecniku. dekuji s pozdravem bobina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příznaky, které popisujete velmi pravděpodobně souvisí se zákrokem na vaječníkách. Došlo u Vás zřejmě k poklesu hladiny estrogenu (ženský pohlavní hormon) a díky tomu se cítíte tak mizerně. Doporučuji navštívit svého gynekologa a svěřit se mu se svými problémy. Lékař Vám může předepsat hormonální substituční léčbu, která u Vás dorovná hladinu hormonů na správnou úroveň a rázem se Vám zlepší kvalita života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky po podvazani vajecniku

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi BIPOLÁRNÍ PORUCHA OSOBNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanah.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze alespoň částečně tuto chorobu korigovat nějakými přírodními produkty. Není snadné, dostat "onu" osobu k vyšetření k lékaři.
Děkuji za uvedení konkrétních rada a zkušeností. Děkuji H

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bipolární porucha osobnosti

Úzkostně depresivní porucha

Úzkost jako příznak je nepříjemně vnímaný subjektivní pocit provázený pocity strachu, obav a ohrožení, které nejsou spojeny s konkrétním důvodem. Závažnost poruchy se hodnotí podle míry vlivu na kvalitu života.

K častým symptomům úzkostné poruchy patří:

  • úzkost, strach, obavy;
  • deprese;
  • fobie;
  • obsese;
  • nesoustředěnost, podrážděnost, amnézie;
  • poruchy spánku, únavnost;
  • depersonalizace.
Úzkostná porucha se často projevuje i somatickými příznaky:
  • kardiální příznaky: palpitace, tachykardie, bolesti na hrudi;
  • respirační obtíže: dušnost, psychogenní astma;
  • gastrointestinální příznaky: nechutenství, nauzea, zvracení, průjmy;
  • psychogenní bolesti;
  • neurologické symptomy: závratě, nestabilita, parestézie, svalové napětí, výpadky senzorických funkcí, poruchy polykání, pocity „knedlíku v krku“;
  • další vegetativní příznaky: návaly horka, pocení;
  • nevýkonnost;
  • sebepoškozování, suicidální tendence.
Patří sem:
  • F40 Fobické úzkostné poruchy
  • F41 Jiné anxiózní poruchy
  • F42 Obsedantně-nutkavá porucha

Zdroj: Diagnóza častých duševních chorob

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN PAMPELIŠKY PROTI RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava.

Je vhodné užívat kořen pampelišky, při rakoně prostaty, když je nasazena hormonální léčba? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V roce 2019 samostatná studie zjistila, že kořen pampelišky a extrakt z citronové trávy mohou zvýšit účinnost chemoterapie při zabíjení buněk rakoviny prostaty u myší, ale studie se nezabývala tím, zda byly účinné při zastavení recidivy nádorů.
Lidské klinické studie extraktu z kořene pampelišky jako léčby rakoviny byly schváleny, ale nepodařilo se jim získat dostatek pacientů, aby byly tyto účinky potvrzeny i u lidí.
Píšete o hormonální léčbě, která snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteron. Kořen pampelišky nijak neovlivňuje hladiny testosteronu. Z tohoto pohledu by neměl být problém při společném užívání. Doporučuji konzultovat doplňkovou léčbu s lékařem, aby mohl sledovat případné negativní dopady na probíhající léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen pampelišky proti rakovině

Bipolární porucha a vztahy

Bipolární porucha osobnosti se projevuje především výkyvy nálad. Tedy projevy mánie, hypománie, deprese a remise, to je obdobím bez příznaků nemoci. Tyto stavy se samozřejmě odráží na osobním životě pacienta i jeho okolí. Bipolární afektivní porucha je onemocnění vleklé, dlouhodobé, objevující se poprvé již u mladých lidí kolem 20. roku věku. Onemocnění často změní život nemocného i jeho rodiny. Nemoc ovlivňuje celkové fungování nemocného v životě, zaměstnání, partnerských vztazích jedince. Zásadní podmínkou dobrého průběhu této duševní nemoci a minimalizace jejích dopadů na nemocného je dlouhodobá a pravidelná léčba.

Zdroj: Bipolární porucha

Antikoncepce poškozuje játra

Jelikož se při předepisování hormonální antikoncepce provádějí jaterní testy, může vzniknout domněnka, že hormonální antikoncepce poškozuje játra. Tento mýtus je již překonán. Jaterní testy se podle nejmodernějších poznatků už vůbec nemusí dělat, zvláště u mladých a zcela zdravých žen, případně se provede jeden odběr po třech měsících užívání. Jaterní testy mají svůj význam zejména u žen, které prodělaly onemocnění jater.

Mezi standardní vyšetření patří měření krevního tlaku před a po nasazení hormonální antikoncepce. Všechna tato vyšetření mají odhalit rizikové pacientky, kterým by hormonální antikoncepce mohla uškodit.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou spojené s užíváním léků, jsou specifické a liší se u každé osoby. Zeptejte se svého gynekologa, jak se mohou tyto účinky projevit u vás. Nejběžnější vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou uvedeny níže.

  • Hormonální antikoncepce obsahuje estrogen, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, děložního čípku a hlubokou žilní trombózu.
  • Kombinovaná perorální antikoncepce zvyšuje rizika srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
  • Hormonální antikoncepce obsahuje progestogen, který způsobuje bolesti hlavy, změny nálad a citlivost prsou.
  • Po hormonální antikoncepci se můžete také cítit špatně.
  • Hormonální antikoncepce má vliv na menstruační období.
  • Během užívání antikoncepce můžete mít nepravidelné krvácení, žádné krvácení nebo jen špinění.
  • Hormonální antikoncepce vám může menstruační období zlepšit, nebo naopak způsobit nepohodlí.

Pro většinu žen převažují výhody hormonální antikoncepce nad riziky. Hormonální antikoncepce zabraňuje nechtěnému těhotenství, snižuje ztrátu krve během menstruace, snižuje bolestivost během menstruace, snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků a endometria (děložní sliznice).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Dědičnost

Bipolární mentální porucha postihuje přibližně 10 % populace. Rozvoj se obvykle projeví v období okolo 20 let věku. Nejsou známy jednoznačné příčiny vzniku. Vědci se domnívají, že je bipolární porucha způsobena kombinací genetických vlastností a následným chováním v prostředí. Bipolární porucha běžně vypukne při dlouhodobém extrémním stresu. Cykly depresivních a manických epizod se vrací a mohou se projevovat stále častěji, narušují tak život postiženého i jeho okolí včetně jeho nejbližších, rodinu, školu, práci a celkově život ve společnosti. Pacienti postižení bipolární poruchou jsou nevyzpytatelní. Depresivní epizody mohou plynule přejít v mánii a naopak. Mezi jednotlivými epizodami (atakami) může být různě dlouhá doba bez příznaků, takzvaná remise.

Zdroj: Bipolární porucha

Kdy je lepší se hormonální antikoncepci vyhnout?

  • Hormonální antikoncepci by neměly užívat ženy, u kterých se v minulosti projevilo nádorové onemocnění, jehož růst je podporován ženskými pohlavními hormony (rakovina prsu, rakovina děložního čípku nebo děložní sliznice, některé typy nádorů vaječníků).
  • Hormonální antikoncepci by neměly užívat ženy, které v minulosti prodělaly žilní trombózy nebo embolie. Také ženy, které mají vrozené choroby se zvýšenou srážlivostí krve a zvýšeným rizikem vzniku trombóz, by neměly hormonální antikoncepci užívat. Ani když trpí neléčeným vysokým krevním tlakem.
  • Ženy, u kterých právě probíhá akutní onemocnění jater anebo ty, které trpí chronickým (trvalým) onemocněním jater, které snižuje jaterní funkci, například žloutenka, jaterní cirhóza, a podobně, by neměly hormonální antikoncepci vůbec užívat.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Hormonální antikoncepční metoda

Současná hormonální antikoncepční metoda se používá hlavně za účelem chránění před možným těhotenstvím. Způsob užívání může ženám sloužit také ke zmírnění příznaků PMS (premenstruačního syndromu), bolestivé menstruace nebo poruch menstruačního cyklu, případně při problémech s pletí (výskyt akné a jiné). Hormonální antikoncepce je složena ze dvou hlavních hormonů, a sice estrogenu a gestagenu.

Typy hormonálních antikoncepčních metod:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

Zdroj: Druhy antikoncepce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP