Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK NA HLAD

OBSAH

Konkurenční výhody Obezinu

Konkurenční přípravky fungují na podobné bázi, ale přípravek Obezin rychleji zvětšuje objem a dříve zahání hlad. Obezin nezpůsobuje problémy s vyprazdňováním, které se objevily u jiných přípravků. Předností Obezinu je vyšší obsah aktivních látek. Výhodou je i nižší cena oproti konkurenčním přípravkům.

Zdroj: Obezin na hubnutí

Diskuze

V diskuzi NEUSTÁLÝ HLAD, KTERÝ SE NEDÁ ZASTAVIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Pribirani na vaze viditelne otekani nohou a obliceje neustaly hlad ktery se neda zastavit hrozny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Beru Medrol roky...mam neustaly hlad,zveda se mi hlady zaludek pul hodiny po jidle.

Zdroj: diskuze Medrol a dieta

Nejlepší jídlo proti hladu je bramborový salát

Škrob, který je obsažen v bramborách, potlačuje chuť k jídlu. V bramborech je obsažen přírodní rezistentní škrob, který má podobné účinky jako vláknina. Brambory pomohou cítit se sytě, hlavně vařené a pak ochlazené. Jako neúčinnější, nikoliv nejzdravější, jídlo, které potlačuje hlad, by se dal označit bramborový salát.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Cíl pro udržení vyvážené stravy

Každý den jezte z každé skupiny – celozrnná strava, bílkovinné potraviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky – různá jídla. Naslouchejte svému tělu. Jezde, když máte hlad, a přestaňte s jedením, když cítíte, že jste sytí.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Diskuze

V diskuzi SNIDANE PRVNI TYDEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

mam problem v prvnim tydnu se snidani mam po ni za chvili hlad snist hodne nemohu ohledne cukrovky da se snidane necim nahradit poradte diky vase eliska

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Snidane prvni tyden

Extrakt ze šafránu na potlačení hladu

Pokud se snažíme o potlačení hladu přírodní cestou, tak se nevyhneme doplňkům stravy. Doplněk stravy není zrovna jídlo nebo potravina, ale může se i tak jednat o opravdu efektivní potlačení chuti k jídlu. Účinný doplněk stravy je šafránový extrakt, který ovládá hlad jinak a efektivněji, než většina potravin, které potlačují chuť k jídlu. Ukazuje se, že stejné vlastnosti, které u některých lidí dělají šafrán účinným prostředkem při boji s depresí, můžou být zároveň i dobrým způsobem, jak pomoci emocionálním jedlíkům k bezpečnému hubnutí.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maderova.

Manžel má cukrovku 2typu nyní bere jen prášky .Snažím se připravovat vše podle jídelníčku od lékařky .neustále se hádáme kolik má jíst množství masa.Já jedu podle receptu mu řekla lékařka ,že masa může kolik chce, takže ji kolik chce a nebo po svačině si dá jen tak bez ničeho, že má ještě hlad .No na co je pak ta váha napsaná.předem děkuji za odpověď. zdraví Mad.
.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA JIDELNICEK MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den ,chci se zeptat ,zda mezi jidly muzu treba jist hlavkovy salat.dekuji.Pak jsem se dočetla ze když je hlad ze dopoledne orechy a rozinky ,a odpoledne mezi jidly bily jogurt s orechy a skorici,to jako muzu hned v prvni den takto jist?Moc dekuji preji pekny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na jidelnicek Mačingové

Co dělat když skončí desetidenní půst?

Po skončení této desetidenního očistného půstu nás čeká návrat k běžné stravě. Tento proces je třeba dobře rozvrhnout, abyste přechod dobře a bez ztráty energie zvládli. Pokud jste normálně zvyklí jíst maso, mléčné výrobky a vařená jídla, tak první den po skončení půstu pijte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Dávky pomerančové šťávy si dávkujte přesně podle toho, jak se vám bude ozývat hlad – když přijde kručení, tak hned tam hoďte jeden pomeranč.  Mimo pomerančů můžete ještě také použít grepy. K tomu je možné během dne vypít libovolné množství čisté vody bez chlóru. Druhý den ráno si dejte znovu pomerančovou šťávu, dejte si jí tolik, kolik zvládnete. K obědu si můžete dát voňavou zeleninovou polévku například osmahnutou nakrouhanou mrkev zalitou vodou s bujónem. K večeři pak zkuste česnečku. Zatím ještě nejste žádné pečivo. Třetí den si k snídani dejte čerstvě vymačkaný pomerančový džus. K obědu domácí zeleninovou polévku a zelený salát. K večeři oblíbené syrové ovoce nebo zeleninu. V další dny si již můžete zkusit dát jídla, na která jste normálně zvyklí.
Pokud jste ovšem vegetariáni nebo vitariáni, tak následujte tento přechodový program. První a druhý den si dejte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus a libovolné množství čisté vody bez chlóru. Stejné pravidlo, když se objeví hlad, tak hned si dejte pomerančovou šťávu a vodu. Třetí den ráno a dopoledne si dejte opět čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu a zapijte ji vodou. K obědu si dejte oblíbené čerstvé ovoce a k večeři zeleninový salát. V další dny pak můžete začít jíst normálně, jak jste byli zvyklí.

Zdroj: Desetidenní očista těla

Diskuze

V diskuzi CO NESMÍ PES KTERÝ MÁ NEMOCNÉ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké granule jsou ideální na podporu jater do dnešní doby jsem krmila psa granulemi značky Orijen, které psovi velmi chutnají nikde jsem se nedočetla jestli vadí psům větší podíl masa, který granule mají. Mám psa 7 let malý knírač a má lehce zvýšené jaterní testy co by jste mi doporučili děkuji Moravcová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Henrieta.

Dobry den,jdu poprosit o radu. Mam stareho pejska,ma
onemocneni jater i srdicka. Na jatra by mela pravidelne jest a nemit hlad,ale pak pribira a to je zase zatez na srdce. Ona je navic hrozne zrava a kdyz ji dam urcenou vahu granuli,je stale hladova. Vedel by mi nekdo poradit?

Zdroj: diskuze Co nesmí pes který má nemocné játra

Co je to ketóza

Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.

V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Diskuze

V diskuzi TAKÉ JSEM ZHUBLA UŽ 8 KG ZA 1,5 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olinka.

Musím souhlasit s paní Halinou spojila jsem se také s výživou poradkyní na stránkách www.centrum-redukce-… a opravdu moc milá se vším mi poradí a velmi ochotná spojit a poradit kdykoli . V programu jsem zhruba měsíc a půl a mám dole 8 kg a v mírách 10 cm v pase ,9 cm přes boky ,nohy 6 cm cítím se skvěle navíc nemám hlad a nejsem nervozní jako při jiných dietách . Také všem vřele doporučuji :))

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Také jsem zhubla už 8 kg za 1,5 měsíce

Alkohol a kalorie

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vadatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi ZÁZRAKY SE DĚJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Právě mám za sebou 1.tyden detoxikace a je to paráda. Mám energie na rozdávání a citím se skvěle. Chodím cvičit,měla jsem obavy jask to budu zvládat s energii,ale je to bomba,citím se lehce a nabitá,dokonce po cvičení nemám vubec hlad,jak tomu bývalo dříve,trpěla jsem vlčím hladem po trénování a snědla na co přišla,ale ted uplně paráda. 28 denní program dělaá již po druhe,min.rok na pokdzim a ted ,vždy jsem nadšená. Díky díky díky..daniela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázraky se dějí

Vysazení Prednisonu

K vysazení Prednisonu dochází, když lidé užívají lék příliš dlouho. Pochopení toho, jak lék interaguje s přirozenými hormony, pomáhá objasnit, jak může lék způsobit abstinenční příznaky. Prednison napodobuje přirozený steroidní hormon kortizol. Tělo uvolňuje kortizol při stresu. Uvolněný kortizol má následující funkce:

  • Rozkládá tuky, bílkoviny a sacharidy: Kortizol reguluje hlad a pomáhá zvýšit metabolismus jídla, které jíme. Během stresových situací tělo očekává, že bude potřebovat více paliva, aby reagovalo na nebezpečí. Takže kortizol způsobuje hlad a může vést k přibývání na váze po dlouhou dobu.
  • Zvyšuje hladinu cukru v krvi: Tělo ukládá cukr jako molekulu glukózy a pak spojuje molekuly glukózy dohromady jako glykogen. Kortizol signalizuje tělu, aby rozložilo zásoby glykogenu na menší molekuly glukózy. Glukóza vstupuje do krevního oběhu a způsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi.
  • Tlumí imunitní systém: Imunitní systém potřebuje hodně energie. Během stresové reakce tělo snižuje svou schopnost bránit se infekci, protože kortizol říká tělu, že je přímo ohroženo. Kortizol přesouvá spotřebu energie z dlouhodobé obrany (imunitní systém) na krátkodobou obranu (boj nebo útěk).

Když někdo začne užívat Prednison na předpis, jeho tělo rozpozná extra steroidní hormon a začne produkovat méně kortizolu. Adrenalinové žlázy jsou účinné při přizpůsobování se extra steroidním hormonům, protože příliš mnoho by bylo škodlivé. Jakmile se nadledvinky přizpůsobí, lidé užívající Prednison se stanou závislými na Prednisonu, který jim zajistí přirozenou základní hladinu kortizolu. Tento proces trvá několik dní.

Jakmile je tělo závislé na Prednisonu a pokud člověk náhle přestane užívat Prednison, jeho nadledvinky budou nadále vytvářet méně než normální hladiny kortizolu. Tělu trvá několik dní, než se přizpůsobí nedostatku Prednisonu. Dokud tělo nedokáže produkovat více kortizolu, tato osoba zažije abstinenční příznaky z vysazení Prednisonu.

Při vysazení Prednisonu domácí recepty a rady obecně nepomáhají. V tomto případě dojde k abstinenčním příznakům z důvodu vysazení, protože tělo neprodukuje dostatek kortizolu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.

Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příbalový leták detralex

Svědění kůže s vyrážkou

Vyrážka (ekzém) je definována jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce, nedostatek nějaké živiny, špatná imunita, nebo onemocnění nějakého orgánu.

Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému:

  • atopický ekzém, alergie;
  • snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění);
  • překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • cukrovka neboli diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • infekční onemocnění jako spalničky, spála zarděnky, neštovice.

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky, ekzému. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale též změnu stravy (zdravá výživa), životního tempa, vyvarování se dráždivým, toxickým, tělu nevlastním látkám.

Zdroj: Svědění kůže

Chuť k jídlu medicínsky

Obezita se stala jedním z hlavních zdravotních problémů. Ovládnutí chuti je však velmi delikátní problém. Nejprve je třeba umět rozlišovat mezi hladem a chutí, abyste byli schopni efektivně řídit své stravovací návyky. Hlad a chuť jsou dva faktory, které ovlivňují naše chování při stravování, jsou to naprosto odlišné mechanismy s neméně různými důsledky.

Hlad: Hlad je pocit (nepodmíněná fyzická reakce organismu) vyvolaný nedostatkem potravy. Je důležitým signálem, který sděluje tělu potřebu příjmu potravy a energie z ní. Hlad vzniká, když hladina glukózy v krvi poklesne pod určitou hranici. Potřeba přijímat potravu je ovšem ovlivněna také signály z trávicí soustavy a působením některých hormonů, svou roli hraje rovněž psychické rozpoložení, stav pozornosti a podobně, takže pocit hladu se dostavuje u různých jedinců s různou rychlostí a intenzitou a je také různě snášen – někteří lidé snášejí pocitu hladu dobře, u někoho se dostavují změny nálady jako podrážděnost nebo rozmrzelost. Při delším hladovění dochází k odbourávání zábran a zásad (kanibalismus z nouze), což může být doprovázeno halucinacemi či paranoiou. Řídícím orgánem ovládajícím hlad je část mozku zvaná hypotalamus – zde je sledován obsah glukózy v krvi. Je-li správné fungování hypotalamu narušeno, mluvíme o poruchách příjmu potravy. Ty mají psychosomatický charakter – může se jednat o ignorování potřeby jíst, přejídání se nebo periodický nadměrný a nedostatečný příjem potravy, vyvolaný špatnou nebo zpožděnou indikací sytosti. Pocit hladu se u člověka dostavuje již po několika hodinách od posledního nasycení. Zdravý člověk může přežít okolo 50 dní bez jídla při dostatku tekutin. Tělo je schopno zpracovávat látky z posledního příjmu potravy zhruba tři dny, poté při upotřebení energie přechází z glukózy na proces zvaný ketóza, ve kterém játra začínají odbourávat, zpracovávat a spotřebovávat tělesný tuk. Po třech týdnech se tělo přepíná do „režimu hladovění“ – v této fázi bere energii ze svalů a vnitřních orgánů; dochází i k úbytku kostní dřeně, který začíná ohrožovat život.

Chuť k jídlu: Chuť k jídlu je pouze psychický stav, který vzniká stimulací vůní pokrmu nebo na základě obrázků zajímavých jídel. Chuť je smysl, který dovoluje vnímat chemické látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě. U člověka existují chuťové receptory vnímající hořké, sladké, slané, kyselé, umami, a podle nových výzkumů i „vápníkové“ a tučné. I zvířata mají různé chuťové receptory. Tyto receptory jsou nerovnoměrně rozmístěny v chuťových pohárcích, které se nacházejí především na jazyku, ale také na patře a v krku. Chuťových pohárků má člověk 500–10 000. Důsledkem tohoto poměrně velkého rozptylu je, že citlivost chuti u jednotlivých lidí může být značně rozdílná. Děti mají chuťových pohárků průměrně více než dospělí. ROZLOŽENÍ CHUTI NA JAZYKU: Chuťové chemoreceptory jsou umístěny na kuželovitých papilách s tupou špičkou. Každá papila obsahuje receptorové buňky, které mají brvy citlivé na určitou chuť vstupující do póru. Přibližně každý týden jsou staré receptorové buňky nahrazovány novými. Papily vzadu na jazyku rozlišují chuť hořkou, po stranách více vzadu je chuť kyselá, kousek více vepředu chuť slaná a úplně na špičce jazyka je chuť sladká. Když dostanete chuť na sladké, tak je dobré dát si sladké, ale netučné. A pokud možno kryté vlákninou. Pokud možno vždycky uvažujte o tom, co je to „zdravé sladké“. Pokud vlastně máte chuť na sladké, tak je vysoká pravděpodobnost, že máte nedostatek sacharidů. Výraznou chuť na sladké mají lidé, kteří omezují přílohy, omezují pečivo. Dejte tělu ovoce anebo med.

Chuť k jídlu a potřeba jíst jsou do jisté míry dané genetickými dispozicemi.

Zdroj: Chuť k jídlu

Co jíst při průjmu a zvracení

Při zvracení postupujte podle následujících pokynů:

  1. Několik hodin po zvracení nic nejezte ani nepijte.
  2. Popíjejte malé množství vody nebo nasávejte ledové kostky každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin.
  3. Dále popíjejte čiré tekutiny každých 15 minut po dobu 3 až 4 hodin. Mezi čiré tekutiny patří voda, sportovní nápoje, čistý vývar, želatina, ochucený led nebo jablečný džus. Ještě zatím nepijte citrusové šťávy ani mléko. Zvyšte příjem tekutin, na maximum co snesete.
  4. Když můžete už několik hodin tolerovat čisté tekutiny bez zvracení a pokud máte hlad, zkuste jíst malé množství nevýrazných jídel. Zkuste potraviny, jako jsou banány, rýže, jablečná přesnídávka, suchý toast, krekry a suchary. 24–48 hodin po poslední epizodě zvracení se vyhněte jídlu, které může dráždit nebo může být obtížně stravitelné, patří sem alkohol, kofein, tuky/oleje, kořeněná jídla, mléko nebo sýr.
  5. Když už můžete tolerovat nevýrazné jídlo, tak můžete dále pokračovat ve své normální stravě.
Pokud užíváte léky a dojde-li do 30 minut po spolknutí léku ke zvracení, tak dávku opakujte. Pokud jste po užití perorálních antikoncepčních pilulek zvracela, použijte po zbytek měsíce záložní antikoncepční metodu, například kondom nebo přerušovanou soulož.

Pokud máte průjem, užijte Imodium, což je volně prodejný lék, běžně dostupný v  lékárnách. Při použití postupujte podle pokynů na obalu. Dodržujte nevýraznou dietu (viz bod 4 výše). Po průchodu měkké, tvarované stolice můžete obnovit normální stravu. Pokud nedojde ke zlepšení do 48 hodin po zahájení léčby přípravkem Imodium, tak zavolejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Pomáhají léky na hubnutí?

Na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a léků na hubnutí, které využívají různé účinné látky. Obvykle snižují chuť k jídlu anebo fungují na principu účinného projímadla, pokud se zapomenete a sníte kousek tuku. Nic proti lékům, ale než je začnete užívat, přečtěte si nejdříve příbalový leták s vedlejšími účinky na organizmus. Doplňky stravy a zdravotnické prostředky můžeme využít jako drobnou berličku v našem snažení, jenže sami o sobě za nás nic nevyřeší. Zbývá ještě zmobilizovat zdravý rozum a odhodlání a vsadit na staletí osvědčené metody: méně energie, více pohybu.

Často se jako dobrý pomocník na hubnutí uvádí vláknina, která v kombinaci s vodou v žaludku nabobtná, a tím méně sníte. Rovněž konzumace proteinů dodá tělu potřebnou energii, odbourá chutě na sladké a poskytnete výživu svalům na úkor tuku. Bílkoviny se totiž v tuky nikdy neproměňují. Málokdo zná semínka Chia Benexia (drobná semínka o něco větší než mák), která mohou hubnutí významně usnadnit a přitom fungují velmi jednoduše. Díky vysokému obsahu vlákniny a kvalitních bílkovin se vyznačují vysokou sytivostí. Semínka zgelovatí při styku s vodou zhruba po 25 minutách, čímž zaplní žaludek a potlačují hlad. Stejnou funkci zajistí i vláknina, jenže ta není tak bohatá na cenné látky. Lidé v redukčních dietách bývají často unavení, bez energie a navíc hladoví. Proteiny obsažené v semínkách Chia Benexia – jediná pravá semínka Chia – jsou zdrojem energie, tělo tedy nestrádá a netrpí únavou.

Zdroj: Efektivní a rychlé hubnutí

Příprava porodní tašky

Porodní taška by měla obsahovat:

  • volnou noční košili na přední zapínání nebo velké tričko; doporučuje se především bavlněné oblečení;
  • podprsenku na kojení a prsní vložky;
  • župan nebo měkkou přikrývku, která vás udrží v teple po porodu, mnoho žen těsně po porodu trpí pocitem chladu a dochází k třesu;
  • několik párů náhradních kalhotek, vhodný je i balík jednorázových papírových kalhotek, ale můžete použít i velké bavlněné kalhotky;
  • „mateřské“ vložky, nebo můžete použít velké noční vložky pro ochranu po porodu, zásadně se nedoporučují tampony;
  • ledové sáčky a nápoje, protože můžete být těsně po porodu dehydrovaná. Doporučují se ledové sáčky, které jsou vhodným obkladem na čelo během porodu. Můžete si sbalit i brčka pro snadnější konzumaci vody;
  • občerstvení, které vám může pomoci zahnat hlad, když nemáte po porodu chuť k jídlu, ale je nutné udržovat energetickou hladinu. Banány a cereální tyčinky jsou vhodnými zdroji energie, stejně tak tablety s obsahem glukózy;
  • vodní sprej (rozprašovač), který je vhodný pro ochlazení těla;
  • toaletní taštičku, v níž byste měla mít žínku na mytí, zubní kartáček a pastu, malé zrcátko, mýdlo, toaletní ubrousky, hřeben a další toaletní potřeby, také je vhodný hydratační nebo tělový krém;
  • gumičku do vlasů, pokud máte delší vlasy;
  • balzám na rty pro udržení vlhkých rtů;
  • antibakteriální ubrousky nebo gel na ruce pro časté mytí rukou;
  • masážní olej nebo krém, možná budete potřebovat po porodu masáž ramen a zad;
  • MP3 přehrávač se sluchátky, pokud patříte k ženám, které nacházejí uklidnění v hudbě;
  • knihu, která se hodí pro odvedení pozornosti před porodem nebo k relaxaci po porodu;
  • fotoaparát nebo videokameru, abyste mohla pořídit krásné snímky svého potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Příčiny onemocnění

Pokud je naše tělo, respektive naše imunita z nějakého důvodu oslabena, mohou mikroorganismy převzít kontrolu, čímž začíná infekce neboli zánět močových cest. Jako příčiny lze tedy označit převahu mikroorganismů, ale také vědomé či nevědomé oslabování odolnosti našeho těla (snížená imunita). Paradoxní je, že naši vylučovací soustavu napadají nejčastěji bakterie, které jsou běžné a potřebné pro správnou funkci střev. Záněty močových cest či močového měchýře však může způsobit řada bakterií, k jejichž přesné identifikaci vedou laboratorní rozbory středního proudu moči. Níže uvádíme možné příčiny infekcí močových cest:

  • nachlazení (rýma, kašel, bolest v krku, zánět nosních dutin, zánět nosohltanu, zánět spojivek, hrtanu, bolest hlavy);
  • zanedbávání pravidelného pitného režimu – znemožňuje promývání těla i vylučovací soustavy;
  • zanedbávání intimní hygieny, dráždění intimních partií parfémy, rizikové sexuální chování (hygiena, střídání partnerů);
  • těhotenství (plod tlačí na močové cesty) nebo poporodní ochabnutí svalstva (může umožnit vstup bakterií);
  • vrozené dispozice (uspořádání) močových cest k infekcím;
  • cukrovka (diabetes) znamená vyšší obsah cukru i v moči, což je velice lákavá potrava pro bakterie (známé příznaky: únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • dlouhodobé zadržování, odkládání močení (například v zaměstnání) může dát šanci mikrobům se šířit;
  • zvětšená prostata (příznaky: časté močení malého množství moči, zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči, bolest, pálení při močení, krev v moči);
  • dna, pakostnice (symptomy: nesnesitelná bolest a otoky kloubů, může se objevit bolest hlavy, svalů, trávicí potíže, nadýmání, průjem, pálení konečníku, vyrážka);
  • ledvinové, močové kameny (projevy: silná bolest zad, břicha, podbřišku až třísel a stehen, krev v moči, málo moči).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP