Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INHALOVÁNÍ PŘI RÝMĚ

OBSAH

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Jak správně inhalovat nad hrncem

Při inhalování se klidně a zhluboka nadechujte a vydechujte se skloněnou a přikrytou hlavou. Ucítíte-li závrať, je možné, že jste dýchali příliš rychle nebo příliš zhluboka. Některé lidi nutí inhalování ke kašli. Pokud k tomu dochází při inhalaci éterických olejů, ihned je přestaňte používat. Pokud éterické oleje nepoužíváte, může to být způsobeno příliš horkým roztokem. Spraví se to přidáním studené vody nebo prostě chvíli počkejte, až kapalina trochu vychladne. Vdechování roztoku kuchyňské soli je možné i dlouhodobě. V zimních měsících to pomáhá udržovat sliznici zvlhčenou a předcházet tak některým infekcím. Inhalujte dvakrát až třikrát denně po dobu patnácti až dvaceti minut. Pokud vaše potíže neustoupí a trápí-li vás obzvlášť úmorný kašel nebo ucpaný nos, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Co je to rýmovník purpurový

Rýmovník purpurový pěstujeme jako rostlinu vhodnou k inhalování. Obsahuje totiž vonné silice, které působí proti rýmě nebo ucpanému nosu. Zároveň slouží jako odpuzovač much nebo komárů.

Rýmovník purpurový je potřeba pěstovat jako přenosnou rostlinu, kterou v říjnu odneseme do světlých prostor s teplotou 8–12 °C. Přes léto vytváří krásné dlouhé převisy, které obsahují silice odpuzující mouchy, komáry, mšice a jiné záškodníky. Pro pěstování používáme klasický zahradní substrát. Nezapomínáme rostlinu během vegetace přihnojovat.

Rostlina stále rychle dorůstá, můžete tak pravidelně stříhat její vonné lístky, které nastříháte/natrháte a umístíte tam, kde chcete dýchat eukalyptovou vůni. Samotná rostlina je vhodná rostlina do ložnic, dětských pokojů, obýváků. Pomáhá v boji proti rýmě a prokazatelně se díky ní lépe dýchá ve vytápěných místnostech.

Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z několika lístků rozemnutých v dlani. Pomáhá i astmatikům.

Zdroj: Rýmovník - využití

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Inhalace při zánětu dutin

Inhalování vodních par napomáhá správnému fungování dýchacích cest a vede k uvolnění dutin při zánětu. Konkrétně díky němu dochází k dostatečnému zvlhčení sliznic a podpoře jejich samočisticích schopností. Snáze se rozpouštějí hleny a odplavují bakterie nebo jiné nečistoty. V moderní době se vodní páry nejčastěji vytvářejí pomocí inhalátorů, což jsou jednoduché zdravotnické přístroje, které dokážou tekutinu přeměnit na dýchatelný aerosol, tedy mikrokapičky, které jsou schopné se dostat do nejzazších zákoutí dýchacích cest. Inhalaci je vhodné přidat k ostatním léčebným opatřením, která při respiračních infekcích provádíte. Vzájemně se totiž podporují.

Základním léčivem, které se do inhalátoru v domácnostech lije, je léčebná minerální voda. Nejlepší zkušenosti jsou s Vincentkou, ale podobné složení má i Bílinská kyselka. Obě jsou osvědčené v léčbě dýchacích cest. Přírodní soli rozpuštěné v lázeňských minerálkách mají svůj podíl na odhleňovacím a protizánětlivém účinku.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Roztoky k inhalaci

Na nachlazení neexistuje lék ani dnes. Existují pouze preparáty, které odstraní symptomy, tedy horečku, bolest a otok sliznice nosu. Dětský lékař doporučuje inhalování i malým pacientům. Neměli byste však zapomínat na neposednost dětí, která jim může ublížit. Je důležité, aby dítě spolupracovalo, což je do dvou let věku dost problematické. S malými neposedy však můžete mít problém i později. Zatímco dospělí by měli nad hrncem strávit deset minut, dětem postačí pět. Menší mohou i méně, v podstatě to závisí na nich, kolik vydrží. Nedoporučuje se napařování při horečkách a velkých bolestech hlavy, hlavně na začátku onemocnění. Rodičům se doporučuje, aby s inhalacemi začali na druhý nebo třetí den od začátku obtíží. Ačkoli většina pacientů napařování zvládá dobře, existují i nežádoucí účinky jako bolest hlavy či zhoršené dýchání přes nos. V tom případě s napařováním přestaňte.

V lékárnách můžete sehnat specializované léky určené k inhalování. Bývají ve formě roztoku. Často slouží k rozpouštění hlenů a k uvolňování dýchacích cest.

Nejznámější je:

  • Mucosolvan roztok – je vhodný i pro malé děti.
  • Pinosol nosní kapky – směs éterických olejů a čistých přírodních látek v rostlinném oleji s dezinfekčním a antibakteriálním účinkem; inhalace účinných látek může příznivě ovlivnit infekční zánětlivé onemocnění dýchacích cest.
  • Oxyfit – zvyšuje příjem kyslíku, posiluje imunitní systém, zpomaluje stárnutí buněk, zlepšuje dýchání u pacientů trpících astmatem či alergiemi, zlepšuje psychický stav při depresích.
  • Nosní inhalátor Helle – přináší úlevu při rýmě.

Pokud trpíte astmatem, vhodný lék konzultujte s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY V INJEKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry vecer minuly tyden jsem sla se svym triletym synem na orl a kdyz pan doktor uvidel mne jak jsem natekla a bojuju s alergii kontroloval mi i sliznici doporucil mi injekci,uz se citim lip je po ryme uz mluvim ciste a z oci mi netece predtim uz jsem brala zodac injekce pry bude mit ucinek mesic,chci se zeptat jestly nemuzu byt zavisla potom na te injekci a neublizi mi to?porad se bojim a snad to uz bude dobry mela sem pocit i tezsiho polykani od te doby je to dobry prosim o odpoved a moc dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy v injekci

Jak na hučení v uších při rýmě

Klasickým příznakem virového onemocnění je hučení v uších. Potíže souvisí s překrvením sliznic při rýmě a související poruše provzdušňování středního ucha při alergické reakci. Při adekvátní místní (kapky do nosu proti alergii, což je přípravek na předpis) a celkové (antihistaminikum) léčbě by se stav měl upravit.

Zdroj: Babské rady na hučení v uších

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškození plic;
9. laktobacily a probiotické doplňky jsou také užitečné pro zlepšení trávicích funkcí;
Dalším pomocníkem jsou přístroje, jako je bronchodilatátor, který pomáhá uvolňovat svaly v dýchacích cestách a pomáhá vykašlat hlen, čímž brání zhoršení zánětu. Použití určitých inhalantů nebo bronchodilatancií může pomoci obnovit dýchání a udržet plíce bez infekce, stejně jako použití zařízení nazývaných oscilační pozitivní výdechový tlak (PEP), které zvyšují proudění vzduchu do plic a pomocí vibrací pomáhají uvolnít hlen. Přístroje může předepsat ošetřující lékař.
V budoucnu bude možná k dispozici i genetická léčba, která spočívá v inhalování spreje obsahujícího normální kopii defektního genu, který může opravit vadnou kopii v plicích a zlepšit tvorbu hlenu. Dalším obdobným přístupem je terapie výživou speciálními proteiny, která také opravuje defektní gen a snižuje akumulaci lepivého hlenu v trávicím traktu a v dýchacích cestách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Jak správně inhalovat nad hrncem

Do hrnce nalijete Vincentku do výšky dva až tři centimetry. Pomalu ji zahřívejte tak dlouho, než se začne uvolňovat pára.

POZOR: nesmí dojít k varu minerální vody. Pokud nemáte po ruce minerální vodu, můžete k inhalaci použít slanou vodu: v převařené kohoutkové vodě rozpusťte kuchyňskou sůl v poměru devět gramů soli na jeden litr vody.

Inhalace nad hrncem nebo jinou nádobou patří k tradičnímu léčitelství. Její největší výhodou je pochopitelně cena.

Postup

Budete potřebovat: hrnec, případně jinou nádobu, horkou vodu, bylinky (například heřmánek, tymián, šalvěj, máta nebo rozmarýn), sůl nebo například Vincentku, tea tree a éterické oleje, ručník nebo jinou přikrývku

Postup je jednoduchý. Do nádoby nalijte horkou vodu se solí nebo éterickými oleji, případně byliny, a krátce (cca dvě minuty) povařte. Nakloňte se nad nádobu a přes hlavu si dejte ručník tak, aby vám co nejméně páry unikalo okolo.

Výhody:

  • Největší výhodou je nízká cena.
  • Do horké vody lze přidat i éterické oleje vhodné pro inhalování.
Nevýhody:
  • Možné riziko zranění, a to zejména u dětí.
  • Méně účinné než inhalace s inhalátorem.
Pravidla inhalace:
  • Inhalujte okolo deseti minut.
  • V případě nemoci inhalaci opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
  • Zejména v zimním období můžete inhalovat preventivně jednou denně.
  • Inhalovat byste neměli hned po jídle. Mohlo by se vám udělat nevolno.
Kdy není vhodné inhalovat:
  • Při vysokých teplotách.
  • Pokud máte nemocné srdce, konzultujte inhalování s lékařem.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Rýmovník purpurový

Rýmovník je pokojová rostlina čeledi hluchavkovitých (rod Plectranthus). Má vzhled podobný listům kopřivy. Zázrak jménem rýmovník se vyznačuje velmi silnými a dužnatými listy, které smyslně voní po meduňce a mátě (i kafru), a má blahodárné účinky při rýmě a nachlazení. Aroma, které vylučuje, rovněž odpuzuje nežádoucí hmyz, jako jsou mouchy, komáry, mšice nebo moli. Funguje i jako přírodní repelent. Existuje nespočet odrůd této zázračné rostliny. Ty se mohou lehce lišit tvarem listů, jejich strukturou a barvou. Nejrozšířenější jsou šedozeleno- a zelenolisté druhy, vyskytuje se ale i panašovaný list. Setkat se můžete také s různými názvy této rostliny, od mexického a řeckého eukalyptu, přes moud, kubánské oregano až po molici – okrasný druh a velmi známá převislá balkónová rostlina s lesklými nebo bíle lemovanými listy. Rod Plectranthus má svůj původ v teplejších částech Afriky, Madagaskaru, Asii, Austrálii a na tichomořských ostrovech. V našich zeměpisných šířkách nejčastěji narazíme na rýmovník Plectranthus argentatus, takzvaný citrónový rýmovník Plectranthus species „Carveza-n Lime“ neboli kubánské oregano „Skeeter Scatter“, a také na druh vhodný k inhalování – moud purpurový (Plectranthus purpuratus) nebo na mexický eukalypt Plectranthus amboinicus.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Rýmovník v těhotenství

Rýmovník je možné proti rýmě užívat i v těhotenství, ale pouze jako inhalaci.

Zdroj: Rýmovník - využití

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP