Téma: 

hypoglykemie

Přírodní prostředky proti hypoglykémii

Příčiny hypoglykémie

Hypoglykémie je většinou způsobena příliš velkým množstvím inzulínu v krvi, ale existují i jiná onemocnění způsobující hypoglykémii. Hypoglykémií tedy mohou trpět i pacienti, kteří nemají cukrovku. Může být tedy například způsobena tumorem ve slinivce břišní, Addisonovou chorobou, oslabením hypofýzy, závažným snížením funkce jater, půstem nebo podvýživou. Reaktivní hypoglykémie je možnou nejčastější příčinou hypoglykémie u ne-diabetiků, bývá způsobena nadprodukcí inzulínu v pankreatu po jídle s obsahem velkého množství sacharidů. K tomuto nejčastěji dochází u obézních lidí a osob s diabetem druhého typu. Reaktivní hypoglykémii může předcházet diabetes druhého typu.

Zdroj: Přírodní prostředky proti hypoglykémii
Zveřejněno dne: 16.5.2013

Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Hypoglykemie

Hypoglykemie je hladina glukózy v krvi nižší než normální:

  • 3,3 mmol/l u kojenců, u starších dětí pod 2,2 mmol/l (plné krve, při stanovení ze séra či plazmy o 10–15 % vyšší);
  • 2,2−2,6 mmol/l u dospělých i dětí;
  • u novorozenců 1,7 mmol/l a u nedonošených 1,1 mmol/l.

Při hrozící hypoglykemii klesá sekrece inzulinu a stoupá sekrece kortizolu, růstového hormonu, katecholaminů a glukagonu. Dochází ke zvýšené produkci glukózy glykogenolýzou a glukoneogenezí a současně klesá periferní utilizace glukózy. Těžká hypoglykemie je akutní, život ohrožující stav.

Mezi klinické projevy hypoglykemie patří:

  • známky vyplavení katecholaminů: pocení, palpitace (tachykardie), bledost, parestézie, chvění, úzkost, slabost, nauzea a zvracení;
  • známky glykopenie mozku: bolesti hlavy, zmatenost, somnolence, porucha řeči, diplopie, změny osobnosti, neschopnost soustředit se, upřený pohled, hlad, křeče, ataxie, mozková mrtvice, kóma

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi
Zveřejněno dne: 14.5.2016

Mátový olej na diabetes

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes
Zveřejněno dne: 5.11.2012

Alzheimerova choroba a další formy demence

Které demence jsou léčitelné?

Příčiny, které lze odstranit:

  • užívání návykových látek;
  • nezhoubné nádory;
  • subdurální hematom, který vzniká hromaděním krve pod vnější vrstvou mozku v důsledku prasklé cévy způsobené poraněním hlavy;
  • normální tlak hydrocefalu;
  • metabolické poruchy (nedostatek vitamínu B12);
  • hypotyreóza, stav vyplývající ze špatné funkce štítné žlázy;
  • hypoglykémie, stav vycházející z nízké hladiny cukru v krvi.

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence
Zveřejněno dne: 28.12.2012

Domácí recept proti nadměrnému pocení

Příčiny nadměrného pocení

Zde jsou některé příčiny nadměrného pocení:

  • genetické dispozice;
  • horké počasí;
  • reakce na emoce, úzkost, hněv a strach;
  • přílišná konzumace alkoholu, kofeinu a kořeněného jídla;
  • zdravotní příčiny, konkrétně během rakoviny, horečky, infekce, hypoglykemie nebo nízké hladiny cukru v krvi, ale i během menopauzy;
  • nadměrné cvičení;
  • léky užívané na mentální a emocionální poruchy, nebo léky užívané pro snížení tělesné teploty, dále i léky na štítnou žlázu a užívání morfinu.

Zdroj: Domácí recept proti nadměrnému pocení
Zveřejněno dne: 22.7.2013

Babské rady na tělesný zápach

Léky a pot

Pokud snížení teploty, dieta ani bavlněné pyžamo nepřináší žádné výsledky, tak byste měli navštívit svého lékaře. Protože pocení a kyselý tělesný pach může být také příznakem závažného onemocnění, jako je hypoglykemie nebo hypertyreóza. Správná léčba těchto metabolických poruch může snížit pocení a doprovodný tělesný pach. Pokud ale lékař vyloučí onemocnění krve a štítné žlázy, tak si můžete nechat předepsat antiperspirant s obsahem chloridu hlinitého a tento typ silného antiperspirantu můžete aplikovat na problematické oblasti před spaním, čímž snížíte pocení a tím i kyselý tělesný zápach.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach
Zveřejněno dne: 15.8.2013

Kyselý zápach těla po probuzení

Léky na kyselý pot

Pokud snížení teploty, dieta ani bavlněné pyžamo nepřináší žádné výsledky, tak byste měli navštívit svého lékaře. Protože pocení a kyselý tělesný pach může také být příznakem závažného onemocnění, jako je hypoglykemie nebo hypertyreóza. Správná léčba těchto metabolických poruch může snížit pocení a doprovodný tělesný pach. Pokud ale lékař vyloučí onemocnění krve a štítné žlázy, tak si můžete nechat předepsat antiperspirant s obsahem chloridu hlinitého a tento typ silného antiperspirantu můžete pak aplikovat na problematické oblasti před spaním, což snižuje pocení a pomáhá snižovat kyselý tělesný zápach.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení
Zveřejněno dne: 4.11.2012

Aceton v dechu

Aceton v dechu a slinivka

Slinivka patří do párového prvku země a zastupuje v organismu dvě základní funkce. Jednou z nich je tvorba štěpných enzymů, které se podílejí na trávení a zažívání, a druhou je tvorba hormonu inzulínu v Langer­hansových ostrůvcích, které regulují hladinu cukru v krvi. Pokud je cítit aceton v dechu osoby, vypovídá to o poškozené slinivce, tudíž o problému s cukrem, může jít o náběh na cukrovku. Hyper- nebo hypoglykémie se diagnostikuje mimo jiné právě za pomoci dechu pacienta, který může vykazovat známky acetonu.

Zdroj: Aceton v dechu
Zveřejněno dne: 12.1.2015

Příčiny závratě

Co způsobuje závratě?

Závratě způsobené srdečním onemocněním

  • Srdeční infarkt, arytmie (nepravidelný srdeční rytmus), příliš rychlá tepová frekvence, příliš pomalá tepová frekvence.
  • Oslabení, věk, onemocnění srdečního svalu (kardiomyopatie), toxiny nebo léky, které mají vliv na rychlost a sílu kontrakcí srdce.

Závratě způsobené srdečními chorobami

  • Mrtvice, nádor, bolesti hlavy, migrény, hypoventilace.
  • Mdloby (synkopa) – nedostatečné zásobení mozku okysličenou krví, což způsobí ztrátu vědomí, obvykle po ztrátě krve z výstupů ze srdce.
  • Může dojít k úniku moči a nezvladatelným emocím.
  • Na změny stavu mysli má vliv demence, ale i léky, drogy a alkohol.

Závratě způsobené léky

Téměř všechny léky mají vedlejší účinky a možný vliv na závratě, zejména léky:

  • na krevní tlak, sedativa, antidepresiva, léky na bolest a některá antibiotika;
  • diuretika způsobují dehydrataci, změny krevních elektrolytů, efekty srdce nebo jiné nežádoucí účinky.

Závratě způsobené metabolickými poruchami

  • hypoxie (nízká hladina kyslíku);
  • nízká hladina krevního cukru (hypoglykémie) včetně reakce na inzulín;
  • dehydratace (z mnoha příčin).

Závratě a stárnutí

  • snížení kapacity při cvičení nebo jiných činnostech;
  • snížená schopnost krevního oběhu vyrovnat rychle tlak při vzpřímené pozici (ortostatické hypotenze);
  • kornatění tepen (arterioskleróza) způsobující snížený přísun krve do mozku, srdce a dalších orgánů;
  • celková slabost;
  • neuropatie – progresivní dysfunkce nervů způsobená mnoha nemocemi, zejména diabetem;
  • závratě u žen mohou být způsobené menopauzou.

Onemocnění způsobující závratě

  • Vnitřní krvácení nebo krvácení, které může být nepovšimnuté.
  • Anémie (nízký počet červených krvinek).
  • Dlouhodobý pobyt na lůžku způsobující slabost a ztrátu kompenzační schopnosti při vzpřímené poloze.
  • Infekce.
  • Endokrinní onemocnění způsobující omezení hormonu, který je produkován do orgánů, jako je štítná žláza, nadledvinky a hypofýza. Dojde k dehydrataci.
  • Alergie způsobuje dýchavičnost nebo nízký krevní tlak vyvolávající sinusitidu, která má za následek závratě.

Psychiatrické důvody závratí

  • Deprese, úzkost nebo panická porucha.
  • Hypoventilace způsobená příliš rychlým a hlubokým dýcháním při úzkosti. Může dojít ke křečím v rukou či nohou.
  • Somatizace, to znamená převod duševního onemocnění (úzkosti nebo deprese) do tělesných příznaků. Pacient si je vědom psychické poruchy, ale trvá na tom, že má pouze fyzické potíže.

Zdroj: Příčiny závratě
Zveřejněno dne: 21.1.2013

Uměla sladidla a ochucovadla

Druhy sladidel

Aspartam

Aspartam je až 200krát sladší než cukr. Skládá se z fenylalaninu (50 %), kyseliny aspartové (40 %) a metanolu (10 %). Přebytek fenylalaninu způsobuje narušení normální hladiny serotoninu v nervovém systému. Narušení hladiny serotoninu vede k depresím, emocionálním a psychotickým poruchám. Jedinci používající aspartam dlouhodobě mohou trpět zvýšenou hladinou fenylalaninu.

Kyselina aspartová

Jedná se o excitotoxin, který rozrušuje a ničí buňky. Metanol patří také mezi neurotoxiny a jeho absorpce je zvýšena, pokud dojde k zahřátí aspartamu na 86 °C. Jakmile dojde k takovému zahřátí metanolu, dochází k přeměně na formaldehyd, který škodí nervovému systému a je velmi karcinogenní (rakovinotvorný).

Acesulfam draselný

Jedná se o umělé sladidlo, které je častokrát mícháno s jinými umělými sladidly. U tohoto sladidla byla prokázána stimulace sekrece inzulínu, i když nedošlo ke zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje zánětlivost a omezuje imunitu. Toto umělé sladidlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zároveň však nezvyšuje inzulínovou reakci, čímž dochází ke stimulaci reaktivní hypoglykémie. Zároveň může být spojováno s leukémií, rakovinou prsu a chronickým onemocněním dýchacích cest.

Sukralóza

Toto umělé sladidlo je uváděno na trh způsobem, jako by se jednalo o přírodní cukr. Nicméně je zpracováno společně se třemi atomy chloru, které poškozují mikroflóru lidských střev. Stručně řečeno, jedná se o chlorovaný cukr. A právě kvůli obsaženému chloru může poškodit lidská střeva a střevní mikroflóru. Jakmile dojde k takovýmto poruchám, může vzniknout například Candida, syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, obezita a kachexie.

Benzoát sodný

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové (benzenkarboxylové). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě, se používá jako konzervant především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, například v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Benzoát sodný najdeme často v nealkoholických nápojích, sterilovaných okurkách, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s ním setkat také v kosmetických a hygienických přípravcích, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých krémech s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do nemrznoucích směsí pro automobily. V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným může vytvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces pak mohou urychlit podmínky skladování potravin jako teplo a světlo. Existuje silné podezření, že způsobuje dětskou hyperaktivitu, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, například s tartrazinem. Dle některých zdrojů může benzoan poškozovat strukturu DNA a tím vyvolávat některé dědičné choroby (Parkinsonova choroba).

Glutaman sodný

Sodná sůl kyseliny L-glutamové. Bývá označován zkratkou MSG (monosodium glutamate). Bílá krystalická látka bez vůně, ale s charakteristickou masovou chutí. Pro tuto chuť se ujal i další název „umami“. Glutaman se nachází v lidském těle vázaný ve formě bílkovin a v menším množství volně ve svalech, mozku, orgánech, krevní plazmě. Zajišťuje nejrůznější funkce organismu, například v mozku funguje jako hlavní excitační přenašeč nervových vzruchů, reguluje procesy učení a paměti, přenos bolestivých podnětů i koordinaci pohybů. V přírodě se nachází v některých houbách a mořských řasách, ve zralých rajčatech, v sójových bobech. V potravinářském průmyslu je glutaman sodný nejvíce používaným dochucovadlem – látkou zvýrazňující chuť a vůni. Je hojně používán i v asijské kuchyni. Dodává potravinám výraznou masovou chuť. Používá se hojně v mnoha kořenících směsích, sójových omáčkách, instantních pokrmech (polévky a omáčky), v konzervovaných jídlech (zejména zelenina), hotových balených jídlech. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb, v uzeninách a některých sýrech. Je přidáván do různých alkoholických nápojů. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky, slané pochutiny) a slouží jako náhrada soli. Jeho přítomnost byla zjištěna i v ovoci a zelenině a bramborách, protože byl složkou hnojiva. Je používán do některých pesticidních a fungicidních postřiků a vosků na ovoce. Glutaman sodný je také látka využívaná farmaceutickým průmyslem. Nachází se v mnoha volně prodejných lécích. Je složkou některých očkovacích látek. Používá se ve vlasové kosmetice (šampóny, trvalá ondulace). Glutaman sodný tvoří rovněž přísadu do stravy pro psy a kočky.

Zdroj: Uměla sladidla a ochucovadla
Zveřejněno dne: 8.6.2013


Sitemap | RSS