Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OTOKY DOLNÍCH KONČETIN KOL KOTNÍKŮ

OBSAH

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohdan Metyš.

Dobrý den,Otíkají mně obě nohy dole.Nárt ,prsty,kolem kotníků.Levá noha víc.
Furon už vůbec nepomahá.Podaďte co by mohlo pomoci.
Děkuji Metyš

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Zánět žil v kotníku

Charakteristickým znakem u zánětu žil v kotníku je otok končetiny, mezi další možné projevy zánětu žil patří bolestivost. Riziko zánětu hlubokých žil spočívá především ve zvýšené možnosti vytvoření trombu. (Zánětem poškozená stěna žil je náchylná k tvorbě krevních sraženin – trombů.) Tromby se mohou utrhnout, vmetek je zavlečen krevním proudem do plic a zde ucpe pro život důležité cévy a vzniká plicní embolie.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOKY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Mám dotaz, neví někdo,jak se zbavit otoků dolních končetin a břicha,rady na netu jsem vyzkoušela.Děkuji a hezké dny Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky dolních končetin

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Co způsobuje oteklé nohy od kolen dolů

Při dlouhém stání tuhnou nohy, zpomaluje se průtok krve v dolních končetinách a objevují se otoky od kolen dolů, jež jsou doprovázeny bolestí. Pokud máte zaměstnání, při kterém musíte dlouho stát, protahujte si pravidelně nohy. Máte-li možnost se projít, využijte ji. Ani dlouhé sezení nohám neprospívá. Také v tomto případě se zpomaluje průtok krve a vznikají otoky nohou, zejména pak v horkém počasí a u obézních lidí. Opět se tedy doporučuje protáhnout si nohy a využít každé možnosti k pohybu.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PÚSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomi.

Antibiotický účinek léků proti bakteriální infekci se po ukončení léčby vytrácí po uplynutí dvojnásobné doby, která byla mezi dávkami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hampl.

dobrý den,
prosím o radu, prodělal jsem covid 19, oboustranný zápal plic, hospitalizace v nemocnici, léčili mě amoksiklavem, Klacidem, Dexamedem,
ventolínem, po propuštění otoky kotníků, velké otoky stehen, patrné řídnutí
kostí dolních končetin, otoky berců, bolesti- dostal jsem na uvolnění biofenac - alergická reakce kožní vyrážka. Upozornil jsem v nemocnici primáře, že jsem v minulosti měl velkou alergickou reakci na antibiotika, myslím, že si ze mě udělal pokusného králíka.Můžete mi poradit, jak se můžu zbavit nepříjemných otoků. Děkuji Hampl

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Jak léčit otoky kotníků v těhotenství

U žen dochází k otokům kotníků na základě hormonálních výkyvů před menstruací a během těhotenství.

Pomoc: Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínu C a flavonoidů, abyste posílila stěny krevních kapilár.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobry den jš mi 63 let mam otekle dolni koncetiny narty a kolem kotniku beru prasky Furon. Uzivam tyto prasky asi 14 dni beru pul prasku nekdy prasek cely.Ńekdy mi to uplne splaskne a vecer se mi to vrati chtel bych vedet jestli mi to nekdy zmizi. Staci pulka nebo mam uzivat tabletku celou. prosim jak dlouho trva lecba. Moc dekuji za kazdou informaci a naschledanou

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Důvodem otoků mohou být křečové žíly

Kromě toho, že oteklé nohy od kotníků třeba až po stehna trápí hlavně těhotné ženy, pozor si na ně musíme dát především při dlouhém cestování. Zvláště rizikové jsou pak dlouhé cesty autobusem nebo letadlem, kde je málo místa na protažení dolních končetin. Pokud jsou však otoky při cestách velké, bude rozumné navštívit odborného lékaře, který vyloučí nedomykavost žilních chlopní nebo hluboké křečové žíly. V žilních stěnách jsou totiž drobné chlopénky, které za normálních okolností umožňují návrat krve k srdci, ale zabraňují tomu, aby tekla zpět do nohou. V rozšířených žilách při horku chlopně nedomykají, což vede k prostupu tekutiny do tkání a vzniku otoků. Následkem je pocit těžkých nohou a nepěkné otoky. Při návratu žilní krve k srdci hodně pomáhají také stahy okolních malých i velkých svalů. Proto pár jednoduchých cviků pomůže zmírnit bolest a povzbudit krevní oběh. Nežádoucí vliv má i těsná a neprodyšná obuv, a dokonce i těsné džíny.

Zdroj: Jak odstranit otoky dolních končetin

Diskuze

V diskuzi LAZNĚ LUHAČOVICE ,,,NEUROPATIE DOLNICH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava.

Už 6 let se lečím na neuropatii dolních končetin.Beru Gabanox 400 6ks denně, Baclofen 25 2x denně a Tramal dle potřeby, Baclofen by mi měl vystřidat Gabanox. Je to čím dal tím horší.Palení,svědění tlak a bolest holenních kosti,křeče.Pan doktor se snaží a vystřídala jsem ještě jiné léky,ale nic mi nepomáhá.Mezi jinýma jsem skoušela CBD 400. Od pana doktora mám informaci,že na neuropatii na lázně nemám nárok.Pojištěna jsem u 211 mám 70 let.Děkují za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Krejčiřík.

Druhý rok mě neurolog léčí chronickou distální neuropatii. Bolesti noh, otoky,špatná chůze s berlou. Užívám aneurox a enelbin.
Mohl by zastavit zhoršování pobyt v lázních ?
Děkuju za odpověď fr

Zdroj: diskuze Narok na lazne pri neuropatii

Proč mám oteklé nohy kolem kotníků

Chronická žilní choroba, známá rovněž pod názvem křečové žíly, je nejčastější příčinou otoků nohou. Křečové žíly se vyskytují až u 85 % populace. Příčina jejich vzniku je ztráta napětí žilních stěn v dolních končetinách. Při sníženém napětí žilních stěn netlačí žíly dostatek krve zpět k srdci, takže následně vznikají nevzhledné křečové žíly, které způsobují nateklé nohy. Křečovým žilám nesvědčí obezita, kouření, dlouhé stání nebo sezení, zato na ně pomáhá pravidelný pohyb.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OPERACE ARTEROSKLEROZY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasínková Jiřina.

Mám 64 let,160 cm měřím a 70 kg vážím / nadváha /.Poslední 2 roky mě bolí při chůzi i v klidu
nohy / lýtka,nárty,kotníky... / Ještě mám příčně plochou nohu, vložky nosím
Po vyšetření mě byla určena diagnoza arteroskleroza dolních končetin. Pan doktor mě doporučil operaci.Zatím užívám claudienne 100 mg.
Rozhodla jsem se na operaci jít, ale pro mě je důležité znát všechny okolnosti např. jak dlouho
operace trvá jak probíhá a pooperaci pobyt v nemocnici je jak dlouho
Omlouvám se za dotaz, ale když budu vědět do čeho jdu tak budu mnohem klidnější.
,

Mnohokrát děkuji za pochopení

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Sasínková.

Jak probíhá /zhruba / operace ucpaných cév dolních končetin a s jakými výsledky

Zdroj: diskuze Operace arterosklerozy dolních končetin

Těhotenské komplikace

Mírné otoky v těhotenství (hlavně kolem kotníků) jsou běžným nálezem.

Příčinou tohoto stavu bývá:

  • zvýšená spotřeba bílkovin v těhotenství – část na výstavbu plodu;
  • ztráta bílkovin močí – v těhotenství častější močení;
  • při nedostatečném příjmu tuků a cukrů dochází i k rozkládání bílkovin za účelem získání energie;
  • ve vyšších týdnech gravidity mechanické působení zvětšené dělohy, která tlačí na dolní dutou žílu vedoucí krev z dolních končetin zpět k srdci – snížení návratu krve pak může podpořit tvorbu otoků.

Pokud jsou v těhotenství přítomny výrazné symetrické otoky, je vždy nutno myslet na specifické onemocnění těhotných – preeklampsii. Ta se kromě otoků projevuje zvýšenými ztrátami bílkovin v moči a zvýšením krevního tlaku. Onemocnění se manifestuje po 20. týdnu gravidity. Může vzniknout náhle nebo i pozvolna. S preeklampsií je možné se setkat u dosud zdravé ženy, někdy takzvaně nasedá na již přítomnou hypertenzi (zvýšení tlaku).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Jiří Adam.

Otéká mi levý kotník po inplantaci kardiostimulátoru. Bude mi 86 let
Na pravé noze nosím návlek po trojité zlomenině v roce 1975.Nyní užívám
Furon 1/2,Ebrantil. Zdá se bez výsledku. Díky

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Jablečný ocet na otoky kotníků

Otoky na ramenou a kotnících jsou nepříjemné a bolestivé, ale i v tomto případě můžeme využít jablečný ocet, konkrétně zábaly z něj. Stačí jen namočit ručník v teplé vodě a jablečném octu a následně zabalit oteklé místo na několik minut. Ke zmírnění otoku vyzkoušejte i střídat teplé zábaly se studenými.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVODNĚNÍ KOTNÍKU A NOUHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den.
Potřebuji taky poradit. Mám kotníky úplně oteklé i nohy pod kolenem.
A úplně mi trnou.Mám taky sedavou práci.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro otoky dolních končetin není podstatné, jestli je organismus zavodněn či nikoliv. Proto léky na odvodnění nemusí být správným řešením. Otok dolních končetin se nejčastěji vytvoří vlivem nedostatečné funkce odtoku krve zpět k srdci. Vzhledem k tomu, že krev nestoupá vzhůru tak, jak by měla, hromadí se v nejníže položených kotnících a lýtkách. Dlouhodobé sezení zhoršuje tyto projevy, protože krev musí protékat klikatě, tedy s ještě větším odporem, než vstoje. Co s tím? Zjistit zdravotní stav srdce a ledvin. Sama a hned si můžete pomoci tím, že začnete cvičit. Během jakékoliv pracovní pauzy udělejte toto nenamáhavé cvičení: 20 výponů na špičkách a 10 dřepů. Doma pak VŽDY odpočívejte s nohama výše než je zbytek těla! Kupte si kompresní punčochy a noste je při chůzi z a do práce. Masírujte si nohy - každý den provádějte lymfatickoi masáž. Ve volných dnech jezděte na kole, choďte a plavejte, abyste udržela v kondici svůj kardiovaslulární systém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Trombóza žil dolních končetin

Trombózou se označuje stav, kdy dochází k zánětu hlubokých žil dolních končetin se vznikem krevní sraženiny – trombózy. Situace se významně častěji vyskytuje u dlouhodobě ležících osob nebo u lidí s varixy („křečovými žilami“). K nemoci jsou také náchylnější lidé po operaci či ženy po porodu.

Trombóza se projevuje pocitem tíhy a napětí na jedné končetině, bolestmi postižené končetiny, obzvláště v průběhu žil, bolestmi při chůzi (klaudikační potíže), změnou zbarvení (promodrání), zfialověním (cyanóza), někdy nevolností (nauzea).

Lokální nález se pak projevuje otoky kotníku nebo bérce, smazanými obrysy kloubů s napjatou kůží, vyšší teplotou končetiny, lehkou cyanózou (promodrání, zfialovění končetiny), rozšířenými podkožními žílami v horní třetině bérce, nejasnými zvýšenými teplotami organismu a tachykardií (zrychlený puls).

Provádějí se laboratorní a klinická vyšetření jako ultrazvukové vyšetření, kontrastní rentgenologická flebografie nebo radionuklidové vyšetření, v krvi (séru) se zjišťuje zvýšení D-dimerů.

Situace je nebezpečná tím, že se trombus (sraženina) může uvolnit a jako embolie (vmetek) vniknout do plic. Rizikovým faktorem pro zánět žil na noze je dlouhodobé cestování s nemožností dostatečného pohybu (například cestování letadlem a podobně), pak se mluví o takzvané cestovní trombóze.

Zdroj: Zánět žil dolních končetin

Léčba otoku kotníku bez úrazu

Hromadění tekutiny v měkkých tkáních může způsobit zejména otékání kotníků. Tento stav se nazývá edém a může mít skrytou příčinu (například onemocnění srdce), která vyžaduje odborné léčení. V méně vážných případech můžete zabránit zadržování tekutin a zmírnit příznaky změnou životního stylu a domácími léčivými prostředky.

Pomoc: Denně půl hodiny cvičte. Podpoříte tím krevní oběh a zabráníte tekutinám hromadit se v dolních končetinách.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Jak odstranit otoky dolních končetin

Léčba těžkých a oteklých nohou se liší podle stupně onemocnění. V raných stadiích jsou v tomto případě – ještě v rámci „preventivní“ podpůrné terapie – prakticky vždy doporučovány kompresní punčochy, které by se měly nosit přes den, hlavně při dlouhém stání. Mohou být lýtkové či stehenní – jejich společným úkolem je podporovat návrat žilní krve k srdci prostřednictvím déletrvající komprese. Jejich nošení je ale často limitováno počasím, v teplých měsících jednoduše nejsou příjemné.

Léčba otoků nohou zahrnuje i konzumaci potravin a bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou následující:

  • mléko
  • sýr
  • máslo
  • jogurt
  • maso, ryby, vejce, kuřecí maso
  • obiloviny
  • luštěniny
  • ořechy a semena

Zdroj: Jak odstranit otoky dolních končetin

Jak poznat otoky nohou od srdce

U otoků nohou od srdce vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují. Pokud se jedná o srdeční onemocnění, budete pravděpodobně muset změnit režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Léčba otoku pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít různé příčiny. Vždy je tedy důležité zjistit tuto příčinu a dle ní zacílit léčbu.

Pomoc: Lze lokálně použít analgetika (gely Ibalgin, Dolgit a podobně), studené obklady, klid (neznamená to celodenní ležení na lůžku, ale obecně nepřetěžovat končetinu, nenosit těžká břemena, nechodit na dlouhé vzdálenosti). Přes noc se otok většinou vstřebá a přes den se opět objevuje. Na léčbu otoků je vhodný i Reparil gel (3x denně), který velmi dobře snižuje otoky a regeneruje cévní systém.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP