Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK ZLEPSIT CEVNI PRUTOK

OBSAH

Videonávod jak poznat cévní mozkovou příhodu

Jaká je první pomoc při cévní mozkové příhodě, či zda je možná prevence nebo jaké jsou příznaky, léčba a rehabilitace se dozvíte v pořadu České televize 90’ ČT24: Mozková mrtvice – léčba a prevence.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi CÉVNÍ NEDOSTATEČNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,

manžel trpí cévní nedostatečností dolních končetin. V létě jedeme k moři, a proto nás zajímá, jaká kosmetika je pro něj nejvhodnější a nejšetrnější...

děkuji za odpověď

S pozdravem

Lenka Kostohryzová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cévní nedostatečnost

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika

Diskuze

V diskuzi VROZENA CEVNÍ MALFORMACE NA STEHNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana prokopcová.

Moje pětiletá dcera má vrozenou cévní malformaci na pravém stehně. Mohl by někdo se stejnou diagnózou poskytnout informace týkající se možného budoucího vývoje, rizik, úskalí atd. Děkuji za jakékoliv informace

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vrozena cevní malformace na stehně

Proč jsou tak rozsáhlé škody po prasknutí?

Protože aneurysma v mozku může napáchat škody na mozkové tkáni a tím sníží funkci mozku. Vyšší škody obvykle souvisí s velkým množstvím vylité krve, kde je poškození způsobeno zvýšeným tlakem a otoky z krvácení přímo na mozkové tkáni, nebo z místního buněčného poškození mozkové tkáně z podráždění krve v prostoru mezi mozkem a lebkou. Krev také může dráždit a poškodit normální krevní cévy a způsobit jejich zúžení, čímž je přerušen normální průtok krve do zdravé mozkové tkáně a může způsobit ještě větší poškození mozku (cévní mozková příhoda).

Zdroj: Výduť na mozku

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Testy na ucpané cévy

Srdeční screening může odhalit, zda máte ucpané tepny. Krevní testy na vysoký cholesterol, který může zvýšit pravděpodobnost hromadění tukových usazenin ve vašich cévách. Pokud jste vystaveni vysokému riziku, trpíte problémy, jako je angina pectoris, nebo jste již prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt, pak existují některé testy, které mohou prozkoumat vaše tepny a zkontrolovat jejich ucpání. Pomocí ultrazvuku lze hledat známky blokád. Echokardiogram je ultrazvuk vašeho srdce, který nám může pomoci posoudit riziko srdečního onemocnění. Karotický dopplerovský ultrazvuk umožňuje měřit průtok krve tepnami, které zásobují váš mozek. Karotický dopplerovský sken se používá k hodnocení rizika mrtvice. Pokud jsou během těchto testů zjištěny nějaké problémy, léčba může pomoci zlepšit průtok krve vašimi ucpanými tepnami a snížit rizika.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem ZVONĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan.

Několikkrát za život mě bolel lalúček na levém uchu a po mnoha vyšetřeních mi lékaři řeli je to krční páteř,proto célý život cvičím. Dnes v 61.letech,mám ty samé problémy,ale nebolí mě lalůček na levém ucku,ale slyším tam jak mi byje srdce.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ivan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když slyšíte vlastní tep, tak je to šelest v uchu. Obvykle za to může cévka ve vnitřním uchu, která není již tak pružná jako dříve a průtok krve v ní způsobuje takovéto zvukové pocity. Tyto problémy se léčí lékem piracetam. Před léčbou je ale potřeba zkontrolovat stav kardiovaskulárního systému. Proto doporučuji konzultovat svůj stav s lékařem na ORL, případně na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Toto může být cévní problém a můžou ho způsobovat vedlejší účinky některých léků. Bude potřeba provést odborné vyšetření a sledování, abyste se dozvěděla, co to je. Začněte u kožního lékaře a pak zkuste internistu kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie

Venofarmaka

Venofarmaka jsou látky, které podle jejich výrobců chrání cévní stěnu a pomáhají zlepšit její funkci. Jejich působení zatím u žádného z nich nebylo řádně objasněno a ani klinicky prokázáno, s výjimkou nespecifických analgetik a látek tišících zánět. To ale neznamená, že jsou nutně neúčinné. Hypotetické mechanismy účinku jdou od vlivu na cévní a lymfatický systém, přes protizánětlívý vliv, antitrombotický účinek, vliv na hladké svaly a pojivo cévní stěny až k vlivu na genovou expresi: například syntézu lamininů (tribenosid) nebo expresi cykloxygenázy (ženšen). Mohou být přírodního, polosyntetického i syntetického původu. Často se jedná o rostlinné flavonoidy, jejich glykosidy, nebo saponiny. Jejich účinek byl kdysi vysvětlován antioxidačním působením, což je však nepřípustným zjednodušením. Účinnost proteolytických enzymů (třeba propagovaný Wobenzym) nebyla klinicky nikdy prokázána.

Používají se především při zánětu žil (akutní tromboflebitidě), varixech (křečových žilách) a hemoroidech.[1]

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Diskuze

V diskuzi BOLEST CHODIDEL ZESPODU PÁLENÍ CHODIDEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimir Blažek.

as.rok pálení chodidel.,dříve jen v noci a as.tři měsíce i přes den a stále se to stupňuje,vyšetření cévní ok.,neurologie-Betahistin Activas 24md.užití ,půl roku a neni lepší.ortopedie-Dona aGabagamma 300 mg užívám as 4.měsíce-stejné.,můžete někdo poradit-?dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest chodidel zespodu pálení chodidel

Jak lék Brilique funguje

Brilique působí na buňky zvané „trombocyty“. Tyto velmi malé krvinky pomáhají zastavit krvácení tím, že se seskupují a ucpávají malé otvory v cévách, které jsou rozříznuté nebo jinak poškozené.

Krevní destičky však mohou také vytvářet sraženiny v poškozených cévách v srdci a mozku. To může být velmi nebezpečné, protože:

  • sraženina může zcela přerušit průtok krve; To může způsobit srdeční infarkt (infarkt myokardu) nebo mozkovou mrtvici, popř
  • sraženina může částečně blokovat krevní cévy vedoucí k srdci; To snižuje průtok krve do srdce a může způsobit občasnou bolest na hrudi (nazývanou „nestabilní angina pectoris“).

Brilique pomáhá předcházet agregaci krevních destiček. Tím se snižuje pravděpodobnost tvorby krevní sraženiny, která může snížit průtok krve.

Zdroj: Lék Brilique

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ WOBENZYMU PO MOZKOVÉ MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mozková mrtvice odborně cévní mozková příhoda může mít dvě příčiny. Buď se ucpe céva a nebo praskne. V prvním případě je třeba rozpustit sraženinu a v druhém případě naopak srážení krve podpořit. Wobenzym může pomoci předcházet krevním sraženinám, které by mohly znovu ucpat cévu v mozku, protože aktivuje enzymatický rozklad fibrinu v krevních sraženinách. Mohl by tak přispět v prevenci opakování mrtvice, která byla způsobena ucpáním cévy - tak zvaná ischemická cévní mozková příhoda.

Neexistují žádné výzkumy, ani z lékařské praxe nejsou k dispozici žádné důkazy o přínosech Wobenzymu v následné léčbě cévní mozkové příhody. Rovněž nejsou široce známy ani následky takového užívání. Každá cévní mozková příhoda má svou následnou léčbu. U ischemické cévní mozkové příhody, kde by mohl být Wobenzym přínosem, se tato léčba týká prodloužení srážení krve - tak zvané léky na ředění krve. Wobenzym má také vliv na krevní sraženiny, proto by jeho případné zavedení do léčby mělo být konzultováno s neurologem, který vede léčbu po mrtvici.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Užívání Wobenzymu po mozkové mrtvici

Co je to trombóza

Trombóza je děj, při kterém dochází ke sražení (koagulaci) krve za vzniku trombu. V tepnách má za následek nedokrevnost (ischemii) postižené oblasti, v žilách může zhoršit odtok krve.

Ke vzniku trombózy dochází kvůli jedné příčině nebo kombinací faktorů, které jsou známy jako Virchowova trias:

  • poškození stěny cévy – způsobeno například zánětem, aterosklerózou, imunokomplexy;
  • turbulentní proudění, nebo naopak zpomalený průtok krve – venostáza, zúžení a nedomykavosti srdečních chlopní, dlouhé sezení a stání, nedostatečný pohyb, dehydratace, těhotenství;
  • trombofilní stavy – narušení rovnováhy pro/protisrážlivých faktorů, perorální antikoncepce.

K profylaxi se používá hlavně antikoagulační léčba.

Trombus může být při odtržení od cévní stěny jedním ze zdrojů vmetku (trombembolus) a způsobit tak embolii.

Tromby se velmi často vyskytují spolu s aterosklerózou a zhoršují prognózu nemocného. Běžnými rizikovými faktory vzniku krevních sraženin v hlubokých tepnách jsou: dlouhodobá nehybnost dolních končetin, obezita, těhotenství, stavy po velkých chirurgických výkonech, hormonální antikoncepce, Leidenská mutace a jí podobné poruchy koagulačního systému a poruchy chlopenního aparátu dolních končetin při chronické žilní nedostatečnosti, kouření, křečové žíly. Pacient může být v ohrožení života.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobry den,
uz pres tyden mam silne krece v lytkach a postupuje to az k panvi,ted se mi udelali fialovocervene fleky na nohou a objevuji se fleky na hrudniku,obliceji a na rukou,jsem unavena a boli me i kosti,klouny i vlasy. chvilkama mam horecku a zimnici.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle příznaky ukazují na infekci v krvi a nebo na cévní poruchu. Může to být zaviněno i nějakou bakterií. Je potřeba, abyste co nejdříve vyhledala lékařskou pomoc! Bude nutné vyšetření krve. Neodkládejte to a rychle běžte k lékaři, třeba i na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky

Diagnostika cévní mozkové příhody

Pokud je mrtvice diagnostikována rychle po nástupu příznaků, mohou lékaři použít léky na obnovu správné funkce. První věc, kterou lékař zjišťuje, je to, jestli jde o mozkovou příhodu ischemickou nebo hemoragickou. Což je velmi důležité, protože když je léčba zvolena špatně a léčí se opačný druh mozkové příhody, může to vést k úmrtí. Lékař provádí CT mozku, aby zjistil krvácení, ale může nařídit i další vyšetření. Zároveň se kontroluje poškození mozku a příznaky způsobující podobnost s mrtvicí.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ KOTNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janan Kloučková.

Dobrý den mama oteklé kotníky už delší dobu mi to trápí piju Linfa čaj a pani doktorce jsem to říkala žílní a cevní oběh je v pořádku tak už si nevim rady prosím o radu a předem děkuji Kloučková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Doporučuji přístroj rikta.
Vřele doporučuji, je výborný.
Karel

Zdroj: diskuze Oteklé kotníky

Lék Brilique

Brilique (tikagrelor) je perorální antiagregační tableta na předpis, která se obvykle užívá dvakrát denně, ráno a večer. Používá se s denní udržovací dávkou aspirinu. Je schválen pro tato použití:

  • ke snížení rizika kardiovaskulární smrti, srdečního infarktu nebo mrtvice u pacientů s akutním koronárním syndromem (AKS) nebo s anamnézou srdečního infarktu. Minimálně prvních 12 měsíců po AKS je lepší než klopidogrel.
  • ke snížení rizika tvorby sraženiny ve stentech pacientů, kteří byli stentováni pro léčbu AKS.
  • ke snížení rizika prvního srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody u pacientů s onemocněním koronárních tepen s vysokým rizikem takových příhod.
  • ke snížení rizika cévní mozkové příhody u pacientů s akutní ischemickou cévní mozkovou příhodou (NIH Stroke Scale skóre ≤5) nebo vysoce rizikovou tranzitorní ischemickou atakou (TIA).

Brilique (ticagrelor) vyrábí společnost AstraZeneca a používá se od roku 2011.

Zdroj: Lék Brilique

Poradna

V naší poradně s názvem CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Lančova.

Prodělala jsem slabou mozkovou mrtvičku užívám Eligus 5mg 2×denně chtěla bych letět letadlem cesta trvá 5hod.,ale při přistání mám obrovské tlaky v hlavě .Mám sice strach, ale chci se poradit.Děkuji za odpověď
JE MI 67LET.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině konzumace s vaším neurologem může dát spolehlivou odpověď. Můžete ji absolvovat i po telefonu. Neurolog zhodnotí váš stav a sdělí vám postup, kterým se připravíte na vaší cestu do exotiky.
V případě, že dostanete předpis na injekci nízkomolekulárního heparinu, tak zde najdete návod, jak si ji aplikovat před odletem: youtu.be/FBrCBIvmYYY…
Návod je velmi podrobný a je veden v angličtině, což ve vašem cestovatelském případě určitě nebude problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu po mozkové pohodě letět letadlem

Sedm pomocníků na zvýšení potence

Sliny

Muži i ženy si mohou kontrolovat hladinu testosteronu pomocí slin na základě hormonálních testů, což dosud představuje nejpřesnější způsob, jak otestovat tento hormon. Pokud jsou hodnoty testosteronu nízké, měli byste přirozený testosteron doplnit pomocí injekcí nebo krémů, které jsou v zahraničí běžně dostupné. Příkladem je herečka Jane Fondová, která používá přirozený testosteron a od 70 let si zlepšila svůj milostný život.

Tepny

Zvýšení průtoku krve: i při adekvátní hladině testosteronu budete mít sexuální potíže, pokud nemáte dostatečný průtok krve v pohlavních orgánech. Ve skutečnosti se jedná o nejčastější příčinu sexuální dysfunkce. Jak z toho ven? Prvním krokem je celé tělo detoxikovat. Detoxikací odstraníte toxiny a odpadní látky ve vašem těle. Poté je výborná ozonová terapie. Je prokázáno, že způsobuje dilataci endotelu arteriální stěny (zvýšením hladiny oxidu dusnatého), což vede ke zvýšení průtoku krve a také ke snížení krevního tlaku. Obě tyto metody významně přispívají k obnovení toku krve do pohlavních orgánů a tím zlepšují sexuální funkci a výkon.

Meloun

Jezte meloun: toto osvěžující ovoce má zajímavé účinky na kardiovaskulární a sexuální zdraví. Meloun totiž obsahuje vysoké koncentrace citrulinu, což je aminokyselina, která se v těle přemění na oxid dusnatý. Oxid dusnatý je zodpovědný za uvolnění cév, čímž se zvýší průtok krve do všech orgánů těla. Konzumací melounu tedy můžete zlepšit cévní průtok krve a tím i svou sexuální výkonnost. Studie, která proběhla na univerzitě ve Foggii v Itálii, sledovala pacienty, kteří zvýšili přísun citrulinu v potravě a dosáhli tak lepší erekce a zvýšení průměrného počtu pohlavních styků za měsíc ve srovnání s pacienty, kteří užívali jen placebo. Výsledky studie byly publikovány na urologickém kongresu v lednu 2011.

Kysané zelí

Kysané zelí je velmi výkonné afrodiziakum, které může pomoci mužům při erektilní dysfunkci. Studie z roku 2002, zveřejněná v časopise zemědělské a potravinářské chemie, zjistila, že 90 % mužů cítilo po konzumaci kysaného zelí znatelné zvýšení libida.

Kyselina listová

Potraviny bohaté na kyselinu listovou mají příznivý vliv na objem spermatu a v některých studiích byl zjištěn nárůst objemu ejakulátu až o 45 % u konzumentů, kteří jedli potraviny bohaté na kyselinu listovou. Mezi tyto potraviny patří chřest, brokolice, citrusové plody, řepa a špenát.

Ústřice

Ústřice jsou bohaté na zinek a minerály, které jsou životně důležité pro zdravé sperma. Mayo Clinic uvádí, že zinek hraje velmi důležitou roli v mužské reprodukci, a to tím, že má výrazný vliv na zdravé a bohaté sperma. Mezi potraviny, které obsahují nejvíce zinku, patří červené maso, krůtí maso, jehněčí maso, ječmen, semínka a ořechy.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je výborné afrodiziakum. Ve studii, která byla publikována v Journal of Sexual Medicine 2006, bylo zjištěno, že ženy, které jedly denně hořkou čokoládu, měly vyšší sexuální apetit než ty, které ji nekonzumovaly. Důvodem je, že hořká čokoláda obsahuje jak serotonin, který posiluje vaši náladu, tak fenylethylamin, který napodobuje chemii mozku zamilovaného člověka. Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa rovněž zvyšuje průtok krve a uvolňuje tepny.

Zdroj: Domácí léky na potenci

Léčba cévní mozkové příhody

Léčba ischemických cévních mozkových příhod se zaměřuje na obnovení průtoku krve do mozku. Pokud se dostanete do nemocnice hned po mrtvici, lékaři vám dají léky, které rozpouštějí krevní sraženiny. Výzkum ukazuje, že tento lék dokáže zotavit z mrtvice, zvláště pokud byl podán do 90 minut od prvních příznaků. Existují i jiné medikamenty, které jsou určeny k prevenci vzniku krevních sraženin a zvládnutí příznaků nemoci.

Hemoragická mrtvice bývá těžko léčitelná. Lékaři mohou provést chirurgický zákrok nebo jiné ošetření, aby zastavili krvácení a tlak v mozku. Léky se užívají ke kontrole krevního tlaku, otoku mozku a dalších problémů.

Pokud je váš stav stabilizován, léčba se zaměří na prevenci dalších problémů. Nejspíš budete muset užívat řadu léků, zejména na vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a diabetes. U některých lidí je nutné chirurgické odstranění nahromaděného plaku z krevních cév, které zásobují mozek (karotické tepny).

Nejlepším způsobem, jak zlepšit činnost mozku po mrtvici, je rehabilitace. Cílem mozkové rehabilitace je opětovné získání dovedností, které byly ztraceny při mrtvici, a rovněž snaha zabránit zhoršení v budoucnosti. Během několika měsíců po mrtvici máte největší šanci na opětovné získání svých schopností. Rehabilitace by měla začít co nejdříve po mrtvici.

Zdroj: Cévní mozková příhoda

Co je to plak

Plak je tvrdá látka, která se tvoří a roste uvnitř tepen a způsobuje ucpání a ztvrdnutí cév. Tvorba arteriálních plaků často vede k infarktu, mrtvici a postupnému přerušení přívodu krve do životně důležitých orgánů. Krevní sraženiny tvořené „lepkavými“ destičkami a plakem, který se uvolňuje od stěn tepny, mohou blokovat průtok krve a způsobit smrt. Arterioskleróza je nemoc, která zahrnuje nahromadění plaku v tepnách. Plak je tvořen tukem, cholesterolem, vápníkem a dalšími látkami v krvi.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Přírodní zhoustnutí vlasů

Sedativní masáž hlavy a obličeje slouží spíše k uvolnění organismu než zvýšení hustoty a zlepšení kvality vlasů. Nabízí ji mnoho masážních salonů. Navíc uvolňuje krční páteř a ramena a „otevírá“ hrudník. Na obličeji a hlavě se touto masáží účinně stimulují akupresurní body vnitřních orgánů, provádí se při ní tzv. šamponování vlasové části pokožky (tj. krouživé uvolňující pohyby) a jiné speciální hmaty. „Šamponováním“ pokožky se uvolní kůže, zvyšuje se průtok krve cévami a rozproudí se lymfatický systém. K mozku se tak lépe dostává potřebná výživa a rychleji jsou z něj odváděny toxiny. Obličej i vlasy se krásně prokrví, proteplí, a člověk se vnitřně zklidní. Z těla se uvolní stres.

Doporučuje se používání bylinek, jako je čaj z kopřiv, nebo používání cibule, která obsahuje síru. Další možností je trojkombinace kalcium-magnezium-zinek k dlouhodobému užívání. Potravinové doplňky je vhodné konzultovat se svým lékařem.

Dají se také použít šampony z lékárny, např. Alpecin, nebo vodička Biohar. Tyto výrobky by měly vyživovat vlasy. Dále se doporučují oleje – a to kokosový, olivový, nebo speciální olejíčky. Nezapomínejte také pravidelně zastřihovat konečky vlasů.

Zdroj: Jak zlepšit hustotu a kvalitu vlasů

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Co způsobuje mrtvici?

Existují dva typy mrtvice:

  1. K ischemické mrtvici dojde tehdy, když krevní sraženiny blokují krevní cévy v mozku. Sraženina se může vytvořit kdekoli v krevním systému. Ischemická mrtvice je patrně nejčastějším druhem vyskytujícím se u starších jedinců.
  2. Hemoragická mrtvice se objeví v té části mozku, kde dochází k úniku tepenného krvácení. Hemoragické mrtvice jsou méně časté, ale více nebezpečné než ischemické.

Zdroj: Cévní mozková příhoda


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP