Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INHALACE PROTI RÝMĚ

OBSAH

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Poradna

V naší poradně s názvem KŘÍŽKOVÉ LÁZNĚ PO TBC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Ročkár.

Prosím o diagnózu na celkově hrazené lázně Karlova Studánka. Prodělal jsem TBC a trpím na CHOPN. Inhalace atd. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Diagnózu určí váš plicní lékař a uvede ji v návrhu na lázně, včetně zařízení, kde se má uskutečnit. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá do 30-ti dnů vědět, jak o návrhu na lázně rozhodla. V rozhodnutí uvede, jestli za vás zaplatí veškeré výdaje (procedury, jídlo a ubytování) a nebo jen procedury a zbytek si budete muset platit sám. Pojišťovna také určí místo, kam do lázní pojedete.
Rozsah příspěvku na lázně může určit pouze a jen vaše zdravotní pojišťovna. Na ní se také obracejte v případě, že s jejím rozhodnutím nesouhlasíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Křížkové lázně po TBC

Inhalační tyčinka proti rýmě

Inhalační tyčinka je opatřena bezpečnostní fólií. Efektivně uvolňuje dutiny a dýchací cesty, napomáhá rozpouštění hlenu a vykašlávání. Má protivirové a antibakteriální účinky, je vhodná při akutních infekcích i jako prevence. Celkově posiluje a zlepšuje obranyschopnost organismu. Je vhodná i pro děti.

Použití: Přiložte k nosu a inhalujte kdykoliv podle potřeby.

Doporučení: Tyčinka docela rychle vysychá, proto při koupi sledujte datum výroby, aby byla co nejčerstvější.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, mám doma 2,5 měsíční miminko bohužel dostalo virozu trpí rýmou je možné nějak využít rýmovnik pro tak malé dítě? Například inhalace nebo dat kytku do pokojíčku či namočenou plenu na topení? Nebo nejak jinak? Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Inhalace rýmovníku

Dobrým pomocníkem při nachlazení je rýmovník, bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Má specifickou vůni připomínající směs máty, eukalyptu, meduňky a kafru. Jak již název napovídá, rýmovník účinkuje především při nachlazení, rýmě a bolestech v krku, a to díky obsahu účinných vonných silic. Zároveň má antioxidační vlastnosti. Kromě inhalace rozmačkaných listů rýmovníku si můžete připravit čaj, sirup anebo jej jednoduše zkusit žvýkat.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Inhalace Vincentky

Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je tak doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

Nalijte Vincentku do pánvičky (kastrůlku), zahřejte, nesmí se vařit, pouze aby šla pára. Přes hlavu si přetáhněte ručník a inhalujte. Je třeba regulovat teplotu, aby nedošlo k popáleninám a zarudnutí obličeje. Inhalujte 3x denně po dobu 15–20 minut.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Inhalace při zánětu dutin

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest a vede k uvolnění dutin při zánětu. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Snáze se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty. V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest. Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Rýmovník - využití

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Nejlepší inhalace na zaraženou rýmu

Nejlepší inhalací na zaraženou rýmu je vodní inhalace s bylinkami. Budete potřebovat mísu, malý hrnec, větší ručník a samozřejmě bylinky. Mezi tradičně užívané bylinky patří heřmánek, tymián, máta a šalvěj. Prospěšná může být také přeslička. Pokud je zrovna nemáte po ruce, lze využít i různé vonné silice. Dobrá je bazalková, levandulová, šalvějová, majoránková anebo olejíček tea tree. V hrnci uveďte do varu jeden litr vody, do mísy nasypte padesát gramů vybraných bylinek. Inhalace může být jednodruhová, ale můžete ji i pravidelně obměňovat, a navíc je příjemné si vytvořit také různé vlastní směsi. Byliny v misce zalijte litrem vody, promíchejte a krátkou chvilku nechte louhovat. Poté opatrně nakloňte hlavu nad nádobu a přikryjte ji ručníkem tak, aby neunikalo příliš mnoho páry. Zavřete oči a pomalu dýchejte. Pozor, hlavu byste neměli mít příliš nízko, jelikož hrozí opaření. Správná inhalace na rýmu nebo na kašel by měla trvat přinejmenším čtvrt hodiny. Léčbu opakujte dvakrát denně.

Inhalace by se neměla provádět hned po jídle. Horké páry mohou podráždit sliznici a vyvolávat zvracení. Po skončení inhalace půl hodiny až hodinu pokud možno moc nemluvíme, nekouříme a držíme se v teple a klidu. Tato léčba navíc není při kašli či rýmě vhodná pro každého. Těhotné ženy by ji rozhodně měly konzultovat s lékařem a totéž se týká i malých dětí. Je to mimo jiné z toho důvodu, že některé látky obsažené v bylinkách mohou vyvolat nějakou nežádoucí reakci. Inhalace se také nedoporučuje lidem s alergiemi nebo astmatem. Při problémech s tlakem či obecně se srdcem k ní přistupujeme podobně jako k sauně. Pokud onemocnění provází vysoké teploty, inhalace bohužel vhodná není.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP