Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KDE V POTRAVINÁCH JE VITAMIN B7

OBSAH

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Vitamín A

Vitamín A reguluje tvorbu kožního mazu, který má za úkol řídit rovnováhu vlhkosti pokožky. Nadměrný přísun mazu způsobuje akné, ucpává póry, stárnoucí a suché pokožce však prospívá. Vitamín A najdete v těchto potravinách: maso, špenát, mrkev, sladké brambory a banány. Abyste dodali své pleti vitamín A takzvaně přímo, doporučujeme banánovou masku. Vytvořte kaši z ¼ banánu a naneste ji na obličej. Banánovou masku nechte působit po dobu 15 minut a následně ji smyjte studenou vodou.

Zdroj: Vitamíny pro nápravu pleti

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Co je to vitamín D

Vitamín D (kalciferol) patří mezi skupinu vitamínů rozpustných v tucích. Označení vitamín D ovšem neslouží jen pro jednu látku, ale pojmenovává se tak skupina příbuzných látek. Mezi vitamíny D patří hlavně vitamín D2 a D3. Obecně je tento vitamín potřebný zejména při stavbě a mineralizaci kostí a zubů. Dále podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě. Užívá se i při hojení zlomenin. Vitamín D se na rozdíl od většiny ostatních vitamínů vytváří v těle, a to působením ultrafialového záření ze slunečního světla. Můžeme tedy zjednodušeně říci, že získáváme vitamín ze slunce. Náš organismus dokáže ze slunce získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D. Dále se vitamín D vyskytuje v potravinách. Mezi významné zdroje tohoto vitamínu patří ryby (například losos, tuňák, sardinky), játra, vejce, mléko.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Vitamín C v potravinách

Mnoho druhů ovoce a zeleniny je bohatých na vitamín C. Vynikajícím zdrojem jsou: sladké červené papriky, petržel, brokolice, květák, jahody, papája, grapefruit, kiwi, pomeranče, ananasový meloun, zelí, rajčata, maliny, celer, špenát, ananas, vodní meloun, mandarinky, citróny, brusinky. Přesné dávkování vitamínu C v každém ovoci nebo zelenině závisí na mnoha faktorech, například na způsobu uskladnění, typu přípravy pokrmu, velikosti připravené porce a na zralosti daného ovoce či zeleniny. Obecně platí, že dobře vyzrálý plod má nejvyšší úroveň vitamínu C.

Zdroj: Vitamín C

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, před několika měsíci se mi udělal tento flek pod nehtem. Nepřekládala jsem tomu velkou váhu, neboť jsem si myslela, že je to hematom. Nyní je flek větší a neodrůstá. Mám obavy z melanomu nehtového lůžka. Také mám zároveň vbočené palce, tak přemýšlím, zda by to nemohl být jen dlouhodobý otlak. Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o krevní výron, který stále pokračuje. Váš nehet na palci je příliš tenký a při namáhání chůzí se láme a v místě zlomu dochází ke krvácení do tkáně nehtového lůžka. Proto tmavá skvrna nemizí ani se nepohybuje. Musíte zahájit opatření na zesílení nehtů, aby byly silnější a nelámaly se. Nehet může být zeslaben buď mechanicky - obrušováním a nebo nedostatečnou výživou. Na posílení výživy nehtů užívejte 7 měsíců denně následující:
Biotin 2,5 mg;
Vitamín B12 2,5 mikrogramů;
Vitamín B9 400 mikrogramů;
Železo 18 mg pokud nemenstruujete, tak jen 8 mg;
Hořčík 320 mg;
Vitamín C 75 mg;
Omega-3 mastné kyseliny 1 gram;
Stavební materiál pro růst nehtů jsou bílkoviny. Bílkoviny lze nalézt v živočišných potravinách, jako je maso, drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky, stejně jako v rostlinných potravinách, jako je sója, luštěniny, fazole, čočka, ořechy, semena a celá zrna. Posilněte tyto druhy potravin ve své stravě.
Pokud za sedm měsíců uvidíte zlepšení stavu vašich nehtů, můžete pokračovat v posilovací kůře i nadále. Dlouhodobé užívání uvedených doplňků nemá žádné negativní účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Přírodní zdroje vitamínu D3 

Kromě slunečního záření, které je nejpřirozenější a optimální pro příjem vitamínu D, se nachází i v potravinách. Seznam uváděných potravin však obsahuje jednak jeho příliš malé množství na porci pro získání jeho optimální hladiny v krvi, ale také kromě vitamínů a minerálů obsahují těžké kovy a způsobují acidózu v těle. K těmto potravinám patří ryby (sardinky, makrela, losos, tuňák), mléko obohacené vitamínem D (u nás těžko sehnatelné), vajíčka a hovězí maso. Pokud je nechceme přijímat ve velkém množství nebo jsme vegani/vegetariáni, dalším zdrojem jsou vitamínové doplňky stravy (na trhu k dostání vitamín D2 a D3).

Zdroj: Vitamín D3

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ODKYSELENÍ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Slepičí a kuřecí maso patří mezi neutrální potraviny. Ale pokud je s kůží, tučné a nebo se ho sní hodně, tak může také způsobovat překyselování. Ořechy jsou mírně kyselinotvorné. Oboje se dá zneutralizovat přidáním citronové šťávy.

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Diskuze

V diskuzi DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Cina.

Dobrý den,chci se zeptat jaký je normální příjem purinů za den v potravinách

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Vitamín C 1 000 mg – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C 1 000 mg.

Zdroj: Vitamín C

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Dobrý deň, mamina berie warfarin 5 mg.
Chcela by som sa spýtať či môže jesť kuracie mäso (v akom množstve), hrach, jaternice a paštéty.
A či by si výnimočne mohla dopriať čínske jedlo?

ĎAKUJEM

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu se musí kontrolovat příjem vitamínu K. U žen je stanovena hranice příjmu na 90 mikrogramů denně. Vitamín K se vyskytuje v rostlinných potravinách, nejvíce pak v těch zelených. Maso a výrobky z něj obsahuje jen zanedbatelné množství vitamínu K. Z vašeho výčtu je třeba kontrolovat jen hrách. Je-li hrách zelený, obsahuje velké množství vitamínu K, takže je třeba s ním počítat ve svém warfarinovém jídelníčku, aby se za celý den nepřekročilo množství vitamínu K nad stanovenou hranici. Čínské jídlo, pokud není v těstíčku, tak je obvykle skvěle vyvážené a je možné ho bez omezení konzumovat i při užívání Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Zajácová.

Dobrý den, beru Warfarin 5, protože mám kvik jen 1,2. Jakým jídlem nebo čím dokáži kvik zvednout na správou míru ? Prosím, poraďte.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte Warfarin a vaše hodnota INR je jen 1,2, tak to znamená, že léčba nefunguje dobře a vaše krev se sráží moc rychle. Krev se sráží díky vitamínu K, čím vice ho v sobě máte, tím rychleji se krev sráží. Warfarin vychytává vitamín K a tím prodlužuje čas srážlivosti krve. U vás tedy Warfarin nedokáže vychytat vitamín K v dostatečné míře a stále ho hodně zůstává, aby vaší krev rychle srážel. Řešením je snížení příjmu vitamínu K v potravě. Obvyklá denní dávka vitamínu K je 90 mikrogramů, kterou je třeba dodržovat na stejné úrovni každý den. Vitamín K je obsažen v potravinách rostlinného původu, zpravidla ve všem co je zelené nebo bylo zelené před dozráním. Tyto potraviny byste měla hlídat a snažit se snížit jejich příjem. Není dobré je úplně vyloučit, ale jen jíst je v menším množství. Pozor si dávejte především na hlávkové zelí, kapustu, okurky a špenát. Dále pak na hlávkový salát, kedlubny, rajčata, brambory a oleje. Hlídat nemusíte mouku, rýži a maso.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné jídlo při warfarinu

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Vitamín C tablety – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v tabletách.

Zdroj: Vitamín C

Vitamín C v prášku – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v prášku.

Zdroj: Vitamín C

Vitamín C v ovoci

Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.

Zdroj: Vitamín C

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

V čem je obsažen

Lidské tělo má zejména na jaře a na podzim zvýšenou potřebu vitamínů. Výborná je řeřicha, která obsahuje především vitamín C. Mezi další potraviny obsahující vitamín C kupodivu nepatří jen citrusy. Nejvíce vitamínu C obsahují šípky, rakytník a černý rybíz. Dále například zelí nebo i brambory, které ale bohužel loupáním, krájením a vařením ztrácejí většinu vitamínů.

Zdroj: Vitamín C

Kapky Vigantol

Vigantol kapky obsahují vitamín D, který je určen k léčbě pro děti i dospělé.

Zdroj: Kapky Vigantol – vitamín D


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP