Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VZNIKÁ HEMANGIOM JATERNÍ

OBSAH

Jaterní hemangiom příznaky

Jaterní hemangiom je většinou objeven náhodně, zejména při vyšetření počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha a pocit tlaku v pravém horním kvadrantu. Klasická vyšetření ukazují občasně citlivá játra, krevní testy ale nenaleznou žádné změny.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM BEDERNÍ NA KŘÍŽOVÉ KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Moc prosím o radu. Mám rozsáhlý hemangiom v křížové kosti.Budu moc ráda,když mi někdo poradí.Všem moc děkuji a přeji hodně zdraví.Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom bederní na křížové kosti

Jaterní hemangiom foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět jaterní hemangiom, hemangiom na játrech foto.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi NABIRAJI SE JATERNI TESTY NA LACNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav vacek.

nevite ,zda se musi na jaterni testy na lacno,jdu odpoledne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nabiraji se jaterni testy na lacno

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi HEMINGIOM U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heimlichová Zdenka.

Dobrý den, můj pes má hemangiom na straně čumáku. Bohužel, když si do něj škrábne, krev se těžko zastavuje. Je mu 13 let, má šelest na srdci, takže operace se nedoporučuje. Je nějaký způsob zastavení krve?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemingiom u psa

Opakování

Pokud se ponechá hemangiom bez ošetření (sklerotizace nebo excize), hrozí jeho postupný nárůst. Když dojde k chirurgickému odstranění, tak se hemangiom na daném místě nevytvoří, může se ale vytvořit na jiném místě.

Zdroj: Hemangiom u psa

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍVAT JABLEČNÝ OCET KVAŠENÝ NA JATERNÍ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kobzáňová.

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

Diagnóza jaterního hemangiomu

Může být provedena na základě prozkoumání ultrazvuku, počítačové tomografie nebo magnetické rezonance. V několika málo případech jsou atypické hemangiomy diagnostikovány kombinací různých zobrazovacích metod.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Nosková.

Dobrý den,

prosím o radu jak léčit zvýšené jaterní testy. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Použijte Ostropestřec mariánský.

Zdroj: diskuze Jak léčit zvýšené jaterní testy

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Došel si někdo z Vás co to užívá na jaterní testy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Léčba jaterního hemangiomu

Většina jaterních hemangiomů nevyžaduje žádnou léčbu. Jen pokud se jedná o velký hemangiom, který již způsobuje zdravotní problémy, tak je důležité jeho chirurgické odstranění.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Výskyt jaterního hemangiomu

Odhadovaná incidence jaterních hemangiomů je mezi 0,4 až 20 % populace. U 60 až 80% pacientů se vyskytuje nejčastěji ve věku 30 až 50 let. Ženy bývají 3 krát více postiženy, nežli muži. U mladých žen jsou časté projevy hemangiomů. Etiologie neboli příčina hemangiomů není doposud plně pochopena. Předpokládá se, že se jedná o cévní malformaci. Podezření na růst hemangiomů se soustřeďuje na souvislost s hormonálními vlivy, protože se dalo pozorovat zvýšení velikosti hemangiomů během těhotenství, kdy byl hemangiom pod vlivem estrogenu a progesteronu. Dosud nebyly zjištěny žádné estrogenové receptory nádorových buněk a ke zvýšenému výskytu hemangiomů došlo i u pacientek, které neměli estrogenovou terapii v menopauze.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PŘI HEMANGIOMU JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Hlaváčová.

Dobrý den, mám dotaz ohledně hemangiomu na játrech. Je nějaké sportovní omezení, pokud je na játrech hemangiom o velikosti cca 6 cm? Žádné bolesti nejsou pociťovány. Co se týče sportu, je nutné úplně přestat sportovat? Závody typu Spartan race, predator race (extémní překážkový závod kombinovaný s během). Pokud pacient ví, že má hemangiom, a omezí možné riziko úrazu a praštění do hrudi, je opravdu nutné přestat závodit?
děkuji za rychlou odpověď na mail rick007@post.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom na játrech příliš neovlivňuje jejich činnost, ale hrozí zde jeho odtržení a následné krvácení, což může skutečně rychle způsobit smrt. Sport, je-li vykonáván zdravě, tak je prospěšný a byla by škoda ho přestat vykonávat. Pochopitelně kontaktní sporty, jako je rugby, fotbal, hokej, souboje, atd. jsou nevhodné. Sporty, při kterých můžete spadnout z výšky a nebo při vyšší rychlosti, tak rovněž nejsou vhodné, protože jinak banální pád zde může zapříčinit vážné ohrožení života. Z vašeho dotazu je cítit, že jste hodně aktivní a preventivní omezení sportovní činnosti by u vás vedlo ke snížení kvality života, takže zřejmě přijmete vyšší riziko vážného zranění jater za cenu krásnějších sportovních zážitků. Pro tento případ si na zadní stranu Občanského průkazu napište, že máte hemangiom na játrech 6 cm. Až se vám něco stane, tak záchranářům to dá možnost zasáhnout efektivněji a pomůže vám to zachránit život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení při hemangiomu jater

Příznaky jaterního hemangiomu

Hemangiomy jsou většinou malé a měří pouze 6 milimetrů, ale můžou být i velké, které pak měří až několik centimetrů. Většina hemangiomů v játrech nezpůsobuje žádné příznaky ani zdravotní problémy a proto jsou také objeveny jen náhodně, když jsou testovány nesouvisející zdravotní problémy. Jaterní hemangiom se nejčastěji najde při ultrazvuku nebo při CT břicha. Velké hemangiomy už mohou mít příznaky, zejména pokud jsou umístěny v blízkosti jiných orgánů, mohou způsobovat bolesti, nevolnost nebo zvětšení jater. Vzácně může dojít k prasknutí hemangiomu, což způsobuje silnou bolest a krvácení do břicha, které může být závažně nebo i život ohrožující.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ HEMANGIOMU NA BOKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.František Sedlák.

Mám hemangiom na pravém boku od narození. Je umístěn v místě kde dochází k saturaci s gumou od trenek či pásku od kalhot. Je zhruba velký 5cm přibližně okrouhlého tvaru mírně vystouplý a na pohled to vypadá jako takový spletenec žil (žilek). Na omak jsou patrné takové jako by prohlubně. Před dvěma dny jsem začal trochu krvácet. Dá se s tímto problémem něco dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom si můžete nechat vyříznout. Dohodněte se se svým kožním lékařem na termínu a místě, kde je operační sál. Výkon za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Do dvou týdnů se vše zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění hemangiomu na boku

Chování jaterních hemangiomů

Chování hemangiomů není doposud pochopeno. Významné zvýšení velikosti bylo prokázáno u jednotlivých pacientů, díky chirurgickému zákroku, který byl u nich nutný. Spontánní ruptura je vzácná a obvykle se vyskytuje ve velkých periferně umístěných nádorech. Traumatické ruptury kvůli tupým poraněním jsou také vzácné. Traumatické prasknutí hemangiomu je nebezpečné a může započít onemocnění jater. Latrogenní prasknutí nebo krvácení z nádoru bylo popsáno v souvislosti s jaterní biopsií a propíchnutím jemnou jehlou, proto byly tyto metody vyšetření ponechány pouze specializovaným pracovníkům.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Jak hemangiom vypadá 

Z hlediska vizuálního je vidět sytě červený útvar, podobný jahodě nebo malině, který se rozšiřuje buď do plochy na kůži, nebo může být pod kůží a nad ním je neporušená kůže. Roste do vnitřních struktur, které jsou vidět pod kůží. Hemangiom roste hlavně v prvních šesti týdnech, to je počáteční růst, do devíti měsíců roste velmi aktivně. Následně se do jednoho roku zastavuje jeho růst a většinou se začíná vstřebávat. Takové zkušenosti má většina rodičů. Stačí, když jejich pediatr růst hemangiomu hlídá. Léčba by v takových případech zbytečně zatížila organismus dítěte.

Fotky, na kterých je vidět hemangiom:

  • foto hemangiom jater je zde.
  • foto hemangiomy pod rentgenem jsou zde.  
  • foto hemangiom v krku a v hrtanu je zde.
  • foto hemangiomy u miminka jsou zde.
  • foto hemangiomy simplex zde.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Příčiny

Hemangiomy vznikají u psů na kterékoliv části těla. Jedná se o vrozené nezhoubné nádory, i když nemusí být patrné hned po narození a klinicky se projevují až několik dnů po porodu. Stále se neví, co je vlastně příčinou jejich vzniku. Zpravidla se nejedná o nebezpečné nádory, ale je třeba jim věnovat pozornost a sledovat je.

Hemangiom vzniká atypickým propojením cév a následným zmnožením cévní pleteně. Dělí se do tří skupin, a to na kapilární, kavernózní a arteriovenózní.

Kapilární hemangiom se nejčastěji objevuje na kůži, je to malá červená skvrnka těsně v podkoží. Na první pohled vypadá jako malé jahodové znaménko. Obvykle nepředstavuje žádný problém.

Hemangiom kavernózní se vyskytuje na kůži, ale může se objevit i na vnitřních orgánech. Tento typ vypadá jako nafialovělý uzlík. Spontánně mizí do šesti let. Může se vyskytovat i v oku nebo hrtanu.

Arteriovenózní hemangiom vypadá jako rozšířená prasklá žilka shlukující se k dalším stejným kapilárám a postupně se spojující do rozšířených žil. Také tento hemangiom není nebezpečný.

Hemangiomy mohou být nebezpečné zvláště tehdy, pokud jsou příliš rozsáhlé, a také v případě, že jsou lokalizovány na krku, kdy může dojít k útlaku cév, nebo na očních víčkách – zde může dojít k omezení visu. Rizikovou oblastí, kde hrozí poranění a následná infekce, je i oblast genitálu. V každém případě by se mělo dbát na to, aby si pes hemangiom neporanil, protože potom kvůli zmnožení cév hrozí intenzivní krvácení.

Zdroj: Hemangiom u psa

Moje miminko má hemangiom, co s tím?

Pokud má dítě cévní hemangiomy, musí být pečlivě vyšetřeno svým pediatrem, protože není vyloučeno, že hemangiom může být i v jiném orgánu těla. Je určitá skupina hemangiomů, které skutečně spontánně zmizí, s růstem těla se situace zlepšuje. Hemangiomy se postupně mění, fibrotizují, což znamená, že se stávají vazivem. V případu hemangiomů je opravdu nejlepší to, čemu se říká aktivní NEléčení. Když se hemangiom ztrácí sám, většinou nezanechává ani jizvu a výsledek je takový, že v dospělosti jedinec ani neví, že něco takového měl.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Je hemangiom nebezpečný životu?

Hemangiomy nemusí být jen kosmeticky závažné, jako jsou třeba v obličeji, ale mohou být i funkčně závažné. Například rodí se děti, které mají hemangiom v oblasti krku a dýchacích cest a ty jim utlačují dýchací cesty. Potom je potřeba dětem zavést trubičku, která jim umožní, že dýchací cesty jsou volné. Jindy zase zasáhnou okolí očí nebo uší. Hemangiom může trápit i funkčně. Hemangiomy na čele vedou děti k tomu, že začínají šilhat, to znamená, že je zde potřeba zavést chirurgickou léčbu nebo jinou intervenci. Zvlášť proto, že v některých případech může hemangiom během pár týdnů narůst do obrovských rozměrů.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP