Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HŘEBÍČEK NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Hřebíček zahradní

Hřebíček zahradní (Dianthus caryophyllus) se s úspěchem pěstuje venku, je mrazuvzdorný. Bohatě kvete, ale neobnovuje květenství. Používají se hlavně sorty nižšího vzrůstu ze skupiny 'Grenadiny', 'Chabaud', 'Klatovské' a 'Vídeňské'. Nesnášejí větrné polohy, na chráněných stanovištích kvetou velmi dlouho. Takto vypadá hřebíček zahradní.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Lorencova.

Dobrý den, 2 dny jsem potírala dásně hřebíčkovým olejem při kojení. Je to bezpečné pro dítě? A při jakém množství? Děkuji

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Hřebíček v těhotenství

Bylinky v těhotenství a celkově bylinky, jakožto i farmaceutické léky obsahují účinné látky a působí na různé orgánové systémy lidského těla. Větší množství bylinek může v těhotenství svým účinkem působit negativně na matku nebo plod, může ovlivňovat tvorbu mateřského mléka a jeho chuťové vlastnosti. Některé bylinky v těhotenství je tedy potřeba užívat s mírou. Mezi ně patří i hřebíček vonný, který má dezinfekční a místně znecitlivující účinky. V těhotenství se dříve využívala jeho schopnost vyvolávat kontrakce.

Zdroj: Jak se dá použít hřebíček

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Děkuji za odpověď, pane Cempírku. Tak se už nebudu obávat cucat pár hřebíčků, když mě zlobí zuby nebo si vyplachovat ústa hřebíčkovým výluhem.

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Předávkování hřebíčkem

Dlouhodobé užívání nebo předávkování hřebíčkem může být pro organismus nebezpečné. Nežádoucí účinky souvisí se silicí, kterou hřebíček obsahuje. Silice eugenol totiž nepříznivě ovlivňuje krevní srážlivost a mohlo by dojít až k samovolnému krvácení. Při dlouhodobém užívání hrozí i poškození ústní sliznice.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Hřebíček v alkoholu

Recept: Hřebíček vložte do alkoholu, dobře jej uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě 10–15 dní. Během tohoto louhování se uvolní veškeré léčivé účinky do alkoholu. Na výrobu potřebujete 15 ks hřebíčku, 100 ml alkoholu a uzavíratelnou nádobku s víčkem.

Použití: Takto připravený roztok můžete aplikovat pomocí vatové tyčinky do uší, nebo na venkovní rány, nemocné dásně nebo bolavé zuby. Tato tinktura má silné protizánětlivé účinky a podporuje také hojení.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Hřebíčkový olej

Recept: Do slunečnicového oleje přidejte hřebíček a nechte louhovat.

Použití: Hřebíčkový olej má antimikrobiální, protiplísňové, antiseptické, protivirové, afrodiziakální a stimulující účinky. Hřebíček je plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku a vitamínu A a C. Použijte vnitřně ráno nalačno a večer před spaním jednu čajovou lžičku oleje; k ochucení pokrmů studené kuchyně; zvenčí podle potřeby. Skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě do 22 °C. Po otevření uchovávejte v lednici. Spotřebujte do data uvedeného na etiketě. Olej není vhodný pro těhotné ženy.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Čaj z hřebíčku

Recept: 2–4 hřebíčky přelijte 1/4 litrem vroucí vody, nechte 10 minut louhovat a slijte.

Použití: Používá se k osvěžení dechu, dezinfekci ústní dutiny i k tišení bolesti zubů.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den,léčím se s revmatoidní artritidou 2stupně,bolí mě i velké klouby ,chodím s bolesti,je mi 75let,snažím se být většinou v pohybu,tak jak je to možné.Je li to možné, prosím o radu,jaké mazání z hřebíčku bych mohla užívat proti bolesti kloubů.Předem Vám velice děkuji za odpověď.S přáním dobrého zdraví i pro Vás Věra Bělovská

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček je mimo jiné účinný i při léčbě kloubních poškození. Dokáže tišit různé druhy revmatických bolestí.
Analgetický účinek tohoto přírodního léku je do značné míry vysvětlen jeho protizánětlivými vlastnostmi. Protizánětlivého působení hřebíčku je dosaženo díky obsahu látky Eugenol. Protizánětlivé působení hřebíčku hraje zásadní roli v jeho schopnosti tišit bolest. Totéž platí pro jejich schopnost podporovat hojení lokálních poranění a jejich zjizvení. Tyto vlastnosti pochází hlavně z eugenolu obsaženého v těchto sušených pupenech hřebíčku. Eugenol je také hlavní aktivní složkou hřebíčku. V hřebíčkovém esenciálním oleji ho najdete okolo 75 %.

Podle mnoha studií o vlastnostech eugenolu bylo prokázáno, že tento fenol působí protizánětlivě. Ve skutečnosti působí tak, že snižuje zánětlivé reakce v poškozených tkáních. Inhibuje také produkci několika prozánětlivých biomarkerů.
Hřebíčkový esenciální olej musí být velmi koncentrovaný, aby byla zajištěna skutečná účinnost léčby.

Dávkování a použití hřebíčku
Pro použití hřebíčku se doporučuje užívat 3 šálky nálevu denně. K výrobě nálevu je nutné vyluhovat pro každý šálek dva hřebíčky. Pro použití bio silice je nutná koncentrace 0,011% pro dosažení lepší protizánětlivé aktivity. Jeho vnitřní příjem a dávkování by však měl předepisovat pouze odborník, lékař specializující se na fytomedicínu.

Buďte opatrná, užívání hřebíčku může u některých lidí způsobit nežádoucí účinky. Nejběžnější jsou: pocity pálení a zvýšené riziko krvácení. Může také způsobit alergickou reakci. Ve velmi velkém množství může být esenciální olej toxický jak vnitřně, tak lokálně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Odvar z hřebíčku

Recept: Pět až šest kusů hřebíčku vložte do 30 ml vody a povařte. Pijte s medem aspoň třikrát denně.

Použití: Roztok je vhodný při infekcích v dutině ústní. Lze jej použít i na dezinfekce ran.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Tinktura

Recept: 10 g hřebíčku a jednu menší celou tyčinku skořice vložte do půl litru pálenky a nechte uzavřené louhovat 14 dnů. Tekutinu sceďte a mažte si s ní dásně 6x denně.

Použití: Hřebíčkovou tinkturou lze vymývat nehojící se rány a bolestivé kožní nedostatky.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Na co je lněné semínko a hřebíček

Len a hřebíček jsou účinné téměř na všechny druhy parazitů. Očistu od parazitů byste měli postoupit dvakrát ročně, tedy jednou za šest měsíců. Nejúčinnějším způsobem čištění je právě lidová metoda spočívající v očistě těla od parazitů pomocí lnu a hřebíčku.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Česílko.

Nebezpečná není otrava eugenolem, ale tlumení srážlivosti krve, které může při !!! dennodením !!! nadměrném užívání (odhaduji 5ks?). Akumulací účinku vést po (opět odhadem ca.2 měs.) vést až k samovolnému krvácení - což je např. v případě očních cévek velmi nebezpečné, ale pokud užíváte ca.3-5ks denně a po 14 dnech si dáte na 4-5 dnů pauzu nemělo by to být nebezpečné. alespoň pro mě je to o.k. už 3tím rokem, ale také můžu mít jen kvalitnější vlásečnice, či lépe srážlivou krev :-)))) - Takže ? Zkoušejte, snad nebudete "vyjímkou potvrzující pravidlo" :-)))

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Alpa s hřebíčkem

Recept: Ponořte do Alpy hřebíčky – nahusto a zcela potopené. Nechte louhovat 14 dní. Přeceďte přes plátýnko a nalijte do rozprašovače.

Použití: Tímto repelentem si postříkejte boty, ponožky, kalhoty, ruce i oblast okolo krku, než vyrazíte do lesa. Nastříkejte jím i okenní rámy doma.

Pro zajímavost: Žvýkání hřebíčku reguluje překyselení organismu.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP