Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JÓGA

OBSAH

4. až 7. den

Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Příklady lekcí jógy:

Zdroj: Plán sedmidenní detoxikace

Poradna

V naší poradně s názvem ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jóga bude dobrá volba. Mnoho nemocí tkví v mysli a jóga dokáže v tomto ohledu pomoci. Začněte co nejdříve a tešte se na krásné výsledky tohoto cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Atrofie slinivky

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Souhlasím, joga a klid mysli podporuje celkové zdraví. Každopádně co se týče toho trávení, co nějaké psyllium? Vlaknina?

Zdroj: diskuze Atrofie slinivky

Power joga Brno střed

Centrum tance Brno. Centrum tance Brno je pobočka celostátní sítě tanečních škol, založená v roce 1997. Tance a cvičení pro každého: Power joga. Adresa: Václavská 237/6, Brno

Majda Agency – pohybové studio. Adresa: Gorkého 8, Brno 602 00

Wellness centrum, Martina Zábranská. Adresa: Wellness centrum, Masarykova 25, Brno 60200

Zdroj: Power joga

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariejackova.

Prosím o laskavé sdělení- trpím vážnými poruchy spánku, budím se už po dvou-max.3 hod.Zoplpidem mi sice pomůže usnout, za2-3 hod jsem stejně vzhůru a většinou už neusnu.Po poradě s lékařem mi přidal Azohoneurax 75mg, protože se dlouhodobě potýkám i s úzkostmí.Mohu brát Azoneurax ráno, aspoň než se mi upraví spánek nebo večer oba léky najednou?
Kontraindikaci obou léků jsem nikde nenašla.

Děkuji za odpověď a přeji hezké předjarní dny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste začít pomalu s citem sportovat. Procházky v přírodě, jízda na kole, jóga, plavání, sauna, to vše jsou velmi příjemné činnosti, které vás unaví a přirozeně prodlouží váš spánek. Také byste měla navštívit jiného (nového) psychiatra, který by vám pomohl pochopit účinky antidepresiv a léků na spaní a třeba najít jinou kombinaci léků, než máte nyní. Dle zdravotního zákona máte možnost využít nezávislé konzultace s druhým lékařem specialistou. Využijte toho. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Cvičení během detoxikace

Cvičení napomáhá změnám těla a dochází k hlubšímu propojení mysli a těla. Velmi vhodné jsou meditativní procházky, jóga a další uklidňující cvičení. Po ukončení detoxikace se velmi doporučuje jóga, ale měla by být zaměřena na nenáročné fyzické styly (bikram). Taktéž je účinné i skákání na malé trampolíně, protože to napomáhá lymfatickému systému s odstraněním toxinů z těla.

Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Power joga Krejčík

Václav Krejčík – POWERJÓGA EDICE 2011/2 DVD (slidepack.). Nový DVD SET Powerjóga Edice 2011 je vhodný pro všechny, kteří chtějí dopřát svému tělu účinný trénink pomocí pozic powerjógy. První DVD je 60minutová lekce Vinyasa FLOW powerjógy. Druhé DVD je složené ze dvou videosekvencí: Powerjóga FIT&SLIM zaměřená na hubnutí a tvarování těla a audionávody pro správné praktikování plného jógového dechu, dechu udždžají. Kdo si potřebuje odpočinout a nabrat síly, může sledovat prožitkovou relaxaci a meditaci „Zastavte se!“. Cena setu je 319 Kč.

Zdroj: Power joga

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Skulinová.

Ráda bych se podělila o vlastní zkušenosti s mravenčením končetin a nadměrného bušení srdce. Léta jsem tímto trpěla. Protože intenzivně zatěžuji ruce jako kosmetička a dále se věnuji horolezectví, navštívila jsem neurologa pro případné vyloučení syndromu karpálního tunelu. Vyloučila se cukrovka, roztroušená skleróza i páteřní problémy. Jednalo se o tetánii. Civilizační chorobu z nedostatku hořčíku. Naordinovaný magnosolf nepomáhal, zabraly až kapačky s hořčíkem, ale ty se nedaly aplikovat dlouhodobě. Protože se zabývám alternativní medicínou, hledala jsem příčiny tetánie a došla k jednoduchému ale zásadnímu řešení. Poté, co jsem si dlouhodobě ověřovala překyselení v moči pomocí pH papírků a potvrdila si, že překyselení z počátku nebolí, ale z dlouhodobého hlediska je požíračem našich cenných minerálů v těle, upravila jsem si životosprávu.

1. Zjistila jsem příčiny překyselení u sebe (možná i u vás, ale nerada zevšeobecňuji): stres, mouka, cukr, maso, mléko, alkohol, sport.

2. Vyloučila jsem stresory ze svého života, nastolila si řád, pravidelný spánek 8 hodin, každodenní sport, pravidelná strava co 3 hodiny, pravidelné malé radosti.

3. Jídelníček promýšlím a plánuji. Nejím cokoliv, až když mám hlad. Jím 5x denně ovoce, semínka, ořechy, zeleninu, ryby, vločky, luštěniny i maso. Hlavně zásadité potraviny, bohaté na proteiny, úplně jsem vyloučila sladkosti a bílé pečivo.

4. Pořídila jsem si potravinové doplňky od certifikované firmy (ráda doporučím, mám je 2 roky ověřené na sobě) v podobě minerálů, které užívám hlavně při sportu na odkyselení (výborné po náročném tréninku nebo při horských tůrách).

5. Pravidelně 3x denně piju aloe vera gel na cévy. A to je ten nejdůležitější moment ve změně mého zdravotního stavu! Aloe vera je úžasná bylina s protizánětlivými účinky, silně zásaditá a udržuje naše cévy v perfektním stavu. Řeší následky překyselení, kdy dochází k tzv.řetízkování červených krvinek v periferiích našich vlásečnic, které se ucpou a nedokrvují se, to pociťujeme jako mravenčení. Narušené cévy díky cukrům a mouky dostávají zánět, který ošetřuje "špatný" cholesterol tak dlouho, až se zvýší tlak popřípadě pacient dostane infarkt nebo mrtvici. Laicky řečeno, působí na cévy jako náplast a hromadí se na poraněném místě, až ucpe cévu. Když se naše tělo správně neprokrvuje, znamená to, že se i špatně vyživuje a to je počátek všech nemocí kloubů, mozku, končetin a jednotlivých orgánů.

Naše zdraví je v podstatě jednoduchá záležitost. Péče o něj však vyžaduje základní znalosti, vůli a vytrvalost. Zdraví je postaveno na třech pilířích: zdravá strava, zdravá psychika a zdravý pohyb. Pokud si zapamatujeme, jaké potraviny jsou pro nás prospěšné a jíme je pravidelně bez hladovění, pokud se denně hýbeme ( chůze, běh, jóga, plavání, kolo...) a pravidelně spíme, relaxujeme, tzn., že poskytneme tělu vhodné podmínky pro rovnováhu, není důvod pro nemoc.

Přeji všem čtenářům, aby tento příspěvěk byl přínosem na cestě ke zdraví! S pozdravem Miluše Skulinová.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela.

Dobrý den paní Skulinová, moc vás prosím - napište mi název minerálů, které užíváte. Děkuji G.Žížková

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

Power joga Hradec Králové

Wellness centrum Fit4fun – EuroCenter, 2. patro, ulice Víta Nejedlého 1063, Hradec Králové 3, tel.: + 420 495 409 061, tel.: + 420 775 202 314, e-mail: fit4fun@fit4fun.cz, web: www.fit4fun.cz.

Jak se do fitcentra dostanete: Obchodní centrum EuroCenter se nachází v Hradci Králové na Slezském předměstí, nedaleko od městského centra. Při cestě autem odbočte z velkého hradeckého okruhu směrem na Ostravu, asi po 500 metrech uvidíte po pravé straně EuroCenter, Interspar a Baumax, je zde k dispozici přes 1 000 parkovacích míst, z toho 1/3 pod střechou, můžete využít možnost cestovat i MHD, přímo před vchodem do budovy EuroCentra se nachází stanice MHD linek č. 5, 11, 17, 25.

Fitness Club Fontána, ulice Pražská třída 6/62, Hradec Králové, telefon: + 420 605 546 800

Zdroj: Power joga

Power joga a hubnutí

Powerjóga si pouze vypůjčila pozice z jógy, aby jejich pomocí dokázala lidi přivést přes fyzické zatížení těla k řízenému pohybu, vědomému ovládání těla a k psychické a fyzické relaxaci. Jedná se o komplexní pojetí, při němž procvičíte celé tělo, koncentrujete se, zpevníte svalstvo a vzápětí přichází protažení a uvolnění. Vše je podporováno hlubokým a pravidelným dechem, který tělo zahřívá. Dochází k formování postavy zeštíhlením, k úbytku podkožního tuku uvolněním energetických drah v těle a především k mentálnímu uvolnění a získání soustředěné mysli. Cvičení je založené na pravidelném opakování základních jógových pozic (asán), které jsou dynamicky zařazeny za sebou. Powerjóga harmonicky rozvíjí jak psychickou, tak fyzickou kondici člověka.

Zdroj: Power joga

Power joga cviky

Cvičení by mělo být příjemné a bezbolestné – během provádění jednotlivých pozic bychom neměli cítit žádnou bolest, jen příjemné napětí ve svalech. V pořádku je únava svalů a možná druhý nebo třetí den pocítění „nových“ svalů, o kterých jsme třeba ani nevěděli. Lekce powerjógy trvá většinou 60 minut a probíhá ve skupině. Powerjóga nemá přesně ustálené série cviků, každá lekce proto může být odlišná a záleží také na cvičiteli, jaký styl preferuje. Součástí lekce powerjógy jsou pozice ve stoji i na zemi. Pozice ve stoji vedou ke zlepšení krevního oběhu a dýchání, posilují se při nich svaly na nohou a uvolňuje se pánev a spodní část zad. Oproti tomu pozice na zemi se zaměřují zejména na páteř, protáhnutí spodní části zad a posílení stability horní části těla.

Zdroj: Power joga

Léčba

Způsob léčby určí odborný lékař na základě individuálního vyšetření. Existují i různé podpůrné terapie, které směřují ke zlepšení celkového psychického stavu. Jsou to například:

  • pobyty v některých lázeňských zařízeních, která mají neurovegetativní dystonii v seznamu léčených diagnóz,
  • vodoléčba (skotské střiky),
  • léčba světlem,
  • jóga,
  • aromaterapie,
  • různé bylinné kúry,
  • zvýšený příjem vitamínů.

Zdroj: Neurovegetativní dystonie

Přírodní léčba

Přírodní léčba by měla být v tomto případě konzultována s ošetřujícím lékařem. Pokud se žena nechce léčit hormonálními léky, může si na bolest vzít přípravky na utišení bolesti nebo vyzkoušet léčbu přírodní cestou pomocí bylinky pupalky dvouleté. Další možností je provádět izometrická cvičení, při nichž se mění intenzita zátěže svalu, což pomáhá při překrvování nebo naopak nedokrvování děložní sliznice. Dobrá je také jóga.

Zdroj: Amenorea

Správný druh sportu

Pro lidi s krevní skupinou AB jsou favorizovanými druhy sportu ty, při nichž se mohou uvolnit. Vůbec nemají v krvi sporty orientované na výkon, soutěživé či bojové. Mají v oblibě klidné a jemné tělesné aktivity, jako jsou Tai-či, jóga, izometrická cvičení, turistika, golf, tanec, strečink, cyklistika, rychlá chůze, plavání.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou AB

Sport proti depresi

Sport přináší psychickou i tělesnou pohodu a dobře se při něm odreagujete. Máte v sobě nahromaděný stres? Zajděte si na lekci tance, spinningu, kickboxu či jiné pohybové aktivity. Cvičení je skvělým lékem na srovnání hladiny hormonů. Proti stresu se obzvláště doporučuje jóga nebo tai-chi. Dělejte však pouze to, co vás baví! Jestli nejste příznivcem žádného sportu, alespoň si občas zajděte na procházku do přírody. Při svižnější procházce začne tělo produkovat endorfiny.

Zdroj: Cvičením proti depresi

Vyhněte se stresu

Vědci zjistili souvislost mezi stresem a břišním tukem. Zvýšené hladiny kortizolu v krvi vyplývající ze stresu reagují s tělním inzulínem a vytvářejí viscerální břišní tuk. Snížení stresu může pozitivně ovlivnit chuť k jídlu, zejména na sladká a tučná jídla, které se pak projeví přímo na vašem pase. Velmi vhodným způsobem ke snížení stresu je jóga. Pokud je například denní dojíždění do práce nebo školy původcem stresu, používejte MP3 nebo si čtěte zajímavou (zábavnou) knihu, která vám pomůže s odreagováním stresu z veřejné dopravy. Také je vhodné zvážit způsob možného dojíždění.

Zdroj: Osm rad na břišní tuk

Musíte mít pozitivní pohled na svět kolem sebe!

To, jak vnímáte skutečnost, těsně souvisí s vylučováním kortizolu. Pokud se cítíte nejistí, bezradní, jste plní nervozity, vylučuje se mnohem více kortizolu. Hladinu kortizolu můžete mít pod kontrolou i manipulací s příjmem sacharidů, protože inzulín a kortizol jsou vůči sobě v přímé úměře. Existuje celá řada postupů na odbourávání stresu, jako jóga či meditace, které vyvolají pokles kortizolu, což umožní dosáhnout dalších pokroků v posilovně. V jedné studii museli vzpěrači po svém tréninku zařazovat ještě autogenní trénink. Díky tomu klesla hladina kortizolu, což bylo spojeno s dlouhodobým zvýšením jejich výkonnosti.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Jak začít detox

Očistu organismu začněte tím, že vyloučíte z jídelníčku alkohol, kávu, cigarety, rafinované cukry a nasycené tuky, z nichž všechny fungují jako toxiny v těle a jsou překážkou léčebného procesu. Také minimalizujte používání chemických čisticích prostředků pro domácnost a produkty osobní péče o zdraví (čisticích prostředků, šampony, deodoranty a zubní pasty) a náhradní alternativy přírodní potravy.

Zkuste se vyvarovat stresu, který spouští ve vašem těle stresové hormony. I když někdy tyto hormony mohou být prospěšné, převážně „adrenalin“, ve velkém množství vytvářejí toxiny, které zpomalují funkci detoxikačních enzymů v játrech. Jóga a meditace jsou jednoduchým a účinným pomocníkem, který vám pomůže zbavit se stresu a přispívá k obnově fyzické a psychické rovnováhy.

Zdroj: 7 kroků k očištění těla

Jóga

Jóga vám pomůže zpevnit nejen vnější, ale také vnitřní svaly, což vaše páteř velmi ocení. Postupem času získáte pružné a pevné tělo, které sem tam zvládne i noc ve stanu nebo na gauči.

Před každým cvičením začněte nejprve protažením a zahřátím těla.

Příklady cviků:

Tančící bojovník – Virabhadrásana II

Tato pozice se vám postará o posílení břišních a zádových svalů. Dokáže dostatečně protáhnout svaly nohou a zpevňuje pas. Stejně jako ostatní pozice bojovníka dodá vašemu tělu energii.

Bojovník s rotací –Parivritta virabhadrásana

Díky této pozici získáte zpevněné břišní a zádové svaly. Je velmi důležité se po celou dobu soustředit na základní principy, kterými jsou prodýchání každé pozice a správné držení těla. Jedině tak se vám uvolní ramena, páteř a kyčelní klouby.

Rotace v sedu – Marichyova poloha III

Poloha rotace v sedu vám přinese lepší pohyblivost páteře a svalů v oblasti ramen. Což je přesně to, co například potřebuje člověk se sedavým zaměstnáním. Zároveň s její pomocí opět posílíte svaly v oblasti břicha, zad a pasu. To je neocenitelné pro ty z vás, kdo mají naopak potíže s bederní páteří.

Most – Setu bandásana

Poslední pozice pro úlevu vašich zad je všemi dobře známý most. Ten vám pomůže posílit svaly zádové, hýžďové a stehenní. Při správném provedené protahuje třísla, šíjové i břišní svaly. Celkově je tak vaše páteř pružnější a méně náchylná k zatuhnutí a chronickým bolestem.

Cviky na bolavá záda naleznete zde.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP