Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KETONY V MOČI CO TO ZNAMENÁ

OBSAH

Ketolátky v moči při hubnutí

Ketony v moči se ve zvýšeném množství mohou objevit u lidí, kteří se dopouštějí nějaké dietní chyby. Velmi často se objevují při držení hladovky (ať už z jakéhokoliv důvodu). Právě tak mohou mít ketony v moči lidé, kteří drží takzvanou bezsacharidovou dietu (konzumují pouze maso, mléčné výrobky a tuk). S nálezem vyššího stavu ketonů v moči se mohou setkat i kulturisté, kteří svůj speciální jídelníček skládají především z proteinů (obvykle se jedná o jedince, kteří podceňují teorii životosprávy kulturisty a stravují se na základě vlastní úvahy).

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hexa phan - proužky

Co to znamená

Ketony vznikají v organismu při biochemickém procesu rozkladu mastných kyselin. Tvoří se v játrech, obvykle v době hladovění, a fungují jako krátkodobý zdroj energie především pro mozek, který získává energii jen z glukózy nebo v době „krize“ právě z ketolátek. Takové zásobení organismu však může být jen dočasné, protože ketolátky mají kyselou podstatu a mohou narušit acidobazickou rovnováhu. Ketolátky, které organismus nespotřebuje, jsou vyloučeny močí, potem nebo plícemi. Odpadní produkty (pot, moč, dech) jsou tak v případě vyšší koncentrace ketolátek cítit po acetonu.

Ketolátky jsou pro tělo ve větším množství jedovaté, hlavně proto, že tělo okyselují. Nejznámější ketolátkou je aceton. Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí diagnostických proužků, například proužku Ketophan nebo Diaphan. Ketolátky se na proužcích někdy označují také jako ketony.

Jsou-li ketony v moči přítomny, změní se po uplynutí předepsané doby (obvykle za 1 minutu) původně bílá barva plošky na proužku na narůžovělou, sytě růžovou či fialovou – podle toho, kolik ketolátek je v moči přítomno.

Zdroj: Ketony v moči

Diskuze

V diskuzi CO ZNAMENA KOUSKY SRAZENÉ KRVE V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Dankova.

Měla jsem malé asi 4 kousíčky krve v moči ,která čpěla. Bylo to jen jednou,ale občas mám pálení. Děkuji za odpověd. Dankova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co znamena kousky srazené krve v moči

Ketony v moči u dětí

I u dětí do 13 let se mohou ketony vyskytovat v moči ve větším množství. V první řadě je třeba vyloučit onemocnění diabetes mellitus, které je charakterizováno zvýšeným množstvím ketonů v těle. Pokud po pečlivém přezkoumání dítěte není diagnostikována cukrovka, může se jednat o porušení acidobazické rovnováhy (kyselé – zásadité prostředí).

Aceton se v moči u dětí může vyskytovat i z několika dalších důvodů, například změnou stravování, hladověním, únavou nebo stresem.

Příčinou tohoto problému může být rovněž onemocnění jako chřipka, spála, anémie, pankreatitida, úplavice, stejně jako řada dalších infekčních onemocnění. Proto u dětí nestačí spoléhat jen na vyšetření moči. Důležité je také vyšetření krve, což je v podstatě jediný způsob, jak lékař může diagnostikovat správně, a tomu následně přizpůsobit nejlepší postup léčby.

Běžně by se v dětské moči ketolátky neměly objevovat.

Zdroj: Ketony v moči

Diskuze

V diskuzi BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

DNA vím co je KM jsem měl vysoké číslo ted to spadlo 400 bíla moč znamena co přesne jestli to můžete vysvětlit ,děkuji

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Kdy je vhodné měřit ketózu

V prvních dnech sice tělo produkuje ketony, ale neumí je efektivně využívat. Existují dvě metody měření ketózy. První je pomocí proužků ketoPhan/diaPhan, které měří přítomnost ketonů v moči. Druhá metoda je pomocí ketometru, který měří přítomnost ketonů v krvi. Prvních pár dní tedy budete pozorovat vysokou koncentraci ketonů v moči, což je právě znakem toho, že je tělo zatím neumí efektivně využívat. Tento stav není pro organismus ideální. V této fázi je nastaven napůl na tukový a napůl na cukrový metabolismus. Pokud se chcete dostat do ketózy, měli byste usilovat o ketoadaptaci, tedy o to, abyste měli co nejvíce ketonů v krvi, ale už téměř žádné v moči.

1.–3. den

Při snížení sacharidů v potravě pod 50 g denně začne organismus spotřebovávat vlastní zásoby glykogenu. Dochází k úbytku hmotnosti, což však primárně souvisí se ztrátou vody navázanou na glykogen. Organismus se zatím nezačal zbavovat tuků.

  • Ranní glukóza: 4,3–5,3 mmol/l
  • Ketony v krvi: < 0,5 mmol/l
  • Ketony v moči: < 5 mg/dl

4.–21. den

Po vyčerpání zásob glykogenu se organismus začíná přepínat do ketózy. Játra začínají produkovat stále větší a větší množství ketonů. Tkáně zatím nejsou přizpůsobeny na jejich využívání, a tak většina vyrobených ketonů odchází z těla močí. Jelikož organismus už nemá dostatek původního paliva (glukóza) a na nové palivo (ketony) se ještě neadaptoval, dochází i k poklesu fyzické výkonnosti.

  • Ranní glukóza: 4,3–5,3 mmol/l
  • Ketony v krvi: postupný nárůst až na 3 mmol/l
  • Ketony v moči: postupný nárůst až na 160 mg/dl

22.–42. den

Stále větší a větší množství buněk začíná využívat ketony jako nové palivo. Organismus sahá i po vlastních zásobách tuku, prudce klesá chuť k jídlu. Vylučování ketolátek v moči klesá na přirozenou spodní hranici, avšak podíl ketonů v krvi se drží na horní hranici – organismus se adaptoval na nové palivo – ketony.

  • Ranní glukóza: může, ale nemusí klesnout až na 3,8 mmol/l
  • Ketony v krvi: 2,5–3 mmol/l
  • Ketony v moči: postupný pokles až na 5 mg/dl

43.–56. den

Organismus je přepnut do ketózy, nedějí se už žádné další změny. V tomto období by se ještě nemělo experimentovat se stravou, aby se tkáně stabilizovaly v novém metabolickém módu. Vysoké zásoby tuku obvykle klesají.

  • Ranní glukóza: 3,8–4,5 mmol/l
  • Ketony v krvi: ketony v krvi: 2,5–3 mmol/l
  • Ketony v moči: < 5 mg/dl

Zdroj: Papírky na měření ketózy

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Co znamená leukocyty v moči 11–20

Jde o konkrétní počet změřených leukocytů v mikrolitru. Norma je do 20 leukocytů/µl, takže se jedná o normální nález.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem JAK RYCHLE SNÍŽIT HLADINU CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Mam rotoped a ani nepomaha mam jeste nemocnou pater a v unoru na 4 operaci patere a picham inzulin mam si pridat jednotky dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto přes internet měnit dávkování inzulínu, na kterém závisí váš život. Ani vy byste neměla očekávat takové rady, natož je následovat. Pokud používáte inzulín a máte potřebu ještě více snížit krevní cukr, tak musíte komunikovat se svým lékařem, který zná váš zdravotní stav. Zavolejte mu a poraďte se s ním na dalším postupu.
Pokud máte příznaky spojené s vysokým krevním cukrem, jako je:
- zmatek
- ketony v moči, diagnostikovaný pomocí testovacího proužku
- nadměrná žízeň
- časté močení
- nevolnost
- dušnost
- bolest břicha
- zvracení
V těchto případech potřebujete okamžitou lékařskou pomoc a měla byste kontaktovat linku 112. Samovolné změny v léčbě mohou ohrozit váš život a vy přeci ještě umřít nechcete, že ne?

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Kdy ketolátky v moči vyšetřovat

Obvykle se doporučuje moč takovým proužkem vyšetřovat každý den ráno, a kromě toho při každé glykémii, která přesáhla 13 mmol/l. Při nálezu ketolátek v moči po ránu musí ihned následovat vyšetření glykémie, i když jsme to třeba původně neměli v úmyslu.

Ketolátky můžeme někdy také ucítit v dechu. Takzvaný acetonový zápach z úst se podobá nasládlé vůni nahnilého ovoce.

S ketolátkami se ve své moči nebo dechu může setkat i člověk bez diabetu. Zvýšená hladina ketonů v moči se může objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu kvůli zhubnutí, může dokonce ketolátky v moči vítat a považovat je za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.

Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Životu nebezpečné může být zvýšení ketonů v moči u diabetiků, a to u diabetu prvního i druhého typu. Podstatou cukrovky je částečné či úplné zničení buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, kde se tvoří inzulín. K jejich destrukci dochází vlivem dědičných i jiných činitelů na podkladě autoimunitní poruchy. Ve slinivce se pak tvoří málo inzulínu, nebo se netvoří vůbec. Bez inzulínu buňky v těle nejsou s to zužitkovat k zisku energie glukózu, proto hladoví. V důsledku toho se vyplavuje z jater zásobní cukr glykogen do krve, kde se hladina cukru zvyšuje s každým jídlem, dochází tak k trvalé hyperglykemii.

Organismus si dovede vytvořit energii také nadměrným štěpením tuků. Během tohoto procesu pak vznikají právě ketolátky či ketony a může dojít ke komplikaci zvané ketoacidóza, u níž hrozí i bezvědomí. Stav takto postiženého vyžaduje intenzivní léčbu a neodkladnou hospitalizaci.

Zdroj: Ketony v moči

Poradna

V naší poradně s názvem KDYZ JE HODNOTA FERITINU 219 CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE.

chtela jsem se zeptat byla mi namereno feritin 219 nevim co to znamena ma nekdo s touto hodnotou zkusennosti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle hladiny feritinu se posuzuje množství železa v lidském organismu. Ženy mají rozpětí feritinu 12 až 150 nanogramù na 1 ml krve. Pokud máte naměřenu hodnotu 219, tak máte přebytek železa, což může ohrozit játra a přispět k tvorbě nádorů. Další informace o tom co znamená přebytek železa se dočte tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdyz je hodnota feritinu 219 co to znamena

Co znamená zákal v moči

Mikroskopická analýza může odhalit zákal moči vznikající například na základě výskytu krevních buněk, které se normálně v moči neobjevují. Nanejvýš jedna nebo dvě krevní buňky mohou být nalezeny v jednom poli. Zranění a nemoci ledvin nebo močových cest mohou způsobit nadměrné krvácení. Pokud se v moči objeví velké množství krvinek, dochází k jejímu zbarvení dočervena. Další možností zákalu je písek a kameny. Někdy jsou v moči ve větší míře pozorovatelné krystaly, což jsou amorfní látky v moči obvykle přítomné v určitém množství. U zdravého jedince je obvykle při mikroskopickém vyšetření moči detekováno několik takových krystalů. Při vyšetření moči se někdy ukáže přítomnost dlaždicových buněk. Ty bývají přítomny v důsledku kontaminace, například při výtoku z pochvy. Plovoucí částice v moči lze někdy pozorovat i pouhým okem, když naberete moč do čisté láhve. Jsou-li přítomny bakterie a paraziti, může být moč zakalená.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin T..

Dobrý den, co znamená sáček v jednotkách hmotnosti ? Co znamená mimo dosah hostitele v praxi ? Mrazák :-) ?
Dekuji.
M.T.

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Bílé kousky v moči

Sediment v moči obvykle poukazuje na přítomnost buněk, nečistot a jiných pevných látek v moči. Sedimenty se většinou tvoří z různých složek močového systému, z močového měchýře, ledvin a tak dále. Sediment v moči je docela běžný u většiny lidí. Jeho výskyt v malém množství je považován za normální. Nicméně je nutné diagnostikovat, jestli je přítomnost sedimentu v moči pouze normální, nebo nenormální, a následně pomocí testu moči ověřit typ a množství těchto sedimentů. Postižení jedinci nemusí mít žádné typické příznaky, to znamená bolest, pálení při močení a podobně. Ale je důležité si uvědomit, že sediment v moči může být také možným příznakem základního onemocnění, jako jsou infekce močových cest, infekce močového měchýře nebo ledvinové kameny, nebo onemocnění jater a jiných. Je nutné se poradit s lékařem vždy, když sami zaznamenáme sediment v moči.

Některé z příznaků, které mohou doprovázet sediment v moči:

  • nevysvětlitelné nutkání na močení;
  • změny v barvě moči;
  • bolest při močení.

Detekuje-li lékař sediment v moči, doporučí vám další testování moči a vyšetřování složek sedimentu na přítomnost různých anomálií. Poté, co je příčina sedimentu v moči diagnostikována, je léčba samozřejmě zaměřena na léčení základní příčiny a ochranu před vznikem zdravotních komplikací.

Zdroj: Co znamená zákal v moči

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOVACI PROUZKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vackova.

Kde mohu zakoupit testovaci prouzky a cena.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší diagnostické proužky na vyšetření moči koupíte zde: www.prozdravi.cz/pro…
Jedním proužkem vyšetříte 10 různých vlastností moči.

Zdroj: diskuze Testovaci prouzky.

Co znamená leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči okolo hodnoty 500 může být spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu, zvláště u žen a dívek, léčbu určí lékař. Než se k lékaři dostanete, je nutné neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje (heřmánek, řepík a podobně). U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem VŠE O MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lang.

Jak nebezpečné je polknutí nedopatřením, trošky vlastní moči.
Jedno malé polknutí. Cca maximálně kávová lžička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Polknutí vlastní moči není nijak nebezpečné. Někteří lidé to používají jako léčebnou kůru. Říká se tomu urinoterapie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vše o moči

Co znamená bílkovina v moči

Nadbytek bílkoviny (proteinů) značí zdravotní problém nebo chybu, kterou děláme. Někdy to může ukazovat na nemoci, v některých případech stačí upravit stravu – zejména snížit obsah bílkovin v našem jídelníčku. Mezi bílkoviny se řadí mléčné výrobky, tuňák, tvaroh, proteinové nápoje, různá masa, vejce ad. Bílkovina v moči sama o sobě nebolí ani se nijak neprojevuje. Bývá proto objevena buď při vyšetření k docela jiným účelům, nebo její přítomnost potvrdí diagnózu nemoci, která u nemocného člověka měla i jiné příznaky. Bílkovinou v moči se projevuje mnoho chorob.

Zdroj: Bílkovina v moči

Diagnostika bílkoviny v moči

Bílkovina v moči se dá zjistit jednoduše doma pomocí diagnostických proužků, které se buď přímo počůrají a nebo namočí do moči ve zkumavce. Pomocí barevné porovnávací stupnice se pak určí množství bílkoviny v moči. Cena diagnostických proužků na testování bilkoviny v moči je vidět tady: močové proužky cena.

Zdroj: Bílkovina v moči

Co znamená stopa krve v moči

Krev v moči může vzniknout průnikem krve do moči v jakémkoliv úseku močových cest. Tyto cesty začínají v ledvině. V ledvině je obrovské množství glomerulů, což jsou klubíčka cév, v nichž se filtruje krev do kanálků v ledvině. Přes tento filtr proniká jen minimální množství červených krvinek. Filtrací v glomerulu vzniká primární moč, která pak protéká kanálky v ledvině, a drtivá většina této tekutiny se skrze stěny kanálků vstřebá zpět do krevního oběhu. Zbytek (asi 1,5 litru za den) se nevstřebá a doteče do dutého prostoru ledvinné pánvičky. Odtud teče do močovodu, který vyústí do močového měchýře. Z močového měchýře pak moč odtéká močovou trubicí.

Zdroj: Krev v moči

Leukocyty v moči 11–20

Takovéto množství bílkovin v moči se vyskytuje například po námaze u sportovců.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Projevy krve v moči

Hematurii rozdělujeme na mikrohematurii (neviditelná prostým okem a zjištěná pouze chemickým vyšetřením moči) a makrohematurii. Makrohematurie je krev v moči viditelná prostým okem. Okem viditelné zbarvení moči vznikne při koncentraci 1 mililitru krve v 1 litru moči a vyšší. Mohou a nemusí se vyskytovat další příznaky podle vyvolávající příčiny výskytu krve v moči. Hematurie spojená s bolestí bývá spojena s infekcí močových cest a s močovými kameny.

Zdroj: Krev v moči

Krev v moči u feny

Krev v moči u feny se může vyskytnout z důvodu zánětu močového měchýře, zánětu ledvin, močových kamenů nebo před prvním háráním.

Při zjištění krve v moči navštivte veterinárního lékaře, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Krev v moči u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP