Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INTERAKCE

OBSAH

Interakce taurinu s jinými látkami

Užívání taurinu může snížit hladinu lithia v organismu. To by mohlo zvýšit nedostatek lithia v těle a způsobit závažné nežádoucí účinky. Promluvte si tedy nejprve se svým lékařem, než začnete používat tento produkt, pokud musíte užívávat i lithium. Dávka lithia pak musí být pozměněna.

Zdroj: Taurin

Poradna

V naší poradně s názvem NEZADOUCI INTERAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den.

Rada bych Vas poprosila o radu, zdali Warfarin zpusobuje nežádoucí interakce při užívání následujícího: Lapacho, Pau d'arco, Apixaban a Eliquis, případně kde mohu najít tuto informaci.

Mockrát děkuji :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pau d'arco a la pacho jsou jedno a to samé.
Warfarin a pau d'arco (la pacho) zvyšují antikoagulaci a může tak docházet ke krvácení, a například krvácení do mozku může končit i smrtí.
Apixaban se používá ke zpomalení srážlivosti krve a Warfarin se také používá ke zpomalení srážlivosti krve. Společně se mohou užívat jen pod dohledem lékaře, který tím sleduje svůj konkrétní cíl. Apixaban je k dostání v lékárně pod názvem Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezadouci interakce

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN, PH MINERALS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Objednala jsem si doplněk stravy pH MINERALS a užívám už 17 roků warfarin. Obsah draslíku je 600mg v denní dávce. Asi je to velké množství k Warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebyly nalezeny žádné interakce mezi Warfarinem a draslíkem. To nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem na začátku jakékoliv doplňkové léčby a po prvních dnech užívání si nechte změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Interakce

Kontraindikace, interakce ani nežádoucí účinky nejsou známy.

Zdroj: Homeopatikum Monilia albicans 30 CH

Poradna

V naší poradně s názvem B12KOMPLEX FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ján.

Dobrý den.Mužů uživat b 12komplex forte když beru warfarin.Děkuji za odpověď..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jde výlučně jen o vitamíny řady B, tak by zde neměla být žádná interakce s Warfarinem. Ale i přesto si nechte změřit INR srážlivost krve po prvních dnech užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Funkce warfarinu

Vitamín B12 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem B12 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Vitamin D3 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem D3 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A WOBENZYN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
může se při užívání warfarinu brát i wobenzym?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Wobenzym je možné užívat společně s Warfarinem jen po poradě s lékařem, který předepisuje Warfarin. Existují zde rizika vzájemné interakce a je potřeba je vždy vyhodnotit podle Vašeho aktuálního zdravotního stavu.

Zdroj: diskuze Warfarin a Wobenzyn

Interakce

Přímé interakce Warfarinu jsou známy s léky obsahujícími tyto účinné látky: cholestyramin, sulfasalazin, amiodaron, flukonazol, fluvastatin, isoniazid, lovastatin, phenylbutazon, sertralin, chinolony, makrolidy, metronidazol, rifampicin.

Nepřímé interakce Warfarinu jsou známy: u nesteroidních protizánětlivých a antiagregačních léků, které při současném podávání s Warfarinem zvyšují riziko krvácení.

Množství léků, u nichž byla dokumentována interakce s účinnou látkou warfarin, se neustále rozrůstá. V klinické praxi je zřejmě nejčastější interakce se skupinou antibiotik, amiodaronem, omeprazolem a hypolipidemiky. Pokud nelze lék ze skupiny nejpotentnějších farmak interagujících s warfarinem nahradit jiným preparátem, měly by se během dní následujících po jeho nasazení či vysazení zvýšit frekvence kontrol INR.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Poradna

V naší poradně s názvem VRBOVKA ČAJ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František říha.

ZAHÁJIL JSEM UŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN, BYL JSEM ZVYKLÝ UŽÍVAT RANNÍ ČAJ Z VRBOVKY JAKO PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ . MOHU TENTO ČAJ UŽÍVAT NADÁLE,ANIŽ BY VZNIKL PROBLÉM S WARFARINEM ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění není známa žádná interakce mezi Warfarinem a vrbovkou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vrbovka čaj a warfarin

Vitamín C s Xareltem

Mezi rivaroxabanem a vitamínem C nebyly nalezeny žádné interakce.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA A ORGAMETROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dekuji za odpoved.......myslela jsem spise jestli treba nevadi ten Atropin atd....jestli nevadi s kombinaci toho orgametrilu.Diky moc.Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přímá interakce není známa, ale může dojít k jiným fyziologických anomáliím a proto by měl být lék uveden ve vaší dokumentaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza a orgametrol

Co nejíst při Eliquisu

Nová antikoagulační činidla zahrnující Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa) a Apixaban (Eliquis) nemají žádné interakce mezi potravinami a léky, neinteragují s vitamínem K a proto je možné konzumovat cokoliv.

Zdroj: Eliquis a co při něm nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den!

Mám hlubokožilní trombózu pravé dolní končetiny. Před 16ti léty plicní embolie. Na doporučení lékaře jsem přestal užívat Warfarin a začal s užíváním léku Pradaxa.
Během léčby Warfarinem, jsem měl omezen přísun vitaminu K. Poněvadž mám nadváhu 200cm/134 kg, chci zhubnout, ale nějak se mi to nedaří.
Jak je to u Pradaxy a jaký jídelníček by byl ideální, vzhledem k mému zdr. stavu?

Děkuji za odpověď!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pradaxa narozdíl od Warfarinu nemá žádné interakce s potravinami. Pokud je Pradaxa jediný lék, který užíváte na ředění krve, tak můžete jíst co chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Lék Xarelto a krvácení

Nevýhodou léku Xarelto je neexistence účinného antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím nebyla nalezena účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Mezi warfarinem a rivaroxabanem nebyla pozorována žádná farmakokinetická interakce.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA-3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluš.

Mohu užívat omegu když beru lék na ředění krve Zyllt. Stejná otázka pro manžela při užívání léku Ellguis. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U obou léků Zyllt i Eliquis může omega 3 zvýšit riziko vzniku krvácení. Bez porady s lékařem není vhodné tuto doplňkovou léčbou začínat. Riziko interakce je středně vysoké.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Černý rybíz a Warfarin

Černý rybíz obsahuje kyselinu gama-linolenovou (GLA), která může mít protidestičkový účinek. To znamená, že mastná kyselina ze semen černého rybízu ředí krev. Olej ze semen černého rybízu by měl být používán s opatrností u těch, kteří užívají známá ředidla krve, jako je aspirin, klopidogrel (Trombex), enoxaparin (Clexane, Ihixa), Heparin a Warfarin.

100 gramů plodů černého rybízu obsahuje pouhých 0,4 gramu tuků, přičemž jen část z toho je kyselina gama-linolenová. To znamená, že při běžné konzumaci černého rybízu, například na koláči nebo v ovocném poháru, nepředstavuje žádné riziko interakce s Warfarinem. Riziko interakce s Warfarinem je jen u extrahovaného rybízového oleje, který je užíván jako lék.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS X NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii a užívám lék eliquis. Mám plánováno chirurgické vytržení zubu moudrosti. Můžu si na tento lék vzít Nimesil popřípadě Aulin? Nebo popřípadě co jiného na bolest, až to začne přicházet k sobě, jelikož paralen opravdu už teď na bolest nezabírá. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe uděláte, když si necháte předepsat lék na bolet od stomatologa, který bude dělat extrakci zubu. Léky proti bolesti na předpis jsou účinnější a bezpečnější co se interakce týče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Pradaxa a alkohol

Mezi alkoholem a Pradaxou nejsou popsány interakce. Alkohol by neměl ovlivňovat účinnost léku Pradaxa. Obecně však platí, že je bezpečné pouze pití alkoholu v množství půl litru piva nebo 200 ml vína denně. Lékaři doporučují omezit konzumaci alkoholu minimálně po dobu užívání Pradaxy.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Další interakce s omeprazolem

Cilostazol a omeprazol: omeprazol zvyšuje expozici cilostazolu. Je nutné snížení dávky cilostazolu.

Klopidogrel a omeprazol: omeprazol může snížit účinky protilátek v krvi u klopidogrelu. Proto je vhodné podání antagonisty H2 receptoru (nikoliv cimetidinu) nebo pantoprazolu.

Klozapin a omeprazol: omeprazol pravděpodobně snižuje koncentraci klozapinu. Monitoruje se snížená účinnost klozapinu.

Metotrexát a omeprazol: dochází ke snížení eliminace s metotrexátem. Omeprazol by měl být pět dní před zahájením léčby metotrexátem vysazen.

Fenytoin a omeprazol: omeprazol může zvýšit nebo omezit expozici fenytoinu. Jakákoli interakce se zdá být klinicky nevýznamná, ale buďte opatrní, pokud jde o známky toxicity s fenytoinem.

Takrolimus a omeprazol: omeprazol může ovlivnit expozici takrolimu.

Vorikonazol a omeprazol: omeprazol může zvýšit expozici vorikonazolu a u některých pacientů byly pozorovány závažné neurologické nežádoucí účinky. Doporučuje se snížení dávky vorikonazolu.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Tabulka

Míra interakce vysoká

  • Antibiotika: Ciprofloxacin, Kotrimoxazol, Erytromycin, Flukonazol, Isoniazid, Metronidazol, Mikonazol
  • Kardiovaskulární léky: Amiodaron, Klofibrát, Fenofibrát, Propafenon
  • Analgetika: Phenylbutazone, Piroxikam
  • CNS léky: Alkohol, Citalopram, Sertralin
  • GIT léky: Cimetidine, Omeprazol
  • Jiné: Anabolické steroidy

Míra interakce pravděpodobná

  • Antibiotika: Amoxicillin/klavulanát, Azithromycin, Klarithromycin, Levofloxacin, Ritonavir, Tetracyklin
  • Kardiovaskulární léky: Acetylsalicylová kyselina, Fluvastatin, Simvastatin
  • Analgetika: Acetaminophen, Tramadol, Celecoxib
  • CNS léky: Disulfiram, Phenytoin, Fluvoxamine
  • Jiné: Fluorouracil, Tamoxifen, Levamisole, Paclitaxel

Míra inhibice vysoká

  • Antibiotika: Griseofulvin, Nafcillin, Ribavirin, Rifampin
  • Kardiovaskulární léky: Cholestyramin
  • CNS léky: Barbituráty, Karbamazepin
  • Jiné: Merkaptopurin
  • Míra inhibice pravděpodobná
  • Antibiotika: Ritonavir
  • Kardiovaskulární léky: Bosentan
  • Analgetika: Azathioprin
  • Jiné: Vakcína chřipky

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Onemocnění koronárních tepen a káva

Onemocnění koronárních tepen patří mezi častá onemocnění pacientů užívajících Eliquis. I když mezi Eliquisem a kávou není žádná interakce, tak pro pacienty s tímto onemocněním by bylo lepší se kávě vyhnout. Proč?

V 60. letech byla káva považována za rizikový faktor pro onemocnění koronárních tepen a pozdější výzkum naznačil, že srdce může poškodit pouze silná spotřeba kávy (více než pět nebo šest šálků denně).

Zdroj: Eliquis a káva

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP