Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYROBIT ROZMARÝNOVÝ OLEJ

OBSAH

K výrobě rozmarýnového oleje budeme potřebovat:

Čerstvý rozmarýn, skleničku s víčkem, nějaký přírodní rostlinný olej, například mandlový olej, olej z meruňkových jader, olej z hroznových semínek nebo olivový olej. Pokud budeme používat rozmarýnový olej na pokožku nebo do vlasů, tak je dobré zvolit olej z hroznových jader, protože je to velice lehký olej.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT ROZMARÝNOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Veselá.

Prosím o radu. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyrobit rozmarýnový olej

Rozmarýnový olej použití

Olej z rozmarýnu má stimulující účinek a celkově slouží k oživení – revitalizaci. Tyto jeho stimulační funkce se projeví jak na psychické tak i na fyzické stránce těla. Rozmarýnový olej je také vhodný na pokožku hlavy, pokud ji máte suchou nebo svědící. Rozmarýn také hydratuje a zjemňuje vlasy, které pak jsou silné a se zdravým leskem. Přidáním rozmarýnového oleje do rozprašovače osvěží mdlé a matné vlasy a zanechává ve vlasech příjemnou vůni.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT RŮŽOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juřinová Alena.

Prosím o návod

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Zde je informace o výrobě růžového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Jak vyrobit růžový olej

Rozmarýnový olej video

Video, na kterém je vidět několik různých způsobů domácí výroby rozmarýnového oleje, je zde: rozmarýn výroba video.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Poradna

V naší poradně s názvem RICINOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska Chaloupkova.

Dobrý den,
Mám uz nekolik měsíců velice suché vlasy, dále mám problém i s vypadavanim i růstem. Pořídila jsem si tedy ricinovy olej i 100% rozmarynovy olej (také dále mám arganovy a třešňový olej). Poradila by jste mi jak tyto oleje smichat abych vytvořila nejlepši kombinaci na moje vlasy?

Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na suché vlasy plně postačí kvalitní šampon a arganový olej. Stačí ho jen malinko vetřít do mírně vlhkých vlasů.

Zdroj: diskuze Ricinový olej

Rozmarýnový olej na vypadávání vlasů

Rozmarýnový olej léčí vypadávání vlasů tím, že podporuje jejich silný a zdravý růst. K výrobě tohoto oleje bude zapotřebí trochu zatopit, protože při výrobě se musí olej zahřát. Pro výrobu budeme potřebovat dobře proschlé lístky rozmarýnu, které umístíme do skleněného nebo nerezového rendlíku a zalijeme je olejem z hroznových jadérek, aby byly všechny lístky potopené. Ohřejte směs na teplotu 70 stupňů Celsia a udržujte při míchání takto tři hodiny. Pak směs prolisujte, abyste získaly čistý rozmarýnový olej. Tento olej pak slijte do skleničky, kterou dobře uzavřete a skladujte ji na temném a chladném místě. Rozmarýnový olej se používá proti vypadávání vlasů prostřednictvím masáže ihned po umytí vlasů. Masíruje se několik minut a pak se spláchne teplou vodou. Masáže se provádí často a za několik týdnů se projeví tyto blahodárné účinky proti vypadávání vlasů. Tento olej také pomůže brunetkám vrátit zpět krásný lesk jejich vlasů.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Nebezpečí při použití rozmarýnového oleje

Při použití rozmarýnového oleje na blond vlasy buďte opatrní, protože pokud používáte rozmarýnový olej na blond vlasy, tak je možné že tyto vlasy olej ztmaví. Rozmarýnový olej je velmi silné přírodní léčivo a neměl by být používán u epileptiků nebo u osob náchylných na svalové záškuby a křeče. Také použití rozmarýnového esenciálního oleje v průběhu těhotenství není vhodné, protože může způsobit stahy dělohy a tím vyvolat předčasný porod. Pokud místo rozmarýnového oleje použijeme rozmarýnovou silici, tak ji nikdy nesmíme používat neředěnou, ale musí být vždy řádně smíchaná s nosnými oleji nebo zředěná nějakým jiným způsobem. Silice z rozmarýnu je opravdu moc silná.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT RŮŽOVÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Amadea87.

Ráda bych si doma vyrobila růžový olej, nevím však jak. Mohl by někdo poskytnout recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juřinová Alena.

Prosím o návod

Zdroj: diskuze Jak vyrobit růžový olej

Rozmarýnový olej – recept na domácí výrobu

Odpoledne, za slunného teplého a suchého dne, si natrhejte několik větviček rozmarýnu, ze kterých otrhejte od stonku jeho lístky (jehličky) a nechte je přes noc zaschnout nebo i déle. Toto noční zaschnutí je důležité, protože pomůže zbavit rostlinu přebytečné vody. Pokud bychom k výrobě použili příliš vlhkou rostlinu, tak by pak výsledný olej byl zakalený a brzy by nám zplesnivěl. Až bude jehličí rozmarýnu suché, tak ho vložte do čisté zavařovací skleničky a všechno ho zalijte rostlinným olejem. Ujistěte se, že skutečně všechny části rostliny jsou potopeny v oleji nebo jinak to bude fungovat. Skleničku pak dobře uzavřete a umístěte ji na slunném místě, jako je například parapet okna nebo do skleníku na dobu asi 6 týdnů. Každý den směs protřepeme. Po 6 týdnech, olej přecedíme nebo lépe vylisujeme pomocí malého domácího dřevěného lisu na ovoce. Hotový rozmarýnový olej skladujte na chladném a tmavém místě.
 

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Éterický olej Geranium

Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Poradna

V naší poradně s názvem STEARINOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petromila Gornerová.

Dobrý den, dlouhou dobu sháním v lékárnách Stearin. mast a to bez úspěchu. Pomáhala mi při ošetření popraskané kůže na rukou a to na sto procent. Je ještě nějaká možnost tuto mast sehnat? Děkuji předem za radu a sdělení. Přeji krásné dny Gornerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemůžete sehnat stearinovou mast, tak si ji můžete vyrobit doma. Stačí k tomu kokosový olej, bambucké máslo, oblíbená esence a krystalický stearin. Kokosový olej rozehřejte na mírném plameni, přidejte bambucké máslo a stearin. Nechte vše rozpustit, stáhněte z plotny, přidejte esenci a nalijte do vhodné sklenice s víčkem. Všechny suroviny lze běžně koupit. Stearin můžete koupit na internetu, ceny můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stearinová mast

Rozmarýnový sprej pro lesklé vlasy

Do poloviny obsahu rozprašovací láhve nalijte čištěnou nebo destilovanou vodu a k tomu nakapejte osm až deset kapek domácího oleje z rozmarýnu. S množstvím oleje můžete experimentovat a vytvořit si vlastní perfektní kombinaci, která vám přesně sedne. Dále do směsi přidejte lžičku aloe vera gel a 1/2 čajové lžičky jojobového oleje. Jojobový olej je hydratační, ale není tak těžký jako klasický kondicionér. Tato kombinace aloe vera gelu a jojobového oleje udrží vůni rozmarýnu ve vlasech až na několik hodin, takže se tím perfektně na dlouhou dobu vlasy krásně osvěží. Dále přidáme 2 lžíce oblíbeného kondicionéru, protože kondicionér hydratuje vlasy a vlasové kořínky a také prodlužuje vůni ve vlasech. Dobře to protřepejte, aby se zcela promíchaly všechny přísady. Několikrát odstříkněte na prázdno, abyste se ujistili, že rozprašovač funguje správně. Nyní je váš rozmarýnový sprej na vlasy připraven k použití.

Zdroj: Recept na rozmarýnový olej

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČKOVÝ OLEJ NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Prosím o radumjak použít hřebířkový olej a Teatree olej na svrab děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Čítala som, že Tea tree oil 1 PL zmiešať s 2 dcl kokosový olej a natrieť celé telo 3-4 x. Nemám odskúšané, ale vraj toto zabralo.

Zdroj: diskuze Hřebíčkový olej na svrab

Odvar z rozmarýnu

Silný rozmarýnový odvar bezvadně čistí mastnou pleť a je také vhodný k potírání atopických ekzémů, na rány a pohmožděniny. Silný rozmarýnový odvar se připraví ze sušených nebo čerstvých lístků rozmarýnu, které se přelijí horkou vodou a nechají se luhovat až do vychladnutí. Pak se to zcedí a tekutina se používá jako přírodní rozmarýnová čistící voda na mastnou pleť.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE DÁ VYROBIT CHLOROFORM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Nevíte někdo jak se dá doma vyrobit chloroform?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chloroform se doma dá vyrobit tak zvanou haloformovou reakcí. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu se přikapává aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který se přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí. Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se dá vyrobit chloroform

Éterický olej Citronová tráva

Éterický olej z citronové trávy se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z citronové trávy účinně odpuzuje hmyz, působí antisepticky, celkově uklidňuje a harmonizuje, zlepšuje náladu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LIS NA OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danka.

Já koupila lis na olej tuším na www.lisnaolej.cz a nedám na něj dopustit. Lisuji kokosoý olej a z dýňového semínka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lis na olej

Éterický olej Borovice

Éterický olej z borovice se vyrábí macerací jehličí v oleji. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 0,5 kg mladých výhonků borovice. Ty vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny jehličky musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte jehličky od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z borovice posiluje imunitu, působí antisepticky, protizánětlivě, pomáhá při nachlazení, mírní potíže močového systému, svalové napětí, bolesti a křeče, pomáhá při revmatismu.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Jak vyrobit vagínu – video

Na tomto videu je možné vidět výrobu domácí vagíny.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Éterický olej Vanilka

Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Éterický olej Šalvěj

Éterický olej ze šalvěje se v domácím prostředí vyrábí macerací listů. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej ze šalvěje lékařské působí antibakteriálně, protiplísňově a protizánětlivě, pomáhá při dýchacích, trávicích a klimakterických potížích, má stahující a hojivé účinky, zmírňuje otoky, omezuje pocení, uklidňuje.

Éterický olej ze šalvěje muškátové pomáhá při dýchacích a klimakterických potížích, působí protizánětlivě, protiplísňově, sedativně, afrodiziakálně, snižuje krevní tlak, uvolňuje hladké svalstvo, uvolňuje psychické napětí, harmonizuje.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Éterický olej Máta

Éterický olej z máty se vyrábí macerací listů dle druhu máty. Potřebujete 0,5 litru kvalitního oleje a 1 kg čerstvých listů. Listy vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte listy od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.

Éterický olej z máty kadeřavé posiluje imunitu, působí protizánětlivě, usnadňuje odkašlávání, pomáhá při dýchacích a trávicích potížích, uvolňuje svalové napětí, pomáhá zajizvení, mírní bolesti hlavy, osvěžuje a zároveň uklidňuje. Oproti mátě peprné má nižší chladicí a tonizační účinky.

Éterický olej z máty peprné posiluje imunitu, působí antisepticky, protikřečově, osvědčuje se při přehřátí i prochlazení, podporuje dýchání a trávení, ulevuje při revmatismu, snižuje horečku, tonizuje a posiluje nervový systém, pomáhá při hysterii a apatii.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej

Éterický olej Levandule

Na výrobu levandulového oleje potřebujete 1 litr kvalitního rýžového oleje a 2 kilogramy čerstvých květů a lístků levandule. Levandulové květy naložte na 1 měsíc do oleje. Olej rostlina do sebe natáhne, místo vody. A olej při tom na sebe naváže vonné složky. Tento proces trvá jeden měsíc. Je nutné, aby olej pokrýval veškeré bylinné části a byl stále v teplotě kolem 24 °C, což je běžná pokojová teplota. Tím se dosáhne jeho vhodné tekutosti, která je nutná pro dobré a rychlé prostoupení rostlinnými částmi. Po skončení olejové macerace je nesmírně důležité oddělit co nejvíce oleje od byliny pomocí dřevěného lisu, který se dá běžně koupit.

Éterický olej z levandule posiluje imunitu, působí antibakteriálně, protivirově, protiplísňově a protizánětlivě, snižuje krevní tlak, ulevuje při klimakterických potížích, menstruační bolesti, při křečových žilách a svalovém napětí, hojí a regeneruje, dezinfikuje a zklidňuje rány.

Zdroj: Jak vyrobit éterický olej


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP