Pokud si všimnete jahod ve stolici, může to být způsobeno jejich vysokým obsahem vlákniny, příliš rychlým jedením nebo nedostatečným žvýkáním. Pokud jsou však nestrávené jahody ve stolici doprovázeny dalšími příznaky, jako je ztráta hmotnosti nebo chronický průjem, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda není na vině nějaké onemocnění.
Optimální velikost jedné porce jahod je asi 1 hrníček nebo asi sedm až deset jahod, v závislosti na jejich velikosti. 20 jahod by představovalo dvě až tři porce ovoce. Toto množství nemusí být nutně škodlivé, ale někteří lidé mohou zaznamenat vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství jahod, jako je plynatost, průjem, zácpa nebo jiné zažívací potíže.
Co se stane, když sníte příliš mnoho jahod?
Navzdory svým nutričním výhodám mají jahody často vysoký obsah cukru a obsahují 8,12 mg cukru na šálek. Jahody mohou obsahovat zbytky pesticidů. Nadměrná konzumace jahod může u některých lidí způsobit žaludeční potíže, pálení žáhy, průjem, reflux, nadýmání a alergické reakce.
Ano, jahody mohou způsobit průjem. Jahody jsou plné vlákniny a jsou velmi účinné při konzumaci. Průjem a řídká stolice vznikají pouze tehdy, když se jahody konzumují ve velkém množství. Jeden hrnek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Podle výživových doporučení je zdravý denní příjem vlákniny 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.
Proč jahody způsobují průjem?
Je to všechno o přejídání čehokoli, co může přivodit zažívací problémy, jako je průjem. Jednou z významných nevýhod konzumace ovoce je vysoký obsah cukru, o kterém je dobře známo, že způsobuje průjem a žaludeční nevolnost. I když je toto ovoce plné živin, včetně manganu, vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin, tuku, kalorií a cukru, přesto může způsobit průjem z následujících důvodů:
Vysoký obsah salicylátů
Kyselinu salicylovou obsahuje mnoho druhů ovoce, jako jsou jahody, broskve, švestky, jablka, pomeranče, meruňky, grapefruity, kiwi a nektarinky. Salicyláty jsou organické chemikálie, které naše tělo musí při jídle detoxikovat. Někteří lidé mohou zvládat více než jiní, to závisí na tom, jak aktivní je enzym v těle, který je zodpovědný za výkon takových úkolů. Pokud budete jíst mnoho salicylátů nad možnosti, které vaše tělo může zvládat, můžete zaznamenat příznaky podobné alergii, včetně průjmu a nadýmání.
Alergická reakce
Dalším potenciálním pachatelem jsou alergie. Alergie jsou běžné na mléko, měkkýše a arašídy, ale jahody? Ano, bohužel je to možné, i když velmi zřídka. Když někdo sní moc jahod, spěchá pak rychle na záchod. Příznaky obvykle začínají do dvou minut po konzumaci ovoce a trvají téměř dvě hodiny. Svědění, otok, zvracení, zarudnutí, žaludeční křeče, kašel a průjem jsou běžným příznakem alergie. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou škodlivé a trvají pouze krátkou dobu. Pokud si však myslíte, že máte alergii na jahody, poraďte se se svým lékařem.
Komplikace s fruktózou
Fruktóza je druh cukru, který je nejběžněji používaným typem přidávaným do zpracovaných potravin, protože je sladší než glukóza. Jedná se o přírodní cukr, který najdete i v jahodách. Jíst stravu bohatou na surový cukr způsobuje zvýšenou plynatost. Pokud jíte jahody ve velkém množství, může být vedlejším účinkem průjem, nadýmání a plynatost.
V naší poradně s názvem PRŮJEM JAK LÉČIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Mám v souvislosti užíváním léku na cukrovku průjem a to čím silnější lék tím častější a vytrvalejší průjem. Poraďte a odpobvězte. .- Děkují
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Takové zažívací problémy včetně průjmu způsobuje například lék na cukrovku Siofor. Pro zmírnění těchto následků je dobré si dávky léku rozdělit na ještě menší dávky, třeba na 6 dílů a ty pak užívejte společně s jídlem během dne. Když to nepomůže, tak kontaktujte svého diabetologa, aby Vám upravil medikaci.
I když je možné, že toto vláknité ovoce může způsobit zácpu, je spíše pravděpodobné, že pomůže podpořit pohyb střev, ale za podmínky, že ho jíte s mírou.
Jahody obsahují nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravinám rychleji procházet zažívacím traktem. Postupné zvyšování množství vlákniny ve stravě může pomoci uvést věci do pohybu a zmírnit nebo předejít zácpě.
Je nepravděpodobné, že jahody způsobí červenou stolici. Mezi potraviny, které způsobují červené hovínko, patří brusinky, červená řepa, rajčata a potraviny obarvené červeným barvivem.
Pokud je vaše stolice červená, může se jednat o stopy krve ve stolici. Viditelná krev ve stolici znamená, že máte problémy s hemoroidy nebo máte trhliny na konečníku, polypy tlustého střeva nebo zánětlivé onemocnění střev. Zavolejte svého lékaře, pokud zaznamenáte krev ve stolici déle než několik dní.
V diskuzi JAK MNOŽIT STÁLEPLODÍCÍ JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Leitner.
Z článku jsem pochopil,jak množit stál.plodící jahody,ale není mi jasné,kdy je možné na šlahounu provést odstřižení budoucí nové rostlinky.Zatím se jemné kořínky netvoří.A k podzimu je asi už pozdě.Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Válková.
Dobrý den,
pokud nové rostlinky jahod na šlahounech ještě nemají kořínky, přihrňte je hlínou a nechte zakořenit. Teprve potom je odstřihněte a zasaďte na vybrané stanoviště. Nejsilnější a nejvitálnější bývají první výhony od hlavní rostliny. Další podmínkou pro dobré zakořenění šlahounů je kvalitní půda, dostatek živin a samozřejmě vláhy. Jestliže máte kolem jahod fólií, je třeba šlahounům s výhonky nových rostlin umožnit přístup k půdě, zakoření mnohem lépe a rychleji než ve vzduchu.
Nové rostliny jahod je možné sázet nejen během července, ale i v srpnu, nemějte tedy obavy, do září se určitě dobře ujmou.
Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:
Mají vysoký obsah vlákniny Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů). Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
Máte potravinovou intoleranci Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumacijahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
Má-li pacient průjem s příměsí žlutého hlenu, může jít o neškodnou stolici, která je způsobená konzumací potravin se žlutým nebo oranžovým pigmentem, například mrkev, meruňky. Tento „stav“ je dočasný a neškodný.
Žlutý hlen ve stolici však může signalizovat také infekci nebo zánět, nejčastěji postihuje žaludek, játra, žlučník, střeva a slinivku. Většina nemocí spojených se žlutým hlenem je pro člověka neškodných. Mohou ale také signalizovat rakovinu trávicího traktu nebo střevní problémy.
Žlutý hlen ve stolici může znamenat:
rychlý přechod jídla v trávicím traktu – často se objevuje u pacientů s GERD (gastroezofageálním refluxem);
nesprávné vylučování žluči z těla;
bakteriální infekci ve střevech;
celiakii;
zánět žlučovodů nebo žlučníku;
výskyt žlučových kamenů;
infekci parazitem
zánět jater, takzvanou hepatitidu A, B nebo C;
malabsorpční syndrom – jde o nesprávné vstřebávání živin během trávení.
Krvavý průjem může být důsledkem podrážděného řitního otvoru psa. Při tomto problému je krve ve stolici menší množství. Psa určitě nechte vyšetřit veterinárním lékařem, který stanoví diagnózu a psa bude léčit.
Zvracení a průjem mají nejčastěji infekční příčinu (viry, bakterie). Pokud tento stav trvá déle, je důležitá konzultace u lékaře. U dětí se užívají probiotika, například Enterina 1 x 1 lahvička, Laktobacílky (je vhodné je podat preventivně ostatním členům domácnosti), při průjmu ještě přidat preparáty typu Enterol či Smecta (Enterol – podávejte menším dětem do rozmačkaného banánu 1 kapsli).
Průjem se může stát nebezpečným, neboť kromě vody přichází postižený jedinec o důležité minerální látky, jako je sodík nebo draslík. Pokud průjem trvá déle než 24 hodin nebo je stolice velká a vodnatá, může se tělo rychle odvodnit. Přidá-li se k průjmu navíc vysoká horečka, zvracení a nedostatečný přísun tekutin, může dojít k bezprostřednímu ohrožení na životě.
Nevolnost a zvracení mohou být častým vedlejším účinkem operace. Někdy se však může objevit i akutní nebo chronický průjem. Akutní průjem obvykle odezní po dni nebo dvou. Chronický průjem je průjem, který trvá minimálně 4 týdny.
Tyto typy operací mají vyšší riziko chronického průjmu:
žlučník;
žaludek;
tenké střevo;
tlusté střevo;
slepé střevo;
játra;
slezina;
slinivka břišní.
Proč někteří pacienti zažívají chronický průjem po operaci? Existuje několik možných vysvětlení:
bakteriální přemnožení v okolí chirurgického místa;
rychlejší vyprazdňování žaludku, nejčastěji v důsledku operace žaludku;
horší vstřebávání živin ve střevech, zvláště pokud byla část střev odstraněna;
zvýšení produkce žluči, která může sloužit jako projímadlo - nejčastěji k tomu dochází při operacích zahrnujících žlučník nebo játra
Pokud průjem trvá déle než dva dny, je krvavý a nebo se zdá, že nedokážete přijmout tolik vody, kolik z vás vyteče, tak je třeba navštívit lékaře. Na průjem se totiž i umírá, protože při průjmu je tělo doslova ždímáno od vody. Proto během průjmu je velmi důležité pít dostatek čirých a chladných tekutin. Nesprávným postupem je hladovění a žízeň.
I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.
Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.
Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.
Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.
Příznaky
Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.
Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:
svědění a zánět hrdla a úst;
svědící pokožka;
kopřivka;
kašel a sípání;
závratě nebo točení hlavy;
průjem;
zvracení;
pocit sevření v krku;
únava.
Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:
rychlá tepová frekvence;
oteklý jazyk;
oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
výrazný pokles krevního tlaku;
závratě a točení hlavy;
mdloby.
Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.
Léčba a zvládání alergie na jahody
Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.
Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:
čerstvé jahody;
sušené jahody;
džemy, které obsahují jahody;
jahodové želé;
jahodové bonbóny.
Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.
Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.
Pokud je to však poprvé, co někdo zažívá alergickou reakci, měl by si promluvit se svým lékařem, aby dostal rady ohledně zvládání příznaků a možných možností léčby.
U závažných reakcí potřebují lidé pohotovostní lékařskou pomoc. Každý, kdo má známou závažnou alergii, by měl mít EpiPen neustále u sebe pro případ náhodného kontaktu s alergenem.
Žlutý průjem se může objevit kdykoliv v průběhu těhotenství, jeho příčinu je třeba hledat v prvé řadě v dietní chybě nebo v infekci. V takových případech je třeba zvýšit přívod tekutiny (neslazeného čaje) k úhradě ztráty tekutin.
Léčba
Trvá-li průjem dva a více dnů, je třeba vyhledat lékaře, který případně odebere vzorek stolice pro bakteriologické vyšetření a doporučí další postup. Snažte se nejíst mastná a tučná jídla. Naordinujte si jídla dietní, piškoty, suchary, rýži a podobně. Pijte neperlivou vodu nebo čaje. Tím, že dochází k průjmu před porodem, se tělo připravuje na samotný porod a tímto způsobem se čistí. Pokud užíváte v těhotenství hořčík, jeho vedlejším účinkem může být právě výše zmiňovaný průjem. V tomto případě na určitou dobu magnezium vysaďte.