Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KAŠTAN

OBSAH

Které kaštany použít na výrobu masti

Vhodné jsou jen kaštany – plody stromu Jírovec Madal - Kaštan koňský - Aesculus hippocastanum. Kaštany pro výrobu kaštanové masti jsou z čeledi Hippocastanaceae, tedy Jírovcovité. Koňský kaštan mají rádi myslivci, protože s ním krmí v zimě lesní zvěř. Koňský kaštan je také nazýván Bongay, kaštan, Eschilo, aescin, jírovec, kaštany, Hippocastabi Folium, Marronier, Tien-shih-Li, Horse Chestnut.

Nevhodné jsou kaštany jedlé, protože kaštanovník jedlý (Kaštanovník setý) - Castanea sativa je z čeledi Fagaceae, tedy Bukovité. Jedlý kaštan, který se prodává v zimě v supermarketech, je tedy úplně jiná rostlina, která pochází z jihu a u nás není přirozeně rozšířená, i když sem tam ji v parku najít můžete.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KASTANY JAKO LEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Petržílka.

máme kaštany --kaštan má zelenou slupku tu sloupneme zustane nám kaštan potažený hnědou slupkou.Které z těch tří částí plodu se používají kmasti a které do lihu.Předem děkuji za odpověd. fotku neumím poslat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kaštanové masti je možné použít z jara květ a na podzim pak celý hnědý plod zbavený ostnatého oplodí.

Zdroj: diskuze Kastany jako lek

Protizánětlivá mast na klouby

Jírovcová mast je další z řady hojně používaných prostředků tradičního léčitelství. K přípravě léčivé masti se využívají plody i květy. Kaštan má díky svým výjimečným vlastnostem opravdu široké využití. Výborně se uplatňuje při omezené pohyblivosti kloubů, včetně revmatismu a bolestivé artrózy, působí při zánětech křečových žil, potížích s cévami, zamezuje tvorbě otoků a pomáhá při pohmožděninách a po úrazech. Účinnými látkami jsou saponiny aescin, eskulin, dále třísloviny a quercetin. Právě tyto látky mají významný protizánětlivý efekt, zpevňují cévní stěny, pomáhají rychlejšímu vstřebávání hematomů. Kaštanová mast je rovněž vhodná při opruzeninách. Velmi známá je při ošetření hemoroidů, popálenin, uvolňuje bolesti a křeče. Pokud mast obsahuje také kafr nebo mentol, příjemně zahřívá.

Zdroj: Protizánětlivá mast

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin .

Já si myslím, že jednodušší a levnější řešení je koupit si Mobivenal Micro, protože co se účinných látek týče, obsahuje stejné a navíc je bez předpisu. Navíc je s aescinem, což jak známo je koňský kaštan a ten zabírá na otoky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Latinský název

Aesculus hippocastanum – jírovec maďal (koňský kaštan)

Zdroj: Jírovec maďal

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Měla jsem oteklé nohy a pořád pocit těžkých nohou.. Kámoška mi doporučila ať si koupím nějakou mast, která obsahuje kaštan koňský.. Tak jsem googlila a nejlepší recenze jsem našla na právě zmíněný Priessnitz žilní. Koupila jsem si mazání na žíly a ulevil mi :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Dobrý den,
Posledních 14 dní mě trápí brnění a otékání končetin (rukou i nohou)..
Trpím panickou poruchou,cronovou chorobou v tenkým střevě,exémem a nízkým tlakem.
Již třetí menstruační cyklus mám hodně bolestivý (bolest v kříži a beder)...
Tento týden mám zablokované lopatky a před měsícem se mi stalo, že jsem čůrala dvakrát krev.
Za prášky nyní beru /Sertralin 50mb (beru od 4,1, 2016) ,Pentasa 2x,Omeprazol (když ho neberu, tak mě pálí žáha),B-komplex a když je mi hůř, tak zobnu Rivotril...
Podotýkám, že mi je 26let a letos plánujeme miminko..
Nevíte co mi může způsobovat to otékání ?

Moc děkuji za odpověď...
Veronika

Zdroj: diskuze Oteklé nohy

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak byste neměla vnitřně užívat žádné bylinky ani bylinkové čaje a ani potravinové doplňky s bylinkami. Některé bylinky mohou opravdu výrazně změnit účinky Warfarinu a přivodit tak život ohrožující situaci. Warfarin komplikuje stravování, jak již jistě víte, a u bylinek je to ještě více složitější a laik prostě nedokáže rozhodnout, která bylinka je s Warfarinem bezpečná. Pro váš přehled uvádím seznam nejvíce nebezpečných bylinek.

- Bylinky zvyšující účinky Warfarinu a mohou tak způsobit krvácení:
Děhel
Bedrník anýz
Prha (Arnica)
Ločidlo čertovo lejno
Vachta trojlistá
Brutnák lékařský
Bromelain, nebo také bromelin, je enzym, který najdeme v čerstvém ananasu.
Konopí
Paprika
Miřík celer
Heřmánek pravý
Hřebíček
Dymnivka (Corydalis yanhusuo)
Klikva (brusinky)
Harpagofyt
Pískavice řecké seno
Řimbaba obecná
Česnek
Geum japonicum
Zázvor
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba)
Jírovec maďal (kaštan koňský)
Lékořice lysá
Libeček lékařský - kořen
Tužebník jilmový
Cibule
Petržel
Mučenka modrá
Topol
Hořkoň obecná
Jetel luční
Routa vonná
Serenoa plazivá
Komonice lékařská
Kurkuma
Vrba

- Bylinky, které snižují účinky Warfarinu a mohou tak způsobit vznik krevní sraženiny:
Koenzym Q10
Šalvěj červenokořenná
Andělika čínská
Zelený čaj
Papája
Jmelí
Řepík
Pampeliška
Třezalka tečkovaná
Vitamin E
Řebříček obecný

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Masážní gel - Kostival a Kaštan koňský

Masážní gel s Kostivalem Lékařským a Kaštanem koňským slouží ke zmírnění bolesti a snížení tvorby otoků namáhaných míst. Regenerují namáhanou a citlivou

pokožku. Omezují zánětlivé procesy na pokožce, zmírňují bolesti svalů a pohybového ústrojí. Vhodný při ošetření otoků a zhmožděnin. Objem: 300 ml / cena asi 100 Kč

Zdroj: Představujeme: Kosmetika Naturalis

Recept na kaštanovou mast z plodů

Než plody oloupete, ponořte je do limetkové šťávy, teprve potom rozbijte skořápku, která je bohatá na aescin. Aescin je přísada posilňující žíly a kapiláry a zároveň podporuje krevní oběh. Koňský kaštan by neměl být konzumován v syrové podobě, zejména ne jeho semena, která mohou být jedovatá. Zpracování plodů zahrnuje i odstranění látky zvané eskulin, která zvyšuje krvácení. Jakmile se tato látka odstraní, je výsledkem nejčistší forma z jírovcových jadérek, naprosto bezpečná pro lidskou spotřebu. Lze ji pak využít pro masti, tinktury nebo do kapslí.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

Pečené kaštany v mikrovlnce

Verze 1

Každý kaštan nejprve nařízneme na bříšku do kříže asi do hloubky tří milimetrů. Mikrovlnnou troubu nastavíme na 600 W, dáme do ní kaštany uložené v jedné vrstvě a necháme je asi šest minut péct. Potom je necháme v troubě dalších pět minut dojít, pak je ještě teplé oloupeme.

Verze 2

Kaštany propíchneme, dáme na talíř a do mikrovlnky pod poklop a upravujeme cca 2–2,5 minuty. Doba přípravy záleží na výkonu trouby (750 W). Kaštany je možné propíchnout špičkou ostrého nože na prkénku. Takto připravené kaštany narovnejte po obvodu mělkého talíře, přidejte lžíci vody a dejte péct. Pokud chcete kaštany jako pečené, naložte je před tím, než je dáte do mikrovlnky, na 25 minut do oleje, kaštany pak chutnají lépe.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Jedlé kaštany

Kaštanovník jedlý, lidově jedlý kaštan, je opadavý listnatý strom z čeledi bukovité. Strom kaštanovníku dorůstá do výšky 20–25 m a má širokou vejčitou korunu. Tloušťka jeho kmene někdy přesahuje až 2 m. Dožívá se věku 1 000 let, někdy i víc. Borka je v mládí hladká, olivově hnědá, postupem času se mění v hnědošedou rozpukanou. Listy jsou na větvičce uspořádané střídavě, list na vrcholu větvičky je největší. Mají tvar podlouhlé elipsy. Každý postranní nerv na listu je zakončený ostnem. Svrchu jsou listy tmavě zelené a zespodu světle zelené. Květy se objevují v květnu a červnu. Je to rostlina jednodomá, převážně cizosprašná, lépe plodí, pokud je v okolí dva a více stromů. Plody jsou po 2–3 v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. Semena (kaštany neboli maróny) jsou lesklá, tmavě hnědá a dozrávají v září. Jsou jedlá, jí se po upečení nebo uvaření, obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin.

Nejvíce se jedlé kaštany pěstují v jižní Evropě a v Přední Asii. V Česku se kaštanovníku nejlépe daří na teplých svazích ve vinařských oblastech. Jeho dřevo je těžké, pevné, tvrdé, pružné a houževnaté. Nevýhodou kaštanovníku je, že patří mezi silné alergeny. Neměl by být proto vysazován v blízkosti obydlí a úřadů, spíše v sadech, hájích a lesích. Děti by si pod kvetoucím kaštanovníkem neměly hrát. Hlavní sklizeň jedlých kaštanů probíhá v říjnu. Sběr plodů kaštanovníku se provádí ručně. Nejmenší plody poslouží jako surovina pro mletí kaštanové mouky. Velké a střední plody se dále zpracovávají, případně jsou po tepelné úpravě konzumovány. Pro odstranění parazitů uvnitř plodů se kaštany máčí v 50°C vodě a následně ochladí. Tímto procesem se také prodlužuje jejich trvanlivost. Dnes se tedy nemusí skladovat pouze sušené plody. Jedlé kaštany jsou známá pochoutka po celé Evropě. Obvykle se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, a to zejména v předvánočním čase, kdy je sezona pečených kaštanů. Kaštany se mohou i rozemlít a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků. Jedlé kaštany mají vyšší energetickou (kalorickou) hodnotu než brambory. V jižní Evropě kaštany lidé pojídají se zeleninou, s masem nebo máslem a sýrem. Světové kuchyně znají například kaštanovou kaši ke zvěřině, kaštanové pyré se šlehačkou, kaštanový pudink, kaštany v čokoládě, glazované kaštany a jiné. V našich zeměpisných šířkách se konzumují pečené kaštany nejčastěji právě v předvánočním čase.

Jedlý kaštan (Castanea sativa) pochází z oblasti Malé Asie a již v 5. století před naším letopočtem byl dopraven do Řecka a následně i do Itálie a Španělska. S koňským kaštanem (jírovec maďal), z nějž děti na podzim vyrábějí zvířátka, nemá jedlý kaštan nic společného, jedná se o různé druhy. Jedlý kaštan dozrává v říjnu a sklízí se setřásáním plodů, stejně jako u nás vlašské ořechy. Stromy se dožívají 400 i více let. Ve 14. století kaštan začali pěstovat i ve Švýcarsku, kde pro něj našli nespočet využití. Nejen že jej vařili, pekli, dusili a opékali, vyráběli z něj mouku, ale stal se i krmivem pro hospodářská zvířata. V období mezi 17. a 19. stoletím jej nahradily brambory, ale i tak se dnes často objeví ve švýcarské kuchyni. Vyhledávat by jej měli ti, kdo bojují s vysokým krevním tlakem a srdečními obtížemi. Kaštany pomáhají čistit játra, mají protiprůjmové účinky, užitečné jsou i pro ty, kdo trpí úzkostí a psychickými problémy. Za konzumaci kaštanů vám budou vděčné vaše vlasy i nehty, užitečné jsou i na respirační potíže.

Zde můžete vidět, jak vypadá jedlý kaštan.

Zde můžete porovnat ceny jedlého kaštanu.

Zdroj: Předvánoční čas na pečené kaštany

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Popis kaštanu

Latinský název pro koňský kaštan je Aesculus hippocastanum. Tento strom je původem z jihovýchodní Evropy, konkrétně z Balkánu. Strom neplodí kaštany běžně používané jako potravina. Jeho listy, kůra a květy se tradičně používají k výrobě léčivých procedur, sirupů a čajů. Hlavní účinnou látkou jírovce je jeho extrakt aescin. Aescin je považován za protizánětlivé tonikum pro žíly. Může být v perorální podobně nebo v podobě krémů. Standardní aplikační dávka koňské masti je třikrát až čtyřikrát denně. Při prvních známkách zlepšení se dávky snižují. Nedoporučuje se použití koňské masti dohromady s aspirinem kvůli interakci. A to z prostého důvodu, protože oba tyto produkty jsou léky na ředění krve, což by mohlo vést k tvorbě otlaků nebo nadměrnému krvácení.

Nežádoucím účinkem této masti je závažná kožní alergická reakce. Proto se nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří podstupují léčbu ledvin nebo jater.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

Léčba

Krémy a prášky

Pokud pro vás nejsou vhodné kompresní punčochy, můžete vyzkoušet krémy, které jsou určené na křečové žíly. Jedná se o krém Invisi, jehož složky zahrnují vitamín E a rostlinné prostředky, konkrétně extrakt měsíčníku, který má protizánětlivé schopnosti. Další nabízenou metodou jsou prášky zaplavující trh. Tyto tabletky obsahují koňský kaštan. Koňský kaštan je bylinný extrakt, jehož vlastnosti výrazně snižují bolest a velikost křečových žil. Používání koňského kaštanu je stejně efektivní jako léčba pomocí kompresních punčoch.

Kompresní punčochy

Nejméně invazivní a prvotní postup při léčbě všech typů křečových žil je užívání kompresních punčoch. Kompresní punčochy zmírňují tlak křečových žil a pomáhají krevnímu oběhu. Kompresní punčochy zlepšují fyzický stav pacientů. Jakmile však kompresní punčochy sundáte, křečové žíly se automaticky vrátí.

Chirurgické podvázání

Chirurgické podvázání je možnost léčby, kterou doporučuje většina lékařů. Chcete-li podstoupit chirurgické podvázání, musí lékař udělat na kůži malé řezy, které vedou od rozkroku až ke kolenu. Pak žíly podváže, nebo dojde k jejich odebrání. Tento postup se provádí v celkové anestezii a zotavení trvá čtyři až šest týdnů. Chirurgické podvázání má 75procentní úspěšnost a je stále populárním zákrokem, protože se jedná postup, který vás zcela zbaví křečových žil. Zároveň je tato metoda nejrozšířenější možností léčby křečových žil.

Intravenózní laserová ablace

V posledních deseti letech došlo k inovaci léčby křečových žil pomocí intravenózní laserové ablace. Tato léčba má minimálně invazivní postup a provádí se v lékařské ordinaci pod lokální anestezií. Pacient leží na zádech, lékař vloží malou dutou jehlu do hlavní drenážní žíly na noze a pomocí laseru dojde k utěsnění žíly. Krev nuceně protéká sekundárním žilním systémem, který uvolňuje tlak abnormálně nafouklých křečových žil a umožňuje jim, aby se vrátily do původního stavu (normální neviditelné velikosti). Léčba trvá asi dva týdny s 90procentní úspěšností. Vzhledem k vysoké úspěšnosti a rychlému zotavení se intravenózní laserová ablace stává známější a používanější. Můžeme říct, že intravenózní laserová ablace je jedním z nejúčinnějších prostředků pro léčbu křečových žil.

Sklerotizace

Sklerotizace je technika, při níž je pacientovi aplikován roztok soli injekční formou do rozšířených nebo abnormálních žil. Roztok soli dráždí výstelku žíly a způsobí zjizvení tkáně, která je nakonec absorbována do těla. Sklerotizace je vhodná pro pacienty, kteří nemají problém s ventilem na hlavní žíle. Naopak je nevhodná pro pacienty, kteří mají za sebou chirurgické podvázání žil nebo intravenózní laserovou ablaci, existuje 50procentní pravděpodobnost, že se křečové žíly znovu objeví.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Léčivé účinky kaštanů

Kaštany samotné můžete nosit v kapse, kde působí svou energií při každém dotyku. Pokud chcete prospět svému zdraví, nasbírejte tolik kaštanů, kolik je vám let, plus jeden navíc, a uložte je v bavlněném pytlíku či kapesníku pod polštář a nechte působit. Energetická síla vás během spánku prostoupí a bude vyživovat vaše tělo.

Suché ruce: Staří lidé, kteří mají seschlé ruce, by měli kaštany převalovat v dlaních, kůže se pak zpevní a zvláční.

Pomoc v kapse: Pokud trpíte bolestmi kyčlí, kolenou nebo máte rýmu, dejte si jeden nebo více kaštanů do kapsy. Kaštany se využívají nejen v lidovém léčitelství, ale traduje se o nich, že mají magickou moc. Ženy, které chtějí otěhotnět, by měly lesklý plod jírovce nosit v kabelce. Pokud vás čeká důležitá schůzka, jednání nebo zkouška ve škole, kaštan v kapse vás zbaví stresu a dodá sebevědomí.

Ustelte si na nich: Bolí vás záda, jste nastydlí? Pak nejčastější babskou radou je nasbírat si tolik kaštanů, kolik je vám let (a jeden navíc). Kaštany následně vložte do plátěného pytlíčku, zašijte a dejte pod polštář. Měli byste na nich poctivě spát až do prvního jarního dne. Kaštany totiž do sebe nasávají veškeré škodliviny z těla. Uleví vám také při křečových žílách, revmatismu, bolestech hlavy nebo i zánětech močových cest.

Léčivé účinky kaštanů: Všechny části jírovce jsou léčivé a velmi účinné. Obsahují řadu látek, které ovlivňují krevní oběh, zabraňují vzniku otoků, křečovým žilám a výrazně podporují činnost nadledvinek. Při zevním použití pomáhají při projevech revmatismu, bolavých kloubech, namožených svalech. Kaštany lze používat čerstvé, sušené (před sušením je potřeba je nadrtit či namlít) nebo je zakonzervovat v lihu.

Pozor: Plod jírovce maďalu obsahuje látku aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.

Zdroj: Kaštanové mazání

Zkušenosti s H2Out

Složení ve 2 tobolkách:

  • 200 mg zelené kávy (Green coffee, bezkofeinový extrakt, min. 50 % kyseliny chlorogenové): antioxidant;
  • 200 mg kopřivy dvoudomé (Urtica dioica, extrakt z listu): podporuje činnost cévní soustavy, vylučování vody z organismu, činnost kardiovaskulárního systému, činnost ledvin, vylučování, energii, osvěžení těla, přirozený stav kloubů, přirozená obranyschopnost, posiluje funkci prostaty, dýchací systém, stav kůže; obsahuje minerály, železo;
  • 166 mg bambusu (Bambusa bambos, 10 % křemíku): podporuje stav kostí a kloubů a funkci dýchacího systému;
  • 150 mg bezvodého kofeinu: energie;
  • 80 mg jírovce maďal (kaštan koňský, Aesculus hippocastanum, extrakt ze semene): podporuje činnost cévní soustavy, je antioxidant, podporuje pohyblivost kloubů, přirozenou obranyschopnost, stav pokožky, funkce žaludku, funkce oběhové soustavy, tlumí nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu a menopauzy;
  • 4 mg fenyklu obecného (Foeniculum vulgare, silice): normální funkce dýchacího systému.

Nastartování správné životosprávy a cesty k vysněné postavě se neobejde bez prostředků, které znásobí naši snahu. Jedním z nich je H2Out. Jedná se o velkou revoluci v boji s kily navíc. Většina z nás má minimum pohybu, což se projevuje oteklými nohami, celulitidou, neschopností spalovat tuk, hromaděním přebytku tuku v oblasti břicha a pasu, pocity těžkosti a plnosti, porušeným lymfatickým systém. Při pravidelném užívání H2Out se budete cítit mnohem lépe, a navíc měřitelně shodíte přes stehna a zadek, což ocení především ženy.

K zadržování vody v organismu přispívá: konzumace cukrů ve stravě, hormonální antikoncepce, překyselený organismus, minimum pohybu, sedavé zaměstnání, dlouhé cesty.

Užíváním přípravku H2Out se můžete zbavit až 15 litrů přebytečné vody v těle, která se ukládá v problémových partiích. Stačí brát dvě tobolky po jídle – nejlépe ráno a odpoledne, nejpozději 4 hodiny před spaním. H2Out nemá žádné vedlejší účinky, dodržujte ale předepsané dávkování. V opačném případě by totiž mohlo dojít k nekontrolovatelnému úbytku váhy.

Účinky H2Out na odvodnění podpoříte také změnou stravovacích návyků. Omezte příjem soli a cukru, do jídelníčku naopak můžete zařadit takzvané diuretické potraviny, mezi něž patří třeba okurky, celer nebo meloun. Také nezapomínejte hodně pít, protože snadněji vyplavíte sodík z těla i s přebytečnou vodou. Někdy je zadržování vody v těle způsobeno také hormonální antikoncepcí, požádejte tedy svého lékaře o změnu léků.

Zdroj: H2Out

Nejlepší lék z lékárny

Na počátku vzniku hemoroidů je vhodné provádět sedací koupele, například v odvaru z dubové kůry.

Na zmírnění lokálních projevů použijte účinné gely či krémy obsahující výtažky z léčivých bylin, které působí příznivě při zánětech žil, tedy i při hemoroidech.

K pružnosti a pevnosti cév přispívají i doplňky stravy, především ve formě tablet. Vyzkoušejte třeba Hemostop, Hemoxin nebo jiné.

Podráždění, svědění nebo pálení vás zbaví čípky určené k použití při hemoroidech.

Nejvíce prodávané produkty jsou: Procto-Glyvenol 30 g, Faktu mast 1x20 g, Ona Pharm Diovarix Plus, Faktu 20 čípků. Více naleznete zde.

Odstranění hemoroidů je možné provést různými ambulantními zákroky, jako je například podvázání hemoroidu gumovým páskem, infračervená fotokoagulace a další. Pokud konzervativní léčba a jednoduché zákroky selhávají, dá se problém řešit i chirurgicky.

Nebo můžete zkusit Fine6. Fine6 je kvalitní přípravek rakouského původu, určený všem, kdo mají problémy s hemoroidy a podrážděnou pokožkou v oblasti konečníku. Pokud vás trápí tento zdravotní problém, neutuchající bolest a nesnesitelné svědění, sáhněte tedy po přípravku Fine6, který rychle pomůže vyřešit uvedené problémy. Přípravek je založen na přírodní bázi, která obsahuje unikátní kombinaci léčivých látek s důrazem na hojivé, zklidňující a regenerační účinky léčivých bylin a kaštanu koňského. Všechny složky přípravku patří k dlouhodobě prověřeným účinkům působícím proti hemoroidům a vedoucím k obnovení pružnosti pokožky v oblasti konečníku.

Přípravek Fine6 vám uleví rychle od bolesti i svědění a pravidelným používáním dojde k úplnému odstranění hemoroidů. Roztok přináší rychlou úlevu od bolesti, zmírňuje zánět, zbavuje otoků a svědění.

Proč používat Fine6:

  • Úleva přichází ihned po aplikaci přípravku.
  • Rychlý nástup účinku již po několika dnech.
  • 85–90% účinnost u pacientů trpících hemoroidy.
  • Usnadňuje bolestivé vyprazdňování.
  • 25 let na evropském trhu.
  • Pravidelným používáním dojde k úplnému odstranění hemoroidů.

Popis: Přípravek Fine6 je výjimečný díky kombinaci hojivých složek a schopnosti dostat se do hloubky postižených tkání, kam se jiné přípravky nedostanou. Účinek se projeví už po několika dnech aplikace roztoku na postižené místo. Snižuje zánět, působí hojivě, zmírňuje bolest, která je nejhorším příznakem hemoroidů. Při pravidelné aplikaci roztoku se účinnost projeví u 85–90% pacientů, přípravek je účinný i při pokročilých stadiích hemoroidů.

Jedinečná kombinace přírodních látek obsahuje vysoce účinný kaštan koňský, důležitý pro své regenerační a stahující účinky, rovněž pomáhá posilovat cévní stěnu. Další složkou je standardizovaný extrakt z heřmánku pravého, který má hydratační a chladivý účinek a působí proti zánětu. Průtok krve ovlivňují hojivé bylinné výtažky. Přírodní oleje zmírňují nepříjemné svědění, působí hojivě na podrážděnou oblast konečníku a usnadňují od bolesti při stolici.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Dřeviny

Další složkou jídelníčku zakrslých králíčků se stávají různé větvičky dřevin, které mají pro králíčky několik významů. V první řadě i větvičky obsahují různé rostlinné a minerální látky, které králíčci potřebují ke svému zdravému vývoji. Zároveň ohlodávání větviček je pro králíčky vítanou kratochvílí. Řada králíčků se okusování různých větviček vydrží věnovat i několik hodin, jen tak je to neunaví a nepřestane bavit. Zároveň je okusování větviček zdravé pro králíčky, pomáhá jim to s jejich zoubky. Dá se také říct, že látky v kůře mají pro králíčkovy zuby stejný účinek jako zubní pasta pro lidské zuby. Zároveň je okusování větví tím nejlepším prostředkem pro broušení zoubků (králíček si ale brousí zoubky třeba také i o kořenovou zeleninu a kořeny bylinek). Mezi vhodné dřeviny pro králičí okusovaní určitě patří planika, borovice (není vhodná příliš často, protože obsahuje éterické oleje), borůvka, bříza (u břízy zase listy působí velmi močopudně, proto je lepší tyto větve také nepoužívat ve větším množství), buk (zde je zase nevýhodou vysoký obsah kyseliny šťavelové), granátovník, habr (zde je zase vysoký obsah kyseliny tříslové, zároveň tento strom mívá problémy s plísní, proto je třeba vždy pořádně větev zkontrolovat), hloh (výhodný pro srdeční činnost králíčka), hrušeň, jabloň, jasan (zde je třeba vědět druh jasanu, některé typy jsou zcela nevhodné, zároveň se nikdy králíčkovi nepodávají plody a pupeny jasanu!), javor (i zde je důležité, aby větev neměla na sobě žádné pupeny a květy, a i tak je vhodnější dávat králíčkovi takovou větev v malém množství), jilm (zde je třeba dát si pozor na plody), jedle (obsahuje velké množství éterických olejů, proto je lepší ji dopřát králíčkovi jen občas a v malém množství), líska, lípa (lípa působí na králíčka močopudně, a proto je také lepší ji využívat málokdy), maliník, olivovník, olše (jen malé množství), ostružník, třešeň a švestka (jádra obsahují vysoké množství kyseliny kyanovodíkové, a proto jsou jedovatá, kůru a listy ale králíček zvládne, i přesto se velké množství nedoporučuje), platan, rybíz, smrk (i smrk obsahuje vysoké množství éterických olejů, a tak je velké množství pro králíčky nevhodné), topol (lepší podávat v malém množství), vrba (obsahuje kyselinu tříselnou a léčivé látky, a proto je opět lepší podávat menší množství).

Mezi nevhodné a i jedovaté dřeviny beze sporu patří: bez černý a bez hroznatý (je možné ale dát králíčkovi květy této dřeviny, jen ale v malé množství), bez chebdí (jedovatý), cedr (éterické oleje), všechny citrusové dřeviny (éterické oleje), dub (jedovatá tříslovina), durman (jedovatý), fíkovník smokvoň (jedovatý), jalovec (jedovatý), jírovec maďal zvaný kaštan (látky dráždící střeva), oleandr (jedovatý), ořešák královský, pámelník bílý, pižmovka mošusová, ptačí zob obecný, rododendron (jedovatý), svída (plody a listy jsou nejedlé), škumpa, šeřík, tis černý, trnovník akát, tůje, zimolez, zimostráz obecný, zlatý déšť.

U dřevin tedy platí stejné pravidlo jako u bylin, pokud si nejste jistí, že dřevina není pro králíčka škodlivá, je vhodnější ji zcela vynechat. Zároveň i u dřevin platí, že je lepší používat dřeviny, které nepocházejí z míst blízko silnic.

Zdroj: Zakrslý králík - strava

Druhy Artrinu

Artrin PROFESSIONAL

Má silné analgetické, antispasmatické a prokrvovací účinky. Komplex látek obsažených v Artrinu lze využít při bolestech a zánětlivých stavech kloubů, svalů a šlach, při revmatismu, bolestech páteře a krčního svalstva, k regeneraci při únavě, chladu, nedostatečném prokrvení končetin a dalších pohybových obtížích. Krém se aplikuje rovněž při problémech s ledvinami, močovým měchýřem, prostatou a při dalších zánětlivých stavech, a to přímo na místo nad uložením postiženého orgánu.

Složení Artrinu: kostival lékařský, puškvorec obecný, turan kanadský, trnovník akát, tužebník jilmový, arnika horská, kopr vonný, jírovec maďal, lnice květel, lékořice lysá, celík zlatobýl, vavřín vznešený, pískavice řecké seno, komonice lékařská, zázvor lékařský, lichořeřišnice větší.

Krém dále obsahuje rostlinné oleje (lněný, ricinový a podzemnicový), éterické silice (například rozmarýnovou, eukalyptovou, kafrovou), minerální vodu z vřídla Podhájská, humát draselný, lecitin, lipozomy, kombinaci extraktů z myrhy, kadidlovníku a dracény, bioinformace rostlin a nerostů (křišťálu, fluoritu, malachitu, stříbra, sfaleritu, antimonitu, kalcitu a dalších).

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin PROFESSIONAL.

Artrin XXL

Je bioinformační širokospektrální regenerační krém s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská. Artrin obsahuje lipozomy s vysoce koncentrovanými rašelinovými výtažky. Lipozomy mají schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže a tam s sebou nesou i blahodárné výtažky z rašeliny. Rašelina je známá jako vynikající prostředek na léčbu pohybových obtíží. Základ Artrinu tvoří termální voda z vřídla Podhájská, která je svým složením světovým unikátem. Obsahuje řadu významných minerálů a díky vysokému podílu extraktu z rostlin je krém navíc obohacen o mnoho dalších prvků. Běžné krémy obsahují 1–3 % výtažků z rostlin, regenerační krémy Artrin 30–50 %. Podle laboratorních analýz obsahuje Artrin též vysoké procento sodíku, draslíku, vápníku, fosforu, síry, hořčíku, lithia, manganu, křemíku a bóru. Jsou to právě ty prvky, které jsou známé svým vysokým regeneračním efektem. Dále krém obsahuje celou řadu stopových množství dalších minerálů. Termální voda z Podhájské má vysoký energetický potenciál, je slaná a pochází z třetihorního moře. Artrin mimo jiné obsahuje podzemnicový olej. V Artrinu jsou rovněž obsaženy účinné látky zázvorníku lékařského, u kterého byl výzkumem potvrzen vliv na různé mikroorganismy. V přípravku Korolen firmy Energy je obsaženo dostatečné množství zázvorového výtažku. Lidé, kteří trpí nepříjemnými pocity při cestování dopravními prostředky (takzvanou kinetózou), mohou vyzkoušet Korolen v kombinaci s Artrinem. Před jízdou nebo v jejím průběhu se užije jedna čajová lžička Korolenu vnitřně a krém se aplikuje zevně na oblast spánků, břicha a pod nos. K vylepšení stavu pokožky přispívá kromě lněného oleje též vitamin E, termální voda, fytohormony z lékořice a enzymatické výtažky z kalifornských dešťovek. Antioxidační účinky proti vzniku volných radikálů jsou v krému zajištěny obsahem prvků, vitaminem E a přirozeným obsahem rostlinných barviv, která mají několikanásobně vyšší účinek, než je znám u samotného vitaminu E.

Složení: kostival lékařský, hojivá látka allantoin (má vynikající vliv na regeneraci), trnovník akát (obsahuje fytohormony, má velmi pozitivní vliv na stav kloubů), lnice květel (obsahuje kyselinu mravenčí, jablečnou a octovou), pískavice řecké seno (působí jako univerzální tonikum), komonice lékařská (obsahuje allantoin, flavonoidy, změkčuje kůži), rašelina:(vynikající přírodní látka pro celý pohybový aparát).

Regenerační postup a dávkování: Krém používáme lokálně ve velmi tenké vrstvě 1x až 3x denně. Je lehce roztíratelný a smývatelný vodou. Aplikujeme jej nad místa uložení orgánů nebo na oblasti jejich reflexních zón a energetických drah. Při vážných zdravotních problémech se vždy poraďte s lékařem.

Upozornění: Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin XXL.

Artrin ENERGY

Artrin ENERGY je bioinformační regenerační krém s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská. Součástí krému jsou vysoce účinné látky jako lipozomy, AHA kyseliny, vitaminy či výtažky z rašeliny. Artrin ENERGY má analgetické a protizánětlivé účinky.

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin energy.

Artrin BALM

Artrin BALM je přírodní minerální přípravek po holení, epilaci i depilaci určený pro muže i ženy. Artrin BALM obsahuje bylinný extrakt Artrin, termální vodu z vřídla Podhájská, esenciální oleje a extrakty z čajovníku a aloe vera. Přípravek s regeneračními účinky se dobře roztírá, má příjemnou konzistenci s jemnou a svěží přírodní vůní.

Artrin BALM působí hojivě a protizánětlivě, zvláčňuje a hydratuje pokožku, má zklidňující a chladivý dlouhodobý účinek.

Složení: Aqua, Cyclopentasiloxane, Glycerin, Stearyl dimethicone octadene, Acrylates/steareth-20 methacrylate crosspolymer, Cyclomethicone dimethicone crosspolymer, Caprylic/capric triglyceride, Caprylyl glycol, glyceryl caprylate, glycerin, phenylpropanol, betaine, xylitol, peg-12 dimethicone, panthenol, carbomer, parfum, niacinamide, Acrylters/vinyl isodecanoate crosspolymer, Tocoferyl acetate, Silica, Allantoin, Magnesium lactate, Calcium lactate, Zinc gluconate, Bisabolol, Aloe barbadensis leaf extract, Citric acid, Copper gluconate, Camellia sinensis leaf extract, Linalool, d-Limonene, Eugenol, Cinnamal. Extrakty z bylin: kostival lékařský (Symphytum officinale, extrakt z kořene), kopr vonný (Anethum graveolens, extrakt ze semen), turanka kanadská (Conyza/Erigeron canadensis, extrakt z květu), trnovník akát (Robinia pseudoacacia, extrakt z květu), pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum, extrakt ze semen), zázvorník lékařský (Zingiber officinalis, extrakt z kořene), arnika horská (Arnica montana, extrakt z květu), tužebník jilmový (Spiraea/Filipendula ulmaria, extrakt), lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra, extrakt z kořene), vavřín vznešený (Laurus nobilis, extrakt z listu), zlatobýl obecný (Solidago virgaurea, extrakt), puškvorec lékařský (Acorus calamus, extrakt z kořene), kaštan koňský (Aesculus hippocastanum, extrakt z květu), lnice květel (Linaria vulgaris, extrakt z květu/listu/stonku), komonice lékařská (Melilotus officinalis, extrakt z rostliny), lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus, extrakt ze semen)

Jak používat: Používejte po holení, epilaci i depilaci dle potřeby. K dostání je balení s obsahem 50 ml, přípravek je určen pouze k zevnímu použití. Uchovávejte v suchu, mimo dosah přímého slunečního záření, při teplotě 10 až 25 °C. Chraňte před mrazem. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zde můžete vidět cenu přípravku Artrin BALM.

Zdroj: Artrin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP