Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

IMODIUM

OBSAH

Imodium na průjem

Imodium je lék proti průjmu. Imodium zahušťuje při průjmu stolici a snižuje její častost. Imodium můžete užívat při náhle vzniklém (akutním) průjmu nebo po poradě s lékařem při dlouhodobém (chronickém) průjmu. Po poradě s lékařem můžete Imodium užívat rovněž v případě, kdy vám byla odstraněna část střev, což často způsobuje průjem.

Potřebná dávka, kterou máte užívat, závisí na vašem věku a typu průjmu. Imodium je k dispozici ve formě tvrdých tobolek určených k perorálnímu podání. Pro zjednodušení uvádíme dále pouze název tobolky. Imodium můžete užívat v libovolnou denní dobu, tobolky je zapotřebí zapíjet.

Dávkování:

Dospělí (včetně starších osob): při náhle vzniklém (akutním) průjmu užijte 2 tobolky naráz, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže přestanete pociťovat ve střevech pohyb, ukončete užívání přípravku a neprodleně vyhledejte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu užívejte nejdříve dvě tobolky (4 mg) denně. Dávku můžete zvyšovat na udržovací dávku 1–6 tobolek denně do dosažení 1–2 tuhých stolic za den. Neužívejte více než 8 tobolek během 24 hodin!

Děti od šesti let: při náhle vzniklém (akutním) průjmu užijí nejdříve jednu tobolku, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže zpozorujete u dítěte nevolnost, která může být způsobena i zástavou pohybu ve střevech, dítě musí přestat tobolky užívat a neprodleně vyhledejte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu stanovuje dávkování lékař. Obvyklá počáteční dávka je jedna tobolka denně. Udržovací dávkování je zapotřebí určovat ve vztahu k tělesné hmotnosti (nejvýše 3 tobolky/20 kg) do dosažení 1–2 tuhých stolic za den. Nikdy nepřekračujte nejvyšší doporučenou denní dávku vztaženou na kg tělesné hmotnosti dítěte!

Tělesná hmotnost dítěte v kilogramech (kg) / Nejvyšší počet tobolek přípravku Imodium za den:

  • od 14 kg nikdy více než 2 tobolky
  • od 20 kg nikdy více než 3 tobolky
  • od 27 kg nikdy více než 4 tobolky
  • od 34 kg nikdy více než 5 tobolek
  • od 40 kg nikdy více než 6 tobolek
  • od 47 kg nikdy více než 7 tobolek
  • od 54 kg nikdy více než 8 tobolek

Imodium je volně prodejný lék.

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vítek.

zničeho nic ze mne doslova jen teče žlutá voda - už druhý den, cca 6-7 x za den, když jdu na WC, žádné bolesti břicha, ani nějaké výrazné nucení - když nejdu hned, klidně bez námahy to v sobě udržím i více hodim. - vůbec nechápu z čeho k tomuto tak náhle došlo - jako klasický průjem mi to vůbec nepřijde ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesná příčina se dá poznat biochemickým vyšetřením stolice, které by vám předepsal praktický lékař a podle výsledků by určil nejlepší léčbu. Sám si můžete zkusit pomoci přípravkem Imodium Rapid, který je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi řídká stolice

Imodium

Imodium patří do skupiny opioidů. Léčivou látkou je loperamid. Účinná látka loperamid se váže ve stěně střevní a výsledkem jejího účinku je zklidnění propulzní peristaltiky a prodloužení doby střevní pasáže. Imodium zvyšuje napětí svěrače konečníku, a snižuje tak odchod stolice a nutkání na stolici. Imodium se vstřebává, ale do celkového tělního oběhu téměř neprostupuje. I když jde o opioid, při normálních dávkách mozek neovlivní.

Zde můžete vidět cenu přípravku Imodium.

Zdroj: Léky na průjem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý večer. Chci se zeptat, co si můžu vzít za léky na průjem, když užívám eliquis 5mg ráno a večer. Doma jsem našla smectu, reasec a endiaron. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Smecta je dobrá a nijak se vzájemně neovlivňuje s Eliquisem. Zrovna tak Imodium a probiotika mohou pomoci. Někdy se stává, že sám Eliquis způsobuje průjem, zejména u žen, které jsou ve věku 60 let a starší. Proto by bylo vhodné promluvit si o průjmu s lékařem, od kterého dostáváte recept na Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a průjem

Rozdíl mezi léky Endiaron a Imodium

Rozdíl mezi Endiaronem a Imodiem je v tom, že Endiaron patří mezi střevní antiseptika a používá se při infekčních průjmech, kdežto Imodium patří mezi opioidní obstipancia, což jsou látky snižující motilitu střev, způsobují tedy prodloužení doby styku obsahu střeva se sliznicí a ve vyšších dávkách mohou dokonce vyvolat zácpu. Imodium zahušťuje stolici, snižuje její častost a zastavuje průjem, ale neřeší jeho příčinu.

Zdroj: Endiaron nebo Imodium

Diskuze

V diskuzi KOPRIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den chci se zeptat o jakou koprivku se jedna objevuje se jen v noci přes den ne jen když spím tak mi viskace virazka děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den.... V pátek večer jsem měla zimnici a hodně jsem několikrát hodně zvracela..tt 37st, ale jen v noci.Vzala jsem si helicit poté brufen, ale vše jsem vyzvracela. Druhý den ráno jsem si vzala imodium, už bez zvracení. Celý víkend jsem proležela ale už mi špatně nebylo, jen mě strašně bolely záda, hlava a žaludek. TT jsem neměla. Posnidala jsem až v neděli ráno rohlík s máslem a šunkou. V poledne se mi vysazela vyrážka na boku, bedrech a lýtku a mám oteklé ucho, svědí a zvětšila se... Změnu kosmetiky, pracich prostředků nemám. Může vyrážka souviset s tím zvracením? Vypadá to jako alergická reakce.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Koprivka

Endiaron nebo Imodium

Endiaron je střevní dezinficiens, které se používá u některých infekčních průjmů. Je účinný nejen proti bakteriím, nýbrž i proti některým prvokům, kvasinkám a plísním. Neovlivňuje mikroorganismy žijící normálně ve střevě.

Imodium je lék proti průjmu, který zahušťuje při průjmu stolici a snižuje její častost. Imodium můžete užívat při náhle vzniklém akutním průjmu nebo po poradě s lékařem při dlouhodobém chronickém průjmu. Po poradě s lékařem můžete přípravek Imodium užívat rovněž v případě, kdy vám byla odstraněna část střev, což bývá často příčinou průjmů. Imodium nemá antibakteriální účinky! Imodium průjem zastavuje, neléčí však jeho příčinu. Jakmile je to možné, měla by být vždy léčena také příčina průjmu.

Zdroj: Endiaron

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alkoholy mohou zhoršovat průjem. Vyhněte se také tabáku (cigarety, dýmky nebo žvýkací tabák), který může zhoršit průjem
14. Vyhněte se mastným, tučným a smaženým jídlům, jako jsou hranolky, slanina, klobása, pizza, sýr, pečivo, snack chips, omáčky s vysokým obsahem tuku a salátové dresinky.
15. Jezte jogurt s živými kulturami nebo pijte podmáslí nebo kefír. Snažte se zkonzumovat 250 gramů denně. Jiné mléčné výrobky používejte pouze v případě, že užíváte tablety laktázy, které napomáhají trávení. Místo kravského mléka zkuste nemléčné mléko, jako je mléko ze sóji, rýže nebo mandlí.
16. Jezte více potravin s rozpustnou vlákninou, včetně ovesných vloček nebo ovesných otrub, banánů, jablečné přesnídávky a konzervované broskve a hrušeky. Fazole mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, ale mohou způsobit plyn a zhoršovat příznaky. Vyhněte se jim co nejvíce.
17. Vyvarujte se potravinám s nerozpustnou vlákninou, včetně čerstvého ovoce a syrové zeleniny a celozrnného chleba a obilovin. Jezte dobře vařené, loupané ovoce a zeleninu nebo zvažte jejich přidání do polévek nebo smoothies. To rozkládá nerozpustnou vlákninu a usnadňuje trávení.
18. Vyzkoušejte rýžové pyré. Smíchejte 1 šálek dlouhé nebo krátké bílé rýže s 6-7 šálky vody a jednou lžičkou soli; přiveďte k varu, pak vařte, dokud nemáte lepkavou, polévkovou směs (obvykle ~ 40 minut). Během dne pak popíjejte nebo jezte tuto směs. Namísto vody lze použít vývar.
19. Zeptejte se svého lékaře, zda-li potřebujete doplňovat vitaminy a minerály, to vám pomůže vyrovnat se s malabsorpcí v důsledku průjmu. Multivitamínový produkt se 100% doporučené denní dávky pro většinu vitamínů a minerálů lze užívat dvakrát denně. Jak se průjem zlepšuje, přepněte se na dávkování jednou denně.
20. Požádejte svého lékaře nebo dietologa, aby vám objednal krevní testy na vitamín B12 a vitaminy rozpustné v tucích. Možná budete muset poskytnout vzorek stolice, abyste mohl být zkontrolován na malabsorpci žlučové soli.
21. Zeptejte se svého lékaře na vyšetření na nediagnostikovanou celiakii (nesnášenlivost lepku). Pokud trpíte touto chorobou, musíte jíst 100% bezlepkovou dietu, abyste zvládli celiakii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouho trvající průjem.

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza v těhotenství je onemocnění, které nenapadá plod přímo. Zda bude plod ohrožen, záleží na tom, jak těžký průběh bude salmonelóza u matky mít. Pokud bude průběh lehčí, s největší pravděpodobností bude vše v pořádku. U těžkých průběhů salmonelózy doprovázených dehydratací a minerálovým rozvratem může dojít k potratu či odumření plodu. Léčba spočívá v dietě a dostatečném pitném režimu. Těhotné ženy mohou užívat léky proti průjmům, jako je Smecta, Carbososorb či Imodium. Při teplotě mohou užívat Paralen po čtyřech hodinách. Při těžším průběhu je namístě ženu hospitalizovat na infekčním oddělení.

Zdroj: Salmonela

Akutní změny na tenkém střevě – radiační enteritis

Záření působí jak na sliznici, která může reagovat edémem a překrvením (v extrémních případech vředy), tak na hladké svalstvo s důsledkem zrychlení peristaltiky. Mění se také mikrobiální osídlení. Klinickými projevy jsou pak meteorismus, průjem, bolesti břicha. Tolerance je snížena operacemi v oblasti břicha a pánve. Příznaky někdy mohou přecházet do chronicity. V takovýchto závažnějších případech je vhodné konzultovat ohledně diagnostiky a léčby obtíží gastroenterologa. V léčbě akutních obtíží během záření se používá řada léčivých přípravků: Reasec, Imodium, Loperon, Hylak, Smecta. Při silném průjmu je třeba pamatovat na doplňování vody a iontů.

Zdroj: Nežádoucí účinky po ozařování

Co jíst při průjmu a zvracení

Při zvracení postupujte podle následujících pokynů:

  1. Několik hodin po zvracení nic nejezte ani nepijte.
  2. Popíjejte malé množství vody nebo nasávejte ledové kostky každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin.
  3. Dále popíjejte čiré tekutiny každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin. Mezi čiré tekutiny patří voda, sportovní nápoje, čistý vývar, želatina, ochucený led nebo jablečný džus. Ještě zatím nepijte citrusové šťávy ani mléko. Zvyšte příjem tekutin, na maximum co snesete.
  4. Když můžete už několik hodin tolerovat čisté tekutiny bez zvracení a pokud máte hlad, zkuste jíst malé množství nevýrazných jídel. Zkuste potraviny, jako jsou banány, rýže, jablečná přesnídávka, suchý toast, krekry a suchary. 24–48 hodin po poslední epizodě zvracení se vyhněte jídlu, které může dráždit nebo může být obtížně stravitelné, patří sem alkohol, kofein, tuky/oleje, kořeněná jídla, mléko nebo sýr.
  5. Když už můžete tolerovat nevýrazné jídlo, tak můžete dále pokračovat ve své normální stravě.
Pokud užíváte léky a dojde-li do 30 minut po spolknutí léku ke zvracení, tak dávku opakujte. Pokud jste po užití perorálních antikoncepčních pilulek zvracela, použijte po zbytek měsíce záložní antikoncepční metodu, například kondom nebo přerušovanou soulož.

Pokud máte průjem, užijte Imodium, což je volně prodejný lék, běžně dostupný v  lékárnách. Při použití postupujte podle pokynů na obalu. Dodržujte nevýraznou dietu (viz bod 4 výše). Po průchodu měkké, tvarované stolice můžete obnovit normální stravu. Pokud nedojde ke zlepšení do 48 hodin po zahájení léčby přípravkem Imodium, tak zavolejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Komplikace po operaci žlučníku

Ačkoli průjem, který přetrvává několik měsíců, je běžný po odstranění žlučníku, měli byste jej projednat se svým lékařem, pokud přetrvává déle než 3 dny po operaci. Kromě toho, pokud máte některý z následujících příznaků, měli byste si o nich promluvit se svým lékařem:

  • Těžká nevolnost nebo zvracení.
  • Žloutenka.
  • Bolest břicha, která neustupuje nebo se zhoršuje.
  • Neschopnost odvádět plyny déle než tři dny po operaci.
  • Neschopnost mít stolici déle než tři dny po operaci.

V případě průjmu vám lékař může doporučit lék na zpomalení střevních pohybů, jako je loperamid (Imodium AD), který volně koupíte v lékárně. Pomoci mohou také léky, které snižují laxativní účinek žluči, jako je lék obsahující pryskyřice (iontoměniče, cholestyramin - Vasosan P). Lékař vám také může navrhnout, abyste si vzali multivitamin. Multivitamin může vašemu tělu pomoci získat vitamíny, které se vám nedostávají vlivem průjmu.

Zdroj: Dieta po operaci žlučníku

Imodium

Imodium je lék proti průjmu. Imodium se užívá při náhle vzniklém (akutním) průjmu nebo po poradě s lékařem při dlouhodobém (chronickém) průjmu. Po poradě s lékařem se může Imodium užívat rovněž v případě, kdy byla odstraněna část střev, což často způsobuje průjem.

Imodium zahušťuje při průjmu stolici a snižuje její častost.

Léčivou látkou je loperamid, v přípravku je obsažen ve formě loperamid-hydrochloridu. Jedna tobolka Imodia obsahuje 2 miligramy loperamid-hydrochloridu. Pomocným látkami jsou monohydrát laktózy, kukuřičný škrob, mastek, magnesium-stearát. Tobolku tvoří žlutý oxid železitý, černý oxid železitý, indigokarmín, sodná sůl erythrosinu, oxid titaničitý a želatina. Vrchní část tobolky přípravku Imodium je zelené barvy, spodní část šedé barvy.

Podobně jako všechny léky může mít i Imodium nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého. Přípravek Imodium je obvykle dobře snášen a při správném užívání vykazuje velmi málo nežádoucích účinků. Velmi vzácně se mohou dostavit bolesti břicha, střevní neprůchodnost, nadýmání, nevolnost, zácpa, zvracení, rozšíření tlustého střeva, plynatost, trávicí obtíže, ospalost, ztráta vědomí, snížení úrovně vnímání, závratě, vyrážka, kopřivka a svědění. V tomto případě ukončete užívání přípravku, a jsou-li tyto obtíže úporné, poraďte se s lékařem. Některé obtíže mohou být však způsobeny průjmem samotným: bolesti břicha, nevolnost, zvracení, suchost v ústech, únava, ospalost, závratě, zácpa a plynatost. Ojediněle může dojít k přecitlivělosti a obtížím při močení. Přecitlivělost na přípravek Imodium poznáte například podle vyrážky, kopřivky, svědění, zkrácení dechu nebo otoku v obličeji. Pokud se dostaví některý z těchto příznaků, přivolejte ihned lékaře. Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

Informujte rovněž svého lékaře, jestliže užíváte léky, které zpomalují činnost žaludku a střev, protože mohou účinek přípravku Imodium výrazně zvýšit.

Jestliže užíváte přípravek Imodium právě k léčbě průjmu, nezapomeňte nahrazovat ztrátu tekutin dostatečným (mnohem více než obvykle) pitím nápojů s obsahem cukrů a solí, k nimž patří například minerální voda. To je důležité zvláště u dětí.

Imodium průjem zastavuje, neléčí však jeho příčinu. Jakmile je to možné, měla by být proto vždy léčena také příčina průjmu. Při náhle vzniklém (akutním) průjmu zastavuje Imodium příznaky obvykle do 48 hodin. Jestliže se tak nestane, přestaňte lék užívat a poraďte se s lékařem.

Pokud trpíte AIDS a máte průjem, který je léčen přípravkem Imodium, a projevují se u vás příznaky nadmutí břicha, ukončete neprodleně užívání přípravku Imodium a poraďte se s lékařem. Jestliže trpíte jaterním onemocněním, poraďte se se svým lékařem. Je možné, že léčba přípravkem Imodium bude vyžadovat přísnější lékařský dohled.

Jestliže jste nebo se domníváte, že byste mohla být těhotná, informujte svého lékaře, který rozhodne, zda můžete Imodium užívat. Pokud kojíte, nedoporučuje se užívat Imodium, protože malé množství léčivé látky může proniknout do mateřského mléka.

Potřebná dávka, kterou máte užívat, závisí na vašem věku a typu průjmu. Imodium je k dispozici v lékové formě tvrdých tobolek určených k perorálnímu podání. Imodium můžete užívat v libovolnou denní dobu, tobolky je zapotřebí zapíjet.

Imodium není určeno dětem do šesti let.

Dávkování: děti od šesti let při náhle vzniklém (akutním) průjmu užijí nejdříve jednu tobolku Imodia, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže zpozorujete u dítěte nevolnost, která může být způsobena i zástavou pohybu ve střevech, přestane dítě tobolky užívat a neprodleně vyhledáte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu stanovuje dávkování lékař. Obvyklá počáteční dávka je jedna tobolka denně. Udržovací dávkování je zapotřebí určovat ve vztahu k tělesné hmotnosti (nejvýše 3 tobolky/20 kg) do dosažení 1 až 2 tuhých stolic denně.

Nikdy nepřekračujte nejvyšší doporučenou denní dávku vztaženou na kg tělesné hmotnosti dítěte!

Tělesná hmotnost dítěte:

  • od 14 kg nikdy více než 2 tobolky Imodia za den;
  • od 20 kg nikdy více než 3 tobolky Imodia za den;
  • od 27 kg nikdy více než 4 tobolky Imodia za den;
  • od 34 kg nikdy více než 5 tobolek Imodia za den;
  • od 40 kg nikdy více než 6 tobolek Imodia za den;
  • od 47 kg nikdy více než 7 tobolek Imodia za den;
  • od 54 kg nikdy více než 8 tobolek Imodia za den.

V případě jakýchkoli pochybností se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Dávkování: dospělí (včetně starších osob) při náhle vzniklém (akutním) průjmu užívají 2 tobolky naráz, potom jednu tobolku po každé řídké stolici. Jestliže se dostaví formovaná a neobvykle tuhá stolice, nebo jestliže přestanete pociťovat ve střevech pohyb, ukončete užívání přípravku a neprodleně vyhledejte lékaře. Při dlouhodobém (chronickém) průjmu užívejte nejdříve dvě tobolky (4 mg) denně.

Užívání Imodia můžete zvyšovat na udržovací dávku 1–6 tobolek denně do dosažení 1–2 tuhých stolic denně. Neužívejte více než 8 tobolek Imodia během 24 hodin!

Pokud se příznaky zhorší nebo nezlepší do 2 dnů, musíte se poradit s lékařem. Při průjmu se mohou dostavit únava, závratě nebo ospalost. Při řízení motorových vozidel a obsluze strojů je proto zapotřebí zvýšené opatrnosti.

V případě, že užijete příliš mnoho tobolek přípravku Imodium, přivolejte lékaře, zvláště když zpozorujete tyto příznaky: svalovou ztuhlost, nekoordinované pohyby, ospalost, obtíže při močení a zeslabené dýchání.

Děti mohou reagovat na požití většího množství výrazněji než dospělí. Jestliže dítě užije příliš mnoho tobolek nebo se u dítěte projeví jmenované příznaky, přivolejte lékaře okamžitě.

Imodium je volně prodejný, není vázán na lékařský předpis. 1 krabička obsahuje 20 tvrdých tobolek.

Cena léku Imodium.

Zdroj: Endiaron nebo Imodium

Nevhodné potraviny při otravě salmonelou

Když pociťujete příznaky nákazy salmonelou, tak vaše tělo je již v útoku a odhání patogeny odpovědné za otravu jídlem. A vy nechcete dávat útočníkům další munici.

Vaší prioritou by mělo být vyhnout se potravinám, které způsobily, že jste nemocní. Okamžitě vyhoďte podezřelého viníka do odpadu a držte jej zavřený, aby kontaminované jídlo bylo mimo dosah vašich mazlíčků.

Vyvarujte se potravin, nápojů a látek, které jsou těžké na žaludek, jako je:

  • alkohol;
  • kofein, který je obsažen v nápojích, jako je cola, energetické nápoje nebo káva;
  • kořeněná jídla;
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • mléčné výrobky;
  • tučná jídla;
  • smažená jídla;
  • nikotin;
  • kořeněná jídla;
  • ovocné džusy

Nezapomeňte se také vyhnout jakýmkoli volně prodejným lékům na průjem jako je Smecta nebo Imodium (loperamid). Tyto léky zpomalují pohyb střev a prodlužovaly by tak dobu, kdy jsou škodlivé bakterie zadržovány uvnitř vašeho těla. Vyléčení by se tím významně protáhlo a možná i zkomplikovalo.

Postupujte podle zde uvedených jednoduchých doporučení a brzy byste se budete cítit lépe.

Zdroj: Salmonela dieta recepty

Léčba průjmu po operaci

Zde je několik věcí, které můžete udělat doma, abyste pomohli zmírnit příznaky průjmu:

  • Zůstaňte hydratovaní pitím velkého množství tekutin, jako je voda, džusy nebo vývary.
  • Vybírejte potraviny, které jsou snadněji stravitelné, jako jsou toasty, rýže a bramborová kaše.
  • Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny, tuku nebo mléčných výrobků. Snažte se také vyhnout potravinám, které jsou kyselé , kořeněné nebo velmi sladké.
  • Vyhněte se nápojům, které obsahují alkohol, kofein nebo oxid uhličitý.
  • Relaxujte v teplé lázni, která vám pomůže zmírnit břišní nebo rektální nepohodlí.
  • Zkuste užívat probiotika, která pomohou zvýšit hladinu dobrých bakterií ve vašem trávicím traktu.
  • Volně prodejné léky proti průjmu používejte opatrně. V některých případech mohou pomoci zmírnit příznaky léky jako subsalicylát bismutu (Pepto-Bismol) nebo loperamid (Imodium). Pokud však vaše příznaky způsobuje infekce, tyto typy léků nepomohou a mohou být potenciálně nebezpečné.

Pokud průjem trvá déle než dva dny nebo máte dítě, které má průjem déle než 24 hodin, vyhledejte okamžitou lékařskou péči.

Zdroj: Průjem po narkóze

Léčba průjmu souvisejícího s cukrovkou

Nejdůležitější součástí léčby průjmu souvisejícího s cukrovkou je kontrola hladiny cukru v krvi. Kontrola hladiny cukru v krvi může zabránit poškození nervů a zlepšit vaše příznaky. Výživový poradce vám může pomoci vytvořit nejlepší jídelní plán ke zlepšení vašich příznaků. Možná budete muset učinit tyto změny:

  • Jezte dostatek vlákniny, včetně celozrnných produktů. Nezapomeňte sledovat účinek sacharidů na hladinu cukru v krvi.
  • Pít více vody. Průjmem ztrácíte tekutiny.
  • Změňte zeleninu (nebo množství zeleniny), kterou jíte.

Mohou léky léčit průjem související s cukrovkou?

Váš lékař může doporučit léčbu průjmu. Léky proti průjmu mohou pomoci zastavit epizody průjmu. Mezi přípravky, které pomáhají lidem s diabetem nebo i bez něj, patří:

  • Difenoxylát a atropin (Reasec), dostupný na předpis.
  • Loperamid (Imodium), volně prodejný.
  • Vlákninové doplňky, jako je Psyllium, nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které mohou zahušťovat stolici pohybem střev.
  • Antispasmodické léky, které mohou snížit frekvenci stolice.

Pokud tyto léky nepomohou, váš lékař může doporučit léky zaměřené na lidi s diabetem. Tyto léky pomáhají zlepšit poškození nervů, které je primární příčinou průjmu souvisejícího s cukrovkou:

  • Injekce octreotidacetátu: Váš lékař podává tento lék injekcí. Může snížit frekvenci průjmů souvisejících s cukrovkou.
  • Selektivní antagonista receptoru serotoninu 5-hydroxytryptaminu typu 3 (HT3): Tyto léky někdy nazývané setrony léčí průjem. Mohou také pomoci při extrémní nevolnosti a zvracení.
  • Antibiotika a/nebo pankreatické enzymy: Tato kombinace může pomoci, pokud je příčinou průjmu bakteriální infekce nebo exokrinní pankreatická insuficience.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Postup

5 dnů před vyšetřením: Vysaďte ze stravy potraviny s hrubými zbytky, hlavně se zrnky a slupkami (rybíz, angrešt, jahody, hrozinky, kiwi, melouny, rajčata a pečivo s hrubými zrny a mákem). Vynechejte léky (tablety nebo kapky) obsahující železo (například Ferronat, Sorbifer Durules, Aktiferin a další, pozor též na doplňky stravy). Poraďte se s lékařem o možnosti vysazení či omezení léků, které mohou zpomalit vyprazdňování trávicího ústrojí (například Imodium, Reasec, Codein, Diolan, některé psychiatrické léky).

Den před vyšetřením: Celý den nic nejezte, nesnídejte, neobědvejte, nevečeřte. Pijte hodně tekutin (minerálky, čaje, čistou vodu a podobně), můžete popíjet čistý vývar. Nepijte kávu! Od 14:00 hodin začněte po dobu 4 hodin pít vyprazdňovací roztok. Pokud se jedná o běžný postup (například přípravek s názvem Fortrans), postupujte takto: Jeden sáček rozpusťte v jednom litru vody a postupně vypijte během jedné hodiny. Příjem rozložte skutečně do 60 minut, rychlé vypití může vyvolat nevolnost a zvracení. Optimální je vypití 4 litrů v průběhu 4 po sobě jdoucích hodin. Pokud však budete po 2. nebo 3. dávce pociťovat nevolnost, udělejte pauzu 30–60 minut a pokračujte po ní až do celkové dávky 4 litrů. Vznik pachuti, případně odporu k předepsanému množství, lze korigovat vypitím malého množství jiné tekutiny s příznivěji vnímavou chutí (jablečná šťáva, pivo, ne však mléko). Vyprazdňování probíhá v následujících 1–2 hodinách po použití přípravku, proto není vhodné přistupovat k němu v pozdní večerní době. Po vyprázdnění byste měli přijímat čisté nebo ochucené minerálky (bez kysličníku uhličitého) k zahnání žízně a mírné rehydrataci do celkového množství 1–1,5 litru.

Den vyšetření: 8 hodin před vyšetřením nekuřte, tekutiny pijte jen v malém množství. Pokud si vyžádáte léky s tlumivým účinkem, je třeba mít s sebou doprovod a neřídit auto, ani nevykonávat činnosti vyžadující plnou pozornost. V tento den zachovejte plný klidový režim.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Endiaron

Endiaron se používá u dospělých a dětí s váhou vyšší než 40 kg při průjmech s pravděpodobným infekčním původem, provázených často zvýšením tělesné teploty, dále při střevních dysmikrobiích (změny biologické rovnováhy střevní flóry), průjmech vzniklých po léčbě antibiotiky a chemoterapeutiky se širokým spektrem účinku.

Účinnou léčivou látkou je cloroxinum 250 mg v 1 potahované tabletě. Pomocnými látkami jsou monohydrát laktózy, kukuřičný škrob, želatina, glycerol 85%, stearan vápenatý, mastek, sodná sůl kroskarmelózy, koloidní bezvodý oxid křemičitý, acetylškrob, makrogol 6000, makrogol 300, potahová soustava Opaspray M-1-6181.

Endiaron je střevní dezinficiens (prostředek k umrtvení mikrobů) používané u některých infekčních průjmů. Je účinný nejen proti bakteriím, nýbrž i proti některým prvokům, kvasinkám a plísním. Neovlivňuje mikroorganismy žijící normálně ve střevě.

Endiaron se neužívá při přecitlivělosti na kloroxin nebo na některou pomocnou látku, dále při těžších chorobách jater a ledvin. Pouze na doporučení lékaře mohou užívat Endiaron pacienti s jaterním a ledvinovým onemocněním lehčího rázu.

Endiaron není určen pro děti o váze nižší než 40 kg.

Vzájemné ovlivnění Endiaronu a jiných léků není sice známo, přesto jestliže užíváte jiné léky, ať už na lékařský předpis, nebo bez něj, poraďte se o vhodnosti současného užívání Endiaronu s lékařem a bez porady s ním ho neužívejte. Bez konzultace s lékařem neužívejte současně s tímto přípravkem ani žádné jiné volně prodejné léky. Při předepisování jiných léků oznamte lékaři, že užíváte Endiaron.

Dávkování: dospělí a děti s váhou vyšší než 40 kg užívají obvykle 1 potahovanou tabletu Endiaronu 3krát denně, pokud možno po jídle. Potahované tablety se polykají celé, nerozkousané, zapíjejí se douškem tekutiny. Délka léčby je obvykle 2–3 dny (do normalizace stolice), u některých závažnějších stavů je možno po poradě s lékařem léčbu prodloužit až na dobu 7–10 dnů. Tuto dobu užívání není vhodné překračovat, dlouhodobé užívání může být spojeno se zvýšeným vznikem nežádoucích účinků. V závažnějších případech je možno léčbu po poradě s lékařem opakovat po týdenní přestávce.

V případě, že obtíže neustupují po 2–3 dnech léčby, případně dojde ke zhoršení stavu nebo se objeví stopy krve ve stolici, obraťte se na lékaře. Během léčby Endiaronem je nutno dodržovat dietní opatření. První den nejíst, druhý a třetí den lze sníst suché pečivo, případně mrkvovou nebo šlemovou polévku. Je však nutné hodně pít – slazený čaj, minerálky, iontové nápoje. Není vhodné pít alkoholické nápoje. Při předávkování nebo náhodném požití více potahovaných tablet malým dítětem vyhledejte lékaře.

Endiaron je volně prodejný, není vázán na lékařský předpis. 1 krabička obsahuje 20 potahovaných tablet.

Cena léku Endiaron.

Zdroj: Endiaron nebo Imodium

Léčba průjmu

Absorbenty jsou sloučeniny, které absorbují vodu. Sorbenty, které se užívají perorálně, na sebe vážou vodu v tenkém a tlustém střevu, aby byla průjmová stolice méně vodnatá. Také na sebe mohou vázat toxické chemikálie produkované bakteriemi, které způsobují vylučování tekutiny z tenkého střeva. Vliv toxinové vazby na snižování průjmu není zjevný.

Dva hlavní sorbenty – attapulgit a polycarbophil – jsou k dispozici bez lékařského předpisu. Attapulgit obsahuje Fullerova hlinka a také volně prodejný lék Smecta. Všechny léky s účinnou látkou polycarbophil jsou k dispozici jen v zahraničí.

Příklady výrobků obsahujících attapulgit jsou:

  • Donnagel;
  • Rheaban;
  • Kaopectate Advanced Formula;
  • Parepectolin;
  • Diasorb.

Tyto léky jsou k dispozici jen v zahraničí, dostupné přes internetový obchod www.amazon.com.

Příklady výrobků obsahujících polycarbophil jsou:

  • Equalactin;
  • Konsyl Fiber;
  • Mitrolan;
  • Polycarb.

Tyto léky jsou k dispozici jen v zahraničí.

Equalactin je výrobek proti průjmu obsahující attapulgit, zajímavostí je, že také projímadlo Konsyl obsahuje attapulgit. Attapulgit a polycarbophil zůstávají ve střevě a nemají žádné vedlejší účinky. Mohou občas způsobit zácpu a nadýmání. Jedním z problémů je, že sorbenty mohou na sebe vázat léky a zasahovat tak do jejich vstřebávání organismem. Z tohoto důvodu se doporučuje, aby se léky s absorpčními činidly braly s několikahodinovým odstupem.

Antipropulziva jsou léky, které uvolňují svaly v tenkém nebo tlustém střevě. Zpomalují tok střevního obsahu. Pomalejší tok pak poskytuje více času pro vstřebávání vody v tenkém a tlustém střevě, čímž se snižuje konečný obsah vody ve stolici. Tyto léky uvolňují i křeče střevních svalů.

Dvě hlavní antipropulziva jsou loperamid (Imodium), který je k dispozici bez lékařského předpisu, a diphenoxylát (Lomotil je k dispozici v zahraničí, v ČR je místo toho podobný lék Reasec). Oba léky jsou spojeny s opiáty (kodein), ale opiáty zde nejsou určeny na ztišení bolesti.

Loperamid (Imodium), i když obsahuje opiáty, nezpůsobuje závislost.

Diphenoxylát je syntetický lék, který ve vysokých dávkách může být návykový, protože jeho opiáty mají rozveselující účinky. Aby se zabránilo zneužívání diphenoxylátu a závislosti na něm, přidává se do Lomotilu nebo Reasecu jiný lék – atropin. Dojde-li k velkému příjmu Reasecu, mohou se objevit nepříjemné vedlejší účinky.

Loperamid a diphenoxylát jsou bezpečné a dobře tolerované léky. V příbalovém letáku jsou některé pokyny, které je třeba dodržovat.

  • Antipropulziva by neměla být používána bez lékařského dohledu k léčbě průjmu, který je způsoben středně těžkou nebo těžkou ulcerózní kolitidou a bakteriální infekcí, která napadá střeva. Jejich použití může vést k vážnému zánětu a prodloužení infekce.
  • Diphenoxylát může způsobit ospalost nebo závratě, pozornost je snížena při řízení automobilu nebo při plnění jiných úkolů, které vyžadují bdělost a koordinaci.
  • Antipropulziva by nemělya být použita u dětí mladších dvou let.
  • Tyto léky by měly zlepšit akutní průjem do 72 hodin. Pokud se příznaky nezlepší, nebo se dokonce zhoršují, měli byste to sdělit svému lékaři před tím, než budete pokračovat v léčbě antipropulzivy.

Sloučeniny bismutu. Po celém světě je k dispozici mnoho přípravků obsahujících bismut. Lék, který obsahuje sloučeninu bismutu (bismuthi subnitras), je v ČR k dostání pod názvem Bismuthum a je na lékařský předpis. Volně prodejnými léky s bismutem jsou Spofax a Carbocit. Kombinovaný lék Pepto-Bismol s účinnou látkou bismut subsalicylát je k dispozici v USA a prostřednictvím internetového obchodu www.amazon.com i v ČR. Obsahuje dvě potenciálně účinné látky – bismut a salicylát (aspirin). Není jasné, jak efektivní jsou sloučeniny bismutu, ale byly potvrzeny jejich výsledky při léčbě takzvaného cestovního průjmu a infekce žaludku. Také není zcela objasněno, jak přesně subsalicylát bismutu funguje. Pravděpodobně stejně jako antibiotika ovlivňuje bakterie způsobující průjem. Salicylát je protizánětlivý a může snížit sekreci vody a zánětu. Bismut může snížit vylučování vody ve střevech.

Pepto-Bismol je dobře snášen. Mezi drobné nežádoucí účinky patří ztmavnutí stolice a jazyka. Existuje několik opatření, která je třeba dodržovat při používání Pepto-Bismolu.

  • Vzhledem k tomu, že obsahuje aspirin, by jej neměli užívat pacienti, kteří jsou alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou.
  • Pepto-Bismol by neměl být užíván s jinými léky obsahujícími aspirin, protože příliš mnoho aspirinu může být způsobit toxicitu. Nejčastějším projevem je zvonění v uších.
  • Aspirin v Pepto-Bismolu může zvýraznit účinek antikoagulancií, zejména warfarinu (Coumadin), a vést k nadměrnému krvácení. To může způsobit abnormální krvácení u lidí, kteří mají sklon ke krvácení – genetické poruchy nebo určité onemocnění (cirhóza).
  • Aspirin v Pepto-Bismolu může zhoršit stav žaludku a duodenální vředové choroby.
  • Pepto-Bismol a výrobky obsahující aspirin by neměly být podávány dětem a dospívajícím s planými neštovicemi, chřipkou a jinými virovými infekcemi, protože mohou způsobit Reyeův syndrom. Reyeův syndrom je závažné onemocnění postihující především játra a mozek, což může následně vést až k selhání jater a kómatu s nejméně 20% úmrtností.
  • Pepto-Bismol by neměl být podáván kojencům a dětem mladším dvou let.

Zdroj: Průjem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP