Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HYDROCORTISON

OBSAH

Hydrocortison na vlka

Účinné látky: hydrocortisoni acetas 100 mg v 10 g masti. Pomocné látky: tekutý parafin, tvrdý parafin, cetylstearylalkohol, stearin, bílý vosk, monoglyceridy nasycených vyšších mastných kyselin, ethoxylované alkoholy C12-C16, propylenglykol, trolamin, methylparaben, propylparaben, čištěná voda.

Hydrokortizon je protizánětlivá látka ze skupiny kortikosteroidních hormonů. Mast se používá při místních zánětlivých a alergických kožních onemocněních neinfekčního původu, například při ekzémech, při podráždění kůže kosmetickými a čisticími prostředky, při bodnutí hmyzem, malých spáleninách 1. a 2. stupně, při kožních zánětech po slunění, ozáření a podobně.

Kontraindikace: Mast se nemá používat u přecitlivělosti na hydrokortizon, parabeny, propylenglykol a trolamin. Dále se nepoužívá u plísňových a jiných infekčních onemocnění, na otevřené rány, do oka a v místě očkování. U malých dětí ji lze použít jen pod dohleden odborného lékaře. V těhotenství a při kojení se poraďte se svým lékařem.

Nežádoucí účinky: Nežádoucí účinky jsou u hydrokortizonové masti zcela výjimečné, ojedinělá je přecitlivělost na jednotlivé složky přípravku. Dlouhodobé používání masti na obličeji může vyvolat ztenčení a zarudnutí kůže, ekzém, rozšíření povrchových cév a akné. V případě výskytu těchto nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se obraťte na lékaře.

Interakce: Hydrocortison mast může při současném používání snížit účinnost antibiotických zásypů a mastí. Bez porady s lékařem proto nepoužívejte současně na své onemocnění s tímto přípravkem žádné volně prodejné přípravky pro místní používání. Jestliže vám další lékař bude předepisovat nějaký jiný lék, informujte ho, že již používáte Hydrocortison Léčiva mast.

Dávkovaní: Hydrokortizonová mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1–2krát denně. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, poraďte se s lékařem. Aplikace v obličeji nemá přesáhnout 10 dní. Bez porady s lékařem nemá aplikace přípravku u dětí přesáhnout 14 dní.

Upozornění: Přípravek nesmí přijít do styku s očními spojivkami a nelze jím ošetřovat prsní bradavky kojících matek. Při náhodném požití masti dítětem může dojít k nevolnosti a zvracení. Je vhodné zvracení vyvolat nebo podpořit a vyhledat lékaře.

Varování: Přípravek nesmí být používán po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zde můžete vidět cenu produktu Hydrocortison Léčiva.

Zdroj: Co je to vlk

Poradna

V naší poradně s názvem HYDROCORTISON NA FIMOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Burda.

Dobrý den..je možné si u Vás objednat a poslat na dobírku hydrocortison na fimozu...předem dekuji..B.Burda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady u nás to nejde. Nic tady neprodáváme. Ale můžete si hydrocortizon objednat v některém internetovém obchodě. Jejich seznam je vidět tady: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hydrocortison na fimozu

Hydrocortison v těhotenství

V těhotenství a při kojení se poraďte se svým lékařem. Přípravkem Hydrocortison Léčiva nelze ošetřovat prsní bradavky kojících matek.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den na predlokti a nohou mam cervene flicky spis takove teckovite skvrnky .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pravděpodobně máte solární ekzém. Kupte si v lékárně hydrocortison v masti a aplikujte do vyléčení. Když to do týdne nezačne mizet, tak navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené flíčky

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták přípravku Hydrocortison Léčiva.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY NOČNÍHO I DENNIHO SVĚDĚNI PYTLIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Walach.

Zdravím
Mam problem se svěděnom pytlíku přes den i v noci.
Vyzkoušel jsem kde jakou mast.Canesten atd.Nemam to ani zarudle a pořad se drbu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste mast hydrocortison. Ta by měla pomoct uklidnit svědění. Mast je k dostání bez receptu. Používejte ji maximálně 7 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže bez vyràžky.

Co léčí Hydrocortison

Hydrocortison mast se používá při místních zánětlivých a alergických kožních onemocněních neinfekčního původu, například při ekzémech, při podráždění kůže kosmetickými a čisticími prostředky, při bodnutí hmyzem, malých spáleninách 1. a 2. stupně, při kožních zánětech po slunění, ozáření a podobně. U malých dětí lze použít přípravek Hydrocortison Léčiva jen pod dohledem odborného lékaře. Hydrokortizonová mast se vtírá do postiženého místa v malém množství 1–2x denně.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Hydrocortison na fimózu

Fimóza neboli zúžení předkožky je stav, který brání jejímu přetažení přes glans penis a vyskytuje se jak v dětském, tak v dospělém věku. O fyziologické či vrozené fimóze hovoříme do 2 let věku dítěte. V dospělosti jde pak především o fimózy získané. Projevy fimózy mohou být různé, od recidivujících balanopostitid až po parafimózu. Terapeutickým řešením je semicirkumcize či cirkumcize neboli obřízka. Nezjizvené fimózy a teoreticky i krátké uzdičky lze zkusit léčit kortikoidními mastmi: Hydrocortison, Triamcinolon. Pokud při fimóze nezabere Hydrokortison, je nutné chirurgické řešení. Při fimóze nepomůže obkroužení sondičkou, to se dělá pouze u přilepené předkožky, což je rychlý ambulantní zákrok.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji zopakovat léčbu mastí Ophthalmo -Hydrocortison a až do odeznění příznaků se vůbec nelíčit. Až po vyléčení si kupte úplně novou výbavu pro make-up a tou se pak ličte. Pravděpodobně máte některou ze svých šminkovacích propriet infikovanou a tato infekce Vám nyní způsobuje nepříjemné problémy, které popisuhete. Zbavte se všeho a zbavíte se i nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergická reakce na lepidlo z umělých řas

Cena Hydrocortisonu

Zde můžete vidět cenu Hydrocortisonu.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Poradna

V naší poradně s názvem COAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Cejthamrová.

Dobrý den,mám dotaz,jsem kojící matka,léta užívám ráno jednu tabletku Euthyroxu a měsíc teď kostičku Colafitu.Teď poslední tři dny se mi udělaly na hřbetu obou ruk i prstech nepatrné pupínky,které svědí,bolí a jsou červené.Myslíte,že by to mohla být reakce úžíváni ??děkuji Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nepatrné červené pupínky na rukách, které svědí a bolí určitě nezpůsobil Colafit. Může je způsobit lék na štítnou žlázu Euthyrox. Měla byste s tímto výsevem zajít na endokrinologii, aby se zhodnotila role léku Euthyrox. Další příčiny můžou být například gumové rukavice při úklidu. V nich se můžou ruce zapařit a taktéž se pak často vytváří tento druh vyrážky. Zkuste to mazat mastí Hydrocortison, která je volně prodejná v lékárnách. Tato mast je bezpečná i v době kojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Coafit

Nežádoucí účinky Hydrocortisonu

Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Hydrocortison Léčiva nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Mezi tyto nežádoucí projevy patří přecitlivělost na jednotlivé složky přípravku. Není známo, že dlouhodobé používání masti může vyvolat ztenčení a zarudnutí kůže, rozšíření povrchových cév a tvorbu pajizévek (strií, zvláště u žen). Hydrocortison Léčiva mast může při současném používání snížit účinnost antibiotických zásypů a mastí. Bez porady s lékařem proto nepoužívejte současně s tímto přípravkem na vaše onemocnění žádné volně prodejné přípravky pro místní používání. Nedojde-li k ústupu obtíží během týdne léčby, poraďte se s lékařem. Aplikace v obličeji nemá přesáhnout 10 dní. Bez porady s lékařem nemá aplikace přípravku u dětí přesáhnout 14 dní. Mast Hydrocortison není určená k léčbě kožních onemocnění infekčního původu, k léčbě plísní a nesmí se vtírat do očí a otevřených ran.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Hydrocortison na akné

Akné je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Během života postihne akné alespoň jednou 85–100 % lidí. Při akné vzniká vřídek zvaný nežit, neštovice, odborně furunkl, hovorově „jebák“ nebo „beďar“, „beďák“. Tyto nežity jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz v důsledku jejich uzavření. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek jejich poškození a vznik hlubokého zánětu, po kterém zůstávají jizvy. Stav zhoršuje také přítomnost roztočů, kvasinek a baktérií. Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, která přeměňuje testosteron na silnější androgen – dihydrotestosteron. Proto se akné nevyskytuje u eunuchů se suchým typem kůže. Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, to je na obličeji, a to zejména v takzvané T-zóně, dále pak na ramenou, horní části hrudi a na zádech. Při dlouhodobém použití masti Hydrocortison může dojít ke ztenčení kůže, k vytvoření strií, k zarudnutí v obličeji a k rozvoji akné. Vzhledem k jeho účinku na imunitu (má takzvaný imunosupresivní účinek a imunitu tedy snižuje při dlouhodobém podávání) je nevhodný u akutních i chronických infekcí a jeho lokální podání v takových případech je možné pouze na základě rozhodnutí lékaře.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Měla jsem furolin, osypala jsem se, tlak 200/120. Léčím se s tlakem, prsa mne bolela,beru léky na tlak a ,na štítnou žlázu, kapky na glaukom,okolo očí mi vyskočil bolestivá vyrážka,bolí, otékají oči, musela jsem na oční pohotovost, beru hydrocortison oční, bolest, ale ted ta největší rána, dnes krev na nefrologii,nebot jsem pacient již 12 let, byla glomerolunufertida, t.c., v remisi, a 12 let vše bylo vždy o.k a dnes mi zdešeně volali, že mám : "atypické lymfocytyv krvi, v KO, opět kontrola krve musím a moči pro vyloučení lymfoproliferativní onemocnění, jinak hematologie??
Tak jsem doma složila... co to je?? Vědí, čím se léčím a proč mi to dali?
Do toho beru Lyricu 75 mg 2 měsíce,bez Furolinu mi nic nebylo, beru na neuralgii pravé nohy, tak, co to způsobilo, Lyrica 75 mg, nebot i prsa bolí?? Kde je problém,? Lyrica nebo furolin??? Za týden znovu krev?? Muze to byt i po léková etiologie, kam jsem se to dostala, ono nestačí, kolik beru v 68 letech léků, copk nemají lékaři v kartě vše, co jim nosím od specialistů, proč to nečtou, co teď?Sjonči na hematologii, píši na SUK.. Jitka,

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

H

HALOPERIDOL-RICHTER 1,5MG TBL NOB 50

HARVONI 90MG/400MG TBL FLM 28

HEDONIN 100MG TBL FLM 90

HEDONIN 200MG TBL FLM 90

HEDONIN 25MG TBL FLM 60

HEMANGIOL 3,75MG/ML POR SOL 120ML

HERPESIN 200MG TBL NOB 25

HUMIRA 20MG INJ SOL 2X0,2ML I

HUMIRA 80MG INJ SOL 1X0,8ML

HUMIRA 80MG INJ SOL 1X0,8ML I

HUMULIN N (NPH) CARTRIDGE 100IU/ML INJ SUS ZVL 5X3ML

HUMULIN R CARTRIDGE 100IU/ML INJ SOL ZVL 5X3ML

HUMULIN R KWIKPEN 100IU/ML INJ SOL PEP 10(2X5)X3ML

HYDROCHLOROTHIAZID TAINEX 25MG TBL NOB 20

HYDROCORTISON VALEANT 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROCORTISONE PANPHARMA 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROCORTISONE PHARMASWISS 100MG INJ PLV SOL 1X10

HYDROGENUHLIČITAN SODNÝ 8,4%(W/V)-BRAUN 84MG/ML INF SOL 10X250ML

HYPLAFIN 5MG TBL FLM 100 I

HYPLAFIN 5MG TBL FLM 98 I

HYRIMOZ 20MG INJ SOL 2X0,4ML

Zdroj: Léky bez doplatku

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Život bez nadledvinek

Nadledvina je párový orgán, po odebrání jedné nadledviny zastane druhá jejich funkci. Hydrokortizon je základní hormon, který se dává v pooperačním období, někdy je nutno přidat i další hormon, vše ale závisí na původní konkrétní příčině operace a na pooperačních hodnotách krevního tlaku, hladinách iontů v krvi a celkovém stavu pacienta. Běžná substituční dávka je Hydrocortison 10 mg 1-1/2-0 tablet, samozřejmě se může i zvyšovat dle celkového stavu a potřeby zátěže (například pracovní, nemoci a podobně), ale pouze po dohodě s endokrinologem, aby se člověk opět nedostal do situace zbytečného předávkování. Riziko vytvoření adenomu na druhé nadledvině závisí na původní diagnóze.

Jeden z nejpřesnějších doplňků, které se dají použít na vyřešení adrenální nedostatečnosti, jsou adrenální výtažky nadledvinek. Jsou to vyloženě tkáně jednotlivých žláz z nadledvinek a jsou rozfázované do 3 částí. Výtažky jsou dělány z celé dřeně a doplní v organismu všechno: dopamin, adrenalin, noradrenalin, dokonce i vitamín C, B a určité nukleotidy. Nadledvinky se krásně zregenerují.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Léčba nízké hladiny kortizolu

Před samotnou léčbou nízké hladiny kortizolu musí být provedeny testy, které prokážou nízkou hladinu kortizolu. Pro stanovení přesné hladiny kortizolu se používají krevní testy, které mohou jednoznačně prokázat chorobně nízkou hladinu kortizolu. Také se dají provádět testy pomocí rozboru moči nebo se používá metoda rozboru slin, ve kterých se dá také nalézt a změřit přítomnost kortizolu a zkontrolovat jeho úroveň. Krevní testy jsou z těchto metod nejpřesnější, protože sledují několik různých hormonů, které stimulují uvolňování kortizolu a mají přímý vliv na jeho množství. Nízká hladina kortizolu může být zvýšena podáním syntetických steroidních hormonů. Medikamentózní léčba nízké hladiny kortizolu se proto skládá jednak z přímé náhrady kortizolu podáním léku hydrocortison nebo prednison, a k tomu je ještě medikamenty upravena nerovnováha prvků sodíku a draslíku, které jsou ovlivněny nízkou úrovní kortizolu v krvi. V rámci léčby bude lékař hledat i konkrétní příčiny nebo choroby, které mohou mít dopad na tvorbu kortizolu. Pokud je zjistí, tak budou ošetřeny další specifickou léčbou, která ve svém důsledku také povede k úpravě nízké hladiny kortizolu.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP