Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK PREDCHAZET POPRASKANYM ZILKAM

OBSAH

Péče o rty v zimě

Tenká kůže na rtech trpí během přechodu z tepla do chladu. Abyste zabránili suchým a popraskaným rtům, měli byste používat mastné výrobky pro péči o pleť s včelím voskem, jojobovým olejem nebo mandlovým olejem. Při dlouhém pobytu venku, zejména při lyžování na horách, byste měli používat balzám na rty, rty jsou tak chráněny i před negativním slunečním zářením. Rty si nezvlhčujte jazykem, protože je to naopak vysušuje. Ani si je nekousejte, protože i menší zranění kůže je vhodným místem pro bakterie, což by mohlo následně vést k infekcím a nemocem rtů.

Zdroj: Péče o pleť v zimě

Diskuze

V diskuzi MAST PROTI METLIČKOVÝM ŽILKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suri.

No a kde je teda uvedeno, že je to na metličkové žilky? Viděla jsem nohy některých lidí, co celý život v práci stáli, pokud nemají velké vystouplé křečáky, mají nohy celé obalené metličkovými fialovými žilkami. Jak jim pomoct netuším. Skořice má tu vlastnost, že prohřívá tkáň, jestli to je ale účinné i na mizení metličkových žilek, nevím. Už jsem se taky dověděla, že lžíce skořice se nedá polknout neb všechny sliny absorbuje. Zřejmě na sebe váže tekutiny. Možná to souvisí nějak i s těmi ledvinami. Přesto bych řekla, že tu není žádné pořádné léčivo na ty žilky, na to, že to má každý druhý.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna L..

Slyšela jsem, že jablečný ocet se má natřít na metličkové žilky a masírovat. S pozdravem AL

Zdroj: diskuze Mast proti metličkovým žilkám

Jak se zbavit žilek na nohách?

Křečové žíly jsou vlastně rozšířené žíly, které mohou být namodralé, červené nebo mohou mít barvu těla. Často vypadají jako dráty objevující se ve zkroucené nebo vypouklé formě. Zároveň mohou být oteklé nebo vyvýšené nad povrch kůže. Tyto žíly se často vyskytují na stehnech.

Faktory zvyšující jejich vznik

  • zvyšující se věk
  • rodinná anamnéza
  • hormonální změny
  • těhotenství
  • obezita
  • nedostatek pohybu
  • vystavování se slunečnímu záření

Odstranění rozšířených metličkových žilek se provádí velmi snadno laserem. Správnou péčí lze žilkám na nohou také předcházet, velmi důležitá je neustálá ochrana proti slunečnímu záření a extrémním výkyvům teplot. Žilky mohou být svou existencí později důvodem vzniku takzvané růžovky a celé řady zánětlivých změn na pokožce.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVE RUCE PRSTY, ALTROSI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

V posledni dobe me vice a vice boli palce a prsty na rukou a bolesti se objevili I na palcich u nohou.Rada bych vedela jak mam tuto bolest lecit a predchazet.Muj pitny rezim je dostatecny .Denne vypiju vice jak 2l.tekutin.Maso konsumuji 1x v tydnu.Beru leky na vysoky tlak :prestarium Neo, eutirox,vasocadrin a torvacard, ktery jsem na moment musela vysadit .Chtela bych vedet zda bych mohla uzivat vit.D a v jakkem mnozstvi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě se u vás začíná projevovat artróza. Její existenci potvrdí lékař - ortoped. Zároveň vám řekne jak ve vašem případě nejlépe tuto nemoc léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolave ruce prsty, altrosi

Červené a popraskané žilky

Objevují se nejčastěji kolem nosu, na lících a bradě – tedy v místech, kde pleť nejvíce zatěžujeme. V pokožce se nacházejí malé žilky, které při přetížení anebo věkem praskají. Elasticita pokožky je nám dána už při narození, správnou péčí však můžeme ledacos ovlivnit. Předpokladem je používání kvalitních kosmetických prostředků, ochrana před UV zářením, jemná péče. Jinými slovy, vymačkávání pupínků nechejte na kosmetičce, a pokud používáte peeling, pak volte zásadně ten s drobnými částečkami. Jako prevence proti praskání drobných žilek nám poslouží plnohodnotná strava bohatá na vitaminy, minerály a aminokyseliny. Novinkou na našem trhu proti popraskaným žilkám je doplněk stravy Neobotanics Novarix Essence. Obsahuje zcela unikátní komplex přírodních a vysoko koncentrovaným látek, které zabraňují praskání žilek a posilují žilní stěny. Můžete ho užívat i preventivně, pokud máte sklony k začervenání, opuchům, praskání žilek, křečovým žilám atd.

Zdroj: Pleť – zrcadlo našeho zdraví

Diskuze

V diskuzi TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel GUSTAV SUGAR.

Jsem po operaci třiselne kyly ze dne 6.4-2022 mam pořad po operaci velke varle co mam dělat, děkuji za radu

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Jak předcházet míliím

Míliím se dá předcházet pravidelným peelingem, například exfoliace pleti se jeví v tomto směru boje proti míliím jako velice prospěšná. Dalším podpůrným faktorem, který dokáže omezit výskyt nových mílií je léčba retinolem. Retinol je vitamín A a je rozpustný v tucích. Retinol se přírodně vyskytuje především v živočišných produktech, jako například mléko, máslo a především rybí olej. Jako doplněk stravy se v případě léčby retinolem doporučuje užívat 3 krát denně jedna kapsle Omega 3 rybí olej forte.

Zdroj: Mílie, tvrdé kuličky pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, cca pred 14 dny, jsem byla pri vysledky kompletni laborky u lekare a byl udiveny, ze se nikdy nesetkal s mnozstvim zeleza v krvi, jako u mne. Mela jsem dvojnasobek maximalni hodnoty. Podal mi informaci, ze mam thalassemii myslim minor. Pry tu nejmirnejsi formu nebo tak neco. At se nedesim, ze se to neleci atd. Cetla jsem priznaky atd. a vse sedi ale nikde neni, zda se nemoc casem horsi nebo zmizi nebo zustane ve forme ve ktere je. Muzete mi prosim k tomu neco rici? Pripadne mi poradit, jak muzu snizit hladinu zeleza a predchazet jeho navyseni? :-( Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé a především vždy následujte pokyny svého lékaře, který může navrhnout rutinní flebotomii (odběry krve) v případě, že by diagnóza byla hemochromatóza, nejběžnější forma onemocnění z nadbytku železa. Co se týče změny stravovacích návyků, tak zde je několik rad.

1) snižte spotřebu masa a zvolte potraviny rostlinného původu, které nejsou tak vstřebatelné v těle;

2) nevařte v železné pánvi nebo hrnci;

3) nejezte zpracované potraviny (například cereálie, bílé pečivo, sušenky, atd.), které jsou "stabilizované" železem;

4) otestujte si svoji pitnou vodu, že v ní není železo - možná investujte do filtru na pitnou vodu;

5) neužívejte multivitamín nebo jakékoli potravní doplňky obsahující železo;

6) zkuste užívat kyselinu fytovou alias Inositol označený jako IP6;

7) kurkumin (žluté koření, které obsahuje kurkuma), zelený čaj, rozmarýn, a vápník. U všech těchto potravin bylo prokázáno, že snižují vstřebávání železa, když byly konzumovány s potravinami bohatými na železo;

8) vyhněte se doplňkům stravy s vitaminem C, neboť tento vitamín zlepšuje vstřebávání železa z potravy;

Pravidelně docházejte ke svému lékaři k měření hladiny železa v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie

Rakovina penisu a její diagnostika

V mnoha případech vředového onemocnění penisu nebo vředů na žaludu se nejedná o rakovinu penisu. Přesné konstatování, že jde o rakovinu penisu, jde pouze po mikroskopickém vyšetření vzorku podezřelé tkáně. Případně postižené mízní uzliny lze vyšetřit pohmatem nebo ultrazvukem popřípadě počítačovou tomografií.

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Diskuze

V diskuzi TIP NA PREVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den,
narazil jsem nedávno na zajímavou stránku, kde jsou tipy jak předcházet a jak se starat o proleženiny, a to i s doporučenými prostředky na vlhké hojení. Zkuste se určitě podívat na www.modernihojeni.cz, je tam zdarma ke stažení brožurka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tip na prevenci

Jak se léčí kuperóza u dětí

Pokud máte odmala velice citlivou pokožku v obličeji, tváře vám často reagují zarudnutím třeba po koupeli, po sportu, cvičení, jízdě na kole, tanci, ale někdy i po jídle, případně kvůli chladu, a trvá dlouho, než zarudnutí vybledne, tak v dospělosti můžete trpět kuperózou.

Kuperóza je postižení kapilár v kůži, které ztrácejí schopnost rozšiřovat se a smršťovat. Výsledkem jsou nevzhledné prosvítající žilky v oblasti tváře a dekoltu. Tento problém se nejčastěji vyskytuje u žen se suchou nebo velmi tenkou pokožkou a jistou úlohu v něm hraje i dědičnost.

Kuperóza se častěji vyskytuje u lidí se světlou pokožkou fototypu I a II a více u žen než u mužů. V podstatě se jedná o trvale rozšířené drobné kožní cévky – kapiláry. Nejčastější výskyt takovýchto cévek je v obličeji, dále pak na krku a v dekoltu. Mohou se ale objevit kdekoliv na těle. Červenání pokožky je stále častější a začíná se objevovat již ve věku kolem 20 let. Pokud není červenající kůže vhodně ošetřována a léčena, stav se dále zhoršuje a stává se závažným.

Proti začervenalým žilkám se lze efektivně bránit volbou vhodných kosmetických přípravků. Lékaři však bohužel dosud nezjistili, co vlastně samotnou poruchu pružnosti kapilár způsobuje. Je ale prokázáno, že zhoršení příznaků předejdete, pokud se budete vyhýbat stresu, prudkým změnám teploty, slunečnímu záření, sauně a odpustíte si horké nápoje, alkohol či kořeněná jídla.

V opravdu zásadních případech je nutné navštívit dermatologa. Ale pokud jde jen o drobné žilky, můžete se pokusit kuperóze předejít. Jako podpůrná léčba pomáhá zvýšený příjem vitaminu C, dále existuje vynikající krém na kuperózu od Dr. Beltera, který podrážděnou pokožku uklidní, chrání proti UVA a UVB záření a navíc zakrývá nevzhledné flíčky. Malým zázrakem je také pohanka, ze které je navíc možné připravit chutné pokrmy.

Prevence:

  • vitamin C
  • pohanka
  • kvalitní kosmetika

Do budoucna je rozhodně zapotřebí používat krémy s vyšším ochranným faktorem, a to zejména na postižené partie. Kromě kvalitní přírodní kosmetiky je důležitá i změna životosprávy. Je nutné se vyvarovat alkoholu, cigaret a kořeněných jídel. Nedoporučují se prudké změny teplot a nadbytečný stres. I zde platí zlaté pravidlo, že je snazší neduhu předcházet než se ho zbavit.

Zdroj: Kuperóza

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možné příčiny onemocnění trojklaného nervu a a jakým způsobem tomuto onemocnění předcházet.
Předem děkuji za odpověd.
Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Brokolice

Brokolice je plná vlákniny, která je prospěšná pro celkové zdraví srdce. Ukázalo se, že zelenina jako brokolice, květák a zelí pomáhá předcházet ucpávání tepen a chrání před vaskulárními chorobami. Přidejte si proto i vy brokolici do svého jídelníčku. Recepty na přípravu naleznete na internetu.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Parodontax Whitening

Krvácení dásní je jedním z projevů zánětu dásní, a pokud není léčeno, může vést k vypadávání zubů. Pravidelné používání zubní pasty Parodontax Whitening pomáhá předcházet krvácení dásní. Zároveň šetrně odstraňuje zabarvení zubů a obnovuje tak jejich přirozenou bělost.

Zdroj: Parodontax

Diskuze

V diskuzi CALATHEA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena KÝROVÁ.

Často se u této rostliny calathea objevují světlé hnědé skvrny na listech,

prosím o radu jak tomo předcházet děkuji


Kýrová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Calathea

Okamžité řešení a prevence

Roztřepené konečky nelze zacelit a je potřeba je prostě ustřihnout. I když se ustřižení vlasů zdá jako banální záležitost, je lepší navštívit kadeřnický salon. Nůžky na papír rozhodně nejsou tím pravým, co vaše vlasy ocení. Pro stříhání vlasů jsou určeny speciální (ostré) nůžky, které používají v kadeřnických salonech.

  • Nejlepší radou jak předcházet viditelným poškozeným konečkům je pravidelné stříhání – zhruba jednou za šest týdnů.
  • Další z možností je použití přípravků, které dočasně „slepí“ konečky vlasů, avšak efekt vydrží jen pár hodin, nebo do dalšího umytí. (Péče pro poškozené vlasy)
  • Pokud však máte sklony k třepení konečků, doporučuje se používat tyto speciální séra i preventivně. Aplikovat přípravky na již roztřepené konečky vlasů je již jen opožděnou snahou o nápravu. Pamatujte že snadnější je problému předcházet než jej řešit.
  • Kvalitní šampony, balzámy a masky jsou naprosto nevyhnutelné. Pokud vaše vlasy trpí častým lámáním a třepením, je lepší volit i kvalitnější vlasovou kosmetiku, která je k dostání v kadeřnických salonech.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Poradna

V naší poradně s názvem VLAŠSKÉ OŘECHY CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Litvák.

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Obaleč jablečný (Cydia pomonella) dělá tyto díry do ořechů. Je to škůdce, který přezimuje jako larva v kůře stromu v hedváných chomáčcích. Vývoj začíná brzy na jaře a dospělí se objevují v době kvetení. Dospělí jsou aktivní pouze za soumraku a za úsvitu a kladou vajíčka na listy, případně na plody. Larvy vystupují z vajíček a hledají ořechy, aby se začaly krmit. Chemické postřiky se obvykle používají k likvidaci vajec a mladých larev předtím, než vstoupí do plodu. Larvy mohou vlést do středu vyvíjejících se ořechů, aby se krmili jádrem. Když dospívají, vytlačují ze vstupní díry své výkaly. Po třech až čtyřech týdnech larvy opustí ořech a hledají na stromě chráněné místo, aby se obalily kokony. Larvy ve svém kokonu mohou přezimovat, nebo se mohou objevit ve dvou až třech týdnech jako nová generace dospělých. Tito dospělí jsou aktivní v červenci a srpnu. V teplých oblastech může být i třetí generace.
Ochrana je postřikem celého stromu. To je při vzrostlém ořechu velmi komplikované, protože se používají kontaktní jedy, které jsou jedovaté pro všechno živé. Nejméně toxický je postřik neemovým olejem (olej ze stromu nimba). Existuje ale jedna nechemická vychytávka, která omezí populaci těchto potvor. Je to papírová vlnitá lepenka, která se omotá kolem kmene a větví. Larvy do ní velmi rády nalezou, aby se zakuklily. Pravidelným vyměňováním a likvidací lepenky zamezíte vývoji nových generací.

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Diskuze

V diskuzi JAK NA AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rene.

Osvědčilo se vám něco proti tomu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Síma.

Přesně tak, čistota půl zdraví, nikdy nejdu spát neodlíčená a ikdyž se ten den nelíčím, stejně si di dávám pleŤovou vodu, občas peeling a taky sérum na regeneraci, teď zkouším exc od Skincodu v kapslích a super. Je lepší tomu předcházet, pokud to jde...

Zdroj: diskuze Jak na akné

Jak předcházet vráskám a nebo jak zmírnit projevy stárnutí?

Vráskám lze velmi dobře předcházet zdravou životosprávou, pravidelnou a kvalitní péčí o pleť. Je potřeba si uvědomit, že s péčí o pleť by se nemělo otálet a ideální je začít již s nastupující pubertou, kdy se začínají objevovat první příznaky problémů s pletí (vřídky, akné). V tomhle období již dermatolog popř. kosmetička dokáže určit typ pleti (suchá, mastná, smíšená, problematická, citlivá) a doporučí vhodné kosmetické přípravky. Pro každý věk a každý typ pleti jsou speciálně určené kosmetické řady. Většina výrobců se zaměřuje na péči o vrásky od 25-30 roku věku. To je období, kdy prudce klesá v pokožce kolagen a elastin a je nezbytné ho tělu dodávat ať už vnější formou (krémy, gely, séra...) nebo vnitřně (doplňky stravy). A nezapomeňte, jestliže si chcete uchovat pleť dlouho mladou vyhýbejte se známým „nepřátelům“ krásné pleti. Mezi ně patří zejména stres, kouření, alkohol a nedostatek spánku, avšak za zmínku stojí i časté opalování. Dobronzova opálená pleť se může zdát sexy, ale následkem toho pleť zničená sluncem s hlubokými vráskami, to není nic erotického.

Zdroj: Rady proti vráskám

Rakovina penisu a prevence

Statisticky nejúčinnější prevencí před rakovinou penisu je provedení obřízky v batolecím věku, tak zvané cirkumcize. Obřízka sice zajistí, že se nebude na žaludu a za předkožkou hromadit smegma, ale zároveň také zbaví penis milionů nejcitlivějších nervových zakončení, které umožňují slastné prožitky při pohlavním styku. Takže variantu obřízky je volit například v případě fimózy, kdy jde předkožka přetáhnout přes žalud jen s obtížemi. V ostatních případech nejpřijatelnější způsob, jak nejlépe předcházet rakovině penisu, je důkladná a hlavně pravidelná hygiena penisu. Další podru prevence rakoviny penisu by mohlo být proočkování populace (mužů i žen) proti některým kmenům HPV virů, což by narušilo jejich možnost se mezi lidmi obou pohlaví šířit. V současné době se toto relativně drahé očkování provádí na vyžádání u žen, jako prevence vzniku rakoviny děložního čípku.

V každém případě, pokud se na penisu nebo na žaludu objeví vřídek, červený flíček nebo se změní povrch žaludu a tento projev přetrvá po dobu jednoho měsíce, tak je nezbytné navštívit dermatovenerologa a nechat tento stav penisu zhodnotit tímto kožním lékařem. Beze studu ukažte svůj penis doktorovi, ať vás může zachránit před bolestivou smrtí, ke které vede rakovina penisu.

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Antibiotika

Lékař vám může k vyléčení zánětu nebo infekcí močových cest předepsat antibiotika. Pokud vám nezabrala domácí léčba a trpíte i nadále nepříjemnými příznaky, je vhodné navštívit lékaře. Lékař vám předepíše „agresivní“ léčbu (antibiotika). Tyto léky se užívají po dobu 10 dní, dokud nejde k úplnému vymizení příznaků. Pokud trpíte častou infekcí močového ústrojí, lékař vám může předepsat léky, které vám pomohou předcházet infekci.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Ořechy

Oříšky jsou bohaté na nenasycené tuky, vitaminy a vlákninu, takže jde určitě o dobrou volbu. Vyzkoušejte mandle, kešu nebo para ořechy, ty mají velmi vysoký obsah hořčíku. Hořčík brání hromadění a ukládání cholesterolového plaku v tepnách, což pomáhá předcházet ucpávání tepen. Přidejte si tedy také ořechy do svého jídelníčku. Pro optimální zdraví srdce a tepen se doporučuje tři až pět porcí ořechů týdně. Je jen na vás, jaký mix ořechů zvolíte.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Vzácné ingredience pilulek krásy

Přípravků na trhu je mnoho a liší se především složením. Některé jsou proto vhodné pro prevenci, jiné zase pro pleť kolem 30 let a nebo po menopauze, další zase pomáhají redukovat pigmentové skvrny nebo rozšířené žilky. Co by měla obsahovat pilulka krásy?

  • Vitaminy, minerály a směs antioxidantů
  • Omega kyseliny
  • Kolagen, nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou

Zhruba před 15 lety se na našem trhu objevil první doplněk stravy pro výživu pleti – Imedeen Classic, který vsadil na Biomarine Complex – výtažky z mořských ryb a polysacharidů, které jsou velmi podobné těm, jež pokožka obsahuje. Přípravek zaznamenal velký úspěch. Dalšími složkami výrobků Imedeen jsou vitaminy C, E, zinek a lykopen, který je považován za velmi silný antioxidant, získávaný z extraktu slupek rajčat. Dnes značka Imedeen nabízí varianty pro pleť 30+, 40+, 50+ a nutrikosmetiku pro muže. Zhruba před 6 lety byl na trhu dostupný přípravek NuCell, jehož základní složkou byl také výtažek z mořských ryb a obsahoval i další kvalitní komponenty. Byl však o 50 % levnější než Imedeen, bohužel dnes už není v ČR k dostání. V roce 2011 vstoupila na trh řada přípravků nové generace Neobotanics Essences s velmi promyšleným systémem komplexu látek. Nabízí pilulky pro pleť s vrásky, dále proti rozšířeným a popraskaným žilám, proti celulitidě atd. Přípravek pro pleť Neobotanics Skin Essence obsahuje patentovanou formuli látek BioCell Collagen II™ obohacenou o komplex silných přírodních antioxidantů. Zakládá si na nízkomolekulární kyselině hyaluronové z důvodu snazšího vstřebání organizmem, dále kolagenu typu II a chondroitinu. Látky se snáze dostávají do cílových tkání - kožních buněk a zjistilo se, že vedou ke stimulaci produkce kolagenních vláken v pokožce. Zcela unikátní je obsah látky zvané Oleuropein (účinná látka extraktu z listu olivovníku), která působí proti poškození kůže UVB zářením a zabraňuje ztrátě elasticity. Podobné účinky má i kyselina ellagová, výtažek z granátového jablka, považována za významný antioxidant. Navíc klinické studie potvrdily, že její užívání potlačuje vznik pigmentových skvrn na pokožce způsobených vlivem UV záření! Antioxidant lykopen, extrakt z borovice přímořské a výtažek z jadérek vinných hroznů jsou obsaženy z důvodu foto-protektivního účinku a ochrany před volnými radikály. Tyto velmi silné antioxidanty chrání kožní buňky před poškozením.

Na trhu jsou však i další možnosti, mezi kterými lze vybírat. Například pilulky Juvelin vsadily na vitaminy a antioxidanty jako jsou například extrakty z vinných hroznů, zelený čaj, granátové jablko. Zajímavostí je obsah kurkumy, o které se hodně mluví v souvislosti s protektivním účinkem na kožní buňky a podpory tvorby kolagenu. Mezi hráči na trhu nelze opomenout ani přípravky Viaderm Skin a Inneov. Viaderm Skin obsahuje kyselinu hyaluronovou (neudává však v jaké formě a uvedené množství je 10 mg, což je ve srovnání s jinými přípravky opravdu málo). Zato však je třeba ocenit poměrně vysoké množství pupalkového oleje (700 mg) a koenzymu Q10, které hrají v metabolizmu kožních buněk důležitou roli. Doplněk stravy Inneov pro pevnost pleti je založený především na Lacto-Lycopenu (patentované látce), vitaminu C a sojových isoflavonech. Kombinace těchto látek má zajistit buněčnou obnovu a ochranu kolagenových vláken.

Zdroj: Výživa pokožky zevnitř aneb krása v pilulkách

Colgate Plax Whitening

Polyfosfáty v ústní vodě Colgate Whitening zabraňují vzniku zubního kamene. Tyto látky také zabraňují usazování skvrn na zubech (nejedná se o skutečný bělicí efekt, ale pouze o prevenci vzniku skvrn na zubech). Jakmile se na zubech utvoří zubní kámen, ústní voda jej pochopitelně nerozpustí a je třeba zásahu zubaře. Nicméně ústní voda Colgate Plax Whitening obsahující difosfáty v dostatečné koncentraci, jež vzniku zubního kamene umí efektivně předcházet.

Zde můžete vidět cenu ústní vody Colgate Plax Whitening.

Zdroj: Nejlepší ústní vody


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP