Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SILNÉ BOLESTI V KŘÍŽOVÉ OBLASTI

OBSAH

Příčiny

Bolesti zad patří mezi nejčastější civilizační onemocnění. Na světě jimi trpí zhruba 25 milionů lidí a až 80 procent lidí alespoň jednou ve svém životě pocítí problémy se zády. Ženy jsou k bolestem zad náchylnější než muži, především během těhotenství, u mužů se bolesti zad projevují závažnějšími příznaky. Níže uvádíme několik možných příčin bolestí zad.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta Jelínková.

Prosím mám intenzivní silné bolesti vpravo v bederní oblasti a kyčle a bolí mě lýtko až do prstů do nohy Brno mě to a hlavně v noci z bolestí jsem už šílená a již trvají 12 dní jde o ischias?

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENÍ PRSTŮ U NOHY PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Dobry den, jiz pred mesicem jsem byl operovan by-pass, vydut na brisni aorte a k tomu ucpani cev v panevni oblasti, bolesti pred operaci:bolesti do krize, silne bolesti do nohy, usel jsem par kroku, nemohl jsem spat, noha byla chladna, brnela a vystrelovaly silne bolesti az do lytka, pochopitelne, vsechny priznaky jsem mel, operace probehla bez komplikaci, ale po operaci mi stale zustalo brneni prstu u nohu a prsty mam velmi citlive na dotek a mravenceni, po operaci v nemocnici jsem to to nemel, zaclo to az doma, myslite, ze se operace nepovedla, nebo jsou jen naruseny nervy.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půl roku a někdy až rok trvá než zmizí tyto komplikace s citlivostí. Zůstaňte v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a pravidelně ho informujte o tomto problému. Odeznívá to pomalu, tak buďte trpělivý a postarejte se ať o tom váš lékař ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte normální zánět nosohltanu. Rakovina to není. Buďto s tím zajděte na oddělení ORL a nebo zkuste aplikovat sprej nebo kloktadlo Jox. Do dvou dnů by měl zánět začít ustupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Typy bolesti zad

Prosté bolesti zad mají mechanický původ (přetěžování, špatné držení těla). Až 90 % pacientů se uzdraví do 6 týdnů; nicméně bez trvalé úpravy pracovních návyků či správné volby odpočinku se problém velmi často opakuje.

Neuropatické bolesti zad jsou způsobeny postižením nervových kořenů, jako jsou například výhřezy plotének, zúžení páteřního kanálu nebo útlak nervu; bolest je ostrá a často vystřeluje do dolních končetin.

Bolesti vyvolané závažným onemocněním páteře, jako jsou například zánět, infekce, zlomeniny, ale i nádory. Bolest není závislá na pohybu, je nepřetržitá, pacient se cítí celkově špatně.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi DETRALEX 60 TABLET CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarína Knichalova.

léky mě předepsali na syndrom neklidných nohou...každy večer mam bolesti nohou a neustále mam potřebu s něma hýbat....zaspávám únavou a vyčerpáním. Bolesti mam v lytkovej oblasti....tak doufám že to zabere

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detralex 60 tablet cena

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem PRAVÁ RUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Hradil.

Začaly mi silné bolesti od pravé lopatky přes celou paži až do prstů. Tyto bolesti se asi po hodině a půl ztlumí a většinou v noci začnou znovu. Prosím o vyjádření k tomuto problému.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je na vině útlak nervu. Nerv může být utlačován kostním výrůstkem a nebo jiným novotvarem. Bližší určení pomůže zjistit vyšetření magnetickou rezonancí. Když se nechá tento stav bez léčby, tak hrozí postupné odumírání nervu a ztráta hybnosti. S léčbou pomůže lékař neurolog ve spolupráci ortopeda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pravá ruka

Kaudální opich bederní páteře

Pomáhá pacientům s bolestí zad v dolní bederní a křížové oblasti vzniklé spontánně nebo po neurochirurgickém výkonu.

Opich se provádí jehlou do otvoru v křížové kosti mezi hýžděmi.

V této oblasti již neprobíhá mícha, tudíž nehrozí její poškození. Opich je prováděn „naslepo“ a jeho úspěch není stoprocentně zaručen. Účinek je velmi individuální. Někomu pomáhá a vydrží půl až jeden rok, někomu jen několik týdnů, jinému nepomůže vůbec, ale nikdy nezhorší dosavadní potíže. Při dobrém výsledku jej lze opakovat nejdříve po půl roce. Opich neodstraní příčiny potíží, ale může výrazně ulevit od dosavadní bolesti.

Kaudální blok se provádí v poloze na břiše. Kyčle jsou podloženy válečkem, aby křížová kost byla co nejvýše, pro snadnější provedení punkce. Mezi hýždě sestra vloží gázu, aby dezinfekce nezatekla na konečník a nepopálila jej. Následně je dezinfikována oblast punkce. Lékař provede tenkou jehlou místní znecitlivění. Delší jehlou detekuje potřebný prostor. Aplikuje dávku slabého anestetika s kortikoidem. Obstřiky se provádějí v sérii, vždy 3 dny po sobě. Celý den se pak dodržuje klidový režim.

Komplikace u obstřiku jsou individuální a bývají minimální. Můžou se projevit jako slabé nohy, necitlivou oblast genitálu, výjimečně se stává, že pacientům samovolně odchází moč. Tyto nepříjemné stavy během několika hodin úplně vymizí. Dále se může vyskytnout bolest hlavy a pokles krevního tlaku.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Léky proti bolesti zad

V případě prostých bolestí zad, které se objevují zejména po nezvyklé nebo nadměrné fyzické či duševní zátěži, jde obvykle o potlačení bolesti a uvolnění svalů pomocí léků, které se označují jako myorelaxancia. Dle závažnosti se doporučuje klidový režim na lůžku do odeznění bolesti (obvykle 2–4 dny). Po odeznění akutní fáze je namístě vhodná forma rehabilitace, tudíž rehabilitační cviky a fyzikální terapie – suché teplo, cvičení zad a jiné. Po návratu do aktivního života je nezbytné vyhnout se rizikovým faktorům a zabránit přechodu do chronického stavu. Nebezpečím jsou především opakující se potíže, bolest, svalová slabost, špatná nálada a špatný vztah k práci, osobnostní problémy, kouření či konzumace alkoholu. Ukazuje se, že velký vliv na chronické bolesti zad má právě psychický stav a pracovní pohoda pacienta.

U chronických bolestí zad je třeba určit příčinu a nastavit komplexnější léčbu, která má zahrnovat léčbu medikamentózní (především potlačení bolesti), fyzikální a pracovní terapii, psychosociální podporu, případně chirurgické metody léčby.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem OMEPRAZOL A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím ráda bychvěděla, zda mohu mít průjem a bolesti břicha po Omeprazolu užívaného společně s Asentrou 1/2 denně a k tomu nyní užívám i Doretu a to 2krát denně ...na noc Zolpinox.Občas 1/2 Ataralginu/mám silné bolesti zad a kloubů/Děkuji za odpověd Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol se užívá na rozbouřený překyselený žaludek. To samo o sobě vypovídá, že s trávením není něco v pořádku. Samotný Omeprazol pak má známé vedlejší účinky, jako je bolest břicha a průjem. Doporučuje se užívat Omeprazol s jídlem nebo svačinou nebo po nich. Může také pomoci nejíst vydatná nebo kořeněná jídla.
Lék Doreta má rovněž časté vedlejší účinky ve formě bolesti břicha a průjmu. Doreta obsahuje silnou dávku paracetamolu a Atalargin rovněž obsahuje paracetamol, což může zvyšovat výskyt uvedených nežádoucích účinků. Bude potřeba si promluvit s lékařem a vyhodnotit váš lékový koktejl. Místo Omeprazolu můžete použít například Famotidin, který rovněž zklidňuje překyselení žaludku, ale využívá jiný mechanizmus účinku. A abyste nemusela kombinovat léky proti bolesti (Doreta a Atalargin), tak můžete dostat jiný, silnější, lék proti bolesti. Všechny zde uvedené náhrady léků jsou na lékařský předpis a proto budete muset za svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omeprazol a antidepresiva

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZAD V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Busta.Miroslav.

Dobrý den.
Prosím o Váš názor.
Již přes dva měsíce mě trápí uporná bolest zad v oblasti ledvin.
I přes obstřiky se tato vrací a nyní pokračuje i do krční páteře,a to oboustranně.
Tyto bolesti gradují hlavně v noci. Bolí i při hlubokém nádechu.
Nasazeny infuze proti bolesti zad-neučinné.
Obecně-bolest je výrazná i v oblasti lopatek,více v levé.
Děkuji za odborné posouzení mého problému a předem děkuji za Vaši odpověd.
Bušta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se podívat na tuto reportáž České Televize: www.ceskatelevize.cz…
Je zde představen mnohočetný myelom, který se projevuje právě bolestí zad. Zeptejte se svého praktického lékaře, jestli právě tohle nestojí za vašimi bolestmi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zad v noci

Kde jsou bedra

Bederní oblast je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, a navíc zde dochází k přenosu pohybu z dolních končetin na trup. Podívejte se, kde se přesně nacházejí bedra.

Bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. U starších osob bývá velice častým zdrojem bolestí degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli naší páteře a jejich úkolem je především tlumit tlak a nárazy vznikající při pohybu ve vzpřímené poloze. Meziobratlové ploténky jsou tvořeny elastickou tkání, která má tendenci s věkem ubývat. Ploténky se následkem toho ztenčují a páteř se celkově „sesedá“ (jednotlivé obratle se přibližují stále více k sobě). Tím může dojít k útlaku některých citlivých struktur, především nervů a nervových pletení, což vyvolává bolest v bederní krajině.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Samoléčba

V případě, že se rozhodnete nejprve zkusit bolest zvládnout sami, je možné v lékárně zakoupit přípravky na potlačení bolesti. Ve formě tablet může jít o analgetikum paracetamol nebo ze skupiny protizánětlivých látek o ibuprofen, diklofenak, naproxen či dexketoprofen. Dále je možno využít lokální formy, které jsou dostupné ve formě mastí, gelů či sprejů s různým obsahem účinných látek (přírodních nebo syntetických) a v různých velikostech balení. Lokálně lze použít i náplasti. Existují náplasti hřejivé, které neobsahují účinnou látku proti bolesti, ale tlumí ji svalovým uvolněním, nebo jsou k dispozici náplasti s obsahem analgeticky a protizánětlivě působících látek (například kapsaicin, hlavní pálivá složka paprik). V případě, že bolest neustoupí (obvykle 2–4 dny), je nutné navštívit lékaře a sdělit mu, jaké léčivé přípravky jste dosud užívali, a dále se řídit jeho doporučením.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi PARAZITEX – RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Má tento lék Rozumop vliv na bolesti nohou? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Určitě to má vliv na bolesti nohou, měla jsem silné křeče, přestala okamžitě brát a nohy jsou v pohodě...

Zdroj: diskuze Rosumop 20mg recenze

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Cvičení podle Mojžíšové

Metoda Ludmily Mojžíšové je originální rehabilitační metoda, která může pomoci s léčbou neplodnosti u žen. Jedná se o druh neplodnosti, který je způsoben špatným stavem pohybového systému. Původně se přitom jednalo o řadu kompenzačních cviků, sestavenou pro pacienty s bolestí zad a hlavy. Nejdříve je vhodné naučit se cviky pod vedením zkušeného fyzioterapeuta, který cvičence kontroluje a doplňuje cvičení dle Mojžíšové napravováním, odblokováním páteře a odstraňováním svalových křečí. Pak již není problém cvičit pravidelně doma.

Cílem rehabilitační metody podle Mojžíšové je opětovně dosáhnout svalové rovnováhy, tedy uvolnit napjaté a posílit ochablé svaly. Tím dojde k odstranění bolesti pohybového aparátu a zprostředkovaně také ke zlepšení činnosti vnitřních orgánů.

Metoda Ludmily Mojžíšové je vhodná pro každého trpícího některými z následujících obtíží:

  • funkční neplodnost
  • bolestivá či nepravidelná menstruace
  • bolesti při pohlavním styku, anorgasmie
  • obrácená poloha dělohy, neprůchodnost vejcovodů
  • opakované spontánní potraty
  • patologický nález spermiogramu u mužů
  • funkční bolesti zad
  • skolióza u dětí do 15 let
  • artrózy kyčlí, bolesti kostrče
  • poruchy spánku
  • bolesti hlavy, únava, deprese
  • problémy s retencí moči, inkontinence
  • zácpa
  • šetrné provádění v těhotenství navíc usnadňuje porod

Vždy je vhodné před zahájením cvičení dle Mojžíšové svou diagnózu konzultovat s lékařem.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Rizika spojená s předčasným přechodem

Jedná se zejména o osteoporózu, která se projevuje zvýšenou lomivostí kostí, bolestí kloubů a zad. Mezi nejběžnější zlomeniny patří zlomené předloktí, krček stehenní kosti nebo obratle. Tato nemoc se diagnostikuje za pomoci měření hustoty kostí.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Silné bolesti hlavy

Zejména během menstruace mohou trpět mnohé ženy nepříjemnými bolestmi hlavy. Za příčinu tohoto stavu odborníci považují sníženou hladinu hormonu estrogenu v krvi při menstruaci, tedy během přestávky v užívání hormonální antikoncepce. Vhodným řešením jsou například monofázické antikoncepční pilulky, které není třeba na týden během menstruace vysadit.

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Cviky

Uvádíme tři cviky, které pomohou ulevit bederní a křížové oblasti zad. První dva cviky jsou uvolňovací, třetí posilovací. Doporučujeme cvičit všechny tři cviky za sebou nejméně dvakrát denně. Cvičíme vleže na posteli, anebo na zemi na dece či karimatce. Důležité je cvičit pouze do pocitu lehkého tahu, nikdy ne přes bolest!

První cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Opatrně kolena spustíme na jednu stranu. Hlavu a ramena můžeme otočit na druhou stranu. Kolena směřují na jednu stranu, hlava a ramena na stranu druhou. V oblasti zad a hýždí cítíme lehký tah. V této poloze následuje výdech, kdy se snažíme o procítění a uvolnění svalového napětí. Cvičíme pomalu, na každou stranu 5x střídavě za sebou.

Druhý cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Jednu nohu si chytneme rukama u kolene a přitáhneme si ji k tělu. Nadechneme se a s výdechem přibližujeme čelo směrem ke kolenu. Zvedáme hlavu a koleno přitahujeme k břichu, opět jen do pocitu tahu. Maximálně vydechneme a vracíme hlavu na podložku. Cvik opakujeme 5x na každou stranu.

Třetí cvik

Cvik slouží k posílení břišních svalů. Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Hluboce se nadechneme. Po nádechu následuje hluboký výdech, kdy se snažíme přitisknout bedra co nejvíce k podložce. Břišní svaly se při tom automaticky zatnou. Zpevnění podržíme 3 sekundy a vydechneme. Cvik opakujeme 5x, ale postupně můžeme přidávat a dojít až k 10 opakováním.

Další možností je cvičení podle Mojžíšové. Jedná se o pohybovou terapii, která pomáhá nejen při otěhotnění.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Těhotenství

Bolesti zad a pánve u těhotný žen způsobuje chůze, nastupování a vystupování z auta, stoupání do schodů a vstávání z postele. Při vystupování z auta a vstávání z postele by se měla budoucí maminka vyvarovat postupnému spouštění jedné a následně druhé nohy. Nejdříve je vhodné zaujmout pozici vsedě a poté najednou spustit obě nohy na podlahu. Těhotná žena by dále neměla setrvávat dlouho v jedné pozici a nikdy by neměla sedět s překříženými dolními končetinami.

U těhotných žen dochází od 8. týdne těhotenství ke změnám na pubické symfýze (stydké sponě) a také k množství hormonálních změn. Například produkce hormonu relaxinu způsobuje značné změkčování vazivových struktur v oblasti pánve a dolní části zad, což může mít za následek určitou nestabilitu sakroiliakálního kloubu („SI“ kloubu), který představuje málo pohyblivý kloub mezi kostí křížovou a pánví. Tato nestabilita se pak může navenek projevit jako bolest v oblasti dolní části zad. Většinou se jedná o bolest jednostrannou, vystřelující do kyčelního kloubu a dolní končetiny. V těhotenství se doporučuje vyhýbat se jakýmkoliv lékům proti bolesti, a to i včetně gelů, které nesou podobná rizika.

Těhotné ženy často trápí bolest zad i během spánku. Všeobecně ideální polohou je pro nastávající maminky spánek na levém boku, s tím, že by měla být hlava v rovině s páteří. Nohy a kolena by měly být ohnuté a polštář umístěný mezi nohama. Doporučuje se také menším polštářkem vypodložit bříško. Nastávajícím maminkám mohou od bolesti ulevit i masáže. Nemají sice vědecky podložený účinek, avšak mohou pomoci k psychické i fyzické pohodě. Maminky zejména ocení uvolnění chodidel, avšak pro masáže v oblasti zad raději navštivte fyzioterapeuta nebo maséra se specializací na masáže pro těhotné.

Abyste uvolnila bederní páteř, kde se v těhotenství bolesti nejčastěji objevují, klekněte si na paty, roztáhněte od sebe dolní končetiny tak, aby se mezi ně vešlo bříško. Následně se pomalu předkloňte s rukama nad hlavou, až se čelo, předloktí a lokty položí na podložku. V této poloze se prodýchejte do bederní oblasti. Ve většině případů bolest zad u těhotných žen po porodu spontánně vymizí do 3 měsíců.

Proti bolestem zad v těhotenství lze účinně bojovat i samotným držení těla.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP