Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JEDNOTKY

OBSAH

Co je monitor dechu

Monitor dechu slouží k monitorování dechu vašeho miminka, čímž můžete předcházet komplikacím při výskytu syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Riziko SIDS se minimalizuje jedině správnou prevencí. K tomu napomáhají právě kvalitní přístroje, jako jsou monitory dechu. Tato zařízení se skládají ze senzorové desky, která se instaluje pod matraci dětské postýlky, a z druhé části – kontrolní jednotky. Kontrolní jednotka dá okamžitě vědět, pokud se dítěti zastaví dech na více než 20 sekund anebo klesne frekvence pod 10 nádechů za 1 minutu.

Zdroj: Monitor dechu

Diskuze

V diskuzi VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Černý.

Michal Černý


Hodonín Lesní 3483/5 číslo jednotky 22


Důvod a rok ukončení vlastnictví bytové jednotky,děkuji Černá

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Účinky

A čím je pupalka tak výjimečná? Její plody – podlouhlé tobolky – ukrývají hnědá až načervenalá semena, ze kterých se za studena lisuje olej, jenž je cenným přírodním zdrojem nenasycených mastných kyselin. Především kyseliny gama-linolenové (GLA) a linolové. Tyto kyseliny se v těle mění na tzv. prostaglandiny. Ty se vyznačují protizánětlivým účinkem a dále zabraňují zadržování sodíku a vody v těle. Nenasycené mastné kyseliny (někdy souhrnně označované jako vitamín F) jsou dále součástí fosfolipidů, které tvoří stavební jednotky buněčných membrán. Náš organismus je zároveň potřebuje k biosyntéze tzv. eikosanoidů. Ty v lidském těle ovlivňují celou řadu jeho funkcí – imunitní reakce, správnou hladinu hormonů, srážlivost krve, srdeční činnost, trávicí a dýchací systém a mnoho dalších.

Zdroj: Jak použít pupalkový olej

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Online služby


Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Králíková.

Opravdu je tak Eliquis nebezpečný s alkoholem? Je i jedno pivo alkohol? Nebo se nesmí ani hlt?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol je při užívání Eliquisu nebezpečný, když se pije naráz a mnoho.
Během užívání Eliquisu můžete pít alkohol, ale ne více než 14 jednotek alkoholu týdně - dvě jednotky denně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu. Při užívání Eliquisu je nebezpečné nadměrné pití, zejména nadměrné pití velkého množství alkoholu najednou. S Eliquisem se nesmíte nikdy opít.
Alkohol působí jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Alkohol tak může zhoršit nežádoucí vedlejší účinky Eliquisu, jako je krvácení. Zvýšené riziko krvácení je přímo úměrné množství vypitého alkoholu. Při velkých množstvích alkoholu se může objevit krvácení, které vás může ohrozit na životě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Alkohol

Alkohol účinek léků na ředění krve zvyšuje, u novějších léků se udává, že je možno pít bezpečně 1 alkoholický nápoj denně (tedy 1/2 l piva, 2 dl vína, 5 cl destilátu). Obecně léky na ředění krve v kombinaci s alkoholem mohou ovlivňovat proces srážení krve, takže pokud se pití nechcete vzdát úplně, raději volte malé množství a častěji, než abyste toho nárazově vypili spoustu. Ohledně konzumace alkoholu byste se měli držet obecných doporučení. Takzvané jednotky alkoholu jsou založeny na velikosti a síle alkoholického nápoje. Jako 1 jednotka se uvádí například 25 ml tvrdého alkoholu nebo 50 ml likéru. 1,1 jednotky je pak malé pivo a 2,3 jednotky jsou asi 175 ml vína.

Muži ani ženy by neměli pít víc než 14 jednotek alkoholu týdně. Každý týden byste měli několik dní zcela abstinovat. Ujistěte se ale, že nebudete navyšovat množství pití další dny. Pokud zkonzumujete týdně 14 a více jednotek alkoholu, zkuste si je rozdělit do tří nebo i více dnů. Požívání velkého množství alkoholu najednou může působit další poškození zdraví, proto se nárazovému pití pokuste vyhýbat.

Zdroj: Nové léky na ředění krve

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Výpočet HbA1c

Měření glykovaného hemoglobinu (HbA1c) bylo objeveno před více než čtyřiceti lety americkým diabetologem íránského původu dr. Samuelem Rahbarem a v oblasti sledování výsledků léčby cukrovky znamenalo velký krok vpřed.

Převod jednotky %, platné do 31. 12. 2011, na SI jednotku látkového množství lze provést podle vztahu: % HbA1c (IFCC) x 10 = mmol/mol HbA1c

Zdroj: Dlouhodobý cukr u diabetiků

Diskuze

V diskuzi NEMÁM DŮVĚRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek Eiderna.

Pro Vaši informaci:

Předpona n a n o je jedna miliardtina jednotky, tedy ve Vašem textu je n e s m y s l , ( cituji z textu: "průměr zrn je menší než 0,002 milimetru.", je tedy nejméně 1000x větší než nano rozměr )
Pro mě to znamená jediné:

NENÁM DŮVĚRU K PRODEJCI ANI K PRODUKTU, NEDOPORUČUJI.

Ing. Marek Eiderna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemám důvěru

Význam INR

Je celá řada činidel, která lze použít, pokud se provádí test PT (Prothrombin Time). Vzhledem k tomu, že každé z těchto činidel pracuje trochu jinak, nemůže být výsledek získaný jedním PT činidlem srovnáván s výsledkem získaným jiným činidlem. Aby mohly být srovnány výsledky testů s různými činidly, musí být výsledky převedeny do standartních jednotek, které se mohou srovnávat bez ohledu na použité činidlo. Tyto standardní jednotky jsou známé jako INR jednotky. K vyšetření se používá krev.

INR je zkratka pro mezinárodní normalizovaný poměr (International Normalized Ratio). Výsledek jednoho INR může být srovnáván s jiným bez ohledu na to, jak byl výsledek získán. INR je jen základní jednotkou využívanou k vyjádření výsledku testu PT.

Kontroly krevní srážlivosti INR je při užívání warfarinu nutné provádět pravidelně. Takto se ověřuje správné nastavení dávkování léku a takzvaný INR index.

Zdroj: Co je to kvik

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA POLE MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina .

Děkuji za rychlou odpověď. Zkusím ji, častým měřením glykemie zjistím v jakých hodnotách se pohybují, v případě potřeby si upravím dávky inzulínu (můžu kombinovat 2 jednotky přidat nebo snížit bez lékaře), nebo přidám sacharidy. Jako diabetik stále bojují s nadváhou, mám upravený jídelníček na 160 sacharidů denně, cvičení 3x v týdnu a každodenní chůze, stále se váha ne hýbe dolů. Martina

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové

Převod mmol/l na mg/l

Ve většině států světa se glukóza standardně měří v jednotkách mmol/l. V USA, Japonsku, Německu, Polsku či Itálii se dosud používá jednotka mg/dl. Chcete-li převést jednotky mezi sebou, vydělte hodnotu glykemie v mg/dl číslem 18 (nebo vynásobte 0,055) a získáte hodnotu v mmol/l.

Jak na to:

Hodnota glykemie v mmol/l se vynásobí číslem 18 (nebo vydělí 0,055), výsledná hodnota glykemie pak bude v mg/dl.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE KOLAUDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šámal.

Dotazuji se na koloudaci ,,,kde mám RD,,,,a chci ho rozdělit na víc bytových jednotek,,,,jak mám postupovat....Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

K rozdělení domu na více bytových jednotek potřebujete dva důležité dokumenty:

1. prohlášení vlastníka o vymezení konkrétních jednotek v domě a určení společných částí domu.
2. půdorysy všech podlaží domu a jejich schémata.

K úspěšnému rozdělení domu na bytové jednotky budete potřebovat právníka a projektanta.

Tyto dokumenty pak se žádostí předložíte stavebnímu úřadu a posléze katastrálnímu úřadu.

Pro tyto účely můžete využít specializovaných advokátních kanceláří, které se specializují na nemovitostní právo a ty to pro vás udělají tak zvaně na klíč.

Zdroj: diskuze Co je kolaudace

Nevýhody

Nevýhodou kompaktních čerpadel jsou náklady na instalaci, které mohou být vyšší, než některé jiné systémy, i když nižší provozní náklady mohou počáteční náklady kompenzovat.

Instalační technik musí správně dimenzovat jednotlivé vnitřní jednotky a určit nejlepší místo pro její instalaci. Velkoformátová nebo nesprávně umístěná vzduchotechnika může vyústit ve špatnou cirkulaci, která plýtvá energií a neposkytuje vhodnou teplotu nebo vlhkost vzduchu. Příliš velký systém, který je předimenzován je pro dům neefektivní z důvodu vysoké pořizovací ceny a problém může přinést i jeho umístění v místnosti.

Některým zákazníkům se nemusí líbit vzhled vnitřních částí systému. Zatímco je méně rušivý, než tomu je u vzduchových kolektorů, tyto jednotky nemají vestavěný vzhled centrálního systému. Kromě toho musí být uzpůsobeno místo pro odtok kondenzované vody, v blízkosti venkovní jednotky.

Nemusí být také snadné najít kvalifikovaného technika pro kompaktní tepelné čerpadlo. Informujte se u místních prodejců vytápění a chlazení, jak časté je ve vaší oblasti použití tohoto systému, a který technik má zkušenosti s instalací a obsluhou, nebo třeba využijte některou z renovovaných firem, která nabízí tyto tepelná čerpadla na internetu.

Zdroj: Kompaktní tepelná čerpadla

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLKOVINY V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Poskerová Karin.

Zdravím, chtěla bych Vás požádat o sdělení, jestli bílkovina v moči v hodnotě 70 signalizuje něco nepřiznivého. Bolesti žádné nemám ani pálení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z vašeho dotazu není zcela jasné o jaké jednotky se jedná a hodnota 70 sama o sobě nic neříká. Normální vylučování bílkoviny v moči je až 150 mg za den, což je přibližně hodnota 70 mg na litr moči. Podle toho by pak vaše vylučování bílkoviny močí bylo na horní hranici normálního stavu. Zvýšené vylučování bílkoviny v moči je ukazatelem několika různých stavů, například: infekce močových cest, vysoký krevní tlak, zvýšená zátěž organizmu, cukrovka, nemoci ledvin, těhotenství. Jestli chcete mít jistotu, že nejde o příznaky některého z těchto onemocnění, tak zkuste nechat moč vyšetřit laboratorně. Žádanku do laboratoře získáte od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílkoviny v moči

Benigní nádory

Koenenův tumor je periungvální fibrom, vyskytuje se u pacientů s tuberózní sklerózou.

Zde se můžete podívat, jak vypadá Koenenův tumor.

Digitální akrální fibrokeratom je tvrdý kožní výrůstek rostoucí v blízkosti nehtové jednotky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá digitální akrální fibrokeratom.

Subungvální exostóza je bolestivý kostěný výrůstek rostoucí z dorsální strany distálního článku prstu (zejména palce u nohy); může nadzvedávat nehtovou ploténku, často asymetricky. Prokazuje se na RTG.

Zde se můžete podívat, jak vypadá subungvální exostóza.

Glomus tumor je bolestivý tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna. Vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu.

Zde se můžete podívat, jak vypadá glomus tumor.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dvořáková.

Dobrý den, prosím o radu. Ráda bych získala výpis z katastru nemovitostí podle jména. Můžete mi prosím poradit /polopatě a detailně / jak mám postupovat? Omlouvám se za tuto detailní žádost, ale ať hledám jak hledám, nevím jak postupovat, jak a kam zaplatit apod. Děkuji, a prosím o odpověď na email.Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Dobrý den,
katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/…spx.

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z Výše uvedeného vyplývá, že přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Takže pro jednorázovou informaci je nejsnazším řešení osobní návštěva nejbližšího katastrálního pracoviště. Seznam i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…

Zdroj: diskuze Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Odvětrávané a neodvětrávané ohřívače

Ohřívače jsou klasifikovány na odvětrávané a neodvětrávané. Neodvětrávané spalovací jednotky se nedoporučuje používat uvnitř vašeho domu, protože uvolňují spaliny, včetně oxidu dusíku, oxidu uhelnatého a vodních par, do obytného prostoru a tím zhoršují vzduch. Většina států zakázala v domácnostech používat petrolejové ohřívače a některé zakázaly i používání nevětraných plynových topidel.

Odvětrávané jednotky jsou navrženy tak, aby byly trvale umístěny vedle vnější stěny, aby bylo možné instalovat odvod spalin buď stropem, nebo přímo přes stěnu ven. Uzavřené spalovací jednotky, které mají navedené potrubí z venku do spalovací komory tak čerpají 100% venkovního vzduchu. Uzavřené ohřívače jsou mnohem bezpečnější při provozu, než jiné typy prostorových ohřívačů, pracují efektivněji, protože nečerpají ohřátý vzduch z místnosti, ale čerpají ho z venku. Je zde také malá pravděpodobnost, že zpětný chod ovlivní kvalitu vzduchu v místnosti.

Levnější, ale méně efektivní ohřívače používají pro spalování vzduch z místnosti. Nemají uzavřenou skleněnou přední část, která brání při hoření ohně čerpat vzduch v místnosti.

Kromě toho, že se budete držet pokynů montážního a provozního řádu, měli byste dodržovat tyto obecné bezpečnostní pokyny pro provoz jakéhokoli spalovacího ohřívače:

  • U ohřívače na tekutá paliva používejte jen schválená paliva. Nikdy nepoužívejte benzín! Dodržujte uvedené pokyny výrobce. Nikdy nedolívejte ohřívač, dokud je ještě teplý. Nepřeplňujte topení - musíte počítat s rozpínavostí tekutin. Používejte pouze schválené, jasně označené nádoby pro konkrétní palivo a skladujte je venku.
  • U větraných teplometů zajistěte profesionální kontrolu každý rok. Pokud není ohřívač správně odvětráván, může nebezpečný oxid uhelnatý způsobit nemoc či smrt. Oxid uhelnatý může být také produkován, není-li ohřívač správně nastaven a upraven na typ používaného plynu a nadmořskou výšku, kde je nainstalován.

Zdroj: Přenosné ohřívače

Poradna

V naší poradně s názvem HLEDÁNÍ POZEMKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Kemza.

Pozemek dle jména v obci Tři Dvory

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Katastrální úřady poskytují výstup z katastru nemovitostí - tzv. přehled vlastnictví. Přehledem vlastnictví se rozumí tiskový výstup vytvořený pro zadanou osobu v rámci územní jednotky (tedy i celé ČR), jehož obsahem je výčet katastrálních území s uvedením čísel listů vlastnictví, na kterých má zadaná osoba zapsáno vlastnické nebo jiné věcné právo, případně, že k zadané osobě v katastru žádné takové právo evidováno není. Na přehledu budou uvedena jak jednotlivá katastrální území, tak čísla listů vlastnictví pro každé katastrální území.
Při žádosti se ověřuje totožnost žadatele. Jde to samozřejmě zařídit osobně i poštou či datovou schránkou, jen je při tomto podání třeba vyřešit prokázání totožnosti. Přehled vlastnictví lze získat také prostřednictvím zřízené služby Dálkového přístupu www.cuzk.cz/%E2%80%A… .

Prokázání totožnosti při osobním podání
V případech, kdy je žádost o poskytnutí přehledu vlastnictví nebo údajů ze sbírky listin podána osobně na katastrálním úřadě, bude proto katastrální úřad po žadateli požadovat, aby předložil doklad totožnosti.

Prokázání totožnosti při jiném než osobním podání
V případech, kdy žádost není podána osobně nebo prostřednictvím datové schránky, bude katastrální úřad totožnost žadatele považovat za zjištěnou, pokud žádost bude opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele, jde-li o fyzickou osobu, úředně ověřeným podpisem fyzické osoby, která jedná za žadatele.

Z výše uvedeného vyplývá, že o přehled vlastnictví může žádat kdokoliv, kdo prokáže svoji totožnost, není třeba prokazovat právní zájem ani jednat na základě plné moci. Pokud se o přehled vlastnictví žádá osobně, je vyhotoven na místě. Stačí navštívit jakékoli katastrální pracoviště.
Osobu je třeba co nepřesněji identifikovat, nejjednodušeji samozřejmě pomocí rodného čísla. Poplatek za vydání přehledu vlastnictví činí 50 Kč za každou stránku A4 a hradí se buď v pokladně katastrálního pracoviště a nebo na výzvu k zaplacení, kterou katastrální úřad zašle po obdržení žádosti.

Chcete-li informace o pozemku, uděláte nejlépe, když osobně návštívíte nejbližší katastrální pracoviště. Seznam pracovišť i s adresami najdete zde: www.cuzk.cz/Urady/Ka…
Další možnost je poslat žádost s úředně ověřeným podpisem na katastrální úřad do Prahy. Adresa je
Katastrální úřad pro hlavní město Prahu
Pod sídlištěm 1800/9
Kobylisy
18214 Praha 8
ID datové schránky: qjfadtx

Zdroj: diskuze Hledání pozemku

Katastrální mapa k nahlížení podle jména

Vyhledávání dle majitelů není možné v běžně přístupné online verzi. Vysvětlením je ochrana soukromí majitelů. Pokud chcete takto vyhledávat, můžete využít aplikaci „Dálkový přístup do KN“, která je placená.

Pro vyhledávání v katastru nemovitostí je potřeba znát údaje o daném objektu, čímž je katastrální území, a následně také číslo parcely a budovy, o které chcete zjistit více informací.

V bezplatné verzi je možné vyhledat vlastníka podle adresy, a to zadáním informací týkajících se konkrétní parcely, stavby, jednotky nebo jejím vyhledáním na mapě. Nejprve přejděte na hlavní stranu a zde si vyberte oblast, která vás zajímá (stavba, parcely, procházení mapy), poté zadejte území nebo název obce, případně také číslo stavby nebo pozemku. Po potvrzení se vám otevře okno s údaji o vlastníkovi.

Zdroj: Výpis z katastru nemovitostí podle jména

Co znamená leukoplakie česky

Leukoplakie je bílý povlak na jazyku nebo na sliznici, který nelze mechanicky setřít a který nelze klinicky ani morfologicky zařadit do žádné nozologické jednotky. Nozologická jednotka je termín, který zobecňuje určitou patologickou situaci v organismu. Termín byl mezinárodně akceptován a vžil se bez nahrazujícího synonyma v kterémkoliv jazyce.

Bílé fleky na jazyku.

Příčiny vzniku leukoplakie nejsou známy, mezi vnějšími se uvádějí různá chronická dráždění chemického, termického, fyzikálního a infekčního původu (tabák ve formě kouření či žvýkání, abúzus alkoholu, působení rtuti a jejích sloučenin, akční potenciály v ústní dutině, Candida albicans). Prokázat vnitřní příčiny vzniku leukoplakií je velmi obtížné, nejčastěji se pozorují při chorobách gastrointestinálního traktu, při progresivních achyliích a vředové chorobě, při hypercholesterolemii, při chorobách nervového systému (neurastenie), uvádějí se též hormonální příčiny a karence (nedostatek) vitamínů.

Zdroj: Leukoplakie v ústech

Nežádoucí účinky

Pokud je účinná látka omeprazol užívána v kombinaci s alkoholem, nehrozí zpravidla žádné nežádoucí účinky. Avšak vzhledem k tomu, že je každý pacient jiný, může být reakce organismu různá.

Přestože při konzumaci omeprazolu při současném použití alkoholu obvykle není žádný problém, je třeba si uvědomit, že alkohol může narušit žaludek, a tak potenciálně působit proti účinkům omeprazolu. V některých případech může alkohol interagovat s omeprazolem zvyšováním rizika a závažnosti nežádoucích účinků léků. Nežádoucí účinky omeprazolu zahrnují zácpu, průjem, nevolnost, plynatost a bolesti hlavy. Proto jestliže pacient již trpí některým z těchto příznaků, měl by při kombinování alkoholu s omeprazolem postupovat opatrně.

Doporučená průměrná spotřeba alkoholu jsou nejvýše 2 jednotky denně a nejvýše 14 jednotek týdně.

Chcete-li si kontrolovat příjem alkoholu, zkuste si po každém alkoholickém nápoji zaznamenat množství a současně vypijte sklenici vody.

Zdroj: Omeprazol a alkohol

Vliv alkoholu na warfarin

Alkohol zvyšuje účinek warfarinu, proto je důležité to s jeho konzumací nepřehánět. Při léčbě warfarinem nepijte alkohol a dodržujte pokud možno stejný příjem vitaminu K každý den. Doporučená denní dávka je 70–80 µg, maximum 250 µg. Konzumace alkoholu ve větším množství a po delší periodu může snížit terapeutický účinek warfarinu, ale i alkohol v malém pravidelném množství může ovlivnit účinek léku Warfarin.

Občasné množství alkoholu na závadu není. Příjem alkoholu se počítá na takzvané jednotky. Jedna jednotka alkoholu se rovná deseti gramům alkoholu. Tomu odpovídá přibližně 250 ml 12° piva, 330 ml 10° piva, 100 ml vína nebo 25 ml tvrdého alkoholu. Ideální je maximální denní příjem 10 g alkoholu u žen a 20 g alkoholu u mužů. Pro zdraví srdce a cév je důležité si hlídat i krevní tlak a tělesnou hmotnost. Alkohol ve vyšších než doporučených dávkách zvyšuje krevní tlak a jednoznačně přispívá ke vzniku nadváhy a obezity. Současně s alkoholem pijte vždy dostatečné množství nealkoholických nápojů. Při léčbě warfarinem je povoleno 20–30 g alkoholu denně (tj. 0,5 l piva, 2 dl vína či 0,5 dl destilátu).

Zdroj: Warfarin a alkohol následky

Pevná klimatizace do bytu

Pevná klimatizace je zpravidla zařízení, které umístíme ve zvolené místnosti, odkud je teplo odváděno ohebnou hadicí oknem ven. Existuje i dělená klimatizace, kde jde vývod skrz stěnu. Okenní jednotka dostala svoje označení podle umístění přímo v okně, popřípadě ji lze namontovat do vnější zdi. A konečně jednotkám split je společná oddělená montáž části vnější (kompresor) a vnitřní (výparník), přičemž může být k jedné vnější jednotce připojeno více vnitřních, jde tedy o takzvaný multisplit.

Nejběžnějším typem klimatizací instalovaných v bytech jsou jednotky split, popřípadě multisplit (podle počtu místností), a to v nástěnné variantě. Pokud nelze z technických nebo finančních důvodů jednotky split použít, zůstávají většinou ve hře mobilní klimatizace. Přestože velkou výhodou mobilních zařízení je jejich finanční dostupnost a poměrně jednoduchá instalace, hlavním důvodem, proč se k mobilnímu řešení přiklonit v případě bytu až v nevyhnutelných případech, je vysoká hlučnost. U dělené mobilní jednotky se navíc cena přibližuje split systému a výhoda nízkých nákladů tak bere zasvé.

Zcela nevhodnou volbou je mobilní klimatizace pro místnosti v bytě, které jsou určené k odpočinku. Hlučnost kompaktních i dělených mobilních klimatizací je nesrovnatelně vyšší, než nabízejí split jednotky (jestliže ale nebude vaším kritériem výběru požadavek na tichý chod, tak se dělená mobilní jednotka vyšší třídy může stát energeticky úsporným řešením). Nemalé potíže uživatelům kompaktních zařízení dále způsobuje vývod vzduchu hadicí velkého průměru, což je navíc provázeno snížením účinnosti a energetickými ztrátami. Od klasických mobilních klimatizací tedy energetickou úspornost očekávat nemůžete.

Pro jednotky split obecně platí, že jsou schopny dlouhodobě vyřešit tepelnou pohodu v malých, rozlehlejších i mezonetových bytech, musíte ovšem počítat s vyšší cenou než u kompaktních klimatizací. V případě vícepokojových bytů jde pak samozřejmě přednostně o variantu multisplit. Pokud se u systému split jedná o technologii „invertor“, vyšší pořizovací náklady jsou srovnány úsporou energie (viz zmiňovaná možnost až 44% úspory).

Pokud se součástí klimatizace stane topný systém, který splní přesně definovaná pravidla distributorů elektrické energie, může uživatel takového zařízení požádat o nízký tarif na odběr energie. Nejpravděpodobněji je taková možnost spojena s instalací multisplit systémů ve vícepokojových bytech a zároveň je tato nabídka vhodná pro byty v novostavbách

Na celkových pořizovacích nákladech klimatizace se podílí několik položek. Předně je to cena klimatizačního zařízení, k ní přistupuje u většiny typů klimatizací montáž, materiál potřebný k montáži a samozřejmě další vícenáklady (například doprava, výškové práce, nutnost přistavit plošinu a podobně). Je důležité si uvědomit, že výše položek týkajících se montáže neroste s cenou vlastních jednotek. Z tohoto pohledu neprohloupí zákazník, který zvolí finančně náročnější a účinnější klimatizační zařízení s relativně stabilní cenou za montáž. Ve výsledku může jít o dlouhodobě úsporné řešení s vyrovnáním finančního rozdílu mezi levným a drahým zařízením.

Zdroj: Klimatizace do bytu

Monitor dechu Nanny

Monitor dechu Nanny je český výrobek společnosti Jablotron Alarms a.s. Monitor dechu byl schválen evropskými zdravotnickými orgány a je certifikován jako lékařské zařízení třídy II b (certifikát 93/42/EC). Rovněž obstál v nezávislých klinických zkouškách. Používá se ve zdravotnických a kojeneckých ústavech (dítě neomezuje v pohybu a nevydává žádné škodlivé záření).

Parametry:

  • Test při zapnutí – přístroj nelze zapnout, pokud baterie neobstojí v zátěžovém testu, který probíhá při zapnutí přístroje (přístroj tak nemůže nečekaně vysadit svoji činnost)
  • Snímací podložka umístěná v postýlce rozpozná nádech dítěte díky pohybu jeho hrudníčku – každé stlačení desky, tedy nádech, je zaznamenán
  • Vizuální kontrola nádechu dítěte bliknutím zelené kontrolky
  • Výrazný zvuk poplachu – dobře slyšitelný i přes zeď díky kvalitní siréně, pokud se miminko nenadechne déle než 20 vteřin, varovná kontrolka se rozbliká a po 5 vteřinách je spuštěn hlasitý alarm
  • Monitor dechu rovněž upozorní, pokud se dítě nadechne méně často než 8× za minutu (alarm je spuštěn okamžitě, bliká červená i zelená kontrolka současně)
  • Potvrzení zapnutí přístroje pípnutím
  • Umístění dle potřeby – vyhodnocovací jednotku lze umístit až 5 m od postýlky do vedlejší místnosti (prodlužovací kabel součástí balení)
  • Dlouhá životnost baterií – díky velmi malé spotřebě ovládací jednotky (pouze 0,2 mA) vydrží baterie až 6 měsíců
  • Kompaktnost vyhodnocovací jednotky oceníte hlavně na cestách
  • Velká snímací deska – její rozměr plně dostačuje ke snímání miminka v postýlce
  • Bezpečné uchycení vyhodnocovací jednotky k postýlce – bezpečnostní spona na řemínku nedovolí, aby při manipulaci v postýlce byla nechtěně shozena vyhodnocovací jednotka na zem
  • Rychlá a snadná instalace
  • Snadná údržba – snímací deska je zalitá ve speciální fólii a umožňuje snadné čištění
  • Uzavření desky ve speciální fólii zajišťuje dlouhodobou spolehlivou ochranu citlivého senzoru proti vlivu prostředí
  • K vyhodnocovací jednotce je možné dokoupit přídavnou snímací podložku, ideální do druhé postýlky nebo na cesty
  • Český výrobek – snadný a dostupný záruční i pozáruční servis

Obsah balení Nanny:

  • 1x Snímací podložka
  • 1x Vyhodnocovací jednotka
  • 2x Alkalické baterie AA 1,5V
  • 1x Prodlužovací kabel 5 m
  • 1x Spojovací zásuvka
  • 2x Antibakteriální ubrousky
  • 1x Plastový úchyt na připevnění jednotky na zeď
  • Vícejazyčný manuál včetně zásad první pomoci

Technické údaje:

  • Napájení: 3V, 2× 1,5V AA alkalické baterie
  • Klidový odběr: 0,2 mA
  • Průměrná životnost baterií: 6 měsíců
  • Doporučená váha dítěte: min. 2 kg do max. 15 kg
  • Snímací podložka – rozměry: 500×305×15 mm, váha 1 000 g
  • Vyhodnocovací jednotka – rozměry: 140×80×35 mm, váha: 123 g

Certifikace: EC certifikát číslo MED 040093

Důležité upozornění: Výrobce nedoporučuje koupi nebo pronájem již používaného zařízení či jeho koupi v bazaru. V případě nešetrného zacházení s Nanny může dojít ke snížení citlivosti snímací podložky s vážnými následky.

Monitor dechu Nanny pro kojence je velice snadný na použití a údržbu.

Zdroj: Monitor dechu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP