Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEVRENI RTU

OBSAH

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Homeopatika na bolest v krku

Homeopatika, kromě pár výjimek, jsou většinou všechna volně prodejná a v každé lékárně vám je jistě rádi objednají, pokud je zrovna nebudou mít na skladě.

BELLADONNA 5 nebo 9 CH

Dávkování: 5 granulí 4x denně.

Použití: Suché sliznice. Horečka s hojným pocením. Tepavá bolest a pocit tepla v krku.

MERCURIUS SOLUBILIS 9 nebo 15 CH

Dávkování: 5 granulí 4x denně.

Použití: Zarudlé hrdlo, sklon ke hnisání mandlí, páchnoucí dech. Zvýšená tvorba slin, jazyk s nažloutlým povlakem. Vazké pocení, které nepřináší úlevu.

PHYTOLACCA DECANDRA 5 nebo 9 CH

Dávkování: 5 granulí 3x denně.

Použití: Vystřelující bolest do uší a krku při polykání. Tmavě rudé hrdlo a patrové oblouky. Pocit cizího tělesa v krku s neustálou potřebou polykat. Celková rozbolavělost.

LACHESIS MUTUS 9 nebo 15 CH

Dávkování: 5 granulí 1x denně.

Použití: Nafialovělá barva sliznic. Obtíže při polykání, zejména teplých tekutin. Velká přecitlivělost na dotyk a sevření krku. Bolesti na levé straně, přecházející často doprava.

APIS MELLIFICA 9 nebo 15 CH

Dávkování: 5 granulí 2x denně.

Použití: Pálivé, bodavé bolesti, zlepšené pitím studených nápojů. Otok čípku patra, který visí jako malý sáček naplněný vodou. Chybí pocit žízně.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem VELKÝ ÚNIK MOČI OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Je mě 72 roků a už asi 3 roky se trápím s únikem moči,je to stále horší.Nyní už je velké množství moči,které nezvládám.Navíc mám stálé opakování zánětu močových cest,bakterie ecoli,letos už 6x antibiotika.Lékař nenavrhuje žádnou razanní akci.Cystoskopie moč.měchýře dopadla dobře.Pokleslý moč.měchýř mám.Kdo mě poradí jestli si říct o operaci,jestli by pomohla a jak je to těžká operace v mém věku:Jsem docela akční na svůj věk,nemám problémy se srdcem atd.snad bych to zvládla,věřte,že mě to hodně komplikuje život.V noci jdu i 7x na malou.Nevyspím se atd.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Víte, tělo se během života opotřebovává stejně jako vodovodní baterie. Jen si vzpomeňte, kolik jste jich za svůj život už nechala vyměnit. Podobná situace je i s vaším svěračem u močového měchýře. Patrně zde došlo k nevratným změnám, které nedovolují jeho pevné sevření a při větším naplnění měchýře propouští moč. Bohužel močový svěrač vyměnit ještě nedokážeme. Takže se budete muset snažit o nápravu trochu sama. Za prvé je třeba posílit svaly svěrače zadržováním moči při močení, takové to kegelovo cvičení. Pak také bude vhodné posílit svaly pánevního dna a břišní svaly. To vás naučí na rehabilitaci, kterou dostanete zdarma, respektive pojišťovna ji za vás zaplatí. No a okamžitá pomoc při úniku moči jsou jednoznačně pleny pro dospělé. Bez jakýchkoliv předsudků do nich běžte. Nikdo nic nepozná, vy se v klidu vyspíte a uleví se vám. Na plenách není nic špatného. Nosí je i přední sportovci, aby se nezdržovali močením. Pleny pro dospělé mají vysokou absorpční schopnost a okamžitě pohltí veškerou tekutinu a pokožka je tak stále v suchu, i po vymočení. Postupně se sžijte s novými funkcemi svého těla. Čím dříve se s tím smíříte, tak tím rychleji budete zpět svůj původní život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velký únik moči operace

Sikovky Knipex

Jde o profesionální sika kleště s rychle nastavitelnou pozicí pomocí posuvného průchozího kloubu. Mají vysokou stabilitu díky dvojitému vedení aretačního tlačítka, které zajišťuje posuvnou čelist v nastavené poloze. Na trubkách a maticích jsou samosvorné, což pro vás znamená žádné sklouzávání na sevřené součásti, práci šetřící sílu a vynaložení menší síly. Plochy čelistí mají speciálně kalené zuby (chrom-vanadová elektroocel, kovaná a kalená v oleji), tvrdost zubů asi 61 HRC, trvale spolehlivé uchopení díky vysoké odolnosti proti opotřebení. Robustní provedení, odolné proti opotřebení, je vhodné zejména pro práci ve venkovním prostředí. Ochrana proti sevření zabraňuje poraněním způsobeným skřípnutím. Kleště jsou opatřeny dvoubarevnými vícesložkovými návleky rukojetí.

Zdroj: Kleště sikovky

Příznaky astmatu

Prvotními příznaky, či spíše projevy astma bronchiale jsou náhlá dušnost a kašel. Suchý, dráždivý kašel astmatika se často zhoršuje během noci a narušuje klidný spánek. Prvním a také nejvýraznějším příznakem počínajícího astmatu často bývá neustálý kašel, který může být doprovázen i následnou dušností. Dušnost poznáme podle ztíženého výdechu a námahy, kterou nám dá snaha znova se nadechnout. Náš výdech je provázen charakteristickými sípavými či pískavými zvuky. Tyto zvuky jsou zapříčiněny otokem sliznice, která tak získává tvar píšťaly a proudící vzduch při výdechu pak vyluzuje tyto zvuky (podobný princip jako pískání na píšťalku). S dušností se pojí také lapání po dechu a nepříjemný tlak, který astmatik pociťuje na prsou. Tlak na prsou způsobuje astmatikovi nepříjemný pocit tíhy na hrudníku či jeho sevření. Tento tlak je způsobem tím, že se plíce astmatika při dušnosti potýkají s vysokým odporem, který musí zdolávat. Průběh a projevy astmatu se mohou u jednotlivých nemocných lišit, dokonce i jednotlivé záchvaty mohou u jednoho člověka probíhat různě. Při těžším záchvatu astmatu může působit obtíže i taková běžná věc, jakou je řeč. Akutní záchvat dušnosti může být doprovázen i úzkostí, až strachem z udušení a bohužel může, bez včasné lékařské pomoci, skončit i smrtí.

Zdroj: Babské rady na astma

Jehličnaté chlebíčky

Recept na 16 sušenek velkých 2 x 8 cm.

Trik výroby tohoto pečiva spočívá v tom, že se těsto zpracovává dostatečně dlouho tak, aby se dalo rozválet, ale v misce se stále trochu rozpadalo. Když je těsto příliš vláčné, tak se na plechu rozteče a utrpí tím celková kvalita vašeho kulinářského počinu.

Ingredience

  • 1/4 hrnku čerstvých smrkových výhonků
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku másla

Postup

Předehřejte troubu na 150° C.

Rozdrťte smrkové výhonky a cukr, dokud nejsou jemně rozmělněné. Přidejte mouku a zpracovávejte v dávkách, aby se dobře promíchala, a zajistěte, aby se všude dostal všechen cukr se smrkovými výhonky. Nakrájejte máslo na centimetrové kousky, přidejte do misky a dál zpracovávejte, dokud máslo není rovnoměrně rozloženo a těsto se při sevření udrží pohromadě.

Vyklopte těsto na pergamen a vytvarujte z něj rovnoměrně tlustý čtverec. Ten pak vyválejte válečkem, aby dosáhl rozměrů 16x16 cm. Použijte rovnou hranu válu jako vodítko a nařežte obdélník na proužky 2 cm a poté ještě na polovinu podélně, abyste vytvořili celkem 16 řezů. Propíchejte každý řez 5 krát hrotem vidličky. Pečlivě je položte na plech pokrytý pergamenovým papírem.

Pečte v předehřáté troubě po dobu 23 až 26 minut, nebo dokud nebudou sušenky hotové a zrovna začnou zlatovatět (ne hnědnout). Před podáváním nechte sušenky vychladnout. Skladujte je ve vzduchotěsném obalu.

Zdroj: Recepty na smrkové výhonky

Jak snížit vysoký tep

Pulz je tedy ukazatelem celkového stavu člověka. Pokud máme klidový srdeční tep ve vyšších hodnotách (u mužů je průměrný tep 75, u žen 82), tak naše tělo pracuje v klidu na vyšší výkon. Jsou zde vyšší nároky na prokrvení. To poznamenává srdce, které se tím rychleji vyčerpává a můžou se pak objevit problémy se srdcem a arytmie.

Zrychlený tep se pojí se sníženým okysličením těla a jeho nedostatečnou výživou. Tím dochází i ke zkracování života. Vysoký tep neohrožuje život okamžitě, ale hlásí nějaký problém v těle. Kvůli němu pak může dojít k postupnému zkracování života a jeho znehodnocení.

Každý, kdo má nějaké srdeční onemocnění, by měl znát svoji maximální tepovou frekvenci a dodržovat, aby tepová frekvence při pohybu nepřesáhla 70 až 75 % této hodnoty.

Náš mozek zaznamenává všechny aktivity těla. Na jakékoliv vzruchy reaguje pohotově stažením. Je to způsob obrany a přípravy k akci, útoku. Pokud tedy reagujeme velice citlivě na vjemy z okolí, tak se často můžeme dostávat do stavu sevření a zrychlení nejen tepu – procesy v těle jsou propojené a tělo funguje i reaguje jako celek.

Snížit tep lze prostřednictvím nižší reaktivnosti na podněty, které by stimulovaly tělo k akci. A zároveň je důležité podpořit uvolnění organismu. To jde nejlépe pomocí dechu, protože tělo je sestrojeno přesně tak, že správným zapojením a uvolněním svalů si umí navodit pocit uvolnění. Důležité je toto v sobě pěstovat a pravidelně cvičit.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Příznaky astmatu

Příznaky astmatu je dušnost, kašel a pocit sevření hrudníku. Záchvaty jsou od mírné dušnosti a kašle až po dechové selhávání a možné ohrožení života. Příčinou je přecitlivělost sliznice dýchacích cest (hlavně drobných průdušek) na jeden nebo více alergenů (vdechované, potravinové) nebo na některé aktivity či zvláštní okolnosti. Tato reakce vyvolá otok sliznice dolních dýchacích cest, provázený zvýšenou tvorbou vazkého hlenu, což zužuje průsvit nejdrobnějších průdušinek a brání volnému průchodu vzduchu, zvláště při výdechu.

Zjistěte, co vyvolává váš astmatický záchvat, a snažte se tomu vyhnout. V chladném počasí si lehce zahalte nos i ústa, abyste nevdechovali studený vzduch. V horku a vlhku vycházejte z domu co nejméně. Jste-li alergičtí na roztoče v domácím prostředí, zvažte výměnu koberců za hladkou dřevěnou nebo dlaždicovou podlahu. Důkladně vysávejte prach z koberců i z potahů nábytku či záclon, pravidelně je čistěte. Lůžkoviny perte v co nejteplejší vodě a co nejčastěji. Polštáře a matrace povlečte protialergickými tkaninami. Kupte si výkonný vysavač prachu nebo pračku vzduchu s vyměnitelným filtrem. Snižujte vlhkost vzduchu v bytě (roztočům se daří ve vlhku). Látkové hračky dětí každý týden vyperte, ostatní dávejte přes noc do mrazničky. Je-li zdrojem alergie srst domácího zvířete, pak zvíře každý týden koupejte, pokud ho nemůžete dát někomu, u koho by bylo rádo.

Můžete-li, obstarejte si přístroj na měření rychlosti výdechu a každé ráno se změřte, jak rychle dokážete vypudit vzduch z plic. Klesají-li naměřené hodnoty, začněte s preventivními kroky. Také zdravá výživa snižuje riziko záchvatů. Jejich frekvenci sníží i potravinové doplňky s hořčíkem a vitamíny C a E, které zmírňují zvláště záchvaty vyvolané kouřem a znečištěným ovzduším. Česnekové tablety omezují tvorbu hlenu, který způsobuje zúžení dolních dýchacích cest. Potraviny, na které jste alergičtí, vynechte ze svého jídelníčku.

Zdroj: Astmatický kašel

Příznaky stresu

Stres může změnit naše pocity, může ovlivnit naše myšlení a chování. Stres se stává rizikovým faktorem pro bezpečnost a zdraví v případě, že je dlouhodobý.

Poruchy ze stresu

Na úrovni organizace: pracovní neschopnost, vysoká fluktuace zaměstnanců, nedochvilnost, problémy s disciplínou, obtěžování, snížená produktivita, úrazy, chyby a zvýšené náklady na odškodné a zdravotní péči.

Na úrovni jednotlivce: emotivní reakce (podrážděnost, úzkost, poruchy spánku, deprese, hypochondrie, odcizení, syndrom vyhoření, problémy se vztahy v rodině), kognitivní reakce (nízká soustředěnost, špatná paměť, problémy při učení se nových věcí a při rozhodování), behaviorální reakce (užívání drog, konzumace alkoholu a tabáku, destruktivní chování) a fyziologické reakce (bolesti v zádech, oslabená imunita, peptické vředy, onemocnění srdce, vysoký tlak).

Bolest hlavy

Bolest hlavy je v dnešní době běžnou záležitostí a může mít několik příčin. Bolest hlavy způsobená stresem je obvykle popisována jako tlaková bolest, kterou cítíme na obou polovinách hlavy, a to především v oblasti temene. Bolest zad a hlavy od krční páteře bývá při stresových situacích tím nejčastějším projevem vedle únavy a vyčerpání.

Úzkost

Pokud pociťujeme úzkost či stres, naše svaly se napnou. V případě, že se napnou příliš, mohou se v těle objevit nepříjemné pocity, jako jsou potíže při nadechnutí, třes, brnění rukou či ve tváři, bolest hlavy, za krkem, v zádech či ramenou, sevření na hrudi a podobně. Tyto příznaky člověka obvykle ještě více vyděsí a tím se pocit úzkosti zvýší.

První pomoc jak zahnat stres

Nejrychlejší technikou je stálé pomalé, ale hluboké dýchání:

Hypoventilace = rychlá relaxace.

Zklidňující dýchací technika: Nenásilně vydechněte, pak vdechněte malé množství vzduchu a na krátký okamžik ho v plících zadržte. Pak ho opět nenásilně vydechněte, jako když se balónek sám od sebe vypouští. Po několika pokusech zjistíte, že se vám tep zpomalil, nejprve dojde k rozdílu mezi tepovou a dechovou frekvencí, poté se pravidelný rytmus vrátí. Pokračujte, ale nenásilně, až bude zpomalení zcela zřetelné.

Zdroj: Jak zvládat stres

Alergie na jahody

Mohou být lidé alergičtí na jahody?

I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.

Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.

Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.

Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.

Příznaky

Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.

Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:

  • svědění a zánět hrdla a úst;
  • svědící pokožka;
  • kopřivka;
  • kašel a sípání;
  • závratě nebo točení hlavy;
  • průjem;
  • zvracení;
  • pocit sevření v krku;
  • únava.

Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:

  • rychlá tepová frekvence;
  • oteklý jazyk;
  • oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
  • výrazný pokles krevního tlaku;
  • závratě a točení hlavy;
  • mdloby.

Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.

Léčba a zvládání alergie na jahody

Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.

Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:

  • čerstvé jahody;
  • sušené jahody;
  • džemy, které obsahují jahody;
  • jahodové želé;
  • jahodové bonbóny.

Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.

Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.

Pokud je to však poprvé, co někdo zažívá alergickou reakci, měl by si promluvit se svým lékařem, aby dostal rady ohledně zvládání příznaků a možných možností léčby.

U závažných reakcí potřebují lidé pohotovostní lékařskou pomoc. Každý, kdo má známou závažnou alergii, by měl mít EpiPen neustále u sebe pro případ náhodného kontaktu s alergenem.

Zdroj: Stolice po konzumaci jahod

Diagnóza F 432

Pod tuto diagnózu spadají poruchy přizpůsobení – podrobnější diagnózy: F430 - Akutní stresová reakce, F431 - Posttraumatická stresová porucha, F432 - Poruchy přizpůsobení, F438 - Jiné reakce na těžký stres, F439 - Reakce na těžký stres NS.

Jako stres se označuje reakce na situaci, kdy je organismus vystaven nějaké zátěži, situaci, kterou vyhodnotí jako nebezpečí, kdy hrozí poškození organismu, integrity či identity. Aby se organismus s touto situací vyrovnal, musí zapojit ochranné mechanismy. Pod stresem se tedy skrývá nespecifická reakce organismu, která probíhá jako takzvaný adaptační syndrom. Ten se projeví psychickými a fyzickými reakcemi. Stres se často dělí na psychický a fyzický, ale oba jsou vzájemně propojené, co začíná jako fyzický stres, vyvolá i reakci psychickou, a naopak.

Reakce, která následuje v organismu při zátěžové situaci, se u lidí neliší a má obvykle tři části:

  • Poplachová fáze – jedná se o rychlé zmobilizování organismu k obraně, útěku, udržení organismu v pohotovosti. Aktivuje se sympatický vegetativní systém, vyplavuje se adrenalin, noradrenalin, kortikosteroidní hormony (stresové hormony) a další mobilizující substance. Výsledkem je zvýšení tepové frekvence, zvýšení svalového napětí i síly (svaly jsou více prokrveny), snížení prokrvení orgánů dutiny břišní, zrychlení dechu a zlepšení okysličení, zúžení cév a aktivace krevní srážlivosti pro případ poranění, rozšíření zornic, snížení vnímání bolesti, zvyšuje se pocení, mění se metabolismus živin – jsou mobilizovány zásoby glukózy ve formě glykogenu, syntetizuje se nově glukóza, plýtvání zdroji a energií, zlepšuje se hmat a vnímání.
  • Fáze adaptace – zvládání, tato část stresové reakce je založená na přizpůsobení se. Mizí bouřlivé reakce předešlé fáze stresu a tělo je lépe schopno hospodařit s energií. Budují se nové účinné obranné mechanismy, aby tělo mohlo úspěšně bez poškození čelit tlakům. Je to časté u opakujících se stresů.
  • Fáze vyčerpání – obranné mechanismy již nejsou schopné správně fungovat, důsledkem může být nemoc, například vysoký krevní tlak, žaludeční vředy, psychické poruchy či syndrom vyhoření, deprese. Tato fáze může skončit i smrtí vyčerpáním organismu.

Rozeznáváme 4 dimenze stresu:

  • Eustres – což je běžný aktivační stres, který nás žene kupředu, motivuje, po něm zavládne opět vyváženost – homeostáza.
  • Distres – jedná se o reakci na vysoce zátěžové okolnosti, které už označujeme za vyvolavače škodlivého stresu.
  • Hypostres – stresory vyvolávají malou odezvu. Organismus se na ně může adaptovat, zvyknout si.
  • Hyperstres – stresory jsou natolik silné, že jdou již za hranice adaptibility organismu. Může se dostavit fyzické nebo psychické zhroucení, někdy i smrt.

Dále je možné stres dělit na akutní, trvající minuty až hodiny, nebo chronický, který může trvat roky, a také posttraumatický.

Příznaky provázející stres jsou:

  • Fyziologické – jedná se o bušení srdce, bolest a sevření na hrudi, nucení na močení, sexuální dysfunkce, poruchy menstruačního cyklu, svalové napětí v oblasti šíje a zad, poruchy imunitního systému, svíravé bolesti břicha a průjem, bolesti hlavy a migrény, vyrážky a ekzémy, zhoršené zaostřování.
  • Emocionální – změny nálad, podrážděnost, nespavost, únava, úzkosti, poruchy paměti a soustředění, nadměrné starosti a trápení.
  • Behaviorální – neschopnost se rozhodnout, pracovat, práce ztrácí efektivitu, člověk se vyhýbá povinnostem, vymlouvá se, ztrácí chuť k jídlu, nebo se dostaví přejídání, sklon k požívání povzbuzujících a návykových látek, problémy s usínáním.

Na omezení stresu je možné věnovat se různým relaxačním technikám, dechovým cvičením, sportu a pohybu vůbec, snížit požadavky sám na sebe, umět se ohodnotit, dokázat zahnat negativní myšlenky, pozitivně se naladit, věnovat se koníčkům, ale i odpočinku, umět se radovat i z maličkostí.

Posttraumatická stresová porucha je psychiatrická diagnóza charakterizovaná úzkostnými stavy, vnucujícími se vzpomínkami, vyhýbáním se mnohým situacím a jinými změnami chování a vnímání. Je následkem velmi stresující události.

Zdroj: Diagnózy

Co na bolest v krku při astmatu

Astmatický záchvat může být vyvolán i po podráždění jícnu žaludeční kyselinou, tedy takzvaným gastroezofageálním refluxem. Aby mohla být stanovena správná diagnóza, mělo by být provedeno endoskopické vyšetření jícnu a žaludku (gastroskopie). Léčba následně spočívá v režimových opatřeních: snížení tělesné hmotnosti, zákaz kouření, nedráždivá strava bez alkoholu, doporučuje se spát s podložením horní části těla. Doporučené léky omezují tvorbu žaludeční kyseliny a podporují postup potravy ze žaludku do nižších částí zažívacího traktu. Po léčbě gastroezofageálního refluxu dochází většinou i k ústupu astmatických obtíží.

Astma mohou vyvolat některé léky jako kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin – aspirinové astma), některé léky s protizánětlivým účinkem nebo přípravky na snižování krevního tlaku (ACE-inhibitory, betablokátory). Proto buďte při samoléčbě opatrní.

Také můžete použít homeopatika, a to:

  • Allium cepa – přípravek vhodný pro alergickou rýmu s hojným, vodnatým a pálivým výtokem z nosu a s doprovodným kýcháním. Příznaky se zlepšují na čerstvém vzduchu a horší se v místnostech. Přidruženými projevy mohou být tlaková bolest v čele a bolestivý pocit živé sliznice v krku.
  • Arsenicum album – lék na vodnatou rýmu, která je velmi dráždivá a brzy vede k začervenání kůže nosu. Obtíže mírní hlavně teplo. Je to vhodná volba pro osoby velmi citlivé na faktory zevního prostředí, které často trpí mnohočetnými alergiemi.
  • Arsenicum iodatum – doporučuje se tehdy, když alergie začíná několikadenním kýcháním a pak se teprve objeví výtok z nosu. Ten je opět dráždivý, doprovází jej i pocity pálení v hrdle. Stav se zlepšuje na čerstvém vzduchu a klidem. Teplo naopak vše zhoršuje.
  • Euphrasia officinalis – pomáhá při alergickém zánětu spojivek, kdy oči intenzivně slzí a víčka jsou silně podrážděná, oteklá a zarudlá. Výtok z nosu je malý, potíže se spíše přesouvají do krku. Nemocnému uleví poloha vleže. Světlo a teplo jsou na obtíž.
  • Natrum muriaticum – lék potřebný při takzvané alergii na slunce. Jedinci, kteří tento preparát uvítají, trpí na sluníčku kýcháním, výsevem oparů či vznikem zarudlé vyrážky.
  • Nux vomica – přípravek, který bývá indikován velmi často v prvních fázích alergické reakce. Nasazuje se též v situacích, kdy se potíže projevují převážně salvami kýchání a pocitem ucpaného nosu. Hodí se pro osoby s mnohočetnými alergickými potížemi a pro lidi zatížené léky či stimulujícími látkami.
  • Sabadilla – lék pro jedince trpící opět neustálým kýcháním, které ale navíc doprovází intenzivní rýma. Zvláštním příznakem pro volbu preparátu je pocit svědění měkkého patra, které pacienta nutí třít je jazykem.

Výše uvedené přípravky se podávají v ředění 9CH 3–4x denně v dávce 5 granulí.

Z doplňků stravy je pro astmatiky vhodný hořčík (magnezium) v dávce 250 mg 2–4x denně. Napomáhá totiž uvolnění vláken hladké svaloviny ve stěně průdušek. Je rovněž možné podávat vitamin C k potlačení zánětlivé reakce, vhodné je přidat i vitaminy B6 a B12.

V období akutního záchvatu lze k běžným lékům přidat homeopatický preparát Ipecacuanha 15CH. Bere se 5 granulí po 15 minutách až do zlepšení stavu. Vhodný je tehdy, trpí-li nemocný intenzivní sekrecí bronchiální sliznice, která vede k dušení i ke křečovitému kašli. Velmi intenzivní kašel doprovází pocity nevolnosti až zvracení. Příčiny spuštění astmatického záchvatu mohou být vícečetné.

Podle vyvolávající příčiny (je-li známá) je možné vybrat příslušný homeopatický lék, například:

  • Arsenicum album je přípravek vhodný pro osoby slabé, bledé a hubené. Mívají především noční záchvaty, které doprovází výrazný strach ze smrti s velkým neklidem.
  • Lachesis mutus je častým lékem na astma u žen v menopauze. Záchvaty u nich bývají doprovázeny intenzivním pocitem sevření hrdla. Typicky se objevují ráno a večer, stav se lepší na čerstvém vzduchu.
  • Natrum sulfuricum je preparát pomáhající jedincům, u nichž je astma vyvoláno nebo zhoršeno vlhkem či vlhkým prostředím.

Zmíněné přípravky jsou v klinické praxi nejvíce používané, jsou ale určeny jen pro krátkodobé řešení či pro zmírnění místních příznaků. Pro dlouhodobé ovlivnění alergických potíží a astmatu je pak velmi důležitá takzvaná terénní homeopatická léčba, tu však musí vést zkušený lékař homeopat.

Zdroj: Volně prodejné léky na astma

Degenerativní onemocnění a dystrofické keratopatie

Korneální degenerace jsou změny spojené s depozity tuků, vápníku, či jejich kombinace v rohovkových lézích. Změny jsou značně variabilní, centrální, dobře ohraničené, bílé, šedobílé či krystalické. Doprovodným znakem může být zánět, vaskularizace a pigmentace.

Lipidová degenerace

Vyskytuje se buď na jednom, nebo na obou očích, často následuje po zhojeném rohovkovém vředu. Méně často může být spojená s metabolickými onemocněními, jako jsou hypercholesterolémie a hyperlipémie. Postižené oči jsou obvykle bez klinických příznaků, pouze na rohovce je zřetelná opacita ve formě "drobných jehliček" (ohraničený zákal rohovky). Při výskytu tohoto onemocnění je vhodné provést vyšetření krve na činnost štítné žlázy, která může být snížená, popřípadě vyšetření lipidového profilu pacienta (zvýšená hladina cholesterolu v krvi). Protože nedochází k ovlivnění zraku pacienta, onemocnění se neléčí. Je možné provést odstranění povrchových vrstev rohovky, během několika týdnů však dochází k opětovnému výskytu opacity na témže místě. Pokud je u pacienta diagnostikována snížená činnost štítné žlázy, je možné onemocnění ovlivnit medikamentózně.

Kalciová degenerace

Onemocnění může být spojeno s výskytem celkové hyperkalcémie, hypervitaminózy D, chronické urémie (přítomné při chronickém selhání ledvin) a chronické uveitidě (zánět duhovky). U psů je nejběžnější příčinou chronické zánětlivé onemocnění rohovky s přítomností vředu. Ve středu rohovky se vyskytuje povrchové šedobílé zakalení rohovky. Terapie může být chirurgická, popřípadě lokální. Opětovný výskyt po chirurgické terapii je však častý.

Cirkumskriptní sekvestrace rohovky koček

(latinsky keratitis nigrum) je fokální degenerativní onemocnění rohovky kočky neznámé etiologie, které bylo popsáno poprvé v roce 1960. Za možnou příčinu se považuje například u perských koček postižení primární rohovky s nedostatečnou distribucí slz po bulbu. Jako další možné příčiny se uvádějí virové infekce rohovky (herpesvirus felis) a virózy se vztahem k respiračnímu systému, KCS, entropium, trauma nebo reakce rohovky na cizí těleso. Plemenná predispozice je u kočky perské, siamské, himálajské, barmské i evropské (domácí) krátkosrsté kočky. Dědičný přenos je považován za možný například u skvrnitých koček.

Většina případů onemocnění byla zjištěna mezi 2. až 7. rokem života pacienta. Charakteristickým nálezem je jednostranná černá nebo hnědočervená oválná až kruhová skvrna centrálně či paracentrálně uložená s lehkým vyvýšením rohovkového epitelu, doprovázená různým stupněm konjunktivity, edému a vaskularizace rohovky. Při následném porušení celistvosti epitelu rohovky pozorujeme fotofobii s výraznou sekrecí slz a různou intenzitou bolestivosti. Druhé oko bývá postiženo zřídka, k postižení dochází později, výjimečně s možností recidivy. Výskyt klinických příznaků je variabilní, a to od bolestivého sevření víček až po oční výtok. Příčina onemocnění není zcela zřejmá, může se potvrdit přítomnost mikroorganismů, nedostatečná produkce slz, entropie a podobně. U pacientů je často zmiňováno poranění rohovky, nebo herpesvirová keratitida.

Korneální sekvestr bývá zpočátku pozorován jako jantarově zbarvené ložisko s pomalým vývojem za tvorby plaku, který čím je hustší a tmavší, tím má zřetelnější okraje a separuje se od stromatu, takže může dojít ke spontánnímu odloučení. Změna barvy je způsobena degenerovaným kolagenem rohovky. Okolí sekvestru je postupně vaskularizováno, edém a buněčná infiltrace rohovky mají za následek zakalení. Onemocnění má tedy mírně progresivní charakter. Černá léze je nepigmentovaná nekrotická kornea. Změny rohovky bývají povětšinou povrchové, ale mohou zasahovat až k Descementově membráně. Pouze v zanedbaných dlouhotrvajících případech lze sledovat uveitidu s možností vzniku synechií a dislokaci duhovky. Konzervativním ošetřením korneálního sekvestru je aplikace umělých slz pro zvlhčení rohovky (2-6x denně) v kombinaci s širokospektrálními antibiotiky do konjunktiválního vaku (4-6x denně). Tato metoda se preferuje u velmi malých, dobře ohraničitelných sekvestrů, u nichž předpokládáme spontánní odloučení Její nevýhodou je značná prolongace terapie a častá recidiva. Pokud léze odolává konzervativní terapii déle než 3 měsíce, je indikována chirurgická intervence. Rutinně navrhovanou léčbou je rozsáhlá chirurgická excize defektu. Pokud je léze způsobena chronickým drážděním rohovky, je nutné odstranit nejprve vyvolávající příčinu. V ostatních případech je indikováno chirurgické ošetření, spočívající v keratektomii (seříznutí povrchové vrstvy rohovky). Pokud ložisko zasahuje hluboko, je většinou nutné provést opakované chirurgické ošetření nejdříve po 2-3 měsících od prvotního zákroku. Pooperačně je možné rohovku překrýt na přechodnou dobu kontaktními čočkami nebo třetím víčkem.

Obr. 30: Keratitis nigrum u kočky

Senilní endoteliální degenerace

(latinsky degeneratio corneae endothelialis senilis)

V souvislosti s pokročilým věkem se také setkáme s pomalu progresivní senilní keratopatií s depozicí vápníku v epitelu a superficiálním stromatu. Terapie se neprovádí, onemocnění není bolestivé, pokud nedojde k prohloubení ložiska a vzniku ulcerace. Také senilní endoteliální degenerace - onemocnění postihující zejména psy - se projevuje zvýšením obsahu vody v korneálním stromatu a může vést v korneální edém.

Korneální dystrofyie

(latinsky dystrophia corneale) jsou primární, funkční a morfologické změny s hereditárním původem, které mohou postihnout všechny vrstvy rohovky. Jsou relativně vzácné, obvykle oboustranné a mohou být progresivní. Nejsou spojeny se zánětem rohovky ani s celkovým systémovým onemocněním. Plemenná predispozice je u afgánského chrta, bígla, bostonského teriéra, kavalíra King Charles španěla, čivavy, samojeda, německého ovčáka, sibiřského husky, kolie, amerického kokršpaněla. Z koček je nejvíce postiženo plemeno manx. U psů je popisován výskyt většinou u mladších věkových kategorií (již od prvního roku života), výjimkou jsou zejména jezevčíci v pokročilém věku (8 až 11 let). Dystrofie jsou popisovány jako šedobílé krystalické opacity v centrální či paracentrální rohovce. Opacita je kruhová či oválná, vždy dobře ohraničená, často s průhlednou centrální zónou. Diagnostika se opírá o znalost rodinné anamnézy. Léčba se většinou neprovádí.

Obr. 31: Korneální dystrofie u psa (kavalír King Charles španěl)

Bodová keratitida jezevčíků

(latinsky keratitis punciata) je multipní fokální dystrofie epitelu rohovky. Léze jsou difúzně rozprostřeny po povrchu rohovky a jsou dobře barvitelné fluoresceinem. Etiologie onemocnění je neznámá. Je nutno odlišit keratitidu vyvolanou mechanicky či opakovaně aplikovanými anestetiky. Oftalmoskopickou diagnostiku je často nutné doplnit o virologickou a bakteriologickou kultivaci. Topická aplikace vitaminu A a cyklosporinu A může mít v některých případech pozitivní efekt.

Obr. 32: Bodová keratitida jezevčíků

Zdroj: Nemoci rohovky u psů a koček


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

MVDr. Karolína Macejková

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP