Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HORMONALNI PRIPRAVKY PROTI RUSTU CHLOUPKU U ZEN

OBSAH

Perorální kontraceptiva

Antikoncepční pilulky obsahují dvě klíčové složky, které zabraňují růstu ochlupení. Jedná se o estrogen a progestin. Tyto ženské hormony zabraňují růstu chloupků, jelikož dochází k inhibování produkce androgenu (mužský hormon). Právě androgen je zodpovědný za nadměrný růst chloupků u žen. Perorální antikoncepční přípravky jsou ideálním způsobem pro odstranění ochlupení. Hirsutismus představuje pro ženu kosmetický problém, ale málokdy značí vážnější chorobu. Varovným signálem by měly být především jiné projevy maskulinizace objevující se  pubertě, protože by mohly znamenat vážnější onemocnění vaječníků či nadledvin.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Diskuze

V diskuzi PROTI RUSTU CHLOUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den
schanim naky krem proti rustu chloupku na oblicej dekuji a zda se da i koupit v lekarne ci drogerie dekuji pro pripad mi napis te adresu praha dekuji moc s pozdravem.alena kastratova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

ACTIZYM KRÉM - Ajurvédský krém s rostlinnými enzymy k odstranění nežádoucích chloupků (přírodní metoda, účinnější alternativy laseru).

eshop.tarani.cz/acti…

KONTAKTY
Prodejna TARANI
Kollárova 528/1
Kroměříž 767 01

ESHOP a Oddělení péče o koncové zákazníky TARANI (přízemí)
mob.: + 420 775 272 929
email: tarani@tarani.cz

Fakturační adresa
MAX TRADING s.r.o.
Podolská 103/126
147 00 Praha 4 – Podolí

Zdroj: diskuze Proti rustu chloupku

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI RŮSTU CHLOUPKŮ U ŽEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý den,

chtěla bych nějaké krémy nebo léky na odstraněné chloupku na bradě a krku. Ne na předpis.

Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky proti růstu chloupků u žen

Antiandrogeny

Spironolactone Orion a Verospiron jsou antiandrogeny používané k léčbě růstu ochlupení. Tyto léky zabraňují růstu tím, že blokují androgen (mužský hormon). Léky zabraňují upevňování androgenů na jejich receptorech nalézajících se v těle. Pozitivní účinky těchto léků se objevují po několika měsících.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Krémy

Mast Vaniqa je krém na předpis. Tento krém zabraňuje růstu ochlupení a aplikuje se přímo na postiženou oblast. Zároveň zpomaluje a zastavuje růst ochlupení. Pozitivní účinky tohoto léku nejsou ihned patrné, objevují se po dvou měsících užívání.

Zdroj: Léky proti růstu chloupků u žen

Poradna

V naší poradně s názvem HORMONÁLNÍ INJEKCE.KDY JÍT NA DALŠÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena.

v březnu mi byla píchnuta hormonální injekce na 3 měsíce.kdy mám jít na další?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš v březnu píchnutou injekci, která účinkuje 3 měsíce, tak na další bys měla jít v červnu. Je důležité udržovat stále stejnou úroveň estrogenu, bez nějakých přestávek v aplikaci injekcí. Kdyby tě otravovalo chodit každé 3 měsíce, tak si můžeš nechat píchnout injekci na 6 měsíců.

Zdroj: diskuze Hormonální injekce.kdy jít na další?

Předcházení zarůstání chloupků

Než začnete s depilací, ujistěte se, že máte v holítku ostrou žiletku. Tupou poznáte snadno, protože chloupky se neodstraní jedním tahem a pod žiletkou zůstane podrážděná pokožka. Jen s ostrou žiletkou snížíte riziko drobných poranění kůže na minimum. A pokud vás zarostlé chloupky trápí pravidelně, raději se vzdejte žiletky i epilačního strojku a používejte výhradně depilační krémy. Pokud už zvolíte epilaci, vyberte si kvalitní epilační strojek. I když nástroje udržujete v čistotě, nezapomeňte před každým použitím na jejich dezinfekci. Chloupky odstraňujte vždy po směru jejich růstu. Po depilaci naneste na pokožku zvláčňující krém nebo pár kapek olivového oleje a vmasírujte jej.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Diskuze

V diskuzi DOMACI ZESVETLENI CHLOUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sara.

Dobry den, je mi 14 let a mam tmavou plet a mam male tmave chloupky - zada,ruce,bricho si delam depilacnim kremem chloupku, ale pak mam chloupky i na hrudniku stveme to a slysela jsem neco o zesvetlovan. Chci se zeptat jesti se da zesvetlit i normalnim zesvetlovacem na vlasy a jestli znate nejake metody. Predem dekuji za pozornost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Chloupky se dají zesvětlit stejně jako vlasy, takže odbarvovač na vlasy se dá použít. Nejlepší je ale chloupky odstranit depilací. Buď krémem Opilca nebo depilační cukrovou pastou, voskem a nebo elektrickým depilátorem.

Zdroj: diskuze Domaci zesvetleni chloupku

Přírodní prostředky proti zarůstání chloupků

  • Velmi prospěšné je zahřívání místa zarůstání, protože dochází ke zlepšení krevního oběhu, což urychluje proces hojení.
  • Velmi užitečné je používání koupelových solí a cukrů, protože mohou uvolnit zarostlé chloupky z kůže.
  • Vytrhnutí chloupku pomocí pinzety. Tento postup by měl být použit pouze v případě viditelnosti zarostlého chloupku. Pinzeta by měla být sterilní, aby nedošlo k infekci.
  • Užití homeopatických léků. Homeopatické léky mohou uvolnit zarostlé chloupky. Tyto léky by se měly používat po dobu 3 dnů, protože mohou způsobit nadměrné hnisání jiných částí těla.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Diskuze

V diskuzi HOLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasek.

Ahoj lidi. Nevím jestli to sem úplně patří, ale mám jeden fajn tip. Jelikož jsem z těch, kteří si už nedokáží představit mít neoholeny penis, tak jsem se zarustanim chloupků měl taky občas problém. Až do letošního léta. Protože je hodně sluníčka a měl jsem dost času tak jsem se chodil opalovat do přírody nahý. A od té doby ani jeden pupinek a to se mohu holit "proti srsti"každý den. Opálená pokozka je hezká a minimalizuje výskyt zarustajicich chloupků. Vyzkoušejte a dejte prosím vědět jestli to pomohlo i vám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Holení

Stravou proti zarůstání chloupků

  • Velmi vhodné je zvýšit příjem potravin bohatých na vitamín C. Vitamín C urychluje hojení, zvyšuje imunitní ochranu a pomáhá budovat vlákna kolagenu na kůži.
  • Vitamín E je další důležitou živinou pro zdraví kůže. Tento vitamín pomáhá posilovat kožní kolagen a také zlepšuje poškozenou kůži.
  • Velmi užitečná je mast z měsíčku. Tato mast odstraňuje nevzhledné jizvy, ale také zlepšuje barvu pleti a její pružnost.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Diskuze

V diskuzi ZASTAVENÍ RŮSTU SRTI - LABRADOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Habarta Jiří JUDr..

Dobrý den,

veterinář před dvěma měsíci vyholil naší fence na ramenním kloubu levé přední nohy srst a po dalším vyšetření do klubu aplikovat injekci kortikoidu. Na vyholeném místě je zcela zastaven růst srsti ani náznak sebemenšího růstu. Můžete mi prosím poradit co s tím.
Děkuji.
Habarta
mob. 777918553

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zastavení růstu srti - labrador

Doporučení

Koupání

Před každým holením se nejdříve naložte do teplé koupele a žiletku neustále oplachujte v horké vodě. Chloupky budou mnohem měkčí, což usnadní jejich odstranění. Zároveň zabráníte jejich pozdějšímu zarůstání. Neholte se za žádnou cenu na sucho ani pod studenou vodou. Jediné, čeho byste dosáhli, by bylo podráždění pokožky.

Směr holení

Pro dokonalý efekt byste se měli holit proti směru růstu chloupků, ale právě tento způsob je u většiny lidí příčinou následného zarůstání.

Péče o oholené místo

Po depilaci je pokožka mírně narušená a otvory, ve kterých byly chloupky, jsou prázdné. Proto je důležité dbát na to, aby po každé depilaci byla oholená oblast důkladně očištěna (vydezinfikována), aby došlo k odstranění všech nečistot.

Peeling

Nejlepší variantou je peeling daného místa. Můžete si pomoci obyčejnou lufou nebo ručníkem. Místo, které vás trápí zarůstajícími chloupky, je vhodné po každé koupeli důkladně promasírovat. Nedoporučuje se však mačkání pupínků.

Krémy proti zarůstání chloupků

Na trhu je mnoho krémů, které se specializují na tuto nepříjemnou záležitost. Bohužel každému nezabírají stejně. Vždy se snažte najít ten nejvhodnější pro vás.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Diskuze

V diskuzi KOUSNUTI OD FILCKY (MUŇKY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

jak vypadá kousnutí od filcků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Kousnutí od filcky je charakteristické tím, že pupínek je často kolem vyrůstajícího chloupku. Veš se totiž při sání drží na chlupu a saje z místa, kde chlup vyrůstá.

Zdroj: diskuze Kousnuti od filcky (muňky)

Nástroje

K holení se používají nejčastěji holicí strojky nebo speciální nože – břitvy:

  • mechanické (žiletka či břitva, takzvané mokré holení za použití gelu nebo pěny);
  • elektrické (takzvané suché holení).

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zdravím, je mi 27 a také mám akné hlavně kolem úst, ale i na hrudníku a na zádech.
Kolem úst to údajně je hormonální nerovnováha tak jsem začala cvičit hormonální jógu a objednala si kořen smldince chlupatého na rovnováhu. Doufám, že mi to konečně pomůže, ale pleť mám spíše suchou tak necím kde se ten maz bere.
A nejspíš si pořídím bylinky na na vyčištění jater.
Někdo bere hormonální antikoncepci, ale to pouze přehluší problém a po vysazení se to opět zhorší a to si nemyslím, že je dobré předepisovat kvůli pleti a ne jako ochranu před otěhotněním. Hodně štěsrí v boji s akné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Cvičím jógu, ale normální :-) mohu poprosit o doporučení nějakých stránek, nebo kde bych sehnala nejake blizsi info k te hormonalni joze? zkusila bych ji..

Zdroj: diskuze Játra a akné

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi HOLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Zdravím,rád bych se zeptal,jak se správně oholit žiletkou kolem penisu.
Oholil jsem se nad penisem a docela to svědí a mám to lehce červené,co jsem udělal špatně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maki.

Spatne si neudelal nic. Ta kuze je tam proste citliva a pokud jsi to holil proti smeru rustu, zacaly chloupky zarustat. Vzdy hol po smeru rustu chlupu a pouzivej vodu po holeni nebo i detsky pudr, pokud by to az moc zlobilo.. Podrobne najdes navod i zde -- www.zvetsenipenisu.c…

Zdroj: diskuze Holení

Následná péče

Aby holení vaši pokožku nepoškozovalo a pro její jemnost a hebkost na závěr holení místo opláchněte, osušte jemným ručníkem a použijte zklidňující krém. Pokožka v oblasti třísel také uvítá volnější prádlo, nebo takové, jehož okraje nebudou zbytečně dráždit.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Tvorba zarostlých chloupků

Nesprávná depilace, ať už žiletkou, nebo epilačním strojkem, se projeví tím, že sem tam nějaký chloupek zaroste. Někoho tento problém trápí víc, šťastnější ho řeší opravdu jen občas. Tento nešťastný jev je způsoben nesprávným, zakřiveným růstem chloupku z vlasového folikulu. Při holení dochází k mikrotraumatům v oblasti vlasového folikulu a následně k zánětu. Tam, kde je kůže velmi jemná, se těmto drobným poraněním není možné vyhnout. Do místa poranění se následně z povrchu kůže dostanou bakterie, které mohou vyvolat i hnisání podobné jako u akné. Zarůstající chloupky pokožku mučí a z červených hrbolků se může vyklubat závažné a nevratné poškození kůže. Samozřejmě že k zarůstání chloupků nemusí vůbec dojít. Ale ne každý si může dovolit poměrně drahé a časově náročné depilační metody, které postupně růst chloupků zastaví. Proto většina sáhne raději po epilačním strojku, vosku nebo žiletce a riskne i to, že jim zřejmě některý ten chloupek zaroste.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Proces holení žiletkou

  • Před samotným holením je vhodné holená místa navlhčit horkou vodou, což napomůže roztažení a uvolnění pokožky. Bude tak více odolná proti poškrábání.
  • Jsou-li holené chlupy či vlasy dlouhé, je dobré je nejprve zkrátit nůžkami.
  • Aplikujeme holicí pěnu či holicí gel, čímž bude holení snadnější. Můžeme použít štětku na holení.
  • Snažíme se mít pokožku co nejvíce napnutou.
  • Žiletku po každém tahu očistíme v chladné vodě, abychom se zbavili chloupků, které uvízly v čepeli holicího strojku. Zabráníme tak zbytečnému podráždění pokožky.
  • Na žiletku příliš netlačíme, snížíme tím riziko pořezání.
  • Po holení opláchneme holená místa vlažnou vodou.
  • Aplikujeme vodu po holení, ochranný krém nebo jiný kosmetický prostředek, který zmírní podráždění a urychlí regeneraci pokožky. V současné době obsahuje většina těchto přípravků výtažek z aloe.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Domácí opravné prostředky

Existuje několik jednoduchých rad, které jsou prospěšné v léčbě zarůstání chloupků. Níže uvádíme některé z nich:

  • Nejideálnější je použití olivového oleje, který se aplikuje na místo zarůstajících chloupků. Olivovým olejem masírujte pokožku (pouze konečky prstů). Masáž by měla probíhat pomalými krouživými pohyby po dobu několika minut, poté je vhodné udělat teplý zábal. Až budete mít vše hotovo, omyjte oblast pokožky, kde se nacházel olej – nejlépe za použití žínky.
  • Čistěte pokožku pomocí přírodních exfoliačních činidel, která jsou velmi prospěšná. Velmi vhodná je směs vyrobená z jedlé sody a vody. Tuto směs naneste na zarostlou oblast a nechte ji působit po dobu několika minut, poté vše důkladně opláchněte.
  • Alternativně se dá použít čerstvě vymačkaná citrónová šťáva, která působí jako přírodní peeling. Zároveň dochází k tónování pokožky a k odstranění nevzhledných jizviček způsobených zarůstáním. Citrónová šťáva má uklidňující účinky na pokožku.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP