Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI

OBSAH

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je rychlý a účinný způsob, jak snížit hladinu cukru v krvi co nejrychleji. Cvičení může snížit hladinu cukru v krvi po dobu 24 hodin nebo i déle po jeho skončení. Je to proto, že po cvičení je vaše tělo citlivější na inzulín. Fyzická aktivita způsobuje, že tělo využije glukózu jako energii. V důsledku toho buňky dodávají glukózu do svalů a hladina cukru v krvi obvykle klesá. Aby to fungovalo, potřebujete formu cvičení, která rozpumpuje vaše srdce rychleji než obvykle. To může být třeba chůze rychlým tempem, jízda na kole do kopce nebo dřepy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PRO DIABETIKY II. TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA PATOVA.

DOBRY DEN PROSIM VAS JA SE JMENUJI MARKETA PATOVA JSEM NAROZENA 31.8.1975 V LIBERCI A OD 11.7.2022 MAM CUKROVKU TYPU 2 A PROSIM NAPSAT JIDELNICEK DIABETICKYCH JIDEL ODPVEZTE MI PROSIM DEKUJI MARKETA PATOVA Z LIBERCE

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud žijete s cukrovkou 2. typu, vyvážená strava vám může pomoci udržet hladinu cukru v krvi a váhu.
Tento jídelníček vám pomůže dosáhnout zdravější hmotnost pro vaše tělo a udrží hladinu cukru v krvi v cílovém rozmezí, což může snížit riziko komplikací, jako je poškození nervů a srdeční onemocnění. Jídelníček i s praktickými radami najdete zde: www.cukr-v-krvi.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty pro diabetiky II. typu

Jak snížit cukr v krvi v těhotenství

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – je potřeba snížit spotřebu cukru. To je hlavní cesta, jak požadovaného stavu dosáhnout. Důležité je i snížit příjem škrobových sacharidů, které se v těle změní na cukr.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Já používám Glukorizin a nedám na něj dopustit.Hodně mi pomohl zregulovat hladinu cukru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Prosím kde se dá tento přípravek sehnat? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv na hladinu cukru v krvi. Cukrové alkoholy jsou stále sacharidy. Jejich chemická struktura je podobná standardnímu cukru, což jim mimo jiné dodává sladkou chuť. Cukrové alkoholy se tráví jinak než běžný cukr. Proto mají menší vliv na hladinu cukru v krvi. Cukerný alkohol je metabolizován dvěma různými způsoby:

  • přímá absorpce v játrech
  • nepřímá absorbce střevními bakteriemi
Tyto procesy nevyžadují inzulín, hormon, který mění glukózu na energii. To je dobrá zpráva pro lidi s diabetem, kteří mají problémy s produkcí inzulínu.

Zdroj: Porovnání umělých sladidel

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Potrebuju radu abych srazila cukr ani boruvky ani zeli tak co dal dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Dekuji tak tohle nemam pivham inzulin rano a vecer zitra si doktorve zavolam dekuji co rikste na yen Diaben

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Jak snížit hladinu cukru v krvi před odběrem

Na diabetologii se průběžně sleduje takzvaný dlouhý cukr – správně glykovaný hemoglobin, který říká, jak na tom cukrovka byla celkově za poslední 3 měsíce. Tento stav není ovlivněn tím, co pacient jedl nebo dělal v posledních dnech před vyšetřením, dokonce se ani nemusí odebírat nalačno. Takže pacienti, kteří léčebný režim dodržují jen den před vyšetřením, jsou snadno odhaleni. A tak jsou tyto rychle fungující tipy opravdu k ničemu.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi DOBRA HLEDINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Durkova.

prosim o radu posledni měsic mam rano na lačno 4 6 4 9 hladinu cukru mam si brat tablety Siofor beru je vždy rano po jidle Durkova 1950 děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dobra hledina cukru v krvi

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Nemoc je možné úspěšně léčit, lépe řečeno, držet pod kontrolou. Léčbu cukrovky vždy provází především dieta a pohybové aktivity. Diabetik se musí naučit vyrovnávat výkyvy hladiny cukru v krvi a minimalizovat je. Měl by si sestavit vyvážený jídelníček potravin s nízkým glykemickým indexem, případně sníženým počtem kalorií (diabetici s nadváhou). Kvalita života diabetika je výrazně ovlivněna schopností dodržovat dietu a také najít rovnováhu mezi jídelníčkem, fyzickou aktivitou a příjmem inzulinu. Pohyb, stejně jako přísun inzulinu, snižuje hladinu cukru v krvi. Příjem potravy naopak glykemii zvyšuje.

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jednoduše. Při podezření na počínající inzulinovou rezistenci požádejte o důkladné lékařské vyšetření. A dodržujte 4 kroky k ozdravení, a to:

  1. krok: přestaňte jíst a pít přeslazené pokrmy a nápoje – pijte pitnou vodu z kohoutku
  2. krok: doplňte hořčík – většina populace trpí jeho chronickým nedostatkem – užívejte hořčík v dávkách 300–400 mg denně
  3. krok: spánek – nedostatek spánku zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu a vyvolává pocit hladu, spěte tedy 7–8 hodin denně
  4. krok: zvýšený pohyb a pěstování svalů – čím větší je hmotnost svalů, tím větší je citlivost na inzulin – cvičte alespoň 1 hodinu denně

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Piju dvakrát denně neslazenou překapávanou kávu - ráno a po obědě. Nevadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé studie naznačují, že pití kávy – ať už kofeinové nebo bezkofeinové – může ve skutečnosti snížit riziko vzniku diabetu 2.
Pokud ale již cukrovku máte, vliv kofeinu na působení inzulínu může být spojen s vyšší nebo nižší hladinou cukru v krvi. U některých lidí s cukrovkou může tento účinek způsobit asi 200 miligramů kofeinu – nebo ekvivalent jednoho až dvou čtvrtlitrových hrnků čisté uvařené kávy.
Kofein působí na každého člověka jinak. Pokud máte cukrovku nebo se vám nedaří kontrolovat hladinu cukru v krvi, může být přínosem omezení množství kofeinu ve vaší stravě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšený cukr v krvi

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

V prvé řadě zvyšuje hladinu cukru v krvi sedavý způsob života. Dále je to častá konzumace potravin s vysokým GI, patří sem například pečivo z bílé mouky, hranolky, sladkosti, slazené snídaňové cereálie či rozvařená rýže. Tyto potraviny zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporují ukládání tukových zásob, což jsou rizikové faktory i pro rozvoj diabetu. Brzy po jídle se totiž znovu dostaví hlad – jednoduše proto, že rychlý nárůst glykemie po konzumaci potravin s vysokým GI vyvolá rychlou akci inzulínu, který hladinu glukózy pohotově sníží, a tělo získá dojem, že je třeba ji opět rychle doplnit, nejlépe konzumací něčeho pořádně sladkého.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Přírodní léčba vysoké hladiny kreatininu v krvi

Chcete-li pomoci tělu s vylučováním nadbytečného kreatininu, zde jsou některá doporučení, kterými byste se měli řídit:

  • zvyšte příjem tekutin, aby byl vyplaven kreatinin z ledvin;
  • pijte brusinkový džus, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest;
  • zahrňte do jídelníčku okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy;
  • zdržte se nadměrné konzumace alkoholu;
  • vyhněte se červenému masu a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin;
  • použijte ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi;
  • pijte šťávu z Aloe vera, zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak;
  • pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Normální hladina cukru v krvi na lačno se pohybuje mezi 3,3 až 6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9 až 5,5 mmol/l v žilní krvi. U diabetiků by hodnota cukru v krvi neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.

Čím snížit cukr před odběrem krve? Tak tato otázka trápí nejednoho pacienta s diabetem. Nejjednodušší je chovat se stále dle doporučení, tedy dodržovat: normální hladinu cukru v krvi, správnou životosprávu, vyváženou stravu, dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít. Vyhněte se bílému pečivu, přejděte na celozrnné a ke snídani si dejte cereálie místo čokolády. Zeleninu konzumujte dušenou, syrovou, pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku. Pokrmy a nápoje konzumujte bez cukru, v menších dávkách a zbytek dávky doplňte zeleninou.

Snížit hladinu cukru v krvi lze pravidelným cvičením a jídlem s nízkým glykemickým indexem.

Bylinky a vitamíny na vysoký cukr

Cukr snižuje například kopřiva, heřmánek, lékořice a skořice, omega-3 mastné kyseliny (různé oleje), hořčík.

Potraviny na snížení cukru v krvi

Vhodné potraviny jsou luštěniny – přestože obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index (ale hůře se tráví).

Vyzkoušejte také hlízy topinambur, případně výrobky z nich, obsahují totiž inulin, který výrazně pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Inulin lze sehnat i v tabletách (Top inulin tablety).

Babské rady

Mezi babskými radami, jak rychle snížit hladinu cukru v krvi, najdeme doporučení žvýkat stonky od pampelišek. Vhodná je také konzumace borůvek, které mají vliv na snížení hladiny cukru v krvi při lehké poruše. Na snižování hladiny cukru v krvi je údajně výborný i grep, z bylinek pak skořice, zázvor, česnek a ženšen. Nebo si dejte ráno nalačno kysané zelí i se šťávou.

Kapky na snížení cukru v krvi

Dobře fungují Diaval kapky se skořicí a čaje pro diabetiky, ale pozor na vznik hypoglykemie (rozčilení, poruchy srdečního rytmu, zvýšená frekvence srdečních ozev, pocení se). Kapky jsou k dostání v každé lékárně. Výsledky jsou celkem dobré.

Vláknina

Cukr lze jíst jen formě různých ovocných plodů, kdy jeho vstřebávání zpomaluje vláknina. Moučné potraviny je nutné vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny v poměru 1 : 1.

Stévie

Používejte ke slazení vše ze stévie. Je běžně k dostání, například 150 tablet za 85 Kč. Stévie je prospěšná při redukci inzulinu a při pravidelném používání dojde ke snížení cukru v krvi.

Pití

Popíjejte celý den minerální či neperlivou kvalitní vodu, občas i z kohoutku. Pijte kávu a čaj bez cukru, popřípadě si je oslaďte stévií.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP