Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KANDOVANÝ

OBSAH

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny:

  • jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
  • cukr moučka
  • cukr krystal – bílý nebo třtinový

Postup:

Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.

Zdroj: Zázvor při kojení

Léčba zánětu průdušek

Klasická léčba akutní bronchitidy spočívá v klidovém režimu na lůžku, popřípadě v teplém prostředí. Podávají se léky, které napomáhají vykašlávání hlenu, na noc pak léky obsahující kodein (na zklidnění kašle). Pokud onemocnění provází horečka, jsou předepsány léky snižující horečku (například paralen). Jestliže se rozborem sputa prokáže bakteriální infekce (hlen je většinou žlutozelený), je nutné brát antibiotika. Prostředí, ve kterém je nemocný léčen, by mělo být větrané, popřípadě i zvlhčené. Doporučuje se dostatečný přísun tekutin, případně inhalace a bylinné čaje. Je nutné se vyhýbat zakouřenému prostředí, samozřejmě nekouřit! Jídelníček upravit tak, aby strava obsahovala zeleninu, která pomáhá potlačovat zánět (česnek, cibule, černá ředkev), naopak se vyhnout hlenotvorným potravinám (mléko, sladkosti, cukr, bílá mouka, škroby). Dobré je žvýkat kandovaný zázvor, nejen že zpříjemňuje pocit v ústech, ale příznivě působí na dýchací cesty. Existuje i spousta potravinových doplňků, které jsou prospěšné k léčbě zánětů, například vitamín C, E, beta-karoten, echinacea a podobně. Masáže s použitím vonných olejů (eukalyptus, cypřiš), případně koupele a inhalace, mohou ulevit a pomoci dýchání. Na trhu je k dostání i spousta homeopatických léků, je však lépe se poradit s odborníkem. Pokud akutní zánět průdušek není léčen, může přejít i v chronické stadium, popřípadě se rozvinout v zápal plic. Proto není dobré nemoc přecházet.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Účinky kandovaného zázvoru

Kandovaný zázvor je vynikající a originální pochoutka k čaji. Jeho konzumace navíc přináší úlevu až příjemné pocity při nachlazení. Kandovaný zázvor si můžete koupit buď v různých kamenných obchodech a stáncích, anebo v mnoha e-shopech. V obchodech je také možné sehnat zázvorové bonbony. Kandovaný zázvor si také můžete připravit sami. Je to snadné a celá příprava vám zabere něco přes hodinu.

Recept na přípravu: Oddenek zázvoru ostrouhejte škrabkou na brambory a pak dle své volby nakrájejte na plátky nebo na kostičky. Kostičky nechte zhruba půl hodiny vařit v čisté vodě. Poté do menšího množství vody nasypte asi tolik cukru, kolik vážil použitý zázvor. Vařte další asi půl hodiny, až se značná část vody odpaří a kousky zázvoru ztmavnou a zároveň jakoby zprůhlední. Tyto kousky pak obalte cukrem a nechte usušit buď na vzduchu, v troubě, nebo v mikrovlnce. Pozor, v mikrovlnce maximálně nahřát jen několik sekund, ne několik desítek sekund. Aby byla vaše příprava kandovaného zázvoru pokud možno bezodpadová, použijte zázvorový vývar a cukerný roztok k přípravě zázvorového drinku, zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.

Zdroj: Alergie na zázvor

Zázvorový čaj účinky

Zázvorový čaj nejen báječně chutná, ale je rovněž velmi zdravý. Pomáhá při nemocech z nachlazení, zvyšuje chuť k jídlu (napomáhá trávení), zbaví bolesti v krku. Uvádí se, že má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kandovaný zázvor pomáhá těhotným ženám proti ranní těhotenské nevolnosti, ale i proti kinetóze, nevolnosti v dopravních prostředcích (auto, lodě, letadlo). Podle některých pramenů napomáhá zázvorový čaj hubnutí, stimuluje centrální nervovou soustavu a působí jako afrodiziakum.

Zdroj: Zázvorový čaj

Co na těžký žaludek

Na těžký žaludek po jídle může pomoci šálek mátového čaje, malé množství vychlazené koly (s cukrem, nikoli s umělým sladidlem), kousek syrového jablka (oloupaného), zázvor (buď kandovaný, nebo kousek kořene) nebo plátek čerstvého ananasu. Tyto prostředky totiž napomáhají dobrému trávení a zklidňují žaludek. Těžký žaludek často trápí ženy v těhotenství, a to především v prvním trimestru. Zde je při volbě prostředků k odstranění tohoto pocitu třeba dbát zvýšené opatrnosti, zejména při užívání léků.

Zdroj: Babské rady na žaludek

Zázvor a těhotenství

V posledních letech se stal zázvor v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, která pomáhá proti různým bolestem a nevolnostem způsobeným těhotenstvím, zvracením a pocitem na zvracení v prvním trimestru, a také při nechutenství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny.

Vhodnost užívání zázvoru proti nevolnosti v těhotenství je obklopena mnoha otazníky, které však nesmí být přehlíženy už jenom kvůli tomu, jak je těhotenství podstatné. Mezi nejdůležitější zásady při užívání zázvoru v těhotenství patří dodržování přiměřených denních dávek. Rozhodně se do užívání zázvoru nepouštějte na vlastní pěst, nejlepší možností je poradit se se svým gynekologem (gynekoložkou) nebo lékařem (lékařkou). Pojďme si tuto problematiku trochu přiblížit.

Zázvor v těhotenství se nejčastěji a nejsnadněji konzumuje jako kandovaný zázvor, který koupíte v různých obchodech či e-shopech, nebo jako zázvorový čaj. Podle různých prestižních studií je užívání zázvoru proti zvracení a nevolnosti během těhotenství bezpečné, ale musíte samozřejmě dodržovat doporučené dávky a používat zázvor v kratších časových obdobích. Větší dávky (více než 1 gram denně sušeného zázvoru nebo 4 gramy čerstvého zázvoru, který by měl být rozdělen do několika dávek během dne) mohou způsobit mutaci plodu, nebo dokonce i potrat (v nejhorších případech).

Pokud kupujete zázvor v obchodech, tak je dobré si přečíst příbalový leták nebo se zeptat v lékárně. Rozhodně doporučuji poradit se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem (popřípadě gynekologem) o denních dávkách a nenechávat nic náhodě a rozhodně se do užívání zázvoru v těhotenství nepouštět na vlastní pěst.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Účinky zázvoru

Čerstvý oddenek zázvoru obsahuje 1,5 až 3 % silice, která se skládá především ze směsi různých terpenů (seskviterpen zingiberen, bisabol, ar-curcumen a mono-terpeny cineol, citral, borneol, gingerol, fenylpropan shogaol a jiné), dále je přítomen alkaloid capsaicin (obsažený především v plodech pálivé papriky).

Pozitivní účinky zázvoru na náš organismus:

  • posiluje imunitní systém
  • je antibakteriální – léčí kašel, angínu a záněty průdušek
  • rozpouští hleny
  • aktivuje srdečně-cévní systém
  • zahřívá tělo, zlepšuje krevní oběh
  • zvyšuje produkci žluče
  • zabraňuje srážení krve
  • odbourává tuky a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i játrech
  • zvyšuje produkci žluče
  • pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (zlepšuje procesy trávení ve střevech a vyprazdňování)
  • odstraňuje plynatost a nadýmání
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nevolnostem, jednak proti ranním nevolnostem v těhotenství, jednak proti cestovním nevolnostem (kinetózách)
  • má protizánětlivé účinky
  • snižuje horečku, bolest, otoky
  • využívá se při léčbě impotence a problémech s prostatou
  • zevně jej lze využít při bolestech zad a kloubů nebo do koupele k prokrvení organismu

Nežádoucí účinky zázvoru:
(hrozí obvykle teprve při užití dávky nad 5 gramů denně)

  • může se objevit pálení žáhy, průjem či žaludeční potíže
  • na kůži může způsobit podráždění
  • diabetici musí konzumaci zázvoru konzultovat se svým lékařem, protože zázvor snižuje hladinu krevního cukru, a tak možná bude nutné upravit dávkování léků
  • vysokých dávek se musí vyvarovat jedinci se srdečními chorobami
  • neužívat, jestliže máte žaludeční vředy

Zázvor lze použít:

  • čerstvý – nakrájený na kolečka nebo jemně nastrouhaný
  • sušený – před použitím by se měl namočit
  • nakládaný
  • kandovaný

Zdroj: Zázvor při kojení

Recepty

Zázvor, med a citron

Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu

Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.

Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.

Recept na kandovaný zázvor

Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody

Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.

Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.

Recept na zázvorový čaj

Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti

Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.

Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.

Recept na zázvorovou limonádu

Suroviny: 2 šálky oloupaného zázvoru, 2 šálky vody, 1,5 šálku cukru

Zázvorová limonáda postup: Zázvor nakrájejte na tenké plátky, nasypte do středního hrnce, přilijte asi dva šálky vody, aby byl zázvor ponořen, a přiveďte k varu, vařte 5 minut. Tekutinu odstavte ze zdroje tepla a nechte 1 hodinu odstát. Po hodině odstraňte pokličku a přelijte směs přes jemné sítko. Přecezenou tekutinu nalijte zpět do stejného hrnce a přidejte 1,5 šálku cukru. Sirup na mírném ohni zahřejte tak, aby se cukr rozpustil. Hrnec odstavte z tepla a nechte sirup vychladnout. Studený sirup nalijte do sklenice a umístěte do lednice.

Poznámka: Zázvorovou limonádu podávejte dobře vychlazenou s lístky máty. Takto připravená limonáda vás v parných letních dnech určitě osvěží.

Zdroj: Zázvor recepty

Bylinky na ředění krve

Zázvor: Zázvor je základní bylina tradiční čínské a ájurvédské medicíny. Zázvor obsahuje celkem 640 různých chemických látek, díky nimž pozitivně působí na ředění krve a zdravé prokrvení organismu. Zázvor kromě jiného podporuje i tvorbu slin, což usnadňuje konzumaci potravin ochucených právě zázvorem. Zázvor se může konzumovat v mnoha různých podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládaný zázvor jako příloha k sushi, nastrouhaný syrový zázvor nebo sušený a drcený zázvor jako koření například v indické kuchyni. Nejlepší zázvor obvykle seženete u vietnamských obchodníků, kteří mají zázvor vždy čerstvý a neseschlý. Na takových oddencích si nejlépe pochutnáte.

Kari: Kari obsahuje látku kurkumin, jež se nachází v i kurkumě (právě proto jsou si tato dvě koření velmi podobná jak složením a barvou, tak i pozitivními účinky na organismus). Kari obsahuje salicyláty, které jsou užitečné při výskytu sraženiny a podporují produkci vitamínu K.

Skořice: Konzumace skořice je považována za nejuniverzálnější metodu, jak zabránit vzniku krevních sraženin pomocí bylinných přípravků. Skořice je silné koření, jež se celá tisíciletí používá jako lék i jako přísada do jídla. Podle vědců patří k nejlepším antioxidantům na světě. Skořice se může přidat do nápojů (například do čaje) nebo v sypké podobě do nejrůznějších pokrmů. Označuje se jako zahřívací koření. Skořice má spoustu dalších výhod: již půlka čajové lžičky skořice může mít pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, zažívání či imunitu. Skořice má schopnost omezit oxid dusnatý, který se hromadí v krvi, a hladinu lipidů, jež mohou způsobit poruchy mozku, rakovinu, srdeční choroby a podobně. Proto prospívá srdci (ve větších dávkách) a důležitou roli hraje i při léčbě cukrovky, rakoviny či neurodegenerativních onemocnění.

Kurkuma: Kurkuma je známá jako protizánětlivá bylina s pozitivním účinkem na ředění krve díky obsahu kurkuminu. Používá se v kulinářství a má rovněž léčivé účinky (kurkuma se využívala již ve starověké medicíně).

Máta peprná: Máta peprná má široké spektrum použití v lékařství. Obecně se ví, že zklidňuje gastrointestinální trakt. Avšak máta peprná pomáhá i při zabraňování abnormálnímu shlukování krevních destiček, a to prostřednictvím produkce salicylátů, které mají vliv na srážlivost krve.

Oregano: Používá se jako koření v gastronomii, nicméně pro své léčivé účinky se může využívat také jako léčivý prostředek. K důležitým schopnostem oregana se řadí mimo jiné i schopnost ovlivňovat hustotu krve.

Paprika: Paprika je takzvané zahřívací koření, které podporuje a zrychluje metabolismus. V tradiční medicíně se používá už mnoho let. Také paprika obsahuje salicylát, který je užitečný při ředění krve.

Kajenský pepř: Kajenský pepř představuje zvláštní odrůdu mleté červené chilli papričky. Účinná látka kapsaicin má spoustu pozitivních zdravotních účinků. Kajenský pepř pomáhá při léčbě aterosklerózy, podporuje fibrinolytickou aktivitu a tlumí faktory, které vedou k tvorbě krevních sraženin, což může pomoci snížit riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Lékořice: Lékořice patří k nejstarším bylinným přípravkům. Kořen lékořice se používá při léčbě dýchacích cest a osteoartrózy. Rovněž se jedná o výborný lék na žaludeční nevolnost a jiné gastrointestinální poruchy (například vředy). Díky obsahu salicylátů je lékořice účinná také při přirozeném ředění krve.

Česnek: Je známým přírodním lékem na ředění krve. Česnek pomáhá též snižovat hladinu triglyceridů a současně zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Organicky vypěstovaný česnek obvykle obsahuje vyšší množství síry, a proto má i silnější léčivé účinky. Nejčastěji se konzumuje kvůli svým protizánětlivým účinkům, ale lze ho využít také jako prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Je vědecky potvrzeno, že česnek dokáže snížit riziko aterosklerózy, a to tak, že snižuje lepkavost krevních destiček, ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin, a snižuje hladinu cholesterolu. Může tak snížit riziko mrtvice či infarktu.

Toto je výčet deseti nejlepších bylin na ředění krve.

Zdroj: Bylinky na ředění krve


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP