Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK UCHOVAT ČERSTVÝ ZÁZVOR

OBSAH

Čaj ze zázvoru

Suroviny:

  • dvě čajové lžičky čerstvého zázvoru
  • kousek skořice
  • dva hrnečky vody

Postup:

Zázvor a skořici povařte cca pět minut. Hotový vychlazený čaj pak můžete dochutit citronovou šťávou a medem.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor při dně

Ananasové carpaccio se zázvorem

Suroviny:

  • čerstvý ananas
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z limetky
  • 2 lžíce cukru
  • kousek strouhaného čerstvého zázvoru

Postup:

Ananas oloupejte, zbavte středu a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty poté naskládejte na talíř. A připravte si medovo-limetkový sirup se zázvorem. V kastrolku smíchejte med, cukr, limetkovou šťávu a strouhaný zázvor a vše svařte na konzistenci hustšího sirupu. Ananasové carpaccio přelijte tímto sirupem, ozdobte lístky máty a do středu můžete dát trochu své oblíbené marmelády.

Zdroj: Zázvor při kojení

Diskuze

V diskuzi ČESNEK A CITRON ČISTIČ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

jak uchovat, no mně se vyplatilo - česnek oloupat, omýt, usušit a dát v zazipovacím sáčku do mražálu. V těxh zazipovacích vůně neuniká, česnek podle potřeby odebírám a je beze změny jak čerstvý.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česnek a citron čistič cév

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlynářová anna.

děkuji za odpověď mám zázvor.čaj moc ráda, a někde jsem slyšela že zvyšuje nitrooční tlak

Zdroj: diskuze Zázvor

Pěstování zázvoru v našich podmínkách

Zázvor není běžně k dostání jako pokojová rostlina, lze si ho však snadno vypěstovat. Kupte si čerstvý, neseschlý oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny. (Zázvor se množí výhradně vegetativně z rozrůstajících se oddenků.) Naplňte květináč směsí substrátu a rašeliny a na ni položte kus oddenku pupeny směrem nahoru. Zasypte směsí substrátu a rašeliny právě tak, aby oddenek nebyl vidět. Květináč umístěte na teplé a slunné místo a půdu udržujte vlhkou. Oddenek vyklíčí za 2−3 týdny, pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit. Celý proces opakujte mnoho let. Protože je zázvor cizokrajná rostlina původem z teplých oblastí Asie, v českých podmínkách vykvete jen výjimečně.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Diskuze

V diskuzi JAK UCHOVAT BRAMBORY ZIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

jak uchovat brambory přes zimu,aby nepomrzly?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Domácí uskladnění zázvoru

Skladování zázvoru v plastovém sáčku: Vezměte neoloupaný zázvor a vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku. Poté ze sáčku vymačkejte všechen vzduch a sáček uzavřete. Vložte ho do části lednice, kde skladujete zeleninu, a zázvor vám vydrží několik týdnů hezky čerstvý. V porovnání s ostatními metodami skladování, jako je například skladování zázvoru v papírovém ubrousku, vám při použití této metody vydrží zázvor čerstvý až o několik týdnů déle. Pokud máte zázvor již oloupaný, můžete zvolit stejnou metodu, ale kořeny vám nevydrží čerstvé tak dlouho, jako když jsou neoloupané.

Skladování zázvoru v papírovém ubrousku a papírovém sáčku: Kousky neoloupaného zázvoru můžete zabalit do papírového ubrousku tak, aby k nim nemohl žádný vzduch, a potom je vložit do papírového pytlíku. Důkladně z pytlíku vymačkejte všechen vzduch a poté ho zalepte. Takto zabalený zázvor dejte do lednice, kde ho můžete skladovat i několik týdnů.

Skladování zázvoru v papírovém sáčku: Pokud nemáte příliš mnoho času, můžete zázvor pouze vložit do papírového pytlíku a ten nechat v lednici. Zázvor nevydrží tak dlouho, jako kdybyste použili jinou metodu skladování, ale pomocí tohoto rychlého a jednoduchého způsobu ho můžete uchovat alespoň několik dní. Tato metoda se používá také při skladování bylinek (například koriandru nebo kopru).

Skladování zázvoru v lihových nápojích: Čerstvě oloupané kousky zázvoru vložte do uzavíratelné nádoby s lihovinou nebo s nějakou kyselou tekutinou. Nejčastěji se používá vodka, sherry, rýžové víno, rýžový ocet nebo čerstvá limetková šťáva. Vodka a sherry patří mezi nejoblíbenější lihoviny (například ve vodce vám zázvor vydrží nejdéle čerstvý a jeho chuť zůstane téměř nezměněná). Přestože jde o funkční metodu skladování, každý lihový nápoj do jisté míry ovlivní chuť skladovaného zázvoru.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Zázvor v těhotenství

Zázvor je velmi bezpečný jako potravinový doplněk i jako čaj, popřípadě limonáda, nemá žádné vedlejší účinky, jen ve vzácných případech může příležitostně vyvolat poruchy trávení. Asi 250 mg zázvoru čtyřikrát denně utiší ranní nevolnost v prvních třech měsících těhotenství, vyšší dávky musí být užívány pouze pod lékařským dohledem. Ať už čerstvý, nebo v tobolkách je zázvor velmi účinný lék při nevolnostech.

Zdroj: Zázvor a ženšen

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Uchování zázvoru v lednici

Šťávu ze zázvoru skladujte v chladničce maximálně týden. Neoloupaný zázvor se dá skladovat v chladničce 2−3 týdny. Jestliže chcete zázvor skladovat déle, můžeme/musíte ho zamrazit. V takovém případě zabalte zázvor do potravinové fólie, vložte ho do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vymačkejte všechen vzduch. Sáček se zázvorem uzavřete a dejte do mrazáku. Takto zabalený zázvor můžete skladovat až několik měsíců. Až ho vytáhnete zmrazený, zkuste ho nastrouhat na struhadle na sýry, je to velmi jednoduché.

Mražení nakrájeného zázvoru: Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Z nich vytvořte malé hromádky a ty rozložte na tác s pečicím papírem. Tác vložte do mrazáku a nechte ho tam tak dlouho, dokud všechen zázvor nezmrzne. Potom zázvor přendejte do vzduchotěsné krabičky nebo do sklenice s těsným víčkem. Nakonec nádobu se zázvorem dejte zpět do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží v mrazáku až šest měsíců.

Mražení nasekaného zázvoru: Zázvor se slupkou nasekejte na kousky, jaké budete v budoucnu potřebovat k vaření, tj. můžete mít větší kousky, ale i malé kousíčky zázvoru. Ty potom vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dejte do mrazáku.

Mražení zázvoru ve formě medailonků: Víte-li, že budete při vaření potřebovat zázvor ve formě medailonků, oloupejte ho, nakrájejte na medailonky a ty následně vložte do skleněné misky nebo do nějaké jiné nádoby, kterou můžete umístit do mrazáku. Nádobu se zázvorem dejte do mrazáku a nechte ji tam, dokud zázvor úplně nezmrzne (po hodině můžete medailonky obrátit). Poté kousky zázvoru vložte do vzduchotěsné krabičky a krabičku dobře zavřete. Krabičku se zázvorem dejte zpátky do mrazáku. Takto skladovaný zázvor vám vydrží minimálně tři měsíce.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Diskuze

V diskuzi BŘEZOVÁ VODA NA PITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Jak uchovat březovou vodu na delší dobu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Březová voda na pití

Léčba

Léčba je vždy individuální dle projevů. Pokud víte, že jste alergičtí na zázvor, vynechejte ho ze svého jídelníčku.

Zdroj: Alergie na zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také užívám Xarelto 20mg dlouhodobě a jak výše uvedeno je potřeba vynechat zázvor a také česnek ve vyšším množství.Jiné potraviny nevadí.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Zázvor a tlak krvi

Zázvor může také snížit krevní tlak tím, že zabrání tvorbě krevních sraženin v tepnách a cévách. Krevní sraženiny mohou omezit nebo zabránit průniku krve krevním oběhem, což zvyšuje krevní tlak. Prevencí krevních sraženin může zázvor také pomáhat při prevenci infarktu a mrtvice.

Zdroj: Zázvor a krevní tlak

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Recepty se zázvorem

Zázvor je bezpochyby skvělé koření, které je základním dochucovadlem v čínské i indické kuchyni. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, ale i do piva nebo limonád. Ať už čerstvý, sušený, vařený nebo nakládaný, působí na lidské zdraví příznivě a má zcela nezaměnitelnou chuť. Protože si musíte dávat pozor na jeho množství v období těhotenství a kojení, vybírejte z níže uvedených receptů jen ty, kde je zázvoru opravdu malinko, nebo si dopřejte daného pokrmu či nápoje jen přiměřené množství. Určitě si denně nedopřávejte zázvorovou limonádu nebo čaj.

Zdroj: Zázvor při kojení

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.

Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Příznaky alergie

Někteří lidé mohou mít po požití zázvoru mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit lokální podráždění.

Zdroj: Alergie na zázvor

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny:

  • jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
  • cukr moučka
  • cukr krystal – bílý nebo třtinový

Postup:

Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.

Zdroj: Zázvor při kojení

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Zvyšuje zázvor tlak?

Zejména pacienti s hypertenzí si kladou otázku, zda zázvor zvyšuje nebo snižuje krevní tlak. Oficiální medicína však nemá takové údaje a antihypertenzní vlastnosti nejsou vědecky prokázané. Nicméně mnoho lidí tvrdí, že zázvor pomáhá krevní tlak snižovat. Pokud je zázvor schopen snížit krevní tlak, tak je to pravděpodobně tím, že svým složením vitamínů, minerálů, aminokyselin a esenciálních olejů přispívá ke zlepšení krevního oběhu. Cévní stěny se očistí od usazenin, jejich svalstvo relaxuje, zrychluje se metabolismus, průtok krve je normální a tlak se sníží.

Je třeba připomenout, že léčit případné hypertenze zázvorem je možné pouze v počáteční fázi. V pokročilých případech se zázvor jako léčebný prostředek nedoporučuje používat.

Zdroj: Vliv zázvoru na krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP