Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAPAČKY

OBSAH

Jak se dostat na kapačky

S doporučující žádankou od svého ošetřujícího lékaře se objednejte na příslušné ambulanci. Tam odevzdáte žádanku na kapačky ambulantně, domluvíte se na termínech návštěv a bude vám vydán rozpis infuzní léčby.

I ambulantní léčba pomocí infuzí vyžaduje svá pravidla a pokyny pro pacienty:

  1. Vezměte si s sebou předepsané a vyzvednuté léky do infuzí.
  2. Oblečte se do pohodlného oděvu a vezměte si s sebou lehké domácí přezůvky.
  3. Dvě hodiny před infuzní léčbou nejezte, hodinu před infuzí nepijte.
  4. V případě nachlazení, úrazu nebo jiného akutního onemocnění nelze infuzní léčbu podávat, popřípadě je nutno ji přerušit. Takovou situaci telefonicky oznamte a domluvte se, jak a kdy budete v infuzní léčbě pokračovat.
  5. Vyskytnou-li se u vás nepříjemné stavy, které se objeví i později po skončení infuze, oznamte to sestře (lékaři) ještě před zahájením další infuze.
  6. Nepřináší-li infuzní léčba úlevu, konzultujte svůj stav u lékaře, který vám infuzní léčbu ordinoval.
  7. Pokud vaše zdravotní pojišťovna infuzní léčbu nehradí, nebo pokud jsou na některé součásti infuzní léčby doplatky, musíte je uhradit při nástupu na léčbu.

Mějte prosím na paměti, že:

Léčíte-li se na vysoký krevní tlak, nemoci srdce, cukrovku nebo jiné chronické onemocnění a nemáte-li toto onemocnění dobře kompenzované a stabilizované, musíte o takové situaci informovat lékaře, který vás na infuzní léčbu odesílá. Budete odesláni na interní nebo jiné odborné vyšetření, na kterém lékař rozhodne, zda pro vás není podání infuzní léčby nebezpečné a zda nebude vhodné vaše onemocnění před podáním infuzí nejprve zkompenzovat a stabilizovat. Pokud bude všechno v pořádku, lékař se vyjádří, že je možné infuzní léčbu aplikovat.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi VYHRIZLE PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý den mám 25 let a do teď jsem delal těžkou fyzickou práci.Nyni jsem zaměstnam jako skladník ale je to taky celkem fyzicky náročna práce.Před necelými 2 lety mě chytly záda že jsem se nemohl ani hýbat a chodil jsem na opichy zad.po opichách bolest ustala na cca měsíc a záda začaly znova bolet ale ne moc.ale postupem času záda začaly bolet vic a vic a na konec před měsicem jsem nemohl ani chodit a skončil jsem na neschopence a na praškach,bohužel léky nepomáhaly tak jsem byl na rengenu a nebyl žadný nalez tak jsem dostal znova opichy 10x injekce to zabíralo ale ne uplně.tak jsem pak ukončil neschopnost a vratil jsem se do práce.V práci jsem necelý 3 týdny a záda boli opět hodně.bolí v bederní části a vystřeli do kostrče a občas necítím pravou nohu a časté mravenčení v končetině.Záda bolí když stojím,sedim,ležim no furt mam problém si oblect ponožky nebo spodní pradlo bolí záda ještě víc.a o zvedáni břemen nemužu ani pomyslet ale musím vykonávat v práci a hodně v předklonu.Ale dnes jsem volal svému doktorovy ohledně vysledků CT a prý mam vyhřizlé 2 ploténky o 3mm.Prosím poraďte jak dal postupovat v práci a s lékaři.Hodně se bojím abych si v práci neublížil více.Mockrat vám děkuji za ochotu a pomoc s pozdravem Valsa Lukáš

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mates.

Mít to co píšeš tak bolestí sotva dojdeš na záchod,natož do práce.
Teda pokud nejsi odnož Silvestra Staloneho
Jinak by tě tvůj lékař dávno poslal alespoň na kapačky.

Zdroj: diskuze Vyhrizle plotenky

Kapačky na bolest zad

Infuzní léčba je zaměřena na léčbu bolestivých onemocnění pohybového aparátu. Používají se 250ml infuze 0,9% NaCl, do kterého je možno přidat 1% Mesocain, 20% Mg SO4, Hydrocortizon, Tramal, eventuálně po dohodě další léky dle doporučení ošetřujícího lékaře.

Vzhledem k tomu, že se jedná o ambulantní léčbu, a navíc určitým způsobem rizikovou, pacienti indikovaní k infuzní léčbě procházejí kontrolou na rehabilitační ambulanci s cílem zjištění přesné indikace, odhalení kontraindikací či upřesnění léčby proplácené zdravotními pojišťovnami. Léčba je frekvenčně limitovaná, počet určí lékař rehabilitační ambulance.

Infuze probíhají tak, že se zavede do žíly ohebná kanyla, kterou bude infuze („kapačka“) kapat.

Zda infuzní léčba bolesti zad pomocí myorelaxační infuze zabere, to je otázka. Infuze do jisté míry bolesti zmírní a může pomoci i proti případnému zánětu, rovněž může dojít k povolení svalových stahů zhoršujících obtíže a nález. Po vícedenní ambulantní léčbě pomocí infuzí může dojít k celkovému zlepšení nálezu na páteři, ale je opravdu otázka, zda se to až takto ideálně podaří. Vše je individuální dle stavu nálezu.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena Danková.

Mám již 6 let parkynsnovu nemoc užívám tyto léky medopexol viregyt -k madopar nemoc se mi zhoršuje poradte mi co s tim a co kapačky to by mě nepomohlo aspon trošku děkuji moc milena

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Zvětšená játra

Zvětšená játra mohou u psa signalizovat infekční hepatitidu. Virus vstupuje do organismu přes tkáň mandlí, šíří se do krčních mízních uzlin a mízou proniká do krve. V krvi se nachází od 4. dne po infekci, šíří se do všech tkání a orgánů a je přítomen i ve slinách, moči a výkalech. Další vývoj onemocnění záleží na reakci imunitního systému nemocného psa. Zvířata, která si nevytvořila do 7. dne po infekci dostatečnou hladinu protilátek, umírají náhle na selhání jater. Průběh nemoci je velice rychlý, spojený s poruchami srážení krve a často na první pohled vypadá jako otrava.

Charakteristickými příznaky jsou průjem, zvracení, zákal rohovky, může se objevit žloutenka. U klinicky zjevných případů onemocnění může být úmrtnost až 40 %. Často však proběhne bez příznaků nebo jsou průjem a zvracení jen mírné a přechodné a nemoc je považována za dietní chybu. Pro jiná domácí zvířata nebo člověka nepředstavuje žádné nebezpečí.

Protože je infekční zánět jater psů virové onemocnění je, léčba pouze podpůrná. Kapačky pomohou bojovat s dehydratací v důsledku zvracení a průjmu, antibiotická clona slouží k potlačení druhotné bakteriální infekce a ke snížení množství bakterií ve střevech jako ochrana jater. U vyléčených psů může dojít k přetrvávání chronických zánětů jater nebo ledvin.

Infekční zánět jater psů je k nerozeznání od jiných nemocí, které způsobují průjem či zvracení. Teprve při odběru krve se zjistí zvýšené hodnoty jaterních enzymů, které ukazují na poškození jater, vyšetření ultrazvukem potvrdí jejich zánět, u neočkovaných psů se dají prokázat vytvořené protilátky, virus se dá rovněž zjistit v moči nemocného zvířete. Definitivní potvrzení diagnózy by se dalo provést odběrem vzorku tkáně jater. Proti infekčnímu zánětu jater existuje účinná ochrana, a tou je očkování, které je součástí základních kombinovaných vakcín proti psím nemocem.

Zdroj: Příčiny onemocnění jater u psa

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Schlosserová.

Dobrý den,
mám 74letého tatínky a ze dne na den přestal slyšet na levé ucho,byl hospitalizovaný v nemocnici kde mu davali kapačky ale nepomohlo to,
mimo jine mu v hlavě příšerně hučí,moc ráda bych mu pomohla,děkuji za každou radu
a pomoc Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Přikrylová.

Prosím o radu,zda by mi pomohly bylinky a které.Měla jsem boreliózu,přeléčení atb,a objevují se problémy jaké jsem měla,když mě byla zjištěna,a to jeúporná bolest prstů u nohou,nepomáhá nic.Nejhůře navečer.Jsou nějaké vhodné bylinky,které mi pomohou? Děkuji za odpověď. Od

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Léčba

Psinka není léčitelná, a pokud ji pes přežije, odnese si trvalé následky. Jedinou smysluplnou ochranou je preventivní očkování. Většina vakcín poskytuje maximální ochranu proti psince a vakcinační schémata mohou být zahájena již v 7 týdnech věku. Revakcinace mohou být prováděny ročně bez jakýchkoliv rizik. Jelikož se psinka v Evropě stále hojně vyskytuje, je systém ročních revakcinací optimálním řešením ochrany.

Protože je psinka virové onemocnění, antibiotika jen pomáhají chránit proti druhotné bakteriální infekci, která se často a ráda přidává kvůli poškození bílých krvinek psinkovým virem. Léčba samotné psinky je ale jenom podpůrná. Pes potřebuje naprostý klid, podávají se antibiotika, léky proti křečím, kapačky ke zvládnutí dehydratace kvůli průjmům a zvracením. Výsledek léčby se předem nedá odhadnout. Při rozvinutí vážných nervových příznaků nemá zvíře šanci na vyléčení a uhyne nebo je utraceno. Séra s protilátkami proti psince se dají použít jen v samém začátku onemocnění nebo preventivně u zvířat, která nejsou očkovaná a přišla do styku s nemocným zvířetem.

I když pes psinku přežije, často na něm choroba zanechá trvalé následky. Zánětlivá forma psinky se může objevit až se zpožděním několika let příznaky podobnými lidské roztroušené skleróze, třesem těla či ochrnutím. Ztráta čichu či zraku v důsledku psinky je nevratná. U psů, kteří prodělali psinku, jsou častým nálezem atrofovaná, ztenčená ložiska na sítnici tam, kde sítnici zničil množící se virus. Častá je trvalá neschopnost větší tělesné zátěže, pes po prodělané psince není schopen pracovního využití. U štěňat, která onemocněla ještě před výměnou mléčného chrupu, zničí virus psinky sklovinu trvalých zubů, výsledkem je takzvaný psinkový chrup. Nákaza u štěňat také často natrvalo poškodí jejich imunitní systém a zvířata dříve či později uhynou v důsledku nějakého druhotného onemocnění.

Proti psince ale existuje spolehlivá ochrana – očkování.

Zdroj: Psinka

Poradna

V naší poradně s názvem VOLTAREN NA REDENI KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Jsem po mozkové příhodě. Lékařka mi předepsala volfaren na ředění krve.
stále chodím na odběry.za posledních 6 neděl jsem byla 4x v nemocnici.
Tam mi dávali kapačky. Není mi po něm dobře a začali mi padat vlasy.Je možné mi napsat jiné prášky na ředění krve? Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léků na ředění krve je celá řada. Warfarin je z nich nejpoužívanější díky svým skvělým účinkům a nízké ceně. Zeptejte se svého lékaře na možnost změnit léčbu. Jen váš lékař může nejlépe odpovědět na otázku, který jiný lék bude pro vás vhodný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voltaren na redeni krve

Jak bolí chronický zánět slinivky

Slinivka má velkou tendenci k zanícení a k němu dochází hned ze dvou příčin. První z nich je přílišná konzumace alkoholu a tou druhou je působení žluči. Jednotlivé příčiny se mohou různě kombinovat. Někdy se objevují případy, u nichž není příčina vzniku zánětu jasně dána. Alkohol poškozuje slinivku tím, že dochází k aktivaci trávicích enzymů uvnitř slinivky. Proto u slinivky dochází k sebedestrukci a postupně i k ničení jejího okolí. Žluč ohrožuje slinivku ve chvíli, kdy dojde k ucpání vývodu slinivky a žlučovodu žlučovými kameny. Takto se pak žluč dostává do slinivky, kterou podráždí a ta je následně citlivá na dotek.

Nejdůležitější je podrobné vyšetření a zjištění průběhu onemocnění a jeho možné příčiny. Poté následuje vyšetření krve. Tímto vyšetřením lze zjistit intenzitu zánětu. Dále se dá slinivka vyšetřit ultrazvukem nebo CT, nebo ERCP – pomocí tohoto vyšetření lze žlučový kamínek odstranit. V případě akutního zánětu je nutná hospitalizace, neustálé sledování a zavedení infuzní léčby (kapačky). Pokud vás postihne zánět chronický, nastává dlouhodobá léčba. Čeká vás několikeré vyšetření na gastroenterologii. Je třeba užívat léky, které nahrazují nedostatečnou produkci trávicích enzymů. Důležitá je prevence, proto se vyhýbejte příliš tučným jídlům a především alkoholu. Doporučuje se střídmá racionální strava a zdravý životní styl.

Akutní zánět slinivky začíná bolestí v horní části břicha, která se projevuje několik dní a může být velmi svízelná a stále stejná. Lokalizuje se do břicha nebo do páteře, ale i do jiných oblastí. Může také přijít neočekávaně a intenzivně nebo může začít jen mírnou bolestí, která se zhoršuje s jídlem a pomalu narůstá. Břicho je jakoby oteklé a přecitlivělé. Nemoc doprovázejí i jiné příznaky jako pocit na zvracení až samotné zvracení, horečka a vzrůstající pulzová frekvence. Osoba se často cítí (a také tak vypadá) velmi nemocně. Často se přidá dehydratace, pokles tlaku krve. Později se dostaví příznaky v důsledku selhávání srdce, plic nebo ledvin. U těch nejtěžších případů (krvácení do slinivky) vede ke vzniku šoku a někdy k úmrtí.

Chronický zánět slinivky je charakteristický stavy nevolnosti a pocity na zvracení ve spojitosti s přijímáním potravy. U chronického zánětu sice nejsou tak výrazné příznaky jako u akutního zánětu, ale o to více může dojít ke komplikacím spojeným s tímto stavem. Nejčastěji je to spojeno s nadměrnou a dlouhodobou konzumací alkoholu, čímž dochází ke snížení produkce trávicích enzymů, ale rovněž i inzulinu a následně k projevům cukrovky.

Pokud není akutní zánět slinivky léčen rychle a agresivně, může dojít k selhání jednoho či více životně důležitých orgánů – nejčastěji ledvin, plic a kardiovaskulárního systému – a následně k trvalému poškození zdraví, či dokonce k úmrtí. Stagnace pankreatických šťáv je velmi nebezpečná. Jedná se o neaktivní trávicí enzymy, které mají ve střevě (po své aktivaci) pomoci trávit potravu. Pokud ale dojde k aktivaci jejich činnosti již v samotném pankreatu, dochází k trávení vlastní tkáně pankreatu a následně se rozvíjí akutní zánět.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP