Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ODBOURAT STRES

OBSAH

Následky stresu v těhotenství

Tak jako mnoho jiných událostí v našem těle je i délka těhotenství řízena určitými vnitřními hodinami. Načasování porodu je řízeno placentou a látkami, které uvolňuje. Pokud je žena v první trimestru pod nátlakem, tedy vystavena stresu, začnou tyto hodiny tikat o něco rychleji a miminko přijde na svět o něco dříve. Hormonální změny, ke kterým dochází během druhého a třetího trimestru, naopak zvyšují odolnost ženy vzhledem ke stresu (a to tím výrazněji, čím více se blíží datum porodu). Z placenty se totiž uvolňují látky (hormony a peptidy), které napomáhají snižovat stres budoucí maminky proto, aby se látky, které tělo samo tvoří jako obranu proti stresu (nebo jeho důsledek), nedostaly krevním řečištěm i do těla miminka. Pokud se tedy pomocí hormonů podaří snížit stres, podaří se snížit i objem těchto látek. Je důležité stres v těhotenství co nejvíce odbourat. I když vás vaše tělo částečně před stresem chrání (příroda ví, co dělá, když to tak zařídila), nezapomeňte, že i přesto může stres ve vašem životě znamenat předčasné narození miminka.

První pomoc:

  • Myslete na své miminko tím, že budete myslet na sebe a na svoji pohodu.
  • Naučte se a používejte nějaké relaxační techniky (ta nejjednodušší je hluboké vědomé dýchání v klidném prostředí).
  • Nejlépe každý den si udělejte čas pro sebe a odpočiňte si.
  • Nechejte svého partnera, aby si uvědomil, jak je strašně důležité, abyste byla spokojená. Docilte toho, aby s vámi odpočíval, mazlil se a vůbec si zpříjemňujte poslední chvíle, kdy jste ještě sami.
  • Nic není tak důležité, abyste se tím nechala stresovat, a žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří.

Zdroj: Jak zvládat stres

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angelina Klicperova.

Dobry den, ma stres vliv na poceni, nebo to zpusobuji nadledvinky, nejedna se o prechod a ani o problemy ledvin dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stres významně podporuje pocení. Míra stresu ovlivňuje jak množství, tak i složení a následný zápach potu. Stresu je třeba čelit a snažit se ho minimalizovat. Pokud jde o stres z úzkosti, tak je vhodné si dopomoci antidepresivy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni

Stres a jídlo

Kvalita potravin má obrovský vliv na to, jak dobře vaše tělo stres snáší. Vitamíny B1, B2, B6 a B12 jsou dobré pro pevné nervy a rovnováhu psychiky. Stres má pak menší šanci, aby vám znepříjemnil život. Během stresových období vaše tělo potřebuje vitamín C a hořčík, jejich nedostatek může vést k trvalým infekcím a napětí. Selen a zinek podporují funkci imunitního a nervového systému. Typicky je stres spojený s nevhodnou stravou. Často se tak stává, pokud se člověk stravuje například v takzvaném rychlém občerstvení, kde strava většinou obsahuje velké množství tuku a jen málo důležitých živin.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Diskuze

V diskuzi ZRYCHLENÉ DÝCHÁNÍ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mestlova.

9lety staford rychle a krátce dýchá prodělala mrtvici a od té doby bere ENARAPLIN APREDNISOL.Museli jsme i odbourat procházky, které miloval,má ventilator.Ma nadváhu,ale není to hrozně.Vetelinarka řekla je to starý pes.Je nám 76 a pátý staford nevíme co dál.Prosim pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zrychlené dýchání u psa

Kdy uvidím výsledky?

První dva týdny budou jistě dost tvrdé, avšak pokud vytrváte, ve třetím týdnu už se můžete těšit z viditelných výsledků. Když také současně změníte doposud nezdravý životní styl, cvičení bude snazší a bude vám přinášet radost a skvělý pocit z osobního úspěchu. Navíc budete perfektně učit svůj metabolizmus jak odbourat tuk.

Zdroj: Spalování tuků a tepová frekvence

Poradna

V naší poradně s názvem KRKAVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Pryclová.

Je krkavec barvoslepý? A proč si vytrhává peří, je to stres? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Myslím že není barvoslepý, ale nevím jistě. A peří si vytrhává ze stresu, buď může mít nějakou nemoc, a nebo mu chybí, pokud je chován u člověka, tak kontakt s ním.

Zdroj: diskuze Krkavec

Zinek a hubnutí

Kamarádka má pravdu, zinek skutečně pomáhá při hubnutí a dokáže odbourat vnitřní tuk! Zinek totiž prodlužuje hypoglykemický účinek inzulinu, který se vylučuje po každém jídle v závislosti na množství přijatých sacharidů. V praxi to znamená, že pokud má naše tělo dostatek zinku, tak dokáže cukry, vyrobené ze sacharidů pomaleji pouštět do krevního řečiště a tělo je tak může lépe postupně spotřebovat. Naopak málo zinku znamená rychlé vyplavení cukrů do krve, což vystresuje naše tělo, které pak tyto nárazové přebytky krevního cukru ihned uloží do tukových zásob, které tím zbytní - tělo ztloustne.

Zdroj: Zinek na hubnutí

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...MIGRÉNA, STRES, PODRÁŽDĚNOST, ÚNAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...migréna, stres, podrážděnost, únava

Tipy pro snížení stresu

  • Učte se rozlišovat, co je opravdu důležité, a co není. Naléhavé věci řešte rozvážně, jiné věci můžete odložit nebo ignorovat.
  • Nedávejte si příliš mnoho cílů, úkolů a povinností. Práce nebo koníčky by měly váš život obohacovat, ne vás zatěžovat či přetěžovat.
  • Nezapomínejte na své oblíbené věci a činnosti – potěší a pomáhají kompenzovat stres.
  • Sport je téměř přirozenou reakcí na stres, protože stresové hormony se fyzickou aktivitou snižují.
  • Zdravá, nutričně bohatá strava posílí nervy a tělo, takže se můžete dostat přes stresující období bez větší újmy.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín B12, niacin, vitamín A, vitamín C, hořčík, selen a zinek.

Zdroj: Vitamíny na snížení stresu

Diskuze

V diskuzi BOJOVNICE BETA -NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Myslím si, že je už starý. Já měla krásně červenou rybku 3 roky a pak mi začal dělat to samé. Žral normálně, ale barva byla jiná. Zašedlý a za cca měsíc umřel. Ale jsem laik a je to můj názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Můj sameček se začal chovat stejnê. Jen ležel u dna, občas vystřelil k hladinê nebo ke žrádlu. Nakonec umřel. Nemyslím, že stářím. Slyšela jsem, že jsou choulostiví na stres. Asi mu vadilo vyčistění akvárka, manipulace.

Zdroj: diskuze Bojovnice Beta -nemoc

Jak zvládat dlouhodobý stres

Se stresem můžeme bojovat anebo se proti němu preventivně bránit jednotlivými odpočinkovými, relaxačními i jinými aktivitami:

  • Plánování – pracujeme efektivně s časem, stanovujeme si priority, připravujeme se důkladně na zpracování zadaných úkolů, děláme si v nutných případech poznámky a tak dále.
  • Asertivita – snažíme se znát své limity, hranice a možnosti a držíme se jich. Učíme se říkat „ne“, abychom zamezili neplánovanému zahlcení úkoly, požadavky.
  • Snažíme se omezovat stresující prostředí – nadefinujeme si pro sebe prostředí, osoby, situace, které nás stresují, které v nás stres vyvolávají, a snažíme se jim vyhnout nebo jim čelit vybranou technikou.
  • Následky stresu na zdraví
  • Následky stresu na zdraví se projevují bolestí hlavy, pocitem úzkosti, ztrátou chuti k jídlu nebo naopak přejídáním se, žaludečními problémy, průjmy nebo zácpou, ztrátou chuti na sex, únavou, nespavostí nebo neschopností soustředění, nervozitou, neklidem, popudlivostí, bolestí za hrudní kostí, zrychlením srdeční činnosti, zvýšenou potivostí, suchem v ústech.
  • Dlouhodobý stres se individuálně podepíše na jedinci. V závažných případech může tento stav vyústit smrtí jedince.

Zdroj: Jak zvládat stres

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITÍDA - KOFEÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
chtela jsem se zeptat tedy kofeín taky pomáha k výsktu celulitídy? nadměrní uživání? Já piju kafé raz za den nebo i někdy jednou za 3 dny, celulitídu jsem nikdy neměla až na poledního půl roku, už 6 rok chodím ke konim a vždy jsme makali i přes zimu, ale tuhle zimu jsme u koní nebyly, byly fujavice a 2-3 měsíce se nic nedelalo, taky jsem přibrala asi 4 kilá po zime, a bylo tam i málo pohybu tak se domnívam že to je určite tím nedostatkem pohybu. Tak bylo psano někdecže se celulitida může vytvářet i kvůli anatikoncepci je to pravda?

Díky za odpovědi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Celulitida přichází s věkem. Podporuje ji přibírání na váze a necvičení. Tím, jak se hromadí tuk pod kůží, vznikají nerovnoměrné ďůlky. Nejčastěji se to projevuje na stehnech a na hýždích. Káva pomáhá proti celulitidě, ale ne sama o sobě. Káva obsahuje kofein, který zrychluje krevní oběh a ve spojení s intenzivním pohybem dokáže odbourat podkožní tuk. Chcete-li se zbavit celulitidy, tak začněte sportovat. Ideální je běh na jednu hodinu. Pak posilování svalů celého těla ve fitness. Pomáhá také jízda na kole po dobu několika hodin denně. A samozřejmě je nutné přizpůsobit stravu, kde je nutné omezit přijímané tuky a vyřadit přílohy u večerních jídel.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celulitída - kofeín

Chronický stres

Chronický stres je dlouhotrvající, vleklá, přetrvávající zátěž (projevuje se například úzkostmi, depresemi, migrénami, chronickým únavovým syndromem, kognitivními potížemi, psychosomatickými závadami a poruchami, syndromem vyhoření). Když nějaké ohrožení trvá delší dobu, dostává se tělo do stavu permanentní úzkosti, kdy nastávají potíže s dýcháním. A právě to je případ většiny emočních problémů. Organismus se připravuje na střetnutí nebo na útěk před nebezpečím a člověk začíná zrychleně a takzvaně povrchově dýchat. Překážku však většinou není třeba překonat fyzicky. Proto naše tělo zůstává ve stavu stálého nabuzení. Zrychlené dýchání se mění v návyk. Dochází ke vdechování příliš velkého množství oxidu uhličitého. Tento jev je znám pod názvem „cyklus úzkosti“ a vede k hyperventilaci.

Popsanou situaci se naučíte předvídat, když si uvědomíte, jak vlastně reagujete na stres. Pokuste se podívat svůj současný problém s odstupem. Zamyslete se nad svým životem a nad tím, jak ho ovládáte (nebo jak ovládá on vás). Je-li člověk pod tlakem a na hranici stresu, může chápat problém dvěma způsoby: buď jako nebezpečí, tehdy se mohou dostavit pocity vyčerpání, nejistoty a začnete věřit, že negativní prvky převáží nad těmi pozitivními. Nebo se můžete k problému postavit jako k výzvě, pak stres dokážete úspěšně vyřešit a využít k tomu správné množství energie. Budoucnost uvidíte v kladném světle a váš organismus se vrátí do normálního stavu.

Zdroj: Jak zvládat stres

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BOZENA P.

DOBRÝ VEČER, PROSIM JAK SNÍŽIT KREVNÍ TLAK NAMERILA 170/110 mam delsi dobu stres. Jake doplnky si mam pořídit. Děkuji a jsem s pozdravem Ptackova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoký krevní tlak

Oxidační stres

Oxidační stres není nemoc sama o sobě. Tento proces ovšem probíhá v tělech nás všech a podle všeho se spoluúčastní na stárnutí organismu a na mnoha závažných chorobách. Oxidační stres je podmíněn přítomností škodlivých kyslíkových radikálů. Těch se nemůžeme zbavit zcela, protože kyslík je součástí organických sloučenin a tvoří důležitou část našich těl. Denně ho přijímáme z okolního vzduchu při dýchání (vzduch obsahuje 21 % kyslíku; pokud bychom záměrně vdechovali po velmi dlouhou dobu například 100% směs kyslíku, došlo by po několika dnech k těžkému poškození plic) a tkáně ho používají pro tvorbu energie potřebné pro život buněk. Jsme na něm životně závislí a do několika minut bez něj umíráme. Bohužel při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle vznikají z kyslíku i toxické kyslíkaté sloučeniny, tzv. kyslíkové radikály. Mezi ně lze zařadit hydroxylový radikál a superoxid. Radikály ochotně vznikají i z jiné agresivní kyslíkové sloučeniny vznikající v našem těle, peroxidu vodíku (který sám o sobě radikálem není). Zbývá jen dodat, že obrovské množství kyslíkových radikálů vzniká v našem těle při kouření.

Zdroj: Faktory ovlivňující rychlost stárnutí

Antistresový polštář

Antistresový polštář je vtipný a bláznivý polštář vhodný pro každého pracujícího člověka, který si potřebuje ulevit a snížit stres. Na polštáři je vyobrazen terčík, do něhož se může obdarovaná osoba trefovat svou hlavou. Polštář je zepředu bílý a zezadu černý. Tento vtipný snižovač stresu je originálním a netradičním dárkem opravdu pro každého. Takto vypadá antistresový polštář.

Zde je cena antistresového polštáře.

Zdroj: Pomocníci proti stresu

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinnat a slunce

Stres

Osobní strážcové: Celozrnné pečivo, med, graham, ovesné vločky nebo i cereální tyčinka Nízkotučné karbohydráty pomáhají zvýšit produkci serotoninu v mozku. Tento hormon pomáhá zvládat psychicky náročné situace a relaxovat. V zásadě platí, že i když máte úzkostí scvrklý žaludek, dejte si toast nebo cereálni tyčinku a za chvilku se budete cítit mnohem lépe.

Nepřátelé: Všechny sladké stimulanty jako například energetické nápoje plné cukru a kofeinu, které nervozitu můžou ještě podpořit.

Zdroj: Co ovlivňuje naší psychiku

Diskuze

V diskuzi ORCAL NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bašta.

Prosím informaci zda je dobrý lék ORCAL NEO , Mam tlak 145/95, zřejmě po stresech , které byly asi cca 3 měsíce, nyní nejsou. Je mě 64 let. Nikdy jsem vyšší stres neměl
děkuji Bašta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Orcal neo

Antistresový panáček

Antistresový panáček je vyroben z příjemného materiálu, na kterém si můžete vybít vztek nebo zklidnit napětí vyvolané stresem. Panáčka vezmete jen do ruky a mačkáte ho tak dlouho, až z vás zuřivost a stres vyprchají. Antistresový panáček je nabízen v mnoha podobách, tvarech a velikostech. Záleží pouze na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Jedná se o netradiční dárek pro každého. Představte si osobu, která ve vás vyvolává nepříjemné pocity, a začněte. Je to osvobozující pocit. Tak do toho. Takto vypadá antistresový panáček.

Zde je cena antistresového panáčka.

Zdroj: Pomocníci proti stresu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP