Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HRUDKA NA VARLETI

OBSAH

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Jak se projevuje rakovina varlat

Pravé varle bývá nádorem postiženo častěji. Ve 4–5 % se vyskytují oboustranně (současně, či s odstupem i desítek let). Na vzniku nádoru varlete se podílí řada faktorů. Ještě před narozením varle sestupuje z dutiny břišní do šourku, kde se běžně nachází v dospělosti. Uvízne-li cestou, mluvíme o kryptorchismu. V takovém varleti nejen že dochází ke špatnému nebo vůbec nějakému vyzrávání spermií, ale je asi 10x náchylnější ke vzniku nádorového onemocnění. Vyšší šance postižení platí někdy i pro druhé varle, i když je v šourku od narození. Častější je výskyt nádorů v rodinách v mužské linii, byl zaznamenán i u nedonošených dětí. Nelze vyloučit ani hormonální vlivy, hlavně v pubertě. Vznik nádoru jako následek drobných úrazů, infekce, těsného spodního prádla, přítomnosti varikokély nebo operačního přerušení chámovodů z důvodů sterilizace nebyl jednoznačně prokázán.

Lokální příznaky: nebolestivé zvětšení varlete nebo nebolestivá zatvrdlina ve varleti, bolesti ve varleti a okolí, pocity tíže a nepohody v šourku, bolesti v podbřišku nebo v tříslech.

Celkové příznaky: zvětšení prsních žláz nebo pocity napětí v prsních žlázách, únava, nechutenství, horečka, hubnutí, dušnost, chudokrevnost, zvýšení krevního tlaku.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem BILI V KRKU OBRAZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Prosim vas v krku se mi na leve strane udelala bila takova hrudka. Kdyz se kouknu do krku tak jako by se stahne ze kolikrat jde videt jen bila tecka. Prosim porad te mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Míšo, jestli to nebolí a ani nemáš zvýšenou teplotu a je to dlouhodobé, tak to nejspíše nebude nic nebezpečného, ale rozhodně doporučuji návštěvu na ORL, aby se to podívali do krku. Takle podle tvého popisu se moc pomoci nedá. Je to potřeba vidět. Skoč si zítra na ORL, budeš to mít za deset minut hotové a hlavně budeš vědět co to je. Když tak mi to sem pak napiš co to bylo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bili v krku obrazek

Rychlost tvorby ejakulátu

Rychlost tvorby ejakulátu bylo popsáno výše. Spermatogeneze je vývoj spermie. Spermie vznikají v semenotvorných kanálcích varlete za podpory Sertoliho buněk, které tvoří stěny semenotvorných kanálků. Spermie nevznikají v celém varleti naráz, spíše v určitých vlnách podél semenotvorných kanálků (to znamená, že v různých částech semenného kanálku probíhají jiné části spermatogeneze). Celý proces spermatogeneze u člověka trvá přibližně 72 dní (± 2 dny), dalších cca 12 dní dochází ke zrání (maturaci) v nadvarleti.

Zdroj: Životnost spermií

Jak poznat, že jde o rakovinu

Zhoubným nádorem (rakovinou) se obecně nazývá onemocnění, za nímž se skrývá skupina více než 100 různých chorob. Ačkoli každý druh se od jiného liší v mnoha ohledech, všechny mají společný alespoň v určité fázi nekontrolovatelný buněčný růst buněk, které se vymkly kontrolním mechanismům pacientova organismu. Překotně a bez kontroly rostoucí buňky tvoří nádor. Zhoubné nádory mohou destruovat a ničit okolní tkáně a orgány. Mohou tvořit dceřiná nádorová ložiska v ostatních částech organismu.

Zhoubné nádory vyvíjející se ve varleti se nazývají nádory testikulární. Nádory varlat jsou velice zrádné v tom, že většina z nich vůbec nebolí. Většinou si pacient při samovyšetření či náhodou zjistí nějakou změnu na varleti. Varle se může zvětšit, ale i zmenšit, může se objevit hrbolek či jakákoliv jiná změna povrchu varlete, někteří muži necítí bolest, ale v zásadě jakýsi pocit dyskomfortu a podobně. Ovšem i u nádoru se může objevit bolestivost, většinou má charakter jakéhosi táhnutí v tříslu nebo šourku, nebo náhlé tlakové bolesti při krvácení do nádoru varlete. Každá změna, kterou si všimneme na varleti, by nás měla vést k návštěvě urologa nebo praktického lékaře. Léčba zhoubných nádorů varlat je na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení – kritický je zde čas, kdy muž s návštěvou lékaře otálí, nechá maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi VŘED NA VARLATECH A VYMÁČKNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den mám na varlatach respektivě na pytlíku vředy nevím jak se jich mám zbavit je to velmi nepříjemné.Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Dobry den, na varleti mam uz delsi dobu tuto tukovou bulku. Chystám se s tím k urologovi. O co se může jednat ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Ejakulační vývod

Ejakulační vývod (latinsky ductus ejaculatorius) je konečný úsek chámovodu, společný vývod semenných cest a semenných váčků. Probíhá od vyústění semenného váčku, skrze prostatu a končí na semenném hrbolku (pars prostatica) močové trubice. Semenné cesty představují systém navazujících dutých orgánů odvádějících semeno sperma, ejakulát z varlete do močové trubice a dále ven z těla; jsou součástí pohlavního ústrojí muže.

Semenné cesty začínají kanálky ve varleti semenotvornými a dalšími kanálky, ty pokračují do kanálků v nadvarleti, které se spojují ve vývod nadvarlete (ductus epididymis), mnohonásobně stočený tenký kanálek celkové délky až 4 m, tvořící hlavní masu nadvarlete. Ten pokračuje jako chámovod (ductus deferens), který se v prostatě spojuje s vývodem semenných váčků ve společný ejakulační vývod (ductus ejaculatorius), ústící do močové trubice (uretra), která je konečným oddílem semenných cest.

Zdroj: Vše o penisu

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Co je půst a co dieta?

Doba půstu je čas, ve kterém nepřijímáte pevnou potravu a pijete pouze vodu, nejlépe destilovanou z lékárny, balenou ve skle. Pozor! Mnozí lidé zaměňují půst za dietu. Přijímáte-li v průběhu „půstu“ minerálky nebo nějaké šťávy, je jedno jaké, držíte dietu, a ne půst! Rozdíl je v tom, že při půstu dochází ke zpomalení a pak k zastavení činnosti žaludku. Při dietě nikoliv! Doby půstu jsou: 1, 3, 7, 15, 21, 40 dní. Tyto doby jsou stanoveny na základě znalostí zasvěcenců o proudění energie v energetických centrech lidského těla. S půstem je potřeba zacházet velmi opatrně, jelikož uvolňuje staré usazeniny koncentrovaných chemikálií v těle. Energii, kterou ušetří tělo na práci žaludku, použije ke zvýšené činnosti ledvin, jater, střev a dalších orgánů čistících tělo. V některé z těchto částí může být uložena hrudka chemikálie (z konzervovaného jídla, z léků a podobně), která se půstem uvolní, ledviny ji pak nezvládnou odfiltrovat a propustí ji do krve. Tím si můžete způsobit otravu celého organismu.

Slovo půst se německy řekne fasten, což je odvozeno od gótského slova fastan – zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle. Půst se využívá hlavně v různých náboženstvích. Židé se postí vždy před nástupem židovského roku. Dospělí nic nejí, nepijí, někteří se postí deset dní před hlavním svátkem. Devět dní počínaje dnem prvního jarního úplňku. Tradiční křesťané se postí před Velikonocemi, kdy Popeleční středa a Velký pátek jsou hlavními postními dny. Pravoslavní křesťané mají postní zvyky mnohem složitější a přísnější. Před Velikonocemi je jejich půst delší, dále se postí před Vánocemi a některé dny během roku. Nejznámější půst je islámský. Trvá až měsíc a nazývá se Ramadán. Ramadán je 9. měsíc islámského kalendáře a musí ho dodržovat všichni muslimové. Celý měsíc je chápán jako modlitba a lidé se zdržují jídla, pití, kouření, žvýkání a souložení od východu do západu slunce. Z toho vyplývá, že se v noci často připravují různé zábavy, kde se holduje pití, jídlu a kouření. Výjimku v tomto období mají pouze malé děti, těhotné a kojící ženy, staří a nemocní.

Zdroj: Půst nebo očista

Diskuze

V diskuzi PROBLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Dobry den jsem kluk 24 let a mam problem na varlatech mam tam pupinky a nevim co to je muze ty my poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michael.

Dobrý den jsem 17 lety chlapec a dnes jsem si při sprchování všimnul menší bulky v oblastiasti kořene penisu přiléhá spíše k pravému varleti na dotek nebolí mohl bych dostat nějakou radu co tím mám dělat a o co se asi tak jedná děkiji Vám za odpověď

Zdroj: diskuze Problem

Varle, nadvarle, skrotum, penis

Varle (latinsky: testis; množné číslo varlata, latinsky: testes; hovorově: koule) je samčí pohlavní žláza obratlovců, tedy i muže. Ve varleti dochází k vývoji mužské pohlavní buňky – spermie. Varlata jsou také důležitá endokrinní žláza, která produkuje pohlavní hormony (například testosteron). Jedná se o párový orgán; zdravý jedinec má dvě varlata, z nichž u člověka je levé většinou větší a sestouplejší. Varlata mají vejčitý (ovoidní) tvar, jsou hladká, ze stran mírně zploštělá a na pohmat mírně citlivá. Velikost varlat je u člověka proměnlivá, uvádí se délka 4–5 cm, šířka 3–3,5 cm a tloušťka 2,5 cm. Hmotnost jednoho varlete se pohybuje od 15 do 25 gramů. Na jeho zadní a horní straně na něj navazuje nadvarle. Chámovod spolu s cévami tvoří svazek, který pokračuje do tříselného kanálu a dutiny břišní.

Nadvarle (řecky: epididymis) je část lidského těla, která se podobá velmi těsně stočenému kanálku. Je situováno na vrchol varlete, kde leží na horní a zadní ploše varlete. Kdyby se natáhlo, dosáhlo by délky 6 metrů. Nadvarle je zásobárnou spermií, které se zde uchovávají po dobu přibližně dvou týdnů, během toho spermie dozrávají, získávají schopnost pohybu a schopnost oplodnění vajíčka. V nadvarleti vzniká i hlenovitý sekret, který má význam pro látkovou výměnu spermií. Do kanálku nadvarlete se dostávají i makrofágy, které přicházejí stěnou kanálku nadvarlete. Nejsou-li nahromaděné spermie odvedeny při ejakulaci, postupně se rozpadají a jsou fagocytovány makrofágy, které se označují jako spermatofágy. Spermie opouštějí nadvarle chámovodem. Nadvarle je nahmatatelné na zadní straně varlete. Při přiškrcení nadvarlete dochází k umělé sterilitě, často používané jako druh antikoncepce.

Šourek (latinsky: scrotum) je kožovitý vak, vychlípenina břišní stěny, kde jsou uložena varlata. Většinou je umístěn mezi řitním otvorem a penisem. Spermie, které se tvoří ve varlatech, potřebují ke svému vývinu teplotu nižší, než je teplota zbytku těla. Zdá se, že u člověka je ideální teplota pro spermatogenezi asi 34,4 °C; 36,7 °C už může snižovat počet spermií v ejakulátu. Teplota uvnitř šourku je ovladatelná, v chladu se stěna šourku stáhne a přitáhne varlata k břišní stěně, kde se ohřejí, v teple se naopak šourek povolí.

Penis (neboli pyj či falus) je kopulační orgán samců a součást samčí rozmnožovací soustavy.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Nesestouplé varle

Nesestouplé varle zůstává v dutině břišní a nesestupuje do šourku. Tomuto jevu se říká kryptorchismus. Kryptorchismus je častá vývojová vada mužského genitálu, která je charakterizovaná nepřítomností varlat nebo varlat v šourku. Retentio testis je stav, kdy je šourek na jedné nebo obou stranách prázdný. Kryptorchismus může být vrozený nebo získaný (z nějakého důvodu varle vyskočí směrem nahoru a nevrátí se zpět). Varlata se u plodu během nitroděložního období vývoje nacházejí uvnitř dutiny břišní pod játry. Kolem 25.–30. týdne těhotenství postupně sestupují dolů přes tříselný kanál až do šourku. Varlata na této cestě mohou uvíznout kdekoliv. Jejich sestup je jedním ze znaků donošeného dítěte. Přítomnost varlat v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř lidského těla.

Retinovaná varlata – jsou nesestoupená varlata, která se nacházejí v průběhu dráhy jejich sestupu; varlata mohou být umístěna v břichu, v tříselném kanálu nebo nad šourkem.

Ektopická varlata – jsou umístěna mimo dráhu fyziologického sestupu varlat, například v malé pánvi nebo ve stehenní oblasti.

Anorchie – varlata zcela chybí.

Klouzavá varlata – od kryptorchismu je nutné odlišit retraktilní varlata, která se nadměrně pohybují směrem nahoru ven ze šourku. Tento stav se nazývá lidově klouzavá varlata.

Kryptorchismus může vést v dospělosti ke snížení plodnosti a je zdrojem zvýšeného výskytu nádorů varlat. Nárůst vzniku nádorů je u těchto mužů 20krát až 40krát vyšší než u mužů, kteří neměli problém s nesestoupenými varlaty. Terapeutický potup je jiný u varlat, která jsou hmatatelná a která ne. Nehmatatelná varlata představují zhruba 20 % případů. Fyzikální vyšetření je pro určení diagnózy velmi důležité a provádí se takzvanou bimanuální palpací (prohmatáním podbřišku s použitím obou rukou), přičemž se zjišťuje, zda je varle v šourku, nebo není. Lékař se snaží varle vytlačit z podbřišku směrem dolů ve směru tříselného kanálu proti prstům druhé ruky. Je nutné zkontrolovat i místa možné ektopie. V diagnostice se využívá sonografické vyšetření. Endokrinologické vyšetření je předepsáno, když nejsou sestoupená obě varlata.

Terapie onemocnění je operační a začíná už po 6. měsíci života a varle by mělo být v šourku definitivně do 1,5 roku věku dítěte. Léčba závisí na tom, zda je varle hmatatelné, nebo ne. Při nahmatání varlete se vykonává orchiopexie, zákrok při kterém se nesestoupené varle umístí a fixuje v šourku. Při nehmatatelném varleti se provádí laparoskopická operace. Může se stát, že retinované varle se v dutině břišní zaškrtí a následně odumře. Jedná se o akutní stav, kdy se odstraní odumřelé varle. V minulosti se tato anomálie léčila podáváním mužských hormonů, zjistilo se však, že tato procedura nemá žádný efekt.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Kirkland minoxidil 5

Na našem trhu je dostupný Kirkland minoxidil roztok 5% pro muže a Kirkland minoxidil pěna 5% pro muže.

Kirkland minoxidil roztok 5% je generikum přípravku Rogaine. Jedná se o terapeutický prostředek určený výhradně pro muže. Zastavuje řídnutí vlasového porostu a tvorbu lysin. Aktivní složkou a účinnou látkou je právě minoxidil, který je široce užíván v dermatologii a jeho účinnost je potvrzena nejen vědecky, ale i mnohaletými zkušenostmi. Pravidelným užíváním přípravku postupně dochází k rozšíření uzavřených a zúžených cév pokožky hlavy, čímž se obnoví cirkulace krve a přísun živin. Dochází ke zvětšení a zesílení vlasových folikulů.

1 měsíční terapie = 60 ml

Návod k použití 5% roztoku Kirkland: Jedná se o velice jednoduchou aplikaci, kterou hravě zvládnete. Přípravek se nanáší pomocí kapátka 2x denně (doporučujeme ráno a večer). Jednu dávku, tedy 1 ml, aplikujte na suchou a neporušenou pokožku hlavy, která je postižena ztrátou vlasů, tak aby byla pokryta celá postižená plocha. Není potřeba zdlouhavé vmasírování pěny do pokožky. Nepřekračujte denní dávku 2 ml.

Návod k použití 5% pěny Kirkland: Jedná se také o velice jednoduchou aplikaci. Pěnu nanášejte 2x denně (doporučujeme ráno a večer). V oblasti zeslabeného vlasového porostu vytvořte několik pěšinek, abyste dosáhli co největšího zasažení povrchu pokožky pěnou. Je možné, že se pěna bude roztékat ihned, jakmile se dotkne vaší teplé pokožky na dlani. Pokud tomu tak je a vám to brání v pohodlném nanášení, dlaně důkladně opláchněte pár sekund ve studené vodě. Po tomto ochlazení dlaně velice pečlivě osušte. Otočte plechovku dnem vzhůru a v této pozici stlačte plastový píst. Pěna vytvoří na vaší dlani hrudku. Tato hrudka by nikdy neměla přesáhnout plochu dlaně, měla by ji zaplnit maximálně z poloviny. Velice jemně a precizně promněte vlastními prsty pokožku hlavy v místech ztráty vlasů, respektive oslabených vlasových folikulů. Pomalu vmasírujte pěnu do pokožky. Poté si ruce pečlivě umyjte. Nepřekračujte denní dávku 2 ml.

Kirkland 5% použijte tehdy, když chcete zpět své vypadané vlasy, chcete zastavit vypadávání vlasů, chcete mít opět hustší vlasy, chcete získat zpět sebedůvěru. Pomáhá v případě, že je vypadávání vlasů dědičným problémem v rodině a dochází k zúžení vlasového vlákna (lámavost, třepení).

Zásady užívání přípravku Kirkland 5%: Přípravek používejte pravidelně 2x denně. Terapii nikdy dlouhodobě nepřerušujte – během půlroku dojde k opětovnému řídnutí a vypadávání vlasů. Viditelné změny vlasového porostu nastávají již po 4–6 měsících užívání. Během prvních 4–8 týdnů od zahájení terapie dochází k viditelnému vypadávání vlasů – slabé a poškozené vlasy jsou nahrazovány novými (první příznaky působení minoxidilu). Stupeň růstu a kvality je u každého individuální. Aplikujte pouze na pokožku hlavy a ne na jiné části vašeho těla. Přípravek Kirkland minoxidil je určen pouze k zevnímu použití. Nanášejte opatrně, aby nedošlo k zasažení očí a sliznice, v případě vniknutí přípravku do oka nebo na sliznici, okamžitě vypláchněte postižené místo proudem vlažné vody. Zvýšení dávkování nemá vliv na kvalitu terapie, spíše může dojít k nežádoucím účinkům.

Přípravek Kirkland 5% není vhodný, pokud jste mladší 18 let (dále není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy), jestliže jste alergický (přecitlivělý) na léčivou látku nebo kteroukoli jinou složku přípravku Rogaine, pokud trpíte srdeční chorobou (doporučujeme poradit se s lékařem), jestliže jste žena, máte zarudlou nebo jinak poškozenou pokožku hlavy, pokud dochází k rychlému a nadměrnému vypadávání vlasů a v rodině není dědičné vypadávání vlasů.

Možné nežádoucí účinky Kirkland 5%: Přípravek Kirkland minoxidil může mít nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého. Pokud se u vás projeví některý z následujících vedlejších účinků nebo si všimnete jakýchkoli jiných nežádoucích účinků, vyhledejte lékařskou pomoc. Známé nežádoucí účinky: mírné podráždění kůže, svědivost, vyrážka, akné, bolesti na hrudi, zvýšený tlukot srdce, bolesti hlavy, nevolnost, mdloby, nežádoucí růst ochlupení v obličejové části, nadměrné pocení dlaní a plosek nohou, dušnost, svalová a kosterní bolest, otoky rukou a nohou, ani po 4 měsících užívání přípravku není žádné viditelné zlepšení.

Složení přípravku Kirkland minoxidil 5% roztok: účinná látka minoxidil 5 % w/v (bez hnacího média), pomocné látky alkohol 30 %, propylenglykol 50 %, čištěná voda.

Složení přípravku Kirkland minoxidil 5% pěna: účinná látka minoxidil 5 % w/w (bez hnacího média), pomocné látky butylhydroxytoluen, cetylalkohol, kyselina citronová, denaturovaný alkohol, izobutan, kyselina mléčná, polysorbát 60, propan, čištěná voda, stearylalkohol.

Jak přípravek Kirkland minoxidil uchovávat: Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí, chraňte před otevřeným ohněm (je to hořlavina), uchovávejte při teplotě 15–30 °C, přípravek Kirkland nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu.

Zdroj: Minoxidil

Poradna

V naší poradně s názvem KŘEČOVÉ ŽÍLY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Bednár.

Dobry den uz neco pres rok me trapi bolest varlete (leveho) a bolest bricha v oblasti moc. Mechyre. Na varleti citim hmatem bulku neco jako krec. Zilu bo co... byl jsem u urologa na sonu i prohmataval ale rikal ze vse o.k... jiny zase rekl ze si mysli ze tam citi kylu, ale nikdo mi nepredepsal co s tim konkretne delat jen mi bylo receno berte ibalgin 3x denne a bude to dobre.... prosim o radu co s tim popr. Kam zajit. Je mi 30 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Důvěřujte lékaři, který provedl sono a hmatové vyšetření varlat. Tyto postupy přesně odhalí nebezpečné změny. Pokud je s nimi nenašel, tak tam nejsou. Vraťte se zpět na urologii a nechte si udělat test na chlamydie. Jedním z jejich příznaků je právě bolest varlat. Zároveň urologa informujte o přetrvávajících bolestech, o jejich vývoji, příčinách vzniku, prostě vše, co jste za ten rok o tom svém problému poznal. Ordinace lékaře bude ve vašem případě nejlepší místo pro vyřešení vašich bolestí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Křečové žíly na varlatech

Rakovina prostaty

Karcinom prostaty tvoří asi 4 % z celkového počtu nádorových onemocnění v ČR. Nemoc postihuje cca 60 mužů ze 100 000. To znamená, že mezi muži má každý desátý právě tento typ onemocnění. Číslo je v průměru stejné jako u zbytku mužské populace v západní Evropě. U nás se ale tento karcinom dle statistik objevuje stále častěji. Oproti devadesátým letům stoupl počet případů o 70 %! Nejvíce jsou zasaženi muži mezi 70. až 80. rokem. Přibývá ale onemocnění mladších pacientů, proto se do budoucna uvažuje o monitorování populace. Další faktor hraje rasa. U černochů je riziko karcinomu až dvakrát větší a může postihovat i mladší jedince. Velkou roli hrají samozřejmě rovněž geny.

Prvotní fáze nemoci je bezpříznaková. Další fáze je typická obtížemi při močení - muži chodí častěji v kratších intervalech, nebo naopak pociťují nutkání moč zadržovat, protože močení je pro ně obtížné a bolestivé. Krev v moči se objevuje jen vzácně. Pokročilá stadia jsou charakteristická bolestí, neboť nemoc metastazuje do kostí. Bolest se pak nejčastěji objevuje v oblasti zad, kyčlí a končetin. Někdy karcinom může proniknout k míše a způsobit problémy s hybností. Některé typy nádorů jsou méně agresivní. Rostou pomalu a jsou bez metastází. Zde je prognóza dobrá. Jsou ale i opačné případy, kdy nádor roste a šíří se rychle. Nejčastěji do kostí, plic a jater, někdy do ledvin a nadledvin, čímž se zvyšuje úmrtnost.

Léčba závisí na povaze nádoru, věku nemocného, jeho celkovém stavu a jiných přidružených vážnějších chorobách, zvláště ve vyšším věku. Nemocní, u nichž se na karcinom přišlo náhodou během jiné operace v této oblasti a jsou tedy teprve v počátečním stadiu, se pouze sledují. Lokálně pokročilá stadia (nádor už se rozšířil do uzlin a do močové trubice) jsou vhodná k operaci. Nejzávažnější komplikací může být inkontinence (nemožnost zadržení moči v močovém měchýři) spojená s pomočováním a impotence. Dnes už však existují dokonalejší operační techniky, takže k těmto komplikacím tak často nedochází.

Další léčebnou možností je ozařování (radioterapie) oblasti prostaty nebo celé malé pánve v místech případného metastatického postižení (především kostí). Na některých pracovištích se dělá i brachyradioterapie (ozařování zevnitř, kdy se pomocí speciálních instrumentů zavede zářič do blízkosti prostaty, paprsky tedy nejdou přes kůži, nemají tolik vedlejších účinků a jejich léčebný efekt je vyšší). Výsledky ozařování nádoru jsou srovnatelné s chirurgickou léčbou.

Výjimečností nádoru prostaty je, že se v jeho léčbě dá použít i hormonální terapie (podobně jako u nádoru prsu u žen). Dříve se užívaly estrogeny (ženské pohlavní hormony, které mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy - luteinizačního hormonu - a díky jeho nedostatku klesá tvorba testosteronu a snižuje se růst buněk prostaty), ale poté, co se ukázaly jejich vedlejší nežádoucí účinky, zejména tromboembolické a kardiovaskulární komplikace, se používat prakticky přestaly.

Jinou a v dnešní době preferovanou možností hormonálního zásahu je operace varlat, tedy jejich vyjmutí (orchiektomie). Tato operace představuje jednoduchý chirurgický výkon. Po ní se přestane tvořit testosteron (produkují ho totiž buňky pohlavních mužských žláz - varlat), který ovlivňuje růst nádoru. Analogií je podávání gonadoliberinů, respektive jejich náhražek (goserelin, leuprolid a další), které mají opačný účinek než přirozené hormony. Dochází tedy také k inhibici produkce testosteronu, v podstatě jako při podávání estrogenů, s tím rozdílem, že je to bez vedlejších účinků. Z psychologického hlediska je tato léčba lépe akceptována než chirurgická kastrace, ale je také významně dražší. Na počátku léčby může dojít k přechodnému zhoršení, což se může projevit například intenzivnějšími bolestmi kostních metastází. Prevencí proti tomuto fenoménu je současné podávání antiandrogenu (látky, která má účinek opačný než testosteron) zpravidla již týden před plánovaným zahájením léčby. K výraznému snížení hladin testosteronu (stejných, jako kdyby byla provedena operační kastrace) dojde po třech týdnech léčby.

Jindy se antiandrogeny podávají současně celou dobu s gonadoliberinovými analogy, pak se jedná o kombinovanou léčbu. Jde o to, že testosteron se zčásti tvoří i v nadledvinách, proto i po zastavení jeho tvorby ve varleti mohou jeho - sice už nižší - hladiny způsobovat nadále růst nádoru prostaty.

Pokud nezabere hormonální léčba, je možné léčit pokročilá stadia nádoru chemoterapií. Vždy je to ale až druhořadý postup poté, co byla vyzkoušena léčba hormonální. Podává se mitoxantron, docetaxel a vinorelbin. Estramustin je zvláštní druh léku, jehož efekty zatím nejsou prokazatelné.

I této nemoci je možné předejít. Existuje účinná prevence, jejímž základem je pravidelný sex a hodně pohybu. Co se týče sexu, nemusí zoufat ani muži bez partnerky. Pravidelná masturbace má podobný účinek. Z pohybu je pak nejlepší rychlé a energické cvičení. Tato preventivní opatření dokážou snížit riziko onemocnění až o polovinu.

Zdroj: Ozařování prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP