Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAZYK A NEMOCI

OBSAH

Nemoci podle jazyka

  • Bílý povlak na špičce jazyka signalizuje zánět sliznice žaludku.
  • Bílý povlak ve středu jazyka značí onemocnění dvanácterníku.
  • Žlutý povlak signalizuje zánět jater nebo cirhózu.
  • Hnědý povlak znamená onemocnění žlučníku.
  • Suchý jazyk oznamuje onemocnění cukrovkou.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Diskuze

V diskuzi NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Špicakova.

Úz měsíc mi začal pálit jazyk a mám kyselio v ustech začala jsem brát vlitamin b a železo beze změny co dělat fal
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Přišla jste na to proč vás pálil jazyk?

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Tajemství jazyka

Jazyk byl v centru pozornosti v Indii, kde je součástí rituálu ranního očišťování. Jedná se o očišťování všech otvorů těla, zejména však jazyka, který byl čištěn od povlaku.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NEMOCÍ ŽLUTÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirošová Naďa.

dobrý den prosím pěkně náš syn 15měsíců měl týden průjmy teplotu 24h a zvracení párkrát,viroza přešla,ale jeho jazyk je žlutý až nahnědlý.Co by to mohlo znamenat???Moc vám děkuji za odpověď.Syn je kojený.

Moc děkuji za každou radu a pomoc.Jirošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příčiny nemocí žlutý jazyk

Popraskaný jazyk

Hluboké příčné praskliny svědčí o mozkových příhodách, o dispozici k cévním poruchám a o skrytých neurózách. Popraskaný jazyk může znamenat dehydrataci nebo špatnou hydrataci těla v důsledku horečky, někdy je ale popraskaný jazyk vrozený.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENÍ ZADNÍ PRAVÉ ČÁSTI JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, čas od času mě pobolívá pravá zadní část jazyku. Jazyk však vypadá úplně normálně a není na něm nic nezvyklého. Opravdu se bojím o moje zdraví, protože si nemyslím že někoho začne z ničeho nic bolet pravá zadní část jazyku. Děkuji předem za odpověď a Vaší ochotu ohledně mojí zadní pravé strany mého normálně vypadajícího bolestivého jazyka❤️

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jazyk může postihnout několik onemocnění z nichž některá mohou být i vážná. Proto bude dobré nepodcenit tyto příznaky a požádat svého zubního lékaře, aby vám jazyk vyšetřil. Nemoci jazyka patří do působnosti stomatologie, proto návštěva u zubního bude tím nejlepším řešením pro nalezení této příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Pěkný den, mám rozpraskaný jazyk...co mi chybí? :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozpraskaný jazyk může mít několik příčin a každá vyžaduje jinou léčbu. Nejrychlejší způsob, jak je toho zbavit je v ordinaci zubního lékaře, popřípadě v ordinaci ORL. Bez vyšetření jazyka se nedozvíte příčinu ani léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Tchýnin jazyk květ

Když necháte tchýnin jazyk v zimním období v suchu a na chladnějším místě, začne tvořit květinové výhony. Zde se můžete podívat, jak zajímavě vypadají květy této rostliny, které i nádherně voní: tchýnin jazyk květ.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David Ardamica.

Dobrý večer už mám delší dobu problémy s brněním jazyka vždy když snim něco tvrdšího tak mě začne brnět jazyk ale i zuby mě bolí ,mám trochu ostřejší stoličky .Posílám foto mám i trochu bělejší jazyk tak nevím jakého doktora mám navštívit a nebo jestli by jste mi poradily taky mám trochu strach z rakoviny děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakoviny se nyní bát nemusíte, protože váš jazyk nevykazuje příznaky zhoubného nádoru. S odstraněním nepříjemného brnění jazyka vám pomůže stomatolog. Objednejte se u svého zubního lékaře a povězte mu o svých problémech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Tchýnin jazyk prodej a cena

Pokud se vám nechce běhat po kamenných obchodech, zde se můžete podívat na prodejce této rostliny a samozřejmě na jejich cenovou nabídku: tchýnin jazyk cena.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Jak léčit nažloutlý jazyk

Léčba je individuální dle příčin onemocnění. Pokud máte žlutě zbarvený jazyk, respektive žlutý povlak na jazyku, měli byste omezit konzumaci živočišných tuků, mléka, mléčných výrobků, smažená jídla, kouření, alkohol, kávu. Naopak se doporučuje užívání lněných semínek.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Asi před měsícem jsem tohle objevila pod jazykem. Něco se tam snad zapíchlo. Nebolí, pořád stejná barva, teplotu nemám, nikde nic oteklého. Zmizí to samo, nebo s tím mám jít, ale ke kterému specialistovi? Můžete mi, prosím, poradit?
Děkuji, Hela.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě bude vhodné nechat jazyk prohlédnout lékařem, aby zjistil, co vám tento útvar na jazyku způsobilo. Jazyk patří do gesce stomatologa, takže s tím zajděte ke svému zubnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jazyk

Projevy na jazyku

  • Při spále je povlak jazyka nápadně malinově červený až tmavě hnědý.
  • Při tyfu, černé choleře nebo úplavici je jazyk namodralý.
  • Bílé skvrny na jazyku (leukoplakie) je potřeba pravidelně sledovat, jelikož mohou vést k rakovině jazyka.
  • Povlaky na jazyku jsou zapříčiněny horečkami nebo poruchami trávicího traktu.
  • Suchost jazyka signalizuje velkou ztrátou tekutin, zejména při cukrovce. Suchý, vyhlazený jazyk může být příznakem druhu chudokrevnosti.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Tchýnin jazyk foto

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout Sansevierie v celé jejich kráse.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY NARKOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klásek Jiří.

Šlapu si na jazyk, jazyk nedám v ústech kam dříve, levá noha špatně našlapuje.
Upraví se to samo, či je třeba užívat nějaké léky ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky narkozy

Jak má vypadat zdravý jazyk

Zdravý lidský jazyk by měl být narůžovělý, mírně vlhký, hladký, jen s tenkým povlakem. Pokud tomu tak dlouhodobě není, možná se vám skrze tento orgán snaží tělo naznačit, že má problém.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diagnostika nemocí z jazyka

Na vyplazený jazyk diagnostik posvítí a následně hodnotí jeho povlak, rýhy, okraje jazyka, jeho suchost nebo vlhkost. Především výskyt povlaku a barva v určitých oblastech jazyka poukazují na některou poruchu daného orgánu. Normální jazyk by měl mít povlak tenký, bílý a lehce vlhký, nejtenčí na okrajích a na špičce jazyka, mírně tlustší ve středu a ještě o něco silnější na kořeni. Z jazyka lze poznat nerovnováhu v organismu, informuje nás o stavu fyzických orgánů v těle a celého těla. Na našem jazyku se nejvíce odráží stav naší nervové soustavy a našich vnitřních orgánů. Špička jazyka odpovídá srdci, část jazyka mezi špičkou a jeho středem plicím, střed jazyka odpovídá žaludku a slezině, strany jazyka poukazují na játra a žlučník, kořen na ledviny, tlusté a tenké střevo a močový měchýř.

Zdroj: Nemoci jazyka

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Příčiny

Srkáme nějaký horký nápoj anebo se nedočkavě vrhneme na přinesenou polévku, dáme si první hlt nebo lžíci a hned začínáme cítit, že něco není v pořádku. Jazyk po požití horké tekutiny, sousta nebo potraviny jakoby zdrsní, ztratíme v něm cit a vůbec se cítíme nepříjemně. Jazyk je spálený, nebo by bylo možná přesnější říct, že jsme si ho opařili. Většina lidí to neřeší, prostě počká několik hodin a problém sám ustoupí.

Zdroj: Spálený jazyk

Popis černého jazyka

Černý jazyk vzniká přemnožením plísní a bakterií na jazyku, což bývá často způsobeno užíváním léků, které obsahují vysokou hladinu antacidu. Tato nevzhledná tmavost jazyka by měla odeznít během 3 až 5 dnů a neměla by způsobit žádné potíže.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Jazyk podle čínské medicíny

Současně s tepovou diagnostikou patří diagnostika jazyka k základním vyšetřením tradiční čínské medicíny. Vzhled povlaku na jazyku udává informace o stavu „šťávy“ a určuje druh onemocnění, zda se jedná o povrchové nebo hluboké zasažení organismu. Povrchové onemocnění se pozná podle tenkého a vlhkého povlaku na jazyku. Hluboké zasažení organismu se určuje podle silného a žlutého zbarvení povlaku.

Teplo a chlad patří mezi základní pojmy čínské medicíny a jsou spojovány se všemi chorobnými změnami těla. Příznakem chladu je bledý a tenký jazyk. Příznakem tepla je poškození projevující se zarudlým jazykem a suchým žlutavým povlakem.

Zdroj: Nemoci podle jazyka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP