Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAŠEL A ZELENÝ HLEN

OBSAH

Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pokud vykašláváte hlen, tak to znamená, že máte produktivní kašel. Takový kašel není vhodné tlumit, protože každé zakašlání napomáhá odtoku hlenu z plic. Náhle zahleněné plíce bývají nejčastěji spojeny s infekcí horních cest dýchacích nejčastěji zánětem v krku. Pokud je hlen hustý, tak se stává nepohyblivý a začne se hromadit do chuchvalců, které když se pak vykašlou, tak mají zelenou barvu. Pokud jsou chuchvalce hlenu v plicích dlouho, tak můžou začít hnít a to pak může vést až k zapáchajícímu dechu nebo zapáchajícímu hlenu a následně k zápalu plic. Léčba hustého hlenu spočívá ve zvlhčení vdechovaného vzduchu a v posílení příjmu tekutin. Také je dobré vyřadit potraviny, které hlen způsobují, jako je například mléko a pivo.

Zdroj: Kašel

Diskuze

V diskuzi ZELENY ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA Dohnalová.

Dobry den nevite kde sehnat sazenici zeleneho čaje předem děkuji Dohnalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek Kopr.

Zelený čaj je černý čaj oškubaný a usušený za zelena...

Zdroj: diskuze ZELENY ČAJ

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Hlen ve stolici u dětí

Nemléčné příkrmy (zelenina, maso, ovoce a další) se podávají u uměle vyživovaných dětí od 5. měsíce věku a plně kojených po dovršení 6. měsíce věku. Tím stolice mění svou barvu do hněda, má hnilobný zápach, někdy s příměsí hlenu. Zelený hlen je u dětí obvyklý, když se prořezávají zoubky. Objevil-li se zelený hlen pouze jednou a bez dalších příznaků vymizel, nejedná se o nic vážného. Často se může zelený hlen ve stolici objevit, když člověk sní větší množství jídla bohatého na chlorofyl, například špenát, listová zelenina, kapusta, kedluben, brokolice a podobně.

Někdy se u dětí objevuje takzvaná hladová stolice, která je tmavě hnědá, málo obsažná a masťovitá, s velkou příměsí hlenu. V tomto případě vyhledejte lékaře a poraďte se o dalším postupu ve výživě svého dítěte. Hlen ve stolici dítěte se také může objevit při rýmě.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já beru zelený čaj v tabletách, jsem časově dost vytížená takže tohle pro mne byla nejlepší volba.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zelený čaj na hubnutí

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem CO NA PRŮDUŠKY A KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobry den uz asi pul roku s prestavkou kaslu jako tuberak, jsem nekurak. A sem tam i smrkam. Na pruduskach pry nic a rentgen take.To bylo v kvetnu.A porad se to tak nejak tahne. Muzu byt treba na neco alergicka? Uz jsem se objednala.
Spim vsede abych poradne dychala.Diky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte si laboratorně vyšetřit sputum. Sputum je lidově řečeno chrchel, hlen, který vykašláváte z plic. O tento laboratorní test požádejte svého praktického nebo plicního lékaře. V případě, že laboratorní vyšetření nic neprokáže, tak zkuste ozdravný pobyt v lázních Luhačovice. O nároku na lázně se dohodněte s plicním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co na průdušky a kašel

Produktivní (vlhký) kašel

Vlhký kašel produkuje hlen, který se vytvoří na zadní straně krku nebo na dutině nosní, či dokonce v plicích. Kašel by neměl být za žádných okolností potlačován, aby mohlo dojít zejména k odstranění hlenu z plic. Existuje mnoho příčin produktivního kašle.

  • Virové onemocnění je spojeno s rýmou a kašel je vyvolán hlenem, který se přesouvá směrem dolů na zadní stranu krku.
  • Produktivní kašel může být příznakem zánětu plic a infekce horních cest dýchacích, průdušek, vedlejších nosních dutin nebo tuberkulózy.
  • Produktivní kašel může být známkou chronické obstrukční plicní nemoci.
  • Také může být symptomem refluxní choroby jícnu.
  • Kouření nebo užívání tabáku způsobuje vlhký kašel, který bývá příznakem poškození plic nebo podráždění krku či jícnu.

Zdroj: Kašel

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.

DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?

Zdroj: diskuze Zelený čaj a hubnutí

Nejlepší čaje na hubnutí

Mezi ženami je velmi oblíbený právě zelený čaj. Ten se objevuje v mnoha účinných variantách, jako je zelený čaj se skořicí, zelený čaj s bobkovým listem, a pro zajímavost i coby základ odvaru z bobkového listu a skořice. Níže tedy přikládáme recepty na jejich přípravu.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENY JECMEN GREEN WAYS KOUPIT V PRAZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde je seznam obchodů, ve kterých mají k prodeji zelený ječmen green ways: www.zbozi.cz/?q=gree…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zeleny jecmen green ways koupit v praze

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

prosím o radu jak na zelený zákal.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glaukom může výrazně ovlivnit váš život. Jak hodně budete pociťovat omezení závisí na tom, jak velká je ztráta zraku, jaké aktivity děláte a jaký je váš životní styl. Abyste našla způsob, jak co nejlépe využít zbývající zrak, musíte spolupracovat se svým lékařem. Sama si můžete pomoci těmito radami:

- Používejte pomůcky pro lepší vidění, jako jsou systémy pro zvětšování videa, lupy a velké tiskové materiály.
- Osvětlení si vždy nastavte tak, aby bylo zaměřeno na to, co chcete vidět a nesvítilo do očí.
- Oblasti kolem schodů a ramp si označte barvou nebo výrazně barevnou páskou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno recepty

Suchý dávivý kašel u dospělého

Kašel je obranný reflex těla, který čistí dýchací cesty. Proto kašlou kuřáci, lidé pracující s chemikáliemi nebo v prašném prostředí a samozřejmě nemocní. Kašel mívá dvě podoby: suchou a vlhkou. Suchý kašel má dráždivou podobu a vlhký se označuje jako produktivní, neboť nemocný produkuje hlen. Obzvláště suchý dráždivý kašel je velice nepříjemný, neboť je doprovázen škrábáním v krku a mnohdy bývá až dávivý.

Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při ní totiž vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází k prokrvení sliznice, které následně dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel, na rozdíl od kašle vlhkého, nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Suchý kašel u psa

Suchý kašel je projevem zánětu na sliznici průdušnice, průdušek, ale i v plicních sklípcích. Pokud se jedná o závažné onemocnění, je vhodné podávat homeopatické léky v kombinaci s klasickými.

Léčba

Při léčbě suchého kašle je možné použít níže uvedená homeopatika.

Oscillococcinum: Na počátku onemocnění je možné systematicky podávat 1–2krát denně.

Ferrum phosphoricum: Lék vhodný při akutním zánětu průdušnice a průdušek, kašel suchý, krátký, spastický, teplota nebývá, nebo je jen lehce zvýšená. Někdy může zvíře vykašlat hlen s krví, může se vyskytnout krvácení z nosu.

Ředění 8–15 CH 2–3krát denně.

Drosera: Kašel suchý, častý a krátký. Zhoršuje se v noci.

Ředění 9–15 CH 2–3krát denně.

Spongia tosta: Kašel suchý, drsný, zhoršuje se v teplé místnosti a vleže.

Ředění 5–9 CH 3–6krát denně.

Nikdy zvířeti nepodávejte brufen či aspirin, mohli byste ho otrávit. Dbejte pouze rad veterináře. Co pomůže vám, může psovi ublížit!

Zdroj: Pes kašle

Jak se pozná rakovina podle vykašlávání hlenu z plic

Nádorový proces v plicích se může projevit kašlem, bohužel se obvykle jedná až o pokročilejší stadium rakoviny plic. Stejně tak mohou kašel způsobit plicní metastázy jiných nádorů. Varovné je, pokud člověk vykašle hlen s příměsí krve. V takovém případě je návštěva lékaře a další vyšetření žádoucí.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Shrnutí

Začněte si děložní hlen prohlížet ihned po menstruaci. Během menstruace z těla odchází děložní stěna spolu s neoplodněným vajíčkem. Zjistíte, že někdy tělo dokonce žádný hlen nevyprodukuje. Po menstruaci mají ženy zhruba pět dní pochvu skoro úplně suchou. Potom se objeví kalný hlen, který má konzistenci rozvařené rýže. Během této doby je velmi nepravděpodobné počít dítě. Po uplynutí neplodného období se začne hlen ze dne na den měnit. Nejplodnější hlen se vyskytuje většinou po dobu 3–5 dní. U každé ženy tato doba přichází v jiný den.

Děložní hlen si kontrolujte nejlépe ihned po ránu. Některé ženy si jej prohlížejí na toaletním papíru, jiné používají prst. Nejjednodušší je zavést prst do pochvy a pokusit se nahmatat děložní čípek. Potom si prohlédněte hlen, který vám na prstu zůstal.

Nezapomeňte si informace o podobě hlenu zapisovat.

Zde naleznete fotografie, na kterých je vidět děložní čípek v těhotenství: děložní čípek v těhotenství foto.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Může hlen v krku způsobit rakovina?

Ano, hlen v krku může způsobit mimo jiné i rakovina plic. Rozsáhlejší nádorové ložisko komunikující s některou z průdušek může drážděním způsobovat záchvaty kašle a nadprodukci hlenu v postižené části plíce. Letitého kuřáka nemusí tyto příznaky nijak znepokojit, protože se podobají projevům zánětu průdušek. Velmi varovným příznakem je však vykašlání hlenu s příměsí krve.

Zdroj: Lepivé hleny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP