Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HUBNOUT ALE NEHLADOVĚT

OBSAH

Hubnout a nehladovět!

Nehladovějte a ani nepřecházejte na rychlou dietu, která má málo kalorií. Jestliže drasticky snížíte denní příjem kalorií, tak můžete sice rychle zhubnout, ale hubnutím neztrácíte špeky, ale jenom svalovou hmotu a může vám to způsobit i zdravotní rizika. Na konci tohoto procesu rychlých diet prostě nevydržíte, a abyste nezkolabovali, tak začnete nespoutaně jíst, zejména sladkosti a získáte rychle váhu zpět i s novým přírůstkem. V praxi se tomuto jevu říká jojo efekt. Metoda drastického snížení kalorií také zpomalí váš metabolismus, který naopak potřebujete pro hubnutí zrychlit. Tím se tělo začne obalovat tukem a prakticky máte pocit, že tloustnete i po vodě. Je to proto, že tělo se vypořádává se změnou ve výživě a z přijaté stravy si začne ukládat nejdříve energii do tuků, což zvýší riziko pro metabolický syndrom a cukrovku druhého typu. Bylo by dobré, aby se vaše denní kalorie nedostaly pod 1200 kcal.

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slanina.

Já mám s těma tabletama taky dobrou zkušenost. Hubnout jsem začal už po týdnu a kila se mi dodnes nevrátily.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alizeé.

CGA je super! Beru ty tablety asi 20 dnů, do toho jsem změnila stravu a začala sportovat a už mám 10 kg dole!

Zdroj: diskuze Zkušenosti s cga800

Spálené kalorie při běhání

Záleží na tom, jestli s pohybem začínáte, nebo už máte vybudovanou slušnou obecnou vytrvalost. Jedním ze způsobů, kterým se tělo adaptuje na pravidelnou zátěž, je totiž zlepšení efektivity využívání zdrojů energie. Zatímco začátečník spaluje tuky nejlépe při pohybu na úrovni 56 % MTF (tedy spíše při rychlé chůzi), pro zkušené vytrvalce je naopak v tomto směru ideální pohyb okolo 70 % MTF. Na úrovni vytrvalosti záleží i množství tuku, jež je člověk schopen při pohybu spálit – lidé bez větších pohybových zkušeností spotřebovávají při aerobní zátěži kolem půl gramu tuku za minutu, kdežto trénovaní ultramaratonci jsou schopni za stejný časový interval spálit až dvojnásobek.

Pokud tedy s během začínáte, držte se doporučované intenzity 60 % MTF (což ostatně platí i pro ty, kdo hubnout nechtějí). Každý výběh by měl trvat déle než půl hodiny, důležitá je pravidelnost – minimum je 3x týdně. Jak poroste vaše obecná vytrvalost, zlepší se i schopnost těla využívat tuky jako zdroj energie, a bude se vám nejen hubnout mnohem lépe, ale také budete moci ke shazování nadbytečných kilogramů využívat zátěž vyšší intenzity, při níž spálíte více kalorií. Jste-li již zkušenější běžci, můžete pro účely hubnutí využít i zátěž mnohem vyšší intenzity, než je zmiňovaných 70 % MTF. V jejím průběhu sice budete spalovat tuky méně (okolo 90 % MTF už „pojedete“ čistě na sacharidy), dojde ovšem k vyčerpání zásob polysacharidu glykogenu, které pak musí tělo nějak doplnit. Při tom ovšem spotřebovává velké množství energie, a proto váš metabolismus poběží na vyšší obrátky ještě dlouho po skončení tréninku – po náročném intervalovém tréninku i více než 24 hodin! Pokud tedy v této době nedodáte tělu zvýšené množství kalorických potravin, dojde k vytvoření energetického deficitu, jenž je základem každého úspěšného hubnutí.

Zdroj: Jak správně běhat

Poradna

V naší poradně s názvem V ČEM JE KYSELINA CHLOROGENOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Káča.

Chtěla bych zhubnout těhotenská kila,pomocí CGA800 jen nevím zda je to vhodné při kojení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

CGA800 rozhodně není vhodná v době kojení!!! S CGA800 zčnete hubnout až když nebudete kojit.

Zdroj: diskuze V čem je kyselina chlorogenová

Cena zelené kávy

Zde můžete vidět cenu zelené kávy.

Zdroj: Jak správně hubnout se zelenou kávou

Diskuze

V diskuzi MANČINGOVÁ DIETA JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Týnská.

V průběhu detoxikace skvělé výsledky, pak jsem přešla na schůdkovou metodu a přestala jsem hubnout. Po pěti týdnéch schůdkové jsem se vrátila k detoxu , začalajsem hubnout, ale výsledky nebyly zdaleka tak svělé, jako z prvního detoxu. Momentálně už šestý týden jedu podle schůkového systému, ale úbytek žádný , ani na váze ani v centimetrech.Přidala jsem tedy více pohybu a výsledek je ,že mi jde váha nahoru. Poctivě dodržuji pitný režim i sestavený jídelníček.
Proč to nefuguje??????

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mančingová dieta jídelníček

Připomenutí

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady (viz výše), ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVEK CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Elsnerová, Dolní Kounice.

Potvrzuju vysoký účinek přípravku CGA800. 1. týden se sice váha nehnula, za to potom jsem začala hubnout poměrně rychle - každý týden cca. 3 kg.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přípravek CGA800

Tablety na přibírání

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamín, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST S CGA 800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín drobný.

zdravim z klášterce. ve škole mě šikanovali a nadávali do buřtů, tlustoprdů, špekounů, sádelníků,... teď když beru ty prášky začínam hubnout a už se můžu aspoň trochu hejbat. Dřív to nešlo. Než jsem se vůbec stihl napřáhnout, dostal jsem 2 tečky přímo mezi voči.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek horak.

taky zdravim! bohuzel jsem mel uplne ten stejny problem, kterej tablety cga800 vyresily. DOPORUCUJI!

Zdroj: diskuze Zkušenosti s cga800

Dávkování a denní režim

Zelenou kávu už dnes můžete běžně zakoupit i v našich obchodech, a to v různých formách, například jako tabletky, stravovací doplňky a samozřejmě i samotná zrna. Dávkování je závislé na druhu zakoupeného potravinového doplňku. Například u tobolek se zelená káva dávkuje 2x denně 1 tobolka 20 minut před jídlem.

Zdroj: Jak správně hubnout se zelenou kávou

Poradna

V naší poradně s názvem SKLERODERMIE AKUPUNKTURA NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavova ludmila.

Dobrý den,můžete mi poradit,zda je vhodné při sklerodermii hubnout pomocí akupunktury?Vždycky nejvíc zhubnu na pravé noze,a ne tam kde bych chtěla.Děkuji za odpověď Hlavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ke stejnoměrnému hubnutí se doberete jen vyrovnaným pohybem a omezením jídla. Jestli máte tendence ochabovat na jedné pulce těla více, tak vám doporučuji provádět pohyb pod vedením trenéra, který ohlídá, abyste procvičovala každou část těla stejně. Co se týče jídla, tak posilněte snídaně a objedy a naopak omezte odpolední a především večerní sacharidy a jezte v tuto dobu už jen jídlo s převahou bílkovin. To je například pečené libové maso, stejky, tvarohové pomazánky, vše bez přílohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sklerodermie akupunktura na hubnutí

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRALIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den máme zakrslého králička letos 4.rokem lvíček slečna.Zatím sní nebyl žádny zdravotní problém na očkováni chodíme.Včera si manželka u ni všimla když ležela v kleci mirně třepala hlavičkou trvalo asi 10minut když jsem během toho hladil nebránila se pak z ničeho nic přestalo a chovala se normálně.Chceme se ujistit zda nejde o nic vážneho pokud by se to často opakovalo vezmem ji na veterinu.Děkuju za odpověď Honza P. z Ostravy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Bláhová.

Dobrý den, měli jsme králíčka 9 měsíců, byl aktivní jedl, nějak, pil, stolice v pořádku i močil, začal hubnout s dnes nám bohužel zemřel. Nevíte co by to mohlo způsobit? Ráda bych věděla co se stalo. Děkuji Bláhová

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků

Jak správně hubnout

Krevní skupina AB je novodobým spojením krevních skupin A a B. Snáší maso, ale má nízkou koncentraci kyselin v žaludku. To vede k tomu, že trávení masa spotřebovává zbytečně mnoho energie a tvoří se tukové polštáře. Co se týče pohanky a sezamových semen, jsou pro tento typ nevhodné. Tyto výrobky mohou negativně ovlivnit hladinu cukru. Z téhož důvodu jsou nevhodné i fazole a lima boby. Účinky pšenice nejsou tak výrazné jako u skupiny 0 a B.

Pokud vám jde o rychlý váhový úbytek, měli byste se vzdát pšenice.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Diskuze

V diskuzi VÝTAŽEK ZE SEMEN ZELENÉ KÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

KOupila jsem si v pondělí ten výtažek ze zeleného čaje a citím se dobře a nemám chut na sladké .Po kolik dnech zažnu hubnout ,piji hodně vody omezuji sladké .Mám to na měsíc jsem na zvědavá na výsledky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výtažek ze semen zelené kávy

Dieta při warfarinu

Dieta při léčbě warfarinem není přímo nutná. Je ale důležité, aby si pacient hlídal příjem potravin obsahující vitamín K, protože jak příliš nízký, tak ale i naopak vysoký, případně kolísavý příjem tohoto vitamínu může léčbu warfarinem zkomplikovat. Lék warfarin totiž funguje na tom, že blokuje účinku tohoto vitamínu v lidském organismu (vitamín K má vliv nejen na krvácivost, ale i na léčbu osteoporózy, na stavbu a stav kostí, ukládání glukózy do zásoby v játrech).

Při nasazení léčby tímto lékem by měl pacient svého lékaře informovat také o tom, jestli drží nějakou dietu, případně jestli se stravuje nějakým alternativním způsobem (veganství, vegetariánství a jiné).

Celkově se ale nedoporučuje měnit výrazně složení nebo množství stravy, je jen třeba dbát na pestrost stravy a nepřejídat se (ani nehladovět). Stejná doporučení platí i pro nápoje. Pití alkoholu není u warfarinu zakázané, ale musí být velmi omezené (stejně jako u jiných léků), doporučuje se maximálně jednou denně třeba 0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu. Více alkoholu se nedoporučuje.

Zdroj: Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Diskuze

V diskuzi KÁVA MI NEPOMOHLA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maty12.

Já jsem to také zkoušela ,ale bohužel bez výsledku dokonce jsem díky tomu měla i zažívací potíže. Našla jsem si tedy poradkyni na výživu a díky ní jsem už zhubla 8 Kg a ještě dalších 8 kg zhubnout potřebuju.Vyhovuje mi jak ten jídelníček je jednoduchý tak mě to hlavně i motivuje .Konzultace jsou zdarma tak pokud se Vám také nedaří hubnout tak koukněte sem www.hubnete.cz/oplat…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Káva mi nepomohla!

Nebezpečí u zelené kávy

Zelená káva je výrazně zdravější než její tradiční pražená verze, ale má samozřejmě i své nedostatky. Ocení ji totiž zejména ti, kteří ji chtějí využít pro hubnutí či detoxikaci, milovníci kávy coby nápoje z ní rozhodně tak nadšení nebudou. Tato káva postrádá ono aroma, které je na kávě tak okouzlující, a také její chuť není lahodně a sofistikovaně nahořklá, ale spíše kyselá. Gurmánský zážitek tedy v zelené kávě raději nehledejte. Kofein přítomný v zrnech zelené kávy může mít podobný účinek jako šálek silné kávy, což může u některých lidí způsobit nervozitu. Jako u každého doplňku stravy je dobré se před zahájením užívání doplňků ze zelené kávy poradit se svým lékařem, a to hlavně v případech, když víte, že jste na kofein citliví.

Zdroj: Jak správně hubnout se zelenou kávou

Diskuze

V diskuzi ZELENÁ KÁVA - SKVĚLÝ POMOCNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Domča.

nesouhlasím že je to podvod. Je to skvělá věc! Samozřejmě že nebudete hubnout když budete kynout před telkou a nic nedělat! Je to skvělá věc na rychlejší hubnutí. Pokud se snažíte, výsledky se dostaví a mnohem dříve než obvykle. Navíc mi velmi chutná, více než normální káva.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zelená káva - skvělý pomocník

Diety a redukce hmotnosti

Přebytečné kilogramy často řešíme nevhodně zvolenou dietou či některým z moderních způsobů hubnutí jako např. neinvazivní liposukce. Čteme o nich denně, v časopisech, na internetu, mluví se o nich v kruhu přátel nebo u kadeřníka. Velké množství populárních redukčních diet, které vedou k rychlému poklesu váhy, mají za následek opětovný nárůst váhy. Navíc mnoho z nich představuje riziko pro naše zdraví. Buď striktně omezují tuky a sacharidy v potravě anebo jich obsahují příliš velké množství.

Organizmus potřebuje pestrou stravu i v době redukce. Správná dieta by měla obsahovat všechny látky - tedy jak vlákninu, tuky, sacharidy i bílkoviny – ale ve vyváženém množství. Vhodnou a účinnou alternativou je dieta s nižším glykemickým indexem, která má pozitivní vliv na množství tělesného tuku a nepředstavuje pro organizmus takovou zátěž. Avšak samotnou regulací glykemického indexu bychom dosáhli menších výsledků. Pokud však přidáme k potravinám s nižším GI zároveň i vyšší podíl bílkovin ve stravě, efekt je mnohem lepší. Taková dieta má rozhodně větší šanci na úspěch a současně i váhový nárůst po skončení bývá nižší.

Zdroj: Bílkoviny pomáhají hubnout

Bodová dieta na hubnutí

Bodová dieta je velmi zajímavým nápadem. Každé potravině je totiž přiděleno určité množství bodů a vy máte povolený počet bodů na den. Můžete tedy konzumovat cokoli, jen nesmíte překročit svůj denní limit. Počítání potravin pomocí bodů je mnohem jednodušší a přesnější. Při bodové dietě můžete hubnout a přitom jíst, co máte rádi. Také vás donutí zamýšlet se nad tím, co konzumujete, a to je veliká výhoda. Její součástí jsou rovněž potraviny, které obdržely nula bodů, což znamená, že je můžete jíst prakticky v neomezeném množství. Žádný hlad se tak konat nemusí. A navíc díky fyzické aktivitě můžete nasbírat i plusové body. Bodová dieta má několik zajímavých výhod, ovšem na druhou stranu výsledek není zrovna dvakrát zaručen. Je možné, že opravdu zhubnete i velké množství kilogramů v poměrně krátké době, ale může se stát, že nebudete spokojeni a úbytek bude jen minimální.

Přednosti této diety (skladbu jídelníčku si volí každý sám) mohou být zároveň i obrovským záporem. V případě špatné či jednostranné skladby stravování vám hrozí nedostatek některých živin, vitamínů nebo jiných důležitých látek. Jinými slovy, stejně jako počítání kalorií je také bodová dieta jen systém hodnocení potravin. Nejedná se tedy o zaručený způsob, jak zhubnout.

Zdroj: Bodová dieta

Dietní plán

Cílem Iifym je svůj denní příjem napasovat jak do kalorií, tak i do předem nastavených makroživin, tedy určitého množství sacharidů (včetně vlákniny), tuků a bílkovin.

Individualita – neexistuje snad více individuální směr stravování, jako je právě IIFYM. Svůj jídelníček s nikým nesrovnáváte, protože si ho ušijete přesně na tělo.

Flexibilita – není stanovené, jaké potraviny jíst máte a jaké naopak nemáte. Určitě je fajn jíst zdravé a průmyslově nezpracované potraviny, ale i pro sušenku nebo čokoládu se občas prostor najde. Navíc když si nemůžete přesně naplánovat, co budete jíst (na dovolené, na cestách, na návštěvě), poměr a zastoupení živin v jídle odhadnete, zapíšete a zbytek dne tomu přizpůsobíte.

Počítání – Iifym je relativně časově náročná zábava. Pokud chcete hubnout či přibírat svalovou hmotu a poctivě na sobě pracujete, je dobré také poctivě zaznamenávat snědené jídlo do počítače.

Vážení – druhou trošku nepříjemnou věcí na Iifym je to, že byste každé jídlo měli zvážit. Málokdo má tak přesné oko, aby hned věděl, kolik to či ono váží. Bez hmotnosti pokrmu není možné zjistit, kolik živin a kalorií v sobě vlastně skrývá.

Pokrok – spornou položkou u flexibilního stravování jsou také samotné poměry živin. Každý člověk je unikátní a každý má jiné výživové potřeby, takže i když vám počítač optimální zastoupení živin vypočítá, nemáte jistotu, že je to poměr, který právě vaše tělo uvítá.

Zdroj: Iifym

Zelená káva a hubnutí

Za zelenou kávu jsou často označována nezralá zrna kávovníku, to je samozřejmě omyl. Zelená káva se od klasické černé kávy liší ve zpracování, není totiž pražená. Právě díky pražení se součástí kávových zrn stávají i látky, které mají na organismus negativní vliv. Zelená káva nic takového neobsahuje. Výtažek ze semen zelené kávy potlačuje chuť k jídlu, což vede k omezení příjmu kalorií. Obsahuje aktivní látku – kyselinu chlorogenovou, která eliminuje záchvaty hladu. Navíc zrychluje metabolismus a spalování tuků v játrech a odstraňovaní toxinů uložených v těle. Kofein zabraňuje poklesu energie a vitality. Zelená káva se tedy může uplatnit nejen jako pomoc při snaze zhubnout, ale i jako antioxidant.

Zelená káva není zázračný přípravek, pouze jde o doplněk stravy, který pomáhá zrychlit metabolismus a odvést škodlivé látky z těla. Dokáže i snížit hladinu cukru v těle. Používejte ji tedy jako doplněk při hubnutí. Ale současně musíte změnit i svůj jídelníček – jíst pravidelně pětkrát denně, zařadit hodně ovoce a zeleniny, omezit tuky a cukry. Když se začnete hýbat a toto vše dodržíte, zelená káva vám při pravidelném užívání pomůže omezit pocit hladu a chuť na nějaké zobání. Pamatujte však na to, že při hubnutí nemůžete nikdy spoléhat na nějakou zázračnou potravinu, tabletky ani jiné přípravky a myslet si, že budou pracovat za vás. Jakýkoli prostředek na hubnutí je vždy pouze prostředkem podpůrným

Zdroj: Jak správně hubnout se zelenou kávou

Pistácie a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 60 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Doporučení: Účelem antikoagulační léčby je snížení krevní srážlivosti. Skladba potravin v jídelníčku má být taková, aby nebyl celkovým obsahem a nevyváženým příjmem vitamínu K (někdy též nazýván vitamín „protikrvácivý“) rušen účinek nastaveného dávkováni antikoagulačních léků. Perorální antikoagulancia jsou velmi užívanou skupinou léků, mezi nejčastější patří Warfarin. Cílem diety při antikoagulační léčbě je zajistit stabilní příjem vitaminu K a zabránit jeho nadměrnému příjmu potravou. Vitamín K je široce zastoupen.

Nízký obsah vitaminu K mají např. mandle, makadamové a para ořechy, dále ořechy vlašské a pekanové.

Vyšší obsah vitaminu K mají především ořechy kešu, lískové a pistácie. Tyto druhy konzumujte spíše výjimečně.

Ořechy a semena jsou důležitou součástí pestré, vyvážené stravy. Dodávají tělu zdraví prospěšné tuky, obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek. Příkladem jsou vitaminy skupiny B, především thiamin a vitamin B1, jehož nedostatek způsobuje únavu a narušuje funkci nervů a srdce. Dále antioxidačně působící vitamin E, železo, selen, mangan, hořčík atd. Pozor však na jejich vysoký obsah tuku. Ořechy a semena obsahují ve 100 g až 90 % tuku! Pokud tedy chcete hubnout, pečlivě sledujte snědené množství, protože sníst sáček ořechů znamená přijmout cca 2 800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

I když jsou ořechy a semena zdraví prospěšná, nelze je jíst bez omezení. Jedna porce by měla být o váze 25 – 30 g. Optimální je sníst týdně do 100 g ořechů nebo semen.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Co je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.

Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.

Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.

Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.

Zdroj: Chlorogenová kyselina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP