Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KIWI

OBSAH

Recepty z kiwi proti akné

Mezi nejznámější recepty z kiwi proti akné patří pleťová voda a peeling.

Pleťová voda

Ingredience: 1 ks kiwi, 50 ml vody

Postup přípravy: Kiwi oloupeme, rozmačkáme a zalijeme horkou vodou. Takto připravenou tekutinou 2x denně čistíme pleť.

Peeling

Ingredience: ½ avokáda, 1 ks kiwi, 50 ml bílého jogurtu, lžička medu

Postup přípravy: Avokádo a kiwi rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladkou kaši, pomalu přidáme bílý jogurt, aby konzistence nebyla moc tekutá a dobře držela na obličeji. Na závěr přidáme lžičku medu. Připravený peeling naneseme na vyčištěnou pleť, vmasírujeme a necháme působit 20 minut. Smyjeme studenou vodou a osušíme.

Zdroj: Kiwi na akné

Diskuze

V diskuzi KIWI ´KEN´S RED´ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sláva.

Jak rozpoznam u kiwi samčí rostlinu od samičí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kiwi ´ken´s red´

Účinky kiwi na pleť

Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C, který nejenže posiluje náš imunitní systém, ale má i blahodárné účinky na naši pleť. Chrání ji před poškozením sluncem a podporuje tvorbu nových buněk. Ochraňuje pokožku před vznikem vrásek, zvyšuje syntézu kolagenu, a tak naši kůži zachovává mladou a krásnou.

Pokud chcete rozzářenou a zdravě vyhlížející pokožku, jezte kiwi. Kiwi je úžasný zdroj vitamínu C a odborníci se domnívají, že právě ten zpomaluje stárnutí. Navíc pleti dodává svěží vzhled a jiskru. Kiwi rovněž napomáhá tomu, aby byla pokožka hebká a pružná.

Zdroj: Kiwi na akné

Poradna

V naší poradně s názvem KIWI A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Agata Polcarová.

Zajímá mě jestli se u cukrovky 2typu může jist kivi
.děkuji Polcarová Agata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi má nízký glykemický index. Vzhledem k vysokému obsahu vody v kiwi by 100 g kiwi odpovídalo přibližně 5 g (1 čajová lžička) glukózy, pokud jde o účinek na hladinu glukózy v krvi. Kiwi má nízký glykemický účinek a je vhodné pro diabetiky obou typů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kiwi a cukrovka

Želatinový ovocný dort se šlehačkou

Ti z vás, kteří si myslí, že nezvládnou připravit dort jen podle psaného receptu, mohou využít video recept.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 ml slunečnicového oleje
  • 200 g pomazánkového másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 350 ml šlehačky
  • 10 g cukrářského želé
  • 200 g kiwi
Zde je vidět videorecept na výrobu kiwi dortu.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu kiwi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi můžete jíst, i když užíváte Warfarin, ale pamatujte na to, že kiwi obsahuje vitamín K, jenž ovlivňuje účinky Warfarinu. Za den byste měla sníst potraviny s obsahem 90 mikrogramů vitamínu K. Kiwi obsahuje jen trochu vitamínu K, přesně 5 mikrogramů v jednom plodu, který se běžně prodává v samoobsluze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Ovoce minikiwi

Ovoce minikiwi je hodně podobné ovoci kiwi, jak už jeho název napovídá, je to vlastně kiwi v menším provedení, plody dorůstají do velkosti kolem 2 až 3 centimetrů. Minikiwi má stejně jako kiwi ve zralém stavu hnědou slupku, jen není tak tuhá jako u kiwi, a proto se ani nemusí loupat. Pokud je minikiwi zralé, je ještě sladší než kiwi, a dokonce obsahuje více vitamínu C, který oceníme hlavně v době chřipek a nachlazení. Kdo z vás si pořád minikiwi neumí představit, může se podívat zde.

Zdroj: Minikiwi

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Stehlík.

Dobrý den
prosím mohu sušené kiwi? Beru warfarin 5mg. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kiwi je zelené, a jako vše zelené, i kiwi obsahuje vitamín K. Příjem vitamínu K musí být v případě léčby Warfarinem kontrolován. Jeden hrnek plný kousků čerstvého kiwi obsahuje 73 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit pro muže s Warfarinem je 120 mikrogramů tohoto vitamínu. Sušené kiwi obsahuje vitamín K stejně jako to čerstvé. Jíst ho můžete i když užíváte Warfarin, ale ten den, co si ho dáte, musíte omezit ostatní potraviny, které obsahují mnoho vitamínu K, obvykle to jsou ty zelené. Sušeného kiwi nesmíte sníst moc naráz, jen tolik, kolik ho je z jednoho až dvou plodů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a ovoce

Středa

  • Snídaně: celozrnný dalamánek, domácí avokádová pomazánka, neslazený čaj
  • Dopolední svačina: kiwi
  • Oběd: dušené krůtí prso s rýží
  • Odpolední svačina: okurkový salát s jogurtovou zálivkou
  • Večeře: špíz z vepřových medailonků, cukety a lilku, zeleninová obloha

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT SAMCÍ ROSTLINU KIWI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Šafáriková.

Prosímo radu, kde zakoupit samčí rostlinu kiwi. Již asi 10 let mi na zahradě roste velký keř kiwi, o kterém mi bylo řečeno, že je samosprašný. Začal kvést asi před třemi lety, ale nic z něj nebylo.Byl obalen květy, vytvořily se jakési zárodky plodů nebo co, ale vše opadalo. Usoudila jsem tedy, že se v zahradnictví asi spletli a ráda bych zkusila přikoupit ještě samčí rostlinu, třeba z toho něco bude. jsem od Kolína, poraďte,prosím, kde ji mám sehnat. Děkuji Eva Šafáriková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit samcí rostlinu kiwi

Svěží nepečený kiwi dort

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 sáček čiré želatiny

Postup:

Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte kokosem. Podle návodu na obalu si připravte čirou želatinu, nechte ji trochu vychladnout, ale nezapomeňte ji občas zamíchat (želatina nesmí úplně vystydnout, pokud by vám přece jen vystydla, a tudíž ztuhla, můžete ji opět zahřát). Do mírně vychladlé želatiny přidávejte po lžících zakysanou smetanu a moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte pořád dokola, dokud všechnu smetanu nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být smetanová.

Ingredience – želatina:

  • 1 kg kiwi
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g želatiny v prášku

Postup:

Kiwi oloupejte a rozmixujte, vložte do hrnce, přidejte moučkový cukr a želatinu rozmíchanou v troše vody. Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání nechte zahřát. Kiwi by mělo začít želírovat podobně jako želatina, v takovém případě můžete hrnec odstavit z plotny, nechat chvíli chladnout a poté želatinu opatrně přelít na připravený dort. Až želatina úplně ztuhne, můžete dort přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem LECBA WALFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Adolf Bezděk.

Jaksi jsem ze všech "dobrozdání" k léčbě zmaten.Nejdříve,že kiwi a listovou zeleninu ne,potom v jídelníčku ano.Jednou je řepkový olej ne,podruhé ano.Takže se táži,kde je pravda?Bezděk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pravda je ve vyladění jídelníčku. Pro správnou léčbu Warfarinem je důležité, abyste udržel denní příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů pro každý den. To znamená, že v jídelníčku mohou být použity i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale v přiměřeně malém množství. Pokud je potravina uvedena jako nevhodná, neznamená to, že se nesmí konzumovat. Konzumovat se může, ale v takovém množství, aby zbyl prostor i pro další potraviny, které v součtu za den dají dohromady přísun 120 mikrogramů vitamínu K. Pokud máte potíže s udržením kontroly příjmu vitamínu K, tak se můžete obrátit na svého lékaře a požádat o náhradní lék na ředění krve, který tato dietní omezení nepotřebuje. Například Eliquis, Xarelto nebo Pradaxa. U těchto léků můžete jíst cokoliv chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecba walfarinem

Jaké ovoce jíst při cukrovce

Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.

Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.

Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.

Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.

Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Diskuze

V diskuzi MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .

užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Minikiwi Ken´s Red

Minikiwi Ken´s Red je kiwi červenoplodé, povrch a dužina těchto plodů je zbarvena do tmavě červené barvy, ale to jen tehdy, jsou-li vystaveny slunci, pokud zůstanou ve stínu, bude jejich barva zelená. Minikiwi Ken´s Red je rostlina cizosprašná a k jejímu pěstování je potřeba samce i samice. Tato rostlina má ráda slunné či polostinné stanoviště a mírně kyselou půdu. Zralých plodů se dočkáte v září až říjnu.

Zdroj: Minikiwi

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato dezorientace pochází z mýtu, že při Warfarinu jsou některé potraviny zakázané. S Warfarinem se může jíst vše, ale je důležité množství. Například hlávkové zelí a kapusty se může jen malinko, ale i to málo je pro organizmus přínosem. Důležité je udržet příjem vitamínu K stále na stejné úrovni 90 mikrogramů za den. Hlídat je potřeba vše, co je rostlinného původu, kromě rýže, mouky a hub. Také nemusíte hlídat množství snědeného masa. Zpravidla vše, co je zelené to má vyšší obsah vitamínu K. Dobré je sestavit si jídelníček rostlinných druhů potravy, které jsou sezóně k dispozici tak, aby byl dosažen potřebný příjem vitamínu K pro každý den v týdnu a ten pak používat po dobu dvou měsíců. Vždy na začátku nového jídelníčku si nechte osmý den udělat laboratorní vyšetření krve, aby se zjistilo, že máte výběr potravin sestaven správně. Pak nad rámec této skladby byste neměla jíst žádné jiné potraviny rostlinného původu, až teprve s příchodem nového jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Závěr

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin s nízkým obsahem vitaminu K, proto je možné je až na výjimky volně konzumovat. K těmto výjimkám patří sušené švestky (křížaly), mango, kiwi, ostružiny a maliny, které je nutné zařadit mezi potraviny kontrolované. Warfarinová dieta by měla odpovídat zásadám zdravého a vyváženého stravování s dostatkem živin, vitaminů a minerálů.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Ostatní potraviny

Konzumace ostatního ovoce při užívání Warfarinu je povolena v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se doporučuje konzumovat jen v malém množství. Bylinné čaje se doporučuje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje či černý čaj lze pít bez omezení. U alkoholu je povoleno pít 1 drink denně (0,5 l piva nebo 2 dl vína nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je zde riziko nebezpečného krvácení!

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Co je to kiwi

Malé, nenápadné ovoce, které na první pohled nevypadá příliš přívětivě, skrývá pod slupkou látky, které dovedou obohatit náš jídelníček o potřebné živiny. Toto exotické ovoce mající svůj původ v Číně bylo následně pěstitelsky rozvinuto na Novém Zélandu, který tak v současnosti patří mezi největší producenty. Odtud se toto ovoce rozšířilo po celém světě a dnes ho z obchodů zná téměř každý. Má oválný tvar a hnědou chlupatou slupku.

Co se týká obsažených látek, prim zde hraje především vitamín C. Kiwi patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny askorbové, a jelikož se jedná o zdroj přírodní, měli by ho vyznavači zdravého životního stylu brát v potaz. Jeho obsah se pochopitelně může lišit dle doby a způsobu skladování. Obvykle se uvádí množství mezi 80–150 mg na 100 g ovoce. To v podstatě zabezpečí denní doporučenou dávku z přirozeného, dobře vstřebatelného zdroje. Je také zajímavé, že právě jeho vysokou koncentrací se kiwi stává relativně velmi levným přírodním zdrojem, který cenově předčí pomeranče a další zdroje kyseliny askorbové. A kdo z nejrůznějších příčin odmítá syntetický vitamín C, může zvolit právě kiwi jako velmi vhodnou alternativu.

Vitamín C však není jedinou cennou látkou, kterou kiwi obsahuje. Jeho energetická hodnota činí přibližně 45 kcal na 100 g. V plodu je přítomno stopové množství bílkovin, tuků a samozřejmě sacharidy (asi 12 g). Co je však ceněno více, je vláknina (přes 3 g) a důležité vitamíny a minerály. Z nich stojí za zmínku především vitamín A a K, z minerálů je nutné vyzdvihnout hořčík, kterého má v populaci mnoho lidí nedostatek, dále pak vápník, železo, draslík nebo fosfor.

Kiwi se tak může zdát jako ideální ovoce doplňující potřebné mikroživiny v přírodní formě. Pozor si musí dát ten, kdo je alergický na enzym aktinidin, který na jednu stranu působí na vstřebatelnost masa, ale na druhou stranu může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci. Velké množství živin však bude naštěstí pro většinu lidí pozitivem. Vždyť pouze dva plody denně pokryjí denní dávku vitamínu C, což se může hodit pro posílení imunity v čase chřipkového období. V letních měsících pak kiwi dokáže osvěžit svojí chutí a dodá potřebné sacharidy pro sportovní činnost. Kiwi tak zcela jistě patří do potravin prospívajících našemu zdraví a životnímu stylu a možná nás v budoucnu překvapí dalšími pozitivními účinky pro organismus.

Zdroj: Kiwi na akné


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP