Téma: 

jidelnicek pri dne

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny v pivu

Pivo obsahuje 13 až 14 mg uric acid/100g. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo např. v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je kvasnicové pivo.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: Re: doporučená dieta při dně

Olivy obsahují malé množství purinů a jsou při dně prospěšné, protože obsahují flavonoid luteolin. Luteolin je svými vlastnostmi velmi podobný quercetinu. Oba tyto flavonoidy příznivě působí na odbourávání krystalů kyseliny močové, jenž způsobují ony bolestivé záchvaty dny. Olivy při dně můžete konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně
Odesláno dne: 12.7.2016 uživatelem Cempírek

Jídelníček při dně s ohledem na puriny

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: doporučená dieta při dně

Prosím o informaci kolik purinů obsahují olivy....nakládané, sušené.
Děkuji.

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně
Odesláno dne: 12.7.2016 uživatelem Miroslav Heyduk

Babské rady na potíže při menstruaci

Co na bolestivé měsíčky?

Na bolestivou menstruaci nefungují jen prášky na bolest, ale i bylinky, semínka a další rady. Křeče při menstruaci někdy způsobuje hormonální antikoncepce. Můžete vyzkoušet:

  • Lněná semínka – několik dní před menstruací pijte lněný olej nebo snězte dvě lžíce lněných semínek namočených v menším množství vody přes noc (vypijte včetně slizu), nepřestávejte s tím do druhého dne menstruace.
  • Čaj z majoránky – lžíci sušené majoránky přelijte vodou, nechte louhovat a po přecezení čaj vypijte.
  • Teplý obklad na břicho – pokud jste doma, dejte si na břicho i na spodní část teplý obklad nebo běžte pod peřinu.
  • Hořčík – na křeče je výborný hořčík, který koupíte v lékárně bez lékařského předpisu.
  • Alkohol – za zkoušku stojí i dvě deci červeného vína nebo malý panák slivovice.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci
Zveřejněno dne: 2.9.2013

Diskuze: Re: obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny

Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny
Odesláno dne: 7.7.2016 uživatelem Cempírek

Správná strava při kojení

Pravidla pro zdravou výživu

Jedná se o pravidla platná pro vyváženou, pestrou a výživnou stravu.

  • Jezte několikrát denně čerstvé ovoce a zeleninu, dodáváte tak tělu vitamíny a nezatěžujete trávicí trakt.
  • Doporučuje se jedení rýže, těstovin, obilovin, chleba a celozrnných výrobků. Cereální výrobky poskytují vitamíny, minerály a spoustu vlákniny.
  • Týdně by se měly jíst 3 druhy masa a dva druhy ryb, protože jsou v těchto potravinách obsaženy bílkoviny, železo a jód.
  • Při kojení jezte mléčné výrobky. Každý den by se měl jimi doplňovat vápník, což představuje jednu sklenici mléka denně, nebo 25 g sýra a 150 g jogurtu.
  • Také jsou velmi užitečné nenasycené rostlinné oleje. Vyhýbejte se skrytým tukům. Velké množství tuků obsahují smažené a obalované potraviny, mnoho typů klobás, plnotučné sýry a potraviny nakládané v oleji.
  • Vybírejte si jogurty, mléčné výrobky a sýry s nízkým obsahem tuku.
  • Doporučuje se používat jodizovanou sůl, která zajistí dostatečný příjem jódu do těla.

Pokud během kojení nechcete jíst určité potraviny, například maso, konzultujte nejprve svůj jídelníček se svým lékařem nebo odborníkem na zdravou výživu.

Zdroj: Správná strava při kojení
Zveřejněno dne: 6.12.2012

Diskuze: Re: betahistin actavis

Ano, při užívání léku betahistin actavis je možné konzumovat během dne i víno, ale v rozumném množství, které by nemělo přesáhnout půl litru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betahistin actavis
Odesláno dne: 1.12.2012 uživatelem Cempírek

Co nejíst při užívání Warfarinu

Jídelníček

1. příklad správného jídelníčku

Snídaně: chléb, rostlinný tuk, lučina, ovocný čaj

Svačina: ovoce

Oběd: polévka zeleninová s brokolicí, filé zapečené se sýrem a rajčaty, bramborová kaše, zelný salát

Svačina: jogurt s müsli

Večeře: těstoviny zapečené s uzeným masem, šopský salát

2. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1–2 plátky), černý čaj

Svačina: kořenová zelenina (mrkev, kedluben)

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, vepřové maso se zeleninou jako příloha (mrkev, růžičková kapusta, hrášek), houskový knedlík

Svačina: ovocný tvaroh

Večeře: rizoto, okurkový salát

3. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, sýrová pomazánka, kapie

Svačina: pomeranč

Oběd: bramborová polévka, hovězí závitek, rýže, salát mrkvový

Svačina: ovocný jogurt, pečivo

Večeře: zeleninové lečo s uzeninou, chléb

4. příklad správného jídelníčku

Snídaně: celozrnný chléb, šunka, rostlinný tuk, okurka

Svačina: kiwi

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, rybí filé na rajčatech, bramborová kaše, hlávkový salát

Svačina: müsli, bílý jogurt

Večeře: špagety se sýrem a kečupem

5. příklad správného jídelníčku

Snídaně: vločková kaše s ovocem

Svačina: chléb s máslem a ředkvičkami

Oběd: polévka krupicová, vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory

Svačina: jogurtový nápoj, Be-be sušenky

Večeře: zapečená brokolice s bramborem, salát z červené řepy

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno dne: 29.1.2016

Diskuze: Detoxikační jídelníček

Dobrý den. Chtěla bych poprosit jestli by šlo napsat detoxikacni jídelníček na sedum dni na každy den? Děkuji

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček
Odesláno dne: 28.9.2015 uživatelem Karlíčková Lucie

Jak se vyrovnat s cukrovkou

Jídelnìček při cukrovce

Jíst pravidelně 4–6x denně, častěji a menší množství, vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko), snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Zavedení inzulinu do léčby při cukrovce má své jednoznačné zdravotní výhody – zlepšuje metabolickou vyrovnanost diabetika, pomáhá předcházet vzniku komplikací hrozících z cukrovky nebo zmírňuje již vzniklé. Inzulin ovlivňuje i jejich subjektivní stav. Diabetici se po zahájení léčby inzulinem cítí mnohem lépe než před ní, ustupuje malátnost a pocit únavy, poruchy spánku, mizí žíznivost i častější močení, velmi často udávají zlepšení psychických funkcí. I ti, kteří se dlouho vyhýbali léčbě inzulinem, oceňují její přednosti a litují, že se na ni nedali přesvědčit už dříve. Na druhé straně jeho podávání ovlivňuje denní režim diabetika, vyžaduje určitou sebekázeň. Podává se před jídlem – rychle účinkující 15–30 minut před jídlem, v případě přetrvávání vyšších glykémií po jídle lze prodloužit tento interval na 45 minut. Podobně je to i u směsí rychle a dlouho účinkujícího inzulinu. Působení dlouho účinkujících inzulinů nastupuje pozvolna, a proto není nutné se po jejich podání najíst, samozřejmě za předpokladu, že diabetik má normální stravovací režim.

Zdroj: Jak se vyrovnat s cukrovkou
Zveřejněno dne: 9.4.2015

Diskuze: dna co jíst Omega 3 ???

Dobré ráno, prosím o sdělení, zda se může při dně užívat potravinový doplněk OMEGA 3. Ja nabízen mému manželovi a nejsem si jistá, zda mu podávání neublíží. Děkuji Vám za radu.J.Vozková.

Zdroj: diskuze Dna co jíst Omega 3 ???
Odesláno dne: 12.3.2017 uživatelem Jindřiška Vozková

Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Jídelníček

Jednou z hlavních složek jídelníčku je salát z červené řepy. Mezi další hojně konzumované pokrmy patří brokolice, fazolové lusky, mrkvový perkelt, boršč, jogurt s medem a ořechy, bezvaječné těstoviny, kuře s celerem, ale i celerové hranolky s dušenými kachními stehny. Detoxikační jídelníček na 28denní je pevně dán. Při detoxikaci by se mělo pít hodně čisté vody, alespoň 3 až 4 litry denně, naopak je nutné vynechat alkohol a omezit kofein. Doporučuje se čaj z ostropestřce mariánského na pročištění jater. Na celém 28denním detoxikačním programu je zajímavé i to, že nehladovíte, nevážíte si ani neodměřujete dávky. Můžete sníst, kolik chcete, ale musíte se držet daného jídelníčku. Jíte tři jídla denně, pokud máte i přesto hlad, můžete si dopoledne dopřát švestky, ořechy a med, odpoledne bílý jogurt, ořechy a skořici. Pokud se ale do programu vrhnete, počítejte s tím, že detoxikace organismu sice za necelý měsíc skončí, ale změna životosprávy a jídelníčku by měla být trvalá. Člověk by se měl naučit jíst jinak a k původní stravě už by se vrátit neměl.

Jídelníček je přesně sepsaný v kalendáři jídel, které se konzumují během 28 dnů. Během této doby se organismus zbaví především tuků. Zaručený výsledek v podobě ztráty 10 kg neexistuje, protože každý má jiný metabolismus. Navíc váha nemusí být vždy rozhodující, lepší je ztratit 15 cm v pase a 6 kg než naopak. Recepty pokrmů z kalendáře jsou celkem časově náročné, ale říká se, že hubnutí začíná v hlavě, takže se musí obětovat i pár chvil pro uvaření rozumnějších pokrmů.

Jídelníček při detoxikaci

1. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

2. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

3. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, strouhaný sýr

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

4. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

Večeře: Prokládaná cuketa

5. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Prokládaná cuketa

Večeře: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr

6. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Fazolové lusky se zázvorem

Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko

7. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, rozinky, med

Oběd: Salát z červené řepy, vařené vajíčko

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr

8. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou

Večeře: Boršč

9. den

Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr

Večeře: Rychlá hrachová polévka

10. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky

Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr

Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko

11. den

Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice

Oběd: Fazolové lusky, vajíčko

Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

12. den

Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice

Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem

Večeře: Rychlá hrachová polévka

13. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky

Oběd: Mrkvový perkelt, sýr

Večeře: Boršč

14. den

Snídaně: Vyberte si snídani, která vám v tomto týdnu nejvíce chutnala

Oběd: Kuře s celerem

Večeře: Brokolice na česneku se zázvorem, strouhaný nízkotučný sýr

15. den

Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl a 2 sójové nebo grahamové rohlíky, med, ořechy

Oběd: Kuře s celerem

Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

16. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát z červené řepy

Večeře: Mozzarella, rajčata nebo okurky

17. den

Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med

Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa

Večeře: Zeleninová polévka

18. den

Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med

Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule

Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších

19. den

Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med

Oběd: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle

Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem

20. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Celerové hranolky, dušená kuřecí stehna

Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě

21. den

Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med

Oběd: Celerové hranolky, dušené horní krutí stehna, červená řepa, okurka

Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka

22. den

Snídaně: Pohankové vločky zalité sójovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med

Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem

Večeře: Kuře s celerem

23. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med

Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem

Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalená v mletých vlašských ořeších

24. den

Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med

Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle

Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa

25. den

Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky

Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem

Večeře: Salát z červené řepy, tuňák

26. den

Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med

Oběd: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami

Večeře: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med

27. den

Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2 dcl, 2 grahamové nebo sójové rohlíky, med, vlašské ořechy

Oběd: Boršč

Večeře: Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle

28. den

Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med

Oběd: Kuře s celerem

Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Po absolvování prvních 28 dnů můžete přejít na stravování podle krevních skupin, nebo dle dělení na sacharidové a bílkovinové dny. Tělo se tak může znovu zbavit přebytečných centimetrů nebo tuku. Tři jídla denně mohou být pro někoho málo, hlavně třeba pro těžce pracující či sportovce. V mezidobí lze konzumovat hrozinky s ořechy nebo mandlemi. Večer se dá klidně zopakovat večeře. Není třeba dodržovat staré pravidlo: poslední jídlo v pět. Boj o vaše zdraví je nekonečný, proto když ukončíte detoxikaci, neměli byste se vracet k bývalým stravovacím návykům. Doporučuje se pět dnů v týdnu jíst podle receptů z knihy a zbývající dva dny libovolně.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní
Zveřejněno dne: 1.2.2014

Diskuze: Re: soja a puriny

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Soja a puriny
Odesláno dne: 13.3.2017 uživatelem Cempírek

Sedmidenní detoxikační plán

7 rad pro sedmidenní detoxikaci

V každém ze sedmi dnů, byste měli dodržovat tato pravidla:

  1. Každé ráno pijte citrónovou šťávu s vodou. Citronová šťáva vám pomůže nastartovat trávení i s čistícími účinky. Šťáva z poloviny citronu rozmíchaná v šálku teplé vody by se měla pít denně, jako první nápoj hned po probuzení, ještě před snídaní.
  2. Cvičení je součástí detoxikace a musí se vykonávat po dobu jedné hodiny denně. Ale nejedná se o ledajaké cvičení, doporučuje se spinning, běhání, chůze do kopců, jóga v sauně nebo box, protože intenzivní cvičení zvyšuje lymfatický tok a cirkuluje ven pomocí potu toxiny.
  3. Konzumujte jen syrové potraviny. Doporučuje se pojídání pouze syrových potravin, jelikož obsahují více živin a enzymů. Taky se doporučuje jíst denně čerstvé listy salátu.
  4. Detoxikace mysli, která je také součástí detoxikace. Abyste si vyčistili i mysl, tak je dobré meditovat alespoň 15 minut denně. Když nevíte jak meditovat, tak je dobré si pomoci soustředěním se na břišní dýchání. Dlaně se při tom položí na spodní část břicha, dýchá se nosem a pomalu se dýchá. Výdech by měl trvat tak dlouho, než napočítáte pomalu do čtyř. Toto cvičení se dělá po dobu 15 minut denně.
  5. Detoxikační dieta vyžaduje pravidelný pitný režim. Doporučená denní dávka je 3 litry tekutin, které se vypijí postupně během dne. To vám pomůže s detoxikací ledvin. Vybírejte si čisté pramenité vody, čerstvé zeleninové šťávy a bylinně čaje. Pokud budete chtít, tak si můžete vytvořit svůj vlastní nápoj z těchto rostlin: sušený kořen pampelišky, sušený kořen kopřivy, květ měsíčku, lopuch a červený jetel. Když pak přidáte jednu čajovou lžičku těchto sušených bylin do šálku vařící vody, tak je potřeba nechat to 5 minut vylouhovat, a pak následně pít.
  6. Detoxikaci prospívá kartáčování těla. Když se budete kartáčovat denně, tak vám to rozproudí váš krevní oběh a zvýší kožní detoxikaci. Používají se houbová nebo přírodní kartáčová vlákna, kterými kroužíte po pokožce předtím, než jdete do sprchy. Většinou se začíná od nohou nebo rukou, následně masírujte jemnou oblast krku a obličeje, vyhýbejte se vyrážkám a bolestivým skvrnám. Posléze jděte do sprchy, kde po dokončení hygieny pustíte asi tak na minutu studenou vodu, která vám prokrví pokožku.
  7. Důkladné rozžvýkání každého sousta prospěje správné detoxikaci. Než spolknete každé sousto, tak byste ho měli nejdříve minimálně 10 až 12 krát rozžvýkat, protože tak zpřístupníte více látek, které se mohou lépe vstřebat. Zlepšuje se tím trávení a navozuje se tím pocit plnosti, aniž by bylo nutné se přejídat.


Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán
Zveřejněno dne: 27.10.2012

Diskuze: lékořice nežádoucí účinky

Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !

Zdroj: diskuze Lékořice nežádoucí účinky
Odesláno dne: 18.8.2016 uživatelem Karpíšek

Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Antónia Mačingová

Antónia Mačingová je spisovatelka, odbornice na zdravou výživu, která se zabývá touto problematikou. Mimo jiné napsala knihu „Zhubněte jednou provždy“. V této knize naleznete návod, jak detoxikovat své tělo. Program trvá 28 dní a na tuto dobu je vypracován jídelníček, podle kterého se stravujete. Celý program je určen na celkovou detoxikaci těla. Za čtyři týdny dojde k očistě od toxinů, očistí se játra, ledviny, močové cesty, trávicí systém, lymfatický systém, dýchací cesty a pokožka. Detoxikační plán má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty. Nejedná se o dietu, ale o transformaci myšlení a změnu stravovacích zvyklostí.

Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Detoxikační program vznikl podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejích známých, a protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se autorka podělit s návodem na očistu psychickou, fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů ve své knize. Mačingová slibuje ve své knize zbavení se přebytečných kilogramů a vnitřní očistu, při níž se organismus očistí od toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách stravy, tak i při detoxikaci A. Mačingové je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Detoxikací můžete svůj problém vyřešit, nebo taky ne. To už záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat v odbourávání tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Detoxikace je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování této detoxikace by měl být organismus v psychické i fyzické rovnováze, očištěný od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a vedle zrychlení metabolismu by již nemělo dojít k jo-jo efektu, pokud budete dodržovat i následující kroky.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní
Zveřejněno dne: 1.2.2014

Diskuze: Re: datum zahájení výroby colafitu

Výroba Colafitu byla zahájena dne 23. 6. 1995.

Zdroj: diskuze Datum zahájení výroby colafitu
Odesláno dne: 3.2.2015 uživatelem Kamča

Zdravý jídelníček podle Mačingové

Jídelníček jako semafor

Semafor je barevně rozdělen: zelená znamená „volno“ – tyto potraviny bychom si měli vybírat nejčastěji; oranžová znamená „pozor“ – tyto potraviny můžeme jíst, ale v omezeném množství; červená znamená „stop“ – těmto potravinám bychom se měli raději vyhýbat.

Zelená barva znamená volno, to jsou potraviny, které se mohou jíst libovolně, téměř bez omezení. Potraviny zeleně označené jsou z hlediska snižování tělesné hmotnosti ty nejvhodnější. Mají nejvíce vitamínů a minerálů, většina z nich také obsahuje velké množství vlákniny. Obsahují málo nasycených tuků a cholesterolu, obvykle také málo soli. Nejvíce potravin, které denně jíte, by mělo být tedy ze zeleného kruhu.

ZELENÁ – tyto potraviny by měly tvořit většinu našeho jídelníčku, jedná se o sacharidy a patří sem: mandlové mléko, ovoce (nemůžeme se zeleninou, jen s mrkví), kakao, sójová smetana, sójové mléko, tofu, celozrnné pečivo, jáhly, pohanka, všechny obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, bílé maso, olivový olej.

Oranžová barva znamená pozor. Tyto potraviny můžeme jíst, ale ne bez omezení. Potraviny v oranžové barvě se řadí mezi potraviny vhodnější. Většinou ale neobsahují tolik vitamínů a minerálních látek a často mají méně vlákniny. Mohou obsahovat nasycené tuky a cholesterol, stejně tak přidaný sodík, hlavně ve formě kuchyňské soli. Tyto potraviny se mohou jíst, ale pozor, aby nepřevládaly nad těmi z vnitřního zeleného kruhu.

ORANŽOVÁ – nic se nesmí přehánět, tedy jen málo a občas, jedná se o neutrální potraviny a patří sem: zelenina, koření, sůl, olej, mandle, med, sójová omáčka, hřiby, žampiony, hlíva ústřičná, hovězí maso, vepřové maso, bílé pečivo, bílá rýže, olej.

Červená barva znamená stop. Těmto potravinám se raději vyhýbejte. Potraviny červeně označené obsahují hodně volného cukru, nezdravých nasycených tuků anebo soli. Můžete si dát malou porci 1 nebo 2 potravin z červené barvy.

ČERVENÁ – nevhodná jídla, která je lépe vypustit, jedná se o bílkoviny a patří sem: jogurt, sýry do 30 %, smetana, tvaroh, zakysaná smetana, máslo, maso, ryby, vejce, mozzarella, smažená jídla, uzeniny, sladkosti, chipsy, máslo, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku

Kombinujeme červenou a žlutou, nebo zelenou a žlutou – nikdy červenou a zelenou! Žádná dieta nemůže fungovat bez předešlé detoxikace!

Zdroj: Zdravý jídelníček podle Mačingové
Zveřejněno dne: 1.2.2014

Diskuze: karnitin chrom

No uvidíme, nechvalme dne před večerem. Ale asi to konečně dám protože jsem namotivovaná. A stravu budu dodržovat, ale ne striktně, sem tam zhřeším, tak uvidím.

Zdroj: diskuze Karnitin chrom
Odesláno dne: 28.6.2016 uživatelem Anna

Stravování při dně

Plánování jídelníčku

Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.

Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.

Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.

Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.

Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.

Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.

Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.

Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňáka, garnáty, humra, droždí. Dále rafinované sacharidy, jako je například bílý chléb a bílá rýže, slazené potraviny s vysokým obsahem fruktózy kukuřičného sirupu a jídla typu rychlého občerstvení.

Obecně se dá říct, že je tato dieta založena hlavně na pravidelném přijímání potravy (minimálně 4x denně po malých porcích), dostatečném přísunu tekutin (minimálně 2 litry), zákazu přijímání jakéhokoli alkoholu, červeného masa, vnitřností a dalších potravin s vysokým podílem purinů. První dny po dnavém záchvatu by se měl jídelníček skládat především ze syrového ovoce a zeleniny. Zatímco některé druhy jsou velmi prospěšné, jiné mohou uškodit. Například mrkev obsahuje jen asi 2 mg purinů na 100 g, zelený hrášek však až 80 mg. Stejně je důležité vybírat mezi ostatními potravinami. Například kakaový prášek obsahuje až 1 800 mg purinů na 100 g, žitná nebo pšeničná mouka neobsahují puriny vůbec. Ovesné vločky naopak mají až 30 mg purinů na 100 g.

Jak je vidět, dietní omezení u tohoto onemocnění nejsou až tak drastická a i jedinci, kteří netrpí tímto onemocněním, mohou potenciálně těžit z této stravy a podpořit nemocného v rodině stejným jídelníčkem. Nicméně vzdát se milované potraviny může být obtížné a skličující, proto je dobré si jídlo plánovat, jíst častěji menší porce namísto jednoho nebo dvou velkých jídel denně zásobit organismus potřebnou energií, abyste se nemuseli uchylovat ke konzumaci problematických potravin, když máte hlad.

Recepty u onemocnění dnou jsou jednoduché a zdravé. Vychází ze zeleninového základu, což mnohým pravděpodobně změní tradiční způsoby vaření. Zkuste například vytvořit zahuštěnou polévku pomocí tyčového mixéru rozšleháním uvařené mrkve a sladkých brambory a přidáním kari a zázvoru na podpoření chuti polévky. Pokud máte chuť na maso a chcete minimalizovat jeho účinky, rozhodněte se pro kuře ochucené citronem, tymiánem a šalvějí, pečené na pánvi s nakrájenými brambory, tuřínem a mrkví. Tuřín je kořenová zelenina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Tuřín vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice v neznámé době, ale první zmínka o tuřínu pochází z roku 1620. V následujících staletích se rozšířil po Evropě. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i zasyrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje žlutomasá odrůda známá pod názvem kvaka. Vaří se z ní prívarok, což je mléčná omáčka.

Pojďme se podívat i na další netradiční recepty.

Zdroj: Stravování při dně
Zveřejněno dne: 7.3.2017

PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223311

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje celý tým webu ČeskáOrdinace.cz.


SiteMAP