Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HYPERTENZE

OBSAH

Dávkování taurinu a terapeutické využití

Typická terapeutická dávka taurinu představuje 2 g třikrát denně. Terapeutické schopnosti taurinu se využívají při léčbě městnavého srdečního selhání, hypertenze, onemocnění žlučníku a mrtvice. Bezpečná dávka taurinu činí 3 000 mg denně. Před zahájením léčby taurinem se vždy informujte u lékaře, abyste znali všechna pro a proti.

Zdroj: Taurin a rakovina

Diskuze

V diskuzi OBLASTNÍ NEMOCNICE KOLÍN CELOSTNÍ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Ročník 1945,potřebuji pravděpodobně vzájemně harmonizovat léky / chronická onemocnění/ Diabetes 1.typ,astma, hypertenze, Laydenský syndrom. Velmi děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oblastní nemocnice Kolín celostní medicína

Mechanizmus účinku

Rilmenidin je lék na předpis k léčbě hypertenze (vysoký krevní tlak).

Jedná se o oxazolinovou sloučeninu s antihypertenzními vlastnostmi, která působí na medulární i periferní vazomotorické struktury. Rilmenidin vykazuje větší selektivitu pro imidazolinové receptory než pro cerebrální alfa2-adrenergní receptory, čímž se odlišuje od referenčních alfa2-agonistů.

Jedna tableta obsahuje 1,544 mg rilmenidin dihydrogen fosfátu, což je množství odpovídající 1 mg rilmenidinové báze.

Zdroj: Rilmenidin zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERTENZE NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Dobrý den,
měla bych jít na operaci menisku a také na odstranění štítné žlázy. Léčím se na vysoký krevní tlak a užívám Thyrozol. Je mi 50 let. Vzhledem k těmto nemocem - jsou nějaká rizika při použití narkozy? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Narkózy se nemusíte bát, ani když máte vysoký tlak a špatnou štítnou žlázu. Jde o hluboký spánek, při kterém jsou vaše životní funkce ovládány vyspělými přístroji a na vše neustále dohlíží anesteziolog. Takže se nebojte, že by vám to nějak ublížilo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypertenze narkóza

Hodnoty krevního tlaku během dne

  • Optimální: 120/80
  • Normální: 130/85
  • V normě: 130-139/85-89
  • Mírná hypertenze: 140-159/90-99
  • Střední hypertenze: 160-179/100-109
  • Těžká hypertenze: 180/110 a více
  • Nízký krevní tlak: 100/60 a nižší

Jde-li o rozdíly mezi dnem a nocí, jdou-li ruku v ruce s fyzickou či psychickou zátěží, nebo pokud jsou výkyvy tlaku u žen spojeny s menstruací či menopauzou, není na nich nic neobvyklého a jsou lékaři považovány za zcela normální. Jestliže však tlak kolísá často a změny se dějí během dne bez zjevné příčiny, je třeba tuto situaci řešit. O kolísavém tlaku se hovoří v případě, že jsou opakovaně naměřeny velmi rozdílné hodnoty, například jednou 110/70 a podruhé 150/90. Nestálý krevní tlak postihuje poměrně vysoké procento populace, většina lidí však o tomto problému neví.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PÍT PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kulová.

Dobrý den,týká se toto omezení pití čaje ze zázvoru i při užívání Balacogy a Eliquis,které mi byly naordinovány pro léčbu plicní hypertenze a srdečních chlopní.
Děkuji za odpověď
Kulová Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bylo hlášeno, že ve vzácných případech zázvorové produkty způsobují krvácení a jejich užívání s jinými léky, které mohou také mohou způsobit krvácení, jako je Apixaban (Eliquis), se může toto riziko zvýšit. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě, červená nebo černá dehtová stolice, nebo pokud vykašláváte nebo zvracíte čerstvou nebo sraženou krev, která vypadá jako mletá káva a nebo pociťujete silnou bolest hlavy a slabost.

Lék Balcoga, který obsahuje látku Sildenafil, zázvor nijak neovlivňuje. Zároveň se ani nijak neovlivňuje Balcoga s Eliquisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Příčiny krvácení pupíku

Krvácení z pupíku může mít několik různých příčin. Tři z nejpravděpodobnějších příčin jsou infekce, komplikace portální hypertenze nebo primární pupeční endometrióza.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Diskuze

V diskuzi KDYŽ SE ČLOVĚK NEPOTI CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jsem silnější postavy.Mám i stanovené diagnozi, jako arytmie, glaukom, artroza,hypertenze,epilepsie.Cítím, jaké mi je horko,mivam i návaly horka a nepotim se.Co může byt příčinou? Může mi někdo,odpovědět? Děkuji Jitka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když se člověk nepoti co je příčinou

Příznaky noční apnoe

Pacienti jsou ospalí, mají nižší výkonnost, jsou malátní. Jako průvodní jev apnoe bývá často také diagnostikována hypertenze, což je vysoký tlak, který se musí korigovat medikamenty.

Zdroj: Chrápání

Diskuze

V diskuzi KOLÍSÁNÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jiří Rybička.

Je mi 81 roků.Jsem 16 let diabetik 11 typu.Užívám glukophage 1000.Celý život jsem měl velmi nízký krevní tlak.V posledním roce mi začíná tlak kolísat i během dne od 120/65 až krátkodobě 170/85.Zvýšení tlaku bez zjevné příčiny někdy je několikrát za den doprovázené nahlým zpocením a potom lehkým mražením v zádech.Po nasazení léku Termisarton se dostavily silné deprese a na doporučení psychiatra léčba byla přerušena nahrazena Cipralexem a nakonec Neurolem0.25 jeden denně. Kolísání tlaku pokračuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Julie.

Dobry den chci se zeptat,mela sem vysoky krevni tlak ,doktorka rekla hypertenze,takze tabletky rano prestarium 5 mg,concord,vecer prestarium neo plus agen,mesic uz to beru ,ale ted mam tlak 119 na 82 nekdy 110 na 75 az 70 je to v pořadku? Děkuji za odpověd,

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Portální hypertenze

Portální hypertenze nastává, když velká portální žíla, která vede krev ze střev do jater, má vyšší krevní tlak, než je normální. Nejčastější příčinou je cirhóza. Může za to i hepatitida C.

Příznaky

Příznaky komplikací portální hypertenze mohou zahrnovat:

  • otok břicha;
  • černá, dehtovitá stolice nebo zvratky tmavé barvy mleté kávy, které se mohou objevit v důsledku krvácení do trávicího traktu;
  • bolest břicha nebo nepohodlí;
  • zmatenost.

Diagnóza

Pokud má váš lékař podezření, že krvácení je výsledkem portální hypertenze, provede řadu testů, jako například:

  • CT vyšetření;
  • magnetická rezonance;
  • ultrazvuk;
  • jaterní biopsie.

Lékař také provede fyzickou prohlídku, aby identifikoval další příznaky a zkontroloval vaši anamnézu. Může provádět krevní testy, aby zkontroloval počet krevních destiček a bílých krvinek. Zvýšený počet krevních destiček a snížený počet bílých krvinek může naznačovat zvětšenou slezinu.

Léčba

Léčba může zahrnovat:

  • léky na snížení krevního tlaku v portální žíle;
  • krevní transfuze pro těžké krvácení;
  • transplantace jater ve vzácných, závažných případech.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ODVODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den je lék INDAP na odvodnění nebo na vysoký tlak?Děkuji za zprávu na email.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Indap je lék na vysoký tlak s močopudným účinkem. Indap způsobuje rozšíření cév a tím snížuje jejich odpor vůči proudění krve, v důsledku čehož klesá krevní tlak. Močopudný účinek se projeví teprve až po podání vyšších dávek. Indap se užívá k léčbě vvsokého krevního tlaku u dospělých pacientů. Při léčbě mírné a středně tězké formy hypertenze se užívá samotný, u těžkých forem pak jako součást kombinované léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na odvodnění

Doporučení

Při léčbě je zpočátku vhodnější variantou kombinovat a titrovat jednotlivé léky, není vhodné kombinovat léky ze stejné lékové skupiny s výjimkou kombinace kalium šetřících a thiazidových diuretik. U těžké a rezistentní hypertenze se preferuje nefixní kombinace.

Zdroj: Prestarium Neo Combi

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Jak se léčí kolísání tlaku

Léky na tlak se používají pouze v případě hypertenze (vysokého tlaku), u kolísavého tlaku vám jejich užívání lékař s největší pravděpodobností nedoporučí. Je ale možné zavést několik účinných opatření či se spolehnout na osvědčené babské rady. Nejdůležitější je důsledně dodržovat pitný režim, pravidelně se hýbat a odstranit stres.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Diskuze

V diskuzi CENA LÉKU ELIQUIS HRAZENÁ PACIENTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Popová.

Dobrý den, byl mi doporučen místo léku Xarelto lék Eliquis který musím plně hradit. Jaká je cena balení 60 tablet na jeden měsíc ?
Děkuji
Popová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Šálová.

Užívám Eliquis 2,5 mg 2 x denně.Mám kardiostimulátor a chtěla bych vědět,zda mohu užívat Lichořeřišnici vlihových kapkách nebo tabletách na léčení močových cest.Je mi 91 let a mám také polyneuropatii dolních končetin cukrovku 2.stupně na racinální dietě,hyperurikémie na medikaci,arteriální hypertenze,depresivní syndrom.
Také bych prosila zda mohu užívat čaj Tulsi-holy basil.Děkuji
Na všechny uvedené nemoci užívám léky včetně léků na snižování krevního tlaku Betalok ZOK. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Prognóza u krvácejícího pupíku

Infekcím lze předcházet a lze je léčit. Kontaktujte svého lékaře, jakmile máte podezření na infekci. Včasná léčba může pomoci zabránit zhoršení infekce.

Portální hypertenze se může stát velmi vážnou. Pokud nedostanete léčbu rychle, krvácení může být život ohrožující.

Pupeční endometrióza je obvykle léčitelná chirurgicky.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevyjel.

Dobrý den,
při kontrole u lékaře mi kromě jiného zjistili zvýšenou hodnotu CRP tj. 7,7
ale nic mi neřekli. Přesto bych chtěl vědět jestli tato zvýšená hodnota
je ještě akceptovatelná nebo je nutné požadovat antibiotika. Pravdou je,
že mi mírně bolí v krku a hlavně mi delší dobu bolí zub (asi dásno).
Děkuji za radu
Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladiny mezi 3 mg / l až 10 mg / l jsou mírně zvýšené a obvykle jsou důsledkem chronických stavů, jako je cukrovka, hypertenze nebo faktory životního stylu, včetně kouření tabáku a sedavosti. Mírně zvýšené hladiny CRP mohou být také způsobeny revmatoidní nebo infekční artritidou, ke které dochází při infikování kloubu.
Zpozornět je třeba až u hodnot hladiny CRP nad 10 mg / l. To už jsou významně zvýšené hladiny CRP, ke kterým obvykle dochází u závažných infekcí, jako jsou bakteriální nebo plísňové infekce. U přibližně 80 procent případů s hodnotou hladiny CRP vyšší než 10 mg / l, je na vině infekce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota CRP

Recenze kolísavého tlaku

Tlak krve se vztahuje k hodnotám, které vykazuje naše tělo, aby byl zajištěn oběh krve skrz arterie. Jeho odečet se provádí ve dvou hodnotách: systolický (vyšší číslo) a diastolický (nižší číslo). Krevní tlak, který bývá označován jako normální, se pohybuje v rozmezí 110/60 až 139/80. Zvýšený krevní tlak se nazývá hypertenze. První stupeň hypertenze bývá přiřazován hodnotám do 159/99 a druhý stupeň odpovídá výsledkům, které jsou nad tuto hranici. Je nutno dodat, že kolísavý tlak není nemoc, ale příznak! U kolísavého tlaku je hodnota tlaku jednou 110/60 a jindy zase 140/90. Hodnoty jsou velice individuální a často se stává, že jsou pokaždé jiné. Kolísavý krevní tlak není nikterak ojedinělý a bohužel trápí celkem vysoké procento lidí.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kulíková.

Dnes mi byl předepsán detralex s poznámkou hradí pacient. Jak docílím toho, aby mi část proplatila pojišťovna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Příznaky kolísání tlaku

Kolísavý tlak nebolí, valná většina postižených nemá o svém problému ani tušení. Uvádí se například, že hypertenze stojí až za jednou čtvrtinou úmrtí po 40. roce života, nízký krevní tlak má na svědomí častou únavu nebo omdlévání a u kolísání krevního tlaku během dne zase hrozí velké nebezpečí v podobě trombózy či embolie, neboť časté změny v cévách mohou od jejich stěny snadno oddělit krevní sraženiny.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokči regulují metabolismus tuků, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak přispívají ke zvýšení HDL cholesterolu, tedy toho dobrého. Díky těmto výhodám je ačokča ideální pro jedince trpící nadváhou a vysokým cholesterolem.

Blahodárné účinky této rostliny byly prokázány v mnoha klinických studiích. Osivo této rostliny je velmi doporučováno při léčbě hypertenze. Plody ačokči obsahují pektin, kyselinu galakturonovou, minerální látky a steroidní sloučeniny.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Ideální tlak dle věku

V roce 1993 vstoupily v platnost nové hranice, od kterých se osoba označuje jako hypertenzní. To proto, že oněch 160/95 mmHg jsou stále hodnoty nepřiměřeně rizikové a jedná se o vysoký krevní tlak. Proto byste měli mít hodnoty krevního tlaku co nejnižší! Ideálně něco pod 120/80 mmHg. Přijatelné jsou hodnoty do 140/90 mmHg. Pokud máte právě 140/90 mmHg, už je to moc a je jedno kolik vám je let.

Systolický tlak je důležitějším ukazatelem rizika než diastolický tlak.

Ve středním věku bývá obvyklá systolicko-diastolická hypertenze, ve vyšším pak i izolovaná systolická hypertenze.

Ideálně byste měli mít krevní tlak něco pod 120/80 mmHg.

Za přijatelné jsou považovány hodnoty krevního tlaku do 140/90 mmHg, a to i u starších osob.

Při cukrovce je třeba dosahovat hodnot nejvíce do 130/80 mmHg.

Pokud si měříte krevní tlak doma, považujte za uspokojivé průměry do 135/85 mmHg.

Při hodnotách pod 100/60 u žen a pod 110/70 u mužů hovoříme o hypotenzi, což je nízký krevní tlak. Ten je sice nepříjemný, ale není nebezpečný. Pokud bychom si mohli vybrat, je z lékařského hlediska nízký tlak výhodnější, i když se člověku s nízkým tlakem občas dělají mžitky před očima, motá se mu hlava, hučí mu v uších a potíže mu dělají i rychlé změny polohy ze sedu do stoje.

Zdroj: Stanovení krevního tlaku podle věku

Nežádoucí účinky

Adipex může způsobovat nepříjemné stavy spojené s bolestmi hlavy, nespavostí, bušením srdce, zvýšením krevního tlaku a pocitem sucha v ústech. Velmi nebezpečný je zejména vznik plicní hypertenze, to je zvýšení krevního tlaku v plicním řečišti. Užívání léků se nedoporučuje v těhotenství. Nežádoucí účinky se mohou zvyšovat při užívání léků ze skupiny inhibitorů MAO (některá antidepresiva), proto by neměly být užívány současně. Adipex by neměli užívat lidé se zvýšenou funkcí štítné žlázy, nedostatečně léčeným vysokým krevním tlakem a se zeleným zákalem, může totiž zhoršit průběh těchto onemocnění.

Zdroj: Adipex retard

Tipy na prevenci

Nemusí být možné zabránit krvácení z pupíku, ale můžete udělat některé věci pro snížení rizika:

  • Noste volné oblečení kolem břicha.
  • Dodržujte dobrou osobní hygienu, zejména v okolí pupku.
  • Udržujte oblast kolem pupíku suchou.
  • Pokud jste obézní, snižte příjem cukru, abyste předešli kvasinkovým infekcím.
  • Pokud se domníváte, že můžete mít bakteriální infekci, očistěte si pupík teplou slanou vodou a osušte ho.
  • O případné piercingy v pupeční oblasti se řádně starejte.
  • Omezte příjem alkoholu, abyste předešli poškození jater, které by mohlo vést k cirhóze. To je rizikový faktor pro rozvoj portální hypertenze.

Zdroj: Krvácení z pupíku u dospělých


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP