Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYLÉČIT LUPÉNKU

OBSAH

Jak léčit lupénku ve vlasech?

Léčebné principy lupénky ve vlasech jsou stejné jako pro obecnou lupénku, to znamená, že se bude zpomalovat rychlý obrat postižené kůže pomocí dehtu nebo lokálních kortikosteroidů, nebo pomocí jednoduššího léčení následků rozpuštěním či odstraněním šupin. Většinou se šupiny rozpouštějí nebo odstraňují pomocí kyseliny salicylové nebo šamponu. Většina léků jsou tekutiny, které obsahují různě účinné složky.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

dobrý den chci se zeptat zda pomuže vilečit lupenku diš nebudu kouřit mám lupenku asi 8 let jen lokti a kolena kouřím tak 18 let děkuju za otpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Kde se dá kniha koupit

Zde můžete knihu Vyléčit nevyléčitelné koupit.

Zdroj: Vyléčit nevyléčitelné

Diskuze

V diskuzi KERASTASE ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Máte někdo zkušenosti s kosmetikou od Kerastase při onemocnění lupénkou ve vlasech? Pomáhá vám Kerastáze na lupénku anebo naopak lupénku zhoršuje? Dostala nějaké šampony a kondicionery od Kerastase o Vánocích. Svou lupenku ve vlasech mám nyní zklidněnou a nechtěla bych si ji tím zase rozbouřit. Prosím poraďte mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Chytilová.

Na lupénku ve vlasech máme vyzkoušeno a doporučujeme jednak maďarské lázeňské léčivo- šampon-sprchový gel,na projevy na kůži koupele v léčivé minerální koupelové soli Bük a na kůži pak aplikaci tělového mléka .
Jsme výhradní dovozci těchto maďarských léčiv již sedm let.V ČR jsme produkty přihlásili jako kosmetiku proto,že by se díky klinickým testům podstatně zvýšila cena.Dodáváme i do lázní,wellnes,pedikérům.Lázně Bük Fürdo jsou vyhlášené celosvětově a to svým jedinečným a vysokým podílem minerálů ve svých pramenech.Ročně je navštíví 5 milionů lidí s lupénkou,atopickými exemy,gynekol.problémy a zejména s bolestmi pohybového aparátu.
Základem je ovšem tzv. vyčistit krev.Naši klienti užívají Detoxikační čaj z devatenácti bylin pro dospělé a z jedenácti bylin čaj pro děti od 3 let.
Nechci zneužívat tuto diskuzi k reklamě,proto můžete zavolat na 778 204 208.
Hezký den přeji
Chytilová

Zdroj: diskuze Kerastase zkušenosti

Lupénka na hlavě

Někdy může být lupénka hlavy lepší i bez léčby. Pokud tomu tak není, může vám tato příručka pomoci s nalezením správné léčby. Léčba lupénky hlavy může trvat několik měsíců nebo déle, aby se lupénka hlavy dostala pod kontrolu. Ale jakmile tak bude učiněno, můžete být schopni udržet lupénku hlavy pod kontrolou pomocí šamponů nebo hydratačních prostředků.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mam lupenku a ted mi vic svedi kuze pri užívani warfarinu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin

Systémová léčba lupénky

Pokud máte středně těžkou až těžkou lupénku jinde na těle, může vám také pomoci jeden z těchto léků.

  • Methotrexat inhibuje enzym zapojený v rychlém růstu kožních buněk.
  • Ústně podávané retinoidy pomáhají kontrolovat množení buněk.
  • Cyklosporin tlumí klíčové buňky imunitního systému.
  • Biologická léčba cílená na konkrétní části imunitního systému.

Potenciální vedlejší účinky prodiskutujte se svým lékařem.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem INFRALAMPA A LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA.

Dobrý den,synovi se před dvěma lety projevila lupenka. Je možno toto onemocnění alespoň z části zmírnit infralampou,když žádné ani lékařem předepsané přípravky nepomáhají?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Bohužel moc od toho neočekávejte. Ale můžete to zkusit, protože, když to nepomůže, určitě to neublíží. Třeba bude první komu infralampa na lupénku pomůže.

Zdroj: diskuze Infralampa a lupenka

Cesta ke zdraví podle Tombaka

Kniha Cesta ke zdraví je krátkou kompilací předešlých knih Je možné žít 150 let, Vyléčit nevyléčitelné (první díl) a Vyléčit nevyléčitelné (druhý díl). V knize nenaleznete konkrétní schéma léčby daného jedince, a to z toho důvodu, že neexistuje univerzální recept na zdraví. Všechny rady a doporučení je třeba vidět komplexně v rámci individuálních problémů.

Zde můžete knihu Cesta ke zdraví zakoupit.

Zdroj: Michail Tombak

Poradna

V naší poradně s názvem LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Svobodova.

mam lupenku na zádech a rukou......podle me se to síři.prosim o radu co zakoupit v lékarně než navštivim lékaře...děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel na lupenku se toho moc koupit nedá a výrobek, který slibuje vyléčení tak spíš jen vyléčí vaší peněženku od přebytečných peněz. Určitě nejdříve navštivte lékaře a poraďte se s ním, co bude ve vašem případě nejlepší léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Doporučení autora

Knihu si přečtěte třikrát:

  • Poprvé od začátku do konce
  • Podruhé podle typu vašich problémů
  • Potřetí využijte v praxi uvedené cviky, kúry a recepty

Zdroj: Vyléčit nevyléčitelné

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Zralá.

dobrý den.mám lupénku již dlouho a nemohu se jí zbavit slišela jsem v televizi že se léčí lejzrem prosím kde a kdo to muže léčit děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupénka

Jakou léčbu na lupénku vlasů dělat a nedělat?

  • Mastné masti by neměly být používány na vlasatou část hlavy. Dělají zacuchané a mastné vlasy a je velmi obtížné odstranit tyto masti z vlasů i se silnými detergentovými šampony. Aktivní složka k ošetření vlasů by měla být aplikována v kapalné formě. Typ použitého produktu bude záviset na druhu lupénky, zejména na preferencích lékaře či dermatologa. Ve výjimečném případě se může pacient rozhodnout ve výběru léku.
  • Je důležité, aby byla léčena pokožka a ne vlasy. Proto je důležité aplikovat produkty ze strany na stranu a zepředu dozadu, aby byly všechny dotčené oblasti ošetřeny. Tento způsob aplikace je často nazýván jako šachovnicová metoda. Ošetření se provádí podél pomyslných šachovnicových linek.
  • Dithranol se často aplikuje na pokožku hlavy, ale jeho barva má vliv na vlasy. Obarvení vlasů od Dithranolu může být jen dočasné ale pro někoho nepřijatelně viditelné.
  • Obecně platí, že pokožka hlavy toleruje topické kortikosteroidy, jako je Kortizol, mnohem lépe, protože jsou lépe absorbovány než u jiných částí těla. Lékaři používají zvyšující se množství kortikosteroidů i za cenu nežádoucích účinků na pokožce hlavy. Nežádoucí účinky kortikosteroidů jsou ztenčení kůže, modřiny, náchylnost k infekci a špatné hojení. Z pokožky nehrozí žádná významná absorpce kortikosteroidů do těla. Běžně se používá Kortizon, který se užívá dvakrát denně a pomalu klesá jeho užívání k jednotýdennímu užití. Není-li zřejmé zlepšení během 3 až 4 týdnů, tak se musí okamžitě zastavit užívání Kortizonu.
  • Přírodní variace mohou lupénku ve vlasech za určitou dobu vrátit do normálu. U dehtových a dithranolových přípravků lze očekávat, že zdůrazní léčbu a jejich účinek vydrží i po vysazení. Aktuální Kortison je sice přijatelnější z kosmetického hlediska, ale obecně je u něj větší pravděpodobnost nežádoucích účinků, a když bude pravidelně používaný, tak po vysazení může vzniknout opětovné zhoršení lupénky ve vlasech.


Zdroj: Lupénka ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.

Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast

Zahájení léčby lupénky hlavy

Mezi nejběžnější procedury pro mírnou lupénku hlavy patří moderní léky, které se používají přímo na pokožku hlavy. Nicméně pokud trpíte těžkou lupenkou nebo máte lupénku jinde na těle, tak je nutné, abyste systémové léky brali perorálně nebo pomocí injekcí. Jestli lupénka hlavy špatně reaguje na léky po opakovaném použití, může lékař jinak kombinovat léčbu nebo může změnit typ léčby.

Jedním z prvních kroků v léčbě lupénky hlavy je její změkčení a odstranění šupin. To usnadní lékům lépe proniknout a odstranit chorobu.

Změkčení pokožky

  • Pomocí kyseliny salicylové v gelu, která je určena na změkčení šupin lupénky, díky změkčení se snáze odstraňují tyto šupiny. Mezi další změkčovadla patří močovina, kyselina mléčná a fenol.
  • Kartáčem nebo jemným hřebenem mohou být tyto šupiny uvolněny a vyčesány.
  • Pomocí šamponu nebo mýdla s obsahem kyseliny salicylové mohou být odstraněny šupiny z pokožky hlavy.
  • Použití dalších změkčovadel, jako je vazelína, krém, olej, pleťová voda nebo mastě, mohou také pomoci s odstraněním šupin z pokožky hlavy.

Rady pro změkčení pokožky

  • Dejte si vazelínu na malé bavlněné kuličky a vložte si je do uší, aby se do nich nedostal lék na změkčení.
  • Užívejte léky na změkčení pokožky střídmě, protože mohou způsobit podráždění pokožky a mohou oslabit vlasové kutikuly, což způsobuje dočasnou ztrátu vlasů.
  • Po aplikaci změkčovadel si pokapávejte postiženou oblast pokožky hlavy olejem nebo hydratační pleťovou mastí.
  • Vetřete krém nebo mast přímo na pokožku hlavy.
  • Pokožku hlavy si zakryjte koupací čepicí, aby byla posílena účinnost léků, ale pouze tehdy, pokud vám to sdělil lékař.

Jak proti svědění lupénky

  • Po umytí hlavy šamponem použijte kondicionér.
  • Omezte používání nástrojů pro styling, které vyvolávají teplo jako je fén.
  • Na svědící skvrny používejte mokré ručníky, studené zábaly nebo studenou vodu.
  • Používejte dehtové šampony, šampony s mentolem, střídmě kortikoidy nebo perorální antihistaminika.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPENKA NAKAZLIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babi.

Srdecne zdravim. Mam prosbicku. Neteř se seznámila s chlapcem,který má lupenku vysetou na penisu. Po styku ho penis boli.

Dotaz zni.

Není možné přenést Infekci do vaginy nebo do úst, uspokojí li ho ústy.
Mela jsem aktivní lupenku do 20.let,tak ze vím jak mi dala zabrat,když byla v aktivitě.
Zda se mi to dost nehygienické.

Děkuji budu ráda ji předat radu, informaci..Od fundovane osoby

Na shle

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupenka nakazliva

Léčba mírné lupénky hlavy

Pokud máte mírnou lupénku hlavy, tak vám lékař může doporučit tyto procedury:

Výrobky z černouhelného dehtu

Výrobky z černouhelného dehtu jsou volně prodejné, zejména se jedná o šampony, krémy, gely, masti a mýdla. Účinnost těchto procedur se liší, ale mohou pomoci v růstu kůže a snížení zánětu, svědění a velikosti lupénky. Chcete-li používat černouhelný dehtový šampon, tak ho nejprve musíte vmasírovat do pokožky hlavy a nechat ho působit po dobu 5 minut před důkladným opláchnutím. Také můžete použít další výrobky, které obsahují dehet a účinkují přes noc. Barvení a specifická dehtová vůně jsou hlavní nevýhodou. Nemedikovaný kondicionér po šamponování může způsobit reakci dehtového šamponu.

Kyselina salicylová

Tento chemický peelingový prostředek je k dispozici ve volně prodejných přípravcích, které nejsou na předpis. Jedná se o šampony a mýdla. Používají se ke změkčení šupinatění, díky čemuž je pak snazší odstranění lupů.

Léčivé šampony

Tyto šampony jsou k dispozici jak s obsahem černouhelného dehtu, tak i jiných dehtů. Dehtové šampony se mohou používat denně na léze na hlavě.

Steroidy

Steroidy mohou být aplikovány do izolovaných lézí na hlavě, pokud se jedná jen o několik lézí.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ahojte chci se vás tady zeptat jestli nevíte o nějakém dobrém gelu, mastičce, prášku nebo čemkoliv co pomáhá při lupence... mám pocit že už jsem zkoušela všechno a nic mi nezabralo :/ děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

taky jsem už na lupenku vyzkoušela "x" mastí, ale jelikož je to autoimunitní problém, chce to léčbu zevnitř, tedy čaje. Taky jsem jich zkoušela spouty, ale až směs Lupénkovník a Trápí Vás játra (rychlejší ústup při pití obou čajů) najdi na www.doktorcaj.cz/ se mi začala lupénku skutečně léčit. Piji od března , tedy půl roku a z 80% je kůže zahojená, ještě pokračuji v pití dál, až do úplného vymizení. Je sice dražší, ale vydrží jedno balení na měsíc.

Zdroj: diskuze Léčba lupenky diskuse

Doporučené látky při léčbě lupénky

  • Vitaminy skupiny B
    B-komplex, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová.
    Dávkování: užívat denně 1-2 tablety dle doporučeného dávkování na obalu.
  • Vitamin E
    Vitamin rozpustný v tucích. Užívejte počas jídla při snídani nebo během oběda.
    Dávkování:
    200 mg denně.
    Upozornění: pokud současně užíváte léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem.
  • Selen
    Dávkování: 80 - 100 µg denně.
    Upozornění: ve vysokých dávkách je velmi toxický. Nepřekračujte denní dávku 200 µg.
  • Aloe vera šťáva
    Prospívá především játrům, slinivce břišní a trávícímu ústrojí. Je výborným detoxikačním prostředkem. Biologicky aktivní aloe vera se doporučuje užívat denně. Pro vnější použití lze využít gel z aloe vera k potírání postižených míst.
  • Výborným doplňkem jsou také probiotika, které harmonizují funkci střev a tím i imunitního systému! Podílí se na úpravě zmiňovaných kyselin v organismu. Doporučit lze Probiotika10 a brusinky, které obsahují až 12 miliard aktivních látek a celkem 10 druhů lactobacilů.

Průběh komplementární léčby


Při začátku užívání výše uvedených látek dojde po 1 až 2 týdnech k přechodnému zhoršení onemocnění. Po několika dnech se však situace ustálí a začne se zlepšovat. Při dlouhodobém užívání lze lupénku poměrně dobře kontrolovat nebo dokonce potlačit její výskyt úplně.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospíšilka.

dcera má lupénku je jí 17 a tuhle možnost nám doteď nikdo nenabídnul. A to s ní jezdíme k moři, mažeme, lázně, dokonce dvakrát i Izrael.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Příčiny onemocnění

Naše kůže každých 28 dní obmění celý svůj povrch, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují a uvolňují místo buňkám mladším. V případě lupénky se kožní buňky obnovují ale mnohem rychleji a navíc tento cyklus trvá jen několik dní (méně než 28). Takovýto proces rychlejší tvorby kožních buněk je naprosto normální v případě nějakého poranění. V této situaci potřebujeme zacelit ránu a je tento nárůst buněk žádoucí. Avšak u nemocných lupénkou se přehnaně rychlá obnova kůže projevuje olupováním nepotřebné kůže a vznikají tak známá ložiska lupénky. V současné době se vědci domnívají, že důvodem, proč se zvýšená tvorba kožních buněk děje, je špatná genetická informace buněk. Genetičtí odborníci vědí, že občas se občas nějaká buňka změní a jako taková by měla být zničena imunitním systémem. V případě lupénky však zničena není a dál předává špatnou genetickou informaci při svém množení.

Dnes již víme o faktorech, které mohou lupénku zhoršit nebo dokonce vyvolat. Patří sem například stres, alkohol, konzumace mastných jídel, nechráněný pobyt na slunci, poranění kůže atd.

Vědci zjistili, že zvýšená hladina mastných kyselin, které se nacházejí v membráně buněk způsobuje, že buněčný kopírovací sytém se pokazí a začne produkovat nepotřebné zvýšené množství kožních buněk. Tuto anomáli způsobuje především mastná kyselina kyselina arachidonová - AA. Když tedy dokážeme vhodným způsobem zamezit zvýšené hladině kyseliny arachidonové, tak máme lék na lupénku. Vědci ověřili tvrzení, že je-li nízká hladina kyseliny arachidonové v buněčných membránách, nevzniká pak žádná lupénka. Nastává zde otázka, kterými látkami dokážeme hladinu kyseliny arachidonové bezpečně snížit? K tomu v současné době probíhá výzkum, který má odhalit účinné látky, jenž by mohly být inhibitory kyseliny arachidonové, tedy že by tlumily, popřípadě pohlcovaly, její množství. Některé informace z tohoto výzkumu unikly a my vám nyní přinášíme několik poznatků o doplňcích, které mají vliv na léčbu lupénky z pohledu komplementární terapie snižování hladiny kyseliny arachidonové.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Kniha Vyléčit nevyléčitelné

Kniha Vyléčit nevyléčitelné je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se zaobírá tématem Nebojte se civilizačních chorob. Druhá kapitola Šance na vítězství je zaměřena na osteoporózu. Třetí se zabývá problémy s páteří. Ve čtvrté kapitole se autor zaměřuje na přírodu a neexistenci špatného počasí. Pátá část popisuje problematiku odstranění nádoru. Šestá kapitola se věnuje vypadávání vlasů a má název Sbohem lysino. Poslední, sedmá kapitola je zaměřena na recepty našich babiček.

Kniha v jednotlivých kapitolách popisuje danou problematiku a uvádí rozličné rady a recepty na zlepšení stavu. Velmi zajímavá je kapitola o nádorech, ve které autor nabízí recepty, návody a doporučení, jak se nemoci zbavit.

Celá kniha se opírá o základní myšlenku: Příroda má ráda ty, kteří žijí v souladu s jejími zákony. Při narození je člověk poléván vodou, následně se nadechuje, vdechuje vzduch. Šimrá jej první sluneční paprsek a podpírá jej země. Umírající člověk se loučí se slunečním světlem, přestává dýchat, sestupuje pod zem. Proto je vždy mezi narozením a smrtí život, který je zcela závislý na slunci, vzduchu, vodě a zemi. Slunce nám dává životní energii, vzduch poskytuje našemu tělu kyslík, voda vyplňuje buňky našeho těla a země nás krmí. Takové jsou zákony přírody. Jsou neměnné a věčné.

Zdroj: Vyléčit nevyléčitelné

Jak vyléčit nevyléčitelné

Kniha Vyléčit nevyléčitelné je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola se zaobírá tématem Nebojte se civilizačních chorob. Druhá kapitola je zaměřena na osteoporózu – Šance na vítězství. Třetí kapitola se zabývá problémy s páteří. Ve čtvrté se autor zaměřuje na přírodu a neexistenci špatného počasí. Pátá kapitola popisuje problematiku odstranění nádoru. Šestá se věnuje vypadávání vlasů a má název Sbohem lysino. Poslední, sedmá kapitola je zaměřena na recepty našich babiček.

Kniha v jednotlivých kapitolách popisuje danou problematiku a uvádí rozličné rady a recepty na zlepšení stavu. Velmi zajímavá je kapitola o nádorech, ve které autor popisuje recepty, návody a doporučení, jak se nemoci zbavit.

Celá kniha je vedena v jednom smyslu: Příroda má ráda ty, kteří žijí v souladu s jejími zákony. Při narození je člověk poléván vodou, následně se nadechuje, vdechuje vzduch. Šimrá jej první sluneční paprsek a podpírá jej země. Umírající člověk se loučí se slunečním světlem, přestává dýchat, sestupuje pod zem. Proto je vždy mezi narozením a smrtí život, který je zcela závislý na slunci, vzduchu, vodě a zemi. Slunce nám dává životní energii, vzduch poskytuje našemu tělu kyslík, voda vyplňuje buňky našeho těla a země nás krmí. Takové jsou zákony přírody. Jsou neměnné a věčné.

Zde můžete knihu Vyléčit nevyléčitelné koupit.

Zdroj: Michail Tombak

Způsob života

Neuspořádaný způsob života je opravdovou příčinou předčasného stáří a mnoha nemocí. Pokud člověk chce, může být dlouho zdráv a žít dlouze. Žijeme nezdravě, špatně se stravujeme a hromadíme v sobě jedy, které neopouštějí náš organismus, trápí nás a ozývají se nemoci našich orgánů. Neustále hledáme příčiny špatného svědomí a stěžujeme si na srdce, žaludek, klouby. Příčinu svých nemocí hledáme vždy mimo nás samých. Máme tendence mstít se na všem, jen abychom omluvili svou lenost a neznalost základních zásad zdravého způsobu života. Odpověď je velmi snadná – hlavní příčinou toho všeho jsme my sami.

Zdroj: Vyléčit nevyléčitelné

Léčba

Papilomy virového původu jsou benigní a spontánně odezní v průběhu několika týdnů až měsíců. Hojení lze podpořit odstraněním jednoho nebo více papilomů. Doporučuje se odstranit jen ty, které krvácejí a danému jedinci překážejí při příjmu a kousání potravy. Pokud se papilomy odstraní dříve, než dojde ke kompletnímu rozvoji papilomatózy, dochází k recidivám. Byly vyzkoušeny jak autologní, tak komerční vakcíny, ale v místě jejich aplikace může dojít ke vzniku skvamocelulárního karcinomu.

Pokud počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, žádná léčba se neprovádí a čeká se na spontánní ústup. Při vážných komplikacích především příjmu potravy, nebo pokud papilomy hnisají, provádí se chirurgické odstranění nebo léčba laserem.

Zdroj: Jak vyléčit papilomy u psa


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP