Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POZNÁM ŠTÍTNOU ŽLÁZU

OBSAH

Jak poznám, že mám křečové žíly?

První křečové žíly se mohou projevovat jako:

  • tíže a únava v nohách, zejména po delším stání;
  • zvětšené modré žíly snadno viditelné pod kůží při stání;
  • viditelnější žíly nejčastěji na zadní části lýtek nebo na vnitřní straně nohy mezi kotníkem a tříslem;
  • nepříjemný pocit, tlak přes kůži, noční křeče v nohách;
  • oteklé a bolestivé nohy (způsobeno špatným krevním oběhem).

Zdroj: Křečové žíly

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA ŠTÍTNOU ŽLÁZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Zdravím chtela jsem se zeptát lečim se se štitnou žlazou -ZNIŽENÁ /HYPOTHYREOZA/
Kontrolu mám 1x za rok beru na to euthyrox 50mg. A na sono mi zistili že mám uzliny asi 10 ruzných velikosti co to znamená .DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Uzlíky na štítné žláze jsou pevné nebo tekutinou naplněné hrudky, které se tvoří ve vaší štítné žláze, malé žláze umístěné na spodní části krku, těsně nad vaší hrudní kostí.
Většina uzlíků na štítné žláze není vážná a nezpůsobuje žádné příznaky. Pouze malé procento uzlíků štítné žlázy je rakovinných.
Ačkoli většina uzlíků štítné žlázy není rakovinná a nezpůsobuje problémy, požádejte svého lékaře, aby vyšetřil jakýkoli neobvyklý otok na krku, zvláště pokud máte potíže s dýcháním nebo polykáním. Je důležité vždy vyloučit možnost rakoviny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na štítnou žlázu

Hubnutí při štítné žláze

Mnoho lidí trpících sníženou funkcí (takzvanou hypofunkcí) štítné žlázy, by mohlo o problémech s váhou dlouho vyprávět. Přesto je vliv poruch štítné žlázy na tělesnou hmotnost podle lékařů přeceňován. Souvislost je podle nich spíše nepřímá – hypofunkce štítné žlázy způsobuje únavu, zpomaluje metabolismus a snižuje výkonnost. Tyto příznaky pak mohou vést k přibývání na váze. Štítná žláza je podle některých odborníků zodpovědná za kila navíc až při výrazném snížení funkce, která je neléčená.

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA A LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Chtěl bych se zeptat, zda má chlorella vliv na účinek užívaných léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda-li můžu používat chlorellu?Mám zvýšenou štítnou žlázu,děkuji Anna.

Zdroj: diskuze Chlorella a léky

Jak poznám že jsem zavodněná

Chcete-li skutečně vědět, zda pijete dostatek vody, nehledejte nic jiného než barvu své moči. Barva vaší moči nejlépe ukazuje na váš stav hydratace. Tmavá moč vám dává vědět, že potřebujete více pít. Pokud je to, co zbylo v záchodě, světlé a bledé, poplácejte se po zádech, protože jste správně zavodněná.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Diskuze

V diskuzi IDEÁLNÍ VÝSLEDKY ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o sdělení jaké jsou ideální výsledky krve na štítnou žlázu.

děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ideální výsledky štítné žlázy

Čínská medicína na štítnou žlázu

Čím dál více žen se léčí na různé poruchy štítné žlázy. Zajímavé je, že v naprosté většině jsou postiženy ženy, muži jsou v těchto případech ušetřeni. Veškeré hormony jsou produkovány dráhou ledvin a jater, odkud jsou krví rozmísťovány po těle do místa určení – tak praví tradiční čínská medicína. Tuto jednoduchou zásadu je třeba neustále mít na paměti i pro případné další hormonální poruchy, které se netýkají štítné žlázy, ale třeba i vaječníků a podobně. Ženy mají dle čínské medicíny v převaze yinovou složku. Yin zde představuje veškeré tekuté části v těle včetně krve. Krev je pak dle čínské medicíny nositelkou hormonů, které si můžeme představit asi tak jako ryby ve vodě, respektive hormony v krvi. Krev je produkována v dráze sleziny, uchovávána v dráze jater a její cirkulaci zajišťuje dráha srdce. Dráha ledvin, která je nadřazena veškerému blahodárnému dění v organismu, dodává chybějící energii ze svých rezerv a řídí a kontroluje ty správné kroky a chod organismu. Z toho je zřejmé, které dráhy se podílejí na potížích se štítnou žlázou – dráha ledvin, jater, sleziny a srdce a krev jako taková. Z tohoto čínského pohledu se i odvíjejí a klasifikují různé poruchy štítné žlázy v organismu.

Z hlediska moderní medicíny je celá hormonální oblast tak trochu zahalena tajemstvím a značně komplikovaná, někdy i pro erudovaného odborníka. Endokrinologové (lékaři, kteří se zabývají poruchami žláz s vnitřní sekrecí) většinou buď hormony ubírají, nebo hormony doplňují (dosti často dlouhodobě, ne-li doživotně) a odstraňují poškozené orgány. V tomto ohledu se čínská medicína zaměřuje na léčbu příčiny, ne na následky. Sice pro to něco bude muset člověk udělat, něco to i bude stát, ale zdraví přece za to stojí. Ostatně, jak praví jedno čínské přísloví: Zdravý člověk má tisíce přání, nemocný jen jedno.

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA ŠTÍTNOU ŽLÁZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Zdravím chtela jsem se zeptát lečim se se štitnou žlazou -ZNIŽENÁ /HYPOTHYREOZA/
Kontrolu mám 1x za rok beru na to euthyrox 50mg. A na sono mi zistili že mám uzliny asi 10 ruzných velikosti co to znamená .DEKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Při Hashimotově nemoci dochází k napadání buněk štítné žlázy vlastním imunitním systémem. Bez vyřešení skutečných výživových příčin této nemoci nepřináší aplikace kortikoidů ani syntetických hormonů v lécích typu Letrox trvalé výsledky. Příčinou chronického zánětu a destrukce štítné žlázy při Hashimotově nemoci jsou určité konkrétní druhy potravin v naší stravě, vyvolávající autoimunitní reakce těla, které ničí štítnou žlázu a její enzymy. Používám testy, které určí, jaké potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jakou úpravou své stravy se této nemoci trvale zbavíte. Kontakt 608 155 338.

Zdroj: diskuze Babské rady na štítnou žlázu

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Karlová.

Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ahoj Věro, chlorella by ti neměla uškodit, ikdyž máš nemocnou štítnou žlázu. Já mám strumu a užívám chlorelu v cyklech 3 krát do roka. Vždy mám pak pocit více energie a upraví se mi i návaly a zažívání. Zkus to taky a pozoruj se, uvidíš sama. Chlorella je normálně bezpečná a většinou když nepomůže, tak ani neublíží, takže v klidu do toho.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Mám bolest břicha, jak poznám, že je to slinivka břišní

Pokud vás zastihne nečekaná bolest v oblasti břicha nad pupkem, která může zasahovat do levého boku až do zad, nebo bolest slinivky na dotek, neprodleně zajděte k lékaři. Časté jsou stavy nevolnosti, zvracení, zvýšená teplota a zrychlený pulz. Vysoce rizikovou skupinou jsou muži mezi 20 až 40 lety, kteří pravidelně konzumují alkohol po dobu cca 10 let. U této skupiny existuje až 10% možnost vzniku zánětu slinivky břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Má omega marin forte vedlejší účinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý den, můžu brát omegu 3kdyz beru prášky godasal na ředění krve, antidepresiva,prášky na štítnou žlázu, děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak poznám frigidní ženu

Poznat frigidní ženu zajisté nelze na první pohled. Dojdete k tomu vzájemným poznáváním. I když někdy se to dá vydedukovat už pouhým nezájmem o opačné pohlaví. Prostě odpor k mužům a hlavně sexu jako takovému. Taková žena má ve většině případů psychický problém z mládí, z rodiny nebo z prožitého předchozího vztahu. Naše tělo je vystavované značnému stresu každodenního života. Působí na nás různé zátěže, znečištěné životní prostředí, problémy doma i na pracovišti a v tomto rychlém tempu si přestáváme všímat jeden druhého.

Zdroj: Frigidita a její léčba

Diskuze

V diskuzi ENZYCOL STRONG POVER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš MaLý.

Dobrý den, s klouby mi pomohl Enzycol. Býval jsem hodně dávno vrcholový sportovec a problémy s koleny jsem měl neustále. Enzycol mužu jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lernka.

Dobrý den enzycol se bere na lačno. Já však beru na lačno euthyrox na štítnou žlázu.
Co tedy brát dřív? Je možné toto skloubit?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Enzycol strong pover

Hyperfunkce štítné žlázy

Hypertyreóza je stav, kdy štítná žláza produkuje přebytek hormonů. Hlavními projevy jsou celkové zrychlení organismu, nemocný trpí poruchami spánku a je unavený. Působí hyperaktivním dojmem a častokrát pozorujeme úbytek na váze.

Příznaky snížené funkce štítné žlázy

Hypofunkce neboli snížená funkce štítné žlázy postihuje zhruba 1 % populace, ve věku nad 60 let pak více než 5 % populace. Hypofunkce je stav, kdy žláza neprodukuje dostatek hormonů, což se projevuje především celkovým zpomalením organismu. Nemocný je unavený, spavý, pohybuje se pomalu a rychle se vyčerpá. Pacienti mohou přibírat na váze, protože jejich organismus zadržuje tekutiny, které se hromadí hlavně v dolní oblasti končetin a způsobují tuhé prosáknutí kůže.

Zdroj: Babské rady na štítnou žlázu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HLOH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Léčím se na fibrilaci síni a štítnou žlázu, Užívám Warfarin, digoxin, euthyrox a Micardis plus. Prosím je možné užívat čaj z hlohu? Slyšela jsem, že posiluje srdce. Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hloh Warfarinu moc nevadí, ale ovlivňuje účinky Digoxinu. Ve vašem případě samovolně určitě hloh neužívejte. Domluvte se svým lékařem, od kterého máte recept na Digoxin na možnosti této doplňkové léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Subjektivní příznaky infarktu

Subjektivní příznaky infarktu se dělí do dvou skupin:

  • Němý infarkt myokardu – pacient nemá žádné subjektivní příznaky.
  • Akutní infarkt myokardu – bolest za hrudní kostí palčivého charakteru, která je velice intenzivní a může trvat od pár desítek minut až několik hodin. Bolest se ve většině případů šíří do levého ramene, lopatky až krku. Vyskytují se příznaky jako nadměrné pocení, především studený pot, nevysvětlitelný strach ze smrti, závratě, mdloby. Objevuje se nevolnost s pocity na zvracení, pocit úzkosti a dušnosti. Nemocný má problém se nadechnout. Charakteristická je bledá barva kůže, zejména na tváři.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kdy je třeba stříkat vinnou révu a jaké přípravky doporučujete?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Prosím o radu, jak poznam dvouleté dřevo u vinné révy.

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Jak zjistit dehydrataci

Je snadné zapomenout pít vodu, když jste zaneprázdněni. Ale vaše tělo vás může upozornit na dehydrataci několika příznaky. Žízeň je nejviditelnějším ukazatelem, ale často přichází příliš pozdě. Mírná dehydratace může nastat již mnohem dříve, než dostanete žízeň, takže vaše tělo již bude strádat.

Mezi další příznaky dehydratace patří únava, potíže se soustředěním a bolest hlavy. Ty mohou být jen lehké, takže je důležité věnovat pozornost tomu, co vám vaše tělo říká. Pokud by se tyto příznaky vloudily, ihned je spláchněte velkou sklenicí vody. A pokračujte v pití po zbytek dne pro celkovou rehydrataci těla.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Diskuze

V diskuzi LÉKY KTERÉ SE NESMÍ UŽÍVAT S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den,
měla bych na Vás prosbu, zda by bylo možné oznámit mi léky které se spolu s Warfarinem nesmějí užívat. Obvodní lékařka mi warfarin předepsala k užívání, ale bohužel o lécích které se společně s Warfarinem nesmí používat, to mi neřekla.
Děkuje a zdraví Vás Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška Richtová.

Beru warfarin mám trombozu,muhu použít k warfarinu ten to lék,Tryptofan.lečím se na štitnou žlazu,astma,altrozu kloubu.mužete mne poradit?děkuji Richtova.

Zdroj: diskuze Léky které se nesmí užívat s warfarinem

Jak poznám bolest žlučníku od bolesti slinivky

Pokud je ucpán společný vývod pankreatu a jater (žlučové cesty), dochází k městnání žluče a trávicích šťáv ve vývodu a k jejich zpětnému toku (v pankreatickém vývodu je větší tlak než ve vývodu jater, a tak dochází k poškození jaterní tkáně pankreatickými šťávami a rozvoji žloutenky – ikteru). K rozvoji žloutenky dochází v 25 %. Je třeba myslet i na to, že je možné šíření infekce i na jiné orgány a struktury v dutině břišní. Rozeznat konkrétní onemocnění může pouze lékař.

Zánět slinivky může být zaměněn s těmito onemocněními:

  • perforací gastroduodenálního vředu (vřed na rozhraní žaludku a dvanáctníku);
  • mechanickou střevní neprůchodností;
  • infarktem myokardu.

Proto při rozhovoru s lékařem žádné své příznaky nezapírejte, snažte se uvést i pro vás nepodstatné detaily související s onemocněním.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Co se stane, když nic neudělám?

Čas hraje v případě infarktu zásadní roli. Pokud pacient nedostane okamžitou odbornou pomoc, tak již zhruba po 20 minutách začíná srdeční sval odumírat. Do šesti hodin odumře kompletně. Infarkt je až 5x častější u mužů než u žen. S přibývajícím věkem jeho riziko narůstá. Mnoho úmrtí na infarkt myokardu, stejně tak jako mnoho závažných postižení srdečního svalu, je dáno zbytečným váháním a rozpaky nad přivoláním pomoci. Vzniklé příznaky nikdy nepodceňujte. Není-li infarkt srdce správně a včas léčen, může vzniknout výduť srdeční komory. Ta představuje balónovité vyklenutí zeslabené stěny srdečního svalu v místě infarktu s následným zhoršením srdeční funkce. Důsledkem je jeho selhávání. Ještě horší eventualitou je prasknutí srdce. Prevencí infarktu je zdravý životní styl, vyvarování se stresových situací, dostatek pohybové aktivity a nekouření.

Zdroj: Jak poznám infarkt

Jak poznám, že jsem frigidní

Jak poznat, že jste frigidní, je docela těžká otázka. Ve většině případech se jedná o ztrátu chuti na sex. Ta může úplně vymizet. Zjistíte, že vám sex stačí jednou za dva měsíce anebo ho vůbec nepotřebujete. Nemáte potřebu se s partnerem třeba líbat, vzájemně se hladit a mazlit. Prostě zjistíte, že milostné radovánky k životu vůbec nepotřebujete. Může to dojít až tak daleko, že se začnete s partnerem hádat a ve vztahu to začne skřípat. Příčin může být mnoho. Jedním z důvodů jsou biologické příčiny, kterými jsou třeba záněty, nízká hladina estrogenů nebo poruchy štítné žlázy. Další příčinou vzniku frigidity mohou být psychické záležitosti jako špatný partnerský vztah, traumatický zážitek nebo nesprávná výchova v rodině. Pokud zaregistrujete nějaký podobný problém, navštivte manželskou poradnu nebo poradnu na partnerské vztahy.

Zdroj: Frigidita a její léčba

Nejlepší voda k pití

Pokud vaše pitná voda pochází z obecního vodovodu, můžete zaznamenat zápach a chuť chlóru. Chlór se často používá v bezpečných, monitorovaných dávkách k úpravě veřejné pitné vody a k ochraně před bakteriemi, aby nekazily zásoby vody. Pokud chcete z vodovodní vody odstranit chuť nebo zápach chlóru, existují jednoduché a levné způsoby, jak toho dosáhnout.

Filtry s aktivním uhlím dokážou účinně odstranit chlór z pitné vody. Mohou být připojeny k vodovodnímu kohoutku ve vaší domácnosti nebo použity ve džbánech a vázách na filtrování vody. Instalace perlátoru na vaši baterii může také pomoci snížit chuť chlóru.

Balená voda je často považována za chutnější než voda z kohoutku. Pokud je pitná balená voda vhodná pro váš životní styl, kupujte ji v recyklovatelných nádobách. Snižte tak množství odpadu z plastových lahví opětovným používáním lahví na vodu a recyklací starých.

Zdroj: Jak poznám, že jsem zavodněná

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Testy na ucpané cévy

Srdeční screening může odhalit, zda máte ucpané tepny. Krevní testy na vysoký cholesterol, který může zvýšit pravděpodobnost hromadění tukových usazenin ve vašich cévách. Pokud jste vystaveni vysokému riziku, trpíte problémy, jako je angina pectoris, nebo jste již prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt, pak existují některé testy, které mohou prozkoumat vaše tepny a zkontrolovat jejich ucpání. Pomocí ultrazvuku lze hledat známky blokád. Echokardiogram je ultrazvuk vašeho srdce, který nám může pomoci posoudit riziko srdečního onemocnění. Karotický dopplerovský ultrazvuk umožňuje měřit průtok krve tepnami, které zásobují váš mozek. Karotický dopplerovský sken se používá k hodnocení rizika mrtvice. Pokud jsou během těchto testů zjištěny nějaké problémy, léčba může pomoci zlepšit průtok krve vašimi ucpanými tepnami a snížit rizika.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP