Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZJISTIT KETOZU

OBSAH

Test na ketózu

Test na ketózu je v podstatě jednoduchý test moči. Kontrolní papírky lze zakoupit v kamenných i internetových lékárnách.

Zdroj: Ketóza

Diskuze

V diskuzi KATASTR NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Prochazka.

Dobrý den chtěl bych zjistit rozsah svého majetku děkuji Prochazka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emil Míček.

Dobrý den, potřebuji zjistit údaje o nemovitosti po zemřelém otci mé manželky. Je to možné zjistit na základě jména a jak mám postupovat.
Děkuji za zprávu.

Zdroj: diskuze Katastr nemovitostí podle jména

Jak poznám ketózu

Do ketózy je možné se dostat asi po dvou dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50 gramů, a to ve všech formách. Tento stav se dá poznat nejen pomocí diagnostických proužků, ale i podle zápachu z úst (v ketóze je tedy nutné dbát na zvýšenou ústní hygienu), který je při ketóze charakteristický (zápach z úst). Dalšími příznaky ketózy mohou být pocity na zvracení či nevolnost. Diagnostické proužky je možné koupit v každé lékárně, slouží k rychlému zjištění, zda máte vyšší výskyt ketolátek v moči.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT PLODNOST MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holub.

Dobrý den kde ma jít přítel na vysetření plodnosti? Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plodnost u muže se dá zjistit buď doma vlastním testem a nebo ve Fakultní nemocnici Ostrava, ulice 17. listopadu 1790, Ostrava - Poruba. Test na domácí otestování mužské plodnosti můžete koupit zde: www.prozdravi.cz/tes…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zjistit plodnost muže

Zkušenosti s ketózou

Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje. Avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů. Po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. A protože se při tomto stavu rychle spalují tuky, které organismus spaluje místo energie ze sacharidů, je ketóza využívána při hubnutí. Ketózu využívají mnohé diety, například proteinová, Atkinsova a počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena i pravěká dieta neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEN NEBO EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVA MOCHAROVÁ.

Mám problém s neustálým svěděním mezi prsty u nohou,kdy je pokožka podlita jakousi tekutinou,která se o po zaschnutí loupe,třeba i celá chodidla.A na dlani pravé ruky občas naskáčou svědivé pupínky,ty se po zaschnutí také loupou,ale jak to svědí...Vyzkoušeal už jsem snad vše co je v lékárnách k mání,co vám kdo doporučí...peníze fuč a nic,jedeme dál

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případech, jako je ten Váš, je potřeba odebrat vzorek postižené pokožky a prozkoumat ji pod mikroskopem, aby bylo možné zjistit pravou příčinu problémů. Je dost pravděpodobné, že si nákazu z nohy přenášíte i na ruku nejspíše při drbání. Návštěva kožní ordinace bude tím nejrychlejším řešením, jak zjistit co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plísen nebo ekzém

Změny nálady

Změny nálady mohou být podobné příznakům premenstruačního syndromu, a tak může být obtížné zjistit, zda souvisejí s menstruačním cyklem nebo příznakem těhotenství. Pokud premenstruační syndrom obvykle nezažíváte, může to být pro vás zřejmý příznak těhotenství.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Test na ketózu

Velmi levná, ale zároveň velmi nespolehlivá metoda jsou „ketoproužky“, které se dají zakoupit online nebo i v některých lékárnách. Vyjdou vás na pár korun a jediné, co je po vás požadováno, je kapka moči. Bohužel technologie použitá pro detekci ketonů nepatří na rozdíl od proužků na měření pH mezi ty nejpřesnější.

Velmi přesná, ale zároveň nejdražší metoda je měření z krve. Na celosvětovém trhu je několik producentů přístrojů, které vám velmi přesně změří množství ketonů v krvi, a to během několika sekund poté, co kápnete krev na testovací proužek.

Dostupná je i neinvazivní metoda – švédská firma Moose AB přišla na trh s přístrojem Ketonix, který si každý může pořídit za 110 dolarů (přibližně 2 400 Kč). Použití je velmi jednoduché, stačí připojit tester do USB portu počítače nebo na externí USB baterii, zhluboka se nadechnout a po dobu přibližně 15 sekund do testeru jednorázově vydechnout. Pokud vás někdy zastavila policie a museli jste podstoupit dechovou zkoušku na alkohol, máte dostatečnou praxi. Během několika sekund vám Ketonix na barevné stupnici ukáže, v jakém stavu se ketóza nachází.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Diskuze

V diskuzi NIMESIL 100 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urbaníková.

Potřebovala bych zjistit v které lékárně v Ostravě-Porubě mají NIMESIL 100 mg.

Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nimesil 100 mg

Jak poznám, že jsem v ketóze

Pokud je energetický výdej větší než příjem, vždy vzniká více ketolátek. Je to přirozený metabolický děj. Ke zvýšené tvorbě ketolátek dochází při nízkoenergetické dietě. Mezi takovéto diety patří i takzvané hyperproteinové, kdy je v jídelníčku vysoký podíl bílkovin a malý podíl sacharidů a tuků. Příjem bílkovin není ale nijak extrémní. Na obsah sacharidů se klade ještě větší důraz než na obsah tuků. Pokud dietu budete důsledně dodržovat, měření ketolátek není nijak důležité. Jestliže se rozhodnete ketózu měřit, první hodnotu je vhodné měřit již před zahájením režimu, abyste měli srovnání, pokud neabsolvujete běžné interní vyšetření. K nárůstu hodnot by mělo dojít již po 3 dnech diety.

Hlavním principem (příznaky) ketonové diety je výrazné navýšení množství potravin obsahujících bílkoviny a snížení sacharidů na 25 až 40 gramů denně. Sacharidové potraviny jsou v podstatě kompletně zakázané, zejména pečivo, těstoviny, brambory, rýže, ovoce i sladkosti. Neomezená je naopak konzumace masa, vysokotučných mléčných výrobků a některých méně sladkých druhů zeleniny.

Jak poznat, že u vás nastala ketóza? Dejte na své pocity. Měli byste zaznamenávat úbytek kilogramů a centimetrů na obvodech, příliv energie a žádný hlad. Může se stát, že vám několik dnů po sobě nezmizí ani jediný centimetr. Vaše tělo hubne ve vlnách, proto se neměřte každý den, ale pravidelně třeba jednou týdně.

Kdyby vás však pocit, že u vás ketóza neprobíhá, neopouštěl, můžete vyzkoušet diagnostické proužky pro analýzu moči (například KetoPhan), které koupíte v každé lékárně. Ketony se vyplavují do krve a moči a právě v nich je tedy možné je zjistit. Myslete ale na to, že hladina ketonů v moči v průběhu dne kolísá, takže výsledek nemusí být 100% přesný.

Diagnostické proužky navíc nepoznají všechny ketolátky, ale jen acetoacetát. Výsledek tak nemusí odpovídat ani množství ketonů v krvi. A množství ketonů v krvi a v moči rovněž nezávisí jen na rychlosti jejich tvorby, ale i na rychlosti jejich odbourávání. Pokud vám tedy proužek nezrůžoví, vůbec to nemusí znamenat, že nejste v ketóze. Mimo to intenzita zabarvení proužku a dokonce ani množství ketonů v krvi rychlost vašeho hubnutí neovlivní.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Diskuze

V diskuzi OPADÁVÁNÍ NEZRALÝCH DURANCIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krejčiřík Květoslav.

V tomto období 7.7.2017 mě začnout padat zelené plody durancií,opakujese to už třetím rokem.Začal jsem je pořádně zalívat ,ale padání jsem nezabránil.Opadlo asi 70% plodů.děkuji za radu nebo vysvětlení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš.

Zdravím, loni jsem měl stejný problém, podařilo se Vám něco zjistit ?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Opadávání nezralých durancií

Co je to ketóza

Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.

V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem REGISTER NEHNUTELNOSTI PODLA MENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka mokosova.

dobry den , mam dotaz nevim jak mam zjistit zda nevlastnim neco na slovensku? jsem vdova manzel JOSEF MOKOS nar. 16.11.1961 a zemrel 12.10.2016 bydlel v DIVIACKE NOVE VSI A TAKE V Z. KOSTOLANECH , vim ze vlastnily pozemky v Z.kostolanoch a v NOVAKOCH. PROSIM JAK TO MAM ZJISTIT?
LENKA MOKOSOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

K vyhledání v katastru nemovitostí na Slovensku můžete použít online formulář, který je poskytován přímo Geodetickým a kartografickým ústavem Bratislava. Adresa formuláře je:

www.katasterportal.s…

Dotázat se můžete i písemně žádostí o sdělení informací na adresu

Geodetický a kartografický ústav Bratislava
Chlumeckého 4
827 45 Bratislava

Svou žádost můžete zaslat i mailem

gkuopo@skgeodesy.sk

Zdroj: diskuze Register nehnutelnosti podla mena

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Diskuze

V diskuzi KDE ZJISTIT ČÍSLO POZEMKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Vrkočová.

chci číslo pozemku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Číslo pozemku najdete v katastrální mapě. Ta je k dispozici na Obecním / Městském úřadu a na Katastrálním úřadu. Když máte internet, tak si můžete zobrazit mapu kteréhokoli katastrálního území na svém počítači. Z této internetové mapy zjistíte nejen číslo pozemku, ale uvidíte i veškeré majitele a jejich podíly a adresy. Tuto mapu najdete tady: nahlizenidokn.cuzk.c…
Zadáte název obce, kterou potvrdíte v návrhu a kliknete na zobrazit mapu. Až se vám zobrazí, tak ji hodně přibližte, dokud se vám nezobrazí čísla pozemků. Pak dole pod mapou si vyberte nástroj KN (katastr nemovitostí) a klikem na jednotlivé pozemky si můžete prohlížet všechny dostupné informace.

Zdroj: diskuze Kde zjistit číslo pozemku

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luba Šanderová.

Prosím, dá se testovacími proužky i zjistit původ močových kamenů?

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Použití správných čoček

Oční test může zjistit, zda budete potřebovat nové dioptrie do brýlí nebo nové kontaktní čočky. Důležité je nosit správné dioptrické čočky. Tím se zlepší kvalita vašeho života a může se snížit riziko případných úrazů. Výzkumy zjistily, že špatné vidění bylo příčinou 270 000 pádů u lidí ve věku nad 60 let.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Diskuze

V diskuzi LEČITELÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ŠAMAN.

Spoustu onemocnění je z přebytku a nebo nedostatku energie čchi. Jde nejen zjistit ale i vytvořit odstranění pomoci AKUTRONIKU. Další informace viz. www.mrs-ivn.com

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: lečitelé

Masážní polštář

Masážní polštář vám poskytne perfektní masáž, ať už jste doma, v kanceláři nebo autě. Nebudou vás trápit opakované bolesti hlavy, zad, kloubů. Polštář může být vybaven válečkovo-rolovací a hnětací funkcí. Nevýhodou tohoto výrobku je jednostranné využití – dochází k masáži pouze ve zvolené části.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní polštář.

Zde můžete zjistit cenu masážního polštáře.

Zdroj: Masážní podložka

Pravidelné oční testy

Oční test není jen dobrý pro kontrolu brýlí. Je také důležitý pro kontrolu zdravých očí. Vyšetření zraku může zjistit různá onemocnění očí, jako je glaukom a šedý zákal, stejně jako jiné zdravotní problémy, například cukrovku a vysoký krevní tlak. Oční testy mohou rovněž diagnostikovat příčiny zhoršení rovnováhy, koordinace a mobility.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Masážní křeslo

Masážní křeslo je vynikající pomocník pro chvíle relaxace a odpočinku. Masáž je velmi realistická a uspokojí veškeré vaše požadavky. Ovládání je plně elektrické, a to pomocí dálkového ovladače. Jedním stiskem tlačítka si vás masážní křeslo změří a zajistí masáž přesně pro vaši postavu. Nevýhodou tohoto výrobku je pořizovací cena a jeho rozměry.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní křeslo.

Zde můžete zjistit cenu masážního křesla.

Zdroj: Masážní podložka

Ketóza

Pokud má člověk několik dní velmi nízký příjem sacharidů, dostane se jeho organismus do stavu ketózy. Tento stav není nebezpečný, naopak je pro organismus přirozený. Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje, avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů a po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. Do ketózy je možné se dostat asi po dvou dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50 gramů, a to ve všech formách. Tento stav lze poznat nejen pomocí diagnostických proužků, ale i podle zápachu z úst (v ketóze je tedy nutné dbát na zvýšenou ústní hygienu), který je při ketóze charakteristický. Dalšími příznaky ketózy mohou být i pocity na zvracení či nevolnost. Diagnostické proužky je možné koupit v každé lékárně, slouží k rychlému zjištění, zda máte vyšší výskyt ketolátek v moči.

Při tomto stavu se rychle spalují tuky, které organismus čerpá místo energie ze sacharidů, proto ketózu využívají mnohé diety, mezi které patří i proteinová, Atkinsonova, počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena také „pravěká dieta“ neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.

Zdroj: Ketóza

Masážní podložka do sprchy

Kvalitní praktická protiskluzová masážní podložka do sprchového koutu nebo vany je neklouzavá a plísním odolná podložka s vůní. Výhodou je zabránění uklouznutí a aktivace jednotlivých bodů na plosce nohy. Nevýhodou tohoto výrobku je nutnost z hygienických důvodů podložku po použití zavěsit na suché místo, aby se zabránilo vzniku choroboplodných zárodků.

Zde můžete vidět, jak vypadá masážní podložka do sprchy.

Zde můžete zjistit cenu masážní podložky do sprchy.

Zdroj: Masážní podložka

ACE-Inhibitory

Nejlepšími léky na vysoký tlak jsou v současné době ACE-Inhibitory (ACE-I). Za své výtečné účinky na vysoký krevní tlak vděčí svému působení na srdeční sval a ledvinovou tkáň. Srdce a ledviny jsou dva typické orgány, které se podílejí na vysokém krevním tlaku. Tyto léky mají občas nežádoucí účinky, objevuje se při nich suchý dráždivý kašel. 
Mezi ACE-Inhibitory patří tyto léky:
 

Prestarium Neo 

Prestarium Neo je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 311 Kč. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo přispívá maximálně 100 Kč na 30 tablet. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je dražší až o 1,90 Kč! Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo cena.
 

Prestarium Neo Forte

Prestarium Neo Forte je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 495 Kč za 30 tablet. Zdravotní pojišťovna na lék Prestarium Neo Forte přispívá částkou maximálně 134 Kč. U tohoto léku se vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X5MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je vyšší doplatek a cena jedné tablety je nepatrně dražší až o 16 haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Prestarium Neo Forte por tbl flm 30x5mg se dá zjistit zde: Prestarium Neo Forte cena.
 

Tritace 2,5mg

Tritace je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u tohoto léku je v době vydání článku 125 Kč za 20 tablet. Zdravotní pojišťovna na 20 tablet léku Tritace přispívá částkou maximálně 50 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí střední balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X2,5MG). U menšího balení, kde je 20 tablet, je sice nižší doplatek, ale cena jedné tablety je v tomto balení dražší až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po třiceti tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Tritace por tbl flm 30x2,5mg se dá zjistit zde: Tritace 2,5mg cena (http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0056977&tab=prices)
 

Tensiomin

Tensiomin sice není hrazený pojišťovnou, ale je to výborný lék na snížení náhle zvýšeného krevní tlaku. Na lék Tensiomin nepřispívá pojišťovna, ale i tak je jen na lékařský předpis. Cena léku Tensiomin 25mg 30 tablet, kterou si pacient hradí celou sám, je v době vydání článku 69 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí menší balení, kde je 30 tablet (POR TBL FLM 30X25MG). U většího balení, kde je 90 tablet, je cena jedné tablety nepatrně dražší o několik haléřů. Aktuální cena doplatku u léku Tensiomin por tbl flm 30x25mg se dá zjistit zde: Tensiomin 25mg cena.
 

Prenessa 4 mg

Prenessa je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Prenessa 4mg je v době vydání článku 33 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Prenessa 4mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X4MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice stejný doplatek a cena jedné tablety se tak zdraží až o 90 haléřů na jedné tabletě, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Prenessa por tbl nob 90x4mg se dá zjistit zde: Prenessa 4mg cena.
 

Ramil 5 mg

Ramil 5 je lék na vysoký krevní tlak, na který částečně přispívá pojišťovna. Doplatek u léku Ramil 5mg je v době vydání článku 415 Kč za 90 tablet. Zdravotní pojišťovna na 90 tablet léku Ramil 5mg přispívá částkou maximálně 301 Kč. U tohoto léku se nejvíce vyplatí největší balení, kde je 90 tablet (POR TBL NOB 90X5MG). U menšího balení, kde je 30 tablet, je sice nižší doplatek, ale i tak je cena jedné tablety dražší asi o 40 haléřů, než v balení po 90 tabletách. Aktuální cena doplatku u léku Ramil por tbl nob 90x5mg se dá zjistit zde: Ramil 5mg cena.
 

Zdroj: Nejlepší léky na vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP