Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AKVARIJNÍ RYBY SKALÁRY

OBSAH

Rybí tuk přispívá k normální činnosti srdce. Má pozitivní efekt na správnou funkci očí a mozku. Ryby z chladnějších moří jsou na omega-3 nenasycené mastné kyseliny bohatší než sladkovodní ryby. Obzvláště bohaté na mastné kyseliny jsou zejména makrela, sleď, pstruh, tuňák, losos, treska, sardinky, šproty, ale najdete je i v tresčích játrech či velrybím tuku.

Zdroj: Rybí tuk z norského lososa

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnustkova.

Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mořské ryby

Skalára amazonská

Tato ryba má latinský název Pterophyllum scalare, její velikost je 12 cm, výška až 20 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 28 °C. Jedná se o všežravce (převážně živé, mražené krmivo, umělé krmivo jako doplněk).

Skaláry patří mezi nejznámější a nejpopulárnější akvarijní ryby. Zbarvení původních přírodních forem skalár je stříbřité, s 5 až 7 tmavými příčnými pruhy, z nichž jsou tři sytě černé. Během let bylo vyšlechtěno velké množství rozličných barevných forem – kouřové, černé, mramorové, zlaté, albinotické, závojové a mnoho dalších.

Skaláry vyžadují bezpodmínečně dostatek různorodé živé či alespoň mražené potravy. Chováme je ve velkých nádržích, vysokých minimálně 50 cm. Jsou to majestátné, dlouhověké a klidné ryby. Pouze v období tření, kdy tvoří revíry, jsou agresivnější. Mohou být lekavé a citlivé na hluk. Jsou dosti vnímavé vůči chemikáliím a léčivům. V případě potřeby je můžeme léčit zvýšením teploty až na 32 °C, případně přidáním roztoku soli. Můžeme je chovat i ve společné nádrži, přičemž chov spolu s drobnějšími druhy rybek (tetry, neonky) je možný za předpokladu, že je spolu chováme odmalička. Pokud ovšem do nádrže s dospělými skalárami přidáme nové a malé rybky, mohou se následně stát terčem útoků skalár, které je považují za potravu.

Pohlaví je nesnadno zjistitelné, spolehlivým znakem je pouze v období tření rozdílný tvar vystouplého třecího kladélka (močopohlavní bradavky), které je u samců zašpičatělé, zatímco u samic válcovité. Dospělí velcí samci mívají často vyklenuté čelo s menším tukovým hrbolem.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Diskuze

V diskuzi OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Omegu sem si vzala na vyzkoušení jen za cenu poštovného a teď mi ji pravidělně zasílají poštou. Ryby máme doma tak 4x do roka, Nejsem moc zvyklá je doma připravovat. A prot je tohle pro mě vhodnou náhradou za ryby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Myslím,že to s rybami nemá nic společného!!!

Zdroj: diskuze Omega

Pancéřníček skvrnitý

Tato ryba má latinský název Corydoras paleatus, její velikost je 7 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 18 až 23 °C. Je to všežravec (živé, mražené a umělé krmivo).

Jedná se o nejčastěji chovaný i množený druh této čeledi v našich nádržích. Jde o velmi nenáročný, odolný, hejnový druh. Při tření lepí ryby své jikry na rostliny, ale i na skla nádrže či na jakoukoliv jinou plochu a dále se o ně nijak nestarají. Potravu berou pouze ze dna.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.

Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Tetra žhavá

Tato ryba má latinský název Hemigrammus erythrozonus, její velikost je 4 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 23 až 28 °C. Jedná se o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Jedna z nejkrásnějších teter, nenáročná na vodu i potravu. Ve společné nádrži ji chováme v hejnu spolu s menšími druhy rybek. Její barvy nejvíce vyniknou nad tmavým dnem, při slabším osvětlení rozptýleném plovoucími rostlinami. Sameček je štíhlejší, samička plnější v bříšku.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Diskuze

V diskuzi RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.

Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu

Zdroj: diskuze Ryby

Pancéřníček kropenatý

Tato ryba má latinský název Megalechis thoracata, její velikost je 15 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 18 až 28 0C. Jedná se o všežravce (živé, mražené a umělé krmivo).

Pancéřníček je nenáročný a mírumilovný. Vzhledem ke své velikosti je však vhodný pouze do velké společenské nádrže spolu s přiměřeně velkými rybami a hlavně s dobře zakořeněnými rostlinami, neboť tyto ryby značně ryjí ve dně.

Samci jsou vybarvenější a méně mohutní než samičky, ostny prsních ploutví mají výrazně zesílené a rezavě hnědé. Vytírají se do předem postaveného pěnového hnízda pod velkými listy rostlin splývajícími na hladině, kde posléze samec jikry i potěr agresivně chrání.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Poradna

V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mořské ryby

Plata pestrá

Tato ryba má latinský název Xiphophorus variatus, její velikost je 7 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 18 až 25 °C. Jde o všežravce (vločkové, mražené, živé krmivo a rostlinná potrava).

Samičky jsou zavalitější a samečci mají delší hřbetní ploutev. Péče o tyto rybky je jednoduchá, dobře se cítí v hustě zarostlé nádrži. Z potravy jim vyhovuje dostatek řas, jejichž porosty spásají a ve kterých se nacházejí i různé mikroorganismy, kterými se také živí. Jejich potěr se v prvních dnech života může takto živit i bez jiné doplňující potravy.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Neonka obecná

Tato ryba má latinský název Paracheirodon innem, její velikost je 4 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 20 až 26 °C. Jedná se o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Jedna z nejoblíbenějších akvarijních rybek, velmi odolná, nenáročná, vyžadující společnost více jedinců svého druhu. Chovat by se měla v počtu minimálně 8 až 10 kusů.

Samičky jsou zavalitější a mají podélný zářivě modrý pruh zalomený, zatímco u samečků je rovný. Neonky nejlépe vyniknou v prostředí s tmavším dnem, nepříliš silným osvětlením a v nádrži přistíněné plovoucími rostlinami.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Diskuze

V diskuzi CHLORELLA NEBEZPEČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Karlová.

Dobrý den, mohu užívat chlorellu když nám nemocnou šťítnou žlázu, nesmím jíst ryby....nadbytek jodu. Děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Ahoj Věro, chlorella by ti neměla uškodit, ikdyž máš nemocnou štítnou žlázu. Já mám strumu a užívám chlorelu v cyklech 3 krát do roka. Vždy mám pak pocit více energie a upraví se mi i návaly a zažívání. Zkus to taky a pozoruj se, uvidíš sama. Chlorella je normálně bezpečná a většinou když nepomůže, tak ani neublíží, takže v klidu do toho.

Zdroj: diskuze Chlorella nebezpečí

Parmička čtyřpruhá

Tato ryba má latinský název Capoeta tetrazona, její velikost je 6 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 20 až 26 °C. Jde o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Jedná se o velmi čilou rybku, kterou je nezbytné chovat v hejnu o větším počtu kusů. S oblibou zaujímá v klidu polohu hlavou dolů. Nesnáší starou, pravidelně částečně nevyměňovanou vodu, kde pak trpí a často bez příznaků hyne. Rybky jsou citlivé na zvýšené hodnoty dusitanů, nehodí se tedy do čerstvě založených nádrží.

Samečky rozpoznáme podle více červeně na tlamce a ploutvích.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majer.

Děkuji za vodítko ohledně obsahu purinů. Ovšem potom mne mate zařazení brokolice, špenátu, petržele, hub apod., mezi rizikové

Zdroj: diskuze Tabulka obsahu purinů ryby

Čichavec zakrslý

Tato ryba má latinský název Colisa lalia, její velikost je 7 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 24 až 28 °C. Jedná se o všežravce (vločkové, mražené a živé krmivo).

Samečci tohoto drobného čichavce jsou překrásně modročerveně příčně pruhovaní, s modravě lesklým hrdlem. Tělo je krátké, vysoké, samičky jsou nenápadně stříbřitě zbarvené jen s náznaky proužků.

Jsou to oblíbené, mírumilovné rybky, avšak někdy poměrně plaché a lekavé. Ve společném akváriu je chováme pouze s klidnými, drobnými rybkami. Tito čichavci jsou dosti hákliví na jakékoliv znečištění vody a náchylní k různým nemocem.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Neonka černá

Tato ryba má latinský název Hyphessobrycon herbertaxelrodi, její velikost je 4 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 27 °C. Jde o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Čilá, mírumilovná rybka, zdržující se ráda v hejnu ve volných prostorách v hustě osázeném akváriu, které nesmí být příliš prosvětlené. Obývá převážně střední a horní vrstvy vody.

Její barvy nejvíce vyniknou v kontrastu s tmavým dnem. Rybka má svůj český název podle třpytivého žlutozeleného pruhu táhnoucího se středem těla, dole lemovaného širším modročerným pruhem. Sameček je štíhlejší než samička, která je plnější v bříšku.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Poradna

V naší poradně s názvem OSLABENÉ LEDVINY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Psovi s oslabenými ledvinami budou nejvíce vadit pokrmy z masa. Jenže dostat do psa bílkoviny bez masa je problém, protože třeba fazole a soju možná nesežere. Tak potom zbývá nejméně problematické maso z ryby. Použít můžete cokoliv, co nemá kosti, filé, tresku, tuňáka a smíchat mu to s kuskusem nebo kroupami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Mám dotaz na ty rybí kosti. Proč bez kostí? Dávám psům celé ryby rovnou po vylovení. Děkuji Ilona

Zdroj: diskuze Oslabené ledviny u psa

Akara hnědá

Tato ryba má latinský název Cleithracara maronii, její velikost je 10 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 28 °C. Jde o všežravce (převážně živé, mražené krmivo, umělé krmivo jako doplněk).

Jedna z nejklidnějších, nejmírnějších rybek, často je až plachá a lekavá. Velmi dobře se hodí do většího společného akvária, kde se dá chovat i spolu s menšími rybkami.

Péče a chov nejsou problematické, v nádrži však vyžaduje dostatek úkrytů a klidné společníky. Zbarvení těchto akar je velmi variabilní, mění se podle nálady rybek i podle prostředí. Pohlaví je obtížně rozeznatelné, sameček je zpravidla větší a má mírněji protažené konečky hřbetní a řitní ploutve.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Tetra krvavá

Tato ryba má latinský název Hyphessobrycon lues, její velikost je 4 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 23 až 28 °C. Jde se o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Nádherně jasně červená až cihlově červená tetra, vyskytující se v mnoha variacích a v nejrůznějších tónech červené barvy, na boku těla za hlavou s různě velkými příčnými černými skvrnami.

Je to mírumilovná hejnová ryba, platí pro ni nutnost chovu ve skupince více kusů, kdy jsou rybky čilé a všímavé jen vůči sobě navzájem. Vyhledávají rády úkryty mezi vodními rostlinami, kde postávají hlavou šikmo dolů. Sameček je štíhlejší, sytěji vybarvený.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Gavúnek celebeský

Tato ryba má latinský název Marosatherina ladigesi, její velikost je 7 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 28 °C. Jde o všežravce (nutná drobná živá potrava, hmyz, mražené a umělé krmivo).

Drobný gavúnek se chová jen vzácně, v přirozeném denním světle má překrásné zbarvení. Je vhodný do nádrže se stejně klidnými, mírumilovnými rybkami, vynikne v hejnu.

Vyžaduje nádrž dobře osázenou po obvodu rostlinami a uprostřed s dostatkem místa pro rozplavání. Rybky jsou lekavé, choulostivé na poranění při přelovování a transportu. Je nutná častá výměna vody, neboť nesnáší zvýšené hodnoty dusitanů a dusičnanů, kdy pak často hynou. Samečci mají dlouze protažené paprsky hřbetní a řitní ploutve.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Neonka červená

Tato ryba má latinský název Paracheirodon axelrodi, její velikost je 4,5 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 27 °C. Jedná se o všežravce (vločkové, mražené nebo živé krmivo).

Jedna z nejkrásnějších akvarijních ryb. Mírumilovná, v akváriu se zdržuje převážně v hejnu. Modrozelený třpytivě zářivý pruh, táhnoucí se po celém těle, je širší než u neonky obecné, zespodu je lemován širokým, nádherně červeným pruhem v délce od skřelí až k ocasu. Samička je jen neznatelně plnější v bříšku než sameček.

V nádrži, kde je chováme, by mělo být světlo tlumené plovoucími rostlinami. Chov je bezproblémový za předpokladu pravidelné výměny části vody a při udržování nízké hladiny dusitanů a dusičnanů. Z toho důvodu se příliš nehodí do nově založených akvárií.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby

Akarka zelená

Tato ryba má latinský název Nannacara Antala, její velikost je 5 až 6 cm, samečci 9 cm, teplotu vody potřebuje v rozmezí 22 až 28 °C. Jedná se o všežravce (převážně živé, mražené krmivo, umělé krmivo jako doplněk).

Mírumilovná rybka vhodná i do společného akvária. Nádrž by měla být hustě zarostlá rostlinami, doplněná kořeny i různými kameny, případně s vytvořenými jeskyňkami, kde se pak mohou rybky vytírat.

Samečci jsou zbarveni na bocích nazelenale s kovovým leskem, samičky jsou nahnědlé a v době tření i péče o potěr mají na těle příčné a podélné pruhy uspořádané do mřížky. Samičky mají silně vyvinutý mateřský pud, takže i když jsou mnohem menší než samečci, mohou je ze strachu o své potomky až utlouct k smrti.

Zdroj: Sladkovodní akvarijní ryby


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP