Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIKONCEPCE VAGINALNÍ KROUŽEK

OBSAH

Vaginální antikoncepční kroužek

Vaginální antikoncepční kroužek uvolňuje estrogen a progestin přímo do pochvy. Gynekolog vám ukáže, jak vložit kroužek do pochvy. Antikoncepční kroužek by měl být v pochvě po dobu tří týdnů s následným vyjmutím. Před vložením nového tedy následuje sedmidenní vysazení.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem KOUPÁNÍ S NUVARINGEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina .

Dobrý den, někde jsem četla že kroužek je nefunkční pokud ho umyjete horkou vodou. Můžu s kroužkem vůbec do horké vany? Sice blbá otázka,ale radši se zeptám..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně se s nim koupej. Pokud teplá voda nespálí tebe, tak pak nepoškodí ani vaginální kroužek.

Zdroj: diskuze Koupání s Nuvaringem

Dostupnost vaginálního kroužku?

Vaginální kroužek NuvaRing je pouze na předpis. Gynekolog posoudí vaši anamnézu a zkontroluje krevní tlak. Informujte svého gynekologa, pokud užíváte nějaké léky, včetně nepředepsaných léků a rostlinných produktů. Gynekolog na základě menstruačního cyklu a používání předchozí antikoncepce rozhodne, kdy je vhodné NuvaRing zavést. Je pravděpodobné, že před použitím vaginálního kroužku NuvaRing podstoupíte těhotenský test a budete muset po dobu jednoho týdne používat nehormonální antikoncepci. Záložní antikoncepční metoda nemusí být nutná, pokud jste dříve používala antikoncepční pilulky nebo podkožní implantát. Vaginální kroužek NuvaRing se vkládá v kterýkoli den až do dne, kdy jste měla začít užívat nové balení antikoncepčních pilulek nebo používat nový podkožní implantát.

Zdroj: Vaginální kroužek NuvaRing

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Průjem, cestička vyšlapaná mezi toaletou a koupelnou a křeče. Ale stačilo dát si ráno a večer 2 Probiolacty a průjem byl ten tam.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tinka.

Vyzkoušela jsem mnoho přípravků na nepříjemnou vaginální mykózu, ale často se vracely. Na doporučení gynekologa jsem začala užívat Enzymax V.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Co je to NuvaRing

Recenze potvrzují, že vaginální kroužek NuvaRing je čím dál tím oblíbenější antikoncepcí. Ačkoliv se zavádí do pochvy, jedná se o kombinovanou metodu hormonální antikoncepce. Tato nová metoda antikoncepce si postupně získává i dosud nedůvěřivé ženy, zvyklé po dvě generace na pilulky.

Kroužek obsahuje hormony, které se uvolňují a blokují ovulaci, mění sílu děložní sliznice a hustotu hlenu na děložním hrdle. Oproti klasické hormonální antikoncepci v podobě pilulek obsahuje vaginální kroužek mnohem méně hormonů. Hormony působí pouze lokálně, čímž se významně snižují rizika spojená s užíváním hormonální antikoncepce.

Zdroj: Nuvaring

Diskuze

V diskuzi VAGINÁLNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tinka.

Vyzkoušela jsem mnoho přípravků na nepříjemnou vaginální mykózu, ale často se vracely. Na doporučení gynekologa jsem začala užívat Enzymax V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lejina.

A už se vám začíná ulevovat? Seženu ho na netu?

Zdroj: diskuze Očista

Hormonální antikoncepční metoda

Současná hormonální antikoncepční metoda se používá hlavně za účelem chránění před možným těhotenstvím. Způsob užívání může ženám sloužit také ke zmírnění příznaků PMS (premenstruačního syndromu), bolestivé menstruace nebo poruch menstruačního cyklu, případně při problémech s pletí (výskyt akné a jiné). Hormonální antikoncepce je složena ze dvou hlavních hormonů, a sice estrogenu a gestagenu.

Typy hormonálních antikoncepčních metod:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

Zdroj: Druhy antikoncepce

Diskuze

V diskuzi CITRON A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Citron se jako antikoncepce používal už ve starém Egyptě. Casanova u svých milenek praktikoval jen metodu, kterou převzal ze starých pramenů. Půl citronu se vymačkalo a zasunulo do pochvy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Aplikace vaginálního kroužku

  • Vyjměte přípravek NuvaRing z fóliového balení. Nalezněte ideální polohu, při které si zavedete vaginální kroužek. Vaginální kroužek můžete zavádět ve stoje s jednou nohou zvednutou, v dřepu nebo vleže. Jednou rukou roztáhněte stydké pysky a druhou rukou stlačte protilehlé strany NuvaRingu mezi palcem a ukazováčkem. Jemně zatlačte NuvaRing hluboko do vagíny. Přesnost umístění kroužku nesnižuje jeho účinnost, ale pokud cítíte nepříjemný pocit, pokuste se znovu zatlačit NuvaRing hlouběji do pochvy. Vaginální kroužek NuvaRing by měl být v pochvě po dobu tří týdnů. NuvaRing nemusí být odstraněn při pohlavím styku.
  • Po třech týdnech vaginální kroužek NuvaRing jemně odstraňte. Vytvořte ukazováčkem tzv. háček, kterým vyjmete kroužek z pochvy. Nedoporučuje se vyjmutý vaginální kroužek splachovat do záchodu. Než budete aplikovat nový, vyčkejte po dobu jednoho týdne. V tomto týdnu budete mít normální menstruační cyklus. Při vkládání nového vaginálního kroužku může dojít ke krvácení. Pokud se vám nepodaří vyjmout NuvaRing z pochvy, obraťte se na svého gynekologa.
  • Vaginální kroužek NuvaRing může vypadnout během vyjmutí tamponu, při pohlavním styku nebo i při vyprazdňování. Pokud vaginální kroužek vypadne, opláchněte jej chladnou nebo vlažnou vodou a vložte jej zpět do pochvy.
  • Jestliže vaginální kroužek nevrátíte do pochvy do tří hodin, použijte záložní antikoncepční metodu. Pokud k tomuto dojde během prvního nebo druhého týdne používání, vložte NuvaRing co nejdříve do pochvy a po dobu jednoho týdne používejte záložní antikoncepční metodu. Pokud se toto přihodí v průběhu třetího týdne, doporučuje se odstranění vaginálního kroužku. Můžete pak vložit nový, ale může dojít ke špinění nebo krvácení. V tomto případě se rovněž doporučuje po dobu jednoho týdne používat záložní antikoncepční metodu. Při vypadnutí vaginálního kroužku může dojít ke krvácení z vysazení.

Při používání výrobku NuvaRing můžete užívat tampon. NuvaRing se nekříží s umístěním tamponu. Nepoužívejte tampon jako záložní antikoncepční metodu! Pokud dojde k poškození nebo zlomení kroužku, okamžitě jej vyjměte a vyměňte za nový.

Zdroj: Vaginální kroužek NuvaRing

Diskuze

V diskuzi VAGINÁLNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolajda.

Jo kvasinky, neznám ženu co ji neměla aspoň jednou. Já osobně vyzkoušela mnho přípravků a babských rad.V lékárně mě doporučili Enzymax V. Zatím pomáhá a doufám, že se vaginální mykóza nebude vracet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tercina.

Taky jsem o něm slyšela, je prý opravdu účinný na daný problém. Má ho někdo opravdu vyzkoušený?

Zdroj: diskuze Vaginální mykóza

Hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je v současné době asi nejspolehlivějším způsobem ochrany před početím. Pokud je užívána ženou v plodném věku správně, zasahuje do běžného měsíčního cyklu tak, že brání těhotenství, a to tím, že:

  • brání vaječníkům, aby uvolňovaly vajíčka;
  • zahušťuje sliz v děložním čípku (hrdlo dělohy), čímž zabraňuje pronikání spermií do lůna (dělohy);
  • způsobuje změny děložní sliznice, které vajíčku nedovolí se usadit.

Hormonální antikoncepce se používá i k řízení těžkých stavů menoragie (velmi silné menstruační krvácení), endometriózy (gynekologické onemocnění vyvolávající mimo jiné bolesti zad a podbřišku) a premenstruačních syndromů. Také se využívá k léčbě syndromu polycystických ovarií a akné u žen. Hormonální antikoncepce však nechrání před sexuálně přenosnými infekcemi. K dispozici je několik typů hormonální antikoncepce: perorální antikoncepce, antikoncepční náplasti, injekce, implantáty, nitroděložní systém a vaginální antikoncepční kroužky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi DRUHY ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xaver.

Pokud budou všichni provádět prasárny, bude potřeba uvedené antikoncepce. Pokud však se zdrží těchto prasárniček, tak pak není potřeba nic. A to je nejlepší způsob anikoncepce. Nic neprovádět a takové různé prasárničky nechat pouze na těch, kteří jsou úchylové.
Xaver

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy antikoncepce

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Co dělá NuvaRing?

NuvaRing zabraňuje otěhotnění a má určité výhody, mezi ně patří:

  • může být odstraněn kdykoliv a následuje rychlý návrat schopnosti otěhotnět;
  • nevyžaduje osobní kontrolu;
  • eliminuje potřebu užívání přerušované antikoncepce;
  • největší výhodou vaginálního kroužku je, že je bezpečný i pro ženy s alergií na latex.

Jako každá antikoncepce, tak i NuvaRing není vhodný pro každého. Gynekolog vám nemusí doporučit užívání přípravku NuvaRing, pokud:

  • budete znehybněná na delší dobu z důvodu chirurgického zákroku;
  • kojíte nebo jste nedávno porodila, potratila či byla na potratu;
  • jste starší 35 let a kouříte;
  • jste citlivá na jakékoli složky přípravku NuvaRing;
  • máte cukrovku a cévní komplikace;
  • je u vás riziko tvorby krevních sraženin;
  • jste prodělala rakovinu prsu, dělohy nebo jater;
  • máte v rodinné anamnéze srdeční infarkt nebo mrtvici;
  • trpíte onemocněním jater;
  • máte migrény spojené s aurou;
  • máte vysoký krevní tlak;
  • trpíte neobjasněným krvácením z pochvy;
  • jste prodělala žloutenku během těhotenství nebo během dřívějšího užívání hormonální antikoncepce;
  • vaginální kroužek opakovaně po vložení vypadává.

Informujte gynekologa, pokud:

  • máte prolaps dělohy, močového měchýře nebo rektální výhřez;
  • jste prodělala syndrom toxického šoku;
  • jste náchylná k vaginálnímu podráždění;
  • jste si nahmatala prsní bulku, trpíte fibrocystickou chorobou, máte abnormální mamogram nebo se ve vaší rodinné anamnéze vyskytuje rakovina prsu;
  • máte deprese;
  • máte cukrovku;
  • máte epilepsii nebo migrény;
  • máte problémy se žlučníkem, játry, srdcem nebo ledvinami;
  • máte vysokou hladinu cholesterolu nebo triglyceridů;
  • máte vysoký krevní tlak;
  • trpíte nepravidelnými menstruačními cykly;
  • máte naplánovanou operaci;
  • trpíte těžkou zácpou.

Zdroj: Vaginální kroužek NuvaRing

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce pro muže

Menstruace s NuvaRingem

U některých žen přípravek NuvaRing vyvolává nečekané vaginální krvácení mezi menstruačními obdobími. Budete potřebovat menstruační vložku. V každém případě ponechte kroužek v pochvě a pokračuje normálně v jeho používání. Jestliže se nepravidelné krvácení zesiluje nebo se objevuje opakovaně, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: Nuvaring

Diskuze

V diskuzi VAGINÁLNÍ KAPSLE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renča.

V létě mě trápí mykózy častěji, takže už si dávám pozor, i když ne vždycky se jim vyhnu. Hlavně nezůstávám zbytečně v mokrých plavkách a taky se snažím nejíst moc sladké, opravdu to pomáhá. Nasadila jsem ještě navíc probiotika devítku a pokud už fakt mykózu dostanu, beru vaginální probiotické kapsle maldion a je po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vaginální kapsle diskuze

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Příznaky vaginální mykózy

Příznaky vaginální mykózy se projevují svěděním a pálením vně pochvy či výtoky, které způsobí značný diskomfort ženy a mohou narušit její intimní život.

Zdroj: Vaginální mykóza

Canesten GYN 1 den

Canesten GYN 1 den s jednou vaginální tabletou představuje komfortní jednorázovou aplikaci pro léčbu vaginální mykózy. Vaginální tableta se aplikátorem zavede do pochvy nejlépe večer před spaním. Vhodná je i kombinace s přípravkem Canesten krém k ošetření vnějších intimních partií. Oba léčivé přípravky jsou obsaženy v balení Canesten GYN Combi Pack.

Zdroj: Vaginální mykóza

Odborné informace

Přípravek NuvaRing je antikoncepční vaginální kroužek používaný jako prevence otěhotnění. Každý kroužek obsahuje malé množství dvou různých ženských pohlavních hormonů – etonogestrelu a ethinylestradiolu. Kroužek pomalu uvolňuje tyto hormony do krevního oběhu. Vzhledem k malému množství uvolňovaných hormonů je NuvaRing považován za nízkodávkový antikoncepční přípravek. Protože NuvaRing uvolňuje dva různé typy hormonů, je považován za takzvaný kombinovaný hormonální antikoncepční přípravek. NuvaRing působí stejně jako kombinované antikoncepční pilulky, ale místo užívání pilulky každý den, je kroužek používán nepřetržitě po dobu 3 týdnů. Hormony uvolněné z NuvaRingu brání uvolnění vajíčka z vaječníku. Jestliže není uvolněno žádné vajíčko, nemůžete otěhotnět.

NuvaRing, stejně jako ostatní hormonální kontraceptiva, nechrání proti nákaze HIV (AIDS) nebo proti jiným pohlavně přenosným nemocem. Doposud není známo, jak přípravek NuvaRing ovlivňuje riziko vzniku krevní sraženiny ve srovnání s antikoncepčními pilulkami.

Zdroj: Nuvaring

Diagnostika vaginální kvasinkové infekce

Pokud si nejste jistá, jakým onemocněním trpíte, navštivte svého lékaře, který podle popsaných příznaků nemoc stoprocentně rozpozná. Jestliže jste těhotná, určitě podstupte vaginální vyšetření u svého gynekologa.

Zdroj: Vaginální kvasinková infekce

Jak probíhá zavádění

Vaginální kroužek si žena jednou měsíčně zavádí do pochvy a po třech týdnech jej vyjme, čtvrtý týden zůstává vyhrazen pro menstruaci. Aplikace kroužku je velmi jednoduchá. Přirozená anatomie pochvy umožňuje pevné uschování kroužku uvnitř, nehrozí tedy, že by kroužek vypadl nebo byl partnerem pociťován při sexuálním styku.

Přípravek NuvaRing si můžete sama zavést i odstranit. Lékař vám poradí, kdy poprvé začít přípravek NuvaRing používat. Vaginální kroužek musí být vložen ve správný den menstruačního cyklu a zůstane nepřetržitě zaveden po dobu 3 týdnů. Zvykněte si pravidelně kontrolovat, zda je kroužek stále v pochvě. Po třech týdnech NuvaRing vyjměte. Během týdenní přestávky bez kroužku byste měla menstruovat.

Návod na zavedení

  • Před zavedením kroužku zkontrolujte dobu použitelnosti.
  • Před zavedením nebo vyjmutím kroužku si umyjte ruce.
  • Zaujměte polohu, která je pro vás nejpohodlnější, jako stání s jednou nohou zdviženou, sezení v dřepu nebo vleže.
  • Vyjměte přípravek NuvaRing ze sáčku.
  • Podržte kroužek mezi palcem a ukazováčkem, stiskněte protilehlé strany k sobě a vložte kroužek do pochvy. Pokud je přípravek NuvaRing správně umístěn, neměla byste nic cítit. Jestliže cítíte něco nepohodlného, zatlačte jemně NuvaRing o kousek dál do pochvy. Přesná poloha kroužku v pochvě není důležitá.
  • Po 3 týdnech vyjměte přípravek NuvaRing z pochvy. Můžete to učinit zaháknutím ukazováčku za přední okraj kroužku nebo uchopením a následným vytažením. Pokud máte kroužek zavedený v pochvě a nelze ho vyjmout, musíte kontaktovat lékaře.
  • Použitý kroužek znehodnoťte s normálním domácím odpadem, nejlepší je vložit jej do sáčku, který lze znovu uzavřít. Nesplachujte přípravek NuvaRing do toalety.

Důležité informace

  • Ode dne, kdy byl vaginální kroužek vložen, musí být ponechán vložený nepřetržitě po dobu 3 týdnů.
  • Po 3 týdnech vyjměte kroužek ve stejný den týdne a přibližně ve stejnou dobu, jako jste ho vložila. Pokud jste například kroužek vložila ve středu kolem 22.00 hodiny, vyjměte ho za 3 týdny ve středu kolem 22.00 hodiny.
  • Po vyjmutí kroužku nebudete 1 týden používat žádný kroužek. Během tohoto týdne by se mělo objevit vaginální krvácení. Obvykle začne 2–3 dny po vyjmutí kroužku.
  • S novým kroužkem začněte přesně po týdenním intervalu (opět ve stejný den a přibližně ve stejnou dobu), i v případě, že vám nepřestalo krvácení.
  • Jestliže je nový kroužek zaveden později o více než 3 hodiny, ochrana proti otěhotnění může být snížena.
  • Budete-li používat přípravek NuvaRing tak, jak je popsáno výše, bude se vaše vaginální krvácení objevovat každý měsíc zhruba ve stejný den.

Zdroj: Nuvaring


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP