Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK UVOLNIT DUTINY PŘI RÝMĚ

OBSAH

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Inhalační tyčinka proti rýmě

Inhalační tyčinka je opatřena bezpečnostní fólií. Efektivně uvolňuje dutiny a dýchací cesty, napomáhá rozpouštění hlenu a vykašlávání. Má protivirové a antibakteriální účinky, je vhodná při akutních infekcích i jako prevence. Celkově posiluje a zlepšuje obranyschopnost organismu. Je vhodná i pro děti.

Použití: Přiložte k nosu a inhalujte kdykoliv podle potřeby.

Doporučení: Tyčinka docela rychle vysychá, proto při koupi sledujte datum výroby, aby byla co nejčerstvější.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Zázvor je lék snad na všechno :D pomáhá udržet normální hladinu cukru v krvi, při chřipce, rýmě a nachlazení je to pro mě opravdu první záchrana.

Zdroj: diskuze Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Punkce dutiny břišní

Punkce ascitu je ordinována, když se volná tekutina (ascites) nahromadí v dutině břišní. Účelem je uvolnit tlak na břišní orgány. Místo vpichu se obvykle nachází 3 cm pod pupkem vlevo nebo vpravo v krajině mezi pupkem a hřebenem kosti kyčelní.

Pacient je informován o důvodu provedení punkce a o tom, že musí být před zákrokem vymočen, vyprázdněn (klyzma při zácpě), a rovněž o nutnosti zachovat při punkci klid.

Speciální pomůcky: punkční jehly, sterilní hadička s kónusem, peány, trojcestný kohout, sběrná nádoba na punktát, břišní pás.

Dokumentace obsahuje datum, čas punkce, barvu, čirost, zápach výpotku, množství, hustotu, vitální funkce, sledování nemocného a jeho problémy. Zaznamenává se hmotnost a objem břicha před a po punkci. Pacient by měl být po výkonu klinicky sledován, zvláště jeho oběhová situace a lokální nález na břiše.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hudecova.

A,jeste se zeptam kdyz tu rymu dolecime do pondeli kdyz v utery ma predoperacni,tak mi ho vezmou? Nebo t musi byt nejaka inkubacni doba?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

V úterý by to už neměl být problém. Důležité je, aby malej neměl zánět v dutinách, který byl doprovázen tou rýmou. Určitě o té rýmě informujte lékaře, který povede operační zákrok, i když bude vyléčená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace ditete

Svalové napětí křížovka

Víte, jak se říká svalovému napětí na pět písmen? Pokud ano, tak výsledky pište pod uvedený článek.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem RYMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, znamená to tedy že drobná rýma u které se neucpávají nosní dírky problém není? Ptám se protože bych měla jít na konizaci a prakticky od podzima do jara mám střídavě větší či menší rýmu. Předem děkuju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konečné rozhodnutí o provedení zákroku v anestezii vždy vydává anesteziolog před operací. V každém případě je třeba o chronické rýmě informovat lékaře v rámci předoperačních vyšetření. Tekutý sekret z nosu, který není zánětlivý moc nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ryma

Jak poznat opar na rtu

Opar na rtu poznáte dle těchto hlavních příznaků:

  • svědění
  • pálení
  • citlivé puchýřky

Zdroj: Při rýmě opary

Příčiny sinusitidy

Jako u mnoha jiných onemocnění i u sinusitid může být průběh akutní, nebo chronický. K zánětu dochází nejčastěji přestupem infekce z dutiny nosní při rýmě (rhinitida). Dále mohou vznikat při zánětu zubního lůžka, takto se mohou infikovat dutiny horní čelisti, které leží v bezprostřední blízkosti kořenů horních předních zubů (špičáky, třenové zuby, 1. stoličky). K tomu dochází například při neléčeném zubním kazu. Kost mezi kořenem a vlastní dutinou je zde velice tenká a zánět tudy snadno prostoupí. Tyto infekce mohou mít velice prudký průběh s bolestmi, vysokou teplotou a otoky obličeje. Speciální formou jsou takzvané letní sinusitidy, které vznikají typicky při vodních radovánkách. Jde o to, že pokud ve vodě uděláte stojku nebo kotrmelec, hrozí riziko, že se vám voda dostane nosem do dutin. Tyto infekce bývají typické po koupání v bazénech nebo přírodních koupalištích a mívají velmi prudký průběh. Ke vzniku sinusitid dochází také často ve spojitosti s alergiemi. Vzácnější je postižení dutin při zánětu jinde v těle, kdy se patogen může do dutin dostat krevní cestou a sinusitida je pak komplikací původního onemocnění. V poslední řadě je dobré zmínit ještě infekci traumatickou, kdy se infekce do dutiny dostává po poranění obličeje, nosu nebo oka.

Zdroj: Zastydlá rýma

Rakovina dutiny ústní

Bolest úst, která nepřechází. Nevysvětlitelná necitlivost obličeje, úst nebo krku. Problémy se žvýkáním, mluvením nebo polykáním. To jsou příznaky rakoviny dutiny ústní. Příčinou vzniku je kouření nebo používání bezdýmného tabáku. Další příčinou je konzumace alkoholu, dlouhodobé vystavování se slunečnímu záření a rodinná anamnéza rakoviny. Rakovina ústní dutiny byla také spojena s lidským papilomavirem neboli HPV.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o rakovině jazyka.

Foto rakoviny dutiny ústní

Zde je několik fotografií, na kterých jsou viditelné projevy rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Jak se zbavit strupu po oparu

Pokud se vám vytvořil strup po oparu, nestrhávejte jej, docílíte jen toho, že vám postižené místo bude krvácet. Raději aplikujte olej z tobolek vitaminu E přímo na stroupek, tak zamezíte nepříjemnému pnutí a urychlíte hojení tkáně.

Zdroj: Při rýmě opary

Babské rady

Zaručeně fungující radou na ucpané dutiny je namočení loktu do horké, opravdu horké vody – vydržte, pomáhá to pro spouštění rýmy a uvolňování dutin.

Další pomoc spočívá v napařování nad tea tree olejem (velice účinné přírodní antiseptikum). V hrnci ohřejte vodu, před varem ji vypněte a kápněte do ní 3 (opravdu pouze tři) kapky tea tree oleje. Pozor při prvním nádechu (nosem), kdy je voda horká a páry oleje mají největší účinek – inhalujte nejdříve bez zakrytí hlavy. Když je voda chladnější, zakryjte si hlavu ručníkem a inhalujte až do jejího vychladnutí. Při inhalaci se nadechujte nosem a vydechujte ústy.

Při zastydlé rýmě si připravte dva větší kbelíky, do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty – dvě minuty do studené vody a dvě minuty do horké vody. Opakujte 5x až 10x. Ihned poté se zabalte do deky nebo si lehněte do postele. Toto opakujte po dva dny.

Připravte si včerejší žemle, rozkrojte je na půlku a ponořte do horkého mléka. Poté přiložte okolo nosu tak horké, jak vydržíte.

Na čelní dutiny prý pomáhají obklady z bramboru. Nejdříve si ve slupce uvařte středně velký brambor. Připravte si šátek, na něj položte igelit a na igelit kapesník. Pak brambor oloupejte a lehce rozmačkejte, vložte na kapesník v šátku a přiložte na čelo (teplota bramboru by měla být co největší), nechte působit 20–25 minut.

Zdroj: Trápí mě zastydlá rýma

Opar na rtu léčba – babské rady

Výskyt oparů upozorňuje na oslabení organismu nedostatkem vitaminů skupiny B a vitaminu C. Upravte jídelníček a doplňte chybějící vitaminy a výživné látky. Často se opary projevují při vyčerpání nebo nachlazení. Důležitý je dostatek spánku a odpočinek. Při začínajícím nachlazení zahajte okamžitě domácí léčbu.

Zdroj: Při rýmě opary


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP