Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HOŘČÍK V POTRAVĚ

OBSAH

Následky nedostatku hořčíku

Hořčík je důležitý iont, který se nachází hlavně uvnitř buněk našeho organismu. Hořčík se účastní mnoha enzymatických reakcí, je důležitý pro přenos nervových vzruchů a správnou funkci svalů. Potřeba hořčíku u dospělého činí přibližně 400–600 mg (asi 10–20 mmol). Z celkového množství hořčíku v těle (asi 25 g) je přibližně jedna polovina uložena v kostech, druhá polovina je uvnitř buněk. Jen 1 % se nachází v séru. Normální hladina hořčíku v séru se pohybuje mezi 0,75 a 1,1 mmol/l (to odpovídá 1,5–2,2 mmol/l, popřípadě 1,8–2,64 mg/100 ml); asi 60 % z tohoto množství se nachází ve formě volných iontů. Hořčík přijímaný v potravě se vstřebává v tenkém střevě; podíl resorpce činí dle množství přijatého hořčíku asi 30 % až 70 %. Sérová koncentrace magnézia je regulována s mimořádnou přesností, takže z hlediska farmakokinetiky se rychlostní konstanty variabilně mění v závislosti na zásobách hořčíku v poolu. Po doplnění zásobního poolu hořčíku je dosaženo maximální sérové koncentrace v průběhu 2 hodin. Po 4 hodinách dojde opět k ustálení původního rovnovážného stavu. Eliminace se uskutečňuje v plném rozsahu ledvinami a jen z malé části střevem.

Zdroj: Na co se používá Magnosolv?

Poradna

V naší poradně s názvem DÉLKA UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den.Magnosolv užívám asi 2 měsíce a mám pocit,že je to s ním fakt lepší...(mám křeče a vibrace ve stehnech při delším běhu)Obvodní lékař říkal,že se může užívat max 3 měsíce což se mi nezdá.Může se používat déle?Může se mi po něm něco stát kdybych ho používal např.rok? děkuji,,Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dostatečný denní příjem hořčíku je důležitý po celý život. Zajistíte si, že hořčík, který je uložen v kostech, nebude spotřebován a omezí se pravděpodobnost řídnutí kostí. Pokud vám účinky vyhovují, tak můžete hořčík užívat bez přestávky. Užívejte nejlépe večer, protože hořčík má mírné uspávací účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Délka užívání

Zinek

V potravě jsou hlavními zdroji zinku játra, vaječné žloutky, tmavé maso, mléko, a mořští živočichové, především ústřice. Z rostlinných produktů obsahuje zinek především dýňové semeno, pak také celozrnné cereálie, fazole a ořechy. 

Zinek je ale v běžné stravě obsažen jen velmi málo a obvykle ho člověk potravou přijme jen polovinu, než potřebuje, proto je vhodné zinek doplňovat v podobě čistého minerálního zinku. Doporučená denní dávka zinku v lidské potravě se pohybuje mezi 15–25 mg tohoto prvku. Nedostatečné množství zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové, čichové.

Zdroj: Nejúčinější přírodní antioxidanty

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Biologický význam hořčíku

Dostatek hořčíku v potravě je důležitý pro správnou činnost svalů a nervů (mírní podrážděnost a nervozitu), ale i pro uvolňování energie z glukózy a pro správnou stavbu kostí. Udržuje v dobrém stavu oběhový systém a je prevencí infarktu. Řadě žen odstraní potíže spojené s premenstruálním syndromem. Mírní deprese a přispívá ke zdravým zubům. V kombinaci s vápníkem působí hořčík jako přirozený uklidňující prostředek. Jeho nedostatek často pociťují sportovci, diabetici a lidé, kteří pijí příliš alkoholu. Projevuje se podrážděností, nespavostí, náladovostí, špatným trávením, bušením srdce nebo arytmií. Může vyvolat také deprese, případně záchvat astmatu. Přirozenými zdroji hořčíku jsou banány, mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo, ale i čokoláda. Uvádí se, že průměrný příjem hořčíku v potravě by měl činit asi 300 mg denně. Globální význam hořčíku je však dán jeho výskytem v molekule chlorofylu. Tato organická sloučenina má jedinečnou schopnost přeměňovat prostřednictvím fotosyntézy sluneční energii na energii chemické vazby sacharidů vytvářených z oxidu uhličitého a vody. Tím je zdrojem energie pro takřka všechny další biochemické a biologické reakce na Zemi. Zelené zbarvení rostlin je způsobeno právě přítomností chlorofylu, který nejsilněji absorbuje červené a modré světlo. Poranění způsobená kovovým hořčíkem či slitinami, které jej obsahují, se špatně hojí.

Zdroj: Jak funguje hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem HLOUBKOVÉ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Novotná.

Mám velmi hloubkové akné, už dlouho se kvůli tomu trápím. Je to bolestivé a dost viditelné. Dělají se mi totiž vyloženě boule. Vůbec nevím proč, chtěla bych zjistit příčinu, dříve jsem tím vůbec netrpěla....u kožní lékařky jsem byla, beru nějaké ATB a mastě, zatím, jsem neviděla nějakou změnu k lepšímu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Čau Káťo, taky jsem měl podobné nepříjemnosti s hlubokým akné. Něšlo to vymáčknout, bylo to červené a uvnitř pod kůží bylo cítit tvrdé zánětlivé ložisko. Zjistil jsem, že to mělo souvislost s přemírou příjmu vitamínu B6 - pyridoxinu. Když jsem omezil příjem vitamínu B6, tak mi hluboké akné zmizelo. Mrkni na všechny doplňky stravy, které bereš, jestli neobsahují vitamín B6. Tento vitamín je občas obsažen i v některých antikoncepcích. Také v potravě je vitamín B6 hojně přítomen, obsahuje ho například pečivo, kvasnice a pivo.

Zdroj: diskuze Hloubkové akné

Jak udržet dietu

Vždy používejte selský rozum. Dieta má být chutná, pokrmy raději jednoduché, ne příliš tučné ani sladké. Vyvážený příjem vitamínu K znamená nekonzumovat nárazově velké množství zeleniny najednou, spíše ji rovnoměrně rozvrhnout na více porcí za týden tak, aby množství vitamínu K v potravě nebylo příliš velké a zejména aby bylo konstantní. Kolísání příjmu vitamínu K totiž způsobuje kolísání účinku Warfarinu. Naopak pokud je příjem tohoto vitamínu v potravě konstantní, lze tomu přizpůsobit i dávku Warfarinu. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin: 2–2,5 l/den.

Zdroj: Warfarin a rajčata

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPALDOVÁ MOUKA - JE VHODNA NA DIETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Je špaldová mouka vhodná na redukční dietu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špaldová mouka - je vhodna na dietu?

Magnézium

Magnézium neboli hořčík je prvek, který se nalézá ve všech buňkách a strukturách těla, včetně kostí, DNA a svalů. Hořčík pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak, imunitní systém a další důležité funkce. K nedostatku hořčíku dochází zřídka, protože je obsažen v mnoha potravinách, například v mandlích, špenátu, rybách a bramborách. Hořčík je důležitý v mnoha tělesných procesech, ale bohužel se doposud neprokázalo žádné známé spojení v léčbě nebo prevenci syndromu suchého oka.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hořčík ve vyšších dávkách bohužel významně ovlivňuje účinky Warfarinu a neměl by být nárazově a samovolně zařazen do výživového režimu. Pokud shledáte nutnost užívat hořčík, tak o tom uvědomte svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin. Lékař vám řekne, kdy máte s doplňkovou léčbou začít a ve správný okamžik vám změří srážlivost krve a případně upraví dávkování Warfarinu. Pak musíte úžívat oboje, hořčík i Warfarin. Až se rozhodnete ukončit léčbu hořčíkem, tak znovu, ještě před ukončením, se zastavte u svého lékaře a dohodněte s ním postup ukončení doplňkové léčby.
V této souvislosti je rovněž třeba dbát opatrnosti při používání projímadla, protože může obsahovat citronan hořečnatý - účinný zdroj dobře vstřebatelného hořčíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Zdroje hořčíku

Hlavním zdrojem hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže a sójové boby. Slunečnicová a sezamová semínka mají také vysoký obsah hořčíku. Některé minerální vody jsou bohaté na hořčík. Hořčík je zvláště důležitý pro správnou funkci svalů, působí jako prevence proti svalovým třesům nebo křečím při sportu. Vylučováním potu z těla je ztrácen i hořčík, je tedy nutné při dlouhodobé zátěži věnovat pozornost adekvátnímu doplňování hořčíku.

Zdroj: Minerál hořčík

Nedostatek zinku, k čemu to pak vede?

Dostatečné množství přijímaného zinku je důležitá nejen v době růstu organizmu, kdy jeho nedostatek vede k opožďování tělesného i duševního dospívání, ale i v dospělosti je nutné dbát na dostatečnou hladinu zinku v potravě. Nedostatečné množství zinku v potravě totiž způsobuje nechtěný úbytek na váze a zároveň pomalé hojení ran, zhoršování paměti a způsobuje smyslové poruchy – především zrakové, čichové. U mužů je doplňování zinku na místě, když žijí aktivním sexuálním životem, protože jejich tělo se zinku zbavuje při ejakulaci. Zinek je totiž v poměrně značném množství přítomen ve spermatu a jeho dostatek v potravě je podmínkou pro správný pohlavní vývoj i dokonalou funkci pohlavních orgánů mužů. Dostatečná hladina zinku v mužském těle ovlivňuje i množství a kvalitu ejakulovaného spermatu. Muž, který má hodně zinku, má díky tomu i velké množství spermatu.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Prosím,sdělte který je dobrý a který cholesterol je dobrý. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol můžeme rozdělit na tak zvaný cholesterol dobrý označený HDL a špatný označený LDL.
Špatný, nebo chcete-li zlý cholesterol LDL, je takový tuk, který se podílí na vzniku aterosklerózy a jejích komplikacích.
K jeho zvyšování přispívá kromě zvýšeného příjmu nasycených tuků v potravě i
nedostatečný pohyb, přibývání na váze a kouření. Jeho hladina by měla být do 3,5
mmol/l.
Hodný nebo chcete-li dobrý cholesterol HDL plní roli vychytávače toho špatného cholesterolu. Působí protizánětlivě a antioxidačně. Ke zvyšování HDL cholesterolu vede dostatek fyzické aktivity. U žen by jeho hladina měla být v rozmezí 0,9-1,4 mmol/l a u mužů 0,9-1,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Hořčík a vápník

Hořčík pomáhá při vstřebávání vápníku v těle, dodávka vápníku do systému je rychlejší, což má za následek i rychlejší reakci na kostní nebo tkáňová onemocnění. Hořčík a vápník pracují v „harmonii“, která následně vede nejen ke zdraví kostí a zubů, ale přináší vašemu organismu i celou řadu dalších pozitiv, jak jsme ostatně uvedli na předchozích řádcích.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Doporučení

Bez předchozí konzultace s lékařem byste neměli užívat potravinové doplňky s obsahem hořčíku, protože dostatečné množství již přijímáte ve stravě. Příliš mnoho hořčíku může způsobit zažívací potíže nebo křeče v břiše. Lékař zjistí, jestli hořčík potřebujete doplnit, a poradí vám správný způsob jeho užívání.

Zdroj: Hořčík a suché oči

V čem najdeme zinek?

Nyní se podrobně podíváme na to, které potraviny obsahují zinek, jsou to zejména játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořští živočichové – především ústřice. Rostlinné potraviny, které nejvíce obsahují zinek jsou celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena. Vzhledem k tomu, že množství přijímaného zinku, obsaženého v živočišné potravě značně převyšuje objem zinku, který může být získán z rostlinné potravy, je důležité, aby přísní vegetariáni dbali o dodatečný dostatečný příjem zinku především v případě těhotných žen, kde je doporučovaná dávka zinku na vysoké úrovni kolem 25mg Zn za den, což lze dosáhnout zařazením vhodného potravinového doplňku s obsahem zinku. Nejlepší doba pro příjem zinku je večer, před spaním. Osvědčený přípravek, který spolu se zinkem obsahuje ještě hořčík a vitamín B6 se jmenuje ZMA a produkuje ho firma Aminostar. Tento přípravek výborně přes noc regeneruje naše tělo díky obsahu hořčíku a podpoří výborný hluboký a ulevující spánek.

Zdroj: Které potraviny obsahují zinek?

Účinky hořčíku

Hořčík je jedním z univerzálních minerálů našeho těla. Má vliv na mnoho důležitých funkcí energetickým metabolismem počínaje a prevencí nemocí kardiovaskulárního systému konče. Zajišťuje snížení krevního tlaku, omezuje srdeční arytmii a rozšiřuje tepny. V minulých letech byl zkoumán i jeho pozitivní vliv na diabetes II. stupně, který dokáže uspokojivě zmírňovat. Hořčík také uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení, čehož využívají nejčastěji vrcholoví sportovci. Dále zlepšuje paměť a myšlení, zmírňuje menstruační potíže při menopauze – zejména křeče. Hořčík se nachází v buňkách i kostech celého těla a jeho působení značně ovlivňuje přítomnost draslíku a vápníku. Hlavně vápník a hořčík musejí být ve správném poměru. Mezi další pozitivní dopady hořčíku na náš organismus patří rozšíření dolních cest dýchacích při léčbě astmatu a bronchitidy, zmírnění příznaků chronické únavy, regulace funkce štítné žlázy, zabránění demineralizaci kostí a zavápnění srdečního aparátu a ledvin (vápenaté ledvinové kameny).

Zdroj: Jak funguje hořčík

Negativa

Cholelitiáza – u osob, které ví, že trpí žlučníkovými kameny, je potřeba omezit spotřebu květáku. Ten u nich může způsobit poruchu trávení, případně jiné komplikace.

Nadýmání – květák má vysoký obsah celulózy, díky čemuž vznikají plyny ve střevě, takže osoby s tímto zatížením by měly být opatrné na množství květáku v potravě.

Květák není vhodný pro osoby trpící dnou – 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové.

Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.

Takže i zde platí pravidlo: Všeho s mírou!

Zdroj: Warfarin a květák

Jaké množství

Jablka jak přírodní, tak konzervovaná obsahují velmi málo vitaminu K, tudíž v rámci „warfarinové diety“ je možno je pojídat bez výraznějšího omezení. Nutno jen připomenout, že u osob léčených Warfarinem není důležité jen omezovat potraviny s vyšším či vysokým obsahem vitaminu K, ale také je potřeba dbát na určitou, pokud možno pravidelnou dodávku vitaminu K v potravě. Zpravidla se jedná o průměrnou denní dávku cca 250 mcg vitaminu K. Jedině při relativně standardní dodávce vitaminu K v přirozených zdrojích potravy je možno zajistit, aby se hodnota INR při Quickově testu pohybovala v požadovaném rozmezí, tedy mezi 2 a 3.

Mějte tedy i v tomto případě na paměti, že všeho s mírou.

Zdroj: Jablka a Warfarin

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku může například způsobovat příznaky projevující se jako problémy se zády a šíjí. Dlouhodobý nedostatek tohoto minerálu může vést k narušení zubů a kostí, stejně jako toku enzymů, které ovlivňují mnohé procesy v těle. Zvláště mohou být narušeny procesy, které mají na starost trávicí činnost. Hořčík může být přijímán i pomocí vhodných přípravků. Lidé s poruchou funkce ledvin by si měli být vědomi toho, že nesmí překročit doporučenou denní dávku.

Zdroj: Minerál hořčík


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP