Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.
Jaképotravinyobsahujíkolagen
Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Vsechny pripravky na plet a snad i vlasy obsahuji kolagen. Jeho vyhoda je v tom, ze pusobi relativne rychle a prvni ucinky jsou znatelne na nechtech. ;-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jajka.
Podle meho nazoru jsou pro plet, vlasy a nechty nejlepsi omega-3-kyseliny, pusobi dlouhodobe. J.
V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.
Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaképotraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.
Některé potravinyobsahujíkolagen, včetně živočišných potravin a kostního vývaru. Absorpce kolagenu však u nich není tak účinná jako absorpce hydrolyzovaného kolagenu z potravních doplňků.
V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Kolagen je pro nehty každopádně velmi důležitý, ale určitě bych se kvůli němu nekrmila každý den hovězím. Rozhodně jsou podstatně zdravější alternativy, např. potravinové doplňky určené přímo pro nehty, protože ty obsahují kromě kolagenu i celou řadu dalších účinných látek, které nehty zpevní, podpoří jejich růst a pružnost a zároveň působí i preventivně proti plísním.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:
tuňák, losos
vepřová želatina
telecí játra
krůtí maso
Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.
Užívání doplňků, které obsahujíkolagen, může být užitečné pro zpomalení stárnutí pokožky. Ukázalo se, že doplňování kolagenu snižuje zánět a stimuluje syntézu kolagenu v těle. To může pomoci podpořit úlevu od bolesti u lidí s poruchami kloubů, jako je osteoartritida. Kolagen může pomoci snížit riziko poruch kostí, jako je osteoporóza. Výzkum ukázal, že konzumace doplňků kolagenu zvyšuje růst a sílu svalů u lidí se ztrátou svalové hmoty související s věkem. Užívání doplňků kolagenu může pomoci snížit rizikové faktory spojené se srdečními stavy, jako je ateroskleróza.
V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Potravinyobsahují různé množství purinů ale kolik je hodně purinů aby neškodily? Je to nad 15, 20 nebo výše? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Samotné množství purinů v potravinách není až tak rozhodující. Rozhodující je množství potravin, které se k nasycení spotřebuje. Obecně by se dalo říci, že potraviny s obsahem purinů pod 25 na 100g by neměly ublížit.
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potravinyobsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Chcete-li snížit hladinu kyseliny močové, můžete ve stravě jíst méně purinů, přijímat více vitamínu C, omezit alkohol a slazené nápoje, pít více kávy a snažit se udržet si zdravou váhu. Pokud užíváte určité léky na jiné zdravotní stavy, jejich vysazení může také pomoci snížit hladinu kyseliny močové.
Z potravin, které snižují hladinu kyseliny močové, stojí za zmínku tyto:
Banány
Jablka
Třešně
Citrusové plody
Zelený čaj a káva
S přibývajícím věkem může být obtížné doplnit kolagen pouze z přírodních zdrojů, tedy z potravin. Naštěstí je na trhu v současné době řada potravinových doplňků, které obsahujíkolagen. Prodává se také kolagen v čisté formě, například jako výtažek z rybího tuku.
Živočišný kolagen je obsažen v želatině, tučných rybách (losos, tuňák), kuřecí kůži a játrech.
V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, u níž je délka molekulových řetězců větší než 100 000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí, a v řadě dalších potravinářských výrobků. Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, respektive želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.
V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.
Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená
Fazole obsahují látky podporující látkovou přeměnu a další prospěšné látky. Tím výrazně snižují hladinu cukru v krvi.
Způsob použití
Fazole se mohou konzumovat syrové i uvařené v podobě přílohy, polévky a jiných pokrmů. Účinný je i fazolový čaj (do kterého se často přidávají i listy borůvek a skořice).
Na co si dát pozor
Fazolové boby obsahují lektiny, které mohou vyvolat zažívací problémy. Nebezpečí těchto látek se sníží, když se fazole tepelně zpracují. Pokud fazole vaříte společně s jinou zeleninou (například boršč), je důležité si uvědomit, že jejich vaření trvá dále.
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná.
Dobrý den, jak je to s obsahem purinů v aspiku, želatině, nebo kolagenu pro kloubní výživu?
Děkuji za odpověď.
Konečná A.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Oboje obsahuje puriny, jak želatina, tak i kolagen. Ale i při dně je možné je konzumovat popřípadě užívat na klouby. Proč? Protože například želatina je tvořena především vodou a na objem jedné porce želatiny je zapotřebí jen malé množství proteinů. U kokagenu je zase jeho příjem nízký a tím se do těla dostane jen málo purinů. Užíváte-li kolagen, tak vypijte o sklenici více vody a můžete mít jistotu, ze vám to neubliží.
Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívání buď čistého kolagenu v dávkách 5 gramů denně ve formě Colafitu. Kolagen je dobré užívat ráno nebo večer s jídlem nebo bez jídla. Při takovýchto dávkách kolagenu je možné vidět účinky kolagenové kůry již za dva měsíce. Další možností, jak přirozeně doplnit kolagen do organismu, je protstřednictvím hydrolyzovaného syrovátkového proteinu, který se rozmíchá buď v mléce nebo ve vodě a pije se před spaním.
Rybí kolagen nezatěžuje trávicí systém a je velmi dobře vstřebatelný. Účinky rybího kolagenu jsou patrné i navenek. Výrazně zlepšuje stav pokožky (vyhlazení jemných vlásek, kůže je pevná, pružná a hebká), zlepšuje stav vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat) a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč rybí kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech.
Colafit je kloubní doplněk stravy, který je určen především pro mladé lidi v období růstu a dospívání, dále pro sportovce či těžce fyzicky pracující, kteří nadměrně zatěžují klouby, a pro osoby s pohybovými potížemi, starší lidi, těhotné a kojící ženy. Obsahuje kolagen, který je přirozenou součástí kloubů a kloubní chrupavky či vazivových tkání.
Doporučuje se užívat 1x denně jednu kostičku, nejlépe ráno 10 minut před jídlem. Colafit se snadno polyká a není třeba jej zapíjet. Přípravek obsahuje čistý lyofilizovaný kolagen (99,9 %). Přípravek není určen pro děti do 2 let.
Za pokles kolagenu v našem těle je zodpovědná hlavně chudá strava na bílkoviny. Dále pak za nízký kolagen může zrychlený styl života, stres, bezesné noci, nedostatek odpočinku, špatná výživa, kouření a alkohol. Z vnějších příčin kolagen likviduje make-up, znečištění ovzduší a nadměrná expozice na slunci. Patologické a degradační formy kolagenu jsou příčinou řady nemocí pojivových tkání, označují se skupinově jako kolagenová choroba. Tyto kolagenové choroby postihují především orgány, kde je kolagen nejvíce zastoupen, jako jsou například klouby, svaly, kůže, cévy a srdce. Všechny tyto situace pak nevyhnutelně vedou k viditelnému chátrání našich těl.