Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MUŽSKÝ POHLAVNÍ ÚD NEMOCI ZANETY

OBSAH

Pohlavní choroby fotografie

Několik fotografií, na kterých jsou vidět pohlavně přenosné choroby, jsou tady: pohlavní choroby foto.

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Poradna

V naší poradně s názvem POHLAVNÍ CHOROBY FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady jsem pro vás připravila foto, na kterých jsou vidět pohlavní nemoci. Fotky pohlavních chorob jsou tady: www.google.cz/search… a nebo taky tady: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pohlavní choroby foto

Příznaky kvasinkové infekce penisu

Někdy se příznaky nemusí objevit, čímž však nastává problém, protože pokud nedojde ke zjištění, jste přenašečem pohlavní nemoci. Pokud jsou přítomny příznaky kvasinkové infekce, patří mezi ty nejznámější:

  • podráždění a bolestivost žaludu
  • silné svědění žaludu
  • tvorba bílých fleků či puchýřků
  • zarudnutí žaludu
  • tvorba puchýřů na žaludu

Zdroj: Mykóza na penisu

Diskuze

V diskuzi DOBRYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emil doležel.

Vážení můj syn trpí nemoci kondymata stále semuto tvoří jake ma toho zdavyt tak aby toneměl v tel ne děalo semuto zenová keri lékař nebo lečitel uš stoho vylečil stehle pohlavní nemoci děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobryden

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Nemoci kloubů – záněty

Patří k nejčastěji se vyskytujícím onemocněním pohybového aparátu. Mohou se vyskytovat samostatně, ale často se navzájem kombinují.

K nejčastějším příčinám patří mechanická traumata, přechod zánětu z okolní tkáně, celkové infekční onemocnění organismu nebo následná infekce po zranění. K zánětu může dojít i po celkovém fyzickém přetížení organismu.

Obecně se objevuje silná bolestivost, otok a teplota postiženého místa, kulhání, neochota k pohybu a porucha funkce.

Prognóza je nejčastěji příznivá, může však být i nejistá.

Zdroj: Psí nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

ZÁNĚT KŮŽE

Projevy

Projevují se zarudlou barvou, svěděním, případně je kůže pokrytá šupinkami, které mohou i hnisat.

Příčiny

Záněty kůže jsou obvykle následkem nějakého zapaření, otlaků a jiných onemocnění.

Léčba

Součástí léčby je odstranění příčiny a zároveň vyčištění postiženého místa.

Prevence

Prevence je v takovémto případě obtížná, chovatel by měl jen hlídat prostředí, ve kterém se králík pohybuje, jestli není stelivo mokré, povrch jestli je vhodný atd.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,jmenuji se Tereza a je mi 15 let.Moje máma mi chce nechat ,,píchnout´´ Silgard očkování proti rakovině děložního čípku,ale já jsem už měla pohlavní styk s mím přítelem.Myslíte že mi tato injekce může ještě pomoct?A že to má vůbec cenu si tu injekci koupit a nechat píchhnout?Nechci totiž mámě říkat že jsem už měla pohlavní styk a tak se bojím.Prosím napište mi na můj e-mail s pozdravem Tereza

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Kapavka

Kapavka (gonorrhoea) patří mezi klasické pohlavní nemoci podléhající zákonným opatřením. Kapavka je působená bakterií Neisseria gonorrhoea (gonokok). Tento gonokok infikuje sliznici močopohlavního ústrojí člověka (močová trubice u obou pohlaví, u žen čípek), dále sliznici nosohltanu, konečníku a oční spojivku (extragenitální kapavka). Vzácně může postihnout i klouby (takzvaná metastatická kapavka). U neléčené nebo nedostatečně laicky léčené kapavky pak může být průběh onemocnění komplikován postižením dalších orgánů s možnými trvalými následky (například poruchy plodnosti a podobně).

Příznaky

Jde o místní, akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně intimním kontaktem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí, to znamená u mužů především močovou trubici a prostatu a u ženy močovou trubici a děložní čípek. Podle charakteru pohlavního styku může být však i mimo tuto lokalizaci – v konečníku, ústech, krku. Infekce se může z močové trubice a děložního čípku postupně šířit do vnitřních pohlavních orgánů – podle jejich anatomického uspořádání, kde vzniká zánět často chronického charakteru. Infekce se může šířit i na pobřišnici.

Příznaky u mužů:

  • zánět nadvarlete s možným negativním vlivem na plodnost;
  • zánět prostaty;
  • infekce močových cest;
  • neplodnost.
Příznaky u žen:
  • mimoděložní těhotenství;
  • neplodnost;
  • předčasný porod;
  • zánětlivá pánevní onemocnění.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Dobrý den, je prvada, že během vakcinace - t.j. 6 měsíců - dívka nemůže mít pohlavní styk? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kim.

ahoj miso, je to proto, aby si nahodou ten virus v behem vakcinace nechytla, to pak se ockujes zbytecne. takze odpoved ano - pouze s prezervativem :-)

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Měkký vřed

Měkký vřed, jinak též známý jako ulcus molle či chankroid, je sexuálně přenosná nemoc, jejímž původcem je gramnegativní bakterie Haemophilus ducreyi. Projevuje se často mnohočetnými vřídky v oblasti genitálu (u mužů na žaludu penisu, předkožce a uzdičce). V případě neléčení nemoci dochází ke spojování vřídků ve velká ložiska a přenosu infekce do mízních (lymfatických) uzlin v oblasti třísel, jejich následnému zduření, prasknutí a vytvoření píštěle, z níž vytéká žlutozelený hnis s příměsí krve.[2] Nemoc je přenosná pouze pohlavním stykem a její lokalizace mimo genitál je velmi vzácná (zahrnuje prsty, rty a mandle). Inkubační doba nemoci kolísá a pohybuje se mezi několika hodinami až pěti dny; v průměru pak trvá 2 až 3 dny. Vyskytuje se především v zemích tropického a subtropického podnebného pásu v Africe a Asii.

Příznaky

Za 4 až 7 dní po pohlavním styku s nakaženou osobou se objeví potíže při močení a vřídek (nebo vřídky) na pohlavním ústrojí. Pokud se nemoc neléčí, mohou se tvořit další vředy a splývat ve velká ložiska. K tomu ještě přispívá reakce v mízních uzlinách, které se zvětšují, praskají a též vředovatí. Měkký vřed je v rozvinutých zemích vzácná nemoc.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, prosím o radu. Minulý rok sem opakovaně měl rizikové sexuální chování při sebeukájení do úst, jelikož pracuji v prostředí kde se často střídá teplo a chlad,tak jsem velmi často nachcípán. Řeším to tzv.sick days,ale od doby kdy sem měl toto rizikové chování utekly nevím to přesně asi dva měsíce? Nevím už to přesně,ale od určité chvíle během Prosince minulého roku mi zbělal jazyk jako vždy, když mám obviklou chřipku,bolelo mě v krku a měl sem i kašel,takže sem to řešil klasickým pocením v posteli ,čajema atd. Během toho sem dál chodil do práce a léčil se jak se jen dalo. Během Vánočních svátků se mi na jazyku objevily vetší červené skvrny, které po nějáké chvíli sami vymizeli, ale pak se vrátili a jedna z nich se pomalu přesunula během dne na pravou stranu a zmenšila se. Během dálšího dne se ta skvrna přesunula na špičku jazyka kde zůstala až do teď na dotyk nebolí. Během těchto událostí se mi pod jazykem začali pomalu odlamovat sliné žlázy bezbolestně a občas se to děje i dál. Léčil sem to Neo-anginem a Paralenem500. Myslel jsem si,že je to jen přechozená viróza a tak jsem se dokonce roku snažil vyléčit sám,abych mohl jít od roku nového zas do práce. Ale z noci od 1.Ledna na noc 2.Ledna sem měl dorána velkou neobviklou horečku a velmi rychle mi ráno kolem 4:00 bušilo srdce-pomyslel jsem si,že pokud to nepřestane budu si muset zavolat sanitku,ale přestalo po chvíli, když sem si chvíli sednul a uklidnil jsem se. V tu chvíli sem se rozhodl navštívit lékaře. Lekář vyhodnotil můj stav jako údajně přechozenou vyrózu po mých slovech a přdepsal mi antibiotika DOXYHEXAL1 0tabs,které u mě vyvolaly menší nežádoucí účinky jako např.prosáklé hrdlo,potíže s polikáním,zánět v krku a dokonce mi i po týdnu diagnostikoval jíné akutní infekce horních cest dýchací na více místech po dobrání antibiotik. Byl jsem i na RTG plic a vše bylo vpořádku. Dále mi doktor odebral krev ze žíly a bylo to dle něj též v pořádku, jelikož sem si stěžoval na ucpaný krk dal mi doporučení na ORL vyšetření,jelikož sem se při vyšetření téměř dávil zdělil mi jen to,že čepy v krku nejsou a jazyk mu připadal zcela vpořádku,ale doporučil mi kloktat slanou vodu během dne a upozornil mě na to,že pokud potíže v krku do konce měsíce neodeznějí,tak mám přijít znovu a udělali bysme RTG vnitřku krku. Potíže v krku s dávyvým kašlem i prosáklé hrdlo už přešli, jen mě opět bolí klasicky v krku mám kašel a rýmu i menší horečky někdy během noci. Po opětovné návštěvě doktora mi byla znovu odebrána krev ze žíly a zjistilo se,že
mám důsledkem buď antibiotikické léčby dle mého názoru snížené určité hladiny v krvi a nebo dle názoru doktora je to prý kvůli malému pitnému režimu z mé strany.Doporučil mi si koupit B-Komplex a na jazyk,který si znovu prohlédl si koupit genciánku "fialku",kterou mám během dne potírat jazyk,ale hlavně co nejvíce vzadu. Povlak na jazyku během dne slábne,ale ráno je vidět vždy více. Mám strach,že se může jednat o něco vážného.Myslím si že se jedná o nějakou pohlavní chorobu a to i předesílám doktorce,že by bylo nejlepší udělat a nebo mě doporučit na testování na ně. Dle obrázků z internetu mi přijde,že buď mám Herpes jazyka a nebo v horším případě HIV? Protože jak Herpes,tak i to HIV začíná nejprve chřipkou. Doktorovi sem svěřil po telefonu co jsem minulý rok prováděl a on mě ubezpečoval-že orálně se nemůžu nakazit z vlastního spermatu,že je to vyloučené a že nemůže prý ani dojít k autoinfikaci,že žádné nebezpečí nehrozí,ale na internetu se to nevyvrací prý je tento typ nákazy velmi vzácný a jinde se tvrdí,že pro příjemce spermatu je to nebezpečné.Tak kde je tedy pravda?? Víte mám velký strach,jelikož už to bude měsíc teď a doktor stále neví co mi je,ale nelíbý se mu to čím dál víc. Proto Vás prosím o radu po posouzení těchto snímků co by to mohlo být,zdali je to léčitelné a jestli je to infekční. Jelikož mám už vycházky a nehci nikoho tím nakazit v blízkosti. Na závěr-mám dojem,že tělo s tím moc nebojuje a stav by mohl začít být vážný pokud nepodstoupím řádnou léčbu(mohlo by se dle snímků mého jazyka jednat o HIV?). Děkuji Vám za Váš čas a přikládám Vám mé snímky jazyka v příloze.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

HIV můžete dostat jen od cizího hostitele. Sám od sebe se virem HIV nakazit nemůžete. HIV ale můžete mít z minula, pokud jste měl rizikové sexuální chování s jiným člověkem. V takovém případě doporučuji zajít na kožní, tam jim řekněte, že jste měl před ČTYŘMI (důležité) měsíci rizikový nechráněný pohlavní styk, a že byste chtěl z tohoto důvodu otestovat přítomnost sexuálně přenosných nemocí. Obvykle se pak nechají udělat testy vaší krve na sifilis, žloutenku typu C a na HIV. Testy v tomto případě dostanete zdarma a výsledky budete vědět do týdne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Zánět močových cest

Uvádí se, že každá třetí žena prodělala zánět močového ústrojí už před 24. rokem života. Po prvním zánětu však dochází k častým recidivám, které mohou vyústit až v zánět ledvin.

  • Zhruba 50% žen celkové populace prodělalo zánět močových cest alespoň jednou v životě
  • Až v 50 % případů po prvním zánětu močových cest dochází u žen k recidivě
  • Celkem 5% žen trpí opakovanými záněty

Zdroj: Záněty močových cest a léčba

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Měl jsem v noze trombozu a následně plicní embolii. Cca 6 let proto beru Warfarin. Stále častěji ale trpím neustálými záněty dásní a můj zubař je zdůvodňuje užíváním Warfarinu. Existuje nějaká náhrada- i kdyby mě stála měsíčně třeba tisíc korun- která by tyto záněty nezpůsobovala ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba říct, že náhrada za Warfarin existuje. Je k dispozici několik druhů léků na ředění krve, každý s jiným principem účinku. O tom, který z nich bude nejvhodnější právě pro vás, může rozhodnout jedině váš ošetřující lékař, který vás léčí Warfarinem.
Co se týče zánětu dásní ve spojitosti s Warfarinem, tak o tom neexistuje žádný důkaz. Pouze jen, že Warfarin způsobuje krvácení z dásní. Ale to způsobují všechny léky na ředění krve.
Promluvte si s ošetřujícím lékařem o přechodné léčbě jiným typem léku na ředění krve po dobu 6 měsíců a pak zhodnoťte, zda-li se vaše situace se záněty zlepšila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Warfarinu

Chlamydie pneumoniae

Chlamydia pneumoniae je nejrozšířenější chlamydiová nákaza. Každý člověk se s ní v životě setká, ale u většiny lidí zůstává v tzv. latentní formě. Dalo by se to laicky vyjádřit tak, že potenciální nákaza spí na nízkých hodnotách a čeká na vhodný spouštěč, kterým většinou bývá snížení imunity člověka. V důsledku toho se probouzí k životu, množí se a působí napadenému jedinci značné zdravotní problémy. Záleží tedy na stavu imunitního systému jedince.

Chlamydia pneumoniae se šíří vzduchem (stejně jako chřipka) jako kapénková infekce a způsobuje vážné nemoci plic, mimo jiné dusící kašel. Obvykle tedy napadá dýchací cesty. Projevuje se jako těžší chřipka. Doprovází ji silný suchý kašel, bolest v krku, chrapot a horečka. Dokáže vyvolat nejrůznější potíže, od infekcí horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma. Rovněž se vyskytuje ve formě, která způsobuje záněty spojivek a může vést až k oslepnutí. Chlamydia pneumoniae se nevyhýbá ani dětem.

Zdroj: Sexuálně přenosné chlamydie

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Dobrý den.... mám za sebou první davku a ted někdy budu mít druhou... můžu mít se svym klukem pohlavní styk??? předem děkuju za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naty.

já myslím že můžeš, ale když seš panna nevím jak to je! Pá

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Filcky

Muňka (Pthirus pubis), lidově filcka, je veš, která se vyskytuje na ochlupených místech těla, převážně pak kolem genitálií. Někdy se také může objevit na prsou, v podpaží, vousech, obočí a řasách. Muňka připomíná svým tvarem klíště – malá hlava, ploché čtvercové tělo a silné nohy s drápy, kterými se drží na chlupech. Sameček měří 1 mm, samička asi 1,5 mm. Samičky za dobu svého života, což je přibližně 3 týdny, nakladou 20–30 vajíček, ze kterých se za 7 dní vylíhnou larvy. Ty jsou za 15–17 dní schopné rozmnožování. Živí se sáním krve. Onemocnění (peduculosis pubis) se řadí mezi pohlavní choroby, protože k přenosu dochází nejčastěji při pohlavním styku. Dalším zdrojem nákazy může být sdílení oblečení, pokrývek a ložního prádla.

Příznaky

Na pokožce vznikají škrábance s drobným bodovitým krvácením, ekzémy, hnisání, strupy. Pokud má člověk muňky delší dobu, dochází ke vzniku modrých skvrn (maculae coeruleae). Muňka je vidět pouhým okem, pokud je pozorně prozkoumáno ochlupení, a vypadá jako tmavě hnědá až žlutohnědá tečka přichycená ke chlupu. Muňky způsobují svědění, které však nemusí být velké a postižení lidé mu nemusí věnovat pozornost. Při zpozorování příznaků je třeba ihned navštívit lékaře.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Močové kameny

Jde o usazeniny rozličného organického a minerálního složení ve formě kamenů, močového písku a drtě.

Příčiny vzniku jsou buď zánětlivé, nebo nezánětlivé. Základem jsou koloidní částečky organické hmoty, na které se ve vrstvách nalepují minerální součásti moči. Z mnoha faktorů, které ovlivňují vznik kaménků, lze uvést například malý příjem tekutin, nevhodné složení stravy, nadbytek minerálních solí, poškození ledvin opakovanými záněty.

Problém se projevuje častým nucením na močení, močením po kapkách (i s krví), bolestivostí, hrbením se, často až zástavou močení.

Prognóza je po chirurgickém odstranění kamenů většinou příznivá, z hlediska další tvorby kamenů nejistá. Závisí na příčině vzniku a možnosti odstranění.

Zdroj: Psí nemoci

Genitální opar

Onemocnění, které nám zkomplikuje nejen pohlavní život. Přestože je genitální opar poměrně rozšířený, někteří lidé o jeho existenci vůbec nemají tušení. Výskyt oparu na genitáliích bývá nepříjemným zážitkem. Veškerá onemocnění pohlavních orgánů jsou vnímána jako silná psychická zátěž, nemocný si připadá jako pošpiněný. Na sebedůvěře mnohdy nepřidá ani přístup lékaře, pokud je laxní, nebo naznačuje, že si za problém pacient může sám.

Při první infekci dochází k výsevu puchýřků a následnému vzniku vřídků v okolí pohlavních orgánů a konečníku. Vřídky jsou velmi bolestivé, někdy doprovázené slabostí či nevolností. U mužů zasahují zevní pohlavní orgány, u žen může být opar zavlečen až do močové trubice. Při opakovaném výskytu jsou příznaky podobné, jen slabší a trvají kratší dobu. Virus oparu už z těla nositele nikdy neodejde. Přetrvává v nervových gangliích a při oslabení imunitního systému se znovu aktivuje.

Příčiny

  • nadměrná zátěž fyzická i psychická
  • ultrafialové záření
  • podráždění pokožky
  • výskyt může u žen souviset s fázemi menstruačního cyklu

Komplikace

  • bolestivost oparu znepříjemňuje močení a vyprazdňování
  • při porodu hrozí infikování a následné těžké onemocnění novorozence, proto se u matky s akutním výskytem genitálního oparu volí porod císařským řezem
  • pozor na možnost přenosu do oka
  • opravdu závažnými komplikacemi jsou záněty mozkových blan a mozku, které se vzácně objevují u lidí se sníženou obranyschopností (právě i u novorozenců)

Prevence

K přenosu dojde nejsnáze pohlavní cestou. Riziko v sobě nese koitální styk, ale i orální či jiné sexuální aktivity. Použití kondomu nebezpečí nákazy snižuje, ale nechrání okolí genitálií. Je možné se nakazit také kontaktem s potřísněnými prsty nebo předměty. Někteří lidé mluví o tom, že se nakazili při sportu či v sauně. Pro šíření viru jsou příznivými podmínkami podrážděná pokožka, vlhko a teplo, buďme tedy na své intimní oblasti v zátěžových situacích opatrní. Osoby, které právě mají aktivní opar, by měly být ohleduplné k okolí. Onemocnění je nakažlivé do fáze, než puchýřky vyschnou a vytvoří se strupy. Existují však i nosiči viru, kteří sami opar nemají, jen ho přenášejí.

Léčba

Lékařské vyšetření, alespoň při prvním výskytu, je nutné! Jakékoli projevy na genitáliích mohou být nebezpečné. Laik má jen těžko šanci odhadnout, zda se nejedná o jiné závažné onemocnění, nebo zda se k virové infekci nepřidá další, bakteriální. Pokud už jste opar měli, použijte při prvních pocitech svědění či pálení virostatika běžně dostupná ve formě mastí v lékárně, stejně jako u oparu rtu.

Foto

Genitální opar foto

Zdroj: Nemoci penisu

Listerine jako prevence proti kapavce v krku

Byly provedeny studie, jejichž cílem bylo zjistit, zda Listerine, komerční produkt ústní vody, má inhibiční účinek proti Neisseria gonorrhoeae, a to v randomizované kontrolované studii (RCT) a in vitro studii, aby mohl být potenciálně užitečným činidlem pro kontrolu kapavky.

Výsledky in vitro studie: Ústní voda Listerine při ředění až 1 : 4 po dobu kloktání 1 minuty vedla k významnému snížení celkového počtu N. gonorrhoeae, ale PBS nemá žádný inhibiční účinek proti N. gonorrhoeae. Výsledky RCT: Bylo přijato celkem 196 MSM, 58 (30 %) z nich bylo kultivovaných pozitivních před použitím roztoku. Po kloktání přiděleného roztoku bylo u mužů ve skupině Listerine signifikantně méně pravděpodobné, že budou kultivováni na povrchu hltanu (52 %) ve srovnání s muži ve skupině s fyziologickým roztokem (84 %) (p = 0,013).

Závěry: Tato data naznačují, že Listerine výrazně snižuje množství N. gonorrhoeae na povrchu hltanu. Při každodenním používání může zvyšovat gonokokovou clearanci a být součástí preventivní strategie.[1]

Zkušební registrační číslo ACTRN12615000716561.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Genitální opar

Genitální opar (herpes) je virové onemocnění, kterým častěji onemocní ženy. Přenáší se pohlavní cestou a kvůli své vysoké infekčnosti je nejčastější sexuálně přenosnou chorobou. Opary se navíc často vrací, a to především v době, kdy má dotyčný oslabenou imunitu. Genitální opar je vysoce infekční onemocnění, které se přenáší sexuálním stykem, k nákaze však může dojít také skrze sdílený ručník, žínku nebo infikované prsty.

Příznaky

K prvotním projevům infekce patří načervenalá kůže v oblasti genitálních partií, která svědí. Následně se na místě vytvoří puchýřky a bolestivé vřídky, které se mohou šířit i do oblasti konečníku a vnitřních stehen. U žen se vřídky mohou dostat až do močové trubice, což způsobuje nepříjemné pálení při močení. První příznaky se obvykle objevují v rozmezí 2 až 14 dnů od sexuálního styku s nakaženým. Onemocnění je nejvíce nakažlivé před výsevem puchýřků až do jejich zaschnutí a vytvoření strupů. Nákaza však není zcela vyloučená ani v jiné fázi. Dostatečnou ochranu při pohlavním styku nezajistí ani prezervativ. Virus v těle nemocného zůstává i v době, kdy je nakažený bez příznaků. Přetrvává v nervových zakončeních a v momentě, kdy je imunita postiženého oslabená důsledkem stresu, nemoci nebo velké fyzické zátěže, se může opět aktivovat. Genitální opary se stejně jako opary na rtech opakovaně vrací často i několikrát ročně. Onemocnění, které způsobuje virus typu HSV-2, může být vyvoláno také typem viru HSV-1, který způsobuje opar na ústech. To samozřejmě platí i naopak.

Onemocnění může být doprovázeno také:

  • nevolností;
  • únavou;
  • slabostí v končetinách;
  • malátností;
  • zvýšenou teplotou;
  • nechutenstvím;
  • zduřením tříselných lymfatických uzlin.

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP