Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

IMPETIGO U DĚTÍ FOTO

OBSAH

Fotografie

Fotografie, na kterých je vidět bakteriální impetigo, jsou vidět zde: impetigo foto.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem IMPETIGO U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Z.preissova@seznam.cz.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je nutne lecbu impetiga lecit antibiotiky v tabletach pokud pacient nema teplotu.Da se impetigo v obliceji vylecit jen mastmi urcene k lecbe impetiga?Dekuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zevní léčba by měla být první volbou a až když selže, tak by se měly použít tablety, které jsou účinnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Impetigo u dětí

Impetigo – obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá impetigo.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Příčiny

Impetigo je způsobeno jednou ze dvou bakterií druhu streptococcus nebo stafylokoky. Tyto bakterie se dostávají do těla, pokud je pokožka podrážděná nebo poškozená v důsledku jiných kožních problémů, jako jsou ekzémy, bodnutí hmyzem, plané neštovice, popálení nebo řezné rány. U dětí bývá impetigo způsobeno rýmou nebo alergií v důsledku poškození kůže pod nosem. Impetigo se objevuje i na zcela zdravé kůži.

Zdroj: Impetigo

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Impetigo

Impetigo je velmi nakažlivé kožní onemocnění způsobené streptokokovou nebo stafylokokovou infekcí.

Příznaky

Projevuje se jako červená vyrážka s malými puchýřky, které se mění ve vřídky a boláky. Vyskytuje se na obličeji v okolí nosu a úst a na končetinách. Nejčastěji se objevuje v létě, kdy děti utrpí škrábance, řezné rány nebo kousnutí hmyzem a bakterie snadno pronikne do kůže. Infekce je velmi nakažlivá. Děti ji často šíří tím, že si kousnutí hmyzem nebo vyrážku rozškrábou a pak si ji přenesou na ostatní části těla nebo na jiné děti.

Co s tím dělat

Impetigo se léčí mastmi s antibiotiky nebo antibiotiky v tabletách, jde-li o těžší formu nemoci. Jelikož je snadné si boláky přenést z jednoho místa na jiné či je šířit mezi členy rodiny, je nutné zabránit škrábání vyrážky, používat antibakteriální mýdla, vlastní ložní prádlo a ručník a zakrývat boláky obvazem.

Obrázky

Takto vypadá impetigo u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ VYRÁŽKY INFEKČNÍ IMPETIGO - RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Jak dlouho je růže infekční od nasazení antibiotik? Děkuji. Renata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní vyrážky infekční impetigo - Růže

Léčba

Léčba impetiga spočívá v zastavení šíření tohoto onemocnění, zmírnění jeho příznaků a nakonec urychlení hojení kůže. Doporučuje se dbát o hygienu a dezinfikovat všechny rány a oděrky. Stejně jako jiné infekční choroby se i impetigo léčí antibiotiky. Při málo závažném průběhu impetiga postačují antibiotické masti a omezení fyzické aktivity. Pokud se však impetigo rozšíří na větší plochu těla nebo je doprovázeno vysokou horečkou, je třeba nasadit antibiotika celková, která se užívají v tabletách. Dnešní péče o děti je však ve většině případů natolik důsledná, že výskyt této nemoci je zjištěn již v raném stadiu. Léčba impetiga pak tedy není náročná a většinou ani není nutné, aby probíhala dlouhodobě.

Zdroj: Impetigo u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Diagnostika

Lékař obvykle diagnostikuje impetigo pouhým pohledem na kůži. Někdy odebere malý vzorek, který následně odešle do laboratoře na identifikaci bakterie. Pokud vy nebo vaše dítě máte jiné příznaky nemoci, doporučí vám lékař odběr krve nebo moči.

Zdroj: Impetigo

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Prevence

Impetigo je onemocnění, které nejčastěji postihuje děti, jelikož dětské kolektivy skýtají ideální podmínky pro šíření těchto bakterií. K přenosu dochází prostřednictvím tekutiny, která vyteče z vytvořených puchýřů. Kvůli častému vzájemnému kontaktu mezi dětmi se infekce šíří obvykle poměrně velkou rychlostí. Pozor, nebezpečný není jen osobní kontakt s dítětem trpícím impetigem, ale také s jeho osobními věcmi, jako jsou různé hygienické pomůcky, ručníky, hračky. Proto je potřeba dodržovat hygienické podmínky a nepůjčovat si s ostatními dětmi ani oblečení, ani žádné jiné věci, kterých se dotýkaly. Dětský imunitní systém je v porovnání s imunitním systémem dospělých poměrně málo vyvinutý a bakterie mají větší šanci organismus poškodit.

Zdroj: Impetigo u dětí

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Hemoroidy u dětífoto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět hemoroidy u dětí.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Jaké jsou příznaky impetiga

Impetigo se u vás nebo vašeho dítěte projeví vředy na kůži kolem nosu či úst. Rány vypadají jako malé červené skvrny, které se změní na puchýře či otevřenou ránu. Rány nejsou bolestivé, ale mohou způsobovat svědění. Vředy obsahují tekutinu a vytvářejí strupy. Vřed často vypadá, jako kdyby byl potažen medem nebo hnědým cukrem. Velikost i počet vředů může být různý. Rány mohou být malé jako pupínek, nebo velké jako mince.

Zdroj: Impetigo

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Prevence

Snažte se vyhnout kontaktu s osobou, která má impetigo, dokud není infekce vyléčena. Nesdílejte společně ručníky, polštáře, prostěradla, oblečení, hračky nebo jiné předměty. Pokud je to možné, umývejte používané věci ve vroucí vodě. Pokud vy nebo vaše dítě trpíte impetigem, zabraňte škrábání, které šíří infekci na další části těla. Pokrytí vředu zabraňuje škrábání. Mytí rukou mýdlem zabraňuje šíření infekce. Když se pořežete nebo vás bodne hmyz, užívejte antibiotické krémy zabraňující vzniku impetiga.

Zdroj: Impetigo

Co znamená krupičková vyrážka na rukou

Rozškrábalo si dítě pupínek na rukou, kde ho štípl komár? To děti běžně dělají, ale málokoho z nás napadne, že si mohou špinavými prstíky zavléct do ranky infekci. Získají-li vládu stafylokoky, puchýřky se naplní tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Je-li viníkem streptokok, mohou chybět puchýřky, ale tvoří se krupičková vyrážka, která přechází do krusty. Impetigo se může rozšířit i na jiné části těla, a není-li léčeno antibiotiky, může přejít na celou rodinu. Je velmi nakažlivé, zejména při kontaktu dětí nebo špatné hygieně. Horečka běžná nebývá, zato zduří lymfatické uzliny blízko původního ložiska. Ložiska mohou splývat.

Impetigo trvá několik dní. Základem je čistota. Postižené místo nechte na vzduchu, neobvazujte ho ani nezalepujte. Malé plochy po dohodě s lékařem ošetřete antibiotickou mastí. Je-li hodně rozvinuté, předepíše vám pediatr antibiotika. Lékaře vyhledejte při prvních příznacích. Nedovolte dítěti, aby si hrálo s ostatními dětmi, neposílejte je do školky ani do školy. Vyrážka je velmi nakažlivá! Zklidňující efekt mají obklady z heřmánku, výborný je Jarischův roztok. Mastičky předepíše pediatr.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Infekčnost impetiga

Mezi hlavní původce nemoci patří stafylokok, může jím být i streptokok. Tyto bakteriální kmeny se dostávají do pokožky a jejích hlubších vrstev a dále do těla při poranění kožního krytu, tedy při pořezání, pokousání, bodnutí hmyzem či poškrábání. Růst bakterií je provázen zarudnutím, otokem, bolestí a zvýšením teploty postiženého místa. Málokdy se stane, že se impetigo rozvine na nenarušené pokožce.

Nebezpečný je nejen osobní kontakt s dítětem trpícím impetigem, ale také s jeho osobními věcmi, jako jsou různé hygienické pomůcky, ručníky a další. Proto je potřeba dodržovat zásady správné hygieny a nepůjčovat si s ostatními dětmi oblečení či ručníky. Dětský imunitní systém je v porovnání s imunitním systémem dospělých poměrně málo vyvinutý a bakterie tak mají větší šanci organismus poškodit. Další možností přenosu impetiga jsou různé kontaktní sporty a jiné aktivity, při kterých může dojít ke kontaktu mikroorganismů s nechráněnou poškozenou kůží. Zvýšený výskyt impetiga je pozorován v letních měsících, protože se bakteriím lépe daří v teplém a vlhkém prostředí.

Rizikovou skupinou, u které se častěji vyskytuje impetigo, jsou také pacienti s nejrůznějšími kožními chorobami nebo se sníženou imunitou, například cukrovkáři, či pacienti se zhoubným onemocněním.

Jak dlouho je impetigo infekční? Nejčastěji se udává inkubační doba 1 až 3 dny, může být až 10 dnů. Impetigo postihuje častěji děti, u nichž se imunitní systém ještě vyvíjí, a dospělé s oslabeným imunitním systémem.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Impetigo mají jen dospělí?

Impetigo je vysoce nakažlivé nezávažné kožní onemocnění. Nejčastěji jsou postiženy děti, ale impetigo se nevyhýbá ani dospělým. Impetigo je povrchové onemocnění kůže způsobené bakteriemi, projevuje se tvorbou drobného puchýřku, který se postupně zvětšuje, na jeho obvodu se vytvářejí další drobné puchýřky. Obsah puchýřku je zpočátku čirý, velmi rychle se však zkalí – někdy praskne sám, někdy ve středu začne zasychat. V místě puchýřků pak vznikají medově žluté, někdy hnědočerné strupy (ze zaschlé krve). U impetiga mohou být bolestivě zduřené mízní uzliny, může se objevit i teplota. Nejčastěji bývá postižen obličej kolem úst a nosu, ale může být zasažena kůže kdekoli na těle. Onemocnění sice není závažné, ale je vysoce nakažlivé, a pokud se nezačne včas léčit, může se rozšířit, a zejména u dětí pak může dojít ke komplikacím. Protože postižené místo někdy svědí, může si dítě škrábáním roznést infekci i na jiná místa.

U impetiga se rozlišují tři formy:

  • Nebulózní forma – má charakter makulovezikulárního výsevu na kůži. Zprvu se vytvoří jen drobné makulky, které se mění na puchýře, v nichž je čirá tekutina. Tato se potom kalí a dochází k prasknutí puchýřku. Z vylité tekutiny se na povrchu pokožky vytváří medová krusta. Původcem tohoto typu impetiga je streptokok.
  • Bulózní forma – je charakteristická vznikem puchýřů až bul (velký puchýř), což je dáno toxiny, které uvolňuje vyvolávající bakterie – v tomto případě stafylokok. Po stržení takových puchýřů mohou zůstávat mělké zarudlé a mokvavé eroze a může docházet k jizvení.
  • Smíšená forma – je stav, kdy je pokožka napadena oběma druhy bakterií, vytvářejí se tedy krusty i puchýře.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Doba léčby

Stejně jako jiné infekční choroby se i impetigo léčí antibiotiky. Při málo závažném průběhu impetiga postačují antibiotické masti a omezení fyzické aktivity. Pokud se však impetigo rozšíří na větší plochu těla nebo je doprovázeno vysokou horečkou, je třeba nasadit antibiotika celková, která se užívají v tabletách.

Léčebný postup:

  • aplikování antiseptických roztoků či mastí (mupirocin, acidum fusidicum, bacitracin);
  • jemné odstraňování krust pomocí keratolytických mastí nanesených na gázu (saloxyl unguentum s obsahem kyseliny salicylové);
  • hygienická opatření bránící přenosu (vlastní ručníky, ložní prádlo a podobně);
  • ošetřování všech lézí najednou;
  • minimalizování tření oděvem či obvazem (snadná infekce oděrek);
  • celková terapie při neúspěchu místní léčby či při rozsáhlých projevech (celková terapie antibiotiky);
  • při průkazu streptokoků skupiny A následuje celková léčba antibiotiky jako prevence glomerulonefritidy a po měsíci vyšetření moči.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Léčba impetiga

Impetigo je léčeno pomocí antibiotik. V lehkých případech předepisuje lékař antibiotické krémy nebo masti na vředy. V případě závažného onemocnění předepisuje antibiotika k perorálnímu užívání. Po třech dnech léčby dochází obvykle ke zlepšení zdravotního stavu. Pokud užíváte mast nebo léky dle předpisu, může dojít k úplnému uzdravení do jednoho týdne. Před použitím přípravku se doporučuje jemné umytí rány mýdlem a vodou. Pokud dojde k okorání vředů, namočte je v teplé vodě po dobu 15 minut a drhněte žínkou, aby byly odstraněny, následně vysušte. Nesdílejte žínky, ručníky, polštáře, prostěradla nebo oblečení s dalšími a ujistěte se, že jsou tyto věci před použitím prané ve vroucí vodě. Vředy neškrábejte, jelikož škrábání vede k šíření infekce na další části těla. Zabránit škrábání můžete ostříháním nehtů a zakrytím vředu obvazem. Pokud se impetigo nezlepšuje do 4 dnů nebo se vám průběh infekce zhorší (horečka, větší bolesti, otok, zarudnutí nebo hnis), informujte o tom svého lékaře.

Zdroj: Impetigo

Jak poznat svrab u dítěte

Dítě se svrabem se škrábe v místech zasažených svrabem. Svědění je nejintenzivnější v noci, dítě se budí a je potom ve dne unavené a rozmrzelé. Roztoče přitahují teplá, vlhká místa na těle, například kůže mezi prsty, zápěstí, podpaží, pas, hýždě a genitálie, mohou však napadnout jakékoli místo na těle. Roztoči způsobují malé červené bulky a nápadnou vyrážku. Na kůži jsou patrné červené pruhy, jejichž příčinou jsou roztoči zavrtávající se pod kůži. Dítě si svědivou vyrážku škrábe, a tak se mu mohou tvořit boláky a strupy. Intenzivní škrábání má za následek bakteriální infekci, například impetigo. To se projevuje strupovitými boláky, z kterých někdy vytéká hnis.

U dětí může být pozitivní Darierův příznak, což je jeden z diagnostických znaků choroby urticaria pigmentosa, po mechanickém podráždění dojde ke zduření drážděné kožní eflorescence a choroba je pak mylně diagnostikována jako urticaria pigmentosa (mastocytóza).

Zdroj: Svrab u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP