Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK UCHOVAT CITRONY

OBSAH

Další recepty z česneku

Zdroj: Česnek kuchyňský

Diskuze

V diskuzi JAK UCHOVAT BRAMBORY ZIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

jak uchovat brambory přes zimu,aby nepomrzly?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Detoxikační dieta s citronem

Kúra trvá dva týdny. První den před snídaní se vypije šťáva z jednoho citronu, zředěná studenou vodou. Každý další den se použije o jeden citron víc až do celkového počtu sedmi. Pak se zase opačně jejich množství snižuje a poslední den se pije opět jen šťáva z jednoho citronu.

Kúra není vhodná pro děti a starší osoby a také pro jedince s nemocnými ledvinami, malým množstvím červených krvinek a vápníku. Citrony mohou mít i nežádoucí toxické účinky, ale v podstatě jen tehdy, kdy je jejich konzumace, případně zevní použití neředěné šťávy, nadměrné. V takových případech může dojít k podráždění žaludku nebo dásní.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK UCHOVAT MÁTU OEORNOU DELŠÍ DOBU ČERSTVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan maria spisarjjan maria spisar.

mám čerstvě sklizenou mátu a potřebuji ji použít za dva měsíce do koktejlů poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejrychlejší způsob, jak krátkodobě uchovat mátu je v mrazáku. Důležité je mátu zmrazit rychle a hluboce. Před zmrazením musí být rostlina svěží, ale suchá, nesmí být voda na listech. Napiš, jak se to povedlo.

Zdroj: diskuze Jak uchovat brambory zimu

Jak uchovat česnek přes zimu?

Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek v klidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalijeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Diskuze

V diskuzi BŘEZOVÁ VODA NA PITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha.

Jak uchovat březovou vodu na delší dobu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Březová voda na pití

Warfarin a citrony

Předpokládá se, že warfarinizaci mohou ovlivnit i vitaminy ve vyšší dávce: dávky vitaminu C > 500 mg/den snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin zřejmě tím, že omezují její vstřebávání. Proto při používání citronů do čaje používejte selský rozum a dávku nepřežeňte.

Zdroj: Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi JAK UCHOVAT ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Jak uchovat česnek přes zimu? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat. První nejjednodušší je nechat česnek vcelku po paličkách ve sklepě, kde je teplota okolo 10*C a temno, zde česnek vklidu přečká celou zimu bez ztráty svěžesti. Jen je třeba kontrolovat plíseň, aby jej nezničila. Další možností je česnek rozdělit na stroužky, které oloupeme a dáme do skleničky, kterou pak až po okraj zalejeme dobrým olejem - všechny stroužky musí být ponořeny a bez vzduchových bublin. Skleničku s česnekem a olejem uzavřeme a dáme na chladné a temné místo. Další možnost je česnek rozmačkat, přidat trochu soli a tuto pastu dát zmrazit.

Špatná řešení:
Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak po měsíci změkne a začne vysychat a do dvou měsíců bude na vyhození. Taktéž, když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce splesniví a tím se také znehodnotí. Proto si česneku kupujte jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Mám vyzkoušený tento recept jsk uchovat česnek.Po sklizni zakrátím stonek česneku na 25cm a nechám ho uschnout.Po uschnutí částečně odstřihnu kořínky.Takto připravený česnek
nastrkám do sklenice jako do vázy/paličky koukají ze sklenice/
Uchovávám v panelákovém sklepě,vydrží do nového,pokud ho nesníme.Běžně mám takto jednu sklenici s 5 paličkami doma na poličce.

Zdroj: diskuze Jak uchovat česnek

Jak uchovat rakytník

Pokud jej zmrazíte, jeho účinek se uchová i po dvou letech. Plody můžete také sušit či z nich vyrobit pálenku. Z dužiny jsou osvědčené marmelády, pyré, šťávy a džusy. Můžete vyrobit přímo jen rakytníkovou verzi nebo přidat i jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Diskuze

V diskuzi PŘEVISLÉ JAHODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Auerová.

Mám převislý jahodník v truhlíku, stále ještě plodí. Jak ho mám uchovat přes zimu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Šklíbová.

Zdravím, mám ten samý problém s jahodami v nádobách. Mají i větší zelené jahody. Máte prosím od někoho radu, co s nimi?
Moc bych Vám byla vděčná za odpověď. Vloni jsem tyto jahody zahrnula do hlíny i s nádobou (truhlíkem na květiny), ale jahody úplně zahynuly.
Krásná den a budu se těšit na Vaši odpověď.

Zdroj: diskuze Převislý jahodník-množení

Jak uchovat kysané zelí

Po kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Právě kysání umožňuje, že lze zelí konzumovat po celý rok. Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vzniká kyselina mléčná, která je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebné ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediná pozitiva, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek. Sterilace udrží kysané zelí déle použitelné, ovšem tímto procesem se veškerý přínos kysaného zelí ztrácí. Tím nejjednodušším receptem, jak nejlépe uchovat kvašené zelí, je po vykvašení umístit nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolovat, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku pod víkem zeláku stále voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Zdroj: Zavařování kysaného zelí

Babské rady

Necháme li česnek při běžné pokojové teplotě, tak uděláme nejlépe, to vydrží spolehlivě dva měsíce. Když jej necháme volně v lednici, tak nejspíše do měsíce začne zeleně rašit nebo zplesniví a tím se také znehodnotí. Nejlépe je si česneku kupovat jen tolik, kolik ho spotřebujete v následujících dvou týdnech nebo ho skladujte jak je výše uvedeno.

Zdroj: Návod jak uchovat česnek přes zimu?

Poradna

V naší poradně s názvem MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

mohu jíst mandarinky a citrony? užívám warfarin , betaloc, medrol ,furon, letrox, adenuric, hipres

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týčé Wrfarinu, tak zde existuje několik druhů ovoce, které nemají žádný vitamín K, který by mohl interagovat s Warfarinem. Bez obav můžete jíst citrusové plody a pít džusy, včetně mandarinek, pomerančů a klementin. Grapefruity také neobsahují žádný vitamín K, ale je známo, že interagují s mnoha léky, takže nezapomeňte zkontrolovat interakce s jinými léky, které užíváte. Mezi další druhy ovoce, které obsahují velmi málo vitaminu K patří meloun, jablka, ananas a banány a čerstvé nebo konzervované třešně, hrušky, broskve a papája.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Jak uchovat česnek přes zimu

Česnek můžete skladovat na suchém a chladném místě několik měsíců. Můžete ho skladovat v keramické dóze určené pro skladování česneku nebo například ponechat na česneku suché listy a ty splést do copu, který bude plnit jak užitkovou, tak dekorativní úlohu. Takový upletený cop může viset ve vaší spíži nebo v kuchyni. Česnek můžete skladovat i v oleji nebo octě, ale musí být uložený v lednici, aby se předešlo tvorbě bakterií. Tento způsob není určen k dlouhému skladování, česnek je třeba rychle spotřebovat. Také mrazák bývá oblíbený skladovací způsob jak uchovat česnek. Očištěné stroužky česneku se dají do čisté skleničky s uzávěrem a uloží se do mrazáku. Pak se česnek postupně po stroužcích odebírá, nechá se rozmrznout a je tak vždy po dlouhou dobu jako čerstvý. Nezapomeňte si také schovat pěkné paličky česneku k sadbě na příští rok, abyste je nemuseli kupovat v obchodě.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Diskuze

V diskuzi LEKY NA VYSOKY TLAK A CITRONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Taky úžívám Prestarium Neo a občas si tuhle očitnou kůru na cévy dám taky a nic mi to nedělá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Takze Vam to nejak nesnizuje ucinek leku???A vidite nejake zlepseni?Dekuji

Zdroj: diskuze Leky na vysoky tlak a citrony

Recepty se zázvorem.

Zázvorová šťáva

Neoloupaný zázvorový kořen omyjte a na struhadle najemno nastrouhejte. Z nastrouhaného zázvoru vymačkejte šťávu. Vymačkanou zázvorovou šťávu přeceďte přes sítko do čisté, uzavíratelné nádoby a tu uložte do chladničky. Před použitím je nutné skleničku ode dna promíchat, jelikož se na dně tvoří sedlina. Do čaje přidávejte 2−3 čajové lžičky zázvorové šťávy. Zázvor by neměly užívat těhotné ženy.

Medový zázvor

Kořen zázvoru nakrájejte na malé kousky, dejte do uzavíratelné skleničky a zalijte medem. Takto připravený zázvor použijte do čaje.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Poradna

V naší poradně s názvem KYTKA EUSTOMA JAK PĚSTOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Zdravím, prosím jak uchovat květinu Eustoma přes zimu?????? Děkuji za odpověď.Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

V teplejších oblastech může eustoma přezimovat venku, protože snese mrazy až do -12 °C. Snese i krátkodobé zakrytí. Přezimování eustomy je možné i v interiéru při teplotě 10 až 15 °C. Je potřeba vědět, že eustoma je dvouletka, takže v dalším roce již nemusí být stejně pěkná jako v prvním roce. Proto se pěstuje jako letnička.

Zdroj: diskuze Kytka eustoma jak pěstovat

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Keprtová.

Dobrý den,
Rýmovník si doma pěstuji již dlouhou dobu.Na internetu jsem však nenašla,zda se dá nějak uchovat třeba sušením,které se mi ještě nepodařilo.Poradíte?
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Jak uchovat uzené maso

Uzené maso dlouho vydrží a neplesniví, pokud je uložené v otrubách. Ovšem ty běžně doma nemáme a ve většině případů si uzené maso kupujeme, tudíž po koupi vakuově zabaleného masa musíme postupovat dle data použitelnosti. Po otevření je potřeba maso bezprostředně spotřebovat. Klasické uzené maso skladujete v ledničce maximálně dva týdny nebo ho můžete dát zamrazit.

Uzené maso svou výraznou slanou chutí obohatí hlavně méně výrazné pokrmy, jako jsou vývary a jiné polévky, omáčky, pomazánky. Můžeme ho zapékat, péct v alobalu, v listovém těstě, lze ho vložit do bramboráku, podávat se zelím, bramborami, medem. Uzené maso či klobásky konzumujeme i samostatně s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: Recepty na uzené maso

Úprava křenu

Křen můžete zakoupit v obchodě nebo si ho můžete pěstovat na zahradě. Aby byl kořen křenu dostatečně masivní, je potřeba mu dát také dost dlouhý čas k tomu, aby narostl. Není to žádná rychlovka, na jeho úrodu si počkáte docela dlouho. Pokud se přeci jen rozhodnete pro pěstování na zahradě, nemusíte se obávat, že by se vám někam zatoulal a vy si nebudete pamatovat, kam že jste ho zasadili. Má specifické, velké, jasně zelené listy, po obvodu zdobené drobnými zoubky.

Máte-li již kořen křenu buď vykopaný, nebo zakoupený, opomeneme nejprve to, že je potřeba ho nějak opracovat, protože to, co si musíte ujasnit jako první, je, co s křenem chcete dělat, zda ho chcete nechat syrový, nebo ho uchovat, připravit si jablečný křen, naložit ho s medem a podobně.

Zdroj: Strouhaný křen

Jak uchovat šťávu z plodů černého bezu

Šťávu z černého bezu nejlépe uchováte ve tmě a chladu. Tmavé prostředí sklepů je tak pro její uchování nejlepší. Můžete si zkusit vyrobit šťávu třeba podle tohoto receptu:

Suroviny:

  • 1 kg plodů z černého bezu
  • 2 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 balíček kyseliny citronové (1 lžička)

Postup:

Natrhané bezinky omyjeme, otrháme od stopiček, zalijeme vodou a dáme vařit na plotnu. Bobule rozvaříme na kaši, kterou potom propasírujeme přes síto nebo plátno. Do takto propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou citronovou a necháme ještě chvilku provařit. Ještě horké nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru, aby nám víčka dobře chytla. Necháme vystydnout a poté můžeme sklenice uklidit někam do chladu a tmy.

Zdroj: Bezinková šťáva z plodů

Jak uchovat nastrouhaný křen

Povedlo se vám křen nastrouhat? Teď ještě zvolit ten správný způsob, jak ho uskladnit, aby neztratil nic ze své síly, chuti ani vůně. Nehodláte-li si na křenu pochutnat hned, dokud bude čerstvý, tak ho můžete zavařit, usušit nebo zamrazit. Nejrychlejší metoda je mražení. Nastrouhaný křen jen zakápněte octem nebo citronovou šťávou, aby nezčernal, a naplňte jím igelitový sáček nebo plastovou, dobře těsnící nádobu. Pokud používáte igelitový sáček, vymačkejte z něj vzduch a důkladně uzavřete. Doporučuji vložit ještě do druhého sáčku, aby nenačichly okolní suroviny v mrazáku. Můžete dát zamrazit.

Sušit můžete křen nastrouhaný, nakrájený na plátky nebo kolečka a k sušení můžete využít sušičku na ovoce a zeleninu, venkovního sluníčka nebo suché místnosti. Prakticky můžete postupovat stejně jako při sušení hub. Po důkladném usušení přendejte křen do suché, čisté, dobře uzavíratelné nádoby.

Zdroj: Strouhaný křen

Pěstování zázvoru v našich podmínkách

Zázvor není běžně k dostání jako pokojová rostlina, lze si ho však snadno vypěstovat. Kupte si čerstvý, neseschlý oddenek zázvoru, na kterém jsou vidět pupeny. (Zázvor se množí výhradně vegetativně z rozrůstajících se oddenků.) Naplňte květináč směsí substrátu a rašeliny a na ni položte kus oddenku pupeny směrem nahoru. Zasypte směsí substrátu a rašeliny právě tak, aby oddenek nebyl vidět. Květináč umístěte na teplé a slunné místo a půdu udržujte vlhkou. Oddenek vyklíčí za 2−3 týdny, pak už zázvorovník poměrně rychle poroste. Po několika měsících začne schnout. To je naprosto v pořádku, v tuto chvíli můžete oddenek vyjmout, část sníst a část znovu zasadit. Celý proces opakujte mnoho let. Protože je zázvor cizokrajná rostlina původem z teplých oblastí Asie, v českých podmínkách vykvete jen výjimečně.

Zdroj: Jak uchovat čerstvý zázvor

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Zdroj: Zavařování ořechů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP