Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HRBOLKY

OBSAH

Rozpoznání vápenatých usazenin

Děti, které již mají dětskou dermatomyozitidu, nebo ty, u nichž nahmatáte hrbolky ve svalech, by měly absolvovat návštěvu u odborného lékaře. Pomocí x-ray paprsků mohou být rozpoznány velké vápenaté usazeniny, tomograf dokáže odhalit hlubší a menší vápenaté usazeniny.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Hrbolky v zadu a na boku jazyka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Léčba

Onemocnění je asymptomatické a netřeba ho léčit, pokud se hrbolky a pupínky nezapálí nebo nesvědí. Folikulární keratóza je sice neškodná, ale lidé ji považují za stigma, protože malé hrbolky na těle někdy vypadají skutečně ošklivě a zvláštně. Proto ji samozřejmě lze z kosmetických důvodů léčit. Normálně však léčba nutná není, pokud zůstává onemocnění bezpříznakové. Jde o onemocnění, které se s přibývajícím věkem člověka vytrácí.

Jedinou léčbou keratózy je udržovat pokožku hydratovanou.

K léčbě se doporučují preferovaná tělová mléka s obsahem kyseliny glykolové nebo alfa-hydroxykyseliny, protože právě alfa-hydroxykyseliny jsou vynikajícími exfoliátory. Odstraňují povrchové odumřelé buňky a omlazují pokožku, dodávají svěží a zdravý vzhled pleti.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Campulka.

dobry den,
chtela bych poprosit o radu.Mam vzadu na jazyku takovy cerveny skvrny nrbo spis boulicky ale neboli a zda se mi ze jsou i po stranach jazyka,taky na spicce jazyka mam takovy cerveny tecky ale neboli,jen kdyz prejedu po jazyku tak jen jakoby zasvedi.nevim jestli to mam z koureni nebo se mi neco zda.
dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Červené hrbolky vzadu na jazyku jsou normální. Obvykle jsou na jazyku tak, že o nich ani nevíme, ale někdy se můžou zduřit a pak trochu vadí, jako by byl na jazyku přilepen zbytek jídla. Zduření nastává při infikování krku nebo dutiny ústní, například při orálním sexu. Obvykle stačí párkrát použít kloktadlo Jox nebo Stopangin a hrbolky se zase stáhnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Léčiva určená na hrbolky pod očima

Závisí na typu pokožky a na příčině zarudlých hrbolků, také na zdravotním stavu. Na infekce nebo vyrážky kůže předepisuje lékař krémy na obličeje. Zejména se jedná o krémy s obsahem retinové kyseliny nebo steroidní krémy. Zároveň mohou být předepsány perorální medikamenty jako antibiotika nebo kortikosteroidy.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Diskuze

V diskuzi PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Dobrý den. Už dlouho me trápí prasklý nehet na palci levé ruky. Vypadá to jako prasklina, ale žádné hrbolky nebo něco takoveho nemám. Vždy se začne pulit tak 0,5mm před tím, než ma odrustat.
Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Podélně vroubkaté nehty

Příčiny hrbolků pod očima

Možnými příčinami, které mohou způsobit malé červené hrbolky pod očima, jsou akné, dermatitida, keratitida. Pokud trpíte mastnou pletí, mohou být pupínky způsobeny akné. Naopak pokud máte suchou pokožku, hrbolky připomínají malé pupínky a může se jednat o kožní onemocnění zvané keratóza. Svědění kůže pod očima je jasným příznakem kožní dermatitidy způsobené alergickou reakcí na kosmetické produkty nebo alergeny. Pokud se u vás objeví malá bulka na okraji očního víčka nebo přímo na něm, jedná se o ječné zrno nebo zánětlivou oční vadu zvanou rosacea. Důležité je navštívit lékaře, protože jedině on je schopen určit jasnou příčinu. Zároveň dojde k důkladnému prozkoumání pokožky.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Asi bys měl jít k doktorovi na oddělení ORL a nebo na zubní. Obvykle tyhle puchýřky nebo hrbolky vzadu na jazyku neznamenají nic vážného, ale jsou onemocnění s podobnými příznaky, které už mohou být vážné. Jak s tím dál ti poví lékař po vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Mílie na tváři

Mílie jsou malé, tvrdé, bílé hrbolky, které se objevují na obličeji. Mohou se objevit u dětí, dospělých i dospívajících. Jedná se o benigní hrbolky, které jsou neuvěřitelné tvrdé a jsou na obličeji po dobu několik týdnů až měsíců, může se stát, že i po delší dobu. Dalo by se říci, že nejsou škodlivé, ale jejich odstranění je velmi nesnadné. V podstatě se vůbec jejich odstranění nedoporučuje, protože by mohlo dojít k poškození pokožky. Většina lidí si je plete s akné, ale není to totéž. Jedním z nejjednodušších způsobů určení, zda jde o mílie, je jejich citlivost. Na rozdíl od akné jsou mílie poměrně pevné a tvoří se především kolem očí nebo v těch částech obličeje, kde nejsou aktivní mazové žlázy.

Mílie na tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět mílie na tváři.

Zdroj: Domácí rady na mílie

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl na poslední kontrole jazyka u doktorky a ta,jelikož si myslí,že můj stav je docela vpořádku,že prý je to normální,když se odlupuje bílá vrstva,ale nejde odstranit kartáčkem a že červené boláky a praskliny odezní jen mám dál brát B-Komplex a používat genciánku,tak jsem ukončil nemocenskou. Po té jsem šel na ORL na kontrolu krku a nic se nanašlo.RTG prý není potřeba.Když jsem se zeptal co by to mohlo být,tak prý asi potíže se zažíváním,nebo neví a dál mi řekl,že to mám už jen řešit se svou doktorkou. Doktorce jsem to zavolal,že to můžou dle ORL být zažívací potíže a ona na to,že teda bych měl jít na gastroskopii? No jde o to,že stále mě bolí v krku, mám rýmu i kašel a jen doufám,že se to nebude ještě víc zhoršovat, jelikož můj jazyk dle mého úsudku nevypadá dobře,takže dle názoru doktorky bych to mohl zkusit řešit se zubařem možná. Je mi jasné,že si za to mohu trochu sám,jelikož sem v práci i doma holdoval salámům,pil jsem hodně čajů a trochu jsem zanedbával ustní hygienu v týdnu, ale snažím se to změnit omezuji salámy,snažím se omezit čaje a i ústní hygienu se snažím pravidelně dodržovat už. Nemyslíte si stále,že by to mohlo být tedy něco horšího? Ta červená skvrna na špičce jazyk praskla,ale nekrvácí a prostředkem jazyka se táhne další prasklina v bílem povlaku, takže je to tedy známka toho,že tělo s tím bojuje? I když se stále opakuje proces bílého povlaku s bíle ohraničenými červenými skvrnami v noci a při příchodu rána se trochu strácí. Jedná se pořád o nějákou virózu a nebo je to infekce, kterou způsobili antibiotika a není to infekční?

Děkuji Vám za váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Držte se doporučení lékařů a nejdříve zajděte k zubaři a případně si nechte udělat odbornou zubní hygienu. Pokud se zde taky nic nevyřeší, tak pak zbývá gastroskopie a vyšetření na gastroenterologii. Praskliny by se opravdu mohly zahojit do jednoho měsíce od započetí léčby B-komplexem, buďte trpělivý a dodržujte dávkování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Jak keratóza vypadá

Jedná se o onemocnění s vyrážkou, které je i pro lékaře někdy těžko rozlišitelné. Tento stav kůže lze snadno zaměnit s jinými podobnými kožními problémy, jako je ekzém, atopická dermatitida a především akné. Ovšem keratóza má své vlastní charakteristické rysy, které pomohou při jejím odlišení od jiných kožních onemocnění.

Nejvýznamnější a nejvýraznější rysy a příznaky folikulární keratózy:

  • malé, tvrdé a špičaté hrbolky velikosti pískových zrnek nebo krupice, objevují se na pažích (horní části ramen), na stehnech a na hýždích
  • hrbolky mají obvykle barvu kůže, mohou být ale také načervenalé a mohou se zapálit; na rozdíl od aknózních puchýřků jsou hrbolky folikulární keratózy velké pouze 1–2 milimetry
  • typický kuřecí nebo husí vzhled kůže je silnou indikací folikulární keratózy
  • postižená pokožka připomíná na dotek smirkový papír
  • pokožka se stává suchou a drsnou; suché počasí a zima onemocnění obvykle zhoršují
  • hrbolky jsou obvykle bezbolestné, mohou ale začít svědit a bolet, pokud se kůže příliš vysuší
  • keratóza na tváři vytváří zarudlý vzhled pokožky obličeje
  • na postižené oblasti lze pozorovat změnu barvy pleti či „zdvojení“ zabarvení pokožky
Folikulární keratóza se objevuje v následujících typech nebo variacích:
  • folikulární keratóza alba (keratosis pilaris alba) – na kůži se objevují drsné hrbolky, ale bez podráždění
  • folikulární keratóza rubra (keratosis pilaris rubra) – na kůži se objevují načervenalé zanícené ranky
  • folikulární keratóza rubra faceii (keratosis pilaris rubra faceii) – na tváři se objevují načervenalé hrbolky

Keratóza patří mezi nejméně prostudovaná a probádaná onemocnění kůže. Mechanismus spouštění této nemoci zatím lékaři přesně nechápou. Keratóza se zhoršuje u lidí, kteří trpí i na alergické kožní onemocnění. Je problematická v suchém a chladném počasí, kdy ztrácí pokožka svou vlhkost a stává se extrémně drsnou a svědivou.

Zdroj: Solární keratóza

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paters.

Uz dlhsie sa mi robia na jazyku te gulicky co to ?
Prosim rychlo odpovede na mail

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lamička * *.

Dobrý den, předavkovala jsem se horkým nápojem celaskon. Měla jsem horečku a nevšimla jsem si ,že je tam napsáno jeden sáček na den. Nic méně objevili se mi hrbolky na jazyku popřípadě mám i lehce podrážděny hltan. Doktor mi předepsal takovou žlutou lepkavou tekutinu a prý si to tím mám mazat. Může mi nějaký doktor který mě nechce zabít vysvětlit jestli se jedná o rakovinu. Díky za nic

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Příznaky

Malé hrbolky se objevují na pažích, stehnech, zádech a zadku. Méně často jsou vidět na předloktí, horní části zad a na obličeji. Keratóza se přihodí každému z nás alespoň jednou v životě. Tento kožní problém se objevuje nejprve v dětství a svého maxima dosahuje v období dospívání, hlavně během puberty. Keratóza je převážně onemocnění adolescentů a jen zřídka ji vidět u dospělých. 50 až 80 % adolescentů je postižených tímto kožním problémem. U dospělých je incidence 40 procent.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem CERVENE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mispulina.

dobry den,
ze strany vzadu na jazyku jsem objevila cervene bublinky a uprostred jazyka takove cervene hrbolky,pritom mam trochu zluty povlak na jazyku ale kdyz si zuby vycistim i s jazykem,tak je to lepsi.taky par let uz kourim.
Nevim z ceho to muze byt.
Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzadu na jazyku jsou takové červené hrbolky, které vystupují z šedší tkáně. Někdy se stane, že se zduří a pak vytvářejí pocit, že vám uvízlo jídlo v krku. Zduření nastává jako reakce většinou na bakteriální nákazu. Někdy si s ní poradí imunitní systém a zduření za den dva zmizí. Někdy to nezvládne a infekce propukne s typickou bolestí a škrábáním v krku. preventivně můžete zkusit kloktat Stopangin nebo kloktadlo JOX. Žlutý povlak na jazyku může být způsoben kouřením. Zkuste ho odstranit dvouminutovým výplachem úst pomocí čerstvě vymačkané neředěné citronové šťávy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cervene skvrny

Papulární kopřivka

Co je papulární kopřivka?

Papulární kopřivka je zdravotní stav, který způsobuje výskyt hrbolků na kůži s prodlouženým trváním.

Co je příčinou?

Papulární kopřivka je způsobena zvýšenou citlivostí na bodnutí hmyzem (podobně jako a alergická reakce). Nejběžnější hmyz, který způsobuje tento zdravotní stav zahrnuje blechy, štěnice, kousání much a komárů. Nicméně může ji způsobit jakýkoliv bodavý hmyz. Tento zdravotní stav kůže se vyskytuje nejčastěji v jarních a letních měsících, protože hmyz je více aktivní. Doba však závisí na počasí a druzích hmyzu, které se vyskytují tam, kde žijete.

Jaké jsou příznaky?

Známky a příznaky tohoto zdravotního stavu kůže mohou zahrnovat:

  • Červené, svědivé hrbolky. Někdy může způsobit kousnutí hmyzem několik svědivých červených pupínků po celém těle. Tyto hrbolky jsou vidět na exponovaných místech kůže, ale může se objevit na kterékoli části těla.
  • Puchýře naplněné tekutinou.
  • Starší hrudky se mohou vrátit a způsobit svědění.
  • Tmavé skvrny. K tomu dochází častěji u tmavší pleti po tom, co hrbolky zmizí.
  • Jizvy od škrábání svědivých hrbolků.
  • Zpožděná reakční doba. Jak stárneme kožní reakce na bodnutí hmyzem může být zpožděna. Může být těžké zjistit, kdy došlo k pokousání.

Léčba

Léčba bude pravděpodobně zahrnovat:

  • lokální steroidní krém,
  • antihistaminika,
  • antiseptický krém.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, vím,že to není moc dobře poznat,ale takhle to vypadá na špičce jazyka je to jako aft,který je prasklý,ale už ne celý a má červené tečky a vedle něj jsou další červené tečky,ale nekrvácí. A bílý povlak během dne ustupuje a v noci jeho víc opět.

Děkuji Vám za čas a budu se těšit na odpověď

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcián.

Dobrý den, včera jsem byl u nového praktického doktora a registroval jsem se u něho. Proběhla vstupní prohlídka a po mých slovech mi prohlédl jazyk i hrdlo,ale nic dle něj znepokojujícího nenašel.Pak si prohlédl mé zdravotní zprávy a řekl mi že v jednom minulém odběru krve se našel marker na to mi nechal mi udělat odběr krve z prstu během pár minut měl výsledky v počítači a vše bylo v pořádku infekce v těle tedy není. Znovu si prohlédl jazyk po mých dalších slovech a na boláky vzadu po straně jazyka řekl,že by to mohli způsobovat bakterie ze zubů.Na bílé malé fleky v krku řekl,že by se mohlo jednat o zaschlou rýmu.Dohodli jsme se,že v březnu uděláme stěr jazyka,výtěr z krku a polikací akt. Po celkovém vyšetřením na zubním to budeme dále řešit. Cítím z toho nějáký posun vpřed,jelikož se to musí zjistit co nejdřív.

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Příčiny mílií

Přesná příčina mílií není dosud známa, ale nejčastěji se objevují, pokud dojde ke špatnému vyvinutí nebo poškození potní žlázy v důsledku nějakého kožního poranění nebo popáleniny. Mezi další příčiny patří fungicidy, mýdla a čisticí prostředky a alergie na výrobky, které mohou způsobit nějaké poškození potních žláz. Tento stav se může objevit i u mikrodermabrazí. U dospělých mohou tyto hrbolky způsobit nebo zhoršit stávající kožní onemocnění, proto je důležitá i jejich léčba. Stejně jako u akné, tak i u mílií může dojít k ucpání pórů. Tyto cysty nejsou neobvyklé, a nijak neohrožují zdraví člověka.

Zdroj: Bílé kuličky pod kůží jsou mílie

Diskuze

V diskuzi VTEŘINOVÉ LEPIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobře,.nebudou zubní protézy schopné zátěže,..ale mám nárok, na novou zubní protézu cca za pět měsíců.Potřebuji to nějak vychytat,..a pouze si nasadit jenom jako kulisu,pro lidi.
Jinak mám ještě několik málo zubů,..a když jím pomalu, tak se docela kvalitně najím, i bez náhrady.

Proto bych ráda,..kdybych od vás dostal informaci,.které to je lepidlo k použití na zub. protézy..Ráda bych si ho zakoupila...
Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Já používám na slepení zubní náhrady lepidlo ze sady na opravu prasklých zubních náhrad a drží to pěkně. Musí se to dělat opatrně, aby nevznikly hrbolky. Lepidlo si nechávám posílat z Německa z internetového obchodu Amazon.de. Cena za lepidlo je 8 EUR a k tomu si vždy koupím ještě něco a mám doručení do ČR zdarma. Tady je odkaz na stránku, kde si to objednávám: www.amazon.de/Dentem…
Posílám vám i fotografii, jak ta sada vypadá.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Sekundové lepidlo na zuby

Mílie

Mílie jsou drobné bílé mastné hrbolky na kůži, které jsou někdy zaměňovány s akné. Mílie jsou obvykle spíše cítit než vidět. Toto kožní onemocnění se objevuje v místech, kde je kůže nejvíce mastná a může být na tomto místě dlouhý čas. Více než 50 % novorozenců se narodí s míliemi na nose. Většina maminek si myslí, že se jedná o akné, ale není tomu tak.

Mílie je chronické onemocnění, které se dá dobře zvládnout, zejména pomocí každodenní péče o pleť a užíváním glykolových nebo retinolových produktů. Domácí léčba tohoto onemocnění většinou vede k tvorbě jizev. Mílie se nacházejí v oblastech, které jsou nejvíce mastné, proto je důležitá dobrá exfoliace. Velmi účinná léčba mílií je pomocí laseru, zejména Q-switched laseru.

Zdroj: Mílie, nebo podkožní akné?

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověd'. Docela jste mě uklidnil, ale v tom případě co by to mohlo jiného být? Mám dojem,že by to mohl být Herpes jazyka, nebo nevím co jiného, ale není to infekční a lze to léčit? Rizikové sexuální chování jsem s nikým jiným předtím neměl. To by mě ani nenapadlo něco takového udělat to mi věřte. Můžu Vám poskytnout další snímek, aby jste si udělal lepší obrázek o mojí nemoci. Jen bych od Vás potřeboval vědět, jestli to nejsou třeba ještě vedlejší účinky antibiotik a zdali to odezní běžnými medicínskými prostředky, jelikož bych rád šel od Února do práce.

Děkuji Vám za Váš čas a těším se na Vaší odpověd'.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Držte se doporučení lékaře z ORL a zkuste vydržet jeden měsíc a pak si nechte udělat rentgen krku, jak vám lékař nabídl. Do té doby užívejte B-komplex a pijte alespoň 3 litry čisté vody za den. K tomu můžete zkusit na posílení imunity užívat probiotika, echinaceu a vitamín C. Dalších možných postupů je celá řada, ale dají se aplikovat postupně, až co ukáže rentgen a doporučená léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Jak co nejdřív rozpoznat svrab

Jak poznat svrab u lidí, je někdy obtížné. Projevy svrabu na kůži jsou různorodé. Typické chodbičky (bělavé „čárky“ o délce několika milimetrů) nemusí být vůbec patrné. U některých pacientů na kůži kromě škrábanců nelze téměř nic vidět (jedná se například o velmi čistotné jedince, kteří častým mytím zpomalují šíření nákazy na svém těle). Na kůži jsou většinou vidět světle červené, velmi drobné pupínky, řídce nebo hustě rozeseté, typicky v místech, kde je kůže tenká. Jedná se o meziprstí na nohou i rukou, zápěstí zevnitř, třísla, oblast genitálu, podpaží, okolí prsních bradavek. V naprosté většině případů nejsou projevy na hlavě. Na hýždích a genitálu se nacházejí někdy výraznější silně svědící červené pupínky (hrbolky) o velikosti několika milimetrů, které se i během správně provedené léčby hojí až několik týdnů.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Vyrážka při svrabu

Jaké jsou příznaky svrabu?

Poté, co se roztoč zavrtá do kůže, nějakou dobu trvá, než se rozvinou známky a příznaky. Pokud jste svrab již měli, svědění obvykle začíná během jednoho až čtyř dnů. Když člověk neměl svrab, tělo potřebuje čas na vyvinutí reakce na roztoče. Vývoj příznaků může trvat dva až šest týdnů.

Příznaky a příznaky svrabu zahrnují:

  • Svědění, hlavně v noci: Svědění je nejčastějším příznakem. Svědění může být tak intenzivní, že člověka v noci nenechá spát.
  • Vyrážka: Mnoho lidí dostane svrabovou vyrážku. Tato vyrážka způsobuje malé hrbolky, které často tvoří čáru ve tvaru S. Hrbolky mohou vypadat jako kopřivka, drobná kousnutí, uzlíky pod kůží nebo pupínky. U některých lidí se objevují šupinaté skvrny, které vypadají jako ekzém.
  • Vřídky: Škrábání svědivé vyrážky může způsobit vředy. V boláčcích se může vyvinout infekce.
  • Silné krusty na kůži: Krusty se tvoří, když se u člověka vyvine závažný typ svrabu nazývaný krustový svrab. Jiný název pro krustový svrab je norský svrab. S tolika roztoči, kteří se zavrtávají do kůže, se vyrážka a svědění stávají vážnými.

Silné svědění může vést k neustálému škrábání. Při nepřetržitém škrábání se může vyvinout infekce. Nepřetržité škrábání může dokonce vést k sepsi, což je někdy život ohrožující stav, který se rozvine, když se infekce dostane do krve.

Svrab se může vyvinout kdekoli na kůži. Roztoči se však raději zavrtávají do určitých částí těla. Nejčastější místa svědění a vyrážky jsou:

  • Ruce: Roztoči se rádi zavrtávají do kůže mezi prsty a kolem nehtů.
  • Paže: Roztoči mají rádi lokty a zápěstí.
  • Kůže obvykle pokrytá oblečením nebo šperky: Hýždě, linie opasku, penis a kůže kolem bradavek jsou pravděpodobně místa, kde se roztoči zavrtávají. Roztoči se také rádi zavrtávají do kůže pokryté náramkem, páskem na hodinky nebo prstenem.

U dospělých se roztoči zřídka zavrtávají do kůže nad krkem, takže hlava zůstává často nezasažena.

Svrab u dětí

U některých dětí se rozvine rozšířený svrab. Svrabová vyrážka může pokrýt většinu těla. Dokonce i dětské dlaně, chodidla a pokožka hlavy mohou být napadeny roztoči.

U kojenců se vyrážka často objevuje na dlaních a chodidlech. Děti, které mají svrab, jsou velmi podrážděné a často nechtějí jíst ani spát. Svědění je může v noci udržet vzhůru.

Léčba svrabu

Pokud si myslíte, že máte svrab, navštivte svého praktického lékaře. Obvykle to není vážný stav, ale je třeba jej léčit. Dva nejpoužívanější způsoby léčby svrabu jsou permetrinový krém a malathionové mléko. Oba léky obsahují insekticidy, které zabíjejí roztoče způsobující onemocnění svrabem.

Jako první ošetření se obvykle doporučuje 5% krém Permethrin v masti Infektoscab. Malathion 0,5% lotion se používá, pokud je permethrin neúčinný.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Je husí kůže příznakem nemoci?

Ve většině případů není husí kůže ničím jiným než dočasnou nepříjemností. Husí kůže však může být příznakem dlouhotrvajícího nebo vážného zdravotního stavu. Příklady, kdy je husí kůže příznakem těchto onemocnění:

  • Keratóza pilaris. Neškodné kožní onemocnění, které způsobuje suché, drsné skvrny a drobné hrbolky podobné husí kůži, často na horní části paží, na stehnech, tvářích nebo hýždích. Může se objevit jen na jedné noze nebo na jedné ruce a podobně. Pupínky většinou nebolí ani nesvědí.
    Keratosis pilaris je často považována za běžnou variantu kůže. Nedá se vyléčit ani jí nelze nijak zabránit. Ale můžete ji ošetřit hydratačními krémy a krémy na předpis, které pomohou zlepšit vzhled pokožky. Tento stav obvykle vymizí ve věku 30 let. Zde se můžete podívat na fotografie: jak vypadá husí kůže při keratóza pilaris.
  • Autonomní dysreflexie. Přehnaná reakce nervového systému způsobená poraněním míchy v oblasti krku a hrudníku. Příznaky autonomní dysreflexie se mohou lišit, charakteristické je, že se objevují náhle.
    Prvním příznakem autonomní dysreflexie je typicky silná bolest hlavy, kterou mnozí popisují jako pulzující. To je způsobeno náhlým a závažným zvýšením krevního tlaku. Mezi další příznaky, které se mohou objevit a nemusejí jsou:
    • Nadměrné pocení nad úrovní poranění páteře.
    • Bradykardie (pomalejší než normální srdeční frekvence).
    • Zčervenání kůže nad úrovní poranění páteře a suchá, bledá kůže pod úrovní poranění.
    • Husí kůže nad úrovní poranění míchy.
    • Studená kůže.
    • Ucpaný nos.
    • Nevolnost a zvracení.
    • Rozmazané vidění.
    • Pocity úzkosti.
  • Epilepsie temporálního laloku. Chronická záchvatová porucha mozku.
  • Zimnice. Například ty spojené s horečkami způsobenými chřipkou.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Proč si psi lížou genitálie?

Psi a feny jsou odlišně vybaveni, aby plnili své role při plození svého druhu. Psí samci mají svůj penis chráněný pochvou zvanou předkožka. Jedná se o kožní záhyb, který pokrývá penis a když je pes vzrušený, může penis vyčnívat z předkožkové pochvy. Když si pes olizuje penis, je to přirozená součást chování psího samce.

Psí samice (feny) si někdy dost silně olizují vulvu, protože mají z této činnosti potěšení. Olizování vulvy ze sexuálního hlediska může být známkou toho, že se vaše fenka dostává do říje. Vulva oteče a během období horka se objeví výtok a dokonce i krev. Fena přichází do říje přibližně každých šest měsíců, pokud nebyla kastrována. Kastrovaná fena nepřichází do říje a nikdy nebude moci mít štěňata.

Existují další důvody, proč si samci i samice olizují intimní partie, a pokud si všimnete nadměrného olizování, může to být známkou problému. Mohou být nutné testy krve nebo moči k diagnostice problému a bakterií, které způsobují podráždění. Je možné, že olizování vašeho psa může být jen úklidem po procházce na zahradě nebo po močení venku. Pokud olizování přetrvává, hledejte výtok nebo známky neustálého močení. Váš pes může mít infekci močových cest. Návštěva veterináře by byla vhodná pro další vyšetření a veterinář může provést některé testy krve nebo moči. Kvasinkové infekce, pustuly a červené hrbolky v oblasti genitálií budou indikovat infekci a způsobí, že váš pes bude chtít lízat, aby zmírnil podráždění. Genitálie psa je velmi citlivá oblast a váš pes zde pocítí bodavé teplo vyrážky více než v jiné části svého těla. V případě potřeby udržujte tuto oblast čistou vlhkým hadříkem, ale neaplikujte vazelínu nebo jiné produkty bez rady vašeho veterináře.

Zdroj: Co znamená, když si fena olizuje genitálie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP